Jön a Jobbik – Fekete foltok Magyarország narancssárga testén

2014 október 13 10:06 de.33 hozzászólás

Orbán Viktor parlamenti beszéde az önkormányzati választások utáni napon szokatlanul letargikus volt. Pedig a baloldali ellenzék nem tudott áttörést elérni Budapesten (annak ellenére, hogy erre még áprilisban volt némi esély) és ha ránézünk a választási térképre, három szóval jellemezhetjük Magyarorságot: Fidesz über alles. De talán Orbán is látja naracssárga tengerén, a „zsinorba nyert” választásai után azt, hogy egyre több a fekete folt Magyarország testén. És ez nem más mint a Jobbik újabb előrelépése.

A Jobbik – úgy látszik – nem valami forradalmi hevületben tör föl hírtelen, hanem graduálisan lesz ebből a fasiszta pártból egy olyan alakulat, melynek politikusai – a vidéki magyar szavazók szerint – érettek arra, hogy városokat vezessenek. Pedig a városvezetés elsősorban a szürke mindennapokról szól, nem pedig a „magasztos” politikai-ideológiai eszmecserékről, sem pedig a rendszerváltásokról, az országos forradalmakról. Helyben az embereket a kátyúk érdeklik, a helyi könyvtárak sorsa és finanszírozása, az ifjúsági otthon tetőszerkezete és a szemétszállítás üteme.

És Ózdnál szürkébb város aligha létezik, mely település úgy döntött, hogy jöhet a Jobbik. A fasiszta párt jelöltje – Janiczák Dávid – veszi át a város vezetését.

Janiczák Dávid, a Ózd új jobbikos polgármestere.

Janiczák Dávid, Ózd új jobbikos polgármestere.

A 27 éves Janiczákról sokat nem lehet tudni, leginkább annyit, hogy versíró és, hogy a Jobbik ózdi elnöke. A 444.hu-s fiúk találták meg az inkább emo hipszternek, mint standard fasisztának tűnő Janiczák szerelmes verseit. Van köztük ilyen rész is, amiben azon gondolkozik, hogy milyen sok helyen található a szerelem:

tányérban és pohárban,
az van az orrba-szájban,
világosban és homályban,
szabadban és szobádban,
mintha nyitva az ablak
s bedől a virágillat,
mintha a házban
valahol pudingozás van…

De nem is Janicsák versei képezik a lényeget, hanem ez: a Jobbik immár nem csak határmenti falvakat vezet, hanem egy 35 ezres várost is. És Ózdon kívül, Törökszentmiklós is jobbikos lett, úgy szintén Tapolca, Devecser, Recsk, Tiszavasvári, Monorierdő, Bánokszentgyörgy, Csákánydoroszló, Ragály, Tuzsér, Vámospércs, Szabadszentkirály és Ásotthalom. Ezek többnyire falvak és kistelepülések, de azért Ózd, Tapolca és Törökszentmiklós megnyerése már lényeges.

Ezek szerint egyre több vidéki településen úgy gondolják a szavazók, hogy a Jobbik kormányképes erő, a masirozáson és zsidózáson kívül komolyabb városokat is tud vezeti.

Most a kérdés inkább az, hogy ezek után a Jobbik folytatja-e az országgyűlési választáson tapasztalt mosolygós, „cukikampányát” és próbál-e valamelyest a jobbszélről kicsit a Fideszhez közeledni, hogy a jelenlegi rendszerpártnak legyen egyszer a kormányképes jobboldali-populista kihívója és alternatívája?

Netán ezért volt ilyen fáradt és letargikus Orbán Viktor beszéde alatt. Mert az biztosnak tűnik, hogy nem a baloldali ellenzék szereplése okozott neki álmatlan éjszakát vasárnap éjjel.

33 hozzászólás

  • A nácizmus eredeti színe a barna.
    Ezért jobban passzolna és szellemesebb lenne,hogy pl:
    B A R N A . F O L T O K . A . FID-SS .L E P E D Ő J É N ))) 😀 (((

    Persze igaz, hogy ez a lepedő soha nem volt makulátlan, ami a barnaságot illeti, különösen, hogy mindig Orbanini terült el rajta… Ő pedig a kínos kijelentések kimondását csupán ideiglenesen ruházta rá az általa alapított és Jobbiknak elkeresztelt saját udvari ellenzékének.

    Senki ne higgyen tehát abban, hogy ez náci alakulat egy picit is más lenne, mint a Kersztapa és annak narancsos álcázatú pártcsaládja… Erősen sz@os árnyalatú, ez az (i)gazság.
    .

  • méghogy orbán aggódna a jobbik miatt! álmatlan éjszakája meg főleg nem volt neki.
    nem tűnt fel, hogy szép csendben kifogta a szelet a jobbik vitorlájából, és annak minden – na jó, majdnem minden – programpontját fű alatt megvalósította?
    mondjuk, a trianon előtti határok visszaállítására még egy kicsit várni kell, de hát, vonáéknak is kell egy gumicsont, amin elrágódhatnak 🙂
    kérdés, hogy milyen képviselő testülete van, mert, ha nincs támogatottsága, akkor a pubi, bizony, csak biodíszlet lesz!

  • Jó cikk, két kicsi, véletlenszerű elírás, hiba van csak benne.
    Mutatom:
    „Helyben az embereket a kátyúk érdeklik, a helyi könyvtárak sorsa és finanszírozása, az ifjúsági otthon tetőszerkezete és a szemétszállítás üteme.”
    A mondat helyesebben így hangzik:
    Helyben az embereket a közbiztonság érdekli, az iskolák szegregáltá alakítása és finanszírozása, az idős otthon kamerával és riasztóval való felszerelése, és a szemét politikusbűnözők vagyonelkobzása.
    ……….
    A legnagyobb falat kimaradt, a megyei jogú, hatvanezres Békéscsaba.

  • chris, kapd össze magad, mert apuwader jobban tudja, mint te, hogy mit és miről akartál írni 🙂

  • Fenyvesi Glória

    Szimplán csak fáradt volt Orbán Viktor,mert sokat kampányolt…
    Inkább örült a kimagasló győzelemnek.
    Ahol meg győzött a JOBBIK, nem véletlenül…
    Elege lett az embereknek a bűnözésből….
    Ez a Janiczák Dávid pedig egyenesen szimpatikus mai,modern srác!Aki mellesleg szereti a népét, Hazáját…

  • „chris, kapd össze magad, mert apuwader jobban tudja, mint te, hogy mit és miről akartál írni” Ugy van osszekaphatna magat vagy elkene latogatni Ozdra es az emberektol erdeklodni miert is szavaztak a Jobbik jeloltjere.

  • paul: maga tudja? a szavazók etnikai összetételét is tudja? amúgy: köze?

  • Nem ismerem. Nekem az arca unszimpatikus, beképzelt , buta srácnak látom.
    Persze, tévedni emberi dolog, vagy a látszat sokszor csal?!

  • T.Figyelő !

    Hát nem sok szellem árad a tekintetéből, annyi bizonyos. Viszont az a sötétség, ami mégiscsak „kisugárzik” belőle, az nemcsak őt, de a választóit is súlyosan minősíti…
    .

  • Fenyvesi !

    „Csak elege lett az embereknek a bűnözésből”.

    Igen. Akkor ezt a „modern srácot” alighanem Felcsúton [Alcsút dobozon], vagy Debrecenben, esetleg a budapesti V.kerületben egyszerre választhatták meg a magas erkölcsiségű magyar választók… Ugye??? ((( 🙁 )))
    .

  • Fenyvesi, a maga feje körül nem fénykoszorú – glória – tündöklik, hanem egy fekete lyuk.

  • "tisztelthölgyimésuraim"

    Több, mint 10 éve annak, hogy egy tűz-közeli szoci ismerősömnek .
    e l ő s z ö r . megírtam a következő klasszikus mondatot:
    FASIZMUS ANTE PORTAS !!! azzal, hogy ezt közölje „az illetékes elvtársakkal”.
    Hasonló szellemben üzengettem ezt azt mindmáig, mígnem politikai téren most vasárnap a baloldal kárára bekövetkezett a végső leszámolás. Semmi, de semmi nem látott napvilágot ezekből a nyilvánosság számára. A fasizmus, sőt a nácizmus immár testközelben, a kapukon belül van és pöffeszkedik.
    Ezt művelték ezek a munkabérért íróasztalnál csücsülő székház politikusok…

  • "tisztelthölgyimésuraim"

    Kiegészítés:

    Mígnem, e g y e l ő r e . politikai téren…

  • "tisztelthölgyimésuraim"

    A kép alá azért mégiscsak ez a jelmondat illenék:

    Hejj, de setét vagy ecsémuram !
    .

  • T.hölgyimés..
    Talán arra gondolt, hogy;
    Madarat tolláról, választót a választottjáról ismerni meg… (?)

  • Ha magyrok Jobbikosok, csak még ne tudnek róla/Vona Gábor/ akkor már részben megtudták,hiszen Kormány sok jobbikos elgondolást megvalósitott,persze szélsőjobb kitételek nélkül.
    Egy Jobbik-Fidesz váltópárt kiegészülve egy ma még nemlétezö,erös populista nemzeti baloldallal,/mely a kádári hagyományokra épitve,antiliberális alapon nyujtana kezet ennek a szövetségbenk,/ VALÓBAN leképezné hazánk többségének véleményét.
    A megmaradó,mindenkori „europeer,haladó”,pár százalék poedig leképezné a most még „demokratáknek ” nevezett rész vélemémyét,pesti skanzent alkotva.
    Helyzetkép 2022 ben.

  • Ha a cikk írójának lenne némi fogalma a történelemről, akkor nem emlegetné egy lapon a Jobbikot és a fasisztákat. Bár alapvetően az emberek még a fasiszta meg a náci között se tesznek különbséget, de hagyjuk. Szóval körülbelül annyi közös vonásuk van, hogy nacionalisták, amit minden párttól illene valahol elvárni. Egyébként meg attól, hogy valaki szar verseket ír még érthet máshoz, ráadásul ha valaki végigolvassa a verseit talál enne olyanokat, amik tényleg színvonalasak, ez csak szimpla lejárató propaganda. Azt meg külön imádom, mikor valaki külföldről okoskodik. Élt esetleg a cikkíró Ózdon vagy bármelyik településen, ahol jobbikos nyert? Ha nem akkor maradjon csendbe, mert fogalma sincs az ottani állapotokról. A Jobbikot meg a munkája alapján ítélje meg, márpedig ahol eddig jobbikos polgármester nyert, ott a település fejlődésnek indult, utána lehet olvasni.

  • Eltelt pár hónap a választások óta , és Bánokszentgyörgyön
    nem vonulnak a „fasiszták”. A falu éli rendes életét mindenféle problémák nélkül. Fejlesztések történtek több éve a falut veszélyeztető esőzések után azt sárral beterítő problémát oldottak meg, újabb vállalkozó költözött ide, az önkormányzat a jobbikos polgármester vezetésével megvásárolt egy több éve bezárt panziót melyet közösségi házzá alakítanak ki . Mi is a probléma , nem kintről kellene írogatni hanem hazajönni, megnézni hogy mi is történik esetleg még segíteni is lehetne ha nem is anyagilag
    de legalább az igazság publikálásával.

    Baumgartner László (Bánokszentgyörgy Polgármestere)

  • Baumgartner: dicséretes, hogy megoldódott a sár gondja, de figyelmébe ajánlom, hogy az önkormányzat színétől függetlenül az, biza, az önkormányzati törvény szerint a annak a kötelessége, tehát, csak azt tették, ami a dolguk.
    Ha megvásárolták a panziót, biztosan volt rá fölös pénze a falunak, mert nem igazán az szokott lenni az első. Nomeg, a vásárlás nem egy polgármester vezetésével történik, hanem először van egy beterjesztés, annak szükségességét a testület megvizsgálja, és, ha szükséges, és van is rá pénz, a pénzügyi bizottság jóváhagyja. Mindennek semmi köze a polgihoz, ő is csak egy szavazat.
    Valóban, fasiszták nem vonulnak, mivel a gárdára csak addig volt szükség, amíg meg nem félemlítették a falut. Amúgy sem fasiszták, hanem újnyilasok.

  • Köszönöm hogy megtisztelt a válaszával, de lényeges dolognak tartom hogy nincs semmiféle fasizmus sem nyilasok, ezt kellene észrevenni a többit csak felvezetésnek írtam, na most akkor mi a probléma a sötét foltokkal. A falu lakóit kellene megkérdezni itt is meg a többi un „jobbikos” településen. Szerintem pedig a településeken nem politizálni kellene, embereket uszítani egymás ellen hanem tenni is valamit ez értük. Jómagam napi kapcsolatban vagyok az itt élőkkel és nincs különbség téve a színre, vallásra vagy politikai nézetére.

  • Ille István Szívesen meghívom Bánokszentgyörgyre, gyűjtsön személyes tapasztalatot , majd utána írjon arról hogy hol vannak újnyilasok vagy fasiszták, esetleg mennyire baj is az ha nem mindenhol az un. bal oldal vezeti a települést. Nálunk Magyarországon az elmúlt időszakban milliárdos a szocializmuson meggazdagodott kapitalisták próbálták vezetni a bal oldalt (munkásokat) Gyurcsány, Bajnai,Kóka és a többiek.
    Ismerem az önkormányzati törvényt, a kötelességeimet de nem a részletekben kellene elveszni,hogy mi is a levezetése az iszap megoldásának amin több éve az előző testületek semmit nem tettek, valamint a vásárlásnak , testületi döntésnek, hanem inkább annak hogy több év semmit tevése után elindult valami, és ezt az itt élők észrevették, mert nekik ez napi probléma volt !

  • Rendkívül informatív Bánokszentgyörgy honlapja..))

  • http://www.banokszentgyorgy.hu
    Ha erről beszél kedves „mkati” akkor tényleg nem az, de ez még a korábbi faluvezetésé, a jelenlegi most készül, de azon se keressenek semmiféle JOBBIKOS propagandát, mivel az nem fog lenni. Az embereket a tetteik alapján fogják itt is megítélni és remélem hamarosan Önöknél is.

  • Baumgartner: sajnos, nincs sok szabadidőm, de ígérem, ha szerét ejthetem, élek a meghívással.
    A szövegértésével azonban egy kis gond lehet, mert nem írtam a jelenről, hanem jeleztem, csak addig voltak jelen a maguk hátulrólbátrai, amíg kellett.
    Örülök, hogy ismeri az önkormányzati törvényt, ez pozitív dolog. Az, hogy maga is balra mutogat, és nyomja a megszokott mantrát a szocializmuson meggazdagodott kapitalistákról, demagógiája mellett komoly ismerethiányról is szól. Ha ez és hasonlók lennének a helyi eszmecserénk témái, attól tartok, teljesen értelmetlen odalátogatnom.
    Gondolom, a falu egyéb dolgi is rendben vannak, orvosi rendelő, körzeti megbízott, szociális ellátó, fogorvosi rendelő, bolt és benzinkút, könyvtár, ilyesmi, valamint nincs gond a közmű díjak fizetésével se, hiszen jut a helyi adókból ilyesmire is.
    A kíváncsiság csak megkérdezteti velem: mi késztette arra, hogy egyáltalán belelapozzon a KMH-ba, ráadásul egy közel egy éves cikkre reagáljon, amit konkrét keresés nélkül nem igazán lehet megtalálni? Tán csak nem valami isteni sugallat, esetleg valami jobbikos riadólánc?
    Mert hát, én pl. nem olvasom se a kurucifost, se a betyársereg honlapját, se a szkítákét, mert valahogy még érintőlegesen se kelti fel a kíváncsiságomat.
    Ez, persze, valszeg szűkíti a horizontomat, de majd csak megküzdök ezzel a problémával.
    Az árkot meg, ha jobban körülnéz, észreveszi, hogy nem balról kezdték el ásni.
    A fasizmus, vagy a neonácizmust ne pártszinten keresse, az az egyszerű emberek agyában van jelen.

  • mkati: egy honlap elkészítése, fenntartása és aktuális tartalommal való feltöltése nem két forint, úgyhogy én ebbe nem ragadnék bele. Ennél sokkal fontosabb, hogy lesz egyszer közösségi ház. Hogy azután közösség is lesz-e hozzá, az más kérdés.

  • Baumgartner
    2015 május 10
    1:35 du.

    Ez van a neten. Mi másról beszélnék?

  • Ille István
    2015 május 10
    1:54 du.

    A honlap kész, 2013 óta a fenntartása rendezett különben nem lenne fent a neten.
    A minimális tartalom feltöltése pedig nem egy ökör ára, ha fontos. Ha nem az, akkor meg minek.

    De nincs ragadás, megjegyzés volt. Ennyi.

  • Tisztelt Ille István ! A benzinkúton kívül tényleg minden megvan nálunk,sőt még az általános iskolánk is működik, Istennek legyen hála ! A közművekkel sincs probléma, a fejlesztésre is jut és még a szociális segélyekre is annak ellenére hogy mi nem kapunk rá állami támogatást. Nem létezik jobbikos riadólánc, tényleg véletlenül találtam ide, köszönhető annak hogy sokat olvasok és mindenre nyitott vagyok és senkit nem ítélek el
    mert másként gondolkozik. Nálunk a családban a bátyám is balos és rengeteg alkalommal van lehetőségem hallani nézeteit ami az Önökével hasonlatos,de már elvből sem vitatkozom vele ,így nevelték hivatásos katona volt, 42 évesen nyugdíjazták, most 60 éves. Nincs ismeret hiányom,
    itt élek, 52 éves vagyok több kormány túléltem . Személyes találkozónkon nem is politizálnék , csak megmutatnám hogy működik egy „JOBBIKOS” település, pláne úgy hogy magam nem is vagyok tagja semmiféle pártnak így a Jobbiknak sem. Ha az meg hiba hogy ismereteimet mind a bal és jobb oldalról is szerzem remélem nem lehet valami nagy bűn. Az árok ásást mind két oldalról tapasztalom sajnos. Az életben sok mindent tapasztaltam, láttam mindkét rendszerben dolgoztam rendőrként (nyomozóként szereltem ). Higgye el egyáltalán nem vagyok demagóg de elfogult egyik oldallal sem. Csak azt szeretném ezzel mondani hogy ismeretlenül senki ne minősítse a másikat fasisztának, újnyilasnak .
    Tényleg szeretném ha ráérő idejében ellátogatna kisfalunkba és személyes tapasztalatokat szerezne.

    Baumgartner László ([email protected])

  • mkati

    Sok minden van a neten amit nem használnak, ez az egyik pont, de ha azért volt rá kíváncsi hogy mekkora szélsőjobbos
    propagandát talál rajta akkor tévedett, 2013 óta semmit nem töltöttek rá, még a régi polgármester nevét sem, ennyire volt eddig fontos mi is van a településen.
    Tényleg nem egy nagy összeg kb. 150-200 ezer forintért már nagyon jót lehet csinálni. Majd a következőt tessék megnézni ha elkészül, azon majd szerepelnek a friss dolgok is.

  • Baumgartner: ahogy senki a másikat komcsinak, libsinek (mindkettő szitokszóvá vált mára). Nem hiszem el, hogy véletlenül tévedt ide és pont egy jobbikos térhódításról szóló cikk ragadta meg a figyelmét, de ez legyen az én bajom.

  • ILLE ISTVÁN.

    Nálam nem is szerepelt sem a komcsi, sem a libsi, hiszen valamikor a jelenlegi kormányzópárt is liberális eszméket vallott , azóta mekkora változás történt a részükről.
    Higgye el én nem használom ezen szitokszavakat, most sem tettem. Ezért sem szeretem ha engemet „más” gondolkozásom végett esetleg ismeretlenben fasisztáznak,vagy újnyilasoznak mert Jobbikosként választást nyertem. Itt azért elmondanám négy évvel ezelőtti választáson nálunk 44 szavaztak az MSZP-re 79.-en a Jobbikra és 135.-en a Fideszre.
    Tavaly áprilisban 44 a baloldali tömörülésre, 99-en a Fideszre és 123 an a Jobbikra.
    Itt csak arra szerettem volna rávilágítani hogy a bal oldalon semmi nem változott, és a falunk közben jobbik fele fordult. Hirtelen nem lehetett ennyi újfasíszta a faluban.
    Szomszéd településen Várföldén áprilisban még a bal oldal nyert egy szavazattal a jobbik előtt a fidesz lett a harmadik, a következő két választáson minden esetben már a jobbik nyert. Ezen kellene inkább elgondolkodni hogy a nyugati határ környékén és nem a keleti oldalon mi is váltotta ki ezt a változást. Hirtelen honnan lett ennyi „újnyilas”. Ismerek olyan 85 éves embert aki még két éve az önök szóhasználatával engemet is lenyilasozott
    és mióta lehetséges mindig az MSZP-re szavazott, de ősszel már a JOBBOKra tette a voksát. Nem Bánokszentgyörgyi és nem azért mert tőlem félt, két év alatt rengeteget beszélgettem vele , most is eszmeileg bal oldali (hivő katolikus) de elmondta hogy ott már nem látja a jövő lehetőségét. Akkor most őt is tessék leújnyilasozni.
    Tartom magam annyira őszintének, ha nem véletlenül találtam volna ide azt meg is mondjam. Meg legyen tényleg az Önök baja ha egy ilyen „újnyilast” ismertek meg, aki nem mocskolódva , hanem az általa irányított fekete folt egyikéből úgymond felvette a kapcsolatot. Ezért is az itt lévők közül bárki meglátogathat, szivesen bemutatom a települést megismerheti a munkámat amit nem főállásban végzek, naponta 10-12 órában.

    Email : [email protected]
    [email protected]
    Tisztelettel mindenkinek:

    Baumgartner László

  • Baumgartner: nem valóban nem lehetett ennyi újfasiszta, senki nem is tartja őket annak. Anélkül, hogy belemennék a Jobbik kampánymunkájának taglalásába, egyet ki kell emelni: a paraszt soha nem volt oda a baloldalért, földéhsége hagyományos, nacionalizmusa fejlett. Na, erre játszott rá mindenhol – bevallom, ügyesen – a Jobbik. Nomeg, azért is szavaztak rájuk, mert bennük még nem csalódtak.
    Nem maga tehet arról, hogy ilyen kép alakult ki a Jobbikról és híveiről.
    A saját településemen a helyi Jobbik klánfőnöke volt olyan bátor, hogy megfenyegetett, méghozzá újságírói tevékenységem okán. Maga szerint ezek után öleljem keblemre, pedig nem maga fenyegetett meg?
    Vagy a Betyársereg Tereske-i izommutogatása után lelkendezzek a Jobbik fene nagy humanizmusáról?
    Úgy érzem, elbeszélünk egymás mellett. Maga igyekszik felvirágoztatni egy települést, de higgye el, az nem a pártszinekkel, zászlólengetéssel valósul meg, hanem pénzből. Ha az van, mindegy, ki a polgi. Gondolom, maga is ígért egyet s mást a kampányában. Szerencséje van, hogy megtud belőle valamit valósítani.

  • Nem vagyok megveszekedett JOBBIKOS, 70%-kon értek egyet vele, 30%-kon nem, ezért is vagyok pártonkívüli.
    Az öreg idős ember 15 évesen a Bázakerettyei olajiparban helyezkedett el,mindvégig ott is dolgozott,csoportvezetőként ment nyugdíjba.
    Őszintén elismerve engemet sem szeret itt mindenki,de ölyan hogy valakit 100%ban támogassanak az lehetetlen.
    Szerény magánvéleményem itt lenne az ideje hogy hogy végre elkezdődjön valami, mert én is ezt várom már 1990 óta, de a tömegek számára semmi jó nem történt.
    Szeretnék itt is egy ilyen baloldalit mint Ön, de sajnos nincsenek.
    A kampányomban csak elérhető, megvalósítható igéretem volt, melyek egy részét már most sikerült megvalósítani, a többit a következő hónapokban, utána pedig keresek ujabb kihívásokat pártpolítika mentesen.