Az Ökotársat és a civileket lerohanta az Orbán rezsim rendőrsége

2014 szeptember 8 2:11 du.15 hozzászólás

Pont úgy bántak el a hatóságok az Orbán-kritikus Norvég Alap magyarországi civil partnereivel, mint ahogy a maffiával és alvilági bűnözőkkel szoktak leszámolni a rendőrök. Több mint egy tucat készenléti rendőr jelent meg az Ökotárs Alapítvány Szerb utcai irodáiban, az alkalmazottaknak megtiltották, hogy bárkinek is telefonáljanak a kutatás alatt és mindeközben órákon keresztül tépték szét a nonprofit szervezet irodáit. Közben az Ökotárs Alapitvány számtalan munkatársa lakásán, az alapítvány könyvelőjénél is megjelentek, valamint a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány irodáit is megtámadták a rendőrök.

A rendőrök Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítány vezetőjét elvitték és kihallgatták. Amikor ezt megelőzően Móra a Klubrádióval beszélt telefonon, a vonal hirtelen megszakadt és megjelent egy hang a vonal másik végén, amely jelezte, hogy rendőri akció készül. Később egy másik alkalmazott – Foltányi Zsuzsa – szintén telefonálni próbált, de mire beszólt volna a telefonba, nála is megszakadt a vonal.

Tiltakozás. Hétfő este a Szerb utcában tüntettek a kormányzati terror ellen.

Tiltakozás. Hétfő este a Szerb utcában tüntettek a kormányzati terror ellen.

A Demnet munkatársai – akinek irodáit szintén megtámadták  – elmondták, hogy minden olyan irat ami a Norvég Alaphoz fűződő kapcsolatról szólt elvittek a rendőrők és a rendszer nyomozói.

Az ORFK szerint nem politikai támadást intézett a rezsim a civilszféra ellen, hanem „jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja” miatt indítottak nyomozást.

Fontos megemlíteni, hogy a konfliktus 2014 áprilisáig nyúlik vissza, amikor Lázár János azt szerette volna elérni, hogy a Norvég Alap Magyarországnak nyújtott segélyét a kormány felügyelhesse. Ebbe a norvégok nem egyeztek bele. Ezt követően Lázár azt állította, hogy az Ökotárs a Lehet Más a Politikához (LMP) köthető és baloldali politikát képvisel. Ez sem volt akkurátus. Erre a kormány pénzügyi vizsgálatot indított az Ökotárs ellen, melyből kiderült, hogy nem voltak pénzügyi rendellenességek.

Mivel a fenti lépések mind kudarcot vallottak, a Magyar Nemzet előállt azzal, hogy az Ökotárs illegális hiteleket osztogat az alap pénzeiből. Bár voltak ideiglenes hitelek, Móra Veronika elmondta, hogy ez törvényes volt.

Az Ökotárson kívül, a kormányoldal a TASZ-t, K-Monitor-t, a Transparency International-t, a Krétakör alapítványt, a Demokratikus Ifjúságért Alapítványt és Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNe) mind azzal vádolja, hogy „külföldi érdekeket” szolgálnak.

Egy, a Facebookon szerveződő „A bűnt üldözzétek, ne a civileket!” nevű csoport tüntetést tartott ma este az Ökotárs székháza előtt. „A mai történések az elmúlt hónapban a civilekkel szemben folyatott kormányzati támadások legdurvább fejleménye„–jegyzik a szerzők.

Az Európai Unióra jellemző, hogy semmit sem lép az Orbán rendszer ellen, annak ellenére, hogy a norvég kormány miniszterei immár többször a markáns uniós fellépést szorgalmazták.

15 hozzászólás

  • Ha a Norvég Alap körül akkora a szabályosság, akkor tényleg kár idegeskedni !

  • Az Európai Unió egy nagy szar. Pont azt csinálja, amit a dicsőséges nyugati hatalmak Hitlerrel: semmit.

  • Christopher Adam

    Cornelius

    Csak azt szeretném tudni, hogy mikor veszi észre végre a magyar baloldal, vagy éppen a liberális oldal, hogy az égvilágon semmit sem várhatnak el az EU-tól? A mai napig megy a baloldalon a totálisan amorf „európaiság,” és „európai értékekről” szóló süket nonszensz. Mintha a mannát várnák Brüsszeltől. Nem volt olyan nemzeti, vagy regionális krízis állapot, amit az EU kezelni tudott volna.

  • Kedves Cornelius!
    Szó szerint igaza van.

    A leggazdagabb európai országok, ahol forma szerint a legerősebbek a szabadságszeretet gyökerei, azért reszketnek, hogy féltett kényelmüket és nyugalmukat meg ne zavarja valaki. A pofátlanság gyakorlati tesztje folyik velük szemben, – meddig lehet elveik ellen menetelni. Úgy tűnik bármeddig.

  • Kiszely Anna Mária

    A lerohanásos tek technika, na az a valami. A tendenciát kell nézni. Valóban, az EU meg hallgat. Miért is? Ezek meg dúlnak, nyugodtan, senkitől nem zavarva. De hát tudjuk, hogy a tek-et ezért hozta létre, ez a kurtalábú potrohos maffiafőnök. TEK jelentése: TERRORELHÁRÍTÓ KÖZPONT. Hol vannak a terroristák????

  • Fenyvesi Glória

    Én azt gondolom, ha valamely szervezetek sértik az Állam, a pl. a magyar nép érdekeit, azt bizony felül kell vizsgálni!
    Ellenkező esetben a liberálisok, szocik is ezt tették volna,ha hatalmon lennének…

  • Kiszely Anna Mária

    Most néztem a riportot az Ökotárs jogi képviselőjével, hát úgy látszik, nem bír magával a falábú, szotyizabáló. Nem nyugszik, mig pofán nem vágják.

  • Christopher !

    Manna ? Ha jól tudom, az unióba való belépésünket megelőzte egy mindenre kiterjedő – közte a demokratikus biztosítékokra vonatkozó – vizsgálat, majd a szerződés megkötése, amely jogunkká teszi ezen biztosítékok igénybevételét, illetve, ha azokat egy kormány kijátssza, a kormány ellen ellen ez a nemzetközi szövetség a maga eszközeivel felléphessen… Nem teszi.
    Nemhogy nem teszi, de még Euro-milliárdokkal támogatja is az Orbán-juntát. Most, pl. az önkormányzati választások közeledtével felgyorsultak, az út és díszburkolat felújítások mindenfelé, amiről ezek minden kormány fórumon és médiumban azt állítják, hogy a kormány, a fid SS adományából teszik.

  • Az viszont tény, hogy a demokratikus erők nem élnek a jogukkal, nem verik (kellőképp) az asztalt. Ehelyett, hagyják magukat lesöpörni onnan.
    Mentségükre szóljon a hatalmas és katasztrofális jobboldali média túlsúly, amelynek kialakulásában nem kis szerep jutott az baloldal aluszékony (lusta) íróasztal-politizálásának is.
    Igen ! „…Miért hagytuk, hogy így legyen ?…”

  • Annamari !

    Orbanisztánban márcsak ez a TEKnika; a lerohanás.

    Focista tempó és szellem…

  • Én ezévben egy lopásért,csalásért,okirathamisitásért töbszörösen elitélt roma áldozata lettem,melyért feeljelentést tettem a rendőrségen.A rendőrség 15 honapos nyomozás után elutasitotta a feljelentésemet,azzal az indokkal,hogy a vádlottat nem tudják előkeriteni,na meg,hogy csak én,a 20.000 forinttal megcsalt személy tettem feljelentést.A rendőrségi határozatot az ügyészségen megpanaszoltam.Ujabb nyomozás után a rendőrség ismételten elutasitotta a feljelentésemet és ezt tette az ügyészség is.Az engem 20.000 forintal átvert,többszörösen bütetett előéletü egyént nem találták bünösnek.Megjegyzem, hogy az általam megvádolt személy nem volt hajlandó a rendőrségi kihallgatáson megjelenni,maga helyett Eger legpénzigényesebb ügyvédjét küldte el,aki aztán a kapott pénzzel mindent „eltudott intézni.”Szoval lenne mivel foglalkoznia a rendőrségnek és nem egy tisztességes civilszervezeti társaságot kellene pellenhgére állitani,hanem az igazi bünözökkel kellene nagyon határozottan szembe szállni.

  • Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét most, délután 6-kor őrizetbe vették, és tudni lehet, hogy a rendőrök a TASZ, a K-Monitor, a Transparency International, a Roma sajtóközpont, a Krétakör alapítvány, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen dokumentumait vizsgálják.
    mindezt a legnagyobb demokrácia jegyében, természetesen.

  • Ille István

    Ehhez még add hozzá a blikk újságírójának a telefonját vették el a rendőrök ügyészségi utasításra, mert nem volt hajlandó az informátorát kiadni. Mi ez ha nem diktatúra.

  • Kiszely Anna Mária

    A hírekben elmondta az egyik Ökotárs munkatársa, hogy a pénztárcájába is belekotortak a rendőrök! Mivaaaaaaaaan? Baxni a kezére, ha xaros is bekapja!!! Most meg Brüsszelhez akar fordulni a lázár, hogy rendezze. Hát ezek aztán nem jönnek zavarba semmitől.

  • Glória!
    Igaza van „ők” különbeket is csináltak,amihez tényleg nem volt joguk!