Antiszemita támadás Montreálban: Horogkeresztek és halálos fenyegetések

2015 február 25 12:05 du.29 hozzászólás

A montreáli rendőrség egy rasszista bűncselekmény miatt indít nyomozást, miután négy autóra vörös horogkeresztet festett egy ismeretlen tettes a Notre-Dame-de-Grace (NDG) nevű kerületben. A rongáláson kívül csákánnyal törtek be két zsidó lakós és két nem zsidó lakós kocsiját. Az ismeretlen tettes üzeneteket is hagyott a megrongált kocsikon, melyekhez egy zárt borítékban golyókat is csatolt.

Fotó: CTV News

Fotó: CTV News

A támadás a Côte-St-Luc Road és a Hampton Avenue sarkánál lévő lakóházban történt későn hétfő este. Egyszer csak arra lettek figyelmesek a lakók, hogy megszólalt a tűzjelző. Amikor lementek a belső garázsba, észrevették, hogy négy kocsit megrongáltak.

„Teljes sokkban voltam. Nem is tudok mit mondani. NDG egy békés, csendes környék”–mondta Daniel, az egyik érintett lakó, aki nem akarta elárulni a Postmedia News-nak teljes nevét. „El szomorított és egyben felháborított ez az eset. Nem akarok félelemben élni és nem akarok összecsomagolni és elköltözni”–tette hozzá Daniel.

Louis Heroux, a montreáli rendőrség szóvívője szerint a gyűlölethez és rasszizmushoz fűződő bűncselekményről van szó.

Harvey Levine, a B’nai Brith Canada québeci regionális igazgatója „siralmasnak” nevezte az incidenst.

Reuben Poupko rabbi pedig jelezte, hogy manapság sokkal érzékenyebbek a zsidók az ilyen támadásokra mint akár 10 hónappal ezelőtt, tekintettel a párizsi és kopenhágai terrorista bűncselekményekre. Ugyanakkor hozzátette, hogy Montreál zsidóságát nem lehet megfélemlíteni.

Corey Fleischer, egy montreáli üzletember aki graffiti eltávolítással foglalkozik felajánlotta, hogy díjmentesen letörli a horogkeresztet az érintett kocsikról.

Több mint százezer zsidó él Montreálban, így Torontó után itt található a második legnagyobb kanadai zsidó közösség.

29 hozzászólás

  • Káldi József

    Divat lett a nácizmus dicsőítése, mint a maoizmus nálunk 50 éve….a hatóság elnézi nekik. Ezek a hülyegyerekek azt sem tudják miről beszélnek. Amikor megmutattam a mostanában ünnepelt kitörés napja idején készült fotókat Budapestről…azt mondták az oroszok bombázták le a hídjainkat…Persze, hogy Berlinből haza felé úszva keljenek át a Dunán tudós barátaim! Nna ezen elgondolkodtak. Tájékozatlanok, és senkitől nem kapnak holmi felvilágosítást, mi is történt?

  • Miért jó valakiknek más ártatlan embereknek ilyen súlyosan ártani? A rasszizmust gyökerestül kell kiirtani!!!

  • Ez lehetett akár egy agent provokáció is, hisz még a horogkereszt se „horogkereszt”…!

  • „adja” az eg a montreali rendoroknek hogy ok kapjak el elobb a tettes-(ek?)-t,es ne a mieink!!

  • Kaldi Jozsefnek-aki ezt irja
    „ezek a hulye gyerekek azt sem tudjak
    mirol beszelnek”.
    Nalunk megszokott,hogy a maradek szemtanuk,
    akik ateltek a szornyusegeket,harcoltak
    a nacik ellen,kesobb az illegalis szervezetekben
    {Palmach,Hagana,Ecel,Lehi}talalkoznak gyerekekkel,
    es meselnek nekik ezekrol az evekrol.
    Ez- nem csak tortenelem,hanem pelda a mai
    IDF katonainak is.
    Talan- ez a jarhato ut.
    Talalkozzatok veluk-amig meg van kivel.

  • Káldi József
    2015 február 25
    1:48 de.
    Én elmondom, kik bombázták Budapestet: az angolok, az amerikaiak és igen az oroszok is. De az oroszok nem annyit mint az amerikai szönyegbombázás okozott.
    Az oroszok bombái, kicssebbek voltak és ritkábban jöttek.
    De egy keveset ők is bombáztak. A nagy károkat, inkább az amerikaiak okozták.Miért? Mert az „okos” Horthy hadat üzent nekik is.
    Ja, a királyi várat is láttam égni!

  • Hegedűs Sándor

    Szinte hihetetlen, én már azt gondoltam senki el nem veszi tőlünk ezt a rangot, hogy újfasiszta diktátorunkkal (McCain után szabadon) dicsekedhetünk, ahol már a Hungarikumok közzé emelkedett az állami antiszemitizmus, ami testvérek között is egy rang (reggel még az bosszantott, hogy a mi „bölcs, szeretett vezérünk a Keresztapa” csupán a második a világranglistának korrupt politikusai közül)!!! És tessék, egy kanadai, kis újnáci aki a béka (békamenete az más) segge alatt van, a mi cigány sorozatgyilkosainkhoz képest most az Új Arisztokrata (Agyatlan) Magyar Hon babérjai tőr! Nem hagyjátok!

  • Christopher cikkéhez:
    Mindig és mindenhol él a nép „alja”, bárhová megy az ember és bár milyen időben. Ezt sajnos észre kell venni és számolni vele.
    Legjobb, figyelem nélkül hagyni és az ilyesmin tovább lépni.

  • Hegedűs Sándor
    2015 február 25
    10:59 de.
    A fenti esemeény Montrealban történt, semmi köze nincs a magyarokhoz!

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, vannak dolgok amit nem lehet figyelmen kivűl hagyni, hanem a törvény értlmében az elkövetőket kellőképpen megbüntetni. Következmény nélküli társadalomnak ott van példa a jelenlegi MO.Én szivesebben élek egy olyan országba, ahol kiszmitható a rend.

  • Judith, egyetértek, csak a baj ott kezdődik, hogy a tettest senki sem fogja megtalálni!
    Tehát, nincs akit meg lehet büntetni.

  • Figyelő,
    annakidején hitlerre is csak legyintettek.Lásd hová vezetett.A nácizmust,a nácikat a burokból kibújás előtti embrió korban kell megfojtani.
    Figyelem nélkül hagyni akkor kell amikor már 3 méter mélyen van eltemetve,hogy még a kutyák se tudják kikaparni.

  • ármin,
    te vagy az a veszett kutya,aki szeretné kikaparni 3 méter mélyből a
    náci-tetveket?

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, a nem akarásnak tudod mi lesz a vége. Csak csöndben jegyzem meg, hogy anno Zundelt is csak a németek voltak hajlandók börtönbe csukni szélsőséges antiszemitizmusa miatt. Ez azért egy kis morfondirózásra is ad nekem okot. Lehet, hogy csak Németország az egyetlen hely, ahol az antiszemitizmust komoly bűnnek tartják és hajlandók is fellépni ellene?

  • Erre nem tudok válaszolni. Tudomásom azerint, Kanadában nem rejtőznek nácik, hogy becsukhassák-
    Azok főleg Argentinába mentek.

    Lehet, hogy valami buta suhanc festette be az autókat, hogy valami hülyeséget csináljon. A falak firkálása is ilyen.

  • varga béla a kuruc in fos kiadója és szerkesztője is Kanadában bújkál az amerikai igazságszolgáltatás elől.Minden bizonnyal magyar és egyéb nácibarátai bújtatják.Ergo ott sincs hiány csatorna töltelékekből.

  • Akik nem tudnák vagy tagadni akarnák:Amerikában legálisan tartanak náci összejöveteleket.Karlendítéses,horogkeresztes zászlócsóválással
    Argentínában sincs belőlük hiány.

  • A horogkereszt soha nem volt voros. Szerintem a buta tudatlan kmh festette oda.

  • Na! Akkor ezzel a logikával, legközelebb megjelenik egy cikk a Globe and Mail-ben vagy a Macleansben ami kritizálja Orbánt es a Fideszt, akkor a KMOSZnek is, ahelyett hogy felhaborodjon, inkabb „legjobb figyelmen nélkül hagyni es az ilyesmin tovább lepni.”

  • Kopacsi!
    Azert visszavennek a sajat pofambol! Apad kiszolgalta rakosi apadat, majd nagyimre mellet mint nemzetor a fiatalokat vegzalta. Kesobb a birosagon elharulta a forradalmat.

  • Judith Kopácsi

    Gemes Lajos, vizióid vannak. Menj orvoshoz.

  • Nem „lakós”, hanem lakos.

  • Gemes Lajos
    2015 február 26
    4:53 du.

    „a buta tudatlan kmh ”
    Tiztülette írdeklődök, hogy te hunnyertí szellemi vetílkedőt?.. Merhogyám- attú tartok, -egy vödör sár is komoly kihívás lenne a számodra szellemileg..

  • Gemes Lajos: valóban. Mi több, a buta, tudatlan provokátornak csak vörös festéke volt odahaza. Most mit szól, micsoda felelőtlenség?
    Amúgy ráadásul annyira buta és tudatlan volt, hogy az eredeti szvasztikát festette oda, ami ellenkező perdületű, mint a hitleri horogkereszt.
    Persze, a szándék kétségtelen, csak hát, a tudás, az biza, erősen hiányos. A magukfajták szintje 🙂
    Na, fusson még egy kört, fiacskám 😛
    A KMH pedig egy net-es újság, nem tud festeni.

  • Gemes Lajos: az ötlet jó! Vegyen vissza a saját pofájából!

  • pitral: ennyi jött le az egészből? Szegénykém…

  • Kanadai
    2015 február 26
    5:49 du.

    Szerintem, kis különbség és kevesebb hatása van, ha 4 autót befestenek horogkereszttel egy garázsban, mint egy cikk bármiről vagy kiről egy országos újságban, magazinban.

  • Szerintem sokkal sokkolobb es ilyesztobb ha horogkeresztet festenek egy zsido illető kocsijára aki túlélte Európába ezt a korszakot, ne adj isten, megjárta a koncentracios tábort, illetve ha egy ilyen személynek a leszármazottjának a kocsiját festettek be, mint hogy ha egy kanadai engem megkérdez hogy mi történeik Magyaroszágon mert épp véletlenül olvasott egy negatív cikket valahol. Ebbol csak egy beszélgetés lesz, nekem nincs mitől félnem.

  • Gemes Lajos,
    te ilyen lököttnek születtél vagy különórákat veszel a kuruc in fosból?