A katolikus állami iskolák csendben más vallású diákokat is felvesznek

2014 szeptember 2 11:36 de.4 hozzászólás

A római katolikus állami iskolák Ontarioban egyre több muszlim és nem katolikus vallású diákot vesznek fel csendben, részben titokban. De éppen az adófizetők pénzén fenntartott katolikus felekezeti intézmények létjogosultságát kérdőjelezik meg, hiszen ez által egyre kisebb a demográfiai különbség a római katolikus és a szekuláris iskolarendszerek között. Az Ontario tartománybeli törvények szerint, adófizetői szubvenciókból fenntartott katolikus elemi iskolák joggal utasíthatnak el nem katolikus jelentkezőket, de egyre több iskola igazgatója enged be más vallásúakat, hiszen csak ezzel lehet visszafordítani a létszám csökkenést. Például a Windsor városi római katolikus iskolabizottság vezetősége arra kéri az iskola igazgatókat, hogy „óvatossággal” bánjanak a nem katolikus tanulók felvételével, ez lehetőleg radar alatt történjen és ne keltsen nagy feltűnést. Windsorban csaknem 500 diákkal csökken a katolikus iskolák létszáma minden évben.

Karen Fyall a Windsortól délre fekvő Kingsville városában él is immár két éve próbálta beírtani nem katolikus gyerekét egy katolikus elemi iskolába. Ez most végre sikerült. „Nem akarom támadni a szekuláris állami iskolákat, de hiányzik belőlük a lelki, spirituális aspektus, azok a vallási eszközök melyek abban segíthetnek, hogy sikeresen menedzselhessük az élet nehézségeit”–mondta Fyall a Toronto Star-nak.

Windsor-Essex Katolikus Iskolabizottság

Windsor-Essex Katolikus Iskolabizottság

Egyébként a katolikus iskolákba járó nem katolikusok számára nem kötelező a misén való részvétel, sem pedig a katolikus jellegű kirándulások. Továbbá Ontario tartomány kormánya arra kötelezi a katolikus középiskolákat, hogy engedjék meg a diákok számára azt, hogy létrehozzanak meleg diákszövetségeket, amennyiben erre igény van.

Ontario Zöldpártja szerint manapság semmi értelme nincsen a külön állami katolikus iskoláknak, hiszen az a vonal ami ezeket elválasztja a szekuláris állami intézményektől egyre halványabb. Mike Schreiner, az ökopárt vezetője arra is emlékeztet, hogy az ENSZ immár több alkalommal elítélte a legnépesebb kanadai tartomány diszkriminatív iskolarendszerét, ami kizárólag a római katolikusok számára teszi lehetővé az államilag szubvencionált felekezeti iskolákat. „Ez egy ember jogi kérdés”–tette hozzá Schreiner.

A Halton városi katolikus iskolában működő meleg diákszövetség plakátja.

A Halton városi katolikus iskolában működő meleg diákszövetség plakátja.

Katolikus állami iskolákban tanul az Ontario-i diákok egyharmada és Kathleen Wynne tartományi liberális kormányfő továbbra is támogatja a külön római katolikus felekezeti rendszer fenntartását. Egy tavalyi liberális párti kongresszuson a delegáltak 35 százaléka támogatta volna a szekuláris és katolikus iskolák összevonását, de az indítvány elbukott.

Kanada az egyetlen nyugati demokratikus ország ahol kizárólag egy felekezet iskoláit szubvencionál az állam egy, a szekuláris rendszerrel párhuzamosan működő szisztémában.

4 hozzászólás

  • csak nincs ott is valami „fejpénz”?
    mert akkor érthető…

  • Nem tudom, miért fáj a cikk írójának a kanadai katolikus iskolák mostani politikája.
    Ha emlékem nem csal, Magyaroszágon nem egy zsidó gyereket felvettek a katolikus iskolákba. Muszlim ugy nem volt arrafelé…
    A katolikus iskoláknak elég magas a tandíja a szűlő számára, legalább is a montreali Loyola középiskola, de még a Villa Mária lány intézet is.
    Az egészben az az igazság, hogy Kanadában KÖTELZŐ az államilag központi tanítási anyagot adni, nincs kivétel, azaz másféle anyag. Ezért az igaz, hogy nem nagy különbség van az állami iskoláktól. Egyetlen különbség csak, hogy esteleg tanulhat a gyerek vallást, amit állami iskolában csak általánosságban tanítanak.

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    Nekem nem „fáj”, de jelzem, hogy ha ez igy folytatódik, akkor valóban alig lesz különbség az Ontario-i szekuláris állami és katolikus állami iskolák között és így megkérdőjeleződik a külön katolikus rendszer létjogosultsága. Hiszen minek legyek minden körzetben egy külön katolikus állami iskola, amikor alig különbözik a néhány lépésre működő szekuláris államitól?

    Egyébként Ontarioban más a rendszer mint Québecben. Québecben a Villa Maria és a Loyola- például – részben szubvencionált magániskolák. Québecben több mint 15 éve megszűntek az állami katolikus iskolabizottságok. Ma már csak a régi kereszt egy-egy egykori katolikus iskolán emlékeztet erre a régi rendszerre. Ontarioban viszont még működik a régi különiskola (separate school) szisztéma katolikusok számára.

  • Tényleg nehezen éthető miért van szükség állami katolikus iskolára, talán kilóg a katolikus egyház feneke a nagy szegénységtől, ezért nem tud fenntartani saját költségen iskolát?