Demagógisztáni napló: baltát a kézbe!

2014 november 12 7:10 de.29 hozzászólás

Országunkba érkezett az azeri elnök, és a magyar miniszterelnök bő nyállal téve csúszóssá előtte az utat fogadta az emberi jogok baltaél-harcosát. A vélt és várt gázüzlet reményében Orbán Viktor megnyilvánult, és a felügyeletét ellátó szóvirág-csokrászok már megint nem voltak résen, hogy időben bokán rúgják. Hallgatásra intve, mielőtt őszinte szavai lebuktatják.

Alkalmasint persze ne legyünk teljesen ál-naivak. Az üzleti érdekek mentén nem Magyarország kormánya lenne a világon az egyetlen, amelyik tárgyalóasztalhoz ül diktátorokkal. Mert a gazdasági stratégiai érdekük azt kívánja, hogy bizonyos szerződések megkötésekor némi fanyalgásos álarcot vegyenek fel, de azért aláírják. De nyilván azért nem igazán arról híresek a magukat demokratának hirdető, és általános jellemzőjük szerint is demokratikus országok, hogy a stratégiai érdekeken túlmenő, stratégiai partnerséget deklaráló szerződést írjanak alá. Az üzleti szerződés ugyanis lehet stratégiai érdek, de a partneri szerződés azt jelentheti, hogy a magyar kormány a stratégiai döntéseket megvitatja az azeri kormánnyal. A szerződések megkötése előtt, harmadik féllel szembeni tárgyalásoknál is. Mert a partnerség ezt jelenti a hétköznapi olvasatban. Az üzleten túlmutató, politikai együttműködést is.

De nyilvánvaló, hogy egy diktátorral szemben egy másik diktátornak lehet a legkisebb morális fenntartása. Orbán Viktor, az aláírás gesztusával, a szabadságjogoknak hadat üzenő illiberalizmus meghirdetése után, egy újabb őszinte gesztust gyakorolt. A saját világszemléletének, a saját hatalmi céljainak demonstrálása érdekében. Ha valakinek mégis kétségei támadnának, annak szerepeljen itt az a mondat a közleményből, amit alighanem még sokat fognak idézni, elemezni: „A különbözőségek ellenére Azerbajdzsánban és Magyarországban közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország”. Orbán tehát sajnálja kicsit, hogy vannak eltérések, hiszen még nincs dinasztikus diktatúra sem, de azért világosan a centrálisan vezetett, központi akarat által irányított igazgatási modell mellé zárkózik fel.

Az azeri elnök válaszul megköszönte a szíves bemutatást. Azt, amivel Orbán Viktor közvetlenül is bemutatta hűségesküjét a diktatúrák mellett, és a magyar verzió megvalósulásáig is azt, hogy miként kell kezet-lábat széttárva belefeküdni egy diktátor Prokrusztész-ágyába. A kétségek további oszlatása érdekében Ilham Aliyev azt is kiemelte, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok kiválóak. De annak érdekében, hogy ne csak a politikai kapcsolatok legyen kiválóak, 200 diákot is delegálnak ösztöndíjasként Magyarországra. Azt hiszem, sokan látatlanban beleegyeznének 201-be, ha cserediákként Orbán Viktor gyermekeinek egyike kerülne ki a baltás gyilkos diákjának. Mert azért ne feledkezzünk meg arról, hogy az azeri diákok egyik díszpéldánya volt az a katona-tanuló, aki a népművészet baltás-fejszétverési ágát is mester-fokra vitte.

Így aztán előre elkezdhetünk kíváncsiskodni, hogy az említett kétszázas kontingens vajon valamelyik erdészeti szakiskolát fogják-e erősíteni? Ebben az esetben például szabályszerű felszerelési tárgyukká tehető a balta is. Ellenkező esetben mégis csak feltűnő lesz a vizsgára baltával megérkező diák, aki esetleg némi célzással beállítja az említett szakipari eszközt a sarokba, mielőtt a felelésbe kezdene. Elvégre a politikai partnerség talán büntetlenséget is ígér a jövőben. De ha nem, az se baj. Kiadatásban már rutinos az Orbán-kabinet. Otthon meg úgyis felmentik és kitüntetik majd. Elég lehet az, ha bebizonyítja: az éppen agyonvert áldozat legalább fényképen látott már egy örményt. S már lendülhet is a műszer. Oszt jónapot.

29 hozzászólás

  • oszt az azeri gázt – amivel csak az a gond, hogy bakuban is gond van vele – hogyan, miben kívánja ide továbbítani? mert a vonatkozó vezetéknek még a tervei si csak a holdban vannak 😀

  • A demokrácia csak addig fontos, amíg nem sérti az üzleti érdekeket.
    Ha annyira fontos lenne a Nyugatnak a demokrácia, akkor senki sem üzletelne sem Kínával, sem Szaud-Arábiával, sőt, utóbbi ellen tízszer durvább szankciók lennének, mint mondjuk Iránnal szemben.

    Csak egyetlen gondolat – nézzétek csak meg ezt a fotót, ki fog kezet Aliyevvel:
    http://www.the-american-interest.com/2014/11/11/shoring-up-the-frontier/

    Lehet szidni Orbánt, hogy „diktátorokkal haverkodik” – de akkor mi van azzal a tucatnyi más nyugati ország vezetőjével, akik szintén tárgyalnak velük?

  • vipera: azok képesek valódi – két irányú – kereskedelemre, árucserére. nekünk mink van, ami az azerieknek, mint stratégiai partnerünknek kell?

  • Remek baltáink…..
    Remek adópolitikusaink….

    Egyébként lehet, hogy ezzel is a nyugatot védjük. A régi viccet felmelegítve exportáljuk Matolcsyt és egy repülőnyi orbanista unortodox közgazdászt, és a Kelet tönkremegy.

  • VIPERA: Berlinben a Fal ledőlésének 25. évfordulóját ünnepelték, megemlékeztek Magyarország részvételéről, a diktatórikus kommunizmus/szocializmus jelképének ledöntésében. A viktort meg sem hívták!
    Budapesten egy Azeri KGB főnök teljhatalmú diktátor fiával bohóckodott a viktor, mintaországnak nevezve a Azerbaijan-t.
    Azeri kereskedelmi mérleg? $33.0 millió import, $0.5 millió export a mérleg.
    A Mercedes gyár Debrecenben több értéket termel naponta.
    Mikor és hova lett meghívva a viktor kormányok közti megállapodások aláírására, vagy kétoldalú, közös tárgyalásokra az utóbbi 4 évben, a Visegrádi Four, a NATO és az EU közös találkozóin kívül? Albánia, Horvátország, Bulgária,, stb.
    Mennyivel emelkedett Magyarország export/import üzlete az EU országokon kívüli más országokkal, beleértve a baráti Szovjetúniót (oops, elnézést) Oroszországot és Kínát.
    Szerintem annyi volt az emelkedés összege, mint amennyit a Szar-Gyártó és tanácsadói költenek utazásaikra és amennyi „jogosan” kapott baksist, „ajándékot” zsebre vágtak.
    A legnagyobb export volument egyébként a baltás gyilkos eladása jelentette. Nehéz minden évben találni egy-két gyilkost a legyártott sok tízezer exportálható balta mellé.

  • @Ille István:

    Hogy nekünk mink van, ami az azeriaknak kell(het)?
    Csak néhány példa:

    – szaktudás
    – víz
    – élelmiszerek
    – buszok

    Két hete voltam Bakuban. A szupermarketben, ami a hotelünkhöz közel volt, találtunk Szentkirályi ásványvizet+limonádét, Stühmer csokoládét. Ezeket ki lehetne bővíteni sok más egyéb termékkel. Főleg, ha azt nézzük, hogy a polcaikon (a világmárkák mellett, pl. Coca-cola, Red Bull, Heineken, Lindt csokoládé, stb.) főleg orosz és török termékek voltak. A bakui buszok borzasztó elavultak, a magyar buszgyáraknak is komoly piaca lehetne.

    Érdemes lenne ezeket meglépni, mielőtt a németek, koreaiak és japánok lépik meg. A személyautók piacán már meglépték: szinte csak Mercedest, Hyundait, Toyotát, Lexust lehet látni az utcákon (a Ladák mellett). Az összes rendőrautó vadonatúj 3-as BMW.

    Tucatjával épülnek az új lakóházak, a lakberendezők, belsőépítészeknek is van ott keresnivalójuk.

  • VIPERA: Gratulálunk! Ha jól tudom most szankciók vannak Oroszországgal szemben, Baku már az Oroszoké, hogy találhat ott magyar termékeket? Magyarországon gyártott fegyvereket és lőszereket nem látott véletlenül, valamint használt tankokat? Amiket tárolni vittek, de mégse, a Csehekhez, de mégse, aztán vitték és eltűntek. Ki kapott baksist? A Szar-Gyártó a Külgaz/Külügy vezíre pedig új házat vett. Magyarországnak nincs ideológiája, a kereskedelem vezérli külpolitikáját. Azaz, a viktor szerint aki többet licitál, annak adjuk el magunkat. így lett a magyar kormány, a koszos bagázs a Világ kurvája!

  • @Gyula Bognár:

    Baku NEM az oroszoké! Hogyan lenne az? Szovjet tagállam voltak valóban, de függetlenek lettek – többszáz azeri áldozta az életét azért (lásd Fekete Január 1990-ben)
    Azerbajdzsán ellen nincsenek szankciók.

    Mercedes gyár Kecskeméten van, nem Debrecenben.

    Csak félmillió dollár az export? Hát, akkor növelni kell.
    Íme, itt az egyik legelső:
    http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20141111_Meg_is_van_az_elso_uzleti_megallapodas_Az
    (az általam korábban felsoroltak közül ez a ‘szaktudás’ kategória)

  • Vipera: Elnézést tévedtem. Megnézhettem volna, hogy Baku ma már Azerbaijan, nagy hiba és a Mercedes gyár Kecskeméten van (egyenlőre)
    Az Export/Import adatokat Kálmán Olga egyik közgazdász vendége mondta el.
    Az $500,000 export pedig szerintem mind baltáért volt. Állítólag több nem kell az Azerieknek, ezzel elvannak egy darabig. Elég arra a néhány Örményre, akik betévednek, véletlenül hozzájuk. Sok szerencsét a Keletre Nyitással.
    =========
    Szaktudást exportálni Azerbaijan-ba?
    Miért nem hasznosítják azokat Magyarországon, ha vannak szaktudással rendelkező emberek, akik nem oldottak kereket még?
    Ott kellene szaktudással rendelkező embereket felvenni az iparba, mezőgazdaságba, bank szektorba, kereskedelemben, valódi közgazdászokkal kellene az országot irányítani, nem matolcsokkal és a mindenben szakértő viktorral!
    A kórházak, iskolák le vannak robbanva, az új stadionok panganak! Ezt nevezi szakértésnek?

  • Szaktudás.

    kétszáz biza fütyülve ment vasbolt az’ri bárd
    Megkérdezni mit kóstál jó kis gyilkos honi bárd

    Bár ezt bonhomme jobban csinálja 🙂

  • gyula bognar: azért a vízexport se kutya! tudod, arról a vízről van szó, amire kiadták a jelszót: megvédjük a magyar vizet! a magyar vízkincs nem eladó!
    pedig milyen praktikus lenne – ha majd egyszer meglesz a gázvezeték – a szakértelmet is ötvözni vele:
    idefelé jön a gáz, odafelé megy a víz – ugyanazon a csövön! ez ám az igazi magyar szakértelem!

  • Ille: Köszi a humort. Nehéz számomra elképzelni, hogy az állandó hazugságokkal, torz világnézettel és egy, a Stadionos viktor számára teremtett ideológiai és statisztikai siker illúzióval, valós és mérhető külkereskedelmi sikereket ér el a Szar-Gyártó.
    Szerinted, ha egy miniszter hetente körbe utazza a Világ felét, tárgyal fűvel-fával és ezt 1-2 éve teszi, valamilyen diplomáciai és kereskedelmi kapacitásban, nem lenne annak kézzelfogható jele? Én még nem olvastam komoly eredményekről, ami van azt még a Gyurcsány kormány intézte, hogy legyen. Persze lehet venni ipari gyártókat adókedvezménnyel, de az nem siker egy darabig.
    Pl. Braziliából jön több fizető diák az egyetemekre. Az Arab Világból dőlnek a befektetések? Kínából ömlik be a tőke, vasútépítésre és egyéb infrastruktúrára? Hol vannak az eredmények és miért nincs az számon kérve? Csak azért, mert a Szar-Gyártó kiagyalta a baltás gyilkos eladását, azért tönkre teheti a magyar kereskedelmet cserébe?
    Nekem úgy tűnik, hogyha a multik és a Németek lehúznák a redőnyt, Magyarország exportja felére esne. Tőke hiányában és EU támogatás nélkül, ki az aki versenyképes, nagy céget tud futtatni, a Simicska bandán túl, azoknak pedig a fele illegális üzérkedéssel és állami korrupcióval üzletel, a pénzt mosva és offshore bankokban tarva.
    A Simicska majd Azerbaijanban fog építkezni, a baksis hazájában. Mi abban a haszon, Magyarország számára?
    Ha nem a Németek és a multik jelentenék a GDP közel felét, a matolcskodás már régen csődbe verte volna az országot.
    Attól félek, hogy egyszer majd kiesnek a kerekei a magyar gazdasági rendszernek, elvégre azokat a Németek gyártják, Audi, Mercedes, Opel és a Japánk Suzuki, akkor nehéz idők jönnek majd és nem a fényes Orbáni ígéretek.
    Egy állandó ugyanis a viktor pofázásában, minden jó dolog csak majd a jövőben teljesülhet be, (soha nem mond beteljesült jó eredményeket) de akkor aztán a legfényesebb kivitelben.
    P.S. Castro is 50 évig ígérte a Cubai embereknek a fényes jövőt. Az egyedüli nép, ahol több és türelmesebb birka van, Mint Magyarországon, de szegényeket egy szigetre zárták és az Óceán tele van cápákkal arrafelé. Nekik legalább van kis mentségük.

  • Emberek, remek cikk az ultraliberális Indexen!
    http://index.hu/belfold/2014/11/13/lendvai_ildiko_minden_baloldalinak_kiosztott_egy_pofont/
    ….
    Ille magát véltem felfedezni az első képen, a traktoroslány mellett, vagy csak keverem valakivel?
    ….
    A cikk második képe is jó, itt látható fehéren, feketén hogy egy úriasszony csak zsebkendővel fogja a … mikrofont.
    ….
    Az úriasszony ilyen mondatokat átallott a rettegő sokaságnak (14+1fő Vágó) előadni:
    – „Az igazi kérdés, hogy egy nagy Ózddá válik-e az ország”
    vagy egy másik:
    – „Az MSZP politikájába be kell építeni az internetet, mert „az internet a világ”, és tűrhetetlennek tartja, hogy „a Jobbik politikájában bezzeg benne van, az Isten verje meg” (hívő tagozat!).
    – „.. az MSZP-s is menjen oda, és segítsen megjavítani az idős néniknek a kertkaput, mert a Jobbik az ilyen gesztusokkal tudja növelni folyamatosan a népszerűségét.”
    ……
    Hát ez marha jó, eddig a külső, (pl. kanadai) ártatlan szemlélődő azt hihette, hogy a jobbikosok délelőtt zsinagógát gyújtogatnak, délután meg kispurdékat lövöldöznek. Ehelyett internetezünk meg kertkapukat javítunk.
    Köszönjük Emese (Ildikó)

  • apuwader

    2014 november 13
    4:43 de.

    Csak a rend kedvéért az index.hu még csak nem is liberális, bár nem tudom, hogy mi az az ultraliberális, de nem hiszem azt sem! Ildikó-anyó pedig sohasem volt egészen komplett! =))

    Egyébként implicite besimerted,amit persze az itt olvasgatók jól érzékeltek már eddig is, hogy párt-munkésként sertepertélsz ezeken a site-okon is! =))

  • @ronagyuri
    Mivel értékválasztásunk alig hasonló, ezért más mércét alkalmazunk. Nálam az Index ultraliberális, a Fidesz és sajtója szimplán liberális.
    A pártmunkás azért nem fedi a valóságot, mert ez a pártberendezkedés taszít. Hogy nemzeti közösségeknek legjobb tudásom és lehetőségem szerint segítek, azt elismerem.

  • ˙

    Magyarország bakui [Azerbajdzsán] t i s z t e l e t b e l i k o n z u l j a Szafarov úr, a budapesti börtönéből szerencsésen, azaz miniszterelnöki protekcióval kiszabadult soviniszta baltás gyilkos lesz, mert megérdemli.
    Ebben állapodott meg Orbán Viktor és az azeri elnök… 🙁

    .

  • brunszvik teri: na, neeee! ez nem lehet igaz! ennyire nem érdekli őket a közvélemény? bevállalják ezt a szégyent? igaz, nem gondolom, hogy olyan sok magyar téblábolna azerbajdzsánban, jelesül bakuban, de ez legyen az ő bajuk!

  • Ille István Azt hiszem, a Te szégyenérzésed nem fedi az övékét.

  • Magyarország bakui [Azerbajdzsán] t i s z t e l e t b e l i k o n z u l j a Szafarov úr, a budapesti börtönéből szerencsésen, azaz miniszterelnöki protekcióval kiszabadult soviniszta baltás gyilkos lesz, mert megérdemli.
    Ebben állapodott meg Orbán Viktor és az azeri elnök…
    .
    MIVAN???????

  • Ille István

    2014 november 15
    1:11 du.

    Ne csináljátok ez csak egy vicc volt!

  • eldrad: szégyen, az van!

  • ronagyuri: kinek a vicce? amúgy nem tételezhető fel róluk?

  • Vicc vagy nem vicc, ha egy ilyen hírt elhisznek az emberek, akkor ott nagy baj van a kormányzattal.

  • llanfair

    2014 november 15
    2:17 du.

    Ahogy a legtöbb jó viccnek ennek is van jelentős relevanciája! =))

    Ille István

    2014 november 15
    2:02 du.

    Annyira, hogy meg sem lepődnék! =))

  • Ille Pisti és kedves Mindnyájan!

    ˙
    Miért ne? Akár igaz is lehetne. Ezekből minden kitelik.. hehehe
    ))) 😀 (((

    .
    Ui:
    Magyarázat: az Ilanfair/2,17 kommentben. – És bocsika…

    .

  • ˙
    Tercsi !

    Igazad van. Ennyire abszurd ez az orbáni világ. Émelyítően az…

  • Aki egyik reggel látta és hallotta Kovács Zoltán főprovokatőr államficktárt – tudod az; aki a haját az állán hordja, az álla pedig a feje tetején feszül – az ATV-én, az már mindent elhisz erről a rendszerről… 🙁

  • Dubois !

    Csak nem a the Jolly Joker sapka nélkül ??? Az Orbanini ütőlapja . Ha fejre állítod, akkor hajasbaba… ? – Az Orbanini ütőlapja, ami pocsék lapjárásnál is üt… ))) 😀 (((

  • Dongoló!

    De igen, ő az.

    .