Az írástudók árulása

2015 január 28 3:14 de.1 comment

Ha pontosak a 444! értesülései, akkor azt kell mondanunk, hogy az RTL árulással kombinált, nagy nyilvánosság előtt elkövetett öngyilkosságra készül. A portál szerint ugyanis körvonalazódik a megállapodás az RTL és a magyar kormány között, melynek lényege, hogy a kormány a mostani ötvenről ötre csökkenti a reklámadónak azt a sávját, amely főként az RTL megregulázására lett kitalálva. Ellentételezésként a csatorna felhagy az eddigi, a kormányzatot sokszor bírált hangvételével.

A megállapodás az RTL magyarországi vezetésének megkerülésével köttetik, s egyik nem elhanyagolható sarokpontja Dirk Gerkens vezérigazgató menesztése. Gerkens hosszú évek óta a legbefolyásosabb médiaszemélyiségnek számít Magyarországon, 12 éve vezeti a magyar RTL-t, s ebbéli tevékenységében az sem tántorította el, hogy családját a fokozódó fenyegetések miatt kénytelen volt külföldre költöztetni. Egy ideje ő maga is testőrökkel jár, lakása helyett szállodában lakik.

Azt persze már az elején tudtuk, hogy az RTL Klub híradójának megváltozott hangvétele nem a sajtószabadságért vívott csata egyik ütközeteként értelmezhető, hanem szigorúan pénzügyi vonatkozások állnak a háttérben. Elsősorban és közvetlenül a hirdetési bevételek után fizetendő reklámadó, amelyet, szemben az egykulcsos személyi jövedelemadóval, sávosan tart igazságosnak a kormányzat. Ennek köszönhető, hogy a reklámbevételek 15 százalékát birtokló RTL csoport a reklámadónak mintegy 85 százalékát fizeti.

Ettől váltott harcosabb hangnemre az RTL Híradója. Semmi különöset nem tettek amúgy: nem tártak fel nagy botrányos ügyeket, „csupán” hírt adtak arról, amit más kollégák szorgos munkával kiástak és előbányásztak, de nem tudták eljuttatni a szélesebb tömegekhez. Ebben rejlik az RTL „forradalma”: hogy olyan százezreket és milliókat tájékoztattak az országban történtekről, akik idáig el voltak zárva az információtól.

Magyarországon ugyanis évek óta a sajtószabadságnak egy különös, orbáni formája létezik: majdnem mindent meg lehet írni, de nem minden információhoz lehet hozzájutni. Azok a milliók, akik csak a közmédia, vagy a kormányhoz húzó TV2 híreiből tájékozódtak, még mindig azt hiszik, hogy Magyarország jó irányban halad, az emberek elégedettek a viszonyaikkal és boldogok. Örülnek annak, hogy nálunk minden jó, támogatják a boltok vasárnapi zárva tartását, felállva tapsolnak az útdíjnak, és mindennek, amit a kormánytól kapnak.

Az a néhány tüntetés, ahol mindössze néhány tucat, a bukott baloldal által felheccelt hőzöngő lézeng, csak a haza ellenségei, valamint a velük szövetséges gaz imperialista hatalmak aknamunkájának tudható be.

A Föld lapos, és négy elefánt tartja a hátán.

Ebbe, az adófizetők pénzén fenntartott közmédia által sugallt árvalányhajas világképbe rondított bele az RTL híradója, amikor azokhoz is elvitte a valódi információt, akik elől az eddig el volt zárva. Akit érdekelt, tőlük megtudhatta, amit a közmédiának lett volna kötelessége elmondani: hogy mi történik Magyarországon, miként látnak bennünket a világban, mivé lett Magyarország.

Korrupcióval átszőtt, lesajnált, lenézett hellyé tették Magyarországot a hatalom fura urai.

Nem voltak illúzióink, mert nem ma jöttünk a hathuszassal. Tudjuk, hogy a világot a pénz mozgatja, az elvek, igen kevés kivételtől eltekintve, leginkább a tizenkilencedik századi romantikus regények lapjain, és a valamikori szovjet partizánfilmek kockáin lelhetők fel. Az első perctől tudtuk, hogy mi áll az RTL megvilágosodása mögött, de nem bántuk, mert végre azt tették, amit nekik és másoknak már korábban is tenniük kellett volna: nem a kormányhoz közeli közleményeket tálaltak hírként, hanem tájékoztattak és informáltak.

Ha valóban igazak a 444! értesülései, akkor ez nem csupán árulás az RTL részéről, de legalább annyira öngyilkosság is. Egyfelől, ismerhetnék már Orbánt és kormányát. Tudhatnák, hogy számukra az írott szó is pillanatok alatt semmissé válhat, és hogy még az általuk hozott törvényeket is képesek felülírni.

Az RTL-nek nem csupán az az érdeke, hogy csökkenjen a céget sújtó, méltánytalanul magas adó. Hanem az is, hogy az országban, ahol az RTL is működik, kiszámítható legyen a gazdasági környezet.

Legyen tisztességes verseny például. Ami azt jelenti, hogy nem az boldogul, aki a hatalmasok kezéből eszik, hanem az, aki jobb, tehetségesebb, szorgalmasabb.

Sajnáljuk, ha igaza lenne a 444-nek.

Sajnáljuk, ha igazunk lenne.

1 Comment