Kormányzati kommunikáció

2015 március 3 11:17 de.1 comment

A jövő évi költségvetést megvitatták a képviselők a parlamentben. Bármit is vitattak meg, a vita kommunikációja, az amit az emberekkel közölnek eleve számos ellentmondást sejtet és tartalmaz.

„Varga Mihály kiemelte, a 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklussal új időszámítás kezdődik a hazai fejlesztéspolitikában: hét év alatt több mint 34 milliárd euró támogatás érkezik Magyarországra,”

A kormánypárti képviselők és maga a miniszterelnök úr is számtalan felszólalásukban kifogásolják és bírálják az Európai Unió munkáját és hazánkhoz való hozzáállását. Ehhez képest az Unióból érkező pénz elfogadása természetes, mintha soha egy elmarasztaló szó el se hangzott volna az Unió felé. Az Unió munkáját és politikáját bíráljuk, a pénze jöhet.

„Az egy főre jutó támogatás mértéke soha nem volt akkora Magyarországon, mint a 2014–2020-as ciklusban; ezzel a mutatóval Magyarország a második helyen áll Európában – hívta fel a figyelmet a nemzetgazdasági miniszter.”

Ehhez képest teljesen megváltozott a segélyezés rendszere, a szegény önkormányzatok költségvetésének terhére róttak jó néhány támogatást, amit eddig az állam finanszírozott, boldoguljanak, ahogy tudnak. Nekem ez azt jelenti, hogy inkább sokkal kevesebb segélyhez fognak jutni a rászorulók.

„ Varga Mihály elmondta: a segély helyett munkát elvnek megfelelően a kormány azt szeretné elérni, hogy Magyarországon mindenkinek legyen munkája, aki tud és akar dolgozni és ne szoruljon jövedelempótló támogatásokra. Ezért a 2015. év prioritása a Start munkaprogram folytatása, fokozatos kiterjesztése. Az eddigi átlagos évi kétszázezer közfoglalkoztatotton felül 2015 második felétől több tízezerrel többen vehetnek részt ebben a programban. Erre az idei évinél harmincötmilliárddal többet, kétszázhetvenmilliárd forintot biztosít a költségvetés.”

Az eddigi tapasztalatok szerint már most a korábbinál kevesebb közmunkást alkalmazhatnak az önkormányzatok. A program folytatása és kiterjesztése, több pénzből, számomra pont azt jelentené, hogy több embert lehet foglalkoztatni. Hogy ebből hogyan lesz kevesebb munkanélküli, amit a kommunikáció sugalmaz és jobb statisztika, hát azt én nem értem, nyilván kormányzati agy kéne hozzá. Nem beszélve arról, hogy a közmunka program kiterjesztése inkább struccpolitika, változatlanul annak az elfedésére szolgál, hogy munkahelyeket nem sikerült teremteni. Talán az Uniótól kapott 34 milliárd euróval együtt, az így összesen rendelkezésre álló tizenkétezermilliárd forintból a munkahelyteremtéshez szükséges gazdasági környezetet kéne biztosítani, pl. támogatni a vállalkozókat, ide csalogatni a befektetőket, olyan feltételeket kialakítani, amiért érdemes bárkinek is munkahelyeket létrehozni.

Az idézeteket kivételesen a Magyar Hírlapból hoztam, mert az a kormány kommunikációját híven tolmácsoló egyik napilap.
http://magyarhirlap.hu/cikk/10312/Uj_idoszak_a_gazdasagfejlesztesben#sthash.v0J2by7V.dpuf

1 Comment

  • …”hét év alatt több mint 34 milliárd euró támogatás érkezik Magyarországra”.
    Ez nekik jó hír, mert majd tudják szórni a pénzt két marékkal. Itthon pedig sokaknak kezdődik majd, nem a Startmunka, hanem a hét szűk esztendő.