A montreáli repülőtér bezárásával tréfálkozott a legnagyobb hetilap

2015 április 3 4:30 du. A montreáli repülőtér bezárásával tréfálkozott a legnagyobb hetilap bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Áprilisi tréfának szánta a The Suburban című hetilap, amikor a nyomtatott kiadásában címlapon hozta le azt az álhírt, hogy omlik szét a montreáli Pierre Trudeau nemzetközi repülőtér kifutópályájának aszfaltja, miközben a cég, mely a karbantartásért felel hirtelen eltűnt több mint 50 millió dollárnyi állami pályázati pénzzel. A The Suburban azzal riogatta az olvasókat címlapon – névtelen forrásokra hivatkozva – hogy június elejétől július végéig bezárják a repülőteret, ezért a 200 kilométerre nyugatra fekvő ottawai repülőtéren kell majd leszállni. A fővárosból pedig vonattal lehet majd tovább utazni Montreálba a nyár folyamán…miközben egy japán cég átépíti a kifutópályát.

Montréal–Pierre Elliott Trudeau Nemzetközi Repülőtér.

Montréal–Pierre Elliott Trudeau Nemzetközi Repülőtér.

A nyomtatott angol nyelvű lapot ingyen hordják ki hetente a montreáli otthonokba, elsősorban az angol többségű elővárosokba, ahol több mint 145 ezren olvassák az újságot. Igazán csak a lap internetes kiadásából derült ki, hogy április tréfáról van szó, csakhogy jellemző az olvasóközönségre, hogy inkább idősebb angol anyanyelvű montreáliak olvassák a nyomtatott lapot, az internetes változatot pedig kevesen.

Amúgy a Kanadai Magyar Hírlap kapott egy-két riadt visszajelzést montreáli magyaroktól, akik a print kiadványban olvasták az elképesztő hírt és már azon morfondíroztak, hogy mi legyen majd a nyáron Montreálba látogató magyarországi rokonakkal. Persze pár perces internetes keresés után, gyorsan és egyértelműen kiderült, hogy csupán tréfa volt az egész.

A The Suburban hírhedt címlapja...az április tréfával.

A The Suburban hírhedt címlapja…az április tréfával.

A The Suburban című lapot 1963-ban hozták létre Montreál Côte Saint-Luc nevű elővárosában. Mára a legolvasottabb angol hetilap Québec tartományban. A lapot a montreáli Sochaczevski család tulajdonolja, a hetilap főszerkesztője pedig Beryl Wajsman, aki Pierre Trudeau néhai miniszterelnöksége alatt a kanadai Liberálisban Pártban töltött be vezetőségi funkciót.

Mára a The Suburban egy alapvetően konzervatív kiadvány, amely erőteljesen Izrael-párti és rendszeresen bírálja a montreáli egyetemeken működő balos palesztín diákszövetségeket, és teszi ezt – időnként – a szalonképesség határait feszegető vehemenciával.

Comments are closed