Az Orbán kormány milliókért vendégelte meg a nemzeti érzelmű kanadai magyarokat

2014 november 25 11:04 de.45 hozzászólás

A jobboldali Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) nyolc vezetőjének fizetett az Orbán kormány egy all inclusive utat Budapestre a múlt héten és rajtuk kívül még maroknyi szintén jobboldali kanadai magyar részesült ugyanebben az ellátásban, magyar adófizetői pénzen. Amiután a múlt héten beszámoltunk a Várkert Bazárban tartott Diaszpóra Tanács negyedik gyűléséről, a Kanadai Magyar Hírlap felkereste a magyar Miniszterelnökség kormányszóvívőjét (a Miniszterelnökség égisze alatt működik Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár) és arra szerettünk volna választ kapni, hogy:

1. Milyen alapon lettek kiválasztva azok a személyek, illetve külhoni szervezetek, amelyek állami szubvencióval Magyarországra lettek utaztatva és elszállásolva a tanácskozás idején?

2. Milyen eszközöket használ a magyar kormányzat annak érdekében, hogy felmérhesse, hogy a szubvencionált személyek és szervezetek valóban végeznek a diaszpórában értékelhető munkát?

3. Pontosan mekkora volt a résztvevők utazási és elszállásolási költségeikhez fűződő magyar állami hozzájárulás és melyik budapesti szállodában lettek elszállásolva?

Sajnos a kormányszóvívő nem válaszolt kérdéseinkre. Ezért az alábbiakban saját magunknak vagyunk kénytelenek kiszámolni, hogy a magyar adófizetők mennyivel járulhattak hozzá a nemzeti érzelmű, rendszerpárti kanadai magyarok Budapestre való utaztatásukhoz.

Tehát ha csak a KMOSZ nyolc vezetőjét nézzük (Feszty Dániel elnököt Vaski Gábor helyettesítette Budapesten, de az ismertebb kámoszosok közt ott volt még Dancs Rózsa és Szabó Katalin alelnök, valamint Ábrahám Tibor és Vass Zoltán torontói református lelkész is), akkor a következőképpen szubvencionálta a magyar állam a kanadai magyarokat:

Repülőjegy: Torontóból Budapestre (retúr, egy hetes ott-tartózkodással) Lufthansa járattal: 1.500 USD (369.000 forint). Az egyik KMOSZ vezető a nyugati partról repült Budapestre. Vancouverből 2.100 USD (517.000 forint) a retúr jegy Lufthansa járattal. Tehát a KMOSZ vezetőinek útazási költségei több mint 3,1 millió forintba kerülhettek a magyar adófizetőknek. De csak akkor, ha azt feltételezzük, hogy turista osztályban és nem business-ben utaztak a kanadai látogatók.

Elszállásolás: Azt feltételezzük, hogy az Orbán kormány a dunaparti Budapest Marriott Hotelben szállásolta el kanadai vendégeit, vagy egy hasonló kaliberű belvárosi szállodában. Egy éjszaka átlag ára a Budapest Marriottban 175 USD. Feltételezhetjük azt, hogy a magyar állami szervek corporate discount-ot kapnak, amikor szobákat foglalnak vendégeinek. Ezért arra tippelünk, hogy inkább 150 USD (37.000 forint) körül lehetett egy éjszaka. Ha a Diaszpóra Tanács ülése alatt csak három éjszakát fizetett személyenként a KMOSZ-os vendégeknek, akkor ez körülbelül 900.000 forintba kerülhetett.

Étkezés: Úgy mint Kanadában, Magyarországon is szokás per diem-et adni a hivatalos vendégeknek. Ez leginkább az étkezés költségeit, de akár taxik és egyéb kisebb kiadást hivatott fizetni. Feltételezhetjük, hogy a per diem napi 25.000 forint körül lehetett személyenként, tegyük fel három napra. Tehát összesen kb. 600.000 forint lehetett ez a tétel a KMOSZ esetében.

Ha azt feltételezzük, hogy külön honoráriumot nem fizetett a kormány a KMOSZ képviselőinek és ha nem vesszük számításba maga a Diaszpóra Tanács ülés költségeit, akkor azt feltételezhetjük, hogy csak a nyolc KMOSZ -tag budapesti útja került kb. 4,6 millió forintba a magyar államnak.

És akkor ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi fotót az összes szubvencionált vendégről. Ki lehet számolni, hogy mennyi lehetett az utaztatás teljes költsége a magyar adófizetőknek. És akkor fel lehet tenni a kérdést, hogy a magyar állam vajon milyen cost/benefit analízist végzett mielőtt úgy döntött, hogy szubvencionál érdemi munkát csak elszórtan végző külhoni szervezeteket?

A magyar állam kanadai és amerikai vendégei Budapesten, a Diaszpóra Tanácson.

A magyar állam kanadai és amerikai vendégei Budapesten, a Diaszpóra Tanácson.

45 hozzászólás

  • Szemmel láthatóan KMKT is ott volt, legalábbis Somorjai Ágnest vélem felfedezni. Volt ott minden, belvárosi dínom-dánom Ruben étterem, Spoon Cafe, csinnadratta a szabadidőben..

  • A magyar kormány jól teszi, ha ápolja a külföldi magyar szervezetekkel a kapcsolatokat. Ez a kötelessége.
    Ebbe kölcsönös látogatások, meghívások is beleférnek.
    A személyes kapcsolatokat nem pótolják a levelek, telefonbeszélgetések.
    Az, hogy mely szervezetekkl, milyen élénk kapcsolatot ápol a kormány, vagy adminisztráció, két dologtól függ: a kormánytól s a szervezettől.
    Természetesen a kormány mindig az adófizetők pénzét költi, hogy ezt jól csinálja e, kétféle módon lehet kontrollálni: erre felállított szervezetekkel, meg négyévente tartott választásokkal.

  • egy kérdés kimaradt: milyen is a nemzeti érzelmű kanadai (vagy bármilyen diaszpórában élő)magyar, és mi módon állapítják meg nemzeti érzelmeit?
    bár, ha ennyi az összes, akik a fotón – bár több, mint maroknyian vannak – megszámlálhatók, akkor csak hadd lobogjon bennük a nemzeti érzelem.
    elég olcsó.

  • Christopher Adam

    Hála a magyar állam szubvenciójának, volt még rengeteg budapesti mellék-activity a résztvevőknek. Például az egyik szubvencionált abortuszról szóló könyvét mutathatta be a Budapesti Székely Kör keretein belül. Kis idézet (István, jobb ha most ehhez leülsz!!!):

    „Ez a munka egy asszony, egy anya saját gyermekeiért vívott megrázó küzdelmén túl a figyelmeztetés könyve: nemcsak az abortuszkérdésre hívja fel a figyelmet, nemcsak a törvényhozókat inti nagy-nagy körültekintésre, hanem elsősorban és mindenekfölött a hazugságokra hívja fel a figyelmet, amelyek ha keresztény életünket befonják, nem jobbul meg a világ soha! Az édesanyák attól a pillanattól, amikor áldott állapotba kerülnek, Isten kezébe helyezik sorsukat, életüket pedig átengedik a szolgálatnak, amit gyermekük világra hozása, felnevelése jelent. Asszonyi küldetésük legszebb, legszentebb része ez. (…) Dancs Rózsa könyvében ezt a természetes harmóniát mintha valami ördögi játék dúlta volna föl, mintha a pokol erői telepedtek volna a Kárpátok lábaihoz, hogy onnan zúdítsanak rá minden átkot a családokra: éhezést, hideget, sötétséget és feneketlen megalázások sorát. Ez a felfoghatatlan, ördögi játék szedte áldozatait több évtizeden keresztül – a magzati állapotból a meglett, már-már az öregkor határán lévő asszonyokig. Lelkek holokausztja volt ez, a meg nem született babák és sok-sok világra jött gyermek pusztító tábora – a pokol, amit úgy hívtak: kommunizmus.”

    http://www.hungarianreporter.com/diaszpoacutera/dancs-rozsa-konyvbemutatoja-budapesten

  • christopher adam: budapesti székely kör? van esetleg a csíkban, mondjuk, székelyudvarhelyen magyar kör?
    dancs rózsa…na, persze. róla holmi falvédőszöveg jut eszembe. isten meg rohadtul el lehet ezek szerint foglalva, ráadásul szemben megy a törvényi meghatározásokkal, ami a magzati létet, mint jogalanyt kezeli. de hát, ha népnemzeti asszonyaink e szerint gondolkodnak, hát isten neki!
    ja, és az éhezésről, a megaláztatásokról, a hidegről is a pokol tehet, nem a kormányzat szociálpolitikája.
    arról az idióta ellentmondásról nem is beszélek, hogy: meg nem született babák vs. sok-sok világra jött gyermek, no meg ezek kommunizmussal – ami soha sem volt magyarországon – történő szembeállítása.
    szeretném megkérdezni dancs nemzettestvért: ugyan, a kormány jelenlegi szociálpolitikája miben különbözik az általa kárhoztatottól?
    mikor jut el addig, hogy: leánynak szülni dicsőség, asszonynak kötelesség?

  • Cristopher:
    .
    „…mintha a pokol erői telepedtek volna a Kárpátok lábaihoz, hogy onnan zúdítsanak rá minden átkot a családokra: éhezést, hideget, sötétséget és feneketlen megalázások sorát…” – írja a tehetséges (?????) szerző.
    .
    Na de ez igaz, nem? A pokol erői tényleg ott vannak, és valóban, mindezt rázúdítják a lakosságra – mely valamiért nem lógatja még lámpavasra az egész pokoli bandát, sőt, többnyire eltűrik mindezt.
    .
    OK, a Ténsasszony nyilván nem orKbánékra értette ezt a részt, de nagyon rájuk illik. Ott bizony a pokoli erők képviselői ülnek tort. OrKbán, lézer, sz…rgyártó, Shit Plág, kósza alajos, rogán, és az összes többi nyikhaj, és ezek családtagjai… azért ez elég pokoli banda.

  • György Molnár

    A rabló(gyilkos) Orbán banda urizál a 4 millió éhező adófizető pénzén….

  • Régen is volt és most is van protokoll,vendéglátás,a különbség csak annyi,hogy mások a kívánatos személyek az ország jövője érdekében illetve a hatalmon lévő kormány szemszögéből,eddig sem a politikusok fizették a költségeket,hanem a költségvetés terhére történt,ebbe bele kellene nyugodni!Változnak az idők,de a magyarok jelenlegi érdeke a fontos,ezt a többség így látja!

  • Érdekes lenne tudni,hány nemzeti érzelmű ifjat-vagy nem ifjat vett fel kormányunk,hogy szétszórja őket a világban,hogy meggyőzze a külhonban élőket a magyar kormány „nagyszerű” munkájáról… Emlékszem,nem túl régen 1-2-éve hirdettek 350000
    (háromszázötvenezer)forint havi fizetéssel,gondolom plusz napidíj.Nemrégen olvastam,hogy „szétrepültek”a világ különböző országaiba elvegyülni a diaszpórákban…Kiváncsi vagyok,hogy rendesen dolgoznak-e…
    Azt hallom,Kanadában már ügyeskednek.Valószínűleg ők állapítják meg,ki a megfelelő nemzeti érzésű,hogy megérdemli-e a sokmilliós vendéglátást…Vagy tán ez is titok,vagy 100évre titkosított?
    Kaphatok választ????

  • Mariska:
    .
    – Háát, aztatat én nem tudom, mennyi ilyen bérkretént küldtek szét, meg azt sem, hogy Kanadában milyen eredménnyel tevékenykedtek eme orKbán- prostituáltak.
    .
    De ezt tudom: ha itt, ahol én élek, de ágy általában az UK- ban bárhol megjelenne egy ilyen bérkretén, egy hetet nem adnék neki, és nagyon sűrű qrvaanyázások közepette szó szerint MENEKÜLNIE KELLENE el innen.
    .
    OK, nyilván itt is van egy nagyon kis számú fitymesz- őrült nyomoronc, esetleg ezekkel bandázhatna. De ezek ha léteznek is, teljesen- tökéletesen jelentéktelenek, pár száz az egész UK- ban, legfeljebb.
    .
    Már ha léteznek egyáltalán. Mondom, én még ilyenről itt nem is hallottam, pedig figyelek mindenre.

  • Háát kedves Eldrad,szerintem Kanadában az új magyar TV műsor (MAG)már érezteti,bár soha többé nem nézem meg.Lehet,hogy ezek a jól elnevezett bérkretének okozták,hogy a vancouveri honorary(?) ambassador lemondott:”Ilyen kormánnyal nem hajlandó dolgozni”.
    Nos,majd meglátjuk a továbbiakat.

  • „…Kanadában az új magyar TV műsor (MAG)már érezteti…”
    .
    – Lehet, nem tudom. Azt viszont tudom, hogy itt, ahol én vagyok, egy ilyenért kiüldöznék az országból is a túlbuzgó bérkretént. Mármint, a helyi magyarok többsége üldözné ki, itt az orKbáni szubhumán- szintű „sikerpropagandát” nem tűrnék el, hiszen a többség ezért menekült el onnan.

  • Eldrad
    2014 november 28
    5:50 du.
    Nem tudni miről beszél?!
    A mai élő magyar többség, Kádár korban és a „szocilizmusból” menekült Kanadába-

  • figyelő: menekült? mint micsoda? gazdasági menekült? politikailag üldözött? ha az utóbbi, mégis, mikor üldözték? biztosan jól ismeri ezeket a menekülteket, hát nosza, ossza meg velünk a statisztikát! nem kell hónap/nap, elég az év és a darabszám!

  • Ille, politikai menekült, természetesen. Én is az voltam.

  • Figyelő: hát persze 😀

  • Ille, hány embert végezetett ki Kádár és hányat csukatott le a forradalom után?

  • Mellesleg, 1957 januárjában, a hajón amin Kanadában érkeztem, 145 menekült magyar utazott. Teljes ellátást és kis zsebpénzt kapott minden menekült. Végig ez volt a sztátuszunk, Kanadában is.

  • Figyelő: nem tudom, nem is érdekel. maga megúszta, ez a lényeg. még időben megpattant. politikailag 😀
    egy gond van: maga nem Kádár rendszere ellen lázadt, és nem is azért pattant meg, mert ő hatalomra került. maga, Bencsics, csendes Horthy-nosztalgiája és vaskos jobboldali nézetei okán a Rákosi-rendszer üldözöttje (???) volt.
    amúgy még nem részletezte: hogy’ is jutott el Kanadáig? az ország összes iskolájából kicsapva, szülők nélkül, egy fillér nélkül, a zárt határon keresztül – mert ’56 novemberében már az volt – dekkolva az átmenő táborokban, már ’57 januárjában Kanadába érkezett? ugyan, mesélje már el nekünk ezt az expressz sebességű hősi utat! ne hagyja ki a lefüggönyzött ablakú fekete Pobjedát se, a bőrkabátos nyomozókkal, akik – miután megpattant – rögvest keresték! miért is? nem írta meg a leckéjét?
    145 politikai menekült, csak Kanadába? ha felszorozzuk a többi országba menekültek számával, már csodálkozni is lehet, hogy’ a fenébe nem győzött a forradalom?
    hiszen annyian álltak ellent…
    amúgy a teljes ellátást megértem. volt, adtak. de mit kezdtek a zsebpénzzel azon a hajón? főleg, ha volt ott valami extrém áruforrás – egy óceánjárón előfordul – milyen nyelven kérte? franciául? angolul?
    ne is mondja: az, aki 7 évesen már megértette az ázsiai orosz katonát a pincében, annak nem lehetett gond se a francia, se az angol 🙂

  • A forradalom leverése után, hívatalos adatok szerint 36 ezer magyar menekült érkezett Kanadába.
    Személyes élményeimet viszont nem osztom itt meg magával, mert visszaél vele.Ahogy a fenti szövege is bizonyitja, kiforgatja, kigúnyolja a szövegemet.

  • Figyelő: nem a szövegét, én magát gúnyolom ki. még kétszer egyformán nem volt képes előadni ugyanazt a történetet.

  • Lemaradt, hogy a magyar menekültek között, Göllner András és Christopher szülei is ott voltak.

    Ille, azt maga is tudja, hogy amit állit, nem igaz. Mindig egyet írtam, de lehet, hogy a szövegértelmezéssel van baja.

  • Figyelő: rosszul emlékszik. miért akarja, hogy szembesítsem a hazugságaival? MINDEN kommentje megvan az archívumban, két évre visszamenőleg! nagy munka, de, ha akarja, szívesen kikeresem, összerakom és közlöm, miket hordott itt össze! jobb lesz akkor az magának?
    nem mondja?! Göllner és Adam szüleit is Kádárék üldözték? vagy inkább Rákosiék? maga, 18 évesen, ismerte őket?

  • Hazudni nem szoktam.
    Én az 57-es menekültekről írtam.
    Nem, én itt ismertem meg Göllner édesanyját és a Christopherét is.
    De azt hiszem jobb ha megint nem írok ide egy ideig. Ahoz öreg vagyok már, hogy harcoljak az igazságért.
    Itt túl sok az ellenség…..magával az élen, Ille.

  • Figyelő: valamit nagyon félreért…itt egyedül maga az, aki szembe megy mindennel, ami baloldali, vagy liberális!

  • Ebben igaza van! Nem sokan szólnak hozzá a másik oldalról, ha olvassák is.
    Ez a fórum annyira nem egyezik sokak véleményévél, hogy nem tartják érdemesnek arra, hogy írjanak ide.
    Sokszor csak személyeskedő, durva szavakkal ékesitett választ kapnak. Engem már nem zavar, ha rámszórnak mindent, hiszen az illetőre vet csak rossz fényt a szövege.

  • Figyelő: azok a „sokak” talán már írni se tudnak magyarul 🙂 ha pedig nem is írnak ide, hogyan kapnának személyeskedő választ? nincs itt némi logikai bukfenc?
    a rám vetülő rossz fény miatt soh’se aggódjon, én sem aggódom miatta.
    amúgy miért is kellene „sokak” véleményével egyeznie ennek a fórumnak? pláne, hogy jól érzékelhető a „sokak” pártszimpátiája!

    ami a hazugság vádját illeti, készséggel visszavonom. mondjuk úgy, hogy a mellett, hogy az igazság fonatát nem mindig bontja ki teljesen, még az igazságot illetően is meglehetősen instabil a memóriája.
    van ilyen. én pl. napok óta keresek egy elemlámpát – isten bizony, már a fridzsiderben is néztem, meg a mosógépben – de nem emlékszem, hova tettem, ugyanakkor pontosan emlékszem, hogy 1958-ban, a cinkotai a Rádió-utcai iskola udvarán golyóztunk nagysünetben – volt két acksom, egy porcelán meg két üveggolyóm – és Kornfeld Gyuszi elnyerte tőlem, mire én dühömben rátapostam az ujjaira, amitől mutatóujján leszakadt a köröm – én meg kaptam két heti otthonülést, pedig a matinén a moziban a Rákóczy hadnagyát játszották…

  • Ismét igaza van! Fontos, hogy a hasonló gondolkodokkal értsenek egyet! HÁáááááááát, ez szerintem nem demokratikus, de a szociálista, liberális gondolkodásnak megfelel.

  • @Ille
    Helyesen Rákóczi hadnagya.
    A többi marha jó, ugye hogy tud ha akar?

  • Figyelő: mit is jelent a demokrácia a maguk értelmezésében? idézzem ide nagyszerű KDNPs politikusunk definícióját?
    a demokrácia a többség diktatúrája a kisebbség felett, by Rubovszky (Szenilis) György.
    hozzátéve, hogy kizárólag a parlamentben van meg ez a többség, ráadásul valóban diktatúra, és demokráciaként is erősen irányított.
    kérdezem én, hogy egy 70 éves ember, aki a karrierjét az átkosnak köszönheti, politikai pályafutását meg seggnyalásának, honnan veszi a bátorságot így ítélkezni?

  • apuwader: nekem Rákóczynak is jó, mégiscsak főnemes volt. de még a Szécsényi is, Adiról nem is beszélve. és magának?
    a hejjesírásomat meg csak bízza rám, az enyém, nem?
    örömmel tölt el, hogy egy kora gyermekkori emlékem visszaidézését feldicséri.
    már nem éltem hiába.
    nem tudja, hova tettem az elemlámpát? kurva jó darab, kb. 100W a teljesítménye, pedig csak egy töltőtollnyi. nem, nincs a zsebemben.

  • @Ille
    Ha megtalálta a lámpát és rúd alakú, akkor ennek a liberáltnak felajánlhatná, hogy azzal játsszon, ne a koronával.
    http://www.borsonline.hu/20141201_varga_viktor_levetkozott_kasza_tibi_elott
    ……….
    És ebben az országban van diktatúra?
    Itt üldözik szegény liberókat?

  • Ille, az én szememeben a demokrácia azt jelenti, hogy másokat is „élni hagyni”!

  • Figyelő: akkor, biza, Magyarországon nincs demokrácia!

  • Fenyvesi Glória

    Ezt a Varga Viktort alaposan meg kell büntetni,mert meggyalázta a nemzeti ereklyénk egyikét!
    Jelzőket nem is találok, mi a véleményem róla…

  • Fenyvesi Glória

    Itt is leírom: Természetes, hogy Magyarország kormánya a külhoni magyarokat megvendégeli.Sokkal inkább,mint másokat…

  • Fenyvesi Glória: én meg leszarom a maga ereklyéjét. most akkor mit lép erre?

  • Fenyvesi Glória: itt leírta. és?
    javaslom, álljon sorba egy nem kormány által szervezett vendégségnél. meg fog lepődni.

  • Nem a Fenyvesi Glóriának szól ez!
    Rabország az ami az értékeit csak szimbólumokkal, nacionalista és soviniszta frázisokkal egyoldalúan felistenített kellékekkel fejezi ki. és aki azokból humort csinál, azt keresztre feszítik.

    Szabad országokban az emberek többségének nincs kisebbségi érzete, nem élnek bizonytalanságban, állandóan változó, a hatalom által diktált értékekkel felruházva. Szabad országok valós értékeit, hitrendszerét, hagyományait, kultúráját más szabad országok emberei is elismerik, magukévá teszik, egybeolvasszák a sajátjukkal, mert hasonlóak nem kell azokat eltúlozni, felmagasztalni, hazugságokkal szaporítani.
    Tehát a humor a tradíciókról, szimbólumokról ugyanolyan célt szolgál, mint bármi másról.
    Fenntartja a szimbólumok, tradiciók lényegét és nem engedi, hogy azok dogmaként a változó élet és értékrendszer figyelembe vétele nélkül értéküket veszítsék.

    Monthy Pyton az egyik legjobb példa rá, hogy a jól kifejezett humor az, ami ráébreszt arra, hogy valós értékeket tulajdonítsunk történelmi és hitbeli hagyományainknak, ne csak megmerevedett és lassan papagáj módra ismételt, esetenként értéket vesztett sablonokat hirdessünk, imádjunk.

    Pontosan ez a Reformáció által kivívott képesség az, ami a Keresztény vallás hívőinek is megengedte a vitát, a véleménycserét, a vallás, a hitrendszer értelmezését a változó életbeli értékrendszerekkel együtt, így a nyugati kultúra lerázta a Sötét Középkor dogmáit és fejlődni, terjeszkedni tudott.

    A Muzulmán vallás az, ami a 15. század után dogmatikus, bebetonozott, elavult hitrendszerré vált és láthatjuk, hogy tönkretett egy haladó, fejlett, a tudományokban elöljáró Muzulmán civilizációt.

    Azok, akik nem tudják értékelni a JÓ HUMORT, a SZATÍRÁT ami kifigurázza az elavult, megmerevedett és sokszor hamis értékrendszert és ráébreszt, hogy tiszteletben álló szimbólumainkat is a haladás szellemében kell értékelni, nem vakon imádni, azok éppen a haladó nyugati gondolkodás legnagyobb ellenségei!

    Lásd a Fidesz/KDNP/Jobbik demagógok által, évszázados, begyepesedett, elvetni való, dogmatikus és kártékony hitrendszerrel felállított diktatúráját. A fiúk inkább sámánokkal megáldatták, körül táncoltatták az un. „Szent Koronát”!
    Ámen!

  • Fenyvesi Glória

    A tórát, a menórát,a siratófalat,stb… és pl.a Buddha szobrokat,az ikonosztázokat, lehetne gyalázni?
    Ugye, nagy felháborodást keltene…
    A Szent Korona a magyaroknak ugyanolyan SZENT és sérthetetlen!

  • Egyetértek, Glória!

  • Fenyvesi Glória

    Még a „szent tehén” is sérthetetlen Indiában….

  • Fenyvesi Glória

    Humorral, szatírával lehetne gúnyolni a „Korán”t? pl…

  • Fenyvesi Glória: lehet. a szent tehén meg – habár elég girhes – elég jól megoldana némi éhséggondot, de ez legyen az ő problémájuk.
    gyöngyharmatoscsudafa 😀