Egy magyar diplomata megvédte a Fideszt Kim Lane Scheppele montreáli előadásán (video!)

2015 március 4 7:14 de.145 hozzászólás

Oláh Lajos, Magyarország ottawai Nagykövetségén szolgáló első beosztott unortodox vizekre evezte a magyar diplomáciát, illetve a protokolláris szokásokat kedd este Montreálban. Egy kerekasztalt kezdeményezett Göllner András, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta (KMDC) alapítója és azon részt vett Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, valamint Bozóki András, a Central European University (CEU) oktatója. Az előadás a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta, illetve azt, hogy az Európai Uniónak egyáltalán milyen mechanizmusai vannak, ha az egyik tagállamban sérül az alkotmányos demokrácia. Oláh Lajos elmondta, hogy az előadók hazudnak a magyar kormányról, de amikor a levezető elnök – Daniel Salée, a Concordia Egyetem professzora – kérte, hogy mutasson rá konkrétan az elhangzott állítólagos hazugságokra, a diplomata azt mondta, hogy „nem fogom,” aztán leült. Később hülyeségnek nevezte az előadásokat.

A Kanadai Magyar Hírlap, illetve angol testvérlapunk – a Hungarian Free Press – főszerkesztőjeként rögzítettem videóra az előadásókat. (Ezeket még a héten lehozzuk a KMH-ban és az HFP-ben.) De arra nem számítottam, hogy az est legvégén – amikor már a közönségből négyen kérdéseket intézhettek az előadókhoz és amikor a tervezettnél több mint félórával túlment az est – felállt Oláh Lajos és ingerülten bejelentette, hogy az utolsó kérdésként ő fel fogja olvasni a magyar kormány álláspontját. Lényegében „ha tetszik, ha nem” alapon.

Ime:

A kerekasztal elnöke többször jelezte, hogy nyolc óra elmúlt, vége a rendezvénynek és el kell hagyni a termet. Elmondta azt is, hogy lett volna lehetősége a magyar diplomatának arra, hogy felszólaljon, amennyiben a kérdések elején megy a mikronfonhoz nem az est végén. De a magyar diplomata megragadta a terem két mikrofonját és felolvasta a helyi előadóknak a Concordia egyetem akadémiai szabályzatát, jelezve, hogy szerinte ami itt folyt egyoldalú, elfogult volt az Orbán kormánnyal kapcsolatban, nem engedtük szóhoz jutni a magyar kormány képviselőit és ezért egyben etikátlan és ütközik az egyetem regulációiba ami történt.

A levezető elnök jelezte, hogy jól ismeri saját egyetemének szabályzatát, azt nem kéne neki felolvasni, viszont ha a diplomatának netán lenne egy kérdése, azt feltehetné gyorsan. Oláh Lajos egy hosszú kormányzati nyilatkozatot akart felolvasni a kerekasztallal kapcsolatosan. Erre viszont nem volt lehetősége és miközben a terem egyik oldaláról a másikra sétált–az egyik mikrofontól a másikhoz közlekedve–a maradék, többnyire angol anyanyelvű 30-35 résztvevő aki még mindig a teremből volt, valamint a kerekasztal előadói döbbenten néztek egy olyan produkciót, ami egy diplomatától igencsak szokatlan. Egy párszor szóhoz próbált jutni Göllner András és Kim Lane Scheppel Oláh Lajos váratlan előadás-kezdeményezése alatt.

A rendezvény végén át jött hozzám Oláh Lajos és számon kérte rajtunk, hogy miért nem hívtuk meg előadóként valakit a kormányoldal részéről. Aztán elmondta, hogy ami ma este elhangzott Magyarországról az mind „hülyeség” volt.

Oláh Lajos (a hátsó sorban) a 2015. montreáli kerekasztal beszélgetésen. Fotó: CA.

Oláh Lajos (a hátsó sorban) a 2015. montreáli kerekasztal beszélgetésen. Fotó: CA.

Szerinte nem hívtuk meg a magyar diplomácia képviselőit, ami szintén etikátlan volt részünkről. Egyébként meghívtuk őket, de nem mint előadók, hanem egyszerűen a közönségbe. Szabó Stefánia torontói főkonzul jelezte, hogy konzultált Ódor Bálint nagykövettel és sajnos nem fog tudni Montreálba utazni az estre.

Szeretnék megosztani néhány gondolatot, főszerkesztői kapacitásomban:

1. Ez egy kanadai egyetemen megrendezett akadémiai előadás volt. Valamennyi előadó egyetemi oktató és/vagy kutató. A szervezők úgy döntöttek, hogy ezuttal nem állami tisztviselőkkel, vagy aktív politikusokkal rendeznek egy kerekasztalt, hanem kutatókkal, egyetemi oktatókkal. Joguk van Kanadában, az Orbán kormány előzetes engedélye és cenzúrája nélkül előadásokat szervezni Magyarországról. Magyarország nem a Fidesz-KDNP védjegye.

2. Nem etikátlan, ha az előadásnak otthont adó és azt szponzoráló kanadai egyetem professzorai és tanszékvezetői döntik el, hogy kit, mikor és milyen témában hívnak el egy kerekasztalra.

3. A kommunikáció szempontjából kontraproduktív amit a magyar diplomácia megengedett magának egy kanadai egyetemi előadáson.

4. Hála az ottawai magyar Nagykövetség akciójának, az előadásokat végig hallgató kanadai, többségében nem magyar származású közönség élőben tapasztalhatta, hogy manapság hogyan működik a magyar Külügyminisztérium.

145 hozzászólás

  • Oláh, mint első beosztott. Na igen: a delegált fensőbbségi szócső inkább, de ilyen beosztás nincs. Ha ez ekkora seggfej, milyen lehet a többi, második, harmadik vagy n-ik beosztott?
    A vizesnyolcas deklarálta, hogy az előadók hazudnak – ez amolyan megszokott fideszes tempó – csak éppen nem tudta megmondani, miben is. Ill, meg tudta volna mondani – na persze, ha akarta volna, biztosan, de hát, tehet ő róla, hogy akarat gyenge? – így inkább óvodás durcássággal oda vágta: nem fogja.
    Azután a performance, amit előadott, az se lehetett semmi. Készülhetett rá a kisgyerek, mert én, ha valahol meghívott vagyok, mint közönség, aligha cipelem magammal az etikai és jogi kódexet, meg holmi kormányzati nyilatkozatot, mely nyilatkozat elkészítőjének nyilván halovány segéd fogalma sem lehetett arról, hogy a kerekasztal beszélgetésen KONKRÉTAN mik fognak elhangzani, de nem kétséges, hogy az ab ovo csak hülyeség lehet, amit ez a diplomatának titulált majom sietve deklarált is.
    Egy kétségtelen: a résztvevők képet kaphattak az orbáni politika ellentmondást nem tűrő rendszeréről, valamint megbizonyosodhattak arról, mit eredményez, ha a külügyben a VALÓDI diplomatákat ilyen pártkatonákra cserélik le.
    Az etikát meg kár volt ennek a csökkent értelműnek emlegetnie: amit tett, na, az volt teljességgel etikátlan. Megköszönhetjük neki, sikerült Kanadában is tovább erodálnia Magyarország amúgy is negatív megítélését!

  • Göllner András

    Oláh Lajos óriási szívességet tett mindnyájunknak. Élőben, kitörölhetetlenül bizonyította kormánya ellentmondásos magatartását. Felháborodva közli a közönséggel, hogy milyen helytelen, hogy nem hívtuk meg a magyar kormány kanadai képviselőit a rendezvényünkre. Amikor erre reagálva tájékoztattam, hogy természetesen meghívtuk a nagykövetség munkatársait, de azt elutasították, Oláh szemrebbenés nélkül azt válaszolta: miért is ülne le egy asztalhoz velünk a magyar nagykövet. Érti ezt valaki ? Bár testmozgása kicsit darabos, szerintem Lajosnak a Bälga együttesben a helye. Ott eljátszhatná, hogy mi a baj.

  • Göllner András: a magyar nagykövetnek van számos lehetősége, hogy személye helyett valakit delegáljon, de ez a fideszes pöcs durcás. Amúgy kevéssé világos az a felsőbbség, amit ezzel a megjegyzésével kifejez.
    Ha Deutsch Tompika stílusában akarnék visszakérdezni: mégis ki a … a kanadai magyar nagykövet, hogy ezt megengedheti magának, nem jönne jól ki.
    Az azonban kétségtelen, ez a fidesznyik niemand pontosan beazonosítható: egy jól idomított házőrző eb. Na és, a nyakkendője, az kész röhej 😛

  • Igen István, pontos, mértéktartó írásod. A magam részéről teljesen egyetértek Veled. Ez minőség. Tarts ki emellett…
    Más: Elképzelem, ahogy Lajosunk szégyelni fogja magát még emiatt – nem is olyan soká, az otthoni csinovnyiki posztján…

  • Megnéztem még egyszer a felvételt.. A zsigereimben szégyeltem magam még emiatt a zsoldos pojáca miatt is. István: Azért volt egy különbség, hogy tomika kinek a személyét kérdőjelezte meg, ehhez képest, nem?:)
    Adrás: úgy ahogy mondod: pontos kórkép!

  • Miklós: én csak kommenteltem, az érdem Christopheré. Érdemtelennek meg ott van Oláh.

  • Miklos: kétségtelenül volt, én is csak ennek a majomnak a pökhendiségén keresztül vetítettem ki a nagykövetre.

  • Na, ne legyunk mar ilyen gonoszok. 🙂

    Szegenynek kiadtak, hogy trollkodjon es ennyire futotta. Kanadaban megis jobb mint diplomatanak lenni, mint mondjuk Feheroroszorszagban … Meg kell dolgozni a fizuert.

  • Gyula Bognar, Jr.

    It appears to me or it gives me the impression, that they Oláh Lajcsi received his political indoctrination in the Fidelitas. He approaches political critics with the parakeet’s ability, to say a few learned words, but without the understanding of their meaning an proper use.
    „Unfair”, „partial”, „without Hungary being here”, „to demonize”, „elected by 2/3 majority”, etc., to critic, yet there is not a shred of proof to show why a critical point is with or without foundation.
    In one sentence, this is the typical ice cream defense.
    The only thing one can say about ice cream, is that one likes it or not. There is no logical explanation or proof, why a person should or should not like a specific ice cream flavor.

  • A nyuszika elmegy a medvéhez és felolvassa a nyilatkozatát … (a medve meg kitörli vele a hátsófelét). Szerintem csak szivatták a „tápost” mind a seregben régen.

  • Sajnálatos, hogy nem egy jó szónok Olah Lajos!
    A csiszolt dumájú előadók között, elvész öszinte igyekezete.
    Valóban, mindenki meg volt hívva a konferenciára. Itt is olvasható volt. Gondolom, erre gondolt Göllner, mikor állitotta, hogy a követséget is meghívták.

  • Valahogy, nekem gusztustalannak tűnik mikor egy-két magyar, külföldön capulja hazája kormányát.
    Nem hinném, hogy más nemzetségű hasonló tenne szülőhazájával.

  • Figyelő: már hiányzott a szervilissége, ráadásul ennek a hatodrangú aparatcsiknak a megszólalásából magának csak a szónoki képessége jött le. Szegénykém…

  • Figyelő: az ízlése teljesen érdektelen. Ha magának egy politikai elemzés és higgadt érvelés a kormány szapulása, akkor ami gusztustalan, az a maga seggnyalása.

  • Szónoki képesség ide, szónoki képesség oda, ez egy szinten aluli akció volt Oláh úr és az ottawai magyar követség részéről.

    Amennyiben fontos lett volna Ódor Bálintnak ez a beszélgetés, akkor eljött volna, de jobban szeret felszínes dolgokon, avatókon, borkóstolókon ide – oda repülni, fontosabb neki egy erkölcsileg és szakmailag is megbukott Schmitt Pál előadásán részt venni Torontóban. Miért nem csodálkozunk ezen?
    Ez az Oláh úr ugyan azt húzta elő mint otthon a Fidesz. Ha kérdezik nem válaszol, helyette inkább idiótán viselkedik, hogy lássák szegényt – ő harcol a „gonoszok” ellen, de el van tiporva. Az elhangzott kritikákra az nem igazán meggyőző érv és válasz, ettől az úrtól, hogy az egész előadás egy nagy hülyeség volt. Nem, ezt senki nem veheti komolyan.. Tessék érvekkel cáfolni legközelebb Oláh úr, ez egy gyerekes idióta viselkedés volt Magyarország ottawai nagykövetségének képviseletében.

  • Mutt: funny, pont ez a „tápos” szó nem jutott az eszembe, de nekem is az előfelvételizett-tápos-újonc katona megaláztatása volt az első asszociációm. Más kérdés, hogy ez mégse egy jó hasonlat, mert mi kényszerből voltunk megalázva, ő pedig mentálisan és erkölcsileg prostituálja magát – érdekből..
    Én is sajnálom, hogy katonánk nem ékesebb beszédű, mert talán még nagyobb humor lehetett volna.. Mint pl. Szájer vagy Morvai az EU parlamentben..
    Figyelő, kivételesen nincs igazad:) Vagyunk itt Kanadában egy páran – akik emigrációban élik meg a magyarságukat. Ugye nem kell hogy példát hozzak a történelmünkből?? A másik mondat is nagyon rossz: azért mert most Kanadában vagyok, akkor nem kritizálhatom a szülőhazámat? Miért? Otthon tehettem két héttel ezelőtt, ma nem tehetem itt? Hazudnunk kellene vagy csak hallgatnunk? Ez komoly, hogy más országok nem tesznek ilyet? Vagy csak nem tudsz semmit más országokról? Szóval ne hidd!

  • Ille István
    2015 március 4
    11:29 de.
    Fenti írása a maga személyét igazolja.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, milyen jó is lenne, ha nem lenne ok rá, hogy néhány (vagy sok) külföldön élő magyar szapulja a hazáját. De, sajnos, ami most ott van, az még a hajdnai Kádár korszakon is magasan túltesz. és nem jó irányban. Klára, ma Magyaroszág a törvénytelenségek, és következmények nélküli ország lett. Ezzel már igazán nem lehet dicsekedni.

  • Figyelő: dedós válasz, de engem legalább igazol valami. Magát viszont semmi, vagy max. egy ambuláns bejegyzés, hogy’ is kell egy mérges pörsenést lekezelni.

  • Gyula Bognar, Jr.

    FIGYELŐ: Mi köze a kritikának a lakóhelytől? Mi köze a kritikus nemzetiségének, lakóhelyének, születési helyének ahhoz, hogy kritikája ki ellen szól?
    Hiszen ez a baj a Muzulmán emberek nagy részével, vagy 1.6 milliárddal. Nem mernek kritikát és tetteket foganatosítani a vallásukból, szülőföldjükön és hazájukban foganatosított az emberiség és humanitás ellen elkövetett terrorizmusról. Maga is ezt a „filozófiát” képviseli?
    Az Orosz ellenzéki emberek nehogy már kritizálják Putint, ha emigráltak és így nem Oroszországban hagyták még élve őket, külföldön élve nem tették el láb alól, mérgezett esernyőcsúccsal, vagy egyéb humánus gyilkos eszközzel őket.
    Maga szerint a szülőhazát nem szabad kritizálni, amiért diktatúrát létesít a maffia kormánya és kirabolja a népet anyagilag és megsemmisíti a jövőjüket egy tisztességes, becsületes, korrupció mentes élettől? Költözzön oda és tólja szülőhazájában a viktor és rablóbandájának szekerét. maga oda való, közéjük.

  • Úraim és Hölgyeim!
    Miért baj az, ha valakinek ITT, a véleménye eltérő? Mindennek el kell nevezni és lerohanni. Tudom, hogy kissebbségben vagyok, na és?
    Hosszú éveket éltem, mondhatnám kétszer annyi évet éltem demokráciában és szólásszabadságban, mint diktatúrában.
    A maguk bántása vagy lerohanása lepereg rólam, ne fáradjanak.
    Találjanak, valaki mást célpontjuknak.

  • Gyula Bognar, Jr.
    2015 március 4
    12:10 du.

    Senki sem hasonliott senkit az orosz kritikákra és megtorlásokra.
    Utolsó bekezdésére válasz:
    Igen, egy külföldi magyarnak (még van olyan) akinek fáj, ha honfitársai hazája ellen szónokolnak, főleg olyanok akik Kanadába élnek, sőt itt születtek.
    Ők menjenek haza és ne a hazug ellenzéki propagandát ismételjék.

  • Tűnödök magamban: Mekkora különbség lett volna, ha Ódor Bálint valóban elment volna „képviselni Magyarországot”? Óriási – gondolom.. Lajos mosmá’ haza is mehet, teljesítette a feladatát:)

  • Figyelő: amit maga itt előad, az nem vélemény, hanem mentális környezetszennyezés! Dehogy pereg le magáról bármi is, biza, lerakódik a lelkében, vastagon, mint a guanó.
    Ami a célpontot illeti: a franc se lő magára. Megvárjuk, míg kihal.

  • Ille, nem érdemes várni! Anyám 106 évig élt, Nagyanyám 93-ig!
    IdézetGyengébbek kedvéért:
    „Ami a célpontot illeti: a franc se lő magára. Megvárjuk, míg kihal.”

  • Figyelő
    2015 március 4
    12:29 du.

    Értelme volna is annak amit mond, ha elárulná azt, hogy miképpen tesz különbséget Magyarország ellen vagy érdekében felszólalók (és irányítók) között? Sok éves hozzászólásaiból az tűnik ki egyértelműen, hogy csupán érzelmi alapon dönti el, hogy ki feketíti és ki fehéríti Magyarországot. Ezt többször is hangsúlyozta, legutoljára amikor azt nyilatkozta, hogy zsigerből baloldali ellenes, és aki szintén az azzal egy közösséget vállal csak ezen „közös” gyűlölet mentén.
    Ezzel szemben nem veszi figyelembe azokat az adatokat, trendeket és tendenciákat, melyek kézellfoghatóak, sőt meg sem kísérli, hogy megismerje! Ugye jól látom?

  • Figyelő: komolyan mondom, maga nincs eszénél…akkor hát azt mondja, inkább ki kell lőni?
    Javaslom, forduljon orvoshoz. Egy pszichiáter talán még segíthet magán.
    Részemről befejeztem. Ez az egész már megint magáról és rögeszméiről szól, és én ebben tovább nem vagyok partner.

  • Gyula Bognar, Jr.

    FIGYELŐ: Hogy mi fáj? A kritika fáj? Nem az, hogy egy maffia rablóbanda mit tesz a szülőhazád becsületes polgáraival. nema rablás, kizsákmányolás, a jogtiprás, a hazugságok, a gátlástalan, korrupt bűnözés fáj, amit a viktor rablóbandája elkövet? Neked semmi értékrended nincs, csak írkálsz hülyeségeket, mint a papagájkommandó!

  • HunCanada, jól latja a dolgokat. Hozzátenném hogy lehet valaki baloldali es ugyanakkor Anti-kommunista.

  • Ez az ember (oláh) szégyent hoz ránk, magyarországi magyarokra.

    Mi nem ilyenek vagyunk.
    Ezek az emberek nem minket képviselnek, és semmiféle azonosságot nem vállalunk azokkal akik ma Magyarország vezetőiként tetszelegnek a világban. (Hozzáteszem az ellenzék nagy részével sem, főleg nem a náci jobbikkal.)
    Számunkra ez szégyen, hogy idáig jutottunk.

    Kis Gábor

  • Kanadai
    2015 március 4
    1:15 du.

    Én is így gondolom. Egyáltalán nem zárja ki az egyik a másikat, de még csak baloldalinak sem kell lenni ahhoz, hogy tényekre és nem érzelmekre alapozva támogasson valaki egy kormányt, amely messzemenőkig kizsigereli polgárait és ezt hazugsággal mégis úgy állítja be, hogy minden rendben volna.

  • HunCanada
    2015 március 4
    1:44 du.
    Fontos lenne engem meggyőznie. Kérem, sorolja fel, hogy a mai magyar kormány mivel „messzemenőleg kizsigerelte” a magyarokat. Na meg az is érdekel, hogy Kanadából ezt honnan tudja?
    Előre is köszönöm.

  • Gyula Bognar, Jr.
    2015 március 4
    1:06 du.
    Egy érdekelne, hol élsz? Magyaroszágon vagy külföldön?

  • Mellesleg: az erdélyi, felvidéki stb. magyarok milyen – pl. érzelmi – alapon szavazhatnak a mo.-i választásokon, ellenben a külföldi magyaroknak még kritizálni sem szabad a kormányt intézkedéseit? A kritika nem befolyásolja a hazaiak anyagi terheit, szemben a határon túliaknak nyújtott sok-sok milliós támogatásokkal, amit a hazaiak adóiból kapnak.

    Kettős mérce?

  • Nincs ezen mit csodálkozni. Magyarország mai vezető garnitúrája a vidéki bunkó kategóriájából jön (mielőtt megsértődne bárki: tudom, van fővárosi bunkó is doszt). Nincs köztük egy sem, akit úriembernek lehetne nevezni a szó kulturális vagy „polgári” értelmében. Orbán, Rogán, Lázár, Szíjjártó, vagy a kedvencem, a disznófejű Tállai államtitkár: a legalja kisvárosi, falusi termékek, a másokon lelketlenül átgázoló, viselkedni nem tudó és nem is akaró, a tahóságot erénynek hazudó, a műveltséget és kulturáltságot lenéző, jobbágyaikon pöffeszkedő, harácsoló dzsentroid banda. Ezek gyilkolják meg most a nemzeti parkokat, mert le akarják nyúlni a földalapú EU támogatásokat, ezek fingtak bele a kulturális életbe, ezek teszik tönkre a Természettudományi Múzeumot, csinálnak 1944-es tereket Budapesten.

    Az ilyen oláhlajosok vagy ugyanez a réteg, vagy látja, hogy a vezéreknek lehet bunkónak lenni, hát idomul ő is. Ne bántsuk szegényt! Ő korunk gyermeke, a császár hű pretorianusa. Fogunk még hallani róla, a rendszer értékeli tehetségét.

  • Gyula Bognar, Jr.

    FIGYELŐ: Pont a kérdés az ami bizonyítja, hogy esztelen és logika hiányával élsz.
    Az emberek kialakíthatják véleményüket bárhol a világon, annak nem kell függenie semmitől. A fekete kutyát észreveheti bárki, amikor meglátja, függetlenül attól, hogy hol él. Ha az udvarában van, vagy a Világ másik felén, a kutya akkor is fekete, hiába próbálja a gazdája azt fogni rá, hogy fehér. Próbálj néha gondolkozni és ne csak demagógiákat, megy hazát, nemzetet, szülőföldet és egyéb populista szavakat kifejezéseket ismételgessél, azok értelmezése nélkül.

  • Figyelő. (2:47 d.u.)
    Klárika, egy címet kérdezett:
    LosAngeles, W Manchester Ave….

  • utas barátom: Telitalálat: Tehát a gőzerővel osztogatott külhoni magyar állampolgársági papírok a választások előtt nem vitás, hogy egy igen homogén „értékrendű” tömeget érintettek: akik külföldről nem kritizálnak és ahogy írod, búsás támogatásokat is élvezhetnek magyar közpénzből.

  • Hát csak néztem … félelmetes micsoda agyhalott barmok járatják le az országunkat. Persze ahol egy nyikhaj suttyó tolvaj a Külügyminiszter nem kell csodálkozni, hát ez az…. nagyon érik bennem hogy ebből az országból el kell menni….sajnálom

  • Figyelő
    2015 március 4
    2:12 du.

    Én itt is élek és ott is elég sokat, vagyis tapasztalom is amiről beszélek. Ezen túlmenően pedig vizsgálom a magyar politikát és alkotmányosságot a rendszerváltás óta, akár csak Scheppele. Mit jelent ez? Azt, hogy folyamatában látom az elmúlt 25 évet. Nem elmúlt öt, vagy elmúlt nyolcévekben gondolkodom és nem jobb vagy baloldal mentén, amikor én magam véleményt formálok Magyarországról és annak jelenlegi zuhannásszerű mélyrepüléséről.

    Hogyan lett kizsigerelve a magyar lakossság? Nézze, nem kell bemutatni azt a temérdek adót, amit bevezetett a jelenlegi kormány. Nem kell bemutatni az áfa emelést sem, amit egyébként úgy ígértek 2010-ben a választásokon, hogy majd csökkenteni fogják. Nem tették -, sőt megemelték. Nem kell bemutatnom azt, hogy az emberek évtizedes magánnyugdíj megtakarításaikat összességében 3.000.000.000.000 forintot egyszerűen ellopták és ennek egy részét a MOL-ra eltőzsdézte az állam. (A vételi árfolyamhoz képest ráadásul most is vesztességen áll! Még ez is… legalább jól tőzsdéznének a magyar emberektől ellopott pénzzel). Azért mondom, hogy ellopták, mert így történt. Matolcsy azt hazudta, hogy aki nem lép vissza, az nem fog kapni nyugdíjat az államtól. Ettől 97%-nyi ember megijedt és visszalépett az államiba. Majd ezután kerek egy évvel Matolcsy bejelentette, hogy :”hahaha, mégis kap mindenki állami nyugdíjat függetlenül attól, hogy visszalépett a magánból vagy sem”. POFÁTLAN megtévesztésen alapuló lopás.
    Nem akarom untatni, de lehet folytatni nagyon sokáig. Csupán ezen tételek, a különböző adók, az áfa növelés, a megtakarítások elrablása olyan terhet ró a lakosságra, hogy a fizetések nagyjából 10-12 éve nem emelkednek jelentősen, ezzel szemben a mindennapi élethez szűkséges kiadásokkal.
    A gazdasági helyzet alakulása egy másik téma, de most ön csak az emberek kizsigerelése felől érdeklődött. Egyébként a saját maguk által létrehozott alaptörvényt is megszegte a kormány most azzal, hogy az alaptörvényben rögzítették, hogy minden évben csökkennie kell az államadósságnak. A kozmetikázásokkal és a hihetetlen trükközésekkel sem sikerült ezt elérni.
    Tudja mi a borzasztó? Az, hogy a médiákban (Amely jócskán jobboldali súllyal működik Magyarországon) mást sem hall és lát az ember, mint hogy „Magyarország jobban teljesít”, „Magyarországon megszűnt az infláció” és az ilyen hasonló propagandákat, melyek egyszerűen hazugságok. Nem fogja kitalálni, hogy hol manipulálják így a népet. Például Észak-Koreában, Például Azerbajdzsánban, például anno Castro Kubájában, vagy a Szovjetunióban. Orbán Viktor 25 éve a mai Magyarországtól hányna és most lejátszva korábbi -akár csak pár évvel ezelőtti videóit saját maga legnagyobb ellenzéke lehetne.
    Észre vette azt, hogy például ön is milyen baráti az oroszokkal szemben, a keleti nyitással szemben? Orbánnal együtt fordul át az a világ, amit annak idején vállalhatóan képviselt egy diktatórikus, illiberális, és a demokráciát nyomokban is alig tartalmazó olyan országgá, amely ha így folytatja elveszti valamennyi barátját és szövetségesét, és a két szék közé fog zuhanni. Évszázados barátaink -Lengyelek, Németek néznek már ránk ferde szemmel és nem a keleti nyitás öröme miatt. A mai Magyarország egyértelműen élhetetlenebb mint a késői Kádár korszak, és a szabadság minden formája látszólagos. Kőkeményen egypártrendszer van és az történik amit a kedves vezető kíván. Ehhez jelenleg csak asszisztáló ellenzéki pártok, pártocskák vannak valós alternatíva nélkül pedig ha mondjuk 100 embert megkérdez az utcán, akkor jó ha 2-3 szimpatizál a kormánnyal, a többiek elutasítanák, de nincs kire váltani. Ez kijött a veszprémi választásokon is, ahol a baloldal csak pár száz szavazattal tudta növelni támogatottságát tavaly óta, viszont a tavalyi Fideszre szavazók felét elveszítette a kormánypárt. Ez óriási kiábrándulást mutat és a saját tapasztalataim is ezt támasztják alá. Remélem nem húztam nagyon hosszúra..

  • Egyfelől égek, mint a Reichstag, hogy megint le lettünk járatva, másfelől kaptak egy kis ízelítőt abból, milyen mifelénk egy politikai vita a hatalommal. Talán még annyi hiányzik a teljes képhez, hogy itthon a szerző kapott volna egy figyelmeztetést, hogy ilyeneket többet ne írjon, ha nem akarja, hogy elbocsássák az anyját az önkormányzati állásából.

  • Tényleg bohóc ez az Oláh úr. Először kifogásolja, hogy miért nem hívtak olyanokat a beszélgetésre, akik képviselik Magyarország kormányát is(egyébként hívták a nagykövet urat). Aztán meg megkérdezi, hogy miért kellene leülnie Göllnerékkel a nagykövet úrnak beszélgetni?!

    Ez pontosan az az idióta, OSTOBA viselkedés, hogy következetlenül csak azért is ellentmond.. ebből, előbb-utóbb az lesz, hogy saját magából csinál az ember hülyét mint Oláh úr, aki ezzel az ottawai követséget is komolytalanná tette, amely követség Magyarországot képviseli Kanadában. BRÁVÓÓÓ és vastaps Oláh úrnak. Van az a mondás, hogy „bölcsebb lett volna ha csendben marad”.

  • Bocsánat előre is, de idevág. Ha valaki mosolyogni akar azon, hogy mit gondolnak az emberek Magyarországon Oláh úr performanszáról, akkor az alábbi cikk egyes szellemes hozzászólásait fussa át 🙂

    http://444.hu/2015/03/04/ket-perc-alatt-nem-tudta-megvedeni-a-magyar-kormanyt-igy-csak-magabol-csinalt-hulyet-kanadaban-olah-lajos-az-ottawai-nagykovetseg-elso-beosztottja/

  • Figyelő1
    2015 március 4
    4:44 du.
    nem én vagyok, helyettem valaki probált okos lenni!

  • Ármin, értem.

  • Kiváló elso lépés lehetne egy demokratikusabb magyar államhoz -már az ugy apropóján is- egy nyilvános, azaz minden magyar állampolgár számára nyitott, régi egyetemi felvételi rendszerhez hasonló bekerulési metodikával mukodo diplomáciai iskola létrehozása.

  • Ugyanis tudtommal egyáltalán nem létezik semmilyen ilyen iskola és így a diplomatává válás módja is rejtély odahaza. A káosz és suru kod létezésének tényét személyesen is megerosítette nekem a napokban egy magas rangú magyar diplomata. Udvozletem Brazíliából.

  • Mr. Magyar,

    Én úgy tudom, komoly vizsgateszteket íratnak a leendő diplomatákkal. (Pl. Burundi földrajza, történelme, főbb pártjai, belső feszültségei, mellette ugyanez Csuvasföldről stb.) Nem emlékszem a forrásra, a sajtóban panaszkodott ezzel kapcsolatban egy diplomata néhány éve.
    De ezek a karrier-diplomaták. Akik az országot lejáratják, azok főleg politikusok, vagy az ő seggükbe bújó gazemberek.

    Hogy nevetnek rajtunk, az a kisebbik gond. Ezen viszonylag könnyű változtatni. A nagy baj az, hogy igazuk van, Magyarországon bunkók és hülyék uralkodnak. Ezen sokkal nehezebb változtatni.

    A diplomácia bajainál nagyobb baj a törvényhozás rendje. Nincs jogügyi minisztérium, nincs jogszabály-előkészítés, összefésülés, ellentmondások kiszűrése stb. De ez sem véletlen. Ez itt most az önkény országa.

  • HunCanada

    Oké, maradjunk a tényeknél. A rezsicsökkentés pl. semmiképp nem tekinthető a lakosság kizsigerelésére szánt akciónak. Néhány év alatt 25 százalékkal csökkentek a rezsi terhek, míg korábban ennyit szokott emelkedni.

    Ezenkívül, a Jegybanknak köszönhetően – már a forintosítás előtt – jelentősen csökkentek a kölcsönök kamatterhei is.

  • Ja, igen. Igaz ugyan, hogy az ÁFA emelkedett, de ennél több mértékben csökkent a személyi jövedelemadó.

    Egyébként, az ÁFA az a fajta adó, amit mindenkinek ki kell fizetni. Voltak elképzelések, hogy teljesen szüntessék be a személyi jövedelemadót és helyette megemelt vagy csak szociális okokból differenciált ÁFA legyen.

  • jani: az áram ára konkrétan emelkedett, a rezsicsökkentéssel együtt sem érte el a fideszes hatalomátvétel előtti szintet.
    A forintosítást meg inkább hagyja, ha nem akarja, hogy a devizahitelesek elküldjék melegebb éghajlatra. Semmi köze a jegybank hazugságaihoz.

  • jani: ezt már minősíteni se kell, ez annyira a tudatlanságáról szól. Mikor és hol, valamint kinek csökkent az szja? Ki és milyen mértékben fizeti ÁFA-t – természetesen a jövedelméhez képest?
    Sárdi, maga hol él?

  • Ille István

    A villany, gáz, víz-csatorna árán értelmetlen vitatkozni, mert teljesen világos, hogy csökkentek.

    Egyébként, úgy tudom, hogy maga önellátó, és a közműszolgáltatásból csak villanyért fizet. Nem használ sem vezetékes gázt, sem vizet, sem csatornát. Nyilván ezért nem ismeri az árakat. A villany árának csökkentése utoljára ősszel volt. Valamivel több, mint 5 százalék. Ha nem észlelte, nézzen utána.

    Az szja csökkenését a kormányváltástól számítom és nem arról beszélek, hogy az adókulcs mennyire igazságos és mi számít adóalap csökkentő tételnek.

    Nekünk banki (forint alapú) tartozásunk volt, és saját pénztárcánkon tapasztaltuk, hogy míg Simor idejében egyre nőttek a részletek, addig Matolcsinál egy-egy jegybanki „kamatvágást” követően minden esetben – összesen több, mint 20 százalékkal – csökkentek.

    PS. A „forintosítással” nem pontosan fogalmaztam. Csak azt akartam jelezni, hogy a korábbi kamatcsökkentésnek nincs köze a mostani forintosításhoz, (sem a devizakölcsönhöz).

  • Jani! Az szja csökkent – 34%-ról 16%-ra – azoknak, akik évente 15 millió forint körül keresnek. Az szja NŐTT azoknak, akik a minimálbért kapják, de azoknak is, akik, kb. 200-250 ezer forintot kapnak, mert korábban a minimálbér összegéig mindenkinek 0% volt az szja, most meg az első fillértől kezdve kell adózniuk. Csökkenhetett az szja azoknál is, akik legalább 270 ezer forint körül keresnek, de nevelnek 1-2-3 gyereket, viszont egy minimálbéres hiába nevel akárhány gyereket, az adójóváírásból sokat nem profitál, nem beszélve azokról az ötven évesekről, akiknek már a gyerekeik felnőttek, és nem jár utánuk adójóváírás.
    Nem kétlem, hogy Lesőke és társai nem értik az egészet: egy adórendszer mindig sokat elárul az adott kormány felfogásából, a jelenlegiéből pl. ordít, hogy az az elképzelése: FIZESSENEK A SZEGÉNYEK! Erre utal, hogy pl. a társasági adót – vagyis a cégek nyeresége utáni adót – jelentősen csökkentették. Viszont a nemszeretem cégeket horribilis különadókkal sújtják. Az adórendszer bonyolítása (minden kormányé) segít eltakarni a valódi szándékokat.

  • jani: válasza demagóg. Az árak ismerete nem a használatból adódik. Ha össze akarja vetni az áram árát, maga nézzen utána a 2010 előttinek – már, ha képes rá.
    Maga semmit nem számít jól, de ez, gondolom, elkötelezettségéből adódik, ami erősen gátolja a tisztán látásában.
    Ami a Matolcsy-féle kamatvágást illeti, simán hazudik, de ezen nincs mit csodálkozni. Hogy’ a 3,14csában tud kijönni magának pl. 1%os kamatvágás 20%os részletfizetési csökkenésre?
    Vezesse le, ha szabad kérnem!

  • talalom: szerinted megérti a levezetésed?

  • Ille István

    Hazudni nem szoktam, legfeljebb tévedni. De a saját kölcsönünk ismerem annyira, hogy a tévedés is kizárva. Magát pedig jól ismerik, szükségtelen bemutatni.

    2010 Novemberben vettünk fel 3 milliót. Az induló törlesztés valamivel kevesebb, mint 32 ezer volt. Ez 2012. Júniusra felment majdnem 35 ezerre. Aztán innen fokozatosan csökkenni kezdett. 2014. Áprilisban már csak 28 ezret fizettünk. Tehát, a legmagasabb 35 ezer és a legalacsonyabb 28 ezer közt a különbség 7 ezer forint. Ez éppen 20 százaléka a 35 ezer forintnak.
    Még ezután is volt csökkenés, de mi már nem profitáltunk belőle, mert előtörlesztettünk.

    A növekedés Simor ideje alatt volt, a csökkenés pedig azután kezdődött, mikor a jobboldal átvette a Jegybankot (2012.Április).

  • Azzal, hogy azt mondtam, hogy nem ismeri az árakat, mentséget kerestem magának, mert nem stílusom hülyézni vagy másokat hazugnak nevezni.

  • talalom

    Az „igazságtalan” szja-t azzal magyarázták, hogy a jól keresőket motiválni akarják, hogy még többet keressenek és abból származzon a többlet adóbevétel. Szerintük a magas adókulcs visszafogta az ambíciókat. A kis keresetűeket pedig szociális alapon kívánják kárpótolni.
    Ezen természetesen lehet vitatkozni.

  • jani: a jobboldal vette át a jegybankot? Affene! Én meg azt hittem, hogy az egy szakmai testület!
    Gondolom, a 3 milliót is a jobboldal győzelme örömére vették fel.
    Elárulná, ki ismer engem jól? Miben is nyilvánul meg a harmadik fél általi bemutatásom (ugyanis nyelvtanilag ezt mondja)?
    Sárdi Jani, maga egyre szánalmasabban erőlködik. De mit is akar elérni?

  • jani: magának nincs stílusa, tehát ne bújjon nem létező védmű mögé. Mentséget meg ne keressen nekem, mert ahhoz maga ugyancsak kevés. Állított valamit, ami nem igaz, ergo hazudott. Ilyen egyszerű ez. Semmi baj, majd meggyónja a vasárnapi misén.

  • Köszönöm Jani!
    Látom, mennyire kiszipolyázzák máma Magyarországot.
    Nálunk az adó csak emelkedik, a ÁFA dettó. Nyugdíj sajnos nem és a fizetések sem ilyen arányban!

  • István, elnézőnek kellene lennünk janival. Ő azt mondja, hogy nem hazudik, de nem tévedhetetlen. A közlendője, nyilván nem akadémiai tanulmányaiból és még csak nem is saját tapasztalataiból származik, hanem a diktatúra agymosásának tökéletes terméke. A kormány hazudik, MNB, KSH, Média, Ügyészség, Legfelsőbb bíróság, Kulurális Minisztéium stb mind folyékonyan hazudik – hát ennek vannak áldozatai. Sajnáljuk janit és társait.
    Az MNB? Nekem ez egy fájdalmas pont, mert egyike, a legnagyobb hazaárulóknak Járai viszonylag csendben megúszta, a gazdasági puccsot, amit ellenzékből véghezvitt és az országot eladósította. Ugye őt azért Fidesz közelinek tarthatuk? Simor? Az csak annyiban volt a másik oldalon, hogy nem volt hajlandó kinyalni a Fidesz seggét, de nála függetlenebb MNB vezér nem volt. Matolcsy pedig egy buta vicc.. Az összes volt kollegája csak röhög az inkompetenciáján.. Kb. mint Szijjártón, mint külügyi fenomén:)

  • jani
    2015 március 5
    8:22 de.

    2010 és 2013 összehasonlításában személyi jövedelemadóból 443,8 Mrd forinttal kevesebb folyt be az államkasszába. Ennyit a többlet bevételről.

    Az 1.980.500/év forintnál többet keresők összesen 578,2 Mrd forinttal kevesebbet fizettek. A különbözetet – 134,4 Mrd – azoktól szedték be, akiknek az éves jövedelme 1.980.500 forintnál kevesebb volt (165.042 Ft/hó-nál kevesebb).
    Ebből a legalsó sávban levőktől, 212.200 Ft/év (17.683 Ft/hó) 4,3 Mrd haszna volt a büszke magyaroknak. Jogos is, csak ne dőzsöljön a rohadt csórója abból a havi 17e-ből.

    Ja, mert látom ez is szóba került. A megemelt ÁFA sajnos a büszkülőknek is ugyanannyi. Tenni kéne már valamit, hogy hazánk büszke felsői, akiknek büdös a közös kasszába fizetni, kapjanak már valami kedvezményt az ÁFA alól. Csak hogy jobban „építhessék” a hazát.

  • Kedves Jani, néha azaz érzésem, hogy az ellenzék többsége lehengerlő!
    DE nem szabad elveszteni az igazság érzetét a hazugságokkal szemben.
    Egész életemben, ezt tettem.

  • mkati

    Mint annak idején Zwack Péter, nem?

  • Figyelő
    2015 március 4
    11:04 de.

    A haza szeretete a méltatlan megnyilvánulásokat elsősorban a hatalomban jelentené. A hatalom képviselői alapjában vélve a hazát árulják el, amikor az egész nemzetet égetik.

  • Jani,

    Akárcsak Glóriának a minap. javaslom a 4 alapművelet gyakorlását.
    Pl. Nyugdíjpénztárak beforgatása a MOL-ba azonnali százmilliárdos veszteség.
    Mentség: a rezsicsökkentéssel visszaosztják. Á,de. A világpiacon bekövetkezett 15-20% -os árcsökkenésből a kormány max 10% enged begyűrüzni. a maradák marad a forgalmazónál.
    Ergo, a magánynyugdíjpénztárak elrablása és MOL-osítása következtében elszenvedett veszteség tiszta bukás. A rezsicsökkenés durván a fele annak, ami piaci alapon lehetett volna. Tehát még ezen is „keresett” a kormányzat.
    Ezer milliárdok vesztek el.
    S igen. Tudom, ezt jogállami, de jogállamtalan körülmények között sem lehet visszaszedni.
    Ezt a magyar lakosság fogja kiköhögni. Immár harmadszor az utóbbi 50 évben.
    Ekkora emberi és gazdasági tartaléka nincs az országnak.
    Az eredmény? Végletes leszakadás.
    Szijjártó Okkal nyit Afrika felé. A Tabula-raza törzs pocsolyában ülő varázslójához képest még érezheti valakinek magát. De ez sem biztos.

  • Figyelő
    2015 március 5
    2:47 du.

    „DE nem szabad elveszteni az igazság érzetét a hazugságokkal szemben.
    Egész életemben, ezt tettem”

    Akkor ezek szerint meghaltál? Mert mostanság leginkább a demagóg hatalom-szövegeket sikerül visszaköhögni.
    Hát akkor: R.I.P. Legyen Néked könnyű a föld.
    A szociális temetésed után.

  • Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

    Elképzelem, hogy Budapesten szervezünk egy kerekasztal beszélgetést jogtudósokkal mondjuk az USA demokratikus berendezkedésével kapcsolatban, egy amolyan akadémiai jellegű kurzust. Meghívunk pár előadót külföldről is, éppen amerikait is, no és persze értesítjük a budapesti amerikai nagykövetséget is, hogy küldhetnek valakit, hallgassa meg az előadásokat. Aztán az amerikai diplomata jelenlétében kis hallgatóságnak előadják tudósaink, hogy bizony a demokrácia már nyomokban sem található a szabad világ 1. számú nagyhatalmában, és sorra hoznak fel olyan példákat, amelyek nem biztos, hogy kiállnának minden próbát, de hát a hallgatóság imádja az ilyet, szegény amerikai diplomatának meg égnek áll a haja. Amikor úgy 50 perc alatt elhangzik kb. 100-120 mondat, és mondatonként 8-10 csúsztatás, a diplomata megvárja a végét, hogy lám mi sül ki belőle. Ez a pillanat is eljövend. Nincs csattanó, csak a monoton vészmadárkodás. Hősünk szót kér, és szóvá teszi, hogy egyoldalúan, a valótlan dolgok hangzottak el, meg hogy miért nem tarthatott előadást bárki az USA kormánya részéről, elvégre ez egy amolyan ismeretterjesztő akadémiai előadás lett volna, és ő még emlékszik egy latin mondásra, hogyaszongya: auditur altea pars. Ó nem, erről szó sincs, tisztelt uram, tévedni tetszik. Ez nem az a fórum. Különben is, mi már több esetben küldtünk meghívót Önöknek, hogy üljünk le tárgyalni, de nem voltak hajlandók. „Miért kellett volna Önökkel tárgyalnia a nagykövetnek?” Értetlenkedik a diplomata. Ez a két dolog, hogy ti. egy tárgyalás egy olyan csapattal, amelyik évek óta azt harsogja, hogy az USA úton van a legsötétebb sztalinizmus felé, és egy előadássorozat a hazája alkotmányos berendezkedésének bemutatására, enyhén szólva sem ugyanaz. Diplomatánk arcán látszik, hogy nem igazán tudja: a 2007-ben tisztességes körülmények között, felelős döntés alapján bezárt OPNI korábbi lakói közt tett most látogatást, vagy átkerült egy fantasy világba. Nos egyik sem. A véres valóság: még rá is szólnak, hogy „briefly”, meg, hogy „don’t waste your time” miközben 2 perce van, és bizony az már telik, ketyeg az óra. Egy-egy kósza, és kárörvendő „defend US” felszólítás is elhangzik. „Két perc nem elegendő, hogy megvédjem a hazámat.” „Mondjon egy valótlan állítást.” „Nem mondok.”

    Ennek vajon milyen következménye lenne?

    Megjelenne az amerikai lapokban, hogy felsült az amerikai diplomata, mert csak üres vádaskodásig jutott a becses előadókkal szemben? Elsütnének egy ravasz csúsztatást azzal kapcsolatban, hogy egyik pillanatban még azt kifogásolta, hogy miért nem hívtak ide amerikai előadót (ez utóbbi szót gondosan kihagynák a tudósításból), utána pedig azt kérdezi miért tárgyalna velük a nagykövet? Minden erről beszámoló cikket megszállnának a fizetett bértollnokok kommentelős álcaruhában a diplomata fejét követelve, válogatott vulgáris jelzőkkel illetve a kormányzatot, legfőképpen a fejét?

    A választ Önökre bízom.

  • Ille István

    Tisztelt Uram!

    A villamos energia ára a következők szerint alakult:
    2009-ben 48,21 Ft/kWh (forrás: http://www.mekh.hu/gcpdocs/200912/tajekoztato_2010_vill_en__2_.pdf)

    2015-ben 37,56 Ft/kWh (forrás:http://www.elmu.hu/#!/lakossagi-ugyfelek/tarifak-dijak/lakossagi-tarifatabla)

    Kérem, nyilatkozzon, hogy Ön szerint melyik a kisebb szám, és mennyivel.

    Tisztelettel

    B. Dern

  • Ja, kedves Balázs. Fel is avatták most a szobrát…

  • Mer mindig bánccsák a magyarokat …

  • talalom, m.kati!

    Helyeslem, mikor véditek a kispénzű, kiszolgáltatott embereket és elutasítjátok a tehetősek szemfényvesztő intézkedéseit. Megláttok mindent, amit a Fidesz rosszul csinál, sőt azon túl is. Milyen szép volna, ha mindezt kiterjesztenétek az összes politikai pártra, és úgy mérlegelhetnénk, hogy mi a jobb a szegényeknek. De még jobb és objektívebb volna, ha a szegények érdekében nem csak a hibákat, hanem pártoktól független a jót is észrevennénk.
    A rezsi- és a kamat csökkentést simán átugorjátok, pedig nagyon sok szegény embert érint. Az adózásból kiemeltek bizonyos dolgokat, aztán szörnyülködtök. Mást, hasznos intézkedéseket pedig elhallgattok. Ilyen például a bankok megadóztatása is. De vannak speciálisan az én családomra méretezett előnyös adóváltoztatások is.
    Orbán személyét pedig Gyurcsánnyal, Bajnaival, stb-vel összehasonlítva együtt volna korrekt vizsgálni. De ezek utópiák. Amíg ez nem változik, addig nem beszélhetünk vitáról vagy eszmecseréről, hanem csak veszekedésről, illetve süketek párbeszédéről, egymás démonizálásáról.

  • Dern Balázs
    2015 március 5
    4:56 du.
    Itt élek már jó félévszázada, de sem az amerikai, sem a kanadai vitaterekben, nem hangzott el az illetékes országról olyan vita, ami a meglévő kormányt ilyen formában kritizálta volna. Vannak kritikák, itt- ott, a Demokrata kritizálja a Republikánust és vice versa, de ilyenre nem emlékszem. Különösen, nem hívtak meg egy idegen országból senkit, hogy az besegítsen!

  • Andy Mage
    2015 március 5
    4:50 du.
    Szóltam hozzád? Bántottalak? messze elkerültelek. Kérlek, tedd ezt velem Te is.

  • talalom
    2015 március 5
    5:15 de.
    bocsi,, késve láttam a beírását. Milyen jó, hogy a gyerekes szülőknek van otthon adócsökkentése! Azon panaszkodik, hogy a gyerekek felnőttek és most nincs. Elárulok valamit, nekem négy (4) gyerekem nőtt itt fel és soha nem kaptunk adócsökkentést Kanadában.

  • Andy Mage

    Rendes tőled, hogy legalább a rezsi csökkenésének tényét nem tagadod, hanem intellektuálisabb módon próbálkozol megvezetni.

    Magyarországon a rezsi díj nem csak számszerűen csökkent, hanem a többi országhoz képest is látványosan. Ma Európában mi fizetjük a második legkevesebb rezsit, míg korábban fordítva volt.

  • jani
    2015 március 5
    8:36 du.

    Tisztelt Jani (János)! Az a baj, hogy ön kicsiben gondolkozik és rövidtávon. A pár száz forintos havi rezsicsökkentéses megtakarítást már rég elnyelte sok más fizetnivaló a kisembereknek. A tehetősebbek persze ezzel is jól járnak. Pár nappal ezelőtt elfelejtettem mondani, hogy a Fidesz egykulcsos adóját amit 2010-ben vezettek be és szintén a gazdagoknak hagyott több pénzt a zsebében, ahogy a devizahitelek is az amúgy is gazdag, tehetős embereket segítette. Ezzel együtt eltörölték az adójóváírást, vagyis a legcsóróbbak „pluszadózni” kényszerültek.
    Tehát ha ön a tehetős réteg közé tartozik, melyből sajnos jóval kevesebb van, akkor önt nagyon megértem, hiszen havi sok százezerrel több marad a zsebében. (Keresetének mértékétől függően).
    A rezsicsökkentéses maszlagra visszatérve, pedig persze minden egyes csökkentés jól cseng, még a pár forintos is, sőt van akinek az ezer forint is több napi élelmet jelent, sok millió magyar családnak mindenképpen. Viszont ez sajnos csupán egy populista politikai fogás a tömegek elkábítására. Hosszabb távon az energiaszektor súlyos válságát okozzák. (Ön pedig csak rövid távon gondolkodik). Az ilyen válság már elkezdődött az energiaszektor szereplőinek kényszerű spórolásából, emberek elbocsájtásával amely magával hozza azt, hogy a karbantartásokra egyre kevesebb kapacitás fog jutni és néhány éven belül az amortizálódó hálózatok komoly problémát fognak okozni, ha ez így marad hosszabb távon. Erre vonatkozóan vannak kutatások, ha érdekli a téma utánanézhet. (Azt hiszem a Corvinus Egyetem kutatóközpontja is foglalkozott a kérdéssel többek közt). Tehát magyarán: A jelenlegi kormány nem gondolkozik hosszú távon, a látszattal ellentétben nem tartja szem előtt a magyar emberek érdekeit és az Ország fejlődését, csupán a pillanatnyi politikai haszonszerzés céljából hajt végre többnyire mindent, köztük a rezsicsökkentést. Megjegyzem ebben a kommunikációs, megtévesztő hadjáratban, harcolásban maradéktalanul sikeres a kormány.
    Beszélhetünk Gyurcsányról, Bajnairól, Orbánról egyben is. Ön úgy látja, hogy hasonló mértékű károkat (a korábban felsoroltak és a még fel nem soroltakkal együtt) okoztak azok az emberek, mint a jelenlegi kormány? Mind gazdaságilag, mind morálisan, mind nemzetközi tekintélyt figyelembe véve?

  • Figyelő
    2015 március 4
    11:04 de.

    Tod, kedves Figyelő, volt eccer egy Dr Orbán Viktor, aki Brüsszelben azért blobbyzott, hogy Magyarország ne kapjon EU-s támogatást..
    Valahogy nem emléxem, hogy akkorság fel lettél volna háborodva..

  • Dern Balázs
    2015 március 5
    4:56 du.

    Szép szőke herczeg.
    Amiről te beszélsz, mármint a kerekasztal, ahol akár a szomszéd asztaltól is bele szoktak folyni a csevejbe, az egy bútordarab, főleg kisebb méretű olasz kerthelyiségek állandó lakója.
    Ami meg Montreálban történt, az meg egy másik kerekasztal volt, ahol a résztvevők a magyar jogállamiságot vették górcső alá. Nem politikusok, pártkatonák, elkötelezettek, hanem ennek a területnek a szakértői, tanárai, előadói.
    Tod, ha ez az Oláh nevű annyit mond a végén, hogy hölgy és urim, sajnálom, hogy nem hívtak meg egy reprezentánst a kormány részéről, aki elmondhatta volna a véleményét, illetve a kormány álláspontját azokban a dolgokban, amikről ma itt önök beszéltek.
    Mert diplomaták,- már akik valóban azok,- azok valszeg így tettek volna.
    Így viszont kerítésen kívüli toporzékolásnak hatott Oláh úr magánszáma..
    (Státuszát valszeg úgy kapta, hogy kiöregedett a fussball csapatból..)

  • Figyelő
    2015 március 5
    9:51 du.

    Figyelő.. Te az adóbevallásodnál, amennyiben közösen követtétek el a férjeddel, családi adóbevallás néven adtad elő. Ez annyit jelentett, hogy a hat főre lett elosztva a kettőtök jövedelme, és ezután fizettetek adót.
    Ha nem lett volna a négy gyerek, jövedelmetektől függően, akár ötven százalékos is lehetett volna az adótok..
    Ennyit arról, hogy te nemkaptál adócsökkentést..

  • Megertem hogy szidni kell az Orban kormanyt, kell is. Jelenleg jobb nincs a magyar valasztopolgarok szerint. Ha mar a jobbnal tartok, akkor a masodik legerosebb part a jobbik.
    Maradt egy nyugdijas valasztopolgar, aki visszasirja a kommunizmust, ok megmaradtak baloldaliaknak, addig a fiatalok koreben a jobbik a legnepszerubb part.
    Kell az ilyen kerekasztal, kivancsi vagyok hany magyar volt az eloadason, szerintem Olah uron kivul senki.
    Meghogy nem partkatonak az eloadok ? Na akkor itt van 1 – 2 reszlet amit talaltam:

    Göllner András

    A Los Angeles Times-ban az alábbi cikket[1] sikerült összehozni a magyargyűlölő polgártársunknak: „A magyar politika egyik oldalán a Gyurcsány Ferenc vezette nyugatias, piacpárti, liberális-szocialista koalíciós kormány áll. A másik oldalon a keserűen elégedetlen, idegengyűlölő extremisták zavaros csoportja található, ami Orbán Viktor Fidesz pártjából áll. Utóbbi négy választást vesztett el az elmúlt tizenhat év alatt, és mindent felforgat a hatalomért folytatott elkeseredett küzdelmében”.
    Így elemzi a magyar közéletet Göllner András a Los Angeles Times olvasói számára. A cikk magyarországi szakértője Debreczeni József volt. További izgalmas idézetek: „a Gyurcsány-ellenes tüntetők felgyújtották a tévét”; „Orbán, a kaméleonszerű politikus”; „Orbán úgy vezeti orránál fogva az európai demokratákat, mint ahogy azt Milosevics tette a balkáni őrjöngés előtt”. Az írás végén vészjósló következtetéseket is találunk: „Ha Magyarországon újra kiengedik az antidemokratikus múlt szellemét a palackból, akkor nem csak Magyarországon, hanem egész Európában is veszélybe kerülhet a demokrácia.”
    P.S.: Göllner András a google-ban egy darab képen látható, amint Gyurcsányné Dobrev Klára mellett székel egy ülésen; egyéb (2003-as) dokumentumokban kormányzati és önkormányzati kommunikációs tanácsadóként szerepel.

    Bozóki András

    Bozóki aktívan részt vett a rendszerváltás körüli és azt követő közéletben. 1987-ben részt vett a lakiteleki találkozón, 1988 májusában a Szabad Kezdeményezések Hálózata alapítója volt, illetve a Fidesz megalakulása után két hónappal belépett a szervezetbe. A Fidesz részéről részt vett 1989-ben a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon. 1990-ben a Fidesz egyik szóvivője, 1991 és 1992 között a párt országgyűlési képviselőcsoportjának szakértője volt. 1993-ban kilépett a pártból. 1989-ben a Magyar Narancs című, előbb kéthetente, majd hetente megjelenő lap alapító szerkesztőjeként, majd 1992 és 1996 között főmunkatársaként is dolgozott. A 2000-es években a Magyar Hírlap és a Figyelő publicistája. 2003 és 2004 között Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója volt. 2005-ben, az első Gyurcsány-kormányban a nemzeti kulturális örökség miniszterévé nevezték ki, tisztségét a 2006-os országgyűlési választások utánig, júniusig viselte. 2007 és 2008 között a környezetvédelmi miniszter tanácsadója volt, majd részt vett a Lehet Más a Politika nevű társadalmi kezdeményezés elindításában, de a 2009-ben megalakult pártba nem lépett be.

    Nincs is ezzel semmi baj, ha valaki DK szimpatizans, csak kritika helyett megoldasokat kene talalni a baloldalon, hogy a beke fene alol, feljonni az alaksorba.
    Az emberek megoldast varnak az Orban rezsim levaltasara, nem kritikat. Az a legkonnyebb. Lattuk a 2014 valasztast. Csak az Orban rezsim szidasabol, nem lehet valasztast nyerni.

  • falusi, általában, mig a gyerekek kicsik voltak „asztalatt” dolgoztam…part time.
    Aztán már mindegy volt.

  • Az adócsökkentés, arról szól, hogy a család főkeresője, levonja a négy gyereket. Vagy „gyerekpotlékot” kap. Az utobbi 6 éves korig járt csak!
    Az „eltartották” számát úgyan bejelenti, de ennyi.

  • jani
    2015 március 5
    8:36 du.

    A te hozzászólásodra írtam le a tényeket, a számokat. Ennyi történt. No meg ötödik éve van 2/3-os hatalommal a mostani kormány.
    Ettől még persze lehet maszatolni, meg Gyurcsányozni, meg balozni. Nem tiltja semmi (tán csak néhány emberi fogalmat tudnék sorolni, de pontosan tudom, hogy feleslegesen) Szerintem egyenesebb lenne vállalni, hogy a hazai jobboldal utálja és megveti a szegényeket.
    Máshol ez nem kötelező része a jobbnak. Igaz, máshol engem sem sorolnának a balhoz.

    Amiben egyetértünk, nincs vita és nincs eszmecsere. Túltoltátok.

  • Ajaj! Asztal alatt dolgozni = feketén, azaz nem bejelentett, nem adózott. Azzal jobb csöndbe maradni.

    HunCanada, ismét 100% egyetértek! Valóban, ezek csak rövidtávú megtakarítások, es amiből most kevesebbet kell fizetni,matt máshol behajtják, lásd: csipsz adó, internet adó, az uj matricák amit bevezettek, az élelmiszer drágább mint pld Ausztriában, na meg az, hogy a közintézményekben sokszor nagyon sokat kell várni, es egyszerű intézkedésekre ott többször kell visszamenni mert nem jo információt adtak, vagy kiderül hogy megis kellett ez vagy az a papír, nos az, hogy a bürokrácia meg MINDIG nem működik jól, is pénzbe kerül, mert idő az pénz. Én ezt tudom mert évekig Budapesten éltem es adoztam.
    Az MSZP anno be akarta vezetni a 300 Ft vizitdíjat orvosoknal, klinikákon,mamit hamar el is töröltek mert nagy felháborodást keltett. ( itt hagy jegyezzem meg hogy az MSZPt ugyanúgy nem szeretem mint a Fideszt). Szóval maradt a régi: hálapénz, privát orvos ha jobb ellátást akar az ember, sőt, meg borravalót is illik adni a mentosnek.

    Visszatérve Figyelő ” asztal alatt” kommentjere, ez is agy óriási probléma, hogy rengetegen feketén dolgoznak, nincsenek bejelentve, vagy csak a minimálbérre vannak bejelentve, a többit feketén kapjak, illetve nem is dolgoznak papíron hanem számlát vesznek mástól, aki levon egy kis összeget ( általában az adót, amit be kell majd neki ennek a kereset utan fizetni), ami jóval kevesebb mint ha aztan maga utan fizetne a járulékokat. Na hat így se lehet országot épiteni,

  • Hozzátenném hogy ezt a feketén dolgozat meg a bürokrácia meg a halapenz problémát nem a Fidesz okozta, de rátett egy lapáttal, es ahelyett hogy rendet tenni, stadionokat épít.

  • Kedves Akárki,
    Tudomásunk van a Göllner András Los Angeles Timesnak küldött cikkéről (még az első Orbán kormány alatt) , azt is tudjuk, hogy amerikai szenátornak küldött levelet az Orbán kormányról. Ez a kis kerekasztali megbeszélés, természtes további műkődése, az Orbán kormány megbukatatásához. Éppen a googelban olvashatjuk, hogy valamikor Gyurcsány tanácsadója volt.Tehát érthető a műkődése. Egy-két magyar volt csak jelen az elmúlt előadásán, s azt javasaltuk, mi montreali magyarok, ne szóljon senki hozzá. Sajnálatos Oláh Lajos szereplése.

  • Figyelő
    2015 március 5
    9:38 du.

    Nyugalom, relax, langyos víz.
    Tudja kedves öregem, az országban, mármint nem abban amiben kend él, hanem Magyarországon ott van a kedves vezér, aki sosem hazudik.
    De elfogadom, hogy személyes privilégiuma hülyeségeket beszélni.

  • jani
    2015 március 6
    2:55 de.

    Az energiaárak csökkentését nem tagadta senki. Ahogy azt sem cáfolta senki, hogy alapvetően nem a szegényeket támogatta meg, és azt sem sikerült igazolnia senkinek, hogy nem lefölözött, a piaci lehetőségeknél kevésbé csökkent.
    Javasoltam a 4 alapműveletet. Utána lehet számolni.
    Javaslom egy táblázat összeállítását, ami europaritással tartalmazza a világpiaci és a magyar árak alakulását.

  • HunCanada

    Megfigyeltem, hogy a baloldal nem ideológia mentén képviseli az érdekeket, hanem egyszerűen csak Fidesz-ellenes. Pl. rezsi csökkentésben nem az emberek, hanem a szolgáltatók érdekeit képviseli. Ahogy most maga is.

    A magyarországi közművek privatizálása nem hozta magával a piaci versenyt, amitől a szolgáltatások árának a csökkenését remélték. Ellenkezőleg. Az árak az egekbe szöktek. Európában a legmagasabb díjfizetők közé kerültünk. Pl. botrányos, hogy az édesvizekben gazdag Magyarországon fizettek Európában legtöbbet a vízért. A szolgáltatók tetszésük szerint emelték az árakat és úgy viselkedtek, mint a hatóság. Rémtörténetek vannak a visszaéléseikről. Nem sokat érdekelte őket, hogy a lakosság milyen válságba kerül. Nem a Fidesz, hanem a lakosság szinte lázadásba átmenő rengeteg panasza váltotta ki a rezsicsökkentést. Kezdve, hogy áttekinthetetlenek voltak a számlanyomtatványok, nem tudtuk miért fizetünk, minden macerás, bürokratikus volt, óriási bírságokat szabtak ki semmiért, a fogyasztóknak nem lehet igaza stb. A rezsicsökkentés minden fokozatát hatástanulmányok előzték meg. Mostanra oda jutottunk, hogy a legnagyobb gázszolgáltatót (FŐGÁZ) átveszi az állam és ígéretet tett, hogy átszervezésekkel, egyszerűsített ügyintézésekkel, olcsóbb anyagbeszerzésekkel tovább csökkenti a rezsit és gátat vet a visszaéléseknek és az emberek átverésének.

    Egyébként a 25 százalékos rezsicsökkentés az nem csekélység egy olyan országban, ahol az emberek jövedelmének jelentős része a számlákra megy.

    A magyar háztartások fizetik a második legkevesebbet az …
    http://www.kormany.hu/…/a-magyar-haztartasok-fizetik-a-...

    Tigáz gázóra csalás ? mérőóra manipulálás – YouTube
    Video for Tigáz gázóra csalás ? mérőóra manipulálás▶ 22:56
    http://www.youtube.com/watch?v=L2r9Hda-6VU
    Oct 26, 2012

    VIDEÓ – Egyszerűbb számláért küzdenek a fogyasztóvédők …
    archivum.magyarhirlap.hu/…/video__egyszerubb_sza…

  • Fútólag meghallgattam a videora felvett Oláh Lajos hozzászólását.
    A baj szerintem az volt, hogy, Ő jóindulatúlag probálta megközelitenie a panell embereit. Nagy tévedés volt. Sem jóindulat, sem öszinte vélemény ezekről lepereg. Durván el kell küldeni őket valahová. Ennyi.

  • Kanadai
    2015 március 6
    1:16 du.
    Bocsi, de a férjem egy szép adót fizetett minden évben.
    Ami baj Magyarországon, még mindig, hogy a lakosság még mindig NEM érti, hogy az ő adójából épül az ország, és abból van pénze a kormánynak is.

  • akarki
    2015 március 6
    12:16 du.

    Göllner a LAT-nek írt cikkéből mi az, amit cáfolni tudsz, ami nem felel mg a valóságnak?

  • Figyelő
    2015 március 6
    1:43 du.

    Tetszik a királyi többesed. Akárcsak idolod, te is többesszám második személy lettél..:D 😀
    De. Göllner nem az első Orbán-rablás alatt írta a cikket. Mégha nemolvastad is, az a rész, hogy “a Gyurcsány-ellenes tüntetők felgyújtották a tévét”; “ tekegyelmeteknek is egyértelmüvé teheti, hogy az írás 2OO6 után született..

  • Kedves Figyelo,

    Montrealbol nem fogjak megbuktatni az Orban kormanyt. Olah Lajos fel kellett volna keszuljon egy ilyen eloadasra, igy leszerepelt.
    A szomoru inkabb az, hogy nincs alternativa az Orban kormany ellen.

  • Figyelő
    2015 március 6
    1:43 du.

    Kedves Figyelő! Ha ilyen jól tájékozott, akkor legyen arról is tudomása, hogy Göllnernél jóval befolyásosabb ember, akit Orbán Viktornak hívnak – saját maga kezdeményezte az EU-tól, hogy a magyar emberek ne kapjanak euró milliárdokat és függesszék fel a kohéziós alapok folyósítását, amikor ellenzékben volt. Ő valóban Brüsszelbe rohangált lejáratni Magyarországot. Akkor sem az emberek érdekeit nézte, és most sem -csak a saját politikai előnyszerzés és a hatalom lebeg a szeme előtt. Na most már akkor erről is tudomása van.
    Apropó, kihagyta a tavaly Obamának írt Göllner-féle Charta levelet a listájáról.

  • jani
    2015 március 6
    1:55 du.

    Tudom, hogy fizetett hirdetésekben nyomják a rádióban, tévében és óriásplakátokon azt, hogy Európában szinte legolcsóbb az energia nálunk. A világ legélhetőbb városában -Bécsben is csak pár száz forintnyival kerül többe, ezzel szemben vizsgáljuk meg a fizetéseket is. A magyar átlag jelentős része megy el a rezsire, míg Európában jelentéktelen. Ilyen szempontból – vagyis abból a szempontból, hogy mennyi pénze marad a magyar embereknek a zsebében élelemre, ne adja Isten néha egy könyvre, évente egy színházra és évtizedenként egyszer egy balatoni nyaralásra abban ha nem is tökutolsók, de sereghajtóak vagyunk. Mi számít inkább? Az, hogy reálértéken mennyibe kerül az energia vagy az, hogy az emberek hogyan élnek? Szerintem az utóbbi és pont ezt hazudtolja meg a kormány azzal, amikor mindenhol azt harsogja – a mutatók ellenére, hogy Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb a rezsi és szárnyal az ország. Ez egy ócska populista szöveg, amelyet okosan használ a kormány, hiszen a többségnek nincs kapacitása a napi gondok közepette egyáltalán gondolkodnia.

  • Andy Mage

    „Az energiaárak csökkentését nem tagadta senki.” stb..

    Dehogynem, nézd vissza. Például Ille.

    Ne fárasszál! Ha Európában nálunk a második legolcsóbbak az energia árak, akkor mi a fenének készítsek táblázatot? Hátha, ott más jön ki? De ha tényleg úgy volna, ahogy mondod, akkor miért „sírnak” a közműszolgáltatók, hiszen van miből engedni?

    Érdekes volna, ha egymást is olvasnátok, mert ahányan vagytok, annyiféleképp – egymás érveit kioltó módon is – próbáljátok elvetni a rezsicsökkentést.
    Miközben szerinted a világpiaci árak még alacsonyabbak, és csak szemfényvesztés a rezsicsökkentés, addig HunCanada azért aggódik és veti el, mert akkor nem jut pénz fejlesztésre meg a karbantartásra.

    Egyébként, ti is propaganda szöveget nyomattok, mert mindegyik változatot meg lehet találni a sajtóban.

  • HunCanada

    „Mi számít inkább? Az, hogy reálértéken mennyibe kerül az energia vagy az, hogy az emberek hogyan élnek?”

    Szóval szerinted, ha többet fizetünk a rezsiért, akkor több jut megélhetésre és egyéb dolgokra? Aha. Vicces ember vagy…

  • András Göllner

    Érdekes dolgokat tudok meg magamról ezeken az oldalakon. 🙂 Annyira szeretem amikor szerénységemmel foglalkoznak a montreáli asszonyok. Pedig csak véletlenül tévedtem ide egy másik oldalról, ahol azon siránkozik a Bencsics Klára (Figyelő) hogy milyen kár, hogy ma már nem lőnek fejbe olyan embereket mint én. Orbán kedvenc mintaképének helyszínén, Oroszországban bezzeg aztán igen. Hol jelentkezzek be, tessék mondani ? A sekrestyén, Vasárnap, mise előtt vagy után ? Hozzak személyit is meg golyókat ? Hányat teccene kérni asszonyom az utóbbiakból ? Elég lesz kettő ?

  • jani
    2015 március 6
    6:12 du.

    Ilyet hol olvasott, hogy ezt írtam volna Jani? Ne legyen komolytalan.

  • jani
    2015 március 6
    6:12 du.

    A Tisztánlátás érdekében, mert úgy látszik kétszer kell elmondani, hogy talán egyszer meg is értse. A kérdés: Ön azt állítja, amit a kormány, hogy Európában az egyik, ha nem a legalacsonyabb a magyar energia ára. Ez reálértéken számolva igaz, de jobban megvizsgálva a kérdést – vagyis a fizetésekhez mérten, – amiből az emberek élnek – úgy már egyáltalán nem igaz. A válaszom erre az állítására világított rá nem a rezsicsökkentésre, hiába próbálja ide citálni azt. Ne legyen már mesüge! Tehát megismétlem még egyszer: Mi számít inkább? Az, hogy reálértéken mennyibe kerül az energia a különböző országokkal összehasonlítva, vagy az, hogy az emberek hogyan tudnak megélni a maradék fizetésükből? „ Tehát harmadszorra: Én azt állítom, hogy a kormány fenti állítása populista és demagóg szöveg, amely a magyar emberek megélhetésének szempontjából teljesen irreleváns, viszont jó propaganda szöveg.

  • HunCanada

    „Mi számít inkább? Az, hogy reálértéken mennyibe kerül az energia a különböző országokkal összehasonlítva, vagy az, hogy az emberek hogyan tudnak megélni a maradék fizetésükből? “

    Szerintem, először is jól idéztelek, csak rövidebbre vettem ezt a rezsicsökkentést elvető értelmetlen összehasonlításod.

    De legalább annyira nincs logika abban sem, hogy bizonyítékokat kérsz, ugyanakkor helyből demagóg propagandának nevezed a másik forrásait.

    Én azt javaslom, ha a baloldal annyira szeretne többet fizetni a rezsiért, akkor fizessen. Szerintem az állam nem fogja megakadályozni, a szolgáltatók pedig örülni fognak. Esetleg el lehetne intézni, hogy a baloldaliak más, drágább szolgáltatótól vegyen igénybe. Javaslom a TIGÁZ-t. Jelenleg a legdrágább és a legkorruptabb, bár már nem annyira, mint a rezsicsökkentés kezdetén.

  • Göllner András

    Ha valóban fontosnak tartod a törvényességet és a jogokat, akkor kezdhetnéd a rendrakást a KMH-nál. Nem szúrja a szemed? Aki beleolvas ebbe a lapba és meglát a szerzők, és a hozzászólók köz, szerinted komolyan vesz?

  • HunCanada

    Még annyit, hogyan lehet demagóg propaganda az, amit a számláimon magam is látok?

  • jani
    2015 március 7
    4:11 de.

    Úgy lehet demagóg propaganda, hogy az a havi pár száz esetleg szűkös ezer forint, amit csökkenésként lát azzal ön tökéletesen elégedett és nem vizsgálja meg a hosszú távú hatásokat és a súlyos károkat. „Nincs ingyen ebéd”!! Nem önt hibáztatom, mert milliók gondolkodnak így és még többen tényleg örülnek ennek a kis csökkenésnek is. (Ahogy korábban említettem minden csökkentés önmagában üdvözölni való). Tehát a propaganda ott van, hogy ennyivel vett meg tömegeket a Fidesz kilóra, és ezt a hullámot lovagolja továbbra is. Azért hatásos ez, mert ahogy ön is írja a saját szemével látja a számlán kiemelve vastag betűkkel a csökkenés mértékét így kézzelfogható nagy-nagy segítségnek véli, ellentétben a jóval nagyobb mértékű drágulásokkal amelyek többszörösen elnyelik a rezsicsökkentésből megspórolt évi néhány ezer forintot.

  • jani
    2015 március 7
    2:21 de.

    Jani! Valószínűleg ön nem ért kristálytisztán magyarul. Nem kértem bizonyítékokat, és korábban is azt írtam, hogy minden csökkentés üdvözlendő önmagában! Egyszerűen elsiklik a tartalom felett, amivel nem tudok mit kezdeni és 2-3-szor elismételve magamat, utána már érthetően nem is akarok.
    Azért a korrupcióval elég bátor dolog előjönnie. Másrészt ha ön azt mondja, hogy fizessen a baloldal többet ha akar, akor tényleg nem érti miről van szó. Egyébként engem legyen kedves ne soroljon a baloldalra. Köszöntem.

  • *akkor – természetesen.

  • HunCanada

    Pardon! Azt gondoltam, hogy csak jelképesen érti a „pár száz”, legfeljebb „néhány ezer” forint rezsi csökkentést. Egyáltalán nem ilyen bagatell. Utálok számolni, de nekünk kb. 80 ezer Ft volt a havi rezsink, aminek a 25 százaléka 20 ezer Ft. Ebből a víz-csatorna,villany,gáz a jelentősebb tétel, de csökkent a szemét díj, a kéményseprő díj, a bankkártya díj, a villamos-busz bérlet ára is. De biztos van még olyan, amit elfelejtettem. Ja, számlabefizetések, stb. Egyszóval, összességében nem bagatell összegről van szó.

    Valóban nem ön kért bizonyítékot tőlem, de más viszont kért, csak összemosódnak bennem a személyek. Viszont, Figyelőtől kért, és tekintse úgy, hogy neki segítettem.

    Nem merész dolog tőlem az energia szolgáltatókat korrupcióval vádolni, mert már korábban is lebuktak különböző csalásokkal. Bírósági ítéletek vannak arról, hogy szolgáltatók szakemberei szándékosan manipulálták a mérőórákat, aztán a fogyasztót vádolták csalással majd óriási bírságokat szabtak ki. A sok panasz után titkos felvételeken buktatták le őket. Nekem két mérkőzésem is volt szolgáltatókkal. kiismertem egy-két szolgáltató trükköt, csak nem alkalmas részletezni. Korábbi hozzászólásomban már küldtem egy videó felvételt. Küldök egy másik cikket is, remélem átmegy. Ezek még a rezsi csökkentés előtt voltak.

    A szolgáltató emberei mágnesezik az órákat
    mno.hu/…/a-szolgaltato-emberei-magnesezik-az-oraka…

  • Tigáz újratöltve – Panaszkönyv
    Tigáz újratöltve – Panaszkönyv

  • Sajnos nem ment át. De ha beüti szöveget, úgy sikerülhet megtalálni.

  • jani
    2015 március 7
    1:08 du.

    Oké, a bizonyíték téma tisztázva. Nem értettem, hogy miféle bizonyítékot kértem volna, köszönöm, hogy tisztázta.

    Amennyiben csalás áldozata lett, joggal tett tett lépéseket ez ellen. Helyes is. Minél több valakinek a rezsije annál többet is takarít meg. Érthetően a milliós nagyságrendű kisfogyasztók -akik fizetést is épp, hogy 80 ezernél kicsit kapnak többet – azok nem fogyasztanak annyit mint ön, így a megtakarítás is valóban párszáz forint havonta. Ahogy előbb is mondtam, most is mondom, hogy nem ezzel van a baj, hogy csökken a rezsi. Aki így értelmezi, az tévúton jár. De azt hiszem ezt már fent leírtam, így nem ismétlem.

  • Gyula Bognar, Jr.

    JANI: Eszerint, számodra a KMH szájízedre való átalakítása sokkal fontosabb, mint az, hogy Magyarországon a becsületes emberek nyugodtan, félelem, korlátozások, igazságtalanságok, jogtiprások, karaktergyilkosságok, korrupció és a magánvagyon elrablása nélkül élhessenek.

    Egyébként Göllner András IS egy hozzászóló, mint Te és én, nem szerkesztője a KMH lapnak.

    Sok sikert és örülök, hogy szerinted Magyarországon minden a legjobban van ebben a legeslegjobb Világban. Ha ott laksz, remélem élvezed minden másodpercét.

    Ha nem ott élsz az nehéz eset. Manapság kitoloncolják Magyarországról a gazdasági bevándorlókat, nehogy azok is élvezhessék Magyarország Jobb Teljesítményét. Meg akarják akadályozni, hogy a szomszédos országokból bevándorlók Erősödjenek, mint a most ellenük fegyverkező Magyarország. (A Románok már reszketnek a bocskoraikban)

  • Gyula Bognar, Jr

    Időközben levették Göllner Andrásnak szánt hozzászólásom, így nem tudom visszanézni. De így is biztosan tudom, hogy te értelmezed „saját szájad íze szerint”, amit írtam.

    Természetesen a nagyobb, országos léptékű, több embert érintő dolgok fontosabbak, mint egy internetes lap. De nyilván ismered a mondást, hogy: „Ha a kevesen hűek nem voltatok, ki bízná rátok az igazi kincseket?”

    Nem, egyáltalán nem írtam olyant, hogy Magyarországon minden rendben van. De attól viszont tartok, hogy csöbörből-vödörbe kerülünk vagy még rosszabb helyre, ha Göllner igazságérzetére hagyatkozunk. Mert bizony, simán elnézi a lapban a durvaságokat, mások megalázását, a szabályok be nem tartását, sértegetéseket, stb. Te is vak vagy, ha nem látod. Az nem segít az országon, ha az egyik diktátor helyett egy másik jön, esetleg rosszabb. „Mert amilyen a szolga, olyan a gazdája is.” Göllner, bizony elnézi az önkényt, ha az másokat sújt. Csak egyszer helytelenítette meglehetősen erélytelenül egyes baloldali hozzászólók minősíthetetlen modorát, anélkül, hogy legalább a politikai oldalt megnevezte volna. Nekem az ilyen jogvédő nem kell itthon is.
    Tudod, amikor anélkül, hogy ismernék az embert, rasszistázák vagy nácizzák, féregnek, bigottnak nevezik, bele akarnak szarni a szájába és azt le is írják, az ugyanolyan előítéletesség, mint amikor valakit a bőrszíne vagy a vallása miatt sértegetnek. Megjegyzem, itt a katolikusokat sértegetik.

    Te is előítéleted alapján vádolsz, olyan dolgokat tulajdonítva nekem, amit nem mondtam, sőt meg sem fordult a fejemben. Szót sem ejtettem bevándorlókról, illetve azt korában tettem, de a véleményem teljesen eltér attól, amivel itt összefüggésbe hozol.

  • Gyula Bognar, Jr.

    JANI: Mi csak vakok vagyunk és elnézünk mindent. Semmi baj, Te majd mindent rendbe hozol. Várjuk a sikereket és az eredményeket, amit majd Braille szövegben kell elküldened.

  • jani
    2015 március 7
    4:11 de.
    Jani.. A számláidon ott vannak az új, (NEGYVENNYOLCFÉLE) ADÓK IS?

  • HunCanada

    Még egy gondolat a rezsicsökkentésről.

    Az emberek gáz, villany, víz-csatorna stb. fogyasztása nem egyenes arányban nő a keresetükkel. Sőt! Akinek kicsit több pénze van, az szigetelni tudja a házát, jobbak a nyílászárói, tökéletesebbek a fűtő berendezései, illetve kisebb fogyasztásúak az elektromos eszközei stb. annak kevesebb a rezsije. Nekünk pl. egy 30 éves ócska, nagy fogyasztású gázkazánunk van, mert nincs pénzünk korszerűbbet vásárolni. Ebből következően az is számít, melyik kormány támogatja az ilyen költség csökkentő beruházásokat. A szigetelésre még vettünk fel kölcsönt, de ami óta több rokonunk, ismerősünk a tönk szélére került a devizahitelezés miatt, a feleségem meggyűlölte a bankokat, és mindenféle hitelt hisztérikusan elutasít. Az utolsó kölcsönt nem magunknak vettük fel, hanem egy olyan családnak, akik enélkül tönkre mentek voltak. De ebbe már nem bonyolódom bele..

    Esetleg megjegyzem, hogy a témával kapcsolatban több vonatkozásban is felértékelődött a Kádár-korszak, amihez sajnos nem hasonlítható a mai baloldal.

  • falusi

    Ha a jobboldalt bírálók nem esnének vad túlzásokba, nem mennének át gyűlölködésbe, hazugságokba, akkor nem kényszerülnék arra, hogy védjem őket, hanem egy mérsékelt hangnemben és nem általánosítva lehetne beszélni a jobboldal valódi hibáikról. Mert bizony vannak nekik is, amit én is jól látok.

    Az adóztatásba most nem bonyolódom bele, mert – egyrészt – nem vagyok elég felkészült – másrészt – akkor beszélni kéne az adókedvezményekről, támogatásokról, pénzromlásról, stb. Engem pedig most kimerített ez a vita, ráadásul egy másik oldalról már megint személyeskedve támadnak. Egy időre el is húzok, mert mert túl sok volt belőlem. Bocs.

  • Gyula Bognár

    Kár, hogy a bírálatomat ellenségesen fogadja.

  • jani
    2015 március 7
    11:50 du.

    Éppen ezt javasolta az ellenzék, mint valódi „rezsicsökkentést”, hogy állami támogatással újítsanak fel lakásokat házakat az egész országban. Vagyis ahogy ön is fogalmaz, nyílászárók cseréje, falak hőszigetelésének megoldása stb. mellyel valódi és tartós csökkentést lehetett volna elérni, energiapazarlás és a környezetszennyezés mérséklésével együtt. Az viszont nem egy tollvonás mint a „csökkentsünk rezsit, mert azt a nép érti, ahogy a számláján kevesebb összeg szerepel, és nincs vele macera nekünk kormánypártiaknak – plusz populista is, vagyis a szavazatmaximalizás szempontjából Bingóóó”. Sajnos a devizahitelezés az első Orbán kormány idején indult és népszerűsödött és senki nem gondolt ilyen irreálisan nagy árfolyamkockázatot kellene elviselnie majd évekkel később. Erre rátettek a fideszes politikusok nyilatkozatai is, hogy a saját deviza bizniszük meglóduljon egyik napról a másikra. A mai baloldal pedig egyébként valóban politikailag impotens úgy összességében.

  • jani márc 7. 11:50 du. utolsó bekezdés:

    Baloldal Magyarországon nem létezik; csak kétféle jobboldal.
    Amit ebből bal(liberális)oldalnak neveznek, annak politikája valóban nem hasonlít a Kádár-rendszer uralkodó pártjáéra, de fejlettebb országok baloldali, liberális vagy akár általában véve demokratikus pártjaiéra sem. A felsorolt irányzatoknak és magának a demokráciának Magyarországon nincs számottevő hagyománya, társadalmi meggyökeresedettsége. No de mire hasonlít a „jobboldal”…? Nem muszáj válaszolni, a kérdés csak retorikus…

    Ami a katolikus érzékenységet illeti, érdemes hozzászokni, hogy egy demokratikus, nyitott közegben a vallások és társadalmi, hatalmi (!) képviselőinek kemény bírálata, sőt gúny tárgyává tétele teljesen magától értetődő. A vallásoknak önmagukban NEM JÁR SEMMIFÉLE tisztelet, csak a vallásgyakorlás szabadságának, mint emberi jognak; persze csak ameddig ezzel a szabadsággal nem akarnak mások fölébe kerekedni, mások szabadságának rovására… Je suis Charlie… Vesszen a vallási ( akármilyen keresztény, mohamedán, zsidó, hindu, konfuciánus meg tököm tudja még milyen ) reakció!

  • Gyula Bognar, Jr.

    JANI: A jogos bírálatot érdemes csak barátságosan mérlegelni, azt viszont, aminek nincs alapja, azonnal és egészében el kell vetni. Ezt még egy vak is láthatja.
    ++++++++++++
    Azt hiszed, hogy a Göllner András, vagy bárki más elleni vádak javíthatják Magyarország helyzetét, lakosainak sorsát? Magyarországon kell a bajokat orvosolni, amihez Göllner András és több szakértő segítséget tudott és tud nyújtani.

    Te kezdted felhozni a rezsicsökkentést. Lássuk akkor. Mi köze a rezsicsökkentésnek a Jogállam megszüntetéséhez? Sajnos ennek is van köze, mint minden más cselekedetnek, amit a maffia rablóbanda végez mióta hatalmon van.
    ++++++++++++
    A rezsicsökkentés egy diabólikusan sikeres ötlet, amit a tudatlan, tájékozatlan, politikához és gazdasági élethez semmit sem értő emberek, a mai magyar társadalom nagyobbik része éljenez a mai napig. Ezzel korrumpálnak, fillérekkel kiszúrva a szemét millióknak, majd titokban, adókban forintokat elrabolva és a rezsicsökkentés többszörösét lenyúlva a fiúk.

    Amikor az Oroszok 2013-ban 22%-al leszállították a gáz árat Magyarország számára is, a MET géniusza kihasználta az alkalmat és milliárdokat söpört be a cég tulajdonosai számára. A viktor és bandája 50 milliárd hasznot zsebelt be arra az évre és azóta is folynak a milliárdok a zsebeikbe.
    A 22%-os árcsökkenést követően a fiúk törvényeket gyártottak maguknak a hatalmas haszon lehetőségére és legalizálására, majd a kormány 15%-os engedményt adott a lakosságnak. Ma már tudjuk, hogy a MET által vásárolja a viktor a pajtásaival a gázt és drágábban eladja az MVM-nek, miközben a törvény által biztosítva, ingyen használhatja Ausztriától Magyarországra a gázvezetéket. Sokkal komplikáltabb az ügy persze, de az eredmény éves 50-60 milliárdnyi haszon a fiúknak. Putin papa is besegít, időnként kis „magán gázt” adhat el a MET-nek, ami nincs a Gazprom bevételében feltüntetve. Csoda, ha a Világ legnagyobb energia vállalata veszteséges mióta Putin és társai 8.41%-os résztulajdonosai és irányítói a Gazprom-nak? Teljhatalmuk és évente sok dollár milliárdos privát jövedelmük van Oroszország energia exportjából.
    =============
    Jogállamban a gázzal való üzérkedésért, állami szintre emeléséért, kötél jár mindenkinek, aki részt vett benne és életfogytiglani, aki tudott róla. Magyarországon is, milliók, egy ország van illegálisan kizsákmányolva, kirabolva, a vagyona mellett a jövőjével együtt, amihez „törvényt” készítettek maguknak a fiúk. És a rezsicsökkentés csak egy példa a sok ezer jogtiprásból, lenyúlásból, az ország szisztematikus kifosztásából, a rendőrállam, a diktatúra üzemeltetéséből.
    +++++++++
    Ezek után nincs mit vitatni, a Fidesz/KDNP/Jobbik rezsim egy hatalmas pénzek lenyúlására megalakult rablóbanda, ami kormányként működhet, mert a magyar szavazók nagy része annyira tájékozatlan, buta és naív, hogy üres szlógenekre hallgat, amivel dicséri egy diktátor a valós jó teljesítményekre képtelen, önbizalom és önérzet hiányával „genetikusan alattvaló” magyar embereket. Idézem Kertész András hihetetlenül jó karakterizálását, ami miatt a viktor fillérekért megvehette a szavazatok többségét, amihez még csalt is eleget, hogy meglegyen a 2/3 és teljhatalom.

    „A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.” (Kertész András)

    Jó szórakozást kívánok azoknak, akik a Fideszre szavaztak, a viktor magán hercegségében. Egyébként, nyugodtan bíráld Jani, Göllner Andrást, a KMH-t, engem is, mi mindnyájan nagyon örülnénk neki, ha ezzel lenne javítható, bármilyen mértékben, Magyarország lakosainak az élete.

  • HunCanada

    Egyszer már leírtam, hogy a privatizált közműszolgáltatások csalódást okoztak, mert nem alakult ki köztük piaci verseny, amitől remélték, hogy majd javítja szolgáltatások minőségét és csökkenti az árakat. Ezért, mindenképp szükség volt külső kontrollra. Láthatod a bankok példáján, ha pénzről van szó maguktól ők sem gátlásosak, hanem az orrukra kell koppintani.

    Ja, bocs! Most vettem észre, hogy végig tegeztem, de most már nem írom át. Ön is nyugodtan szólítson úgy, ahogy jobban tud fogalmazni.

  • falusi

    Végül is a belinkelt cikk nem vitatja a rezsi csökkentés tényét vagy hasznosságát, hanem csak felhívja a figyelmet, hogy a lakosság így megspórolt pénze elmegy adóra.. Ha ez így is van, akkor is a szolgáltatók és nem a lakosság pénze gazdagítja a költségvetést. Mert hogy a költségvetés gazdagodik, az biztos.

    Nem ellenőriztem az „Együtt” párt számítását, de nem is tudnám, mert nem látom át az összes társadalmi csoport adózását. Kivéve a nyugdíjasokét, akik nem adóznak. Ez a jelentős számú csoport egyértelműen csak jól járt a rezsi csökkentéssel.

  • Eleftheria

    „Vesszen a zsarnokság!” – Ezzel egyetértek. Azzal viszont nem, hogy vesszen a vallás. De azt elfogadnám, hogy vesszen a hamisság!.

  • Gyula Bognar, Jr

    Utolsó válaszodtól kicsit jobban lettem.

  • Attila FaSzegyy

    Itt szulettem, beszelek Magyarul de nehezkesen, alig orvasok es irok therefore I am going to continue in English.

    Frankly, I do not seem to miss much. The language used by many of you current intelligentsia -spiked without reason with distorted foreign words- is a deplorable language-genocide. You are creating pidgin Magyar, in a few generations to be an atrocious gibberish. Hopefully, the population will reject the modes of these superficially learned individuals and future Magyars will still understand ancient texts like current Hungarians still at home with the written remnants of thousand years hence.

    Judging from what I read one could conclude that these attendees were left and right demagogues. The FORMER nazis and communists still alive must be mighty proud of – I am certain.

    In building a democratic regime all fractions are supposed to function for the betterment of their society. The voters decide who will govern, give them the responsible authority to set the course, simultaneously commission the opposition (all others)to analyze, criticize,contribute i.e. keep on tangent the government. Admitted, these idyllic situations only partly exists anywhere now.

    However, Magyarorszag is at the beginning of REDEVELOPING into a somewhat equitable society. That can not be done by being rabid to each other all the time. Push aside meaningless conservative-centrist-liberal political labels, function as a constructive – activist – bettering human speciment. Stop the discord and the chaos and together you get there!

    The described behavior of the diplomat leave a lot to be desired. He imagined to be under duress thus the panicked response which should not happen in any circumstance.
    However, he is a product of his environment. Let us think about how to right that educational system to better develop the natural capabilities, social grace, interaction, decision making abilities of the coming generations.
    Magyar jovo abban van.

    Attila

  • Gyula Bognar, Jr.

    ATTILA:
    I will be short, if I can be and in English, so you could not misunderstand me.

    I noted it, for native Hungarians, who understand English well enough to develop an interest and read my reply to you. Hungarians love to shut down all criticism, that it is only a misunderstanding by the critical person(s). After all, in Hungary, all is for the best in the best of all possible worlds.

    KMH is a Canadian blog for Hungarians and many of the readers are from the North American Continent. We are living here in the English peaking part of the World and our lives are happening in English, our expressions for political and business concepts and ideas sometimes come faster and more accurately in English, so from laziness these words get in the text of some of the people who write responses. However it is not as common as you note it, and since you have not put enough effort into learning Hungarian, don’t fault too much those who once in a while get a little careless.

    Trust me neither the lives of Hungarians in Hungary nor their ability to speak and write in their native language will be better, from your critic and warning. I usually pay attention and I don’t mi English words in my Hungarian text, yet I fail sometimes too.

    Now, about your notion of Hungary being “REDEVELOPING into an equitable society”, it is simply and extremely mildly expressed, by the word, bullpucky.

    The equitable was the first thing that was thrown out with the 1989-90 Revision of the 1949 Constitution in 2010. Mr. Szájer got on the airplane or rode the train from Brussels to Budapest and wrote a Fidesz political manifest, which he called the BASIC LAWS. In it the immediately wipe out 40 years of Hungarian history, from 1949-1989.

    You understand English , so you can tell the meaning of the words “WE THE PEOPLE OF THE UNITED STATES…” and then the Hungarian version “We, members of the Hungarian Nation…. (MI A MAGYAR NEMZET TAGJAI,…)

    Just, so you understand it clearly. The US Constitution is EQUITABLE, because it INCLUDES EVERYONE, who lives in this country, EVERYONE.
    The Hungarian Kludge states, that the laws are for everyone who is a Hungarian nationality. Period. If your parents were not Hungarians, perhaps Chinese and you were born in Hungary, you are not included, you can never be a Hungarian nationality. Gypsies are not Hungarians, according to every Hungarian, even if they were born for 12 generations in Hungary. If you are black, you cannot be a Hungarian nationality, it is simply impossible. So the Kludge is the most exclusive, barring piece of atrocious and unlawful piece of junk, it fits a Banana Republic well or in the past it could have served well for Uganda in Idi Amin’s life.

    In the “Kludge”, the Fidesz boys eliminated ALL RESPONSIBILITIES OF THE GOVERNMENT AND ALL ACCOUNTABILITY TO THE PEOPLE. What the Tákolmány states, that the Government will give it a try, to provide social benefits, like social security, socialized medicine and benefits for the handicapped, but only to those who they deem to have worked hard enough to build the society, so they deserve it, and only if there are moneys left after the Government spends the tax moneys to whatever they want to (Soccer stadiums now) without having to tell the people how much and why they spent moneys and what did they spend it on. They can declare it a “secret” for 30-99 years. Se Paks 2 development, everything is done in total secrecy. They will steal half of the money, I guarantee it, but you have to wait 30 years to see, if you can find out.

    So, Hungary is being REDEVELOPED by a megalomaniac, schizophrenic dictator and his gang of brown nosing thieves, low life criminal and liars to be a private piggybank of the Fidesz boys.

    I hope you have a nice day and feel happy, that you were NOT born in Hungary and you were not stuck there to mull over, if you want to emigrate to Germany, Britain, Canada or the USA?

  • Azért annyi igaza mindenképpen van Attila FaSzegyy-nek, hogy a magyar nyelv nyilvános használatában súlyos romlás mutatkozik. Ezt nem tudom nem összekapcsolni az általános römlottsággal, amire a (talán latin eredetű?) korrupció szót csak azért nem használom, mert azt gazdasági és politikai értelemben szokás alkalmazni.

    A romlás fő tünetei a gondatlanság és a gondolattalanság, nyelvi lustaság. Egyetlen példa: semmit sem valamiért vagy valami céllal vagy valami céljából tesznek, hanem mindent valaminek az érdekében. De ezer (más) ilyen ökörség hangzik el naponta a médiában és olvasható a sajtóban.

    A háttérben pedig minden bizonnyal a papagájkórus által sulykolt nyelvi panelek állnak. Ezt újabban kiegészíti a hivatalos belső cenzúra, ami egyes szavak és kifejezések használatát tiltja a hivatalnokok megnyilvánulásaiban és az állam által ellenőrzött médiában.

  • Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

    Ha jól emlékszem, ez a bejegyzés-áradat egy önöknél lezajlott rendezvénnyel kapcsolatban kezdődött. Ennél az eseménynél maradva csak azt tudom mondani, hogy az ott megjelent követségi képviselő szándékával innen, Magyarországról messzemenőkig egyetértek!
    A továbbiakban Önök – bocsánat a kifejezésért – a saját fészkükbe piszkolnak. Ez a legnagyobb baj a „külföldre szakadt honfitársainkkal”! Fogalmuk sincs arról, hogy mi van ma Magyarországon. Csak felületesen tájékozódnak s szajkózzák azt a sok mocskot, amit a jelenlegi magyar ellenzék szít a saját hazájáról külföldön.
    Több olyan kijelentés is van az előzőekben, amelyeket határozottan kikérek magamnak! Én élek itt és itt is maradok!!!
    Tessenek kérem elutazni Magyarországra, ha még tudják merre van, tájékozódjanak itt az itteni helyzetről!
    Önöknek nincs joguk arra, hogy bárkit, aki itt él kritizáljanak vagy pláne elítéljenek. Sem egyetemi előadásban, sem magánbeszélgetésben.
    Önök miért nem élnek Magyarországon? Mikor s miért hagyták el a „hazájukat”?
    Önök egyáltalán magyarok?

    -Mester István, Magyarország-
    (küldjek térképet?)

  • mesterpista: a térkép szükségtelen. A mentális környezet szennyezést már Magyarországon is tábla jelzi. Az egyik közelében biztosan megtalálható.
    Azért arra kíváncsi lennék, hogy mennyiben tudna vitába szállni Kim Lane Scheppele-vel, aki korántsem magyar, de mégis jobban ismeri a magyarországi helyzetet sok agymosott hazai birkánál.

  • Kiegészítés romlás-ügyben:

    Lényeges tényező a félelem, a sumákolás, a hazugság, a hazug szándék. A beszélő (és az író) nagy energiát fordít valódi gondolatainak elleplezésére vagy óvatosabb kifejezésére, így a logikai konzisztenciára már alig, a nyelvi tisztaságra pedig szinte egyáltalán nem marad. Ennél csak az rosszabb, hogy néha szándékos a nyelvi silányság, aminek célja a közölt tartalom hiányának leplezése vagy a homályos tartalom elrejtése.

    Szégyen.

  • EBBE A KIS CIKKBE IS HAROM MAGYAR MEGFELELO SZOVAL RENDELKEZO IDEGEN KIFEJEZES VAN!

  • mesterpista
    2015 március 11
    8:10 de.
    Kedves Úram,
    A panelban résztvevők közül, egy nem volt magyar, a második ( a rendezője a beszélgetésnek) kis korában szüleivel Kanadába emigrált és iskoláit is itt végezte. Viszont, nagyszerűen ír, beszél magyarul. T.i. Gyurcsány uralkodása idején Gyurcsánynak ” tanácsadója” volt. Annak bukása után visszatért Kanadába és azóta szabaidejét a rangáló magyar kormány elleni munkában tölti el.Göllner András komoly eredményeket ért el ebben, bár nem tudok arról, mostanában hazament volna..

  • Endrének igaza van! A magyar nyelv romlását tapasztalni lehet a sajtóban, a TV-ben és a köznyelben. Először is, mindek kevernk idegen, főleg angol szavakat beszédikben, írásaikban?
    Másodszor a régen használt szó kell alkalmaznom:” pongyola” stílusban beszélnek és írnak.
    Az én magyar nyelvű fogalmazásom ugyan, sokszor kritika alá esik, de kérdem én, hogy 58 éve jöttem el az országból. Talán ez mentségem lehet.
    Nagyon sajnálatos, ha így van, mert fiatalabb koromban magyarul írtam cikkeket és két könyvem is megjelent amit én szerkeztettem.

  • TO Endre, 11 Mar.

    Gondalataid helyesek bar a media = a hirkozlokkel vagy tajekoztatokkal, a korrupcio = a csalassal, a cenzura = a selejtezes vagy ellenorzessel – emlitem a tomegek tajekoztatasara.

    Kerdes; a Nemzet barmelyik valasztott kormanya miert ne kivanhatna meg, hogy a Nemzet penzen es idejen idegen szavak szarkazasa nelkul tiszta nyelven vegezzek fizetett teendoiket.
    …………………..
    By the way a NATION consists everybody living and committed in that jurisdiction. Race, ethnicity, language, religion, gender orientation or not – questionable if citizenship is a factor.

  • Gyula Bognar, Jr.

    ATTILA: Te akkor ezentúl legyél nyelvőr! Számodra itt, most, ez a fontos. Siker esetén hidd el megérdemled a Lőrince Lajos Arany nyelv kitüntetés legmagasabb fokozatát.
    ============
    Mi pedig azzal foglalkozunk, hogy Magyarország polgárainak lehetősége legyen lerázni az aljas, rablóbanda, hazug, spicli Fidesz/KDNP/Jobbik koszos bagázst!

  • Judith Kopácsi

    Figyelem elterelésre a magyar nyelvtan , vagy annak tökéletes hiánya mindig jó eszköz volt. Most sincs másképp, ugye?

  • Életem egyik legszebb napja lesz, amikor sikerül megfejtenem, hogy mi a lócsöcs az a „szarkazas”

  • Nem volt célom a figyelmet a cikk mondanivalójáról nyelvi purizmussal elterelni. Nem is értek egyet azokkal, akik főleg az idegen (vagy idegen eredetű) szavak vagy szófordulatok használatát kifogásolják. Engem főleg az átütő hülyeség és a szándékos homálykeltés bosszant fel.

    A szarkazas lehetséges felodásai, vagyis

    szarkazás
    szarkázás
    szárkazás
    szárkázás

    közül én a szarkázást látom értelmezhetőnek. A szarka tolvajt is jelent. Szarkázás: lopás, esetleg csenés, itt abban az értelemben, hogy más nyelvből kölcsönözzük a szót, mert nem jut eszünkbe a megfelelő magyar kifejezés.

  • A szarkazik ige használata, szarkazmus, aki pedig ilyet tesz a szarkasztikus…. – úgy kő nekije ! 😀