Napi szösszeneteimből –Mityukáék – a költővel szólva – „megint jőnek, kopogtatnak”

2014 november 15 7:41 de.23 hozzászólás

A nem-pénzügyminiszter déjà vu esete a kamatokkal

Mottó:

„És jönnek távol, ferde illatok
Mint kósza lányok és hideg cselédek
Kiknek bús kontyán angyal andalog
Mint aki halkan belelépett.”

Bár mértékadó források szerint Varga úgy került a dologba „mint Pilátus a krédóba”, hisz elődje a derék Járai lényegében készen hagyta neki, de felmentése – ahogy Medgyessy-ék bűne, hisz azonnal fel kellett volna számolni – indokolatlan. Ahogy a bibliai történetnek (Jn 19, 1-7) van egy igen csak egyértelmű olvasata: képmutatás, hisz mondta ugyan „Vigyétek el és feszítsétek meg ti! Én nem találom bűnösnek”, de tudni kellett (volna), hogy nekik ez vallási okokból nem lehetséges.

Igen, arról van szó, hogy Varga nem-pénzügyér életében ez a bugyuta fix-kamatos agyrém nem újdonság. Nem, nem csak azért mert tanulmányai és Járai munkás időszakában a szocialista bank-szemlélet volt a divatos, de a fix állami kamat – ahogy 2002-ben is – katasztrófákhoz vezet (na jó erre Járai MNB-s kamat-politikája még rá is tett egy lapáttal). Lehet – hisz „csak” egy rendelet kérdése – fixálni a kamatot, de a különbséget valakinek állni kell. S ne legyen senkinek sem kétsége afelől (ahogy a létezőben és 2002-ben sem volt másképp), hogy a különbséget mi adófizetők fogjuk állni!

Leszakad a pofám – Őfenesége a szövetségi partnerség, a jó partnerség és a tisztelet jeleit látja az amerikai-magyar kapcsolatokban

Már magában is pofátlanság csimborasszója, hogy Orbán Viktor elment az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a General Electric (GE) magyarországi jelenlétének 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre, azonban, hogy a pénteken este Budapesten tartott megemlékezésen még szónokolt is az már minősíthetetlen.

Azon találgatni lehet, hogy ingatag szellemi állapota miatti ítélőképesség hiány és/vagy az elképesztő arroganciája vezérelte-e szavait azt nem tudni, volt pofája olyanokat szólni:

„a két ország között szövetség van a politikában, partnerség a gazdaságban és tisztelet a szellemi-kulturális életben”

„súlyos hiba, ha nem látják a fától az erdőt, vagyis a részletek eltakarják előlünk az egészet; az AmCham 25 éves évfordulója egy magaslat, ahonnan jól látszik az erdő, vagyis hogy Magyarország és az Egyesült Államok jó gazdasági partnerei egymásnak”

„Nyilvánvaló a hasonlóság tehát Magyarország és az Egyesült Államok között a lényeget illetően: mindkét nemzet hisz abban, hogy erős közösséget csak a szabadságban élő, szabadon vállalkozó egyének hozhatnak létre”.

S hogy akinek ez sem volt elég bizonyíték annak álljon itt: „mindezt az Istenbe vetett szilárd hittel vallja, ahogy az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat végződik és a magyar alaptörvény kezdődik.”

Közérdekű javaslat – Celebekről át lehetne térni politikusokra

A velvet.hu portál új rovatot indított „olvasóinktól kérdezzük, hogy melyik híresember mondta a nagyobb marhaságot ezen a héten” címmel. Aki már hallott erről a portálról (az index.hu-n keresztül is elérhető) az persze tudja, hogy esetükben a híresember lényegében a celebet akarja jelenteni.

Nos én nagyon úgy vélem, hogy igencsak demonstratív lenne ennek egy politikus változata is. Azaz biztosan érdekes verseny alakulhatna ki (talán még a firkász szerkik „ki tud nagyobb marhaságot címnek adni” nemes versenyével is vetekedne) a politikusok kinyilatkozásaiból. S az sem kizárt, hogy a legnagyobb marhaságon túl, a legnagyobb/legpofátlanabb hazugság, legtájékozatlanabb tájékoztató és még egy sor hasonló diszciplínában is lehetne eredményt hirdetni.

Már megint fordítva ülnek a lovon – Szerintem az ilyen bugyuta megfogalmazások még teszik is a lovat a zakkant egója alá

A derék magyar média beszámolván arról, hogy „jubileumi ünnepséget tartottak az Országházban az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a General Electric (GE) magyarországi jelenlétének 25. évfordulója alkalmából” – ahogy szokták – nem a lényegre figyeltek. Úgy – hogy stílusos legyek – by the way ugyan megemlítik Őfenesége bárgyú és arrogáns hablatyának egy-két gyöngyszemét, azonban alapvetően mással foglalkoznak,  Azon csámcsognak, hogy „A rendezvényen André Goodfriend is, valamint Orbán Viktor is, részt vett.” és hogy miképp köszöntötték, nem-köszöntötték egymást. Egyesek még a régi magyar kezet-fogok kezet-nem-fogok népi játék felemlegetésétől sem undorodtak!

Amire persze legyinthetnénk, hogy a bulvár viszi a lapot, azonban nagyobb gond is van. Az MTI tudósításban is kiemelten kezelték, de a média még rá is hangsúlyozott, számukra az a fő kérdés, hogy: „Az egyre feszültebb amerikai-magyar viszony közepette André Goodfriend amerikai ügyvivő közös rendezvényen vett részt Orbán Viktorral az Országházban.”.

MI van? Észnél vagytok? Az AmCham és a GE rendezvénytől az USA helyi illetékese távol tartaná magát? Na az lenne csak a világbotrány!

Az, hogy Őfeneségének volt pofája odatolni a képét, nos azon már érdemes elgondolkodni! =))

Nemzeti stratégiával a korrupció ellen – Ezt az anekdotát már úgy tíz éve is elsütöttem

Ártunk és qurmányunk legfőbb napilapja veretes cikkben számol be arról, hogy „Nemzeti stratégia készül a korrupció ellen” és erről Bolcsik Zoltán-al a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatójával elmélkednek egy sort.

A hurráoptimizmustól csöpögő diadaljelentéssel felérő ömlengés során a tábornok úr elmondta, hogy „A kormány döntése szerint a közigazgatási és igazságügyi tárcától a Belügyminisztériumhoz került a kormányzati szintű korrupciómegelőzési tevékenység ellátása. Pintér Sándor belügyminiszter úr az NVSZ-t bízta meg a feladat végrehajtásával.”.

Engem ez a csevej egy jó tízéves TV-belire emlékeztet, amikor az említett belügyér (akkor is ő volt) a rendőri korrupcióról elmélkedve ki tudta fejteni, hogy a magyar rendőr sokkal kevésbé korrupt, mint pl. az angol, mert lényegesen kevesebb korrupciós ügyük van, mint angol kollégáiknak!

Nos ahogy akkor a Miniszter úr hablatyára, most a főigazgató úréra is el fogom mesélni azt a nyolcvanas évek béli történetet, ami egy angol barátom családjával történt. Adott három fickó, akik három testvérlánynak a férjei. Az első az én kollégám, a második egy kellemes angol pub tulaja és a harmadik egy bobby. Pontosabban az utolsó csak volt, mert kiették a szűrét! Egyik nap szolgálat után, de még egyenruhában hazafelé tartva beugrott a sógorához és egy sör mellett megbeszélt vele valami családi dolgot. Majd a közönséghez fordulva elköszönt „hazamegyek, átöltözöm, bekapok valamit és jövök vissza” felkiáltással, majd kiment az üzletből. A főnökei szerint ezzel azt a látszatot keltette, hogy megvesztegettek egy bobby-t!

Ahogy akkor is, most is fel kell tennem a kérdést: Mond Wazze (bár lehet ezt a megszólítást akkor még nem ösmertem), láttál te már magyar rendőrt kocsmában fizetni?

Baljós árnyak az állam „egén” – Hogy megzakkant, vagy kizökkent azt nem tudom, de kárhozat ide – kárhozat oda, tartok tőle nem ők születtek „helyre tolni azt”

A Hamlet-nél maradva Marcellus szavaiban: „Rohadt az államgépben valami” ma is van ráció. Már annak is jelzésértéke van, hogy az újdonász Államreform bigottságba ártunk és qurmányunk kiket talált legalkalmasabbnak. Nem mintha az abban a bizonyos „emótnyócév” -ben rittyentett gittegylet összetétele sokkal bíztatóbb lett volna, de két momentuma feltétlenül pozitívabb volt: Czikán professzor jelenléte és jelkép (sem szakértelme, sem affinitás, nem de maga a tény) jellegével a regnáló ME elnöksége. Lázár, Pintér, Varga, Balog, no meg a derék Parragh miféle szekeret akarnak tolni (hisz szinte naponta adnak erről tanúságot), nos arról van némi elképzelésem, de hogy az helyre tolás lenne, azt kétlem. Tőlük maximum az eltolás várható.

Ennél már csak fokkal baljósabb az a tény, hogy – az előbbi gondolattal jól kvadráló nick-nevű Eltolcsy – Matolcsy mester azon mesterkedik, hogy doktoráljon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola PhD doktori képzésén!

23 hozzászólás

  • hehehe
    az usa függetlenségi nyilatkozat az origo és az alapizé a folytatás, kvázi az istenbe vetett hit a híd! ez nem normális!

    ez a jó kapcsolat duma, gondolom, némi korrekció az eddigi hiszti után, mivel merkel elég világosan eligazította, hogy elég a majomparádéból! vagy igazodik, vagy jön a következő pofon!

  • Kedves Gyuri!
    Nem akarom az amerikaikat most itten szidni vagy bántalmazni. Viszont valamit nem értek teljesen tisztán. Nevezetsen azt, hogy miért nem nevezik nevén a gyereket? Mármint azt nagyjából megtudhattuk, hogy ugyan miért vannak kitiltva az USA-ból azok a bizonyos emberek.DE! Néma gyereknek anyja sem érti a szavát semhogy az egyszeri polgár. Nem tudom elhinni, hogy ha az USA államgépézete egy személyről vagy többről megállípitja, hogy korrupt és az nem kedvező az amerikai kapcsolatokra, akkor az illető állammal azt nem közlik. Mert én is mint egyszeri polgár mondhatom, hogy x vagy y személy számomra nem szimpatikus, de meg is indoklom, hogy miért az, és miért nem vagyok rá kiváncsi, és miért nem lépheti át a házam küszöbét. Ez nagyon hiányzik az USA nyilatkozatából. Itt sok másról is szó lehet amiről mélyen hallgatnak. Valakik nagyon hazudnak félrevezetnek. Nem biztos, hogy csak a magyarok

  • Ille István

    2014 november 15
    8:57 de.

    Ezen én is elgondolkodtam, de tartok tőle, hogy túlbecsüljük mi Őfeneségét. Ő egyszerűen ennyire gátlástalan. Két fröcsögő roham-vezénylés (amitől a birkái farkasként üvöltözni kezdenek) között képes baráti seggnyalásra is!

  • Avi ben Giora

    2014 november 15
    9:10 de.

    Az USA nem nyilatkozott, mert nem is nyilatkozhat. Ez ennek a szarkeverésnek a legundorítobb része, amiben ártunk qurmányunk pribékjei tényleg profik. Úgy rágalmaznak, hogy tudják a megrágalamzottnak nem áll jogában védekezni!

  • Avi:
    Mert EZ a cél !
    Ez egy hadjárat első lépése és mi nem vagyunk abban a helyzetben hogy az USA-n bármit is számonkérhessünk.
    Momentán az USA -a mi pozicíónkból nézve- azt csinál amit akar.
    Attól hogy egyesek hisztériás rohamokba esnek , még semmi nem fog történni.
    Hagyják , hadd toporzékoljon a gyerek , amikor beállítják a sarokba.
    Ha sokat toporzékol legfeljebb nem kap vacsorát.
    Ilyen egyszerű.

  • Avi:
    .
    – Kérlek, olvasd el a 7750- es direktívát. Nem kell, hogy az USA megnevezzen bárkit is, mert nem ez a lényeg benne.

  • Geyza

    2014 november 15
    10:38 de.

    Bocs de itt hadjáratról csak és kizárólag az ártunk és qurmányunk részéről beszélhetünk!

  • Ááá..ebben a relációban az csak toporzékolás

  • Kedves Avi, magának ajánlom a mellékletemet, s csak magának, mert fényévekkel felette van a Geyza/RonaGy párosnak és baráti körének:
    http://torokgaborelemez.blog.hu/2014/11/16/512 a fecni nem pirul el
    Üdv’ -k.zs-

  • zsuzsa kiss: most mélyen megsértett! hát bástya elvtárs már le sincs szarva?
    ja, a fényév a távolságmérésre, és nem magasságmérésre szolgál 😛
    „A fényév a távolság csillagászatban használatos mértékegysége: egy fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz.”
    használják az idő mérésére is.

  • Zsuzsa Kiss

    2014 november 16
    7:01 de.

    Sajnos nincs megjeleníthető bejegyzés….

  • Talán erre gondoltál?

    http://torokgaborelemez.blog.hu/2014/11/16/512_a_fecni_nem_pirul_el

    Egyébként Török a HetVálaszos fiuk egyike!

  • ronagyuri: mármint, hogy kiss zsuzsa gondolkozott volna?
    szóval, török elvtárs a heti válasz éceszgébere. akkor kormányzati megrendelésre dolgozik, ami egy csöppet leront az értékén.

  • Ille István

    2014 november 16
    8:09 de.

    http://valasz.hu/itthon/torok-gabor-ez-mar-nem-jatek-106582
    -ból ídézek:
    „Török Gábor politológus, Heti Válasz rendszeres szerzője.”

    Nem Istán, ezt én nem állítottam – mármint, hogy a derék libuska gondolkodott volna – csupán azzal gyanúsítottam meg, hogy valamire gondolt!

  • Ille úr ! (Ad: BÁSTYA et.) Bár újabban kezd szürkülni, még mindig kenterbe veri a firkász a mezőnyt,- tehetségével, humorérzékével és műveltségével. Gyakran feleslegesen blöfföl, de muszáj néha. Ha kissé JOBB-ra használná adottságait, sokra vihetné itthon. S evvel nem csak önmagának használna, hanem nemzetének is. Tudja milyen szükség volna egy normális szociáldemokrata pártra !!??

  • zsuzsa kiss: ugye, megbocsájtja, hogy képességemet illetően nem a maga értékítéletét veszem kompetensnek? nekem meglehetősen elfogultnak tűnik.
    attól tartok, nincs tisztában a blöff hasznosságával. a pókerben gyenge lappal is lehet nyerni általa, ha elég zsetonja van.
    a JOBB-ot illetően számomra nem célterület, azon az oldalon pedig nem kívánok nemzetemnek használni.
    valamit biztosan rosszul tanultam – nem okvetlenül az iskolában – mert a szociáldemokrata pártot valahogy nem tudom a jobboldalra pozicionálni.
    amúgy meg nem tartozom egyetlen párthoz sem, csak éppen a jobboldallal – különösen a fidesszel – ellentétes az értékrendem.

  • Ille asszem (sőt biztos) Kiss Zsuzsa Török Gábort jellemezte egy kicsit félreérthető mondatban.
    Főleg a humorérzéknél gyanút foghatott volna.

  • apuwader: már említettem, jobban jár, ha helyettem nem gondolkozik. most javaslom, kiss zsuzsa kommentjét se magyarázza, nem a maga kompetenciája – habár többnyire többesszámot használ, amire még mindig nem adott magyarázatot (engem ez a megnyilvánulása egy hazai düsseldorf fc szurkolóra emlékeztet: kövér volt, lúdtalpas, de esetenként asztmásan lihegte: győztünk!)
    a humorérzékemről meg fogalma sincs, nem olvasott elég lektürt tőlem.
    ajánlom figyelmébe salamon királyról, vagy lancelot és a sárkányról szólókat. megtalálja a kultúra rovatban.
    tudja, az az a rovat – igénye hiányában -, amit nem igazán szokott olvasgatni.

  • @Ille
    „a humorérzékemről meg fogalma sincs…ajánlom figyelmébe salamon királyról, vagy lancelot és a sárkányról szólókat. megtalálja a kultúra rovatban.”
    …….
    Sajnos a kultúra rovatnál elidőztem a „A száz jiddis szó” című bestsellernél.
    Továbbugorva Tavi Weisz művészetétől Kertész Imrére összpontosítottam, majd jött a menekülő Gerendás Péter sztorija. Aztán itt a pészach, a hanukah, Jichák Shadmon, Alföldi Róbert és a Kopácsi saga.
    Annyira lekötött ez a sok érdekes dolog, hogy észre se vettem és már 2007-ig visszamentem.
    Lancelot sehol.
    Beírtam a keresőbe, valami „paletta” alcím alatt tényleg kidobta. (auuuú)
    Olvasom, olvasom, most már itt lesz a humor valahol, de sehol.
    Na, még egyszer. Igen megvan, „büdös a lába, büdös a szája”. A hibiszkusz-baziliszkuszon meg már az asszonykám is felnevetett.
    Hát régen töltöttem ilyen hasznosan egy estémet, köszönöm.
    Holnapra félre tettem a „salamon királyost”.

  • apuwader: sajnálom magát. tudja, ha valakinek nincs humorérzéke – magának érzékelhetően nincs, amit meg itt humorosnak szán, az csak lenéző cinizmus és fölényes értékítélet – az más gazságokra is képes.

  • @Ille
    Miután megkaptam a napi erkölcsi fröccsömet, informáljon legyen szíves, hol keressem a „salamon királyról” szóló
    alkotását.
    Látja, én bízok az emberekben.

  • apuwader: bocs, rosszat idéztem.
    egy másik királyról írtam.
    http://kanadaihirlap.com/2013/04/05/david-kiraly/
    amúgy a bízik igét – szerintem – hibásan ragozta, de attól még remélem, fog egy kicsit derülni az írásomon.

  • hmm..
    Ószövetségben nem vagyok nagyon otthonos, ezért biztosan nem értek minden poént, de a tegnapinál valamivel jobb.
    A bízást tényleg rosszul írtam.
    ….
    Ha majd valamikor megújul a honlap, érdemes lenne egy, a politikától kicsit független „Humor fület” indítani, népszerű lenne, az tuti. Szerkesztve lenne, hozzászólni nem lehetne csak „lájkolni” és mindenki írhatna, akármilyen vicceset. Hetente a legkevesebb „lájkos” törlődne.
    Egymás szapulása közben ott az ember feltöltődhetne.