Napi szösszeneteiből – manapság, szinte mindenben van bőven déjà vu

2015 január 7 7:30 de.6 hozzászólás

Ja s ráadásul verik a négereket – A derék TGM értékrendjéről

Nem kevéssé igazolandó, hogy egyébként igencsak találó megállapítása „’politológus’-nak és ’elemző’-nek eufemizált dumagépek” belső szemlélődésből fakad, a derék TGM írást rittyentett „TGM: Amerika és mi” címmel.

„Az amerikai összeesküvésről szóló vad rémmesék arra alkalmasak, hogy félnótás és félcédulás jobboldali vezetők egyszerre ijesztő és agyalágyult „országvédelmi tervekkel” hozakodjanak elő, de ezeknek a baljóslatú őrülményeknek visszás látványa sem késztethet bennünket arra, hogy kritikátlanok legyünk az Egyesült Államok politikájával szemben. Igaz arra se, hogy elfogadjuk „a Nyugatot” mint afféle barbár, züllött, kulturálatlan kültelket a kulturális etnicizmus ismert rossz modorában gyalázó zsurnalizmust.”

Nos ahogy a megállapítás rá is jellemző ez az indítás pedig a meglehetősen zavaros gondolatvilágára jellemző. Maga az írás – ami bár by the way elismeri, hogy Orbán és a többi „félnótás és félcédulás jobboldali vezetők egyszerre ijesztő és agyalágyult”, de azért félnivalót ő is az amcsikban és az EU-ban lát – igen csak Déjà vu érzéseket kelt bennem. Kezdve a szörnyű, amit Rákosi művel, de az amcsik meg verik a négereket, Sztálin kinyírta a fél orosz intelligenciát, de megvédte a hazáton át, egészen a világot lángba borító Hitler autópálya-programjáig!

„Tessék őszintén beszélni. Ami engem illet, én se a globális-nagyhatalmi, se a periferiális-kisállami kapitalizmusváltozatnak nem vagyok barátja, és ha az Orbán-rezsim végre-valahára megdől, nem óhajtanám az egyik fajta függőséget a másikkal fölcserélni. Ez csak egy vélemény a sok közül, de remélem: világos.”

Igen Gazsi egészen világos, sőt túlságosan is!

Az pénzügyi kultúránkról – S még nem is a pórnépet érinti

Mint tudjuk, vagy nem is annyira: „A pénzmosás elleni törvény 2013. július 1-i módosítása nyomán a jogi személyiséggel rendelkező hazai vállalkozások és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, valamint az egyéb jogi személyek (például alapítványok, társasházak, egyesületek) képviselőjének 2014. december 31-ig írásban kellett nyilatkozni számlavezető hitelintézetüknél tényleges tulajdonosukról, amennyiben ezt korábban nem, vagy nem a jogszabálynak megfelelő tartalommal tették meg.”

A penzcentrum.hu értesülése szerint: „Hiába volt a bankok igyekezete, sorozatos figyelmeztetés (több is), a pénzmosás elleni törvény legutóbbi módosítása nyomán vállalkozói bankszámlák tízezreit (becslések szerint a számlák több mint 5%-a) zárolták január elsejével Magyarországon.

Miféle szakértelemről van szó? – Gyenge igény, vagy nagy a helyhiány, vagy csak pártkatonákkal Dunát lehet rekeszteni.

Igen csak elgondolkodtam egy tegnapi MTI híren: „Január 5-én megindult a munka a Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárságon, a 110 fős létszámból 64-en kezdtek el dolgozni, ám folyamatosan érkeznek az új munkatársak”. Már ebben a mondatban is van némi barokkos túlzás, bár Orbániában a munka nagyon mást jelent, mint szerencsésebb országokban. Azonban a mondat másodok fele, különösen Böröczk Anita, az államtitkárság szóvivője szavai után igen csak érdekesen hangzik. A derék szóvivő elmesélte, hogy: „az államtitkárság korábbi dolgozóinak mintegy fele nem költözött Budapestről Kecskemétre, helyükre a környékről vettek fel képzett, az agráriumban és a vidékfejlesztésben jártas fiatalokat. S – szerinte – február derekáig teljes lesz a létszám.”.

Maga a jelenség sem rózsás, – de mint tudjuk ez is bemondásra megy

Életem során sok érdekes feladattal kellett megbirkóznom, olyan is akadt, hogy egy új számító-központot kellett megszerveznem. Ennek során számos szakmai interjút folytattam le. Igen csak érdekes és tanulságos, sőt néha humoros (mindenképp ide sorolnám azt az idős hölgyet, aki évtizedekre menő gyermek-könyvtárosi gyakorlatára hivatkozva győzködött arról, hogy ő ripsz-ropsz beletanulna a program-könyvtárosi feladatba). Így van némi tapasztalatom arról, hogy miképp vélekednek a végzettségük mikéntjéről az emberek. Az ennek alapján elvártak nem igazán tértek el a népszámlálás során szerzett tapasztalataimtól.

Egy MTI hír szerint „A Központi Statisztikai Hivatalnak a 2011-es népszámlálás adatait feldolgozó tanulmánya szerint: folyamatosan javul a lakosság iskolázottsága és az idegen nyelvet beszélők aránya”. Nos elegánsan túllendülve azon, hogy nálam már 2015 van, és a kiemelés az MTI-től van egy dolgot meg kell állapítani: a dolog bemondásra ment!

Amúgy a komoly relevanciával rendelkező „Budapesten minden harmadik ember diplomás, addig a leghátrányosabb térségekben a lakosság harmada csak a nyolcadik osztály elvégzéséig jutott.” megállapítást erősen árnyalja, hogy a kérdezőbiztosok az esetek zömében személyesen ismerték a „pácienseket”. Gondold meg Wazze, a volt tanító-nénidnek azt mondani, hogy 2-3évet jártál egyetemre, miközben ő engedett át kegyelemből (csakhogy már ne lásson) a 8dikban!

Egy érdekes mondat, – amiben több van, mint az elsőre látszik

Mottó: Ebben is van bőven Déjà vu, emlékszel Wazze mekkorákat dagonyáztunk morgolódva, az akkor már kapható szkaccsot szopogatva, a 70-es években

Az apropó amiért ezt a pár napja elhangzott mondatot felemlítem az az, ahogy Boda András a Népszabadság újságírója kezeli „Várady szerint kihagyták a társadalmat” című írásában.

Egy kérdésében, mely a visszalépést fírtatja „Úgy is tűnhet, a bírálatok miatt hagy fel a tüntetésszervezéssel.” vádat fogalmazat meg, amire Várady megismételte az inkriminált kijelentését: „egzisztenciális helyzetem nem teszi már lehetővé azt, hogy főállásban aktivistáskodjak”. Amire a derék firkász egy meglehetősen bunkó választ rittyentett: „Sokan már ezt a magyarázatot is kétkedve fogadták”.

Nos a jelenség – mert lássuk be, ez nem egy egyszerű momentum – igen csak jól példázza a mai magyar rögvalóságot, a helyzet 22-es csapdáját.

Nem tetszik a rendszer? Imádkozz, kérve Isten segítségét. Bízz benne, hogy majd csak jön valaki, aki kikaparja helyetted is a gesztenyét.

Hogyan? Hogy te is tehetnél valamit? Majd ha megörültél!

A párt derék potentátjai elsőbb lekomcsiznak, majd lehazaárulóznak, majd amortizálnak kiderítve, hogy egyszer az utcán láttad Gyurcsány autóját elhajtani, de nem köptél utána (s hiába védekezel, hogy téged úgy neveltek, hogy nem illik köpködni az utcán se). Vagy biztos forrásból értesülnek, hogy egyszer jártál egy hangversenyen, amit egy amcsi szervezet is szponzorált.
S ha még ez sem elég, akkor jönnek a megmondó-emberek, akik kiderítik és jól bedumálják a társaidnak, hogy te nem is vagy igazi szenvedő!

Megszólal az uszoda-szakértő – Zsóti a „a fekete öves spermákból álló honi szabad sajtó.”-val perlekedik

Hogy ő ne lenne szakértő, már azon túl is, hogy állampárti potentátként (akkor is most is) tudja a hozzáértést a párt-megbízás bőven pótolja. De az 5számú még csak árnyalással sem titkolt antiszemita kirohanásainak egyike a „csöpögő orrú rohadt zsidókról” is uszodai ihletésű.
Mára rendelt Álláspontjában így oktatja a közt a BVSC uszoda ügy kapcsán: „a párhuzam akkor lenne helytálló, ha az uszoda megnyitott volna, és a sportklub alelnöke nyitvatartási időben záratta volna le a medencét, hogy abban egyedül és/vagy a fiával úszkáljon, mint Bástya elvtárs. De az uszoda még nincsen nyitva, tehát ilyesmi nem történt. Annyi történt, ami naponta megtörténik mindenütt a világban: egy intézmény vezetője a hivatalos megnyitó előtt kipróbálta a rábízott objektumot. Mindez szóra sem érdemes, csak errefelé, ahol a fekete öves spermák meg a retek proli mikrobloggerek már nem tudnak mit kitalálni, hogy cseszegessék a kormányt, a Fideszt, és persze mindenekelőtt Orbánt.”

Ezt kapd ki – álló nap jó híreket hallgatni (kaptam)

jó hírek

jó hírek

Csak nehogy Orbán elszólja magát – Már egyeztetnek Putyin látogatásáról

Az MTI beszámolója szerint „Munkalátogatásra hivatalos Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre, ennek a soron következő látogatásnak időpontjáról (na és persze programjáról) zajlik az egyeztetés – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője”.
A dolognak persze- most is – meg kell adni a módját, s semmi kétség meg is fogjuk adni.
Azonban tartok tőle, hogy a legszokásosabb helyszínt praktikus lenne kihagyni.

Kerényi Imre

Kerényi Imre

Igen, ahogy az ilyen kimagasló eseményeknél errefelé lenni szokott ott van az ilyenre már sokszor használt Hősök tere. Amivel azért lehetnek némi gondok, mert még pillanatnyi (na jó ez nála nem pillanatnyi, de így szokás mondani) elmezavarában a mi daliás pávatáncos kaméleonunk még elrikkantja magát: Ruszkik haza! =))

És végül egy „okoskodás”

Kaptam

Matrica-ciki

Matrica-ciki

6 hozzászólás

  • Christopher Adam

    TGM-t viszont azért tisztelem – akkor is amikor politikai nézeteivel nem értek egyet – mert veszi a fáradtságot, hogy gondolkodjon és reflektáljon, nem csak régi sablonokat tölt ki, nem csak kellemes, lájtos közhelyekkel operál.

    Ellenben a magyar „baloldali” ellenzékkel, amely öt év után sem vette a fáradtságot, hogy némi önreflexiót tartson arról, hogy mit jelent ma, Magyarországon baloldalinak lenni, milyen értékek alapán kéne koherens platformot létrehozni. Pedig meg volt rá az idő, de az ellenzék jobban szereti a könnyű és kellemesebb feladatokat. Mint például Rikardora változtatni mindenki nevét a Facebookon. Ez talán egy szép szimbólikus gesztus lehet, de az ellenzék öt éven keresztül megmutatta, hogy ennél komolyabban és mélyebben gondolkodni a baloldaliságról képtelen, vagy egyszerűen nem hajlandó.

    Vagy egyszerűen nem is baloldaliak és így nehezükre esik nekik.

  • Egy szomorú és felháborító apropó:
    R.I.P. Wolinski (is)

    Terror-támadás érte a szatirikus Charlie Hebdo című francia lap párizsi szerkesztőségét

    A rendőrség tájékoztatása szerint 12-en haltak meg a lövöldözésben, köztük két rendőr. Rajtuk kívül további 7 karikaturista is megsérült a támadásban.

    http://www.lambiek.net/artists/image/w/wolinski/wolinski_chirac.jpg

    A dolog személyesen érint, mivel a legyilkolt kiváló művészek egyike Georges Wolinski volt, aki nekem az egyik legnagyobb kedvencem volt.
    1934-ben született Francia Tunéziába. 1968-ban Signé –vel (Maurice Sinet, aki a másik nagy kedvencem) alapította meg L’Enragé szatirikus magazint.

  • Christopher Adam

    2015 január 7
    8:43 de.
    Hát tudod kedves Chris, sokminden tud eszembe jutni TGM-ről, de tisztelet nagyon nem. Mégha csak a pozitívumokat sorom. Egy dolog tény, hogy élőben én még nem találkoztam hozzá hasonlóan nagy olvasottságú emberrel. Nem is azzal van a gond, hogy ne gondolkodna és ne reagálna, csak a szemléletével, de azzal annál több.
    A magam részéről – sok más mellett – a legnagyobb gondom, hogy konzekvensen konzervatív-ként beszél Orbán-ról! Pedig kizárt dolog, hogy ne tudná ez egy bődületes marhaság!

  • sharapova2008

    A „derék TGM” egy konfúzus,politikai kalandor,aki gyakran egyetlen mondában még önmagának is ellentmond! Örölnék,ha média ritkábban hivatkozna „elmés megállapításaira!”

  • sharapova2008

    TGM valóban olvasott „gondolkodó”,de ami kijön belőle,az torz,eklektikus blöff,amit komoly képpel igyekszik előadni! Mindenhová üt egyet,konklúziói használhatatlanok,elvtelensége előbb-utóbb nyilvánvaló lesz!