Québec korábbi kormányzója bűnösnek vallotta magát

2014 december 8 1:58 du.5 hozzászólás

Lise Thibault, Québec korábbi tartományi kormányzója bűnösnek vallotta magát egy, a csalás és a bizalommal való visszaélésről szóló perben. A Québec városi bíróságon vallotta magát bűnösnek, miután a tartományi és szövetségi főszámvevő nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, miszerint Thibault több mint 700 ezer dollár értékben kapott jogtalanul költségtérítést hivatali ideje alatt.

Lise Thibault / La Presse

Lise Thibault / La Presse

Thibault 1997 és 2007 között volt Québec tartományi kormányzója. Privát golf leckékre, luxus utakra, magán partikra és sielésre költött több mint 700 ezer dollárt adófizetői pénzből. Thibault ügyvédei azzal álltak elő, hogy a québeci törvényszék nem folytathatja le a pert, mivel az ex-kormányzó “királyi amnesztiát” élvez. Carol St-Cyr bírónő azonban úgy döntött, hogy Thibault egyszerűen közszolga, így ugyanazok a törvények vonatkoznak rá mint bármelyik másik állami alkalmazottra.

Thibault a tárgyaláson elmondta, hogy elképesztően hosszú napokat dolgozott és gyakran hajnali 2-kor ébredt, hogy elkezdhesse munkáját. Szerinte jóformán minden rendezvény, amin megjelent “hivatalosnak” számított, így sok esetben jogos volt a költségtérítés. A szinte teljesen ceremoniális poszt legfontosabb feladata II. Erzsébet királynő képviselete Québecben.  A 75 éves Thibault hozzátette, hogy jelenleg egy évi 30 ezer dolláros nyugdíjból él (tehát lényegében “kisnyugdíjasnak” számít) és komoly megtakarításai sincsenek, mivel ráment mindene válására. Ugyanakkor felajánlotta, hogy visszafizet az államnak a 700 ezer dollárból 310 ezer dollárt. Ezt azonban elutasította a Korona és minimum 430 ezer dollárt kérnek tőle.

Lise Thibault 1939-ben született Saint-Roch-de-l’Achigan-ban. A Cégep de Saint-Jérôme főiskolán végezte el a tanárképzőt 1959-ben, a hetvenes és nyolcvanas években azonban a médiában dolgozott, a kanadai közszolgálati tévénél, azaz: a CBC-nél.

5 hozzászólás

 • Remek ország, jó Nektek, ott van igazságszolgáltatás.

 • deák s.

  2014 december 8
  7:27 du.

  Nálunk is van igazságszolgáltatás, csak mind az igazság, mind pedig a szolgáltatás kifejezéseket nagyon más értelemben használják! =))

 • Hát, nem tudom. 700 000 dollárt sikkasztott. A felét kérik vissza. Jó üzlet volt.

 • Kíváncsian várjuk, hogy az igazságszolgáltatás hány év börtönnel sújtja !

 • Gratula Christopher!
  A hír előbb jelent itt meg, mint a kanadai TV hírekben!
  Hasonlóan, a victoriai polgármester eskűjéről szóló is, csak mai újságban jelent meg.
  Valóban, “You are up to date” a hírek világában.-