A kormányzati agymosás tízparancsolata

2014 augusztus 20 2:30 du.16 hozzászólás

Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott, aki el szeretné kerülni az agymosást.

Íme a híres tételsor, aminek igazságtartalmáról nap mint nap meggyőződhetünk:

„1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2.) A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”) évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell.”

Csak nem ismerős valahonnan? Mintha Orbanisztán hatalomgyakorlói is ezen tízparancsolatot alkalmaznák…

 

16 hozzászólás

 • Agymosással ezen a fórumon próbálkoznak,de sok esetben tejesen eredménytelenül,mert ugye többen vannak akik máshonnan,vagy esetleg a való hétköznapokból tájékozódnak!!!
  Hát rém kellemetlen ,de ez van!

 • Azért vigyázat; Chomsky elemzései – bár természetesen teljes mértékben érvényesek a legsötétebb, legprimitívebb társadalmi fejlettségi szinten álló Orbánisztánra ( Chomsky egy előadásában csak úgy intézte el Oroszorsz. és a többi volt „szocialista” ország problémáit, hogy ezek 1989 után visszasüllyedtek a harmadik világba, ahová tartoznak… ) – általánosságban véve a fejlett tőkés országok társadalmainak a gyenge pontjaira mutatnak rá. Például éppen az a tény, hogy a demokratikus jogállamiságot – állítólagosan – képviselő nagyhatalmi tömbök – az EU és a NATO – megtűrik a saját portájukon belül egy ilyen aljas, fasiszta, maffiózó rezsimet mint a felcsúti Führer-é és köréé( nem mintha diktatúrákkal való együttműködés nem volna természetes, de azért az EU-n BELÜL megtűrni az mégis más )és ahogyan ezt a tényt le se szarja, se a nemzetközi politikai elit, se az alaposan megmanipulált közvélemény, jól igazolja Chomsky felvetéseit. Egyébként az unió már visszavonhatatlanul szétszakadt a németek által vezetett fejlett kemény magra és az általuk – elsősorban az euróövezet ( lényegében a német Bundessbank „övezete” ) monetáris és költségvetési politikát meghatározó tagsági kritériumain keresztül – tartós leszakadásra ítélt periféria országaira. http://www.youtube.com/watch?v=83Br4f8IaCQ Ezért természetesen Orbán rendszere a legteljesebb mértékben szolgálja az EU uralkodó köreinek ( mindenek felett Németország ) geopolitikai céljait, még a Putyin felé való hinta-palinta politikájával együtt is ( nem mintha Németországnak nem volnának érdekei Putyin felé, mindenek előtt a szénhidrogéneket illetően ). Ja, hogy Orbánisztán a demokratikus jogállamiság ellentéte, és ez az EU tagsági kritériumoknak finoman szólva nem felel meg …? Kit érdekelnek már az ilyen klisék, abban a világban ahol csak a maximális profit számít; nemde? Hülye idealisták, humanisták, no meg a versenyképtelen ( „annyit is érő” ) tömegek csak dögöljenek szépen meg… kvázi ez az unió üzenete ( nem beszélve az egy maroknyi nagyvállalat által irányított Corporate Amerikáról ). Mindenesetre szerintem érdemes Chomsky elemzéseit hallgatni, még ha nincs is 100% igaza mindenben. Ajánlható például az anyagilag és szellemileg is szuper-elmaradott magyar trágyadombon a „szabad versenyre” – azaz néhány rothadt( akár hazai, akár külföldi – mindegy )nagyvállalat és pénzintézet érdekeire – hivatkozva a nagybetűs „szabadpiaci” kapitalizmus ( tisztára mint a sosem – legalább is nagy léptékben és/vagy a technikai civilizáció keretei között – létezett kommunizmus ) mítoszát az olvasni tudó, félművelt tömegek számára dogmatikusan sulykoló harmadrangú bértollnokok ( remélhetőleg néha olvassák a KMH-t )és a hatásuk alatt lévők figyelmébe a következő:

 • Igen, mesterien alkalmazzák.:(

 • marcsi: magának kétségtelenül kellemetlen 😀 ugyanis a maga agyán még bármennyit is mosni a sci-fi tudományágába tartozik 😛
  ha kérhetem, legalább egy chomsky-tételt vegyen ki a mai fideszes valóságból! tudom, hogy képességei nem elégségesek hozzá, de legalább próbálja meg a kedvemért!
  amúgy örülök, hogy megfogadja a tanácsomat: már értelmes cikket is olvas.
  szeretem, ha engedelmeskedik. van bőrtangája? a korbácsot én viszem!

 • nos. mérvadó vélemények szerint orbán több, mint bűvészinas. bűvész, a maga valójában.
  azaz, minden néző tudja, hogy csal, de mivel nem jönnek rá, hogyan, megtapsolják…

 • Sajnálom, az én véleményem változatlan:
  Prof. Noam Chomsky egy anarchista, és erről prédikál nap, mint nap .
  Van aki beveszi a szövegét, van aki nem.

 • figyelő: rendben, ez a véleménye. magától is azt kérem, cáfolja meg egyetlen tételét is, hogy nem, nem e szerint működnek orbánék!
  magáé a pálya!
  nem mellesleg eddig nem volt szerencsénk ebbéli véleményének megismerésére, mivel chomsky tézisei nem voltak terítéken!

 • Figyelo!
  Azt is megirhatta volna, hogy ez a Chomsky dolog minden kormanyra vonatkozik, legyen keleti vagy nyugati. Legalabb is ra lehet huzni mindegyikre. Hogy netan az Orban kormanyra is…ezzel nem igen mondanak semmit, legfeljebb, hogy legalabb ennyire nyugatiasak vagyunk.
  Nem nagy dolog

 • Ille, Chomszky az USA-val kezdte. Évekig bomlasztott, anarchista szövegeivel, és bizony sokan hittek neki.
  Én becsuknám örökre őt, hogy ne ártson sehol, egy társadalomban sem.
  A gyilkosok életfogytiglant kapnak. Szellemi gyilkosok, meg semmit.

 • azt kértem, hogy nevezzen meg egyet a tízparancsolatból, amivel nem élnek orbánék. de megnevezhet többet is, természetesen megfelelő ellenpéldával erősítve.
  hogy chomsky mit csinált az USA-ban, nem érdekel.
  de, ha már: bodára mennyit mérne ki és milyen büntetési intézményben? fegyház? börtön? fogház?

 • Nahát, honnan ismerte ennyire jól Chomsky Magyarországot?

  Tisztelt Figyelő, nem muszáj tisztában lenni Chomsky munkásságával, de a tudatlansággal tüntetni sem feltétlenül célravezető. Életfogytiglan? Gondolkozzon már, mielőtt baromságokat irkál…

 • Bocsi Ille, nem élek otthon, a feltett kérdésére az válaszoljon, aki otthon él.

 • N.András.
  Ha magának tetszik a dumája Chomszkynak , lewlke rajta. Van akinek nem tetszik.Any objections?

 • bocs, figyelő, mikor minden egyéb hazai dologba is beleszól, pont ez esik nehezére?
  attól tartok, csak gyáva.
  amúgy magyarország magának nem az otthona.

 • Akkor miért kérdezett?

 • figyelő: hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy csak alibizik, mert, ha konkrét dologra kényszerül, nem vállalja fel, vagy mellédumál, vagy hamisít. tudja, csak arra kértem, válassza ki azt a tételt, ami nem érvényes a fidesz kormányára.
  ez teljesen független attól, hogy minek tartja az éceszgébert.
  amúgy lényegtelen, mivel a halálos ítéletével már mindent elmondott magáról.
  még jó, hogy a végrehajtással kis gondja lenne.