A Torontói Független Magyar Rádió és a magyar újfasiszták

2014 december 18 12:40 du.13 hozzászólás

Kik azok a kanadai Jobbik szimpatizánsok, akik kapcsolatban állnak a torontói Független Magyar Rádióval?

Kezdjük az elején. A torontói Független Magyar Rádió hetenként egyszer jelentkezik magyar nyelvű műsorral, az adás a CIAO 530 AM multikulturális adón fogható. Az állomás magántulajdonban van, az Evanov Csoport tulajdona.

Az impresszum szerint a Független Magyar Rádió mentes mindenfajta közéleti, vallási vagy politikai befolyástól, egyedüli célja olyan szinten ápolni a magyar nyelvet és kultúrát, amely elismerésre tarthat számon bárhol a világon.

De független-e a Független Magyar Rádió? Nem egészen.

Például a december 6-i adásban a szerkesztő, Bede-Fazekas Zsolt úr arról beszél, hogy “Emlékezzünk csak mit mondott a jó öreg Charles Gáti: ‘Ha nem megy demokratikus eszközökkel az Orbán-kormány megdöntése, akkor más eszközökhöz nyúlunk.” Charles Gáti, a 80 éves amerikai professzor kedvenc mumusa a magyar jobboldalnak.

Aztán John McCain is sorra kerül, aki nemrég kijelentette, hogy „a Putyinnal ágyba bújó Orbán Viktor egy neofasiszta diktátor”. A szerkesztő itt kijelenti: „Lehet csavargatni a fejet, de én el nem tudom képzelni, hogy McCain, még ha szenátor is, magától farag egy ilyen Orbán-képet. Az adásunkban nyilatkozó Szablya Ilona tiszteletbeli konzulasszony mondta, hogy az amerikai kormány véleményét nagyon is befolyásolja a maroknyi magyar származású amerikai tanácsadó. Többek között Charles Gáti.”

Én megkérdeztem Szablya asszonyt, hogy mondott-e ő ilyesmit a rádióprogramban, és ő azt írta nekem, hogy ő Charles Gáti nevét meg sem említette.

Ez itt a probléma.

Talán Bede-Fazekas úr is elismeri, hogy nem létező kijelentésre hivatkozik, egy kicsit csúsztat. Nem szokatlan ez a jobboldali magyar lobbizásban. Lipták Béla egy magyar származású amerikai nagypapa, aki egy internetes levelezőlistát működtet, és arra buzdítja 1470 követőjét, hogy emeljék fel szavukat bizonyos ügyekben. Mindehhez előre megírt sablon leveleket bocsájt rendelkezésükre, amelyeket a megadott címekre lehet elpostázni az interneten, de az is előfordul, hogy Lipták úr „aláírja” a leveleket (egyelőre csak elektronikusan) hívei nevében.

Szóval folyik a trükközés a jobboldal amerikai propagandájában, és persze a torontói rádióműsor sem független, hanem egy jobboldali elveket valló műsor, azt érdemes lenne az impresszumba is beleírni.

De felmerült az is, hogy Bede-Fazekas úr nem mindennapi szimpátiával viseltetik az újfasiszták iránt is, hiszen gyakran szerepelteti őket műsoraiban. Olyan neves magyar újfasiszták is megszólalhatnak, mint Wittner Mária, aki zászlóanyakét a neo-náci magyar gárdistákat esketett fel egykoron.

Aztán itt van az a kaliforniai jogi eljárás is, melyik a Jobbikkal kapcsolatban álló kuruc.info bejegyzője ellen folyik. A magyar újfasiszta párt jó kapcsolatokat épített ki Észak-Amerikában, és a torontói rádióműsor is kapcsolatba került a neonácikkal.

Ugyanis Bede-Fazekas és Vaski Gábor urak ez év elején, Torontóban meginterjúvolták Staudt Gábor jobbikos alvezért, országgyűlési képviselőt. Bede-Fazekas azt nyilatkozta, hogy egy Torontó környéki magyar központ USA-ban tartózkodó vezetője kérte meg, hogy szervezze meg a Jobbikos politikus programját. (Itt olvashatnak Staudt látogatásáról.)

A jobbikosoknak vannak támogatói Kanadában, és ez azért fontos, mert Varga Bélát, a kuruc.info kaliforniai bejegyzőjét, és kedves feleségét, Pesti Juditot már az FBI is keresi. Amerikai elfogatóparancs van ellenük, szökésben vannak! Állítólag Kanadában, Ontarioban bújkálnak. Varga kanadai állampolgár is, és 1997 és 2005 között Ontarioban, egy ottani borászati cégnél dolgozott.

Varga már korábban azt nyilatkozta, hogy a kuruc.infot jobbikos barátainak kérésére jegyezte be Kaliforniában, és kapcsolatban áll amerikai magyar újfasisztákkal is. Staudt úr pedig trükkösen, rokonlátogatás ürügyével utazott Kanadába, azt nem tudni, hogy találkozott-e ott Vargával.

Félreértés ne essék, Bede-Fazekas és Vaski uraknak joga van olyan kapcsolatot létesíteni a jobbikosokkal, amilyet jónak látnak, de ebben az esetben egy bűntényről van szó. Kaliforniában hamarosan bírósági tárgyalás lesz abból, és a szálak Kanadába vezetnek.

Bede-Fazekas úrnak illene elárulnia, hogy kik azok a kanadaiak, akik arra kérték őt, hogy szervezze meg a jobbikos Staudt úr programját. Szablya asszonyt is érdekelné ez, mert én nem hiszem, hogy nyilatkozott volna a műsorban, ha tudta volna, hogy újfasisztákat is szívesen lát a torontói Független Magyar Rádió.

Lázár György

Akik olvasnak angolul azoknak ajánlom a kaliforniai Santa Rosa-ban megjelenő The Press Democrat cikkét a kurucinfos Varga család Kanadába szökéséről – itt olvasható.

urbantoronto.ca

urbantoronto.ca

13 hozzászólás

  • Nem vagyok sem jobbikos, sem „újfasiszta”, sőt! De aki figyelemmel kiséri a külföldön élő magyarok angol nyelvű írásait, melyekből néha az amerikai szenároroknak küldenek, akkor érteni lehet a felhozott problémát.
    Mindensetre aláírom, hogy az amerikai politikusok, a magyar kormányról, miniszterelnökről, bizony sok érdekes információt kapnak egyes külföldön élő balos magyaroktól. Köztük Charles Gátitól is.
    Mit mondjak, ezen a fórumon megjelenő tagoktól is.

  • Jók az információim, akkor a KMOSZ új kulturális alelnökéről van itt szó?

    Beszivárgott a KMOSZ-be a torontói MH-at tönkretevő vezetés.
    – Vaski Gábor, Szabó Katalin, Dancs Rózsa és Bede Fazekas Zsolt –
    Lehet, hogy a KMOSZ sem lesz hosszú életű?

  • fityelő:
    .
    „..sok érdekes információt kapnak egyes külföldön élő balos magyaroktól…. ezen a fórumon megjelenő tagoktól is…”
    .
    – Féleszű. Balos neked a jó kedves üknagyanyád.
    .
    Azon kívül, az az ámokfutás, amit orKbán és bandája művel 25 éve (nem csak most!!!), az magát minősíti, ahhoz nem kell semmiféle „balos”, vagy mi a tököm propaganda.
    .
    Így még senki nem rabolta végig az egykori Magyarországot, mint ez a csökött, komplexusok légiójával küszködő, tolvaj, gazember bolsevik törpe, és bandája. Mert ha szélsőbalos propagandát megvalósító idiótát akar valaki látni, akkor az figyelje csak ezt a nyamvadt orKbánt.

  • Sandor Kerekes

    Nade kedves Lazar Uram! Mit jelent az, hogy csusztat? Talan mas szinben tunteti fel a tenyeket, mint azok valojaban vannak? Mert az talan csusztatas lenne. De olyat allitani, ami vilagosan, es mint ezesetben, bizonyitottan nem igaz, azt nem lehet csusztatasnak nevezni!
    Hamar a tettes, ezuttal Bede-Fazekas „ur,” nem atallott hazudni, akkor mi ertelme van a hazugsagot kegyesen csusztatasnak nevezni? Mire valo ez az indokolatlan finomkodas azzal, aki maga nem finomkodik, a legkevesbe sem.
    Bede hazudott, immar sokadszor, es mint ilyen, egy hazug artany. Lassa, most en finomkodtam, mert diszno helyett artanyt irtam. De miert is alaznank meg porcinus baratainkat azzal, hogy Bedehez hasonlitjuk oket? Vegtere is, a disznok nem hazudnak.
    Kedves Disznok! Bocsanatot kerek.

  • Figyelő
    2014 december 18
    3:18 du.

    De ezt nem gondolja komolyan kedves Figyelő, hogy egyes amerikai szenátorok, egykori elnök jelölt, illetve egykori és jelenlegi amerikai elnökök pusztán Charles Gati és néhány magyar balos szavára adva -teljesen felelőtlenül- mondják azt Magyarországról amit mondanak? Ez nem így működik!

    A torontói FMR pedig soha nem volt független, sőt a legmocskosabb egyoldalú politikai és nem nemzetpolitikai álláspontot képviselve gyűlölködik és osztja meg a magyarokat. Nem csoda ha a kutya sem hallgatja sőt az is inkább megugatja. Elég volt a az FMR undorító és teljesen inkompetens, a teljes tudatlanságon alapuló műsoraiból és a gyűlöletkeltéséből Kanadában.

  • Fenyvesi Glória

    Ha független a Kanadai Magyar Rádió, akkor bárkit meghívhat, nem kér engedélyt a KMH.-tól…
    Demokrácia van Kanadában, nem?

  • Kerekes úr eltudja mesélni, hogy volt a szélsőjobbos Morvay Krisztinával a torontói MH-ban.
    Morvay-t Bede Fazekas Zsolt hivta meg, így vonzódása a szélsőségesekhez nem mai keletű. Vaski Gabor volt az elnök, Szabó Katalin az alelnök. Dancs Rózsa adott szállást Morvaynak.

  • Göllner András

    Úgy látom a Figyelő hozzászólászólásaiból, hogy azok közé tartozik akik szerint a farok csóválja a kutyát. Le csillapodhatna már ezzel a fetisével. Úgy tudom a Morvay Ktrisztát sem a Kersztes csóválta Torontóba amikor arrafelé járt a fajtája nevében, hanem egy egészen más fajta lompos. A B-F Zsolt talán erről többet tudna mondani a független kutyaszorítójában, de erről inkább hallgat…. Vau, vau !!! (ezek vakkantások voltak, ha az idősebbek közül valaki netán félreértené :-). Különben, a magyar származású amerikai politológus, Gáti Károly, mióta balos ? Szerintem Orbán sokkal balosabb Gátinál. Hogy farok é vagy kutya az Orbán ? Azt nem feszegetném. Ez inkább a Róna Gyuri és Ille István szagterülete 🙂 Én inkább keresztapa ként látom Orbánt, és ez a szerepe a magyar közéletben, a bal-jobb oldali kereteken kívül áll. Csak az agyalágyultak és a farok erejétől ájuldozó kutyabarátok képtelenek ezt észre venni.

  • Kedves Jósnő,
    kérem kijavítani a tévedését.morvai és nem Morvay hisztína.Nagyapám kapott „Y”-t a nevéhez.Morvay Sándor,aki azon a napon született amely napon az édesapja Morvai Vilmos elesett Kossuth seregében. Ezidőtájt,-gondolom-qrvai hisztína elődei még azt sem tudhatták,hogy Morvaországtól melyik irányban van Magyarország.Mindezt nem”büszke- ségből”írom,csupán egy helyesírási hibát szeretnék kijavítani,mely bizonyos fokú tisztelet adásra kényszerítene egy arra érdemtelen, renegát iránt.

  • Göllner András

    Szerintem Morvai Krisztínát Morvaí Krisztának hívják a maguk fajták. Nem ? Ha csonka Magyarország nem Magyarország, akkor mi ?

  • Eldrad/4,22 !

    Élvezet olvasni, ahogyan beolvasol ezeknek. Köszönöm !

    .

  • figyelo!!
    maga viszont csak es kizarolag az orbani kulugy fele ir besugo leveleket!!kar tagadni…………….

  • sebestyén eszter

    Lázár György C-366-os ügynök!

    Éppen te talán nem vagy újfasiszta? Csak azért mert minden budapesti Soho béli kocsmában azt beszélik, hogy igen, te klasszikus újfasiszta vagy. Ugyanis egy múltbéli liezoné kedvéért éppen a napokban elintézted, h az egyetlen életképes magyar baloldali párt ne kapjon az USA-ból támogatást. Grtatulálok. Lévai Júlia őszintén remélem, h múltbéli emlékeidet legalább álmaidban felidézi egyszer. Legközelebb akkor állok veled szóba, amikor hozod a 100 ezres látogatottságot. Akárhol. Ja, és bocs, de a PhD meg a kandidátus az tautológia. Melyik titkosszolgálat hamisította amúgy? 🙂