Az európai antiszemitizmus miatt egyre több zsidó emigrál Kanadába

2014 december 5 8:42 de.86 hozzászólás

Egyre növekszik azoknak az európai, és különösen francia zsidók száma, akik Québec tartományba telepednek le. Montreálban – Kanada második legnagyobb városában – több mint 92 ezer fős a helyi zsidó lakosság és a francia nyelv hivatalos státusza miatt, egy ideális desztináció a Franciaországból kiutat kereső zsidók számára. 2005 óta csaknem 45 százalékkal növekedett a francia állampolgársággal rendelkező lakósok száma Montreálban és jelenleg ez a szám minimum 55 ezer fő körülre lehet, közülük pedig jelentős a francia zsidók aránya.

Montreál belvárosa télen, a Mount Royalról nézve. Fotó: National Geographic.

Montreál belvárosa télen, a Mount Royalról nézve. Fotó: National Geographic.

Monique Lapointe, az Agence Ometz nevű zsidó karitatív szervezet igazgatója elmondta, hogy bár pontos statisztikái nincsenek, de ő is észrevette, hogy egyre növekszik az európai és különösen a francia zsidó bevándorlók száma Montreálban. Szerinte a Québecbe érkező átlag francia zsidó emigráns 25 és 35 év körüli lehet, nagyon jól képzett, legalább egy egyetemi végzettséggel rendelkezik és alapvetően kevésbé tartja a kapcsolatot a szervezett zsidó közösséggel, mint az átlag kanadai és amerikai zsidók. Az egyik probléma éppen az, hogy a montreáli zsidó közösségnek a mai napig nincsen koordinált stratégiája az egyre nagyobb hullámokban érkező európai zsidók befogadására.

„Franciaországban nem beszélnek az emberek a zsidó identitásukról. Nincsenek hozzászokva a közösségi élethez. Nincsen meg bennük ez a reflex”–mondta Lapointe.

Montreál aránylag alacsony lakbérei, azon kívül pedig a Franciaországhoz képest alacsonyabb munkanélküliségi ráta is fontos tényezők abban, hogy Kanada második legnépesebb városában telepednek le egyre többen nyugat-Európából. (Franciaországban a munkanélküliség 10,5 százalék körül mozog.) De az a tény, hogy 2014 első felében összesen 527 antiszemita támadásnak voltak kitéve franciaországi zsidók is fontos érv az emigráció mellett. Ráadásul a támadások egyre szaporodnak. A tavalyi év első hat hónapjában „csak” 276 antiszemita cselekedet történt Franciaországban, tehát egy év alatt lényegében megduplázódott ezek száma.

Ezzel szemben a B’nai Brith Canada szerint csökkenő tendenciát mutat az antiszemitizmus Québec tartományban.

Julie Weill öt éve költözött Montreálba Strasbourgból és elmondta a Jewish Chronicle nevű lapnak, hogy franciaországi élményei után még ma sem engedi, hogy fia kipát hordjon, amikor reggel az iskolába megy. Pedig tudja, hogy Montreálban ez a félelem teljesen irracionális.

„Egy olyan helyre akartunk költözni, ahol vannak zsidó iskolák és egy erős zsidó közösség, ahol szabadon és biztonságban gyakorolhatjuk vallásunkat”–mondta Weill.

Ezt a helyet egyre többen megtalálják…Montreálban.

86 hozzászólás

  • Nyugodtan vándorolhatnának (a liberális demokrata) Franciaországból a zsidók (az antiszemita) Magyarországra is. Közelebb is van, sőt zsinagóga is több van. Nem is szólva a kulturfölényről. Gyerekeik járhatnának a L. Gimnáziumba kipával a fejükön, éppúgy mint Radnóti Zoli rabbi, Zoltai Guszti bácsi, a vallásukat tartó neológok vagy elnézést: én. Még annyit sem kellene félniök mint Montrealban !

  • Ármin: mondja, picinyem, maga melyik oldalon áll?

    Radnóti Zoli, Zoltai Guszti…hejj, te bunkócska, te drága…

  • Ille úr! A világon normálisan nem „oldalak” vannak, hanem EMBEREK, human being-rek, akik különböző kérdésekben különbözőképpen formálhatnak véleményt/állást. Ez is a szabadság egy szelete ! Ha a véleményem eltér a másikétól, attól még nincs jogom „lepicinyezni” a másikat. Nekem se, de Önnek se. Egyébként „oldalak” a fasizmusban, kommunizmusban…. és más diktaturákban voltak. Normálisan csak eltérő gondolkodású, mások elveit megtisztelő emberek léteznek, – vagy legalábbis az erre törekvők. (Péntek este van !)

  • Tudod Chris, egy magyar ihletésű site-on a franciák – egyébként valós – antiszemitizmusáról értekezni nem kicsit maszatolás. Hogy másról sem tegyek említést csak Marine, akit szokás – okkla és jobbal – az európai szélsőjobb emblematikus ikonjaként emlegetni, mint a szart úgy vágná ki a csapatból Orbánt és derék elvtársait! =))

  • Judith Kopácsi

    Kanadának, és főleg Quibecknek főleg nyeresége lesz belőle. Sjanálom az okot, maiért úgy érzik, el kell jönniük, de örülök, hogy idejönnek, minket gazdagitani.

  • Most mutatták a tévében, hogy öt amerikai fehér rendőr egy fegyvertelen négert megfojtott, az hiába könyörgött az életéért.
    Jó lenne, ha valaki összefoglalná, mi folyik a „fejlett, nyugati demokráciákban”, mert ez az erőszak-hullám teljesen elfogadhatatlan, legyen annak elszenvedője zsidó vagy néger.

  • Ármin: majd szóljon, ha péntek estével kapcsolatosan a zsezsegése holnapra kihűlhet 😀
    picinyem 😀

  • apwader: én egyedül is képes vagyok megfojtani bárkit. tudja, tanultam a szükséges fogást.
    noch dazu, kurvára nem érdekel, hogy ki a befogott.
    nincs szükségem + 4 amerikai fehér rendőrre.

  • apuwader

    2014 december 5
    12:25 du.

    Oh egy rasszista, antiszemita és xenofób aktivista hogy tud aggódni az amcsi négerekért! =))

  • Juditka, azért ha jönnek a gazdagító franciák a Québec -et ne „Quibeck”-nek tanítsák meg, mert visszafordulnak !

  • Árminka Ez óvodás riposzt. Nem hiszem, hogy magának Juditka lenne.
    De ha már ilyen éles a szeme, akkor van ott a Judit után egy „h” betű. Ha kötekedik, akkor pontosan, mert különben nevetség tárgyává silányul. Nem először.

  • Árminnak igaza van,de nagy öröm,hogy akik igaztalanul,gyűlölködnek
    (főleg a tehetségtelenségük,munkaundoruk,elvakultságuk,saját sebeik
    nyalogatása,mások lebecsülése,tolerancia hiánya miatt stb.)azok tényleg jó ha elmennek (az ő esetükben honvággyal sem kell számolni…mert nincs hazájuk,legföljebb gyógyulni jönnek vissza…)senkinek sem hiányoznak,a tisztességesek meg ,akik békében képesek élni másokkal azok maradnak!
    Nincs veszteség!!!!

  • Nem csak felnőtt négert fojtottak meg,hanem egy 12 éves szintén néger gyereket is lelőttek.
    Mindkét esetben felmentették a rendőröket,na volt nagyszabású és jogos tüntetés…nem ez az egyetlen eset,Németországban és több európai országban vannak fajgyűlölő és fizikai erőszakot is elkövető megnyilvánulások,amelyeket a többség természetesen elítél!!!és nem történik semmi!A rendőröket felmentették!
    Ezzel szemben itthon ilyen nincs!!!!!!!!!és azon kevesek, akikkel szemben ellenszenv alakul ki azok maguk tehetnek róla!!!,de nem fajulnak idáig a dolgok!
    Egyébként ha inzultus él bárkit is itthon,joga van feljelentést tenni(fajra,származásra és a vallásra tekintet nélkül)a rendőrség
    fellép,kivizsgálja az ügyet,intézkedik!!!!!
    Na ennyit az itthoni valós helyzetről!!!!

  • Ja és nem a „h” betű,a mellékzönge,meg az uszítás a lényeg,hanem a tények……..meg ugye ez is Amerika….Kanadában meg sokféle ember
    elfér…..de szerencsére nem egyformák,vannak akik régen okkal menekültek és vannak olyanok akik „megélhetési” esetleg tehetségtelen ,összeférhetetlen „menekültek”!

  • Llanfair, chaver sheli, péntek este már ne igyunk whiskyt ! (Korábban annál többet…) -Árminka-

  • @Róna Gyuri

    Megfigyelhető, hogy a rasszisták pl. úgy utálják az arabokat, mint a szart. A minimum hozzáállás az, hogy „koszos arab”.

    Kivéve, ha az az arab palesztin, mert akkor ő a hős szabadságharcos, aki ellenáll a zsidó népirtásnak Izraelben.

  • Egy helyi információkkal rendelkezőt szeretnék megkérni, értelmezze már az alábbi hírt, nehogy a hozzám hasonló felületes olvasó valami internetadó félének nézze:
    ………
    „Obama egyfajta telefonszolgáltatásként sorolná be az internetet, ami azt is jelentené, hogy a szektorra érvényes 16,1 százalékos díj is terhelné a szolgáltatást – írja a The Wall Street Journal. Egy think-tank jelentése szerint az előfizetők évi 67-72 dollárral fizetnének többet, a bevétel 17 milliárd dollár lehet.”
    ………

  • Ármin Sajnos nem vagyok zsidó. Spanyol hétéves vörösbort ittam, mert steak volt vacsorára, ezért ma már nem iszom mást. Sosem iszom sok whiskey-t, nem stílusom a kulturálatlan ívás.

  • Christopher Adam

    llanfair…jó ötletet adtál…éppen készül a Beef Wellington és ahhoz pont jól jön a vörösbor. Sajnos kanadai, nem hétéves spanyol. 🙂

  • Kedves Marcsi!

    Nagyszerű dolog ha Ön szépnek látja a magyarországi helyzetet ezzel nincs is baj. De engedje meg nekem, a birtokomban álló bizonyítékok alapján, hogy elmondjam a véleményem.
    Abban egyet kell értsek Önnel, hogy bárkinek joga van Magyarországon feljelentést tenni. Éppen ezen jogból kifolyólag /amiről én értesültem eddig/ 16 különböző ember ahogy Ön írja fajra, származásra, vallásra tekintett nélkül megtette a feljelentést a Novák Előd és társai által szerkesztett antiszemita és kirekesztő hírportál ellen. /Mindenki tudja melyik az/ ezeknek a bejelentőknek a jog eddig terjedt ki.
    A rendőrség minden esetben fellépet úgy, hogy még a kérdezés jogát is megtiltotta. Ma Magyarországon gyakorlatilag csak a közlekedési és a pénzügyi bírságok mértékét vizsgálja ki a rendőrség, hogy az állampolgárt milyen indokkal és mennyi pénzzel tudja megrövidíteni. A rendőrségi intézkedés legfőbb küldetése manapság a pénzügyi büntetések kiszabása, és annak adó formájában beszedése. Pár hónappal ezelőtti rendőr által elkövetett bűncselekmény Magyarországon: ittas vezetés miatt /Baranya megye/ 22 éves lány halált szenvedett. Mit tett a rendőrség? Kinyomozta, hogy a lány dializís kezelésben részesült és a halál okát „betegségnek” állította be, az ügyet lezárta. A piros pozsgású rendőr /gondolom én/ a részegítő italtól azóta is mámorosan veri csapra borospincéjében a hordóit. Ezek után meg sem merem említeni például az éjszakai élet császárát kiszolgáló korrupt rendőröket sem. De hogy maradjunk az emberöléseknél, bizonyára emlékszik még a romagyilkosságok sorozatára a hat vádlottból ötöt elítéltek / /három életfogytiglan/ a hatodik vádlottat teljesen felmentették. Tessék utána nézni hol dolgozott. Zárójelben: antiszemita, rasszista Jobbikos. Zárójel bezárva.

  • Judith Kopácsi

    Ármin, ennél soha több okod ne legyen a reklamálásra.

  • Fenyvesi Glória

    Abryzoli!
    És mit szól a sok gyilkossághoz, amit cigányok követnek el.
    tele van a börtön velük.
    És az erőszaktevők is ők…A napokban két nőt is megerőszakolt egy cigány.
    A roma gyilkosságok megrendelésre történhettek, sokan mondják,még Gyurcsány idejében…
    Hogy polgárháború egyen…De hála Istennek,nem így történtek a dolgok…

  • Fenyvesi Glória

    Más téma:
    Miért nem Izraelbe mennek a zsidók Franciaországból?Ha veszélyben érzik magukat… Ezt nem értem…Valaki megmagyarázná?

  • Marcsi: maga itt van, mégsem gyógyul 😀

  • Fenyvesi Glória: sorszámot húztak?
    megrendelésre történhettek? sürgősen vizsgáltassa meg magát!

  • Fenyvesi Glória:
    megmagyarázni? magának? minek?

  • Fenyvesi Glória: („Miért nem Izraelbe mennek a zsidók Franciaországból? Ha veszélyben érzik magukat… Ezt nem értem…Valaki megmagyarázná?”)
    Honnan tudod, hogy mennek vagy nem mennek? Utánanéztél?

    A most lezáródó évben kb 30 ezer új bevándorló érkezett Izraelbe. Míg a franciaországi bevándorlók száma 2011-ben és 2013-ban egyaránt 1950 körül járt, 2013-ban már 3200 fölött, idén eddig 7900-an jöttek. Ezzel az első helyet foglalták el az amerikai és ukrajnai bevándorlók előtt.

    Megjegyzem, demokratikus társadalmakban mindenki oda megy, ahova akar (azután vagy befogadják, vagy sem, de ez már más kérdés). Úgyhogy „sanda” megjegyzésednek semmi értelme.

  • gzeevi

    2014 december 6
    3:36 de.

    Nem érdemes mert nem érti, ahogy azt sem értette: „Québec tartományba telepednek le.”

  • Christopher Adam Kanadai bor? Sajnos csak a Boratlaszban láttam.
    Itt nem lehet kapni, pedig érdekelne a hóban szüretelt szőlő.

  • llanfair: évekkel ezelőtt leveleztem egy kaliforniai csajszival. Tokajban volt szőlleje. jégborban utazott (gondolom, tudod, mi az) – Kaliforniában! nagyon ment neki, állam szerte úgy ismerték, mint a jégbor lady 🙂

  • Fenyvesi Glória Miért nem Izraelbe mennek?
    Sok összetevője lehet. Itt van például az éghajlat. Aki nem oda születik, az alaposan megszenvedheti. Nekünk itt egyetlen gondunk a levegő víztartalma. Nehezen áll át a szervezet. Az emberi szervezet sokat kibír, de tréningezni kell rá. Idős szervezet erre nem alkalmas. A nyelvtudás is számít. Francia nyelvterületről, francia nyelvterületre mennek, ha mód van rá. Izrael hivatalos nyelvét megtanulni nem egyszerű. Magyar házaspár most volt kénytelen visszaköltözni Magyarországra, mert a férj képtelen volt megtanulni a nyelvet. Pedig mindketten tanult emberek. Így nem kapott munkát. Hiszen a munkalehetőség is fontos, mert a hiedelemmel ellentétben a zsidók nem munkakerülők. Az is fontos szempont, amit zsidó barátnőnk mondott, mikor magyar honból távozott Amerikába. Öt gyermeke van, és nem akarja őket katonának látni. Ez is komoly szempont. Lehet vitatni, de aki nem Izraelben születik, másképpen látja a háborút. Ő Izraelben akar meghalni, ezért ha a gyerekek kirepülnek, haza akar települni. A gyerekek viszont tanulják a nyelvet, ha választani akarnak ez ne legyen akadály.
    Az is játszik, hol van ismerős vagy rokon. A maguk által elűzött Kertész Ákos is szerető barátok közé került Kanadában. Ez sem mindegy.
    Ha egyszer esélye lesz jobb világba költözni, meglátja mennyi szempont van, mikor új hazát választhat. Feltéve, ha van módja választani. Remélem segíthettem kicsit szélesíteni a látóhatárt. Kérem szépen, ne jöjjön most semmitmondó nacionalista válasszal, nincs itt a helye. Ha egy kicsit belegondolt volna, és nem a beégett ellenszenv irányítaná gondolatait és érzéseit, ezekre az érvekre nem kellene felhívni a figyelmét. Mert szerintem egyértelműek.

  • Kedves Glória!

    Az ilyen irányú rasszista manipulált beszédek, amit a válasz első mondatában írt, ezzel kár befedezni-elleplezni bárki más bűneit.Ráadásul nem ez volt a téma köztünk Marcsival. A gyilkosság az gyilkosság, isten és ember szemében bűncselekmény, jegyezze ezt meg!

    A miért nem Izraelbe mennek a zsidók kérdésére pedig hiába reagálnék azt Ön, nem értené meg. Ha leírnám Izrael bűneit /mert van nekik elég/ akkor minden bizonnyal antiszemitizmussal vádolnának. Izrael története múltja, jelenje, és a jövője megtalálható a Bibliában, csak elfogultság nélkül korrekten olvassa.

  • llanfair: fenyvesinek, látóhatár? na, neeee…

  • abryzoli: elfogultság nélkül? Fenyvesi? még a villanyszámlát se!

  • Ille István Kanadában nagyon sok jégbort gyártanak (Ontario), de meg is isszák. Máshova nem nagyon jut. Én mindenből szeretem az édeset, Gombóc Artúr hozzám járt tanulni. De borban nem tudom meginni. Lille-ben vettem egy 10 éves traminit. Gyönyörű színe volt, sűrű mint az olaj, fantasztikus illat, egy álom. A kristálypohárban egy vizuális gyönyör volt. Kiöntöttem. Olyan édes volt, hogy képtelen voltam meginni. 🙁 A szívem szakadt meg.

  • Róna Gyuri, Ille István és Christopher !

    Ne mondjátok folyton, hogy „nem érdemes válaszolni ennek” a nálatok már nem is ideiglenesen állomásozó náci alakulatnak ! De, igenis tényekre támaszkodva válaszolni kell, ha már rendszeresen beengeditek és itt tartjátok őket tombolni. Így aztán hülyét csinálnak belőletek és belőlünk is szürke mezei olvasókból is…

    Osztán, amikor mégiscsak válaszolgattok nekik, akkor ne ezel az – bocsánat de – útszéli, személyeskedő hangnemben tegyétek, amely inkább árt az igazságnak, mint használna. Mert hisz ti nyittok nekik ajtót ahelyett, hogy kitiltanátok őket a mocskos célozgatásaik, hamis részigazságaik és időnként burkolt szitkozódásaik miatt.

    A válasz nélkül hagyott alattomosan kifundált megszólalásaikat esetleg – és ezt remélem is – olyan fiatal olvasók is olvassák, akik a tényekkel még nincsenek tisztában. Így aztán a hamis célzások, információk és állításaik cáfolat nélkül esetleg termékeny talajra is találhatnak.

    Tehát megismétlem. Ez rossz politika. Nélkülözhetetlenek a tájékozott és tapasztalt demokraták részletes – és nem foghegyről odavágott – korrekt tényszerű cáfolatai a náci, rasszista és hasonlóan szélsőséges kommentekre. Vagy, amennyiben ez nem megy, ki kell az aljas szerzőket tiltani erről a demokrata és liberális fórumról.

    A nácizmus nem elvi kérdés… A ti kezetekben van a kormányrúd.

    Üdvözlettel: Đ

    .

  • És még egy megjegyzés !

    Ezek a nemzeti szocialisták akik ide írogatnak, nem nektek, a szerkesztőknek írnak, de nem ám, hanem a többi olvasónak, különösen az előbb már említett tapasztalatlan olvasóknak.

    .

  • Dubois

    2014 december 6
    9:21 de.

    1. nem vagyok szerkesztő, nem is értek hozzá!
    2. nem azt mondtam, hogy nem érdemes válaszolni, hanem nem így kell!
    3. ja és céloztam rá, hogy a libának még az sem tünt fel, hogy Québec -ről van szó!

  • abryzoli és mások!

    Ne strapálják magukat,mert még odáig süllyedek…..!

  • abryzoli bocs maga még kulturált.
    Egyébként itt az a baj,hogy a vezérkar nem szereti,ha a kinti magyarokat a valóságnak megfelelően próbálja tájékoztatni,csak a saját egyoldalú rémhíreikkel etetik őket,meg az itthoni ész nélküli fanatikusokat!

  • Nyilván ezer oka lehet annak, ha egy zsidó nem Izraelbe akar kivándorolni Franciaországból.

    Egyébiránt a napokban jelent meg egy írás Parászka Borókától, aki világosan leírja, hogy az Erdélyből emigráló magyaroknak Magyarország mindössze egy dobbantó a nyugati kivándorláshoz.

  • Kedves Cornélius!

    Egyetlen egy fő oka van annak ha egy zsidó nem tér vissza az ígéret földjére, még pedig az hogy nem jött még el az összegyűjtés ideje. Isten egészen máshogy vélekedik erről az egész modern Izrael államról mint ahogy mi megpróbáljuk azt Isteni tervnek feltüntetni. Ez bőven megérne egy egész oldalas cikket. Lehet hogy egyszer meg is fogom írni, ha lesznek olyan kedvesek a szerkesztők publikálni. 😀

  • Marcsi

    2014 december 6
    3:59 du.

    Mondom én, hogy tudsz te értelmes dolgokat is mondanI!
    Igen ez a pontos célja annak, hogy Orbán saját propagandájára költi az adófizetők pénzét! Milliárdos ajándékokkal támogatva az őt reklámozó magyar szervezeteket!

  • cornelius:

    „Parázna” Boróka egy ballibsi újságíró aki a marosvásárhelyi rádió ,hallgatóság hűlyitője

  • Abryzoli!
    Gondolom, a Teremto kozolte onnel-
    mikor jon el az „osszegyujtes ideje”.
    Kerdesem csak annyi, hogy milyen datum szerint
    varhato:
    1} Vatikani zsinat meghatarozasa?
    2} Reformatus egyhaz?{Melyik?}
    3} A Koran szerint?
    4} Az ultra ortodox zsido Neturei Karta?

    Szoval- ki szerint folyik- az „osszegyujtes”?

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_12_25/Hazatert-Izraelbe-az-elveszett-torzs/

    http://www.hetek.hu/hatter/201309/az_utolso_falash_mura

    Ettol meg mar- egeszen osszezavarodtam

    http://www.hirklikk.hu/facebook/page/article.php?id=1005648

  • abryzoli: lesznek 🙂

  • gogu: na, ezen még dolgozzon egy kicsit 😛

  • Kedves izraeli!

    Kérdésedre a válaszom. A Teremtő mindenkivel közölte az információt csak helyesen kell olvasni szavait. Ami jelenleg zajlik az „összegyűjtés- hazatérés” alatt az nem más mint megtévesztés. Tévedés ne essék a csorbán, szeretem a zsidó népet, de szeretem Istent is. Sőt! Istent mégjobban. Izrael bűnben él, a létrejötte is bűnben fogant meg. Miért mondom ezt? Csak nézd meg az államformáját. Demokratikus ország. Márpedig Isten nem demokratikus különösen Izrael népével szemben. Isten vezetni akarja a népét és nem demokratikus szavazások eredményeihez köti a cselekményeit. Jól nézett volna ki a pusztában ha demokratikusan választottak volna merre vándoroljanak az ősök. Dávid király sem lehetett volna király ha demokratikus szavazásra került volna sor. Ami a többi nemzetek esetében teljesen megengedett államforma a demokrácia az Izrael népével nem engedett dolog. Isten Izrael népét mindig is prófétákon keresztül igazgatta, vagy közvetlen beavatkozás által. Ma ezt nem lehet tapasztalni, ezért nincs itt az ideje. Elfog jönni az idő, de a megcsalattatás addig is zajlik ha lehet még a választottakat is. Visszatérve Istenhez. Ő a népét a nagy nyomorúság időszaka után gyűjti össze szinte pillanatok alatt esetleg napok alatt nem évtizedek végbemenő folyamata lesz. Az olyan dolgokról pedig mint a fegyverkezés, nők a hadseregben, hadsereg, azonos neműek házassága, és egyéb „demokratikus bűnök” amit jelenleg Izrael elkövet azzal Istent utasítják el ujra és ujra a történelem folyamán.

  • Bocsi izraeli, még valami kimaradt egy kérdésedből. Úgy gondolom a kérdésed feltevése gúnyos mondhatnám lekezelő volt, azért én válaszolnék arra is. Istent nem érdekli sem a vatikáni és semmi egyéb, igen beleértve a NER együttműködés nyilatkozatát is. Nekünk kell Istenhez alkalmazkodni és nem fordítva.
    Szerinted Noé tudta hogy melyik nap jön el az ítélet ideje? Mint ahogy akkor nem tudta senki, a közeljövöben sem fogja tudni senki. A figyelmeztetés azonban mindig adott volt. Isten ítélete Noé idejében akkor kezdődött amikor bezárta a Bárka ajtót ahogy azt nem vette észre senki ugy a közeljövőben sem fogja senki észrevenni. Jézus azonban rengeteg jelet elmondott azt kell követni. A bűnökre pedig nem lehet azt mondani hogy Isten áldása még akkor sem ha valóban figyelemmel kísér és búsúl. Jelenleg Isten búsúlásának az időszaka zajlik.

  • Gogu. Definialja kerem a „ballibsi” fogalmat. Annyira szeretik hasznalni ezt a szot, ami siman oximoron. Vagy maga szerint a Kadar rendszer liberalis volt?
    Az nem egyesit ket elvet, hogy koaliciot kotnek. Angliaban a konzervativok koalicioba leptek a „libsikkel”. Akkor a konzervativok baloldaliak? Erdekes nezopontja van.
    Azt kulon kernem, olyan nagyra vannak a tisztelettel, ne legyen olyan bunko, hogy gunyneven nevezi a liberalisokat.
    Ne haragudjon rajuk azert, mert szeretik a szabadsagot.

  • Abryzoli!
    Nagyon orulok,hogy -tobbek kozott-
    Jezust emlitetted.
    Nektek- a Szuzanya fia.
    Szerintunk{sot,Josephus Flavius tortenetiro szerint}
    Josua ben Joszef{Josua Jozsef fia}-aki nem
    akart semmilyen uj vallast alapitani-ha volt
    is kritikaja bizonyos eloljarokrol.
    Az is erdekes,hogy Jezus {messias?}volta-apjatol-
    Jozseftol ered,aki David leszarmazottja volt.
    Az is megjegyzendo, hogy NEVEBEN- MAR 2000 EVE ULDOZIK
    A NEPET-MELYBOL VETETETT.
    A „zsidok bunei”rol szolva-bar egy nep sem
    tokeletes- lehetseges, hogy a „keresztenyi szeretet”-
    neveben-inditottak a keresztes haborukat?
    Az inkviziciot?
    Eloljaroban-en minden vallast tisztelek-
    amig engem-es az enyeimet-beken hagynak.

    A zsido demokraciarol szolva- tevedesben
    vagy.
    A zsido allamban{kulonosen lathato}a 2-ik Szentely
    idejen}kulon felelossege volt a kiralynak-
    es kulon a Templom fopapjanak.
    Mellettuk mukodott a Szanhedrin- a 120 tagu
    torvenyhozo testulet.
    En ugyan nem vagyok vallasi szakerto-de-
    szerencsere- anyanyelvemen kivul-tokeletesen
    birom-apaim nyelvet is-melyen a Bibliat irtak.
    Megjegyzendo,hogy mar 1947 ota-ismertek a
    Holt Tengeri Tekercsek- amelyekbol-ma mar
    sokkal tobbet tudunk a zsido tortenelembol-
    meg mindeg tartjak magukat-a regi hiedelmek.

    http://www.dailymotion.com/video/xtfczc_a-tortenelem-nyomaban-a-holt-tengeri-tekercsek_shortfilms

    Meg egy erdekes leletet ajanlok figyelmedbe

    http://mult-kor.hu/20130409_a_tinta_mutatta_meg_judas_evangeliumanak_eredetiseget

    A jo pap- holtig tanul.

  • izraeli: ez a téma megérne egy külön postot! nem lenne hozzá kedved?

  • Ille!
    Nem vagyok-sajnos-szakember.
    A ket dolog-ami mukodik nalam-az
    alszentseg elleni duh- es az olthatatlan
    kivancsisag a tortenelem irant.
    Meg ket problemam van-ma kevesebb a kapcsolatom
    az elo magyar nyelvvel- es az ekezetek hianya.

    Megis- ha adnatok nehany kerdest- amire
    vazat epithetek-talan kevesbbe nezne ki ijesztonek.

  • izraeli: az ékezetek hiánya nem gond – legfeljebb konvertálom. a lektor azért van, hogy összehozzon az élő magyar nyelvvel.
    nem könnyíted meg az életem, mivel max. a címszavakat ismerem a zsidó vallástörténelemben. abryzolihoz címzett válaszod már eleve alkalmas a bővebb kifejtésre – + még ott van a két link.

  • @izraeli
    Engem mindenféleképp érdekelne a fenti témák közül bármelyik.
    Előre is köszönöm.

  • apuwader!

    a válaszomat,hozzászólásomat nem közölték le(cenzúra és nem moderálás címén….)így sajnos nem olvashatja,pedig tényeket írtam és normális hangnemben,na ez volt a baj,hogy nem tudtak mit kezdeni vele….?Itt ez nem egyedi eset…sajnálom,hogy nem jutott el válaszként az ok és okozat….,de nem meglepő,bár sajnálatos,hátha másképp látná a dolgokat, pláne ha itthon él?…nem rajtam múlt…..de nem lepődtem meg és nem is izgatom magam amiatt,hogy akiknek nem írok azok „törölnek” és nem juttatják el a véleményem azokhoz, akik nekem írtak!Nem az én hibám!

  • Minden erdeklodonek.
    Valami idore van szuksegem,hogy osszeszedjek
    anyagot, hogy lehetoleg-ne tevedjek-ami elofordulhat.
    Tevesen irtam,hogy a Szanhedrinnek 120 tagja volt.
    {Ugy latszik,a Kneszet hatott ram}.
    70-71 tagja volt.
    Talaltam egy jo cikket Rabbi Adin Steinzaltz
    eloadasaban.
    O az- aki leforditotta a Talmudot- mai heber nyelvre.
    Egy reszet a cikknek-mar leforditottam- nem konnyu.
    Addg is- nezzetek meg kirol van szo,akit a Time magazine
    zseninek nevez.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Adin_Steinsaltz

  • Kedves izraeli! Vállalod a kihívásomat? felőlem mehet a téma. megírom a cikket te pedig reagálsz rá. Egy kérésem van tegyük ezt korrekten gyűlölet mentesen.

  • Azért a nekem címzett válaszodra reagálnék.
    Jézus valóban József /az ácsnak/ a fia volt Dávid leszármazottja.
    Lehetséges hogy Flavius szerint nem akart semmilyen vallást alapítani ez azonban csak Josephus Flavius magánvéleménye. A tény az, hogy a keresztény vallás ma az egyik legnagyobb vallás. tehát elmondható, hogy a keresztény vallás Izraelből /Jeruzsálemből/indult útjára. Érdekességként jegyzem meg itt hogy a legnagyobb számban eladott eddigi könyv a Biblia.
    Jézus 2000 éve is azt mondta, hogy üldözni fognak benneteket az én nevemért, gyűlöletesek lesztek miattam. Tehát ez nem újdonság.
    Az általad írt keresztényi szeretettől én és a magamfajta Jézus általi megváltottak csak szégyenkezni tudunk a világ előtt. Azonban elmondhatom, hogy nem mindenki keresztény aki annak gondolja magát. Jézus nem indított volna keresztes hadjáratot, de az Ő neve mögé bújva nagyon sok embertelenséget is elkövetnek. A zsidó demokráciáról szólva: már a 2. szentély idején is Isten ellenezte népének a demokráciát amit ráadásul kizárólagosan a vallási törvényhozó testület a Szanhedrin irányított. /Farizeusok más néven/ Ábrahám, Jákób, Izsák, Dávid király idejében működött az Isten által elrendelt Teokrácia majd fokozatosan átvette szerepét a lázadás, bálványimádás, istentelenség. A 2. szentély idejében már javában ez volt. és napjainkabn még inkább ez tapasztalható.

  • Marcsi: magának csak egy hibája van. gondolom, nem kell részleteznem, micsoda. se magával, se a kommentjeivel nem lehet mit kezdeni.
    vagy ezt kellett volna kiengedni a fórumra?
    „A zsidók ne provokálják,sértegessék a többséget,tiszteljék és főleg ne tagadják más ártatlan emberek múltbéli sérelmeit(nem csak nekik voltak!!!!)próbáljanak tisztességesen együtt élni,a cigányok meg ne fosztogassanak és főleg ne öljenek ártatlan embereket…”

  • abryzoli

    2014 december 7
    8:34 du.

    Majdnem: a semmilyen vallás alapvető előírásait sem követi több mint 2milliárd
    Muszlim 1,6, a katolikus és a hindú közel egyforma 1,1 milliárd!

  • @Marcsi
    Nemzetben gondolkodónak nem sikerélményekkel teli az élete liberális honlapokon, de az a tudat, hogy jó ügyekért emel szót, meglátja lassan termést hoz.
    És akkor aratunk.

  • apuwader: Marcsi nem nemzetben gondolkodik, Marcsi csupán egy idült Fidesz-fun. az aratással pedig – úgy gondolom – lesz egy kis gond. túl sok a termésükben az üszög.

  • Ille!
    a jelleméről,meg másról már nem érdemes beszélni,sokan megismerték eddig,véleményezték,persze
    azt sem mindig közli…..az a lényeg,hogy meg van magával elégedve….na az kevés!

  • Marcsi: látom, még mindig nem érti…ezzel a mentalitással pontosan azt igazolja, amiről írtam. miért is kellene magával foglalkozni? maga egy anakronizmus, szocreálban felnőve, Fideszben elbutulva, rohadt narancsízbe mártva, személyeskedő strachomától elvakulva.
    írta, amit írt, de azt sem meri felvállalni!
    és még maga beszél jellemről?
    az már magáról a búr háború idején lefoszlott :d

  • Szerintem azért jönnek a francia zsdiók Montrealba, mert itt is francia a hivatalos nyelv. Azonkivül, itt is demokrácia van mint Izraelben és kapitalizmus.
    Mellesleg, a mostani kanadai konzervatív miniszterelnök nagy barátja Izraelnek.

  • Ille!

    Én sok gyümölcsöt szeretek,de egyiknek sem vagyok a rabja…….
    A virágokat is szeretem(bármelyiket ami szép!!!!!)még a „vörös szegfű”t is!!!bár nem a a kedvencem……,hanem a sárga rózsa,meg pld.a liliom,kinek kinek ízlése szerint,lehet választani!

    Na se gyümölcstől,se virágtól nem lehet elbutulni,csak az egyoldalú,hazug,jellemtelen,elvakult környezettől……
    Aztán soha nem voltam se antiszemita,se fajgyűlölő,de……és ez nem a politikai szimpátia függvénye, hanem emberi tisztességé és ítélőképességé!

  • apuwader!

    Tudja vannak reménytelen esetek,akik az hiszik ha valaki (szerencsére!)másképp gondolkodik dolgokról,az csak az ő(és akiket
    istenítenek,képviselnek vakon…) ellenségük,(agyrém,beteges üldözési mánia…)a kormány megszállottja lehet,hát ők ezt hozták magukkal a régi szoci időkből,amikor se gondolkozni,se
    választani nem lehetett!
    Most lehet és a gyűlölködők is szabadon onthatják a hazugságaikat,mert mégis csak demokrácia van!!!!!

  • gogu, maga meg egyszerűen csak egy fideszagyú hülye.

  • Róna Gyuri!

    Lehet,hogy nem értetted,vagy nem egyértelműen fogalmaztam,a „vezérkar” szó alatt az ellenzéket és ezt a fórumot értettem.
    A hiteles tájékoztatás az ő részükről sajnos nem várható el!
    meg ugye a tényleges vezérkar (kormány) nem hinném,hogy foglalkozna ezzel a fórummal….(annyira nem fontos)emellett a kinti értelmes magyaroknak meg ugye más lehetőségük is van az itthoni valós helyzetről tájékozódni,ga akarnak és meg is teszik!
    Remélem sikerült helyesbítenem!

  • Abryzoli!
    Koszonom a valaszodat,es-termeszetesen-
    gyulolet mentesen fogok reagalni.
    Mivel volt nehany computer problemam
    es anyagot is gyujtok-most-igyekszem
    roviden valaszolni.

    Kezdjuk a vallassal-a zsido vallas egy nep
    vallasa- es soha nem akart mas lenni.
    {Megjegyzendo-ez problemank -a mai napig-
    mert az arab vilag nem akarja elismerni
    tenykent- de ez mas opera}.

    A masik ket monoteista vallas-{bocs,
    hogy egyutt emlitem} a keresztenyseg
    es az iszlam,a zsido anyavallasbol indult
    ki,erosen megvaltoztatva azt.

    A ket „leanyvallas”-kulonbozo idokben-
    elindult vilaghodito utjara.{ Keresztenyseg-.2000 eve,
    Iszlam Kr.u 7-ik szazad}.

    {Lasd keresztes haboruk a Szentfoldon,
    lasd az iszlam haborui Europaban is}.
    Csendesen megjegyzem- hogy ez- mai napig
    tart-{ISIS Sziriaban es Irakban-es az europai onkentesek}.

    Mindket leanyvallas- hogy igazolja sajat
    letjogosultsagat- a zsidok szetszoratasat-
    buneikkel „igazolta”.

    Erdekes megjegyezni,hogy Izrael foldrajzi
    fekvese-hid 3 foldresz kozott-magyarazza-
    talan- a nagyhatalmak foglalasat{es hatasat}-az okori
    Egyiptomtol,Assziriatol,Babilontol,Perzsiatol,
    Gorogorszagtol,Romatol,Torokorszagtol,Britaniatol-
    talan-napjainkig.

    http://www.infoplease.com/atlas/middleeast.html

    Igaz,volt nemzeti onallosag is {Somron{Szamaria}-a
    10 torzs hazaja Eszak Izraelben- Kr.e 722-ig-elfoglalta- Assziria.
    Judea kiralysaga{2 torzs} -Del Izrael-Kr.e 586-elfoglalta- Babel.
    Miutan Perzsia lett az uj nagyhatalom-amely legyozte
    Babelt-Cyrus kiengedte a zsidokat-akik felepitettek-
    a Masodik Szentelyt{lasd Ezdras es Nehemias}.
    A Masodik Szentely korara esik a Gorog es a Romai
    hoditas is, es tobb zsido nepi felkeles
    {lasd Kr.e 146 a Makabeusok felkelese{Hanuka-a”feny unnepe”}
    mely megalapozta a Hasmoneus kiralysagot.
    A Roma elleni felkeles {Josephus Flavius:”A zsido haboru”-
    a Temblom lerombolasaval ert veget- Kr.u 70-ben-
    de a Holt Tenger melletti vegvar- Kr.u 73-ig-tartotta
    magat,a romai tulerovel szemben.

    A nemzeti felkeles folytatodott-Bar Kochba-val
    {Kr,u 132-135}- a hatalmas romai tulerovel szemben,
    A forradalom eleste utan-Hadrianus csaszar-
    Provincia Judeat – buntetesul- elnevezte
    Palesztinanak- a filiszteusokrol-a zsido nep oskori
    ellensegerol {Egei tenger-i nep}nem arab.
    Megjegyzendo- hogy nem minden zsido ment a szamuzetesbe.
    {Pl Pekiinben,Galileaban elo zsido csalad sarja-aki maig orzi
    a telepules 2000 eves zsido templomat.
    Del Hebronban is elnek {Yata} csaladok-akiket eroszakkal
    beteritettek az Iszlamba-de ismerik gyokereiket.

    Megjegyzendo meg- hogy kulonbozo korokban is vandoroltak
    be zsidok a Szentfoldre,kulonosen-uldozesek utan.
    Ismeretes pl. Dona Gracia Naszi- aki zsido testvereit
    akik az Inkvizicio elol menekultek- telepitette
    le a Szentfoldon .

    https://www.youtube.com/watch?v=skIQ61CfLsw

    {A film-angol feliratu-remelem-nem problema szamodra}.

    Ismeretes,hogy sokan a marannusok{uj keresztenyek}kozul a mai
    napig-titokban gyujtanak pentek esti gyertyakat
    vagy vegeznek bizonyos szertertast,amirol fogalmuk
    sincs,de apaik ismertek.
    Pl. a kenyerre mondott aldas-elferditett{nem ismert}
    heber nyelven.
    Sokan elnek kozuluk ma Portugaliaban es Del-Amerikaban,
    figyelemmel es aggodassal kovetik Izrael helyzetet.

    Nem akarlak untatni- ez egy proba ballon,mert a
    Biblia nem eleg hozza, hogy megertsed a zsidok „buneit”.

    Ha erdekelt amit irtam, mehet tovabb a levelezes-
    bar lehet- hogy kisajatitjuk a helyet- a tobbi olvaso
    elol.

  • Marcsi:
    „Na se gyümölcstől,se virágtól nem lehet elbutulni,csak az egyoldalú,hazug,jellemtelen,elvakult környezettől……” így már érthető a viselkedése…

  • Ille István

    2014 december 9
    10:35 de.

    Lehet brosszúl, de én úgy tudom vannak butító hatású virágok és gyümölcsök!

  • RonaGyuri: jól tudod, ráadásul Bodánál ez jól érzékelhető 🙂

  • @izraeli
    Teljesen laikusként kérdezem, a zsidó vallás miért nem térítő jellegű? Elolvasom minden beírását, ha időrendben odaér, legyen szíves erre is kitérni.

  • Agyatlanok…….akinek nem érdemes magyarázni,azt sem értik!
    Nem vagyok „narancsfüggő”,a jó gyümölcsöket szeretem,de a „savanyú szőlőt” meg a rohadtat nem…..aztán főleg a piától,meg drogoktól ,esetleg mások „szagától” lehet elbódulni!
    Nekem ez a cikk már túl van ragozva,pláne,ha személyeskedésbe torkollik,annyit nem ér…!!!!!

  • Ármin egy tárgyilagos és jó humorú zsidó!!!!!
    Szerencsére több ilyet ismerek,akik itthon élnek és normálisak!!!!

  • Apuwader,
    Eloszor is-koszonet az erdeklodesert –
    es a kulturalt stilusert-ami-remelem-megmarad.
    Ez egy olyan kerdes-amelyre nalam okosabbak is-
    nehezen talalnak valaszt.
    Megprobalom-a logikat.
    Talan- nalam vallasosabbak-ugy ervelnek,
    hogy ez- I-n kivalasztott nepe.
    {Viszont minden nep-annak tartja magat}.
    Jellemzo-talan-„A hegedus a hazteton”szinmu{Solem Alechem-
    „Tobias a tejesember „cimu- regenye alapjan}mikor
    a szegeny falusi zsido,akit a szegenyseg es a gyulolet-
    nagyon megtaposott- igy fohaszkodik:
    „Uram,teremtom,tudom,hogy mi vagyunk a kivalasztott nep.
    De talan egyszer- nehany percre- valassz ki mar mast”.
    Ez-egyik valasz.
    Beterni a zsidosagba-lehetseges.
    Vannak erre tortenelmi peldak,sot,maiak is.
    Egyik elso betero- a moabita Rut,aki ferje halala
    utan- kovette anyosat Noemit hazajaba ,Judeaba.
    {„A te neped az en nepem-a te Istened az en Istenem.”}
    O volt- David ukanyja.

    A logika talan azt mondja,hogy egy kis nep-mely
    ilyen tortenelmi viharokon ment at-igyekezett egyutt-es
    megmaradni.
    Ez- a torvenyekbol is ertheto.
    Pl.-minden vallassal ellentetben-a gyermek vallasa-
    es ezzel egyutt-nepi hovatartozasa- az anyatol
    dotalodik. Itt-ujra a tortenelemhez kell fordulni-
    melynek soran- a leggyengebbek mindeg-az asszonyok
    es a gyermekek voltak.

    Bar a nep nagy resze a szetszoratasban elt-
    unnepeiben es a Bibliaban magaval vitte osi foldjet.
    Akkor is- mikor mar nem hasznalta-a nap napi eletben
    {csak imadsagaiban} osi nyelvet.
    Evente 3-szor zarandokoltak a zsidok
    a Jeruzsalemi Szentelybe – az orszag minden reszebol.

    – Peszach- az egyiptomi kivonulas-a Szabadsag unnepe.
    Ez az unnep jelenti a szabadulast a rabszolgasagbol-
    es a neppe valast.

    – Savuot-a Hetek- 50 nappal Peszach utan-a szellemi
    szabadulas unnepe. Savuot-eskuteteleket is jelent.
    Ezen a napon vette at a nep a Tant-a szovetseg konyvet.
    {Szovetseg-Isten es a nep kozott}.
    De ez- az aratas unnepe is-es a zsengeke.
    Ezen a napon vittek a Templomba az Izrael foldjen
    termett- buzat,arpat,szolot,fuget,granatalmat,
    olajbogyot es datolyat.
    Ma is- ezen a napon-szokas a hazat viraggal disziteni.

    – Szukot{satrak}-Satoros unnep .
    7 napig tart-ilyenkor a hazon kivul-satrakban
    laknak-{de legalabb is-etkeznek} a 40 evi pusztai
    vandorlas emlekere.
    A sator teteje-csak novenyekbol keszulhet-akkor
    is ha a sator-lehet masbol-kobol vagy anyagbol.
    Ez az unnep-az oszi betakaritas unnepe is.
    Az etrog,palmalevel,mirtuszag,fuzfagally-
    az unnepi csokor- szinten ide tartozik.
    {Etrog- citrus gyumolcs}

    Szukotkor van a „vizmerites oromunnepe”{szimchat
    beit hasoeva}. A hagyomany szerint- Isten
    ilyenkor mond iteletet a lehullo csapadek
    mennyisege felett.

    Szukot unnepen a Szentelyben 70 aldozatot mutattak
    be Noe leszarmazottaiert-vagyis a vilag osszes nepeert.
    { A zsido hagyomany szerint-70 nep letezik}.

    Nem tudom, hogy az en irasaim-ide tartoznak e,
    de jol esik az erdeklodes.

  • izraeli: én meg itt rimánkodok, hogy postot írjál 🙁

  • Ille~
    Hol van abryzoli cikke-amit igert nekem?

  • Christopher Adam

    izraeli,

    Abri Zoli cikkét megkaptam, amint lesz időm ma reggel átolvasom és akkor megbeszélem vele annak publikálását.

  • @izraeli
    Köszönöm a leírását.
    Itthon sok kérdést már a megfogalmazásakor gyűlöletkeltőnek mondanak és a felvilágosító válasz rendre elmarad.
    Fontosnak tartanám, hogy a saját véleményét mondja ezen a fórumon, hisz a hivatalost bárki megkeresheti a neten.
    …….
    A szefárdi és askenázi közösségek együttélése mennyire harmonikus manapság és mi a helyzet az ortodox zsidókkal a mai nyugatias Izraelben.
    Mi az a jövőkép amelyben teljes az egyetértés?

  • Kedves Izraeli! Tekintettel arra, hogy a cikk nagyon hosszú úgy látom jónak hogy több részletben teszem közzé. Az első részt elküldtem. A cikk a mai modern Izrael államáról szól.

  • y’a pas plus d’antisemitisme en France que par ailleur!!seukment voila qu-en-France c’est un peu plus virulant, comme parexemple en hongrie!!-et en plus grand nombre aussi les insultes,attaques,etc!!
    tout a fait comprehensible que les juifs se disent suffit et aillent vivre ailleur!!

  • moi même aussi je hesite entre le canada ou israel!!
    ce ps si facile de soisir bien!!

  • apuwader,;- a Torah-(misne torah-ban)-szigoruan tiltja a zsidoknak azt a teriteni vagyo proselitizmust mint amit „missio” cimszo alatt a kereszteny egyhaz hirdet peldaul!!