Navigare necesse est!

2015 január 22 9:06 de.14 hozzászólás

Avagy miért is buli egy veszteséges (?) kikötő megvásárlása (már az is kérdés, hogy’ a bánatba tudták gazdái veszteségessé tenni, mivel a balatoni vitorlássport nem éppen a csórók sportja).

Nézzük az előzményeket.

A fideszes többségű önkormányzat karácsony előtt harsonaszó és görögtűz mellett bejelentette, hogy sikerült eladniuk a – szerintük – veszteséges Keszthelyi Yachtkikötő kft.-t a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő kft.-nek. A vevő az üzemeltetőért hétmillió forintot fizetett, állják a cég eddigi tulajdonosa felé fennálló 23 milliós tartozást, a kikötő ingatlanainak megvásárlása érdekében pedig további 330 milliót tesznek a cégbe. (korábbi ügyletek miatt az ingatlanok az állami a Balatoni Hajózási zrt. tulajdonában vannak.)

Most jön a meglepi. Na, ki a tulajdonosa a vétel nyélbe ütése előtt pár hónappal megalakult cégnek? Csak nem a Tiborcz István által tulajdonolt Green Invest kft és annak kapcsolt cégei? Hát hitte volna valaki?

„az ügylettel Tiborczéké lett egy 221 négyzetméteres fürdőház, egy 192 négyzetméteres recepció, egy 102 négyzetméteres snack bár, a vitorláskikötő építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó valamennyi vízjogi engedély, a kishajók fogadására alkalmas közforgalmú kikötő használatbavételi és üzemben tartási engedélye, és vagy kétszáz kishajó és húsz csónak kikötési-állási joga.”

Mitől is buli ez – azon felül, hogy a Fideszben meghonosodott jó szokás szerint egy, amúgy prosperáló céget veszteségessé tettek, hogy azután messze áron alul eladhassák egy csókosnak – arra álljon itt egy rövid díjszabás.

Kikötő használati díj: hajóhossz 7,00m-ig napi 5.000.-, 7,00-10,00m-ig napi 7.000.-, 10,00m felett napi 9.000.-
Téli kikötőhasználat 10,00m-ig 1.000.-, 10,01-től (míly precíz!) napi 2.000.-.
LxB kikötő használati díjak (akármi is legyen az) vitorlás kishajó 15,01-20,00m2 éves 139.000.-, havi 62,000.-, csónak éves 33,000.- és havi 18,000.-.
Egyéb kikötői díjak: elektromos csatlakozás díja alapdíj 30%-a, kikötőcölöp használati díja 18%, wc és zuhanyozó használati díja 55% (ez azért nem semmi!), ivóvíz vételezés 20%.
Parton tárolt kishajó éves tárolási díja 250.000.-, vízen hajóhely (vagy versenyhajó parton tárolás, versenyekhez daruzással): 3*10m 580.000.-, 3,9*13m 710.000.-
Bértárolások nyitott helyen havi 28.000-39.000, sólya használati átalánydíj 12.500.-, daruzás 55.000.-, 5 vízretétel, 5 kiemelés.

Na, ezt tessék, kérem, felszorozni a kishajó és csónak számmal ( a szezon ápr.1-től október 30-ig tart), és akkor még nem számoltunk a vendéghajókkal!
Egy szezon alatt bejön a vételi díj, attól kezdve meg a kis rokony számlája hízik.
A további 330 millió cégbe tétele meg? Ugyan, kérem, még a Tiborcz gyerek se volt soha olyan szegény, hogy ígérni ne tudott volna!

14 hozzászólás

  • Mint általában, adatai ezúttal is tévesek.

    Kikötői szolgáltatások (a cég honlapjáról)
    1.) Vizen tárolás, téli parti tárolással (Ft/év)
    Hajómérettől és hajóhelytől függően 180.000-260.000,-Ft között. Csak éves díj van.
    2.) Hajó, csónak, szörf , egyéb vízi jármű tárolása a parton
    0-5,99 60.000,-Ft/év napi 2.000,-Ft
    6,0- 100.000,-Ft/év napi 3.000,-Ft
    3.) Sójázás
    3.000,-Ft
    4.) Vendég hajóhely használata
    3.000,-Ft/éjszaka (maximum 2 éjszaka)

    Mit nézett, Monte Carlo-t, vagy Füredet?

    Emellett vannak működési költségek is:

    – munkabérek és járulékai?
    – víz, villany, biztosítás stb.?
    – karbantartás, felújítás?
    – beruházás, kamatok, amortizáció?
    – adók?

    A hajó kapacitást valahogy kihagyta. Hogy számolhassunk is valamit.
    Megjegyzem a vendég hajók ha beállnak pár órára, fél napra nem szoktak érte pénzt kérni…

    Szóval ez a dolog nem magától működik.

  • enterprise, mint általában, megint mellé lőtt. Az adatokat kérje számon a Magyar Hajózási Zrt-től, ugyanis onnan vettem. Hidegen hagy a keszthelyi kikötő honlapjának alulkalkulált árjegyzéke – már, ha van ilyen. Attól lett veszteséges, picinyem 😀
    Mit gondolt, az egyes hajóosztályokra is ki fogom szorozni? Ugyanis nem kapacitásra jegyzik. Amatőr…
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Vitorl%C3%A1shaj%C3%B3-t%C3%ADpusok. Ki volt az a bolond, aki magát bárhol is egy hajó fedélzetére eresztette? Nem mondom, deck-boynak – sok év után – talán megfelelne. Biztos vagyok benne, hogy fedélzetet kiválóan képes tisztán tartani. De a kötélkezelést már nem bíznám magára. Még a kikötői rögzítőkötelét sem.

    Mi vagyok én, könyvelő? Itt nem a tartozik-követel forgalomról van szó. Hogy maga mit jegyez meg, lényegtelen. Nem kikötőmester Keszthelyen.
    Tetszik, hogy próbálkozik, de sajnos, megint nem nyert. Ne adja fel, egyszer még bejöhet.

    Ja, egyébként a keszthelyi kikötő honlapján ilyen adatok nem találhatók 😛 Pech.
    Na, fusson neki +1x.

  • Ille,
    a duma nagy, a hang erős, a tartalom kevéske…
    ( http://kyc1879.hu/index.php?page=kikoetoi-szolgaltatasok )

  • enterprise: magánál ugyanez a tudásra vonatkozik. Igaz, valóban tévedtem: nem a Magyar Hajózási, hanem a Balatoni Hajózási díjszabásából vettem.
    http://www.balatonihajozas.hu/Kikotok/Dijszabas/Vitorlaskikoto-dijszabas
    Ez a honlap egy csöppet autentikusabb. A maga által idézett honlap csak arra bizonyíték, hogy egy központi díjszabással szemben kialakított egyedi díjszabás hogyan is tudja veszteségessé tenni a kikötőt, persze, kizárólag a hajózóközösség érdekében. Olcsó húsnak híg a leve 😀 De legalább jó a dessign 😀
    uppsz. Érzem az égett szagát 😛

  • enterprise: mi lenne, ha valami halovány cáfolatot megeresztene Géza barátom cikkénél is? Ott akad egy jó kis összehasonlítás az ingatlanárakkal kapcsolatban, valamint a közpénzek elherdálásáról. Ahhoz képest a szolgáltatási díjba történő belekötése meglehetősen piti, a szokásos terelés, ráadásul egyértelmű bizonyíték az objektum előre megtervezett kiüresítésére.

  • Ne tereljen, az eladó(a tulaj) árai az autentikusak, nem a szomszéd bolté.
    Géza barátja cikke is ennyire felkészült alapokon áll?
    (Megnézem)

  • Georgina Bojana

    Nem is tudom, hogyan szólíthatnám meg?
    Kedves? – mert nem az.
    Tisztelt? – mert nem tisztelem.

    Enterprise!

    Miért is vagyok ilyan „megátalkodott”?
    Mert Ön Enterprise a kikötői adatokkal foglalkozik, nem azzal, hogy ki vásárolta meg, miből és legfőképpen miért?!
    *
    Csak nézek ki a fejemből és egyáltalán nem okoz örömet az Ön értetlensége.
    Ennyire nem tudja sem felfogni, sem megemészteni azt, amit István érthetően leírt? Amiről tudósít minket?
    Megsúgom, előbb fel kellene fognia, utána meg értelmeznie.
    Jobban járna.

    G.B.

  • Bogdán Géza

    enterprise
    2015 január 22
    1:12 du.
    Én pedig azt látom, hogy Te viszont megtaláltad a kákán is a csomót. De emiatt ne aggódj, mert ha Tiborcz István így folytatja, nemcsak a keszthelyi „libás” strandkikötőt veszi meg, hanem idővel a füredit is. Bocs enterprise, de Monte Carlora az igénylését a miniszterelnök úr felé már benyújtotta Andy Vajna úr, merthogy a kaszinóbiznisz viszont az ő privilégiuma, amit nem óhajt senkinek átadni, még a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak sem. Az általad felsorolt működési költségek miatt pedig egyáltalán ne fájjon a fejed, majd csak kigazdálkodják valahogy. Fel a fejjel enterprise! Ezek csak morzsák csupán, s veszett már több is Mohácsnál. 🙂

  • Bogdán Géza

    enterprise
    2015 január 22
    3:12 du.

    A Keszthelyi Yacht Club szokásos év végi csülökpartija 2014. december 27-én 18.00-kor volt, és arról Te már sajnos lekéstél. 🙂
    Hülyeségek szajkózása és mások írásainak blamálása helyett viszont ajánlom szíves figyelmedbe tanulmányozás céljából a Yack Club 2013. jan. 1.-től érvényes un. évi díjtáblázatát. Merthogy nemcsak kikötői szolgáltatások vannak ám, hanem díjak is, csak azok megismeréséhez az általad belinkelt oldalon egyel lejjebb kellett volna kattintanod. Ha megteszed, talán megvilágosodsz és nem aggódsz a felmerülő üzemeltetési költségek kigazdálkodása miatt. Íme: http://kyc1879.hu/index.php?page=dijak-befizetese

  • Georgina Bojana

    Értelmezésem szerint a fenti cikk”gerince” ez: „„az ügylettel Tiborczéké lett egy 221 négyzetméteres fürdőház, egy 192 négyzetméteres recepció, egy 102 négyzetméteres snack bár, a vitorláskikötő építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó valamennyi vízjogi engedély, a kishajók fogadására alkalmas közforgalmú kikötő használatbavételi és üzemben tartási engedélye, és vagy kétszáz kishajó és húsz csónak kikötési-állási joga.”
    *
    Nem akarnék semmit bérelni, így az erre vonatkozó ktsg-ek nem érdekelnek. De amit István leírt, az igen. Attól kinyílt a bicska a zsebemben, pedig hozzá sem nyúltam.
    Magától.
    Van ilyen mostanában, sűrűn előfordul kis Magyarországon.
    Mit tettem?
    Becsuktam, de nagyon dühös lettem.
    Nem a bicskára.
    (( :O ))
    G.B.

  • LEFOGADOM,

    hogy ennek az üzletnek köszönhetően hamarosan megszüntetik a Balatonon úgy fél évszázada érvényes (magán)motoroshajó (motor) tilalmat…

    .

  • Georgina Bojana

    Kedves Málnaszőr!
    Ez azért durva volna, mert nemcsak a Balatonban élő halakat veszélyeztetné a motoros hajók zaja, de „hun” marad(na) a romantika? A csendben üldögélés a parton, a napozás csendje…
    Vérlázító ez az egész, úgy, ahogyan az van.
    Hazudnak, lopnak, csalnak – s ráadásul hülyének is néznek minket, de azt folyamatosan. A tévében mennek a hirdetések, hogy Magyarország jobban teljesít, meg hasonlóak. Istenemre mondom, gyűlölöm az egész bagázst!
    Mármint „zorbánt” és bandáját.
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • enterprise: ez is mellé. Nem ők voltak az eladó, a szomszéd bolt pedig történetesen a gazdasági és szakmai felügyelet.
    http://nol.hu/belfold/dagad-tiborczek-vitorlaja-1511489
    na, ennyit a hozzáértéséről 🙂

  • Ille,
    maga írta a cikket, magának kell helyes forrást választani. Nem harmadikra, másodikra – elsőre. A NOL – amúgy messze van a hiteles referenciától – érdekes módon az is egy szomszéd boltra, Fonyódra hivatkozik… (Tavaly írtam 40 oldalt egy szakkönyvbe (munka mellett) 3 hónap alatt, nem azért mert lassú vagyok, meg új lenne a szakterület (évek óta csinálom), hanem mert minden adatnak, állításnak több forrásból, többször utána néztem. Magának is ezt ajánlom.

    GB
    Eddig még nem látott privatizációt? 25 éve csináljuk Mo-on. Gyurcsányé (más kommunisták mellett) nem zavarta? Milliárdokat keresett a gyárai privatizációján…
    Ráér sírni, ha szaladgálnak a motorcsónakok a Balatonon, addig ne. Nem aggódik, hogy mi lesz ha Orbán lövet, akasztat? Orbán még nem lövetett, nem is akasztott (nem is fog) . Gyurcsány már lövetett – s nem aggódik?, Kádár akasztott , elég sokat– mégis ezekkel nosztalgiáznak?

    BG
    Mielőtt hozzászóltam, áttekintettem a teljes kikötői honlapot, semelyik ár sincs köszönő viszonyban sem a szerző által közöltekkel… lényeg, a szerző rossz helyről szedte adatait – nem blamálok senkit, a szerző magát blamálja.