Szegények és buták

2014 november 6 11:56 de.17 hozzászólás

Találtam egy nagyon találó idézetet arra a helyzetre, ami ma hazánkban folyik. Az idézet szerzője egy japán származású kortárs angol író, Kazuo Ishiguro, és nem véletlen a terület, amit véleménye érint, mert az író angol felesége szociális munkás.

„Méltatlan dolog (…) gyűlölködni, amikor a harc már véget ért. Akit a padlóra küldtünk, azt már nem bántjuk. Abba már nem rúgunk bele.” Kazuo Ishiguro

Mi folyik ma Magyarországon? Milyen intézkedéseket vezet be és helyez kilátásba a kormány? Csupa olyan dolgot, amikkel azokat sújtja, akik már így is a padlón vannak. Minden rossz intézkedés, minden adó, minden megvonás kiknek fáj a legjobban? Azoknak, akiknek már így is szinte semmijük nincs, a szegényeknek. A jelenlegi családtámogatási rendszer sem a szegényeket segíti, a gyermekek után járó adójóváírást azok tudják érvényesíteni, akiknek megfelelő jövedelmük van.

Meg lehet ezt a dolgot még fejelni, lehet a szegényt még szegényebbé tenni, az árok partján kuporgókat egy jól irányzott kemény rúgással be lehet még lökni az árokba?

„a frakcióülésen felvetődött: hogyan lehet a családi pótlékot a munkavállaláshoz kötni. Ezt több fideszes képviselő szorgalmazta, a frakció meg fogja vizsgálni a kérdést. A frakcióvezető arról is beszámolt, hogy az elkövetkező négy év alatt kivezetik a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat, és azt átirányítják a közmunkaprogramokhoz.” /Népszabadság online/

A kisgyerekes szegény családokat sújtaná legjobban ez az elképzelés. Sokszor elhangzik ma is, hogy „nincs már más jövedelmünk, próbálunk a családi pótlékból élni.” A gyerekek nem tehetnek semmiről, minden megszülető gyermeknek természetes módon, alanyi jogon járna a családi pótlék. A gyermekeknek legalább a minimális szükségleteik járnak, erre való a családi pótlék.

A mai viszonyok között, ilyen mértékű munkanélküliség mellett rég elavult vád, hogy vannak esetek, amikor a családi pótlékot kihasználják és a munkanélküliség lustaság eredménye. Ma Magyarországon senki sem szándékosan munkanélküli!

Nem abból lesz a költségvetésnek többlet pénze, hogy bizonyos kedvezményeket megvon, hanem abból, ha munkahelyeket hoznak létre, és az emberek normálisan dolgoznak és normálisan adóznak.

A kormány a végtelenségig növelné a közmunkaprogramot. Mi is jelent ez? Az emberek nagy része a végzettségének megfelelő munkakört is nem normál foglalkoztatottság, hanem közmunka keretében végezheti majd. Sokkal több ember, sokkal kevesebb pénzért fog dolgozni. Mi javul, nem az életszínvonal, nem az emberek életminősége, pusztán a statisztika.

Ehhez hozzá vesszük még, hogy a felére szeretnék csökkenteni a gimnazisták  számát, és az új szakközépiskolákban minél kevesebb óraszámban tanítanának az általános  műveltséghez köthető tárgyakat. Kevés tudás, még kevesebb műveltség, kevés jövedelem.

Szegény és buta magyarok.

17 hozzászólás

  • Szerintem nem a győztesek rúgnak bele a „padlóra” került vesztesekbe,hanem a padlón lévők nem tudják elviselni a jelenlegi helyzetet……
    Aztán remélhetőleg továbbra is mehetnek gimnáziumba azok akik akarnak,de vagy szakmát tanulnak utána,vagy főiskolára,egyetemre mennek,mivel a gimnázium az általános intelligencián kívül semmilyen
    képesítést nem ad…..
    Egyébként az szakmunkás képzést valóban támogatni kellene,mert a gyakorlat azt bizonyítja,hogy egyre kevesebb képzett szakmunkást találni,amire a lakosságnak bizony nagy szüksége lenne(szerelők,javító cégek)!
    Remélhetőleg helyreáll az egészséges egyensúly,mert ugye a diplomásokat nem lehet baj esetén házhoz hívni…(villany gáz,kp fűtés,TV stb szerelő).

  • György Molnár

    „Szegény és buta magyarok.” a cikk utolsó mondata. Így igaz, és ezek egy része rajong egy rajtuk meggazdagodott rablógyilkos bandáért…….

  • Hollósy Gerti

    Marcsi, a családi pótlékot is elvenni egy munkanélkülitől, mikor az az utolsó szalmaszál, hát ez szerintem egy képletes belerúgás…

    a gimnázium, szakma, egyetemi végzettség problémát pedig nem lehet így szabályozni, ha orvos akarok lenni, nyilván nem leszek soha esztergályos és ez fordítva is igaz, mindenki maga választhasson…

  • Gerti!
    Neked is igazad van,de bizony több nézőpontból tekintve másoknak is.
    Természetesen aki orvos akar lenni az legyen,de sajnos a jó szakmunkásokból nagyon kevés van,nem most,de már évekkel ezelőtt még az előző szocialista kormány idején kezdtek bezárni megszüntetni szakmunkásképző intézeteket,akkor még iskolában dolgoztam (szakközépiskolában ami érettségit is adott)így sajnos tudom,hogy több ilyen iskola is volt ,akiknek a gazdasági vezetőjét ismertem!
    Hát nem könnyű helyzet.
    Ami a családi pótlékot illeti szerintem is igazságtalan az arra jogosultaktól elvenni,de remélhetőleg ezt még átgondolják!

  • Fenyvesi Glória

    Ki mondta, hogy elveszik a családi pótlékot?
    De nem azért kell a „szegény”-eknek 10 gyereket szülni, hogy az egész családot a gyerekek tartsák el, és ha elfogy a pénz,majd elmennek rabolni az egyébként napi 8 óránál többet dolgozóktól…
    A segélyeket is munkához kell kötni. Elég szemetesek az utcák.A közmunka sem szégyen…

  • Hollósy Gerti

    Marcsi, egy dolgot felejt el mindenki, mikor a szakmunkásképzésről van szó. Hol fognak dolgozni a szakmunkások? Régen voltak gyárak, nem is kevés, ott dolgoztak a szakmunkások.

  • Hollósy Gerti

    Fenyvesi Glória, ez nagyon rossz demagóg duma, nem lehet általánosítani, akkor sem ha előfordul ilyen.
    Voltál munkanélküli, amikor örültél, hogy legalább a családi pótlékból elláthatod rendesen a gyermekedet?

  • Bogdán Géza

    Szia drága Gerti!

    Remek írást hoztál, amelyhez gratulálok, és engedelmeddel én is szeretnék hozzáfűzni pár gondolatot. Nos, akinek munkája van, ők ugyebár tiszta sor, mert a jogszabály értelmében őket megilleti a családi pótlék. A gond ott kezdődik, akinek nincs munkahelye. És főképp azoknál a családoknál, ahol a férj külföldön dolgozik, míg a felesége otthon neveli a gyermekeket, s kapta utánuk a családi pótlékot. Ilyen emberek pedig bizony sokan vannak hazánkban. A kérdés innentől kezdve adott: Hol fogja hagyni a gyermekét, vagy a gyermekeit az olyan anya, ahol nincsenek nagyszülők? Vagy, aki olyan helyen él, ahol nincs bölcsőde, nyáron pedig több hónapon keresztül nincs óvoda sem? Bezárja őket a lakásba, hogy ő elmehessen dolgozni, vagy közmunkát végezni? Lesz ilyen gyermekeit szerető őrült ember, anya, aki ilyesmire képes lesz? Elképzelhető, de azoknak a gyámügy a gyermekeit elfogja tőle venni. Aki pedig nem vállalja a közmunkát, az a törvény értelmében bizony kiesik az állami ellátórendszerből. Hoppá! Magyarán, az illető 3 évig nem kaphat semmiféle állami juttatást, tehát nemcsak családi pótlékot, de szociális segélyt sem. Sőt, ha nem fizeti maga után a Tb-t, akkor még ingyenes egészségügyi ellátásra sem lesz jogosult.

    De felmerül itt más probléma is drága Gerti. Ez a gondolat kapcsolódik az én postomhoz is.

    Tételezzük fel, hogy egy családos ember elveszíti a munkáját. Ez az ember sírva fog könyörögni bármilyen munkáért, csakhogy dolgozhasson, mert ha nem talál egyből munkát, vagy ha nem kerül be azonnal a közfoglalkoztatásba és nem veszik fel közmunkásnak, akkor mivel a családi pótlék kifizetését munkához kötötték, ebben az esetben ő szó szerint, éhen fog halni a családjával együtt. Vagy elmegy lopni, és rabolni.

    Jövőre tehát egyre több magyar ember fog szembesülni azzal az érzéssel, amit a Magyarországon élő cigány emberek zöme már átélt, hogy történetesen milyen érzés egy szülőnek az, amikor a gyermeke azért sír, mert éhes, ő pedig tehetetlen, s nem tud neki kenyeret adni, mert nincs miből.

  • hollósy gerti: nomeg, voltak tanműhelyek. tessék mondani, hol kapják meg a gyakorlati képzést? a legnagyobb nevelt fiam szobafestő-mázolónak tanult, úgy a gengszterváltás idején. akadt a szakmunkásképző belső udvarában egy korlát, meg egy zászlórúd. több évfolyam gyakorolta azon a mázolást. tapétát akkor látott először, amikor a nyári szünetben egy barátom előszobáját tapétázta ki.
    akkor most, miről beszélünk?
    arról az apróságról se felejtkezzünk el, hogy hol is vannak a szakoktatók? a „mesterek”? azon felül ki tudja ma orbanisztánban megmondani, hogy holnap milyen szakma művelőire lesz szükség?
    minőségi gyártásra át át az ipar – mert akkor is más – vagy mennyiségire – akkor is más!
    mégis, egyáltalán, gondolkodnak EZEK, vagy csak improvizálnak? az a jazzban jó, de az iparban…

  • Marcsi Arra jogosultak? Melyik GYERMEK jogosulatlan a családi pótlékra? Melyik az a naplopó, senkiházi négyéves, aki nem érdemel ruhát, ételt és fűtést?

  • bogdán géza: na ja. orbanisztánban ezt úgy hívják: NER. persze, az is lehet, hogy a BV intézményekben változni fog a fogvatartottak etnikai összetétele. kíváncsi lennék az első fideszes, vagy jobbik hívő megélhetési bűnöző arcára, amikor kiosztják neki a formaruhát.
    ők most még azt hiszik, nem kerülhetnek olyan helyzetbe. dehogynem…
    egyet javítanék a kommenteden: nincs olyan, hogy cigány és magyar. a cigányember is magyar, a magyarember is magyar. sajnálom, de te ezzel a megkülönböztetéssel ugyanolyan rasszista felhangot ütsz meg, mint fenyvesi, apuwader és a többiek.
    használhatnánk a kizáró jelzőt a magyar helyett: nem roma. persze, ez ellen meg akár egy szerb, sváb, vagy szlovák magyar is tiltakozhatna. a franc se tud itt kitalálni egy mindenkinek jó definíciót! 🙁

  • Marcsi Sajnos a diplomást tényleg nem lehet kihívni, ha baj van. De miért nem? Egy barátom, elvégezte a teológiát. Majd matematikát tanult, végül Pécsen mezőgazdásznak. De, hogy legyen valami értelmes a kezében, kitanulta a kőműves szakmát.
    Miért felmentés a munka alól a diploma? Ha diplomázni tud, akkor egy olyan „egyszerű” dolgot, mint egy szakma, miért nem tud kitanulni.
    Nem olyan bonyolult.

  • Hollósy Gerti

    Köszönöm Géza, felvázoltad szinte valamennyi alternatívát.

    István, igen, így van ennyire nem részleteztem a szakmunkásképzés kívánalmait…
    Képzeld, a Munkaügyi Központban, mondván, hogy most már ezt kötelező megtenni, megkérdezték, hogy milyen nemzetiségű vagyok, eléggé meglepődtem, de éppen ezért értem Gézát, szándékosan napirenden van a megkülönböztetés…

    llanfair, nagyon jó, helyes!!! tényleg, ugyan melyik gyerek tehet bármiről is,

  • Kedves Gerti.
    Nincs igazad.
    A vesztest azonnal meg kell ölni.
    Hacsak egy lehetőség is kínálkozik rá.
    Elhangzott , komolyan kell venni. Ez ma a hungarórögvalóság.
    A plebsnek nyilván teszik !
    Ha nem tetszene , nem lenne kétharmad , még egyharmad se.

  • Hollósy Gerti

    Geyza, számomra érthetetlen a hozzászólásod, nem élünk a középkorban, talán akkor még öltek azonnal…

    az írás pedig nem erről szól…

  • Hollósy Gerti! Nemsokára ott lehetünk (középkorban), ilyen igyekezet mellett, némi színezet-változással.

  • Fenyvesi Glória

    György Molnár!
    A „rablógyilkos banda” erős túlzás…Nem gondolja?