Ilyen egy klasszikus magyar szendvics Ottawában

2014 augusztus 30 9:48 de.43 hozzászólás

Kanada fővárosa nem arról híres, hogy egymás hegyén-hátán lennének a magyar boltok és éttermek. Magyar vendéglő egy sincs Ottawában, a Byward piac egykori Budapest Deli-je pedig immár három éve bezárt. De még ott van az 1955 óta lengyel tulajdonban lévő Continental Deli, ahol ebéd időben az egyik legnépszerűbb étel az úgynevezett „klasszikus magyar” (classic Hungarian). Olasz Ciabatta típúsú zsömlén szolgálják föl a paprikás szalámival és füstölt sajttal töltött szendvicset, amihez még jön jónéhány szelet kovászos uborka, ecetes édes paprika, valamint Erős Pista, majonéz és mustár. Ha veszünk hozzá egy üveg Hargita Gyöngye ásványvízet, akkor már pusztán 7 dollárért (1.500 forintért) teljes a „magyar élmény.”

Classic Hungarian szendvich az ottawai Continental Deli-ben. Fotó: C. Adam.

Classic Hungarian szendvich az ottawai Continental Deli-ben. Fotó: C. Adam.

A Continental Deli a Byward Marketben, az 57 York Street alatt található. Fotó: C. Adam

A Continental Deli a Byward Marketben, az 57 York Street alatt található. Fotó: C. Adam

A Continental Deli volt Ottawa első kelet-európai élelmiszer boltja. A frissen készített szendvicseken (és természetesen kolbászon, felvágottakon és sajtokon) kívül, van még házi jellegű töltött káposzta és kocsonya is.

Szóval ha ebéd idő van és ha szívesen menekülne a katasztrofálisan rossz Subway vattakenyeres szendvicsei elől, akkor talán jó alternatíva a Continental.

43 hozzászólás

  • Bár Ottawa egy kicsit messze van Chicagótól, és nem hiszem hogy hamarosan ott ebédelnék, de sokkal jobban ízlik ez a Subway vatta kenyér ha a klasszikus magyar leírását olvasom evés közben. Köszönöm az étvágy gerjesztőt, és irigyelve viszont kívánok Jó Étvágyat!

  • Ottavában nincs magyar étterem,vagy bystro?
    Nyissunk egyet,van-e igény rá?
    Mennyi magyar él ott?
    Nem tudnának egy kis közvélemény kutatást csinálni?
    Szívesen csinálnánk ott egy ilyesmi céget,mert itthon
    nagyon kilátástalan minden ebben a pénztelen világban.
    Nálunk egy ilyen szendvics + egy jó ásványvíz pont a felébe kerül,mint Nálatok, „oszt” mégsincs vevő,-mert
    nincs pénz!!!!

  • Christopher Adam

    Ottawában nincs se magyar étterem, se magyar bisztro. Hosszú éveken keresztül volt egy Budapest Deli nevű bolt a Byward piacon (egy sarokra a fenti lengyel bolttól) ahol szendvicseket meg könnyű ételeket is árultak. Jól is mert, de az eredeti tulajdonosok eladták, aztán láthatóan lecsúszott az egész az új tulajjal. Végül ismét eladták és most egy kanadai borszaküzlet nyilt a helyén.

    A legutóbbi népszámlálás szerint Ottawában a magyar anyanyelvűek száma jelenleg 2.130 fő. Ennél nyilván nagyobb a magyar származásúak, vagy részben magyar származásúak száma. De egy ilyen bolt, bisztro, vagy étterem esetében nagyon fontos a nem magyar származásúakra is építeni, különösen mivel nagy számban élnek lengyel, román, orosz, ukrán és egyéb kelet európaiak a fővárosban.

  • Csiszer Lóránt

    Tetszik a „magyar szendvics” … de a szülővárosom terméke (Hargita Gyöngye) közelebb áll szívemhez …

  • házi töltött káposzta…na, ezt azért megnézném!
    oszt a kocsonya, pusztán zselatinnal (amihez kizárt dolog, hogy csirkeláb találtatik kanadában) nem az igazi, azon felül hazai kocsonyaalaphoz való disznóköröm és bőrke ugyancsak kérdéses…
    de azért hátul, a füstölt árú biztatóan néz ki…

  • Nem tudom, de én minden télen csinálok többször is kocsonyát, valódi disznó körömből és lábból.

  • Christopher Adam

    Nagymamám készített „igazi” kocsonyát. De amit a lengyel boltban árulnak az valóban gelatinnal készült. Csikehúsból csinálják és főt tojás is van benne.

  • brrrr

  • figyelő: biztos voltam benne. ha pacalt írtunk volna, vagy lecsót, vagy pörköltet szürke marhából, akkor azt csinált volna.
    elárulná az olvasóközönségnek, hogy mégis, honnan kukázta ki a körmöt és a lábat? a kanadai egészségügyi szabályok szerint az ugyanis bontási hulladéknak számít.

  • vargané siteri erzsébet

    Igen..én 28 évig csinaltam az éttermunket Hajduszoboszlon.DERBY ÉTTEREM..fokhagymaleves..hazicsirkébol készult
    tejfolos -gomabas paprikascsirke nokedlivel kézzel szaggatva..hozza uborka salata..
    Imadok fozni,de jelenleg itt élek Saint Liboire kis faluban..mivel a bankok eluldoztek.
    Jo lenne egy magyar éttermet nyitni itt…partner vagyok.az étterem beinditasaban.
    Erzsébet

  • Valóban, ha úgy nézzük, bontási hulladék. Mind a kocsonya alapanyaga, mind például a hurka, a régi paraszti kultúra azon terméke, ami szerint, ami valamilyen formában felhasználható, fel kell használni. Ugyanezen az alapon alkották meg a disznósajtot, és ami még így sem volt használható, gyűjtötték szappanfőzéshez.
    Ezeket a régi szokásokat, termékeket Magyarországon azért kellene felújítani, mivel a jelen társadalmi és gazdasági viszonyok között mind az élelmezésben, mind az egyéb régi ismeretek alternatív használatával sokat könnyíthetnének önmagukon.
    Jó lenne összegyűjteni, és terjeszteni ezeket, mivel igaz, hogy az internetre sok mindent feltesznek, de aki rászorulna az alternatív megoldásokra, annak pont az ismerethez hozzáférésre nem telik.

  • kedves donom, kanadában bontási hulladék, ezért erősen kétes bencsics hozzászólása – hacsak itthonról nem hozatja meg.

  • Hazudni nem szoktam.
    De valóban, ide nem szabad írnom, ha még kocsonyáról van csak szó, akkor sem !!!.

  • Ille István
    2014 szeptember 1
    6:34 de.
    Az alap hozzászólást is értettem elsőre. Bocsánat, én nem fejeztem ki magam tisztán. Csak továbbléptem egyel, és ezt nem jeleztem.

  • Figyeló
    2014 szeptember 1
    9:51 de.
    Klárika! Mivel a kanadai törvények tiltják a bontási hulladék élelmiszer célú felhasználását, arra lennénk kíváncsiak, honnan szerzi be az alapanyagot.

  • kedves donom, én kérek elnézést, túlságosan is leragadtam bencsics kamujánál.

  • Ne lepődjenek meg, de vannak magyar hentesek minden kanadai nagyvárosban, na meg disznóvágás is szokott lenni itt-ott, legalábbis régebben, nem beszélve arról hogy Kanada egy multikulturális ország, nem csak a magyarok használják fel a disznó minden részét, úgyhogy nem olyan nagy kunszt különféle disznó termeket beszerezni, annak ellenére hogy ezek bontási hulladéknak számítanak……

  • kanadai. : ja, ha a magyar hentesek – jó magyar szokás szerint – tesznek az szabályokra, az más. az legyen a maguk gondja.
    magyarország is multikulti – kulinárisan. javaslom azonban, hogy ne kerüljön egy kínai büfé hátsó frontja felé, mert egy életre el megy a kedve a kínai ételektől…

  • Kedves Ille: Nem kell a Kínai éttermeket lebecsülni, ahol az egészségügyi szabályokat betartatják, SZIGORÚAN. Akkor is kis veszély van, ha nem a leghigiénikusabb környezetben főznek, sütnek kínai ételeket, én bejártam Kína négy fő tájékát és volt étterem, ahol a csoportunk nem volt hajlandó leülni már az asztalhoz sem. Én és két másik férfitársam elkalandoztunk a főleg asszonyokból álló csoportunktól, akiket vásárolni vitt a túravezető éjjel-nappal, így ettünk a nyílt vásártereken, ahol nem volt folyóvíz és régi olajkannák, egyéb fémeszközök voltak felhasználva tűzrakásra, főzésre, a higiénia minimumával. Ami véd sok gyomorbántalom, fertőzés ellen, hogy szinte minden magas hőmérsékletű olajban van sütve. Nem ez a helyzet Közép- és Dél Amerikában és kissé ritkább, de megvan Indiában. Életembe egyszer volt csak nagyon komoly étkezés miatt kapott gyomorbántalmaim, Franciaországban, a Párizsi Intercontinental vasárnapi brunch ebédjénél. Nem az ő hibájuk egyáltalán, a tengri ételek dús asztalának nem tudtam ellenállni és az amerikai gyomor nem bánik jól az európai fenékevő, kagyló, osztriga, egyéb nyers tengeri állattal, mások a mikró-organizmusok bennük. Gondolom ez igaz lehet vice-versa, hozzánk, vagy Hawaii-ba érkező európaiak számára. Kínában a kínai ételek minősége átlagban sokkal gyengébb volt, mint az USA-ban és Európában, beleértve Magyarországot is, ahol többször ettem kínai étteremben és kínai ételt hazavíve. Sebaj, Pekingben van a Világ legnagyobb McDonalds fast food étterme. Három emeletes.

  • gyula bognar: nem a kínai éttermeket becsülöm le, de mind1, gondolom, szükségét érezte, hogy világlátottságát fitogtassa, ezért szólt be.
    mint említettem, a büféknek ne kerüljön a hátsó frontja felé, különösen ne a józsefvárosban 🙂
    további jó kekeckedést!

  • Ille: Én érdeklődéssel olvastam a Szovjetúnióban tötött idődről írt folytatásos történeteket.

  • gyula bognar: ne nehezteljen meg érte, de nem vagyok képes felismerni az összefüggést.

  • A magyarországi, főleg a budapesti „kínai” büféknek csak annyi közük van a kínai ételhez, hogy kínai áll a pult mögött. A legtöbb csak egy ” front” a számla nélküli működő kínai piacoknak meg egyéb ” biznisznek” . A legjobb kínai vendéglő Budapesten a Széchenyi utcában van (nem jut eszembe a neve) , ott kínaiak is esznek……

  • Ille: Nincs összefüggés, csak részedről jött sértegetés. Good bye.

  • gyula bognar: tény, hogy teljesen érdektelenül beszőtte a fene nagy tapasztalatait, bár semmi köze nem volt az alaptémához. a kínai BÜFÉK hátsó frontja meg valszeg ismeretlen magának, még csak nem is azonos az ázsiai piacok nyitott konyháival, és semmi köze a főzési-sütési hőfokhoz. arról írtam, hogy mitől megy el a kedve valakinek, hacsak nem rozsdamentes acélból van a gyomra, de mind1. összefüggéstelen dolgokat meg minek ide írni? akad még kérdése?

  • kanadai.: ezt vitatom. az alapanyagot kínai kereskedőktől szerzik be, a kiegészítést pedig a magyar piacokról, de érdekes módon, mindig saját ferdeszeműleg 🙂
    ha nem jut az eszébe, nem is tudhatja, hogy az-e a legjobb 🙂

  • A kinai bufekben nem igen látni kínait, vagy ahogy ön írja, „ferde szemünk” de itt igen, és finom is: http://www.momotaroramen.com

  • Ferde szeműeket irt persze, a gépem „kijavitorta”

  • A helyi üzletben kapható disznó lábon, van köröm és bőr is. IGA-ban pl. Majd télen meghívok mindenkit kocsonyám kostolására, mert én csak akkor készitem gelatin nélkül.

  • nahát, nahát…mintha nem működne megfelelően a kanadai állategészségügyi és tisztiorvosi szolgálat…ráadásul a cigánysoron vásárolni?…ejnye, ejnye…

  • Figyelő!
    örülök,hogy kint is van, illetőleg lenne igény magyaros ételekre,ez természetes(különösen azoknak akik hosszú idei itthon éltek)ha igen egy itteni hozzászólónak érdemes lenne vállalkoznia kint…..
    Ami Illét illeti ne törődj vele,ő a Te hozzászólásodat is
    ócsárolja,meghazudtol…mint mindenkit!Látszólag undorodik annak ellenére hogy esetleg zsíros kenyéren nőtt fel…,na meg hogy itthon él (sajnos!!!)abban is naprakész,hogy mit lehet kint kapni…(?nagyon vicces)
    Ha netán őt is meghívnád,tegyél a kocsonyájába egy kis ciánt ízesítésül,megérdemelné ….bár azt hiszem ő azt is túlélné sajnos,meg Te annál különb vagy,hogy ezt megtedd!
    Kár….

  • Azt már csak félve….kérdezem,mit szól ehhez a maga által
    „álságosan” (a valóságban nem)támogatott Bodnár Géza,aki nem szorul a maga és a hasonlók védelmére,csak eszközként használja fel és félrevezeti a saját aljas céljai érdekében!
    Undorító!

  • Mielőtt egymásnak ugrotok, elmesélek egy történetet. Hozzátartozik, hogy sose volt ambícióm, hogy én legyek a legjobb háziasszony, és főzni csak akkor szerettem, ha sok vendéget vártam. A mindennapos „jaj, mi legyen a vacsora” az agyamra ment.
    Szóval a kocsonya. Köröm, láb, bőrke – én tettem bele egy adag húst is, hogy legyen mit enni, meg egy darabka füstölt csülköt, tarját. Meg persze sok-sok fokhagymát. (Ha nem húzod le a belső héját, az is segíti a kocsonyásodást.) A titok, hogy lassan kell főzni – nem szabad, hogy felforrjon, csak „pöszögjön”, így 5-7 óra kell, mire elkészül. Egyik este feltettem a kocsonyát – gondoltam, hogy már mindenki lefeküdt, lesz helyem, időm kimérni. Csakhogy elaludtam. Reggel arra ébredtem, hogy éppen csak nem égett le a hús, úgy elfőtt a leve. Mennem kellett dolgozni. Délután néztem, mit csináljak vele – benne a sok finom hússal. Gondoltam, veszteni nem vesztek semmit, felöntöttem hideg vízzel, és újra elkezdtem főzni. Olyan gyönyörű, kristálytiszta kocsonyát addig sose sikerült főznöm. A tányért meg nyugodtan fejtetőre állíthattad – nem folyt ki abból semmi. Édesapám mondta is: ilyen kocsonyát még Anyádnak se sikerült főzni! Szóval a titok: türelem!
    Ille! Nem kell nézegetni a konyhákat még a legjobb éttermekben sem. Sőt, ha szereted a kolbászt, szalámit, legjobb, ha nem mész húsüzem közelébe.

  • marcsi: bodnár géza, mi? husikám, magának fingja sincs a kettőnk kapcsolatáról 😀

  • Agymosott…maga cigánysorozott,meg ugye Gyurcsányék is (több forrásból kiderült,cigányoztak,zsidóztak)a cigányság egy részét ők taszították erre a szintre,cigány gyilkosságok felderítésének elmeszelése…,nemzetbiztonsági kapcsolatok…börtöntöltelék fejesek az ügyben…,választásokon hamis tanúzásra megbízás jó pénzért (kihasználva a szegénységüket!)amikor lebuktak akkor kuss volt!aztán mindezt úgy állítva be,hogy természetesen a jobboldal teszi ezt..
    Hát aljas,mocskos hazugság az meg hányinger,hogy látványosan tüntetnek mellettük,akiket ők juttattak ide!!!!

  • Ja ha azokra a cigányokra gondol,akiket itthon mostanság senki nem üldözött csak a munka elől(amit itthon biztosítottak nekik…) kimenekültek Kanadába(és később hazazsuppolták őket sajnos!),akkor igaza van,de a maga szájából ez akkor is döbbenetes….meg ugye
    Figyelő csak tudja,hol vásárol?meg nem szégyenkezik amiatt,hogy
    szereti a jó magyar kocsonyát,nem mindenki olyan sznob,hogy a kaviárt létesíti előnyben,amit ugye nem sokat evett?….
    Na zet is magyarázza meg Gézának!!!!

  • Figyelő!
    Én a körömpörköltet is szeretem(vörösborosan,ketchuppal)és főtt krumplival,nagyon finom és olcsó,ezért régen a szegények eledele volt…,de nem vagyok sznob (mint itt sokan)ami finom az finom!

  • marcsi: melyiknek? a bodnárnak? elárulná, az ki, és nekem miért is kellene neki bármit is megmagyarázni?
    el fogom keseríteni, meglehetősen rosszak az információi (ne felejtse el, az elején egy tábornok veje voltam, később meg osztrák és német cégek hazai ügyvezetője, kereskedelmi okból nagy informatikai cégek partnere – compaq, ibm, nec, sap, ibm stb.- akik szívesen etették partnereiket) de kaviárt először 1975-ben, kazanyban ettem, sok más tatár hidegkonyhai finomsággal együtt) és kb. 1975 óta volt szerencsém eme halikrát rendszeresen enni, mivel a különböző fogadások – amiken 2005-ig bezárólag volt szerencsém nagyjából havonta részt venni – állandó kulináris eleme volt, igaz, csak amolyan zakuszkaként. higgye el, nem jóllakásra való, és valóban elég sznob étel.
    jó magyar kocsonyát meg figyelő kanadában az életben nem fog készíteni, ugyanis nem olyan környezetben nőtt fel, hogy tudná, hogy’ is kell azt, de ez legyen az ő gondja.
    az én géza barátomnak meg amolyan jó magyar parasztba oltott cigány gyomra van, a kaviár neki nem étel 🙂 maga meddig bírná a lápi bozótirtást kaviáros szendvicsen? na ugye.
    ugye, emlékszik a vampetics, vagy az ilkovics kocsonyáira? hát az utasellátóéra? nem? kár. igaz, nem is magának való környéken voltak. na, olyanokat csinálhat bencsics 😀
    köszönöm a frissítést, a „döbbenetes” szót is beiktatom a szókincsébe 😀

  • körömpörkölt, ketchuppal 🙁 gyilkos! kulináris gengszter!

  • Ja megcsináltam és piszok finom volt!
    Az meg „mit”jelent,hogy egy tábornok veje volt,melyiké,kié?Régen akárki lehetett…Semmit,meg ugye eleinte….maga attól még az „ami”….Figyelő meg az AKI! és talán
    tud finomat csinálni kint is,meg vásárolni is a maga „állításai”
    ellenére!

  • Na ne dicsekedjen mert néha megkínálták magát is kaviárral(attól még nem lesz több) és főleg nem is szegény Gézára gondoltam a kaviárral(ne forgassa már ki megint, amit írtam),de nem is én „cigánysoroztam” úgyhogy ne magyarázkodjon…feleslegesen!

  • marcsi: az azt jelenti, amit. MTI bizalmas – mint hírforrás – tisztiházi vacsorák, fogadások, tenisz a honvéd margitszigeti sporttelepén, ilyesmi, összefüggésben a kaviárral, amit maga szerint nem igazán ehettem 🙂 hogy melyik tábornoké? lényegtelen, csak éppen a czinege egyik helyettese volt. elégedett?
    valóban, én az vagyok, ami, figyelő meg az aki. ráadásul még valaki is vagyok, amit, ugyebár, a maga kétes értékű osztályozása se befolyásol.
    van még kérdés?

  • marcsi: én csak kielégítettem a kíváncsiságát. gondolja, hogy a kaviár dicsekvés alapja lehet? megkínáltak…te jó ég, boda, hogy maga milyen keveset tud bizonyos körök életszinvonaláról 😀
    melyik szegény gézára gondolt? a bognárra? boda, miből gondolja, hogy magának magyarázkodnom kellene? ne értékelje túl magát.