Ész és erő

2014 július 7 11:13 de.13 hozzászólás

Nemzeti hír.

A nemzeti Bocskai ruhában díszelgő népnemzeti földművelésügyi miniszter nemzeti oligarcha barátja, feketén levágatott egy nemzeti lépfenével fertőzött nemzeti szarvasmarhát. A nemzeti lépfenével fertőzött nemzeti húst, átadta egy nemzeti étteremnek, ahol a nemzeti szakácsok nem álltak a helyzet magaslatán, ugyanis a nemzeti marhagulyáslevestől – legnagyobb sajnálatunkra, – megbetegedtek nemzeti emberek. /Akiknek egyébiránt mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk!/
A nemzeti Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának nemzeti vizsgálata a nemzeti helyszínen még fellelhető nemzeti fagyasztott húsból kimutatta a nemzeti lépfene baktériumot. Így a nemzeti hír, „jogerős”. Most már csak az a nemzeti kérdésem, hogy a nemzeti FM miniszter, mit keres még a mai napig is, a nemzeti miniszteri székében? Ahelyett, hogy nemzeti oligarcha barátjával együtt, valamelyik nemzeti fogdában várná a nemzeti ítélőszék nemzeti ítéletét arról, hogy soha többé nem teheti a nemzeti lábát ebbe a nemzeti tolvajok által megnyomorított, lerabolt, nemzeti módon lebutított, és lealjasított világba. Ha nem nemzeti totalitárius diktatúrában élnénk, akkor élnék a nemzeti gyanúperrel, hogy ez lenne a nemzeti minimum.

Erő és ostobaság

A kutya gazdája már őrjöngve hívta az ebet, mire végre visszajött. Megragadta a nyakörvét, és ütötte, ahol érte. Mikor kicsit lecsillapodott, megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy inkább jutalmaznia kellett volna, így a visszajövéshez pozitív élmény kapcsolódik, és előbb-utóbb a kutya mindig jönni fog, ha hívja. Ezzel szemben, ha megveri, akkor arra tanítja kutyáját, hogy nem érdemes odamenni a gazdához, sőt, kifejezetten rossz.

A gazda nézett rám, mint a hülyére. Jutalmazzam meg, hogy nem engedelmeskedett, amikor hívtam? – kérdezte értetlenül. Megpróbáltam még egyszer elmagyarázni. Nem sikerült. A reflexei nem engedték, hogy fölfogja. Sok kutyással jártam így, és csak elvétve találkoztam olyannal, aki megértette.

Azóta sem értem, hogy az erő pozíciójából miért olyan nehéz megérteni evidenciákat. Mint például azt, hogy a kábítószereseknek rendszeresített tűcsere programnak több a haszna, mint a kára. Pontosabban: csak haszna van, kára nincs. Csökkenti a HIV-fertőzés veszélyét, megelőzi a járvány terjedését, és mivel nagyságrendekkel kevesebb pénzbe kerül, mint a fertőzöttek kezelése, tehermentesíti a költségvetést. A Semmelweis Egyetem honlapján olvasható, hogy „A terjedő betegségek gyógyíthatatlanok, a számos szövődmény és mellékhatás többszörösére duzzasztják a kezelésre fordított anyagi javakat. Ugyan a program nem oldja meg a problémát, viszont a közös tűhasználat útján terjedő fertőzések valószínűségét mérsékli. Ártalomcsökkentő hatása bizonyított, létjogosultsága igazolt, sőt bővítése is indokolt.”

És mégis:

„A tavaly ősszel indított önkormányzati támadások, az ellenünk azóta sem szűnő lejáratási kampány és a különböző ellehetetlenítési kísérletek eredményeként, valamint a január óta tapasztalható dinamikus forgalom-emelkedés és a súlyos pénzügyi forráshiány miatt, azonnali szolgáltatás-csökkentést vezet be a Kék Pont józsefvárosi tűcsere programja” – olvasható a Kék Pont Alapítvány sajtóközleményében.

Hiába egyszerű és magától értetődő a tűcsere program haszna, a mindent erőből intéző fideszes politikusok ostobasága lehetetlenné teszi, hogy fölfogják. Pedig tudhatnák, hogy nem attól szokik rá valaki a kábítószerre, hogy ingyen kap tűt, és nem attól fog leszokni, hogy ezt a lehetőséget megszüntetik. Azt is tudhatnák, hogy ha nincs tűcsere-program, akkor van közös tűhasználat, amely ijesztően megnöveli a járványveszélyt – ami a nem drogozókat is eléri.

Ugyanazt az ostoba – és eredménytelen – erőpolitikát érhetjük itt tetten, mint a drogfogyasztás kriminalizálásával párhuzamosan elsorvasztott rehabilitáció esetében. Úgy tűnik, az erőre alapozott politika és az ostobaság elválaszthatatlanul együtt jár.

A kutyámat sem bíznám rájuk, nemhogy egy országot.

 Andor Mihály 

13 hozzászólás

  • Jó írás,az első rész kimondottan,de a kutyások nem mind ilyenek…

  • Az állat egészség ügyi hatóságok által a fagyasztóból lefoglalt húst,meg kellene kóstoltatni.
    A feketén is öldöklő NEMZETI böllérrel.-A NEMZETI marha tulajdonossal,aki pontosan tisztába volt vele, hogy a NEMZETI marhája emberre nagyon veszélyes baktérium hordozója,-ennek ellenére nyereség vágytól vezérelve mégis értékesítette–(.ORIGÓ )
    A feldolgozó cég NEMZETI tulajdonosával,aki szintén tudta,hogy ellenőrizetlen a NEMZETI húst dolgoz fel, FŐZ- és ezt tálalja fel a NEMZETI iskolák és más étkezdék részére.
    A NEMZETI szakácsokkal meg semmi gond,én magam sem szeretem a bifszteket jól átsütve ,hogy a Bacillus anthracis elpusztuljon.
    Gyalázat,-a pénz éhség- képes ennyire gátlástalanná tenni embereket.
    Minden költséget , a betegek kórházi ápolásától a kivizsgálásig a NEMZETIEK nyakába kell akasztani.
    A NEMZETI gondolkodó Tudatosan,–NYERESÉG vágyból közétkeztetésre használnak gyermekek elé adnak halálos betegséget hordozó ételt. – Ez – ez a gondolkodásmód NEMZETI -Megáll az ész.
    halálos

  • Hiába no, már ez az új típusú gulyáskommunizmus sem a régi!
    Most a multit szidni a trendi, mert nem nemzeti.

    A kutya legegyszerűbb behívás tanítási módja, ha a parancs után elkezdünk elfelé futni. A kutya megijed, hogy ott hagyják, és ő is elkezd utánunk futni. Akkor megállunk, és megvárjuk. Akkor kaphat éppen jutalmat is, de anélkül is gyorsan megtanulja ezt a vezényszót.

    Az arroganciához nincs mit tenni, csak további eseteket tudnék sorolni.

  • kedves donom, nálam egyedül rumli, a nehéztüzérség hívható be. a beagle amúgy nem igazán behívható, ilyen trükkel sem. ha reggel hazamegyek, kinyitom a kiskaput, hogy beguruljak a motorral, boldogan kirohannak – igaz, előtte lelkesen üdvözölnek – majd melyik, mikor visszajön, teljesen magától. fifi max. 10 perc múlva jön, és kéri a jutalomfalatját, waczak úr pedig fél óra, 40 perc – levizitálja a környéken az összes portát, ahol kutya van, márpedig abból sok van. ha a kiskapu csukva, letanyázik a szemközti szomszéd kapujában. viszont, ha bejön, ezerrel rongyol be a házba, mert tudja, hogy ott várja a jutalomfalat.
    a városi kutyáknál kicsit más a helyzet, de azok sem reménytelenek.

  • Ille István
    2014 július 7
    5:23 du.
    Valóban, a beagle kissé önfejű hírében áll.
    Én két dolgot tartok fontosnak a kutyával kapcsolatban. A legfontosabb a következetesség, amit kevesen tartanak be. Amit szabad, mindig szabad. Ami tilos, mindig tilos. A leggyakoribb hiba, a most igen, most meg nem trend, mivel összezavarodik a kutya. Illetve olyan mint a gyerek, elmegy a legvégső pontig. Ez egyben a másik dolog. Nem könyörgünk a kutyának, mivel nagyon pontosan tudja meddig mehet el, mi a legutolsó pont.
    Fegyelmező gyakorlatoknál (alakizás) van egy vezényszó, például -leülni! Nem ül le. Második vezényszó. Megfogjuk a nyakörvet. Le – és az ülni szótaggal együtt lenyomjuk a hátulját. Később jöhet a jutalom, dicséret, ha magától leül. Vagyis egyetlen vezényszó, másodikra a kényszer, ami nem verés, de kényszer. Akkor az első parancs lesz a legvégső határ.
    Persze, ez fiatal állatnál megy. Öreg jószágnál már vagylagos az eredmény.

  • A kutyásokkal kapcsolatban nekem is hasonlóak a tapasztalataim,sajnos a kutyatartás nincs semmilyen vizsgához kötve(itt egy 5-10 perces beszélgetésre gondolok,amiből nagyrészt kiderülhet,alkalmas-e felelősséget vállalni egy ÉLŐLÉNY-ért),de ugyanez a gondom a szülés-nevelés témában is,hosszú távon nagyságrendekkel javulhatna a társadalom minősége,ha vizsgához kötnék a szülői nevelést.

  • kedves donom, amit leírt, az az un. „engedelmes” alapvizsga egyik eleme. mindenkinek ajánlanám, otthoni használatra, nem ördöngösség megtanítani egy kutyát az alapparancsok teljesítésére. a kutya ugyanis olyan alkat, hogy negedelmeskedni akar, így szolgál, így teljesíti a gazdája kívánságait – még ha azok parancsként is pattognak.
    amikor kutyatámadásról hallani – ami nem éppen fajta függő – az azt jelenti, nem szocializálódott kellő módon a kutya, és nem tudja, hol a falkában a helye, illetve dominanciáját kívánja érvényesíteni. egy kutya számára az emberi család a falka, ha nincs időben a helyére utasítva, kész a baj.
    a beagle nem önfejűbb, mint egy tacskó. mert, ha egy kutya önfejű, rátarti, befolyásolhatatlan, az a tacskó. nekem két tacskóm volt. az első, a steffy, elég önfejű volt, mégis, pl. a szigeten is póráz nélkül lehetett sétálni vele. előre kocogott, szagot vett, ellébecolt bármilyen irányba, de mindig visszalesett rám. sétálunk a rózsakertben, steffy el a palatinus irányába, a büfénél visszanéz – ez úgy 50 méterre volt – hogy akkor most merre. csak a karommal mutattam: vissza a nagyszálló felé. ő meg elindult arra. nagyon szerettem, 17 évet élt le mellettem…
    a beagle meg csak tipikus falkakutya, és azon belül is nyomkövető. együtt mozog a többivel, el nem lehet téríteni egy felvett nyomtól. ha nincs a falkában egy kellő képpen képzett alfa hím, egy beagle ugyan nem fordul vissza bármilyen hívásra, füttyre, hallalira!

  • Lépfene kórokozóját mutatta ki szombaton egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága – tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t.

    A hírt kétféleképpen lehet értékelni.
    1.- A haveri kör megpróbálja eltakarni a problémát, és hangoskodni, hogy lám, nem a haver hibázott, mivel máshol is van.
    2.- Valóban fertőzött állományok vannak az országban.

    Mivel emberre veszélyes a kórokozó, mind a két verzió esetén le kell zárni a húsexportot, illetve megsemmisíteni a fertőzött állományt, mielőtt járvány ütné fel a fejét!

  • ja. jobb helyen. de orbanisztánban, ahol egyetlen mentőövünk az export? azt leállítani? ugyan, kérem…

  • Szóval 2014.évben történik ilyen! A sokszor átkozott Szocializmusban az első lett volna, hogy miniszter benyújtja a lemondását. Aztán a többi is, sorban, aki az állomány tisztaságáért felelősséggel tartoznak. Részt vettem Hazánk TBC mentessé tételén, sőt néhány száj és körömfájás országos meglepetésen is. Ezért merem határozottan kimondani:ennek a fele sem tréfa! Az egész mezőgazdaság nyakig van a gondokban és aztán ilyen főletlenséget próbálnak /hivatalból/elsimítani?

  • pixi: dehogy próbálják elsimítani! csak éppen kijelentik, hogy ez a lépfene nem is az a lépfene, ráadásul nincs is, sőt, a másik fertőzés se attól van, és különben is, gyurcsány a hibás!
    mégis, ki mert mást állítani? az országos tiszti főorvost már kevesebbért is kirúgták orbánék, nemhogy egy cáfolatért!

  • Fenyvesi Glória

    A sok „nemzeti”elnevezés tényleg túlzás, de inkább nemzeti,mint nemzetközi…

  • Kiszely Anna Mária

    Fenyvesi Glória

    Ön szerint jól van az – persze a gyermekek védelmében -, hogy a dohányboltot nemzetinek nevezik???? Én meg azt mondom, hogy teljesen lejáratnak mindent ami jelenthetne valamit az embereknek. Pl. a kokárdát a szociba szívesen kitűztem a napján, nem kötelezően, már évek óta nincs is itthon kokárdám. Azt mondom, hogy nemzeti ló…zt a nemzeti s…..kbe!!!!! A nagy nemzetieskedők!!!!!!