Vasárnapi zárva tartás, hétköznapi kegyetlenség

2015 március 20 11:47 de.38 hozzászólás

Tudták, hogy mi lesz, mégis megtették. Most már mi is tudjuk, hogy tudták. Hogy mégsem annyira hülyék, és távolról sem annyira unortodoxok, mint amilyennek mutatják magukat.

Nem hatástanulmány nélkül záratták be ugyanis vasárnaponként a boltokat. 2011-ben már megvizsgálták, hogy mi várható a vasárnapi zárva tartástól.

A családok érdekében természetesen, hogy azok az eddiginél többet tudjanak együtt lenni. Szabad levegőn, templomban, az otthon zöld füvén, bárhol.

Ne kelljen vásárolni menni, ha netán körmenet van a közelben.

A 2011-es hatástanulmány semmi jóval nem kecsegtetett. Az volt benne, hogy a kereskedelemből elküldenek 10-15 ezer embert, a költségvetésből pedig kiesik mintegy 50 milliárd forint.

Amit, lévén a pénz nem hullik az égből, valahonnan pótolni kell.

Be kell szedni az adófizetőktől, vagy el kell venni máshonnan. Lehetőleg olyan helyről, ahonnan már eddig is sikeresen elvettek. Ha eddig sikerült elvenni az oktatástól, egészségügytől, kultúrától, miért ne sikerülne most is.

A szegényektől, vagy, ahogyan az EMMI ajánlja a megnevezést: a rászorultaktól.

Ezt tartalmazta a 2011-es hatástanulmány, és erre mondta akkor azt a kormány, hogy nem. Ameddig ötnapi munkából nem lehet megélni Magyarországon, közölte Orbán Viktor, addig nem tudjuk támogatni a vasárnapi zárva tartást.

Tudták, hogy semmi jó nem várható, mégis megtették. Még nevet is adtak a senki által nem kívánt gyereknek, álságosan heti pihenőnapnak nevezték és nevezik azóta is.

Semjén, Harrach és Rétvári nulla százalékos pártja pontosan tudta, hogy mi lesz a következmény.

És tudta a Fidesz minden prominense is, mégis megszavazták. 2011-ben még nem, 2014 végén viszont már igen.

Orbán, Lázár, Rogán, Kövér, Kósa, Varga, Szijjártó. Tudta a kormány, az összes államtitkár.

Vádolunk mindenkit, aki közreműködött ebben a hétköznapi gazemberségben. Már csak a pontos jogi minősítést kell megtalálni hozzá. Valahogy így: előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, folytatólagosan elkövetett, nagy társadalmi kárt okozó gazemberség.

 

38 hozzászólás

  • „Én,gondolom nem vagyok egyedül ezzel szeretném, ha felnőttként kezelnének. Magam szeretném eldönteni, hogy mikor és mit vásárolok. Ugyanakkor azt is szeretném, ha egy vállalkozás is eldönthetné, hogy neki megéri-e vasárnap dolgozni. Nem hinném, hogy ezt vallási alapokra kellene helyezni és a fejünk felett dönteni.
    A vasárnapi zárva tartásnak sokkal inkább hatalomtechnikai oka lehet, egész egyszerűen annyi, hogy legyen még egy ügy, amit a kormányoldal dobott be a közbeszédbe, és alakíthatja vele a politikai kommunikációt. Orbán,a FideSS ismét megüzente lakóinak, hogy az emberek márpedig ki vannak szolgáltatva az államhatalmat gyakorlók akaratának.
    Ha a Fidesz és a KDNP le akar nyomni valamit a torkodon, akkor azt lenyomja. Ennyi.
    Ezen kívül a Fidesz számára az is fontos, hogy az általa bedobott témák uralják a közbeszédet, akár rosszat, akár jót, de az ő ötleteikről írjon a sajtó. Ők akarják megszabni, miről beszéljenek a magyar belpolitikát követő emberek.
    Egy dolog kivételével,-a Fidesznek semmi köze a kommunizmushoz, az övék inkább egy másik izmus- egyetértünk.
    A cikkel annyiból egyetértek, hogy itt semmilyen fogyasztás visszafogás vagy egyéb gazdasági racionalitás nem áll a háttérben. Szerintem a Fidesz és ezen belül is Orbán cezaromániája áll, hozzászólhatna ehhez egy elmeorvos is. A saját elmebajos emlékműveivel, -akár tárgyi /pl. stadion/, akár eszmei /pl. átnevezések, eszement törvények/- népesíti be az országot.
    Az ő gazdasági tevékenységük mindössze annyiból áll, hogy egy óriási gazd-i hatalmú klientúrát építsenek ki, de csak olyanokból, akik max. paríroznak nekik, hogy ha a pol-i hatalomból ki is kerülnek, akkor is döntő szavuk legyen az ország és az emberek irányításában. Ez egyébként már most is nagyon jól működik, nézzünk meg egy tv filmet, olyan 20 óra körül. A tv csatornák oly módon be vannak fosva a média tanácstól, hogy szarrá ollózzák a legtöbb filmet.A különböző érdekcsoportok egymásnak ugrasztása, ill. a gazd. szereplőinek fel- emelése és lejáratása is tökéletesen működik.
    Nagy ívben leszarják a gazd. működésének azon részét, ahonnan nem tudnak elég pénzt kisöpörni, ill. részesedni akarnak az utolsó forint bevételünkből is.
    Az ellenzék egy kommunikációs katasztrófa, képtelenek megtalálni azt a hangot, ami eljutna az emberekhez.
    A Fidesz az emberek tehetetlenségére is nagyon építhet. Bármit megtehetnek az egyes képviselők, senki nem tesz ellenük semmit /itt értsük pl. a közvetlen környezetüket/. Ha a szomszédja valakinek mindennap átdobna egy vödör szart a kerítésen, gyanítom előbb-utóbb beverődne a pofája. Ezek kamionszám öntik a szart az emberek pofájába, mégsem tesznek ellene semmit a „szomszédok”.
    Én azt gondolom, hogy ezen a balsors verte népen csak a forradalom segítene. És csak zárójelben megjegyezném, hogy azon felül, hogy a jelenlegi teljes vezetés lenne az első, akiket a forradalom falhoz állítana, a Fidesz minden politikai személyiségének teljes vagyon elkobzás és közügyektől való eltiltás lenne a jutalma. Mindegyiküknek lehetősége volt, hogy jót tegyen és végül ott tartunk,hogy magukévá tették,szétrabolták a országot,a tatárjárás,a mohácsi vész kellemes emlékek ezekhez képest.”

  • Georgina Bojana

    Agyaltam ezen, hogy miért törték le a mi akaratunkat?! Miért mentek ellenünk, amikor mi, a nép ezt nem akarta. Még akkor is keresztül verték magukat ezen az agyatlan törvényen, amikor látták, tudták, nagyon sok ember a munkáját veszíti el.
    Mire volt ez jó?!
    Egyetlen egyre tudok gondolni.
    Bizonyításra.

    A „majd a fityesz megmutatja, lesz itt az, amit (ők) akar(nak)”, s nem mi.
    Nem lesz itt holmi szavazás, mert ki az úr ezen a szemétdombon”, amiért azzá vált ez az ország, a mi országunk?
    No ki az úr? Ki a „kakas”?
    A Fityesz és a Döbrögi.
    *
    Nem tudok másra gondolni, mint az erőviszonyok fitogtatására.
    Arra, hogy a „majd mi megmutatjuk”-rát, keresztül is verték rajtunk.
    *
    No comment,
    továbbiakban csak káromkodni tudnék, annak pedig itt nincs helye. Gondolják tovább kedves Olvasóink, mit akarnék ide beírni. Azt+még azt+sőt azt, de a köbön…
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011 évben készített hatástanulmánya alapján a vasárnapi boltbezárás okozta kár:

    Az állás nélkül maradó 10-15 ezer volt dolgozónak fizetendő munkanélküli-segély: 2,3-3,4 milliárd forint

    Várható forgalomcsökkenés: 20,4 milliárd forint

    Várható áfakiesés: 7,6 milliárd forint

    A teljes költségvetési kiesés: 43,2–49 milliárd forint

    Mivel akkor kormányjavaslat volt, így a hatástanulmányt kötelező volt figyelembe venni Ezt elkerülendő, most egyéni indítványként adták be, amire nem kötelező a hatástanulmány.

  • Georgina Bojana

    Kedves Don Ovuz,
    mélységesen fel vagyok háborodva, döbrögiék mindent megtehetnek velünk?!
    Mindent a saját hülyeségeikre fordíthatnak, csak akarnoki politikával, rossz döntésekkel.
    Vérlázító.
    Dühös és elkeseredett vagyok.
    No csak +megjegyezném, hogy figyelve a különböző döntéseket, az Alkotmánybíróság is úgy táncol, ahogyan a fityesz és döbrögi fütyül.
    (Nem véletlenül írtam a neveket kisbetűvel, annyira is tartom őket, hiába puccoskodnak).
    (( :O ))
    G.B.

  • Kovács István

    http://indavideo.hu/video/Baszodjal_meg_KDNP_1#_
    Egy Kdnp-s nóta a boltbezárásokról

    ApaZenél

  • Georgina Bojana
    2015 március 20
    12:18 du.
    Több elmélet is napvilágot látott a zárva tartásról. Ez a szimpla bosszúállástól a tüntetések miatt kezdődően, a biankó csekkek mindenáron történő beváltásán (CBA) át, a fogyasztás visszafogásáig.
    Egyenlőre nem látszik a valós ok, de egy biztos, pontosan ismerték a költségvetésben okozott kár nagyságát. Vagyis tudatos döntéssel állunk szemben. A teljes kár nagysága nem ismeretes, vagy legalábbis nem láttunk olyan tanulmányt ami a lakosságnak okozott kárt is felméri.

    Csak hogy
    Kovács István 2015 március 20 12:35 du. komentjére is reagáljak, Az egyszerű élethelyzetek ami ha a baszódjon meg refrént levesszük, a dal sok mindent felsorol.

    Ehhez a munka nélkül maradtak kára, illetve a beszállítókna okozott kár nincs hozzávéve.

  • Mikor volt vasárnap nyítvatartás az üzletekben?
    (Utolsó év dátuma?)

  • kedves Donom, a fogyasztás visszafogása nem igazán értelmes érv, mivel pont Orbán volt az, aki kijelentette, a fogyasztást kell megadóztatni, nem a jövedelmet! Akkor most?

  • 2015 március 8 upppsz

  • Rosszul kérdeztem, mióta voltak nyítvatartva? Dátum.

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    jól tudom, sőt a többiek is tudják a választ a feltett kérdésedre: Te, a Többiek és még én is.
    döbrögi volt az, aki kijelentette, hogy a fogyasztást kell megadóztatni, nem a jövedelmet. Akkor most?!
    Saját szele ellen pisil.

    Ne csodálkozzunk rá, döbrögi döntéseire. Hiszen azt sem tudja, melyik a jobb és melyik a bal keze. Amit egyik kezével megfog, a másikkal leüti. Mit várunk egy beteg miniszterelnöktől. Részemről nem várom, de ezt kapom/kapjuk. Lassan belegebedünk, de ezen ő nem tud segíteni, mert nem érdekli.
    Upppsz :O
    G.B.

  • Georgina Bojana

    A KDNP-t eddig figyelembe sem vettem, ezek után már utálom őket. döbrögiről már többször megírtam a véleményem, s az nem változik, nem változhat, mert soha nem voltam köpönyegforgatól.
    Ha „A”-t mondtam, akkor ki is tartottam az „A” mellett, nem csárdásoztam át a „B” csoportba.
    Erről ennyit.
    *
    Véleményem továbbra is a többi mellett/után/+hozzá is téve, hogy nagyban belejátszik az, hogy „majd én megmutatom ezeknek” – no az „ezek”, azok, mi vagyunk, a magyar nép. Úgy egyben. Tehát ő megmutatta, hogy csakis azért az övé a döntés, akkor is, ha visítunk ellene, ha belegebedünk bele, akkor sem másít. Miért, mert ő Mindenhatónak tartja magát, pedig nem az. Gond csak az, hogy erről még senki nem homályosította fel – döbrögit. Aki körülötte ólálkodik, az még a lépcsőt is lenyalja nehogy poros legyen a cipője. Természetes, hogy megkapják a „nyalósok” ezért a díjukat, jó vastagon. Mi a többiek, pedig már olyan messze vagyunk, no nyalni sem akarnánk, de pfujjozhatunk végkimerülésig, ez őkelmét nem érdekli.
    *
    Véleményem nem változik: a halottas ingen nincsen zseb. Bármit beharácsolnak, bármilyen palotát megszerezhetnek, elvinni semmit nem tudnak. A Teremtő ezt jól kieszelte. Hiába a harács, egy gyomruk van, annyit enni/inni sem tudnak. Nem értem, miért nem elég az elég. Olyan az egész fityesz, mint egy fenék nélküli zsák. Felül tömik, alul folyik – természetesen az is a fityesz felé…
    Undorító egy katyvasz az egész politika, amit művelnek. S, ahogyan teszik.
    *
    Döntésük megszületett, végigverik rajtunk, akkor is, ha beledöglünk. Őket ez nem zavarja, cseppet sem.
    *
    Minket zavar, és?! Mit tehetünk? A Facen is megy a szervezkedés a népszavazásra, elmeszelik, látatlanban mondom. Pedig nem szeretek rosszat előre vetíteni. Egy optimista nőszemély vagyok , mégis elvették tőlem a reményt, hogy jobb és szebb, s egyáltalán jövőnk lesz.

  • Figyelő: nézzen utána. a gugli a barátja 😀 Árulja már el, ez magánál valami kényszeres tevékenység, hogy védi a védhetetlent és pusztán durciból ellentmond mindennek?
    Azért, mert gyökös jobboldali, még gondolkozhatna néha!

  • G.B, az ő esetükben még az a mondás is megdőlni látszik, mi szerint senki nem látott még batyus halottat 😀

  • Georgina Bojana

    Kedves István,
    „hja”, akkor majd ők lesznek, batyus halottak, 100 év múlva. A törökök is „verték a száz évet” nálunk, mi az nekünk, egy Fityesz?! Tehát majd, 100 +sok-sok évre – lesz belőlük a „batyus halott”?!
    Hihihi (( 🙂 ))
    No, de kár, hogy azt már én nem élem meg. De jókat vihognék, nem a halottakon, az bűn, meg ízléstelenség.
    De ahogyan vinnék a szajrét. Azon, megpukkadnék!
    No, akkor, emiatt, a megpukkadás okán, lennék én a halott 🙁
    G.B.

  • Georgina Bojana

    No igen, van tudomásom, hogy a törökök 150 évig éltek az életünkből, zsírunkból, zsírtalanságunkból, kisajtolt adóinkból. Reménykedem, a Fityesznek nem lesz erre módja.
    Igaz, reménykedni lehet, sőt kell is.

    A legközelebbi választáskor talán áthúzzák a szépreményű döbrögi álmát és nem tolják alá a trónt?!
    *
    Így talán „megmenekül” a batyuzástól…

    G.B.

  • Figyelő
    2015 március 20
    2:10 du.

    1992. tantónéni
    Rohadt komcsik!

  • Szolgálati közlemény. Az NGM (minisztérium) sajtóközleményben utasította vissza, hogy lett volna bármilyen hatástanulmány.A minisztérium nem rendelt ilyet, az adatok hiteltelenek – írják. (Ha nem rendeltek hatástanulmányt, vajon honnan tudják, hogy mik a hiteles adatok?) Kapaszkodjatok meg: a közlemény szerint azért vált lehetővé „a kereskedelmi dolgozók megvédése”, mert bár évekkel ezelőtt még nem lehetett megélni öt napi keresetből, ma már fényesen. Különben is, nem lesz forgalomcsökkenés, nem lesz elbocsátás (hogy már van? – ugyan), mindenki elégedett, arca derűs. Egyébként meg a piacok, kisboltok nyitva tarthatnak, ez a honi piacvédelem.
    Csak mellékesen: a vasárnap szavunk a vásárnap-ból származik, még István király rendeleteiben is felbukkan. Fogod, Figyelő?

  • talalom: Harrach, ez az álkeresztény féreg cinikusan azt mondta: azokban a boltokban kell vásárolni, amik nyitva vannak.

  • „A Fidesz közleményében kiemelte: az új törvény a kiskereskedelemben dolgozóknak több pihenést és vasárnapi munkavégzés esetén több fizetést garantál, mindemellett hozzájárul a vendéglátóipar, a turisztikai, a sport- és szabadidős szolgáltatások bővüléséhez.

    Hangsúlyozták: Magyarország gazdaságilag egyre erősödik, 23 éves csúcson a foglalkoztatás, és „uniós szinten nálunk az egyik legélénkebb a kiskereskedelmi forgalom”. Az ország elég erős a vasárnapi pihenőnap bevezetéséhez és a munkavállalók jogainak erősebb védelméhez – írta közleményében a Fidesz.”

    Kétségtelen, erre a hülyeségre rendesen rá kellett gyúrni…

  • Georgina Bojana

    A fityesz „edzőteremnek” használja a Parlament titkos berkeit?!
    Kénytelen vagyok erre gondolni, kedves István.
    Utalok itt az idétlen törvényeikre, való „rágyúrásaikra”.
    G.B.
    (( :O ))

  • István !

    Ez a montázs szenzációs. Én úgy írnám az orbáni szlogent, hogy minél TOVÁBB LENNI AZ ÚTON !

    .

  • ˙

    Egy múltnélküli törpepárt önfejű erőszakja.
    Ha már úgy sincs mondanivalónk, legalább csikarjunk ki a koaliciós partnerünkből egy értelmetlen rendeletet, v. törvényt, nem baj, ha tök népszerűtlen, az se.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    A Fid-SS azért járult hozzá e gumicsont napirendre tűzéséhez, hogy kellően elterelhesse többek közt a „kitiltási-NAV” ügyről a magyarok figyelmét.
    Félő, hogy ez az igyekezet sikeresnek bizonyult, miközben – legalábbis úgy tűnik – a nagy vasárnapi blöff zajos hátterében, lábujjhegyen lopózva, hatalmas erőfeszítéseket tettek ama szégyenletes balhé lezárása érdekében, avagy minimum a kulisszák mögé terelése felé. (Hogy megtörtént e az a napokban készül kiderülni.) Ha sikerült, azt sose tudjuk meg mibe is kerül ez nekik, azaz nekünk.
    ˙

    Ámbár ! Orbán Vezér a nagy márciusi zászlóbontó beszédében mondott valami bődületesen gyenge marhaságot – ő gúnynak szánta – az Amerikai Egyesült Államok demokráciáját illetően, ami itt és most csak azért érdekes, mert nem biztos, hogy megegyeztek a kitiltásiként elhíresült ügyükben… A demokratikus világ bizony csak ebben bízik. Kedves USA…

  • Tisztelt…

    Tényleg, ezen én is elfilóztam, hogy sikerült e nekik eltussolni ezt a botrányt az új USA fakanál-nagykövet szíves közreműködésével. Mert sajnos volt már egy ilyen nagykövet asszonyunk, helyesebben asszonyuk, akit egyenesen egy texasi konyhából menesztettek a budapesti Szabadság térre, a Thakopoulosné…

    .

  • Dongoló, az a Eleni Takopulos volt és nagyon kokettált Orbánnal mindannak ellenére, hogy többször is nyilvánosan megalázta őt. Valami bravúros fegyverüzletben tördelte azt a talpraesett amaerikai fejecskéjét- Hende Csabával is rendszeresen kacérkodott, de nem sikerült neki. Ámde majd ez az új nagykövet…
    Mit majd ? Lehet, hogy már össze is hoztak egy jó kis helikopter projektet. Akkor pedig nincs tovább kitiltási ügy, de nincs ám…

  • DonGoló: szemérmetlenül dicsérsz, pedig nem is vagy szerzőtárs 🙂

  • Ja és az eddigi éjjel-nappali nyitvatartást is letiltották. Este 10 ig lehet csak nyitvatartani.

  • Kedves István !
    (!itt a „kedves” jelző sem dicséret, csupán a tiszteletteljes megszólítás)

    Amennyiben azt a montázst Te alkottad, mint teljesítő, minden ömlengés nélkül is alkalmas vagy a dicséretre…Érdek nélkül.

    – Egy szürke mezei olvasónak nem érdeke a hízelgés, legföljebb egy közös ügy fűzi össze a szerkesztőkkel, de az nagyon, mégpedig ennek a lapnak a . t á r g y s z e r ű . színvonala…

    .

  • Ezzel a USA Bell kontra Goodfrend kapcsolatban a továbbiakban mindenkinek ajánlom, hogy ne hagyja ki Bartus László (Amerikai Népszava):
    Megérkezett Hollywood
    című februári cikkét, melynek már az első mondata így hangzik, hogy
    „Igaza volt McCainnek…”
    és tényleg…

  • A vasárnap szó TALÁN származhat a vásárnap szóból, de nem valószínű. Sokkal inkább a szláv vo-sz-kriszenyie szóból jöhet, vagyis Krisztussal töltött vagy megkeresztelt napból.
    A rendelet ideológiai hátulról-mellbe üzenete is ez lenne. Azért csak hátulról mellbe, mert nem a vasárnapi munkavégzést tiltja, hanem csak csak egyes kereskedelmi egységek nyitva tartását.

    A nyolcvanas évek elején vezették be előbb a félszombat szabadnapot, és csak ezután alakult ki a kétnapos szabad hétvége. Ennek nem szakrális, hanem gazdasági és politikai okai voltak. A rendszerváltás környékén vált általánossá az éjjel-nappal nyitva tartó boltok léte, és az árudömpinggel együtt nyíltak a plázák.

    A heti egy munkatiltó nap zsidó eredű. Oka ismeretlen, bár lehet indokolni. A vasárnapot Magyarországon István vezette be a kötelező kereszténységgel együtt. A modern világban általános a vasárnapi munka, hiszen rengeteg szolgáltatás van, ami nem szünetelhet. Az emberek túlhajszolása ellen nem a vasárnapi munka tilalma, hanem a szabadnapok, pihenőnapok rendszeres és szabályozott kiadását előírő törvények biztosítják (ha betartják öket).

    A kereszténységre és a család szentségére hivatkozni már csak ezért is álságos. De ráadásul a valóban, mélyen keresztény hívők aránya olyan alacsony, hogy nem lehet alapja az általános tilalomnak. Az egész ügy a fasiszta államrend önkényes jellegét domborítja ki.

  • Hadd legyek murvára választékos.. (nemlehúzni az oldal minőségét..)
    szal, földünk teremtője tartson fenn velük aktív szerelmi kapcsolatot..

  • endre: kétlem. a szláv nyelv soha nem volt befolyással a magyarra, azon felül valóban a heti egyszeri misenapon, méghozzá a hét hetedik napján tartották – méghozzá a templom közelében, vagy a körül – a vásárokat, tehát ez a nap a vásár napja volt, méghozzá már István óta.

  • Mikor változást tapasztalok, mindig elgondolkozom – mint annyian mások,- a változás okán.
    Mi változott a körülményekben, mi a különbség a körülményekben, ami a változást kiváltotta?
    .
    A Vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, sok feltételezést olvastam, de egyet hiányolok:
    .
    – Mi volt a helyzet 2011-ben, amikor a FIDESz, még nem engedett a Vasárnapi zárva tartás KDNP-és kezdeményezé-sében?
    A 2010-es választás után, az erős FIDESZ élén álló, önmagát megkérdőjelezhetetlenül erősnek érző vezérrel, semmi szükségét nem látta – az áldemokratikus „koalíciós” látszaton túl,- a KDNP bármilyen „igénye” kielégítésnek.
    .
    Azonban, időközben már olyan elemzést is lehetett olvasni, amelyben azt fogalmazták meg, hogy az egyre gyengülő FIDESz-ben, addig maradhat a „vezér” hatalmi helyzetben, amíg a „trónkövetelők” jobban félnek OV új párt alapítási, és az újonnan alapított pártnak a FIDESz ellenében történő megerősítési képességétől, mint a FIDESz aktuális gyengülésétől.
    .
    – És itt lép elő, a KDNP. A FIDESz-en belüli feszültségek növekedésével, OV nimbuszának párton belül is érezhető gyengülésével, szükségessé válik, az áldemokratikus látszat-koalíciós partnerből, rivalizáló párt lehetőségét rejtő „előléptetése”.
    Ehhez azonban valamit, valami „koncot” kellett vetni eléjük.
    És ez a konc, a Vasárnapi zárva tartás.
    .
    A többi, merő, hazug duma.

  • Le5I1eL,
    Lehet. Az is lehet, hogy a koncot nem a KDNP kapta, hanem személyesen Tömjén Zsájtatos Manó, aki talán ettől lett újra elnöke a transzcendens (e világon nem, csak azon túl létező) pártnak.

  • A Jogalkotásról szóló törvény értelmében minden törvényjavaslat-tevőnek kötelező lenne készítenie előzetes hatásvizsgálatot, legyen egyéni képviselő vagy épp miniszter. Ezzel a KDNP-s politikusok törvényt sérthettek. (és persze nemcsak ők)

  • Don Ovuz: „Mi nem foglalkozunk hatástanulmányokkal, mert nem a mi dolgunk, az a tárca dolga. A képviselői javaslatnak nem kötelező tartozéka a hatástanulmány.”
    Személyesen az a baromarcú Harrach volt szíves ezt cinikusan odanyilatkozni.