Az Úrnapja és a vasárnapi zárva tartás: Ez a vita Kanadában már lezárult

2014 november 6 12:39 du.71 hozzászólás

Magyarországon a lakosság 20 százaléka vasárnap végzi vásárlását, ezt maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta el. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a KDNP akarata érvényesülhet e kérdésben és 2015 március 15-től a legtöbb bolt (mindazok amelyek 400 négyzet méternél nagyobb eladási területtel rendelkeznek) kénytelen lesz zárva tartani. A vasárnapi vásárlás vitáját Kanadában is lefolytattuk és volt olyan tartomány ahol népszavazást is kezdeményeztek a kérdésről. De mára a végeredmény az, hogy szinte mindegyik tartományban és városban, csaknem korlátok nélkül vásárolhatunk az Úrnapján.

Illusztráció: grenier.qc.ca

Illusztráció: grenier.qc.ca

1985-ig volt hatályban szövetségi szinten az Úrnapja törvény (Lord’s Day Act), amely Kanadát alapvetően keresztény országnak jelölte meg. Az 1906-ban elfogadott törvény tiltotta a vasárnapi üzleti tranzakciók lebonyolítását. Torontóban – például – egészen a hatvanas évekig tilos volt vasárnap a lóversenyezés, a mozikat is zárva tartottak és színházak sem nyithattak ki. A Úrnapja törvényt akkor kérdőjelezték meg, amikor Calgary városában a rendőrség jelent meg teljes erővel egy helyi patikában, amely ki mert nyitni vasárnap. Ebből végül bírósági ügy lett és 1985-ben a kanadai Legfelsőbb Bíróság mondta ki, hogy az Úrnapja alkotmányellenes és szembe megy a kanadai szabadságjogok chartájával.

De a viták egészen 2006-ig folytatódtak a keleti parton, Nova Scotia tartományban, ahol éppen a lakosság döntött úgy egy 2004-ben megrendezett népszavazáson, hogy tartsanak zárva a nagyobb boltok. A szavazók 55 százaléka támogatta a vasárnapi zárva tartást. Kivételesen vasárnaponként csak a videótékák, a patikák és a kisebb boltok maradhattak nyitva. De egy évre rá a tartomány legnagyobb hipermarketei már megtalálták a kiskapút. Úgy állították be hipermarketeiket, hogy azok tulajdonképpen „plázák” voltak, sok kis bolttal. Így jött létre a Sobeys szupermarketből a „Sobeys Queen Street Mall,” melyen belül „külön-külön” üzemelt a Sobeys Pékség, a Sobeys Zöldségesbolt, stb.

2006-ban országos hír lett egy halifaxi rendőri akcióból, amikor a helyi hatóságok mérőszalagokkal járták be a boltokat és a négyzetláb lemérésével próbálták megbüntetni az ügyeskedő láncokat és multikat.

A tartományi Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a kormány túllépte hatáskörét és ezt követően Rodney MacDonald nova scotiai kormányfő a vasárnapi zárva tartás visszavonását kezdeményezte.

Manapság sehol sem tiltják, de sok helyen szabályozzák a vasárnapi nyitva tartást. Prince Edward szigeten például csak dél után nyithatnak ki a boltok, Manitobában pedig csak önkormányzati engedéllyel lehet vasárnap kinyitni és akkor is csak reggel 9 és este 6 között. British Columbiában pedig vasárnap nem lehet szeszt vásárolni. Québec tartományban vannak a legrugalmasabb szabályok. Most már este 8-ig nyítva tarthatnak a szupermarketek vasárnaponként.

Van egy erős gyanúm, hogy ha a Fidesz-KDNP népszavazáson keresztül döntene a kereszténydemokraták által kilátásba helyezett törvényről, akkor valószínű gyorsan elbukna ez a tervezet.

71 hozzászólás

  • a kádéenpé az 12 ember sem nem párt sem nem népcsoport csak egy gittegylet ami a fidex farvizén lebegve a fidex álatal nem teccő izéket támogattya ennek ellenszolgáltatásaként a tömjénzsófi ingyen lovagolhat és vadászhat tiltott énekes madarakra…ezzel van tele a zország már csak a kloáka maximát kell megnyitnio és elnyeli ezt a soxart

  • Kedves Chris, leragadtam az utolsó mondatodnál. Nem mintha pillanatnyi kétségem is lenne egy ilyen szavazás eredményéről, bár meg kell jegyezzem az érvlnyesség/eredményesség okán tartok tőle, hogy nem hozna semmiféle eredményt.
    De félre a praktikus megfontolásokat, kizárt dolognak tartom egy ilyen népszavazás létrejöttét. A helyzet az, hogy Orbán nem véletlenül találta ki a konzultáció parasztvakitást! =))

  • Ne légy igazságtalan a parlamentben is 16-ot neveztek ki KDNP-snek! =))

  • Ahogy olvasgattam az előzetest, a CBA kivétel lesz. Vagyis megint a haveri kör hasznára dolgozna. Igaz, a végleges beterjesztendő változatot nem láttam még sehol. Persze, ha vallási alapon nézzük a dolgot, még érthető is lenne. Csakhogy miért kényszeríti rá a vallási dogmáját a nem vallásosra, vagy a más vallásúra. Akinek tiltja a vallása anélkül is otthon maradhat. Van egy törvény, ami szerint havonta egy szabadnapnak vasárnapra kell esnie. Ennek megszervezésére plusz embereket alkalmaznak, hogy a váltás megoldható legyen. Ezeket a plusz embereket most szépen kirúgják, mert szükségtelenek lesznek. A kormány újfent bizonyítja alkalmatlanságát.

  • Itt nem csak vallási véleményről van szó.
    Szerintem, a vasárnapi nyitvatartásnak két ellenpontja van. Az egyik, hogy aki nem tudott 6 nap alatt vásárolni, pl. a szombat NEM munkanap, igy egyszerüen nem igaz, hogy szükség van a vasárnapra. A második pont, hogy az eladók, az alkalmazottak vasárnap SEM lehetnek családjukkal. Mindenki emlékszik a vasárnapi családi ebédekre. Gonddolom.
    Itt NEM vesznek fel extra alkalmazottat vasárnapta, hanem munkabeosztását átrendezik.

  • Fenyvesi Glória

    Azért gondolni kel a vasárnap is dolgozókra. Ők mikor pihennek?Ha nem dolgoznának, ott lenne a szombat és vasárnap szabadon.Szombaton felváltva dolgoznának…
    A fele az egyiken, fele a másikon.
    És szombaton be lehetne vásárolni a hétvégi haját…

  • Fenyvesi Idióta: Az egyén kizárólagos joga, hogy meghatározza mikor, mennyit és kinek hajlandó dolgozni. A munkaadó és a munkás közös megegyezése mikor és mennyit dolgozik bárki. Ha nem tettszik más állást kell keresni. A Munkatörvénykönyv szabja meg a maximum órát és miután számít az idő túlórának, a munkakörülményeket és juttatásokat. Az aljas, álszent, hazug, csaló, seggnyaló Rétvári Bence mások szabad akaratát és emberi jogait akarja elrabolni, hogy a Tesco zárva legyen és a CBA nyitva tarthasson. A zemberekkel való törődésnek nyoma sincs a maffia rablóbandában, semmi másért nem dolgoznak, senkivel nem törődnek csak a hatalom és a vagyon birtoklása a céljuk, mindenki mást legszívesebben megölnének, MIUTÁN kirabolták teljesen! Ezt teszik a rokkantakkal, betegekkel, öregekkel! Akasztófát érdemel mind, a támogatóikkal együtt. Ha így megy tovább, meg is fogják kapni!

  • Végre itt van, végre itt van a nagy csapat, bár a gugli-virtuóz számtantanítóné még hiányzik a gágogásból!
    Valahogy a dolog méret-függősége nem jutott el csökött kis agyatokba! =))

  • Fenyvesi Glória
    2014 november 6
    11:53 de.
    Lásd fentebbi hozzászólásomat. Törvényi szabályozás. A munka viszont nem azt jelenti, hogy nincs pihenőnapjuk, avagy minden vasárnap dolgoznak.
    Viszont a vasárnapi pótlék a munka törvénykönyve szerint 50%, így szeretnek vasárnap dolgozni az emberek, mivel ugyanazért a munkáért több bért kapnak.

  • Még nem lejátszott a meccs!
    „Rosszkedvű smiley” Harrach bejelentette, mint kész tényt, erre újságírói kérdésre a kormány cáfolt (ma esti RTL híradó).
    De március 15-ig még sok parasztvakítás lefolyik a dumán.

  • Természetesen a Fidesz magasról tesz holmi magasztos célokra, egyszerű piac átrendezés zajlik, amivel remélhetőleg a hazai vállalkozók járnak jól.
    Mivel a hazai szolgáltatások és a kereskedelem üzemeltetésére készen állnak a vállalkozóink, a külföldieknek lehet tovább tolni a biciklit.

  • A vita lezárult,a parlamentben nem fogadták el a javaslatot,legalábbis Varga Mihály ezt közölte(tegnap),bár messze nem okozott volna akkora munkanélküliséget,mint egyesek állították!
    Több verzió volt(plázákra 400 nm-es területekre vonatkozott volna…)de ha igény van rá (sokan hétvégén tudnak vásárolni)akkor
    nem lesz korlátozás,és a vasárnapi túlórát eddig úgy hallottam kifizetik a dolgozóknak illetve szabadnapot kapnak helyette.

  • Don Ovuz

    2014 november 6
    12:47 du.

    Bocs, de ez nem stimmel: a Kúria nemrég döntött ilyenben a vasárnap is nyitvatartó üzleteket kivonta a pótlék alól!

  • Az iagazság az, hogy Fenyvesi Glóriát igazságtalanul barnitották le.
    Igenis, nem mindegy hogy valakinek egy vagy két nap a szabadnapja.A liberális jó akarok, egyáltalán nem veszik figyelembe a dolgozó érdekeit. Csak a „korral” akarnak haladni.
    Valamikor, új emigráns koromban dolgoztam egy hotelben. Bizony a szabadnapom hétfő volt,ez nem volt jó semmire.
    A vasárnaoi üzleti nyitvatartásnak még más bibije is van. A dolgozó nem lehet együtt gyermekeivel, férjével vasárnap, mikor is azoknak van szabadnapja.

  • Egyébként sokan dolgoznak vasárnap is,orvosok,közlekedési dolgozók stb.ami természetes és igény van rá!
    Vallási alapon nem lehet beleavatkozni az ilyen dolgokba,ez esetben
    nem volt igaza a KDNP-nek mint keresztény pártnak,ilyen alapon a zsidó vallásúak sem dolgozhatnának szombaton és kevés kivétellel(akik megtehetik)a gyakorlatban erre is van rengeteg ellenpélda!

  • RonaGyuri
    2014 november 6
    1:57 du.
    Bocs, nem a kereskedelemben vagyok, ezt a kitételt nem ismertem. Köszönöm az infót!

  • Róna Gy.
    Miért zavar téged a liba-gágogás ?

  • Bogdán Géza

    Ha ezt a Fidesz-kormány megteszi, és a haverok üzleteit előnyben részesíti a multicégekkel szemben, akkor azzal szembemegy az egyik legnagyobb Európai Unió által tiszteletben tartott jogszabállyal. Elköveti a szabad piaci verseny korlátozásának vétségét. Innentől kezdve szerintem már nem fognak az Orbán-kormánnyal kesztyűs kézzel bánni az EU.-ban. Elfognak szabadulni az indulatok.
    Gondolkozzunk logikusan. Magyarországon rengeteg multicég van. A hipermarketekben pedig a romlandó árukat még vasérnap is hűteni kell. Onnantól kezdve nekik nemcsak a zárva tartás miatt keletkezik profitkiesése, de a feleslegesen elpazarolt energiafelhasználásból is kára származik. Veszteséget realizál, aztán kivonul az országból az első kereskedelmi multicég, mondjuk a Tesco, majd követi a többi. És szerintem menni fog utánuk az Audi is, és a Mercédes is, és a többiek. Majd Orbán Viktor és az ő kormánya is menni fog, mert a népharag elsöpri őket.

  • gézám, melyik nép haragja? mert EZ a nép még hathatósan még söpörni sem tud…
    ami a multikat illeti: ha kivonulnak, akkor hova teszik azt a rengeteg hitvány árut, amit ide ömlesztenek?

  • Bogdán Géza

    Most majd megtanul István Barátom az Orbán népe nemcsak söpörni, de árkot ásni és bozótot irtani is, a közmunkában. Mert ha minden igaz, akkor ezen túl még a családi pótlékért is dolgozni kell, mert már az sem fog senkinek sem alanyi jogon járni. Jövőre tehát rengeteg közmunkás lesz, és még több elégedetlen ember. A számuk pedig csak egyre nő.
    A multik pedig kifognak vonulni, mert üzletben nincs pardon és barátság, ott a profit és a haszonszerzés az egyedüli cél, és ha Orbán Viktor nem tiszteli a szabályokat, akkor az eddig hozzá kegyes EU.-nak is lépnie kell. És onnantól kezdve a népharagtól is tartania kell, lásd, az internetadó elleni tüntetéskor is gyorsan zászlót cseréltek a Parlamentnél, és a Székely zászló helyére hamar gyorsan kitűzték az Uniós lobogót.

  • Bogdán Géza
    2014 november 6
    5:35 du.
    Nem néztem meg a tényleges parlamenti számadatokat. Felmerült bennem a kérdés, miért szükséges neki a KDNP? Ha a 2/3 törvényeknél a KDNP nemmel szavaz, akkor mi van?

    Ugyanis ez a törvény a palotapincsinek dobott csont, annak a hatásától független. A bólogatáson kívül úgy nagy vonalakban csak a családok vegzálása a KDNP programja. Erről a Torgyán – féle mezőgazdaság jutott eszembe, amit ugye szintén odadobtak a koalíciós partnernek.

    A munkához kapcsolt támogatás tovább növeli a gyermekszegénységet, mivel az elképzelt közmunka program is csak időleges, idénymunka. A statisztikák szerint a közmunkából nem vezet út a tényleges foglalkoztatásba. A közmunka akkor nyerne értelmet, ha lenne átjáró belőle a valódi foglalkoztatásba. Az egyéb családi kedvezményeket is csökkentik. Illetve adókedvezmény formátummá akarják alakítani. Ez ugye, megint a legfelső 0,2-0,3 % kedvez. Ez a 0,3 ember több kedvezményt kap, mint a teljes közmunkás réteg.

    A népharag ennek ellenére nem aktuális, mert a reménytelen sorsú emberek már apátiába süllyedtek.
    Nem a kormányban látják a hibát, hanem a teljes rendszerben. A rendszerváltás meg reménytelen. Vagyis összegezve, ezért nem mennek szavazni, mivel maga az alap rendszer nem változik. Ezért nem zavarják el a kormányt, ezért tapsolnak a lehullott morzsáknak.

  • Horváth Béláné

    Szeretnék most idegen tollakkal itt ékeskedni,hátha valami még nem olvasta Konok Pétert, nekem nagyon tetszett!

    „- Figyelj, be kellene vásárolni.
    – Vasárnap van, csak a CBA van nyitva.
    – Jó, akkor menjünk kirándulni!
    – Sajnos privatizálták a Nemzeti Parkokat.
    – Oké, járkáljunk egyet a városban. Mit szólnál a Gellért-hegyhez?
    – Építkezési terület…
    – Városliget?
    – Feltúrták.
    – Római pa…
    – Gátakat akarsz nézegetni?
    – Menjünk fel a Várba.
    – Magánterület. Odabent laknak.
    – Akkor francba, letöltünk egy jó filmet…
    – Így hó végén? Miből?
    – Na, akkor legalább dugjunk!
    – Nincs gumi. A KDNP betiltatta.
    – Ó, a fenébe, kurvára várom már a hétfőt! Még szerencse, hogy nincs munkám!”

  • Pesti Gúnár

    Már bocsánat, hogy a csapos közbeszól: de itt Pesten az Úr napja meg az Úrnapja az nem ugyanazt jelenti.

  • Nekem a KDNP képviselők arcáról Moliere jut eszembe. Erkölcsüket a kor hozta meg. Kopott szerszámot nehéz működtetni, marad a szöveg?

  • Nem értek valamit. A keresztény egyház, és a zsidó vallás egy, és ugyan azt az Istent hiszi. Akkor a szombatot is meg kellene ünnepelni? Akkor szombaton nem kell bezárni mindent? De mindent!

  • Pesti Gúnár

    Kedves llanfair, ez tényszerűen nem igaz, tessék csak felütni egy gyermekek számára készült katekizmust.
    Egyébiránt a vasárnap az éppenhogy a vásárnapból származik.
    Mert eleinknek Szent István királyunk előírta, hogy tíz falu építsen templomot, sőt, járjanak is bele. Eleink aztán összekötötték a kellemest a hasznossal, és ha már úgyis összejöttek (tíz falu egy helyen!), csaptak egy kjó kis vásárt is, fecerunt magnum áldumás. A semjének akkor még nem voltak sehol se.

  • pesti gúnár: érdekes lehet ezzel kapcsolatban a germánok névhasználata.
    montag=hétfő=a hold napja (valszeg pogány vallási), dienstag=kedd=a szolgálat napja (egyházi, földesúri robot), mittwoch=szerda=a hét középső napja, donnerstag=csütörtök=a mennydörgés napja (égiháború, valszeg pogány vallási), freitag=péntek=pihenőnap, sonntag=szombat= a nap napja (valszeg pogány vallási), sammstag=vasárnap= a gyülekezés napja (amit lehet vásár, mise, bármi).
    a vásárokat – és a vásárnapokat – nem véletlenül helyileg a templomok közelébe, és a templomi események időpontjára szervezték. kínálat/vásárlóerő koncentrálása. ilyen egyszerű – szerintem.

  • Bogdán Géza

    Don Ovuz
    2014 november 7
    12:51 de.

    „Felmerült bennem a kérdés, miért szükséges neki a KDNP? Ha a 2/3 törvényeknél a KDNP nemmel szavaz, akkor mi van?”

    Akkor az történik kedves Don Ovuz, hogy a segítségére siet a Jobbik, és akkor így már elhárul a probléma a 2/3-os törvények keresztülvitelét illetően. Ebből adódik a másik válaszom a kérdésedre. Azért kell a Fidesznek a KDNP, amiért a Jobbik is: Hogy kimondja helyettük azokat a kvázi úgymond „kényes” dolgokat, amelyeket a Fidesz gyáva lenne kimondani, vagy ha azt megtenné, az a népszerűségük vesztéséhez vezetne. Amit művelnek, az tehát egy nagy színjáték. Úgy tesznek, mintha ők jogos társadalmi igényeket szeretnének kielégíteni, ezért a konszenzus érdekében ők még vitatkoznak is egymással. Ez azonban csupán színjáték. A mű ugyanis, már rég készen van, azt ők valójában már megírták, csak hát úgy tesznek, mint akik szeretnének igazságot szolgáltatni a népnek, és mossák kezeiket, ha a dolog netán balul sülne el.

    Erre a postjában Christopher Adam is remekül rámutat. Mert ugye, van itt egy vita a koalíciós partnerek között, amely egy súlyos, ám szerintük jogos társadalmi igényt feszeget. Jön Varga Mihály, aki elmondja, hogy Magyarországon a lakosság 20 százaléka vasárnap végzi vásárlását. Igazat szólt? De még mennyire. Majd jön az ő „családcentrikus és keresztény” koalíciós partnere, a KDNP, aki azt, ha hétköznaponként a munkájukból adódóan nem is tudnak a családok együtt lenni, akkor legalább vasárnap ne dolgozzanak már. Micsoda dolog, hogy az emberek vasárnap is dolgoznak? Na jó, igazatok van, – mondja erre a Fidesz, de hát az emberek már megszokták, hogy vasárnak menjenek el bevásárolni. Igen, mert csak akkor értek rá, mondja a KDNP, és mi egy Istennek tetsző cselekedetet támogatunk, hogy ne dolgozzon senki vasárnap. Rendben, akkor legyen igazad neked is és nekem is. Hozzunk olyan törvényt, amelynek értelmében azok az emberek, akik olyan üzlethelyiségekben dolgoznak, amelyek 400 négyzetméternél nagyobb eladási területtel rendelkeznek, azok a vasárnapjukat a családjukkal tölthessék, azok a kis üzletek pedig, ha akarnak, és ha vállalják, egye fene, szolgálják ki a magyar népet. Hurrá, máris győztek a haverok, és pedig majd mehetek a CBA-ba büdös húst venni.

    Írod, hogy „A munkához kapcsolt támogatás tovább növeli a gyermekszegénységet”, majd végösszegzésként úgy folytatod, hogy: „A népharag ennek ellenére nem aktuális, mert a reménytelen sorsú emberek már apátiába süllyedtek.
    Nem a kormányban látják a hibát, hanem a teljes rendszerben”.

    Szerintem pedig, egyre több ember jön rá, hogy ezt a rossz rendszert, aminek hatásait sokan a bőrükön érzik, a Fidesz működteti. Ehhez pedig neki nemcsak a koalíciós partnere, a KDNP fantompárt asszisztál, hanem a Jobbik is. Ők tehát kedves Don Ovuz, ha jön a népharag, együtt fognak bukni. A folyamat pedig már elkezdődött. Az internetadó elleni tüntetők is átláttak a szitán, és hangot is adtak annak, hogy ők Európához szeretnének tartozni. Mások is fognak, csak idő kérdése az egész, hogy mikor fog az bekövetkezni. A Fidesz illiberális rendszere tehát bukásra van ítélve. Az csak egy dolog, ha a Fidesz úgy érzi, hogy kell tartanunk a saját igazunk mellett. Viszont ne feledjük, ahogy arra anno Bibó István is figyelmeztetett bennünket: „a hazugságra épített rendszer előbb-utóbb összeomlik.”

  • Pesti Gúnár Kedves Gúnár. A keresztény vallás nem Szent Istvántól származik. Akkor már volt vagy ezer éve. Ő csak magáévá tette, mert kapott érte egy országot. Kísérteties a hasonlóság semjénhez. Csak semjén nem kap koronát, mert állnak előtte a sorban. Az alapvallás pedig már vagy 5000 éves. Azért abban egyetértünk, hogy Jézus apukája az az Isten, amiben a zsidók hisznek? Tehát Ő a keresztény Isten is. Nem kell nekem a gyermekkönyvet olvasni. Jártam hittanra az átkosban (nem igaz, hogy tiltva volt), és bár tiltva volt, voltam cserkész, és olvastam a Bibliát. Én pedig így következtettem.
    Tehát követelem a szombat, vasárnapot a dolgozó népnek. Marad öt nap a gyógyításra, tűzoltásra. Ne tessen hétvégén gyújtogatni. 🙂

  • Pesti Gúnár

    Kedves Ille Úr, ezeket részben az ujjacskájából szopta. Mert ugyan a hétfő az valóban a Hold napja (vö. lunedì), viszont a kedd, bármily tetszetős is a magyarázat, az a dies Martis – Mars napja (vö. martedì) átalakítása Ziu Thingsus hadisten nevéből). Mittwoch, az evidens; Donnerstag is tényleg Thor – Donner viharisten napja, ez csak távolról illeszkedik a dies Iovis – Jupiter napjához (giovedì). A péntek ellenberger az Fria, Freya szerelemistennő nevéből ered (Vénusz napja – dies Veneris – venerdì). A Samstag az ugyanúgy, mint a magyar esetében a héber sábbátra megyen vissza, végül a Sonntag megint tényleg a Nap napja (dies solis, ógör. hemera, Helion).
    (Forrás: Gerhard Wahrig: Deutsches Wörterbuch)

  • bogdán géza: gondolom, láttad a választási palkátokat. ebben az évben a nem létező koalíciós partner ELÖL van a logosoron, mintha ők lennének a többségi párt (a világon mindenhol komoly harc folyik a megjelenési sorrend körül, ugyanis az sugall valamit a választóknak).
    röhej.
    azonban kétségtelen, semjén 2010-ben világossá tette, ők az agy, a fidesz az izom.
    orbán ennek töredékéért régebben bárkit lenullázott.
    mit tudhat semjén orbánról, hogy megúszta ezt az impertinenciát?

  • pesti gúnár: ez is egy értelmezés. különösen a héber sabbat 🙂 azonban az „ujjacskájából szopta” fölényes pimaszkodás.
    nem egészen értem, miért volt szüksége rá.
    a deutches wörterbuch meg nem okvetlenül eredetmagyarázat. miért nem a duden-t használja?

  • Bogdán Géza
    2014 november 7
    7:54 de.
    Köszönöm a választ, amivel majdnem teljes egészében egyetértek. Apró vita még az apátia résznél van, a többi részben igazat adok.
    Az apró vita annyi, hogy bár igazad van az ébredezés kapcsán, de egyenlőre még erről érdemben nem beszélhetünk. Ahogy beszélgetek az emberekkel, inkább a tejes rendszert, magát az alapfelállást szidják. Igen kis rész az, amelyik konkrétan a kormányt nevezi meg bűnösnek.
    Legyen igazad, és söpörje el őket a népharag, az ország csak nyerne vele. Viszont azt látom, hogy ehhez még egy-két igen nagy pofon kell az emberek többségének.

  • Kedves Ille Úr, Wahrig úr a Samstagról egészen pontosan ezt írja: „ahd. sambaztac < vulgärgrch. sambaton < grch. sabbaton < hebr schabbath "Feiertag"". Kb. ennyi szokott lenni a Wahrigban a szavak eredetéről, nekem ennyi elég is.
    Hogy miért nem a Dudent használom? Erre csak azt mondhatom mutatis mutandis, amit a falusi plébános mondott Napóleonnak, amikor az felháborodottan felelősségre vonta, hogy miért nem harangoztak megérkezésének örömére: Ennek éppen harminchárom oka van, Sire, az első mindjárt az, hogy nincs harangunk. Napcsinak volt annyi humorérzéke, hogy azt válaszolja: köszönöm, akkor a többi harminckettőre már nem is vagyok kíváncsi.
    Szóval nekem sincs Dudenem, de legközelebb, ha megyek a Goethébe, szívesen megnézem Magának, ha gondolja, de az beletelik egypár hétbe.

  • Kedves llanfair, még a végén kiderül, hogy ugyanazt gondoljuk, kivéve, hogy én az Isten fogalmába még a Szentlelket is beleértem, mert így tanította a plébi. Az is igaz, hogy nem volt tilos hittanra járni, legfeljebb nem nézték jó szemmel. Aminthogy Pártunk és Kormányunk ma sem néz jó szemmel egy csomó dolgot, legfeljebb ezek között most még nincs benne a hittanra járás.
    Viszont tennék egy javaslatot: a muzulmán közösség érdekében legyen a péntek is munkaszüneti nap.

  • pesti gúnár: a stílusa semmit nem változott, ugyanolyan fölényesen gúnyos. +1x kérdezem: mi oka van rá?
    vagy ne legyek ilyen érzékeny?

  • Idézet a témában, nekem tetszett.
    „GROZDITS HAHÓ”
    —arról eddig nem érkezett hír, hogy a KDNP a templomokat is be akarná zárni vasárnap!–
    –JÉZUS KIŰZTE A TEMPLOMBÓL A KUFÁROKAT, DE NEM ŰZTE KI A BOLTOKBÓL A PAPOKAT!–

  • Pesti Gúnár Ebben a péntekben nem értek egyet. Én sajnos azt látom, a muzulmánok ahova beteszik a lábukat, ott fű nem terem többé. Akkor sokkal inkább a zsidó ünnepeket, mert nekik van a legtöbb, és legszebb ünnepük. Nekem a Hanukkach a Fény ünnepe a legszebb, és talán a keresztény Pünkösd. De mint vallástalan, nem vagyok mérvadó. De mióta visszavonultam a munkától, nekem minden nap ünnepnap.

  • Pesti Gúnár

    Drága Ille Úr, higgye el nekem, hogy én pusztán ironikus vagyok, ami elég ritka dolog errefelé. Mindazonáltal, abból, amit látok, hogy okkal-oktalanul mennyig b@ßtatják Magát (meg nyilván amiatt, amit nem is látok), elhiszem, hogy jogosan van ilyen irritált lelkiállapotban.

  • Georgina Bojana

    Kedves llanfair!
    Igazad van, méghozzá nagyon is! Legyen igazság a munkaszüneti napok megítélésében.
    Csak az a gond, hogy a KERESZTÉNY stb.stb. le sem írom, no szóval, AZ a párt, akire gondolok, azok a vasárnapot tartják megszenteltnek.
    Ezért gondolják, hogy azt kellene munkaszünet napnak beállítani.
    *
    A zsidó hit szerint viszont van ugye a szombat, aminek megünneplését már péntek este megkezdik.
    Akkor, ha igazság van (nincs, soha nem is lesz)! – akkor valóban a szombatot is munkaszüneti napnak kellene kikiáltani??!!
    *
    Szívem szerint kívánom, a kormány és a KDNP bukjanak bele ebbe a szörnyűségbe. Már többször is leírtam, miért.
    Istenemre mondom, csak felháborít az, de folyamatosan, miért kell az embereket, a tömegeket örökösen „zrikálni” = piszkálni, izgatni…
    Ugyanakkor a véleményem az is, hogy ezzel, meg azzal foglalkozzunk és ne a kormány mocskosságaival, visszaéléseivel, stb. stb. – sorolhatnám – több oldalon át.
    Ennyi.
    *
    S, valóban, ezzel + azzal foglalkozunk, de velük, velük nem. Nincs rá időnk, kedvünk, erőnk, mert szó szerint elszívják az ilyen hülyeségek meg- és kihirdetésével.
    G.B.

  • pesti gúnár: semmi gond. az ellenfelektől jól bírom, de úgy véltem, gúnárságod nem oda tartozik, ezért lepődtem meg egy kicsit.
    ráadásul nem csak a lelkiállapotom irritált: volt egy felső légúti vírusos fertőzésem, és a reá rendelt anti, aki biotikum, rendesen kikészítette egy sokkal materiálisabb részemet is 🙂

  • Ez a vitátok a különféle ünnepnapokról két dolgot juttat eszembe.
    Mikor Riyadh-ban dolgoztam a főnököm azzal indokolta a 7/13-as munkarendet, hogy az ottani csütörtök/péntek mellett más arab kollégákkal, kiknek péntek/szombat és európai kollégákkal kiknek szombat/vasárnap dolgoztunk együtt, ergo háromnapos munkahetünk lenne! =))
    Mikor Alger-ban dolgoztam, mi európaiak a spanyol naptárt használtuk, mert abban volt a legtöbb pirosbetűs ünnep!

  • Ille István
    2014 november 7
    2:52 du.
    Hát ez sz.r ügy.

  • don ovuz: szó szerint 🙂 viszont azóta jól fogy a kaukázusi kefír 😀

  • RonaGyuri Csak kicsit más. Riasztás a mentőknél. Hol a mentőtiszt? Hát éppen a mentő mögött térdelt a szőnyegén, és nem ért rá földi dolgokra. 🙂

  • Na tessék! Már Te is a keleti nyitás híve vagy! Igaz, az inkább délkelet, de ennyi csúsztatás belefér.

  • Én , amikor dolgoztam , közben semmiféle szünetet nem tartottam.
    Ez most is így van …

  • Bocs bár remélem így is érthető volt egy szó kimaradt természetesen a hétvégéket írtam le! =))

  • Fenyvesi Glória

    Gyula Bognár!Idióta maga!
    Mitől olyan nagy a mellénye, hogy másokat csak úgy pocskondiázhat?
    Ille István. Ebben most igazat adok magának:

    „ami a multikat illeti: ha kivonulnak, akkor hova teszik azt a rengeteg hitvány árut, amit ide ömlesztenek?”

  • Fenyvesi idióta: Nem viselek mellényt, azt a mélymagyarok és a Gárdisták viselik, ahova jár.

  • Fenyvesi Glória

    2014 november 8
    1:39 de.

    Hát igen ezek a hitvány áruk, bezzeg a családiak, meg a CBA ott minden csodálatos.
    A hitványék, ha valaminek kezd lejárni a határideje külön pultokon erősen leértékelve kiárusítják!
    Ugyanez az echte találékony magyaréknál: a lejárta után gondosan közékeverik a frissnek! =))

  • Fenyvesi Gloria Reszben igaza van. Itt nalunk tenyleg sokkal jobbak az aruk a Tescoban. Es dragabbak. Ki fizetne ki Magyarorszagon, mikor a fele orszagnak nincs penze? Olcson draga arut? Hol tetszik elni? A magyar most a legolcsobbat keresi. Ennyi penzert, ez van. Higgye el, meg mindig jobb, mint a CBA. De ugysem hiszi el.

  • Egy igen friss élmény az egyik mély-magyar üzletből. Az egyik eladónő sirdogált kinn az utcán, mint régi ismerős megkérdeztem mi baj. Miután meggyőzörött róla, hogy senki sem hallja elmesélte, hogy ma reggel a „triss, heylben sütött” pulthoz osztották be és elkezdte kiszedni a tegnapi maradékot, a főnök irgalmatlanul lecseszte, hogy mit képzel! =))

  • Fenyvesi Glória Kedves Glória Tudja itt nálunk két nagy multi van. A Tesco és a Dunnes Stores. Mind a kettő ragyogó tisztasággal, udvarias eladókkal és nagyon jó árukkal operál. A Tescot használjuk, mert a szomszédságában van a „Joe” hentes, amilyet otthon csak a Mezőgazdasági kiállításon lát.
    A hétvégi bevásárlásunk, 105 euró volt, két személyre. Számolja át. Gondolja ezt az árut magának odaadják 5000 forintért, mert szép szeme van? A teljes árat hány magyar tudja megfizetni? Olyan árut szállít, amit maga meg tud fizetni. Tudom, hogy ez nem pont így van matematikailag, de a kínálat igazodik a fizetőképességhez.
    Gondolja az ír gazda azért csődbe megy, mert maga szegény? Nem fog mikulást játszani a maga kedvéért.
    Tudja azt, hogy a kisboltok megveszik otthon a leértékelt multi áruját, és eladják rendes áron? Némelyik még a cédulát sem kaparja le? És igen, ami kezd lejárni, külön polcon sokszor 70 százalékos engedménnyel adják. Jó látható helyen, nem elkülönítve egy sarokban. Még ezzel sem alázzák meg a „szegényembert”. Szegényeknek csoda jó, mert tökéletes az áru még két napig.
    A CBA módszerei pedig kritikán aluliak, de hát magyar, és egy hazafinak a magyar sz@r is ízletes. Ne mondja, hogy minőségű árut ad olcsón? Az csak szovjet népmese. Ha a magyar nem venné a sz@rt, hanem a drága igényes árút, villámgyorsan lépne a multi. Eladni akar nem raktározni.

  • Pesti Gúnár

    Georgina Bojana 2014 november 7 2:27 du.

    „A zsidó hit szerint viszont van ugye a szombat, aminek megünneplését már péntek este megkezdik.”

    Hogy megint kekeckedjem egy kicsit valakivel: igen, és mégsem. A zsidó hagyomány szerint ugyanis a nap a naplementével ér véget, nem pedig éjfélkor. Mivel szombaton egy csomó alaptevékenység tiltott azok folyományaival egyetemben, ezért igen fontos, hogy tudjuk, hogy a szombat mikor kezdődik és mikor végződik. Másfelől viszont az ember nincs mindig abban a helyzetben, hogy meg tudja állapítani, lement-e már a nap vagy se, ezért a zsidó kalendárium, merő udvariasságból minden szombatra nézve közli a szombati gyertya meggyújtásának (ami még éppen péntek) és eloltásának (ami már éppen nem szombat) idejét, földrajzi helyekre lebontva, a polgári időszámítás szerint.

    Szombaton például tilos a tűzgyújtás (ezért kell a gyertyát még pénteken meggyújtani) és ezek folyományai. Például liftezni se lenne szabad, mert ahhoz meg kell nyomni a gombot, ami elektromos szikrát okozhatna valahol a rendszerben, ami tűzgyújtásnak számítana, tehát a szombat megsértése lenne. A zsidóság azonban leleményes nép, ezért föltalálta a sábeszliftet: a lift szombaton minden emeleten megáll, kinyitja az ajtót, becsukja az ajtót, továbbmegy. Namármost: gombot nyomni ugyan nem szabad, viszont a liftbe, ha az éppen arra jár, minden további nélkül be szabad szállni, tehát kissé kényelmetlenül ugyan, de mégis lehet szombaton is liftezni.

    A zsidó vallás viszont nem olyan sovén, mint Semjén: nem kívánja, hogy mások is betartsák a törvényeit. Ennek vannak jó oldalai is, például, mivel szombaton nem szabad tüzet gyújtani, tehát főzni sem szabad, viszont el lehet vinni a sóletet a pékhez, aki szépen megsüti a kemencében, mert ő gyújthat tüzet.

  • Gyula Bognár !

    Fentebb említed a Tescot és a CBA-t…

    Kezdetben, a fid-SS [közeli CBA] ellenzékben még csak úgy áskálódott, hogy az akkor a már általuk birtokolt és irányított médiában lábrakapott a hír, hogy a Tescoban egér van, a Lidlben meg romlott húst árulnak, stb… Napokig ettől volt hangos jobboldali tévé és rádió…

    Ma már más a helyzet, ma már a kormányon nincs szükségük a rémhírterjesztés e régen még bevált, de mára már elavult trükkjeire. Egyszerűen körbe küldenek egy államtitkárukat az országos – köztük állami, köz – stúdiókba, ahol az, állami rangjánál fogva, hivatalosan ” ország-világgá kiáltja, hogy a 400 nm-nél nagyobb bevásárló központokban mennyire kiszipolyozzák a dolgozóikat, de bezzeg a „kisebbek” [értsd: a CBA] azok angyalok, azok a saját bőrüket viszik a vásárra.
    – Machiavelli büszkén feszít a sírjában.

    .

  • Azért annyit mégis megkérdeznék mélymagyar, a keresztény szellemiségtől áthatott jogvédőinktől, hogy a . v a s á r n a p . szó töve nem éppen maga a . v á s á r ? Ezt, gondolom nem tagadják, ami viszont ellentmond minden állítólagos és sok évszázados legendának, hogy a régi „keresztény Magyarországon” szigorúan betartották a vallási előírásokat.
    Egy kifejezés, ez esetben a vasárnap kialakulásához lehet, hogy ezer év is szükséges volt. Így tagadhatatlan, hogy a szabály ellenére a vásárokat bizony ezen a napon tartották.
    Így aztán az is talány marad, hogy szent István királyunk, meg a többi hogyan is mehetett bele ebbe a tevékenységbe, a munkába amikor az ő törvényei kifejezetten – szigorú büntetés terhe mellett – tiltották a „vasárnapi” munkavégzést.
    E szigorra azért is volt szükség, hogy a magyar nemes földesurak legalább e napon ne dolgoztassák a jobbágyaikat, amikor azoknak a templomban lenne a helyük. Érdekesség viszont, és nem éppen igazságos törvénykezés, hogy a vasárnap mégis dolgozó parasztot sújtotta deressel és nem a földesurát, akinek végső soron dolgozott a szerencsétlen.

    .

  • BrunszvikTeri

    Az eredeti biblia szerint a hét hetedik napja a szombat volt. (ld.Mózes öt könyve)
    A vasárnap beépítése, pontosabban a hét első napjának, hetedik, illetve pihenőnappá visszaléptetése annak a túlbuzgalomnak – mégpedig a zsidó múlt beteges keresztényi tagadásának – a hatására, szinte már belső parancsszerű átalakítási törekvés hozhatta szokásba, mely múltat Róma, legalábbis szavakban semmiképp el nem ismerhetett… Ugyanúgy, mint ahogy többek közt az Isten házának kötelezően fejfedő nélküli látogatását is egy ilyen dafke egyházi ellenlépés hozhatta életre ellentétben az akkor már legalább ezer éves zsidó szokással.

  • Mindez nyilvánvaló, de sok ember a CBA-ben vásárol, ennek elenére, A magyar embereknek fogalmuk sincs, mi egy civil akció, mi a polgári aktivizálódás, országosan összetartva harcolni a jogokért! Remélem most az Internet adó ezt kifejleszti, mert sokkal többről van szó!
    Példa. Nálunk (USA) be akarta vezetni Bank of America havi díjat az ATM kártyára $2.50/ho. Egy egyetemi hallgató, sokakkal együtt úgy találta, hogy ez nem igazságos. Az ATM kártya használatával mi spórolunk meg pénzt a banknak, nem megyünk be a bankba.
    Kitette ez néhány száz kocsira, feltette a Facebook-ra. Mi adófizetők mentettük ki B of A-t a csődből, a gazdasági válság közepén. Ez a hála? Két hét alatt, nem túlzok, milliók csatlakoztak és Bank of America visszavonta a díjat.
    Polgárok kiállnak jogaikért, ott, ahol ennek lehet eredménye, mert a törvények, az Alkotmány biztosítja jogaikat. Ezt kellett volna ösztönözni egy korrupt, jogtiprott országban, helyette a Tákolmány elvette MINDEN polgári jogukat. Ocsmány, aljas, maffia rablóbanda uralja a kin magán hercegséget, Fidesztánt.

  • Nalunk a Tesco akart olcsobb, kulfoldi termeket a boltjaiba. Mar kint is voltak az emberek az utcan.

  • Fenyvesi Glória
    2014 november 8
    1:39 de.

    http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/rovarokkal-belepett-lejart-sajtot-dolgoztak-bele-az-ujba-birsagolt-a-nebih-437587

    Nesze neked, szép hazai termék!
    Akkor inkább a Tesco!

  • Fenyvesi Glória

    Ilyen esetek egy közeli TESCO-ban történtek meg,.
    Azért is kapott bírságot a nyakába ez a multi.

  • A CBA-nak országosan kb.2400 fiókból álló, folymatosan növekvő hálózata van, de nem ám a korrekt üzletpolitikának, hanem a fidSS politikusok hathatós közbenjárásának és propaganda munkájának köszönhetően. Nem tudok jobb kifejezést erre, mint a protekcionizmus, amit inkább a nemzetközi gazdasági életben használnak, mint tiltott eljárást, de itt a magyar ugaron ez tökéletesen megállja helyét…

  • Ille István
    2014 november 6
    4:51 du.
    Kedves I.I.,
    Az az állítás,miszerint a multik hitvány árut,”szemetet etetnek meg a magyarokkal” (orbán után szabadon),egyszerűen egy szándékosan a köztudatba bedobott hazug állítás,melyet a legtöbb Jobbikos és Fityiszes örömmel és azonnal tényként fogadott el,s ezt azóta hírként terjesztik is – több kevesebb sikerrel.
    Márpedig az igazság teljesen más. Tessenének úgynevezett vakteszten megmérettetni a hazai tejtermékeket,felvágottakat,édességeket stb. szemben például a német ,osztrák,francia és olasz árukkal. Elárulom,hogy mi ezt a tesztet néhány megvezetett emberrel elvégeztük és szinte kivétel nélkül a „szemét külföldi áru” került a dobogóra. Nem vitás,hogy még az átkosban,amikor jóval ízletesebbek voltak a hazai élelmiszerek,mint napjainkban,akkor is külön ínyencségnek számított egy kis „nyugatról” érkezett élelem,mert azok még a hazainál is finomabbak voltak. Ez azóta sem változott.
    Ami viszont változott,az az,hogy a legnagyobb magyarországi élelmiszergyártók és élelmiszerbolt-hálózatok orbán maffiafőnök elvtárs barát-és érdekeltségi köreihez tartoznak. Ez tény! Ami miatt terjeszti a felcsúti sátán ezt a tévinfót,az nem más ,mint ezen körök érdekeinek képviselete,a nagyobb profit érdekében és hogy két legyet üssön egy csapásra ,a nemzeti érzések folyamatos ébrentartása azzal a szlogennel elérve hogy:”vásároljál magyar árut” ,nemzetit . Márpedig ez nem más mint egy ügyes retorikai fogás,melynek rengetegen bedőltek.
    Még egy apró adalék a fentiekhez:
    Jó ismerősöm vezető beosztásban dolgozik felügyeleti szervnél ,ahol rendszeresen ellenőrzik az élelmiszerek minőséget,és elmondása szerint az unión belül a leghitványabb minősége a hazai tej-és húsipari termékeknek van.Például a felvágottjaink rengeteg sót,vizet adalékot és kevés húst tartalmaznak(néhány kivételtől eltekintve). Hasonlóan rosszul szerepelnek a tejtermékeink is,főleg ha a „szemét” német árukkal vetjük össze azokat.

  • xaxack: valakivel összetéveszt. nem találok olyan állítást, amiben én ezt írtam volna.

  • Nem ördögtől való, ha a KDNP azt javasolja, ne lehessen dolgozni vasárnap, több ideje maradjon a családtagoknak egymásra. Ez lehetne egy szocdem mondás is akár, ha lenne igazi szocdem párt M-on.
    Ausztriában ez így van már sok-sok éve, de ettől még nem ment tönkre sem a Shopping City Süd, de a Metro lánc stb. se…
    Ócska árut lehet találni a Tescoban, s a CBA-ban is, bármely kereskedésben (mint ezt már mindannyian tapasztalhattuk). A „Tesco gazdaságos” temékek lassan már fogalommá váltak…
    Viszont minél több magyar kézben lévő kereskedés van, annál több nyereség marad Mo-on.
    Ez a kérdés nem olyan fajsúlyu, hogy népszavazást érdemelne (ha sokan szeretnék is erőltetni), ha jön majd a következő kurzus, s úgy tetszik neki, majd visszaállítja.

    P.S. Szomoruan látom, hogy pár hozzászóló olyan hangvételt és stílust enged meg magának rendszeresen, amelyet szemtől szembe biztosan nem merne megengedni magának az erintettetekkel szemben, s főleg nem tűrne el saját magával szemben.

  • Enterprise. Ausztria veletlenul Europa egyik leggazdagabb orszaga. Rossz osszehasonlitas. Az eladokat megkerdezte, hogy vasarnap dolgozni akar, vagy inkabb munkanelkuli lesz?
    Ennyire sziven viseli a csaladjukat? Kedves. Az egeszsekugy, tuzolto, rendor, kozlekedes, muzeum, zeneszek, TV, CBA stb. Nekik nincs csaladjuk?
    Vagy ok nem olyan csaladosok? Ugyan mar!

  • entersprize:
    .
    „..Szomoruan látom, hogy pár hozzászóló olyan hangvételt és stílust enged meg magának rendszeresen, amelyet szemtől szembe biztosan nem merne megengedni magának az erintettetekkel szemben…”
    .
    1, Szomorúan látom, hogy retardált szörnyetegek is idevetődnek, akik rommá gyalázzák a legkiszolgáltatottabb, legnyomorultabb polgártársaikat, és ezt naponta fejelik meg folyamatosan. Azt meg még szomorúbban látom, hogy az ilyen aljadék alakok folyamatosan, szándékosan provokálnak, aztán, mikor jön a leosztás, még ők hőbörögnek.
    .
    2, Szemtől szembe? Hát, szemtől szembe te itt, ahol én vagyok, kb. pár mondatot ereszthtnél meg abból, amiket ide írsz. Jó esetben a hajad is leordítanák, és elhajtanának anyádba. Rosszabb esetben neked mennének. De szerintem ez máshol sincs nagyon másképp, hacsak nem fitymesz- zombikkal kommunikálsz. Bár, az megint csak kevés van errefelé, hiszen részben ezek tevékenysége elől menekültünk ki.
    .
    3, Én bizony, ha hasonló aljas szemét alakkal találkozok, mint te vagy, te „enterprise”, ennél valamivel súlyosabban adom elő, ha erre kényszerítenek. HA ERRE KÉNYSZERÍTENEK, de ez nagyon- nagyon ritka. Az ilyenek szeretnek is. Bár ilyen féreggel, mit te vagy, nem nagyon lehet errefelé találkozni. Nem mondom, hogy nincs, de nagyon ritka. OrKbániszánban, a Munka és Megélhetés Paradicsomában annál több ilyen van, de ott sem fogtam magam vissza. Mármint, személyesen.
    .
    Bizony.
    .
    4, Én „magammal szemben” (WTF???) azt nem tűröm el, hogy egy hozzád hasonló nyikhaj szemétségeket irkáljon- beszéljen, és azt szó nélkül hagyjam. Na, ezt nem tűröm el.
    .
    De mondom, mi van, ha nem hiszel nekem, gyere egy kis ÉNY Európai felvilágosító miniturnéra, világítsd meg az elménket.
    .
    Mondd el mindazt, amivel itt őrjítesz minket megjelenésed óta, de főleg az utóbbi pár napban.
    .
    Nem? Nem jössz? De kár. Pedig BÁRHOVÁ mehetnél, ugyanaz történne.
    .
    Jaj, biztos ez is az álliberális- bérbolsik, a Hazaárulók, a rémhírkeltők, meg a Zutóbbinyócév miatt van, pffff.

  • Eldrad,
    orvosnál volt már?

  • (nov.22-én „nem ment át”.)
    .
    „…Én sajnos azt látom, a muzulmánok, ahova beteszik a lábukat, ott fű nem terem többé. …”
    .
    Nem vitatkozva a fent idézett kijelentéssel, azért annyit hozzátennék, hogy az iszlám kb. 622 év „késésben” van.
    Nézzük csak meg hogy milyen volt a kereszténység ebben a „korában” (~ isz. 1500, Amerika felfezését megelőzően és követően)?
    .
    Ahova a keresztények betették lábukat, … 
    (és nem csak a Dél-Amerikai népirtásokra gondolok, jó pár száz év gyalázata kezdődött előtte és folytatódott utána.
    Az hogy az emberáldozatok kivágott szíve, fröcskölő vére, mennyivel borzasztóbb, mint a keresztények által „kedvelt”, füstölt égő hús szaga a máglyákon, hogy a mindkét oldalon megáldott fegyverekkel vívott vallásháborúkról ne is beszéljünk, pláne ne említsük az egyéb kegyetlenségeket pl. vallatási módszereket, nem is igazán értem, miért nem EZ, a borzasztóbb?)
    .
    Félreéretés ne essék, ez nem menti fel a bigott moszlimokat tetteik felelőssége alól, de érdekes ilyen prizmán át is nézni a dolgokat, olyan nagyon MI SEM lehetünk túl büszkék!

  • Le5I1eL: az iszlám tárgyában vasárnap felteszek egy kis TIT-cikket. ha van időd, majd olvasd meg.