Montreáli kerekasztal Scheppele professzorral a magyar jogállam hanyatlásáról

2015 március 2 6:36 du.42 hozzászólás

Testvérlapunk – a Hungarian Free Press – olvasói már tudják, hogy 2015. március 3-án, 17.30-kor a Concordia Egyetemen magyar vonatkozású kerekasztal beszélgetésre kerül sor. Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, Bozóki András, a budapesti Közép Európai Egyetem (CEU) oktatója és Göllner András, a Concordia University emeritus professzora ad elő arról, hogy mit jelent amikor egy Európai Uniós tagállamban drámai mértékben sérül a jogállamiság, mint ahogy az Magyarországon történt 2010 óta. Tartalmas előadásokkal mutatják be a tágabb angol nyelvű montreáli lakosságnak, hogy miképpen bontották le szisztematikusan a jogállamiságot Orbán Viktor Nemzeti Együttműködési Rendszerében.

De vajon tehet-e bármit is a Európai Unió a magyar kleptokrácia ellen és jelent-e veszélyt a magyarországi helyzet az unió számára? Ez is szóba kerül a keddi kerekasztal beszélgetés alkalmából.

Az angol nyelvű előadást a Concordia University politológia tanszéke szponzorálja 2015. március 3-án, 17.30-kor. Az előadás a 1455 de Maisonneuve Boulevard West alatti Hall Buildingben, a  767-es tanteremben lesz megtartva.

Minden érdeklődöt szívesen várunk! 

42 hozzászólás

  • Jaj de kár, hogy nem tudok ott lenni!!!! 🙁

    Mindhárom előadót sok szeretettel üdvözlöm, Kim-nek különösen, az utóbbi időben sok levelet váltottunk kuruc ügyben! Szóval Chris légyszi add át!

    A magas színvonal a jelenlévők tükrében abszolút garantált!

    Készül felvétel gondolom, nagyon várom! 🙂

  • Hanyatlani csak az tud, ami létezik is.
    Jogállam az, ahol úgy változtatják a jogszabályokat, ahogy a törtvényhozók érdeke éppen úgy kívánja ?
    Jogállam az, ahol nyakrafőre visszamenőleges érvényű és hatályú törvényeket hoznak ?
    Jogállam az, ahol törvényeket az ötlet megszületésétől számított 24 órán belül hoznak törvényeket ?

    Soroljátok tovább, kérlek … !

  • Remek névsor. Ebből nem lesz tabu, az biztos.

  • A magyarországi helyzet talán nem,de a tény,hogy magyarország tagja az európai uniónak jelenthet komoly veszélyt.Ahová MO bármikor tartozott vagy lepaktállt bukásra itéltetett.Ha az EU ból idejében kipöckölik,van remény a fennmaradásra!

  • Jegyzeteim egyik becses darabja az a 10-12 oldalas tanulmány amit Kim Lane Scheppele professzor asszony közreadott 2013.03. 21-22-23-án Washingtonban a Helsinki Bizottság előtt a 2010 óta Orbán kormány által felépített Magyar jogrendszerről.-Leginkább egy gnómhoz hasonlítható.-

  • Nem látom Feszty Dániel KMOSZ elnököt a listán.
    Ez pusztán a véletlen műve?

  • Jósnő, Feszty Daniel 5000 miles-ra van pillanatnyilag Montrealtól.

  • Bocsi tévedtem. Nincs olyan messze, hiszen Ottawaban él! Ottawa Montrealtól két óra vezetéss autóval.
    Nem, ezekre a megbeszélésekre, NEM szokták meghívni Feszty Dánielt, hátha ellent mond.

  • Figyelő: Feszty…Scheppele-nek…aha. Nyilván 🙂

  • Ille, van abban valami, hogy Fesztyt nem hívták meg. Gondolom, félnek meghívni.

  • Figyelő: félnek…hát, persze. El tudom képzelni Scheppelét, amint reszket: jaj, csak a Fesztyt ne! 😀

  • Figyelő
    2015 március 3
    12:17 du.
    Nincs ebben semmi fura. Feszty-nek nincs is ott a helye a kerekasztal megbeszélésen, mivel nem autentikus, nem kompetens a témában. Meg sem tudna mukkanni, és ha mégis, akkor azonnal meg lenne tényekkel cáfolva amit ő képvisel. Ezért ha meg is lenne hívva, akkor sem menne el, (nem hülye). Feszty egy kanadai magyar szervezetet irányít, gőze sincs a magyar jogállam működéséről és a látható leépülő folyamatokról sem. Ő kimazsolázza azt ami számára (diaszpóra szemszögből) tetszetős a magyar kormány tevékenységei közül, a többi meg le van..

    Egész egyszerűen olyan lenne Feszty részvétele ott, mintha a G8-asok közé meghívnák mondjuk Tádzsikisztán egyik falujának a polgármesterét -mint vezetőt. Feszty ilyen távol áll ettől a témától és Scheppelétől is.

    Egyébként Feszty meg volt már hívva, jelenleg is meg van hívva nyilvános tárgyalásokra, eszmecserére ahol például a mai kerekasztal egyik résztvevője (Göllner András) is ott lenne, de ezen sem kíván részt venni, elutasította.
    Kedves Figyelő, ne tévessze meg a hozzászólókat azzal, hogy azt mondja: félnének meghívni, hiszen, ahogy előbb említettem, már meg van hívva egy ideje hasonló beszélgetésekre az őt még inkább érintő témákban.

  • Nem Scheppelé szervezi az összejövetelt, hanem Göllner András.

  • Figyelő
    2015 március 3
    10:06 de.

    Tudom, hogy javította is egyből, de azért megjegyzem, hogy 5000 mérföldes távolság a legkeletebb ponttól (Cape Spear, Új Fundland) a legnyugatibb pontig ( Boundary Peak, Yukon) sincs Kanadában. 🙂 Ez legyen a legnagyobb tévedése, ..de jó lenne.

  • Kanadai, részben igaza van. Én csak válaszoltam egy kérdésre, miért nem hívják meg?
    Nem akartam részletekben menni, mert gondolom, Feszty a MÁSIK ooldalon van, mint Göllnerék. Göllner mai előadásának célja, Magyarország további lejáratása, gazdasági vonalon.
    Szerintem Göllner NEM tud többet a gazdasági összefüggésekről, mint Feszty vagy én.
    Sok blablablabla lessz, hogy a hazai magyar kormányt újra feketére fesse. Ehhez segítenek asztaltársai is esetleg.

  • Figyelő
    2015 március 3
    2:55 du.

    Az elég szomorú, ha Feszty a másik oldalon van. Itt két oldal van: igaz és a hamis. A Concordián ma az igazságról fognak beszélgetni és rávilágítanak olyan dolgokra amik rossz irányba viszik az országot. Ez nem blabla és nem befeketítés. Egyébként akár az is lehetne, mert minden értelmiségi, hozzáértő személynek kutya kötelessége felhívni arra a figyelmet a magyar emberek érdekében, amit esetleg egy kormány rosszul tesz az országával. Ezért köszönet szokott járni, nem dorgálás, nem?
    A kerekasztal három vitapartnere mélységében is ismeri a mai magyar helyzetet, ezzel szemben Feszty Dániel még csak nem is élt abban az országban, amit Magyarországnak hívnak és amiről a mai Montreáli kerekasztal beszélgetésen megvitatnak a jogállamiság tekintetében.
    Vagyis nem mondanám azt, hogy ez a három résztvevő -beleértve Göllner Andrást – csak olyan felületesnél is halványabb ismeretekkel rendelkezbe Magyarország alkotmányosságáról, jogállami helyzetéről mint ön vagy Feszty.

    Kim Lane Scheppele a Princeton Egyetem professzora aki közel két évtizede kutatja a magyar alkotmányos berendezkedést, így nem túlzás az, hogy a magyar emberek 95%-ánál sokkal pontosabb és jobb rálátása van a magyar jogállamiságra. A másik két résztvevőt nem kell bemutatnom, valószínűleg pontosan tudja, hogy a magyar alkotmányosság és jogállamiság kérdésében messzemenőkig hiteles hangok.

    Ezen személyek közé Feszty egyszerűen fel sem ér szakmailag (ebben a témában), mert nem kompetens egy kanadai-magyar szervezet vezetőjeként. Ez olyan volna mintha például Feszty egy helikopterekről tartott kerekasztal beszélgetésére képzelnénk oda Scheppelét, Göllnert, vagy Bozókit. Valószínűleg egyikőjük sem tudna érdemben hozzászólni, mert nem a szakterületük. Ezért ne vitassuk el a mai montreáli kerekasztal beszélgető partnereinek hozzáértését és ne hasonlítsuk az önéhez, Fesztyéhez, vagy akár az enyémhez azt. Nem tisztességes.

  • Josno!
    Feszty Daniel mar kinotte az ovodat!

  • Csak ezt nem Montrealba kene tartani, hanem az ELTE -n peldaul.
    A legnagyobb problema szerintem hogy nincs megoldas. Ameddig a baloldal a beka fene alatt van, es egymassal vitatkoznak, addig a Fidesz, azt csinal amit akar, es rohog az ilyen rendezvenyeken.
    Nem tudom hogy nem latja a baloldal hogy nem lehet csak nyugdijjasokra epiteni. Sajnos a statisztika szerint a fiatalok kozott a jobbik a meno. Magyarorszagon az emberek kiabrandultak mar a Fidesz-bol de nincs alternativa.

  • Figyelő
    2015 március 3
    2:55 du.

    „Szerintem Göllner NEM tud többet a gazdasági összefüggésekről, mint Feszty vagy én.”

    Márijaidesanyám.. Tuccmég illeneket?

    😀 😀 😀

  • Gemes Lajos
    2015 március 3
    4:41 du.

    Neked sem ártana..

  • Figyelő: ráadásul a jogállamiságról van szó 😛 . Persze, attól még a gazdaság is úgy szar, ahogy van. Lejáratni meg Orbánék eléggé lejáratják az országot, nem kell ahhoz segítség.

  • Nekekm más a véleményem,mint HunCanadának az emlitett úrakról, mindkettőt ismerem…
    Göllner és baráti köre választotta ketté a montreali magyarságot, például.
    Falusi, ne jajgass, mert úgy maradsz!

  • Göllner választotta volna ketté? Mit nem mond?! Ha esetleg, némi bizonyítékot is ide hozna, nagyban növelné a szavahihetőségét. Vagy csak az a baj, hogy nem állt be Feszty jobboldali csahosai közé, és nem nyalt be Orbánéknak?
    A véleményét meg inkább hagyjuk. Ha magának a szervilizmus fájna, már rég morfiumon élne!
    Amúgy bájos, ahogy pimaszra veszi a figurát, maga, a jó neveltetésű úrinő 😀

  • Telnek az órák,és még semmi infó a kererasztal-konferenciáról!

  • Ármin: hallott már az időzónákról? Maga szerint ki az az őrült, miután hazaért, hajnali kettőkor nekiáll összefoglalót írni, csak hogy a maga kedvére tegyen?
    Amúgy ne játssza az eszét, a legkevésbé se érdekli magát az egész, csak már régen kötött bele valamibe.

  • Figyelő
    2015 március 4
    1:22 de.

    Természetesen lehet máshogyan látni, de ez a cikk (és a kerekasztal beszélgetés) szempontjából teljesen irreleváns, hogy ki osztotta meg a montreáli magyarságot.Én úgy emlékszem, hogy Androvich ál-pap teljesen téveszmés képzetei nyomán indult el a gyűlöletkeltés egyébként. Legyünk nagyvonalúak: Bárhogy is volt, attól még a magyar jogállamiság kérdésében Göllner sokszorosan hitelesebb hang, de még akkor is ha Göllner András szűzlányokkal hálna reggelente és magával az ördöggel vacsorázna esténként. Mondjuk ezt épp Androvich „atya” tette meg nap mint nap, miközben az úr nevében prédikált nappal. Soha többé ilyen ember ne legyen a montreáli magyarság pásztora, mint az az Istentelen ember. (Ebben azért ugye egyet tud érteni, hogy Androvich nem paphoz méltóan viselkedett és világi életet élt, mi több playboy volt a javából, aki egy szó nélkül otthagyta a nyáját, miután gyermeket nemzett T.-nak!)

    Elkanyarodtunk. Szóval Scheppele és a beszélgetőtársai nem a montreáli magyarság, és nem is a kanadai magyarság megosztásáról értekeztek tegnap, hanem Magyarország jogállamiságának súlyos sérüléséről. Sajnos, hogy ez a téma 5 éve folyamatosan és egyre erősebben létezik és jelen van, amivel foglalkozni kell. Bár ne kellene ilyen témában kerekasztal beszélgetés, szerintem ebben is egyetértünk kedves Figyelő.

  • Ille, megsúgom, hogy „in situ” információm van a „kerekasztalról”, helyszíni.
    Abban meg téved, hogy már régen „kötöttem” bele valamibe is. Már közel két hete kiírtja hozzászólásaimat, ami elevenbe vág, vagy egyszerűen nem tudja rá alkalmazni valamelyik gyermekded közhelyét… Én nem belekötni, hanem 128-as IQ-mnak megfelelően próbálgatok néha belefolyni a polémiákba. Lassan minden jobb fej elmenekül innen, belevéve a menő balosokat (Avi…) is.

  • KordonBlúd !

    Jogállam az, ahol a fékek és ellensúlyok jogállami rendszerét felszámolják és a hatalom bitorlóinak kezébe helyezik az ügyészséget, a rendőrséget, az Alkotmány Bíróságot és a bíróságokat egy nem választott irányító központ (személy, Handó Tünde) keze alá helyezik ? STB

  • Ui:

    Tudniillik, Handó Tünde Szájer József Orbán Viktor kollégiumi szobatársának a b. neje, aki úgyszintén a Bibó (nyugodjék békében a Névadó) Kollégium tagja és lakója volt egykoron.
    Szájer pedig saját állítása szerint is . e g y m a g a . szövegezte meg a Magyar Köztársaság megpuccsolt Alkotmánya helyett az alaptörvénynek kinevezett Tákolmányt, melyről a napokban derült ki, hogy nem is legitim.

    .

  • ˙

    SOK SIKERT A TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁHOZ !!!

    .

  • Ármin: hogy magának 128-as IQ-ja lenne, az azért barokkos túlzás. Akkor a témaválasztásai nem lennének olyanok, amilyenek – csöndes jobboldali provokációk, amit azért a maga nevével nem igazán értek: maga próbasváb, vagy próbazsidó?-, valamint a hozzászólásai se lennének olyan pökhendiek. Persze, ha a Telekin vette, az más. Magának helyszíni információi vannak? Mit nem mond ?!
    Az, hogy maga minek ítéli meg a saját hozzászólásait, teljesen érdektelen. A lényeg az, hogy én minek ítélem meg. Próbálja megszerettetni magát velem, és akkor talán más lesz a helyzet 😛
    Avi ben nem menekült el, csak éppen vannak témák, amik nem érintik meg.
    Maga pedig nincs abban a helyzetben, hogy meghatározza, ki a jó fej, és ki nem.

  • HunCanada
    2015 március 4
    3:28 de.
    Nem hinném, hogy Göllnernek vagy baráti körének több jogi ismerete lenne, mint a másik oldal joogi szakértőinek. Már jeleztem, hogy a magyar állam és kormány befeketitésével külföldön, tele van a hócipőm.
    Mivel Gyurcsány dicső kora letűnt, így Göllneré is, nem szükséges a magyarokra rossz fényt vetni külföldön. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi véleménye éppen EZÉRT megvan a magyar szolidatiásról és a hazaszeretetről.

  • „…külföldi véleménye éppen EZÉRT megvan a magyar szolidatiásról és a hazaszeretetről.” aminek ékes példája, ugyebár, Bencsics Klára nemzetes asszony.

  • Figyelő
    2015 március 4
    11:47 de.

    Talán Ódor Bálintnak lett volna közel azonos ismerete a mai magyar helyzetről, szívesen meghallgattuk volna őt. Persze neki is fontosabb a komoly körökben már sehol sem jegyzett, megbukott Schmitt Pál torontói előadása majd a kísérgetése, vagy az országban ide és oda repülgetése egyik borkóstolóról és avatásról a másikra. Persze, hogy nem ért rá eljönni a Concordiára, hiszen Ódor Bálint sem lett volna képes megvédeni a magyar kormányt az elhangzott állításokkal szemben. Helyette küldtek egy -bocs- idiótán viselkedő Oláh urat, hogy ne mondjon semmi érdemlegeset. Értse meg, hogy a hazugságra épülő rendszer védhetetlen, és pontosan ezért nem vitáznak, nem ülnek le, nem válaszolnak a kérdésekre sem Kanadában sem Magyarországon a kormány képviselői.

    Gyurcsányt nem tudom miért hozta ide. Ez valami fóbia minden Fideszesnél? A magyarokra nem Göllner hoz rossz fényt, hanem a kormány ügyeskedik és taszítja az országot lehetetlen helyzetekbe. Tessék Göllnernek elnézni, ha használja a lámpáját és megvilágítja Magyarország rákfenéjét, kínját és baját.

  • Judith Kopácsi

    Klárám, tényleg nem kell a magyarokra rossz fényt vetni külföldről. Elvégzik azt maguk is otthonról. Bár az itteni diplomácia képviselet is megteszi a magáét ezügyben.

  • Judith, nem értek egyet!
    Minden információ Kanadába is, a médáián keresztűl jön, és az alkotja a véleményeket.
    Ezt minden ember tudja külföldön, ezen is dolgoznak a mindenkori pártok is.

    Nagyon, nagyon ritka, ha van olyan ember, aki a médiától független politikai véleményt alkot.

  • HunCanada
    2015 március 4
    12:02 du.
    Sajnálom, nekem más régről a felfogásom, amit nem tud megváltoztatni.

  • Figyelő
    2015 március 4
    2:19 du.

    Megértettem, nem is szeretném önt megváltoztatni, csupán ismereteit és a rálátását trenírozom. Látja mindig a józan ész mentén, igazolható állításokkal próbálok szót érteni és közös nevezőre hozni dolgokat, ez többször sikerült is magával. Viszont ha a józan ésszel ellentétes valakinek a felfogása, azt együgyűnek is szokták nevezni. Így már világos, hogy miért nem fogad be semmi mást, és a saját elképzelt, téves valóságát feltétel nélkül igaznak is véli. Én kívánom, hogy amikor megdől ez a rendszer, akkor leessen a tantusz önnek, hogy mit védelmezett, és az milyen károkat okozott hosszú évtizedekre az ország lakosságának (nem a diaszpórának, aki „fürdik” Orbánék törődésében) amikor évtizedek múlva a titkosítás alól feloldják többek közt a paksi szerződéseket, akkor elgondolkodhasson még ön is, hogy ha ennek idejében gátat vettek volna, akkor nem sodródik Országunk a tönk szélére. Ha idejében fellépnek a jogállamiság széttördelésében, akkor szintén egy élhető és fejlődőképes ország volnánk. Ezt majd a történelem fogja igazolni az egyszerű átlagemberek számára, és még később, vagy talán soha az együgyűek számára.

  • Figyelő
    2015 március 4
    2:17 du.

    Had reagáljak Judithnak írt gondolataira is.

    Ha minden a médián keresztül jön, akkor miért nem látja azt, hogy a magyarnak mondott közmédia miképpen hamisítja meg a híreket és milyen torz ideológia elvárásai alapján manipulálja a lakosságot annak eléréséhez, hogy olyan világot ábrázoljon magyarországról amit az emberek ugyan nem éreznek, de elhiszik mert az médiából jön? KÖZszolgálatról beszélünk!! Nem kettős mérce önnek az a gondolkodása, hogy ami a baloldaltól jön és esetleg a kormányt bírálja a médiában az csak hazugság, ami pedig jobboldalról jön a közszolgálaton és egyéb hűbéres médiákon keresztül az pedig tutira igaz? Megint csak arra jutunk, hogy ön érzelmileg súlyosan elfogult, ami torzítja tudatát. Ebből pedig a már előbb említett együgyűség kerekedik.

  • HunCanada,
    Éppen megcáfolta a magyar híreket itt Jani barátunk, akiről elhiszem, hogy nem hazudik!

  • mondjuk úgy, ha hazudik is, vasárnap meggyónja 😀

  • Ille, magából indul ki? Bár, nem hinném, hogy gyónni szokott.