Magánügy

2015 február 15 10:25 de.8 hozzászólás

Stefan Stefanovics és a múlt idő

Na, nem annyira a régmúlt, pedig Stefan Stefanovics azt fogja használni, de azért mégiscsak. Szóval, Stefan Stefanovics mene, mene – ráadásul tekel és ufáresz, bár egyesek szerint noch dazu ufárszi – az M3ason, hirtelen felindulásból elkövetett állomány gyűlés okán, mikoron is lefékeze előtte teljesen érthetetlenül egy izé. Stefan Stefanovics, hogy elkerülje a bajt – mellette a belső sáv erősen foglalt vala, szép, nagy és fekete autókból kifolyólag – gondolá, majd a leállósávon elkerüli az ütközést. Hát, nem kerülé el. A Suzukija – abs ide, abs oda – játékosan megperdüle, és egy csöppet leamortizála magát a szalagkorláton. A szalagkorlát, köszöni szépen, jól van. A főcím csak illusztráció.

Na, ekkor vevé kezdetét Stefan Stefanovics vesszőfutása.
Megalkuván szomszédjával, hogy ő majd eljöve eléje másnap reggelén a Liedl parkolójába, elkísérendő a szervizbe, majd haza fuvarozandó kies Mogyoródra, Stefan Sefanovics kiparkola a Liedl parkolójába, és vára szomszédjára elannyit, mit még nőre se vára életében. 40 perc után felkerekedvén, mindenki csodálatára elvivé a roncsot a szervizbe, ahol mondák, hogy ránézésre 500.000.-. Mi lett volna, ha nem néznek rá? Meghogy min. 2 hét. Stefan Stefanovics búsan hazafelé erede. 1-es villamos Népstadionig, metró Eörs vezér teréig, HÉV Mogyoródig, ez eddig kb. 90 perc. Mogyoródon bent álla a Volánbusz: tessék mondani, mikor az akkor? Egy óra múlva. Hát akkor gyalogmenet, hegyen-völgyön megyen a turista, egy óra csöndes izzadás, mert hát, süt ám a nap, de nem úgy vala öltözve!
A szomszéd meg időközben otthon rágandja a körmét, hogy miért is nem jövék haza? Világos: Palotáról hazajövék, majd Mogyoródról visszamenék a Mexikói útig, Zuglóban. Logikus. Na jó, ő is elmúlt már 60.

Semmi gond, ott figyel a 125cm3-es Grand Dink, nomajdazzal. Csakhogy másnapra amolyan havária álla elő, mi szerint alul jég, felül porhó. De hát Stefan Stefanovics mit nekem zordon Kárpátoknak vadregényes tája szittya kiáltással mégis útnak erede. Nem kellett volna. Mikor másodjára mene ki alóla a motor, gyanítá, hogy nem jó döntést hoza. Harmadjára már fel se tudá állítani a jószágot, lévén, hogy az 150 kg vala, Stefan Stefanovics meg ugyancsak elpillede vala. Jövel hálistennek arra járókelő, ki segíte feltolni a motort a maradék 10 méteren az emelkedő csúcsáig, meg udvariasan begyüjté a jobboldali visszapillantót, ami a boruláskor leficcede.

Időjárási anomáliák elhárítódván, marada a száguldozás két keréken eladdig, amíg a Dinka egy csattanással el nem veszíté a kompresszióját, ami látó emberek szerint vagy szelepszárból, vagy dugattyúból kifolyólag adódik, így a Dinka, akármennyire Grand is, most a főtéren dekkola egy ismerős udvarán, mert nehogy már azt hidd, hogy az összes motorszerelő ismerősödnek van éppen most trailere!

Na, most következék a géperejű jármű után való kutatás. Akada egy szomszédnál egy robogó, de Simpson-blokk vala beépítve, ami ugyebár, sebváltós, és Stefan Stefanovics meg nem most fog megtanulni sebváltós motorral közlekedni.

Akadt vala egy másik szomszéd kis Suzuki robogója, ami ugyan olyan képzetet ada Stefan Stefanovicsnak, mint majom a köszörűkövön, de hát, ne adjunk a hiúságra, ha gurul. Gurulni gurula a próbaúton, de másnap reggel már az istennek se.

Marada a rendkívül egészséges megközelítés, vagyis fagyott mezőn keresztül 2,5 km gyalog, nehezítve 50 m zsugorjárással az M3 vízátereszén keresztül (120cm belmagasság), majd utána Volán-busz, a csodálkozó sofőrzettel, akinek majdhogynem tevőlegesen kellett bebizonyítania Stefan Stefanovicsnak, hogy jogosult az ingyenes utazásra.

Szombaton vala még egy próbálkozása, mivel egy másik szomszédja megkapá a szolgálati kerékpárját – amit később a fél falu megcsodála, lévén rá vala pingálva, hogy POLGÁRŐRSÉG – hát neki erede vele. Megbáná. Az a drótszamár, bár csinoska, egyenes aszfaltra vala képezve. Első sebessége az un. szapora, alkalmas 2-3 fokos emelkedő leküzdésére. Második sebessége a haladós a sík aszfalton. Ebben a fokozatban úgy szágulda el Stefan Stefanovics mellett egy másik kerékpáros, hogy Stefan Stefanovics majdnem letevé a lábát, mert azt hivé, hogy áll. A harmadik fokozatot be se kapcsolá. Minek? Úgy se tudta volna meghajtani. Lényeg, hogy ez is kimarada, ráadásul a nyereg fel is töré az ülőgumóját, ami megintcsak nem tartoza az élvezetek közé.

Marada hát a gyalogkakukk üzemmód. Még két hét. Stefan Stefanovics úgy véli, ki fog combosodni.

8 hozzászólás

  • Remélhetőleg ez a Stefan nem azonos alias Ille Istvánnal. Habár a leirtak alapján meg tudomásom szerint neked is Suzukid van. Nem tartom valószínűtlennek, hogy a károsult is te vagy. De remélem mindez csak pusztán egy véletlen kitaláció.

  • Javasolják az orvosok is, hogy idős korban mozogni kell.

  • Avi ben: sajnos, nem az. Mármint nem kitaláció. A Stefan Stefanovics a Nolblogos másik énem. Okkal. Harmadíziglen a családban mindenki István volt. Én kaptam egy kiegészítő keresztnevet: Károly. Soha nem használtam, de államilag rám ragadt.

  • Don Ovuz: ja, idős korban.

  • Ille István
    2015 február 15
    11:24 de.
    Szerencse, hogy nem lett komolyabb baj! Az élethez szerencse is kell!
    Én sorompót szakítottam át pillanatokkal a tehervonat előtt. Nem volt előjelző tábla a helyén, csak egy sötét csíkkeresztben az úton, mivel a sorompófény sem üzemelt. A bordán ugrik az autó, így a blokkolásgátló értéktelen. Ha viszont egyszer megcsúszik az autó, nehéz visszafogni. Az első sínre rácsúsztam, csak éppen a másik vágányon jött a vonat.
    Elhibáztam a tippet.

  • Az autó törhet, a lényeg, hogy Neked nem lett bajod.

  • Jaj Ille! Jó, hogy nem esett bajod! De a sebváltós motor nem akkora truváj, csak jó tudni, hogy merre a sebváltó (melyik lábadon, kezeden), és merre kell lökni. Amikor én motorozni tanultam (női személynek ez nem jön olyan élből), akkor a jobb lábra voltak kondicionálva a tengelykapcsolók. Az is nehezítette a stúdiumot, hogy fővárosi szegény lévén, nem volt soha biciklim, ergo, biciklizni se tudtam. Így ültem föl 1967 nyarán az MHSZ tanfolyam keretében egy T-5-ös Pannónia nyergébe. (Megbízható, komótos jószág volt, alacsony üléséről még az én két rövid lábam is leért.) Körbe is jártam a próbakörön a Fóti úti szeméttelepet szépen, csakhogy amikor meg kellett állni, nem tettem le a lábam. Dőltem, mint a krumpliszsák. (A kétmázsás szerkentyűt nem bírtam megtartani, ha elindult.) Az oktató akkor mondott le a nyaralásáról, amit a mi csoportunk sikeres vizsgái utánra tervezett. De végül nekem sikerült elsőre átmennem a vizsgán (ami huszonhármunk közül tán nyolcnak sikerült). De elkövettem azt hibát, hogy egy 125-ös Danuviát vettem magamnak. A Pannónián a jobb lábadon a sebességek sorban követték egymást: le 1-2-3. A Danuvián viszont föl 1, le 2-3. Ebből kifolyólag munkába menet kb. 3-4-szer fulladt meg mind a 3 lóerő, amikor kettesből akartam indulni. De a rosszabbik megoldás az volt, amikor csőgázt adtam a lefulladás ellen: ilyenkor a vasparipa megszaladt, én meg lógtam a végén, amíg mindketten el nem dőltünk. Mindezt képzeld el a Nagykörúton, vagy Baross utcán, egy lámpaváltáskor… Drága párom szerint azóta vannak Budapesten kopasz buszsofőrök…

  • Ha …ovics, akkor helyesen Sztyepán Sztyepánovics.