Rózsa Milán emlékére – a civil ellenzék egyik legdinamikusabb aktivistája távozott

2014 november 8 12:57 du.30 hozzászólás

Rózsa Milán csupán 26 évet élt, de az elmúlt napok magyarországi és nemzetközi online gyásza egészen egyedülálló volt. Ritkán forul elő az, hogy egy huszonéves magyar civil aktivistára a tenger mindkét oldalán megemlékeznek. Az Egyesült Államoktól kezdve, Lengyelországon, Németországon és Oroszországon kereztül több ezren emlékeztek egy dinamikus és bátor fiatalemberre, aki keserves körülmények és sokszor ellenséges közegben harcolt olyan ügyekért, amelyek minden demokrata számára fontosak. Ilyenek az emberi jogok, a környezetvédelem és különösen a homofóbia elleni fellépés. Emlékszem, amikor Rózsa Milán szivárvány zászlóból és magyar nemzeti lobogóból készített egy szív alakú kokárdát. Ez volt az ő Magyarországa: egy olyan hely, ahol lehetünk egyszerre magyarok és szabadelvűek. Lehetünk toleránsak, sokszínűek, melegek, heteroszexuálisok, keresztények, zsidók, vagy éppen ateisták és senki sem vonja kétségbe magyarságunkat.

Rózsa Milán

Rózsa Milán

Rózsa Milán halálakor ez a Magyarország még csak álmainkban létezik, a szervezett magyar diaszpórában pedig erről még álmodozni sem merészkedünk. Élhetett volna még hosszú évtizedekig és egyszer talán Rózsa Milán is láthatta volna hazájának lassú, zökkenőmentesnek aligha mondható átalakulását. Bár Rózsa élete másképpen fejeződött be, ez a 26 éves fiatalember pontosan olyan hirtelen távozott az élők sorából mint egyik példaképe, Harvey Milk, a néhai San Francisco-i önkormányzati politikus aki az LGBT közösség jogainak élharcosa volt a hetvenes években. Stuart Milk — Harvey unókája — is felismerte Rózsa Milán életújában nagybátyjának a harcait és aktivizmusát.

Rózsa Milán Washingtonba kapott meghívást Stuart Milk alapítványától, miután az amerikai aktivista személyesen láthatta, hogy Milán mekkora bátorsággal vezette a 2011-es budapesti meleg felvonulást, amikor a békés tömegre rátámadtak a szélsőjobboldaliak. Édesapja a televízióból értesült fia aktivista szerepéről a meleg felvonuláson. Az azt követő napon, igazi tragédiát élt meg a csupán 22 éves Milán. Apja öngyilkos lett és Stuart Milk a Huffington Post című internetes lapban írt Milán mély gyászáról és depressziójáról. Milán az USA-ban találkozhatott — többek között — Nancy Pelosi-val és Michelle Obamával. Azzal a biztatással utazott haza Magyarországra, hogy az Egyesült Államok a magyar civil szektor partnere és, hogy számíthatnak az USA-ra ember jogi harcukban.

Rózsa Milán számára ez a harc – nagyon sajnos – véget ért. De az évek folyamán – nem kis részben neki is köszönhetően – kialakult Magyarországon egy igazi civil demokratikus közösség. Egy sokszínű, bár kétség kívül Budapest-centrikus közösségről van szó, melyben szerepet vállalnak liberálisok és szabadelvű konzervatívok, a nyugati szabadpiac támogatói, maxisták és anarchisták mellett, a szociális igazságosság kérdéseiben tevékenykedő keresztény papok és hívők, valamint a Holokauszt idős túlélői, azok leszármazottjai és a zsidó közösség tagjai. Gyerekkocsival tüntetésre érkező fiatal házaspárok és magányban élő nyugdíjasok. A különböző hátterek, életmódok és életutak ellenére, kialakult egy közösség – mely nem nappalikban, hanem leginkább az utcán találkozik. Ez a közösség kezdi megvalósítani és építeni azt a Magyarországot, amely ma még leginkább álmainkban létezik.

Rózsa Milánra emlékeznek Budapesten. Fotó: Mányai Márton.

Rózsa Milánra emlékeznek Budapesten. Fotó: Mányai Márton.

30 hozzászólás

 • Én nagyon sajnálom, hogy nem volt erős az élethez, . . . van aki nagyon nehezen viseli – “ne azt figyeljék mit mondok, azt figyeljék, amit csinálok”
  A lélek felzokog, amikor ily fiatalon. . . .
  Milán nyugodj békében!

 • Még sok dolga lett volna. RIP

 • Makokriz és Ilanfar !

  Két ellentétes GY: nem GYengeség, GYilkosság .

  .

 • Nyugodjon békében,sajnos több közeli ismerőse is állította,hogy beteg volt szegény(depressziós),talán azért is volt ennyire aktív,kitörésre,szereplésre vágyó.,egzaltált….persze feleslegesen és rossz oldalon …..elismerésre vágyott,ami nem jött be,illetve nem élte meg!

 • Marcsi, maga egy akkora…

  Nem folytatom. Halott embert gyászolunk.

 • cornelius: ő nem. szokása szerint csak minősített. ráadásul miért gyászolna valakit, aki a rossz oldalon állt?

 • farcsi:
  .
  “…azért is volt ennyire aktív,kitörésre,szereplésre vágyó.,egzaltált….persze feleslegesen és rossz oldalon ……”
  .
  – Mondd csak, farcsi, anyád hogy van? És te? Nem gondolkoztál még, hogy teszel valami nagyot az életedben és felakasztod magad?
  .
  Majd valaki ellapátol, ne aggódj, talán még földnemesítőnek is jó leszel, ha másra nem vagy jó.
  .
  Atyaúristen, ilyen állat pedig nincs is…

 • Göllner András

  Nyugodjon békességben a lelke. Őrizzük és tiszzteljük emlékeinkben.

 • Én igazat írtam (társai,barátai nyilatkozata alapján beteg…depressziós volt) és azt ,hogy
  nyugodjon békében nagyon fiatal volt a halálhoz,az meg,hogy a lázadó tüntető oldalon állt TÉNY!Azt senki nem tudja egyenlőre,hogy miért lett öngyilkos?!
  nem mocskolódtam mint itt egyesek,szokás szerint…na nyugodj le
  “békében”Eldrad!

 • eldrad: ne is reagálj rá, boda csak a szokott formáját hozta. lázadó tüntetők…aha. afrancba az ilyennel, be kellene simulni az egyazászló alá…
  jobb, ha lenyugodsz, mert boda képes, és lenyugtat 🙂

 • Én csak a megszokott és normális emberi formámat hozom,sokakkal ellentétben….!!!,az
  meg ugye tény,hogy ellenzéki volt,mint itt sokan,miért kell azon felháborodni,ha valaki netán nem ért ezzel egyet?sokan vagyunk!Jogom,van hozzá és
  nem gyaláztam sem őt,sem mást pláne olyan alpári módon ahogy itt szokás!
  Na befejeztem,nem kell válaszolni!

 • Marcsi
  2014 november 10
  3:10 du.
  Az egyik ember meghal a rendőrautóban, pedig épp fontos dokumentumokat készült átadni, a Juhászt “véletlenül” elüti egy ember, akinek lopott személyazonosságija volt, így most ismeretlen tettes ellen nyomoznak, a Rózsa Milán pedig még közvetlen a halála előtt is készült a következő napok tüntetéseire, aki előtte egy héttel a magyar rendőrség vendégszeretetét élvezte. Persze labilis volt, éppen ezért akár pszichológiailag, akár szerekkel is befolyásolhatták a tudatát. Emlékszünk arra az üzletemberre is akit idén az állam belehajszolta abba, hogy eladja a cégét (legfőbb termékük az EU-S pénzeket kezelő és elosztó szoftver). Lázár kierőszakolta -éppen a NAV-ot felhasználva, hogy nyomást gyakoroljon Komáromi Andrásra a cége eladása kapcsán. Aztán végül beadta a derekát, eladta a céget az államnak. Másnap meghalt. Mind véletlen?! A-a, ez kérem a MAFFIA ÁLLAM!!!!

 • marcsi: már a megszokott és normális emberi formájával is gond van. azon felül rossz oldalra minősítette. árulja el, milyen alapon? mert talán maga a jó oldalon van?
  az pedig, hogy maga határozza meg, mire kell válaszolni, és mire nem, attól tartok meghaladja a kompetenciáját 😀

 • huncanada: hagyd, kérlek. boda marcsi nem éppen az a személy, akivel értelmesen lehet kommunikálni.

 • HunCanada!
  Nem kéne Rózsa Milán halába politikai mellékzöngét….főleg alaptalan gyanúsításokat belevinni,ami pedig a hivatkozott W.Tamás
  halálát illeti az pont a szociknak volt érdekük,hogy ne derüljön ki még több dolog Simonról……ami kiderült az is bőven elegendő volt a letartoztatásához!igaz kicsit “homályosak”a halála körülményei,de a vizsgálat szerint öngyilkos lett!Mindenki azt gondol, amit akar akár a régi akár a mostani kormányról,de ugye Milán esetében kissé
  túlzás lenne azt állítani,hogy olyan fontos személy lett volna,amiért el kellene távolítani és annyira veszélyes lenne,hogy ez bárkinek is megérné….!.Nyughatatlan beteg ember volt,szeretett szervezkedni ,tüntetni,így akart kitörni,(ideig óráig sikerült)meg olyan tévhitben élt szegény,hogy mint Rózsa Sándor beírja magát a magyar történelembe……ezért is változtatta eredeti nevét ZSIRAI SÁNDOR -t RÓZSA MILÁNRA.

 • marcsi: ha nem sértődik meg érte: mégiscsak jobb lett volna, ha az apja a függönybe törli , mert hát, könnyelműsége révén maga nemződött kóbor szeszélyéből. a kedves mama foglalkozásáról nem is igazán értekeznék. kétségtelen, hogy meglehetősen sokat tölthetett abból kifolyólag hanyatt fekve.
  hiába, az ő korában még meglehetősen fantáziátlan volt a kiszolgálás.

 • Marcsi
  2014 november 10
  5:12 du.

  Öngyilkos lett, csak akkor miért készült a következő tüntetésekre buzgón a halála előtti órákban? Ezt is a barátai mondták. Welsz Tamást nyilván a szocik tették el láb alól egy rendőrautóban. Logikus, ahha. A rendőröknek azok az iratok kellettek, amiket be akart mutatni Welsz, csak éppen Welsz nélkül (mert ők pontosan tudják, hogy mivel “árthatott” volna a hatalomnak W.). Hogy ezekben a dokumentumokban a Simont érintő pitiáner ügy vagy valami más, nagyon nagy ügy állt -ezt jól látja- soha nem fogjuk megtudni. De vajon mekkora ügy kell ahhoz, hogy egy embert félre állítsanak a halálba? Egy kétszázmilliós vagy több milliárdos, ami hatalmat, befolyást is érint? Inkább az utóbbi kedves Marcsi!

 • Na Ille megint normális ellenérv,
  vagy tények hiányában megint nem a témához szólt hozzá,hanem ismét provokálni próbál.annak ellenére,hogy most sem hozzá szóltam….
  Én nem foglalkoztam a családjával. Az enyémek tisztességesek és normálisak voltak és nagyon szégyellenék ha olyan lennék mint maga, minden tekintetben!!!!!!
  de csak szövegeljen, mint a fórum esz..és “főmunkatársa” joga van hozzá…de ugye lényegtelen mit dumál,csak magát járatja le,ha ez még lehetséges……

 • Huncanada!
  Én és sokan mások is másképp gondolják,de persze az is lehet,hogy W.Tamás saját magának is ártott volna a bővebb bizonyítékokkal…..ennek a kormánynak pedig biztosan nem!
  na mindenki azt gondol amit akar,vannak nyitott kérdések,amire az ilyen kis emberek mint maga,meg én sosem fogunk választ kapni!
  Ettől még nyugodtan alszom,nem ez a legfőbb gondom!

 • Marcsi
  2014 november 11
  3:50 du.

  Választ nem kapunk olyan formán, ahogy azt illenék, de a történéseket logikai síkon -a meglévő adatokat és információkat összegezve viszont megkapjuk a válaszokat. Én elhiszem, hogy ön nyugodtan alszik amikor emberek halnak meg ebben a rendszerben, pont ez mutatja azt, hogy ön nem rakja össze az eseményeket semmilyen logika alapján. Aludjon csak nyugodtan tovább.

 • HunCanada!

  Nekem tiszta a lelkiismeretem és mint minden kisembernek megvannak a saját hétköznapi problémáim és a politikát sem tudom befolyásolni,(tehát jogosan nyugodtan alszom,)de úgy gondolom maga is kevés ehhez!Az eseményeket mindenki a saját módján,logikája…..!!! és meggyőződése alapján rakja össze
  ha mégis álmatlan lenne egy szerencsétlen beteg ember halála miatt, (akit tényleg sajnálok!),aminek okai egyenlőre ismeretlenek,akkor vegyen be nyugtatót,altatót!
  Jobb tippem nincs!

 • Marcsi
  2014 november 12
  5:51 du.

  Marcsi ön konzekvensen két felé beszél. Például itt sajnálja a fiatalembert, de nyugodtan tud aludni mert képtelen észrevenni (vagy csak nem akarja észrevenni) az összefüggéseket.

  Én tényleg örülök annak, ha ön nyugodtan tud aludni amikor ennek a jelenlegi kormányzatnak az idején sorozatosan halnak meg az emberek, olyanok akik a Fidesszel ellentétes gondolatokat képviseltek és ennek erős hangot is adtak, vagy dokumentumokkal nyomatékosították ellenkező elképzeléseiket. Jó éjszakát!

 • Huncanada!

  Ismétlem,én nyugodtan alszom,nem én öltem meg (bár más sem!!!)szegény Milánt,sajnálom,de egzaltált volt szegény és talán majd kiderül miért lett öngyilkos.(biztosan volt oka rá és talán nem politikai!)…,nem ismerősöm,nem családtagom
  ahogy magának sem,tehát nincs lelkiismeret furdalásom!

 • bodának semmije sincs.

 • Ille azért több mint magának,jellemem,becsületem,magyarságom,hitelem és eszem!Magának meg csak Júdás pénze…..ami nem ér semmit
  na felejtsen el,vagy nyugodjon le szépen és ne gondolja,hogy szellemes…(meg jellemes?….)

 • marcsi: na, ezen dolgozzon még egy kicsit 😀

 • HunCanada
  2014 november 12
  6:14 du.

  Marcsi, ne húzzuk ezt hosszúra. Sajnos mindig letér a témáról. A lényeg, hogy nem csak Rózsa Milánról beszéltem, hanem még jó pár emberről a fentebbi hozzászólásaimban. Az is öngyilkos lett akinek a cégét (ami az élete volt) a kormány pitiáner összegért vásárolta végül meg, amely emberre óriási nyomást gyakorolt az eladás végett NAV-al és azzal a kormány. Szó szerint a halálba hajszolták ezt az embert. Egy bűne volt, az ő cége fejlesztette ki azt a szoftvert ami az EU-s pénzek elosztását kezeli és felügyeli, erre fájt a mai magyar kormánynak a foga. Ami kell nekik azt elveszik, ami az övék azt megvédik és az eszköz nem számít, az emberélet sem számít. Nem régi történet ez, csak ez év márciusi. A többit nem ismétlem, fentebb elolvashatja, vagy olvasás és tájékozódás helyett aludhat is egyet egész NYUGODTAN.

 • Na eltértünk a Rózsa Milán ügytől és a cikktől…….amit most írt
  az egy másik téma név és bizonyítékok nélkül és nincs összefüggésben
  a cikkel!
  Egyébként változatlanul nyugodtan alszom,tiszta a lelkiismeretem soha senkinek nem ártottam és azon kívül,hogy sajnálom(sem rokonom,sem ismerősöm nem volt) a labilis,beteg elhunyt Milánt,többet nem tehetek,és az itteniek is kívánom nyugodjanak meg,talán majd kiderül,hogy miért is lett öngyilkos (lehet,hogy a betegségére szedett valami szert….?mint sok fiatal)

  aggódom,hogy itt ilyen sok az álmatlan ember

 • Ja és HunCanada,ha nem ebben a szörnyű “diktatúrában” él (biztosan nem!!)akkor miért nem alszik nyugodtan?Én itthon igen,de nem akarom 100x elismételni,hogy jogosan(már igazán megérthetné!!!)
  Sajnos itthon és kint is(a jóléti államokban is!!!!!) sok beteg,egzaltált,drogos fiatal van, aki meghal…..ez világjelenség és persze a családjukat,főleg az édesanyjukat sajnálom,de ilyen alapon soha nem aludhatnék…..azért ez lássuk be normális ésszel enyhe túlzás!

 • Kedves Marcsi!
  Ez életem első kommentje,de nem bírtam ki szó nélkül…
  “Ne ítélj,hogy ne ítéltess…”
  Milán ezért küzdött,és szinte minden tettét az egymás iránti tolerancia motiválta,hogy elfogadjuk egymást olyannak amilyenek vagyunk és vállalta,hogy azok akik nem tesznek semmit semmiért csak nyugodtan alszanak otthon azok beskatulyázzák őt egy aktivistának…,ami egyben dícséret is lehet,mivel ezzel elismerik(elismerjük) a benne lévő tenniakarást,ami a tettek előzménye!
  Halála sajnálatra méltó,és a tény,hogy idegen emberek akik egyáltalán nem ismerték őt továbbra is beskatulyázzák,tiszteletlenség…
  Hogy depressziós volt-e?Lehet…na és?Melyikünk nem volt még az?De mi köze van ehhez bárki másnak?
  Ha körbenézek az utcán,rengeteg szomorú és elfásult arcot látok magam körül,akikből teljesen kiégett már a tenni akarás,a változásra és változtatásra való hajlam..
  Milánban még égett az a tűz és valljuk be,hogy sokan megelégednénk egy szikrával is abből a tűzből,hogy ne a puszta megalkuvásban öregedjünk meg…
  Hogy mi késztette öngyilkosságra az nem a mi dolgunk…biztosan meg volt rá az oka de úgy érzem,hogy nincs jogom hozzá,hogy ezt firtassam,mi több betegnek vagy egzaltáltnak tartsam ezért!
  Ki vagyok én,hogy ítéljek?
  Van olyan,hogy normális?Szerintem nincs…ez egy relatív fogalom,amit az adott pillanatban,az adott társadalom aktuális szokásainak illetve gondolkodásmódjának mértékeként használunk és minden ami ettől eltér az pedig abnormális…
  De mi az etalon amihez viszonyítani kell?És kell egyáltalán?
  Marcsi,szerinted akkor jobb a világ ha mindenki egyformán gondolkodik?A világ igazi motorja a diverzitás és azok hajtják akik az újra és a változásra törekednek,csak így haladhatunk előre..
  Ez volt Milán célja is,ő merte előrevinni a zászlóját és hangot adni annak amit igaznak tartott,függetlenül attól,hogy igaza volt-e…
  Tiszteljük a tenniakarását,és ne minősítsük a halálának a körülményei miatt az egész életét!
  Amúgy is,ha valami igazán magánügy,akkor az a halál!
  Ő így döntött,mégha ez nem is tetszik mindenkinek…
  És,hogy erről kinek mi a véleménye az egyáltalán nem számít senkinek,talán csak magának a véleményformálónak…ami persze szintén nem számit saját magának sem…
  A magam részéről,rendkívüli módon tisztelem az életet,de a halált még jobban…
  Nyugodj Békében Milán…!!!