Magyarország sorban áll

2015 április 5 11:11 de.33 hozzászólás

Ismét ételt osztottak húsvétkor a budapesti Blaha Lujza téren a krisnások. Évek óta minden ünnepen osztanak, és gyakran hétköznapokon is. Hosszú sorok kígyóznak ilyenkor az utcán, kilátástalanság, reménytelenség, szomorúság, amerre csak a szem ellát.

Valódi látványosság ez ma Magyarországon, csak idő kérdése, hogy az ételosztás belekerüljön a hozzánk érkező külföldi turisták bédekkereibe.

Szegénység van ma Magyarországon, nyomorúság. Politikailag inkorrektül ezt így mondják: rászorultság.

Az MTI nem számolt be arról, hogy hosszú sorokban állnak az ételre váró emberek. Részükről se kép, se hang. Bizonyára nem akartak ünneprontók lenni, de az sem kizárt, hogy szakmai szempontok vezérelték őket: számukra nem hír, hogy Magyarország szegény.

Harrach Péter (KDNP) nemrégiben azt nyilatkozta, hogy sok gyerek azért megy el reggel éhgyomorral az iskolába, mert náluk életforma, hogy nem reggeliznek. Nyilván jó helyről tudja ezt a kereszténydemokraták nagyágyúja, a környezetében bizonyára sok nem-reggeliző gyerekkel találkozik. Ők mondhatták neki, hogy úri passzió náluk a rosszul táplálkozás. Nem azért nem esznek, mert nincs mit, hanem mert vigyáznak a vonalaikra.

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere visszautasította a krisnások ajánlatát, hogy ételt osztanának a városában. Miskolcon nincs erre szükség, mondta, menjenek oda, ahol igény van az ilyesmire.

Magyarországon ma már nem csak az szegény, akinek nincs fedél a feje fölött, vagy nincs munkája. Úgy is lehet szegénynek lenni, hogy az ember lakik még valahol, és dolgozik. Tisztes szegénységnek hívják az ilyet, pedig valójában ugyanúgy tisztességtelen, mint a nyomor.

Sokféle ember állt a Blaha Lujza téri sorban: régóta reménytelenek, és olyanok is, akik csak mostanában lettek azok. Nem csak a végleg leszakadtak, de olyanok is, akik még valamennyire tartják magukat. Akik még bíznak benne, hogy talán van számukra visszaút. Viseltes, de tiszta ruha van rajtuk, és a gyerekeiken. Erre futotta, ünnepi ebédre, vacsorára már nem.

Ezt nem akarja látni a hivatalos Magyarország, mert nem illik a fizetett közszolgálati piktorok által festett képbe. A gyereknek vásárolt 70 milliós budai lakásból belezavar a panorámába a Blaha Lujza téri sor, a Dunakeszin, a miniszter szüleinek megfeszített munkájából összespórolt 167 millió forintos kulipintyó pedig fényévnyi távolságra van az ételre váró emberektől.

A vak is látja, hogy Magyarország jobban teljesít. Aki mást mond, magára vessen, amiért a saját szemének hisz, és nem annak, amit mondanak neki. Kéretik tudomásul venni: az, hogy emberek ezrei tömött sorokban ételre várnak, csupán egy kedves népszokás, nemzeti magyar hungarikum.

Tessék arrább menni, nincs itt semmi látnivaló!

33 hozzászólás

  • Ebből még nagyon nagy baj lesz – Isten óvjon minden ártatlan embert.
    Sokáig már nem lesz türelem…

  • Bocsánat de újabban mindig felteszem a kérdést, amikor ehhez hasonló témák kerülnek szóba: kire szavaztak azok a sorbanállók?

    És nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy többségében az állampártra… már aki szavaz egyáltalán.

  • Igen.
    Azt gondolom, hogy többségük azt sem tudta, hogy szavazni lehet. Hol, mikor, megfelelő irata sem volt ehhez.
    A nagyobb gond, hogy sokan nem mentünk el szavazni – mondván, nincs kire.
    Pedig látnom kellett volna ezt, de nem láttam. Megvezettek, és én hagytam magam.
    Hibás vagyok!

  • Horváth György

    „Az intézkedés lelketlensége, embertelensége annyira felháborított pár jóérzésű miskolci állampolgárt, hogy már csakazértis, hogy elutasítsa a hivatal társadalmi szolidaritást romboló intézkedését, ételosztást szervez.”

    http://propeller.hu/itthon/3086185-civilek-csakazertis-etelt-osztanak-miskolcon

    Megjegyzem, a nagy egyházak prominensei mind beszédet mondtak. A krisna tudatú hívők, Iványi Gábor metodista lelkész pedig ételt osztott. Hmmm…

  • cornelius: ha megkérdezed az utca emberét, mindegyik azt mondja, hogy ő ugyan nem szavazott rájuk! Mégis valahogy hatalomra került…

  • Horváth György: de hát a nagy egyházaknak ilyesmire nincs pénzük! Be van osztva minden fillérük!

  • Horváth György
    2015.április 6.
    1:9 de.
    Felháborító ahogy a „történelmi egyházak”rázzák le magukról a felelősséget és az elvárható emberiességet és segítségnyújtást. De hát mindig így volt ez : aki tudja csinálja, aki nem az tanítja….
    Láthatjuk a TV-ben, hogy a a HIT gyülekezete 67 településen nyújtott segítséget mintegy 6200 embernek – közben, ha hinni lehet a városi legendáknak félelmetes összegekkel gazdálkodnak évente…. – és ennek elenyésző csöppnyi hányadából jótékonykodnak !
    A katolikus egyház fényűzéséről jobb ha nem is szólunk, mert arcpirító az az önzés és étvágy ahogyan nyomulnak, és követelik a részüket mindenből!

  • Ami a szavazást illeti, hát épp az itt említett réteg az amelyik elmondhatja:az ő gondjuk nem ott kezdődik,hogy kire szavazzanak, vagy szavazzanak e egyáltalán nagy ívben tesznek rá !
    Bár ez egy ördögi kör, mert így garantáltan marad minden, viszont olyan keveset tudnak a dolgokról és oly kevés érdeklődést mutatnak ez irányban, miután nem érzik, hogy az ő helyzetül ettől bármit is változna, hogy teljesen reménytelen! Szavazással tehát biztosan nem fog menni….

  • nem vagyok hulye , ugyhogy nem sokat fogsz olvasni tolem mert ritkan jovok fel a tatraba , de google.com beirod hogy police officer POPP kissimmee oscelo county florida es olvashatjatok krisztinacskaval hogy o a PEDOFIL ugyek szakertoje , ugye KIROHOGHETLEK MINDKETTOTOKET

  • A patkányok félnek Dózsa György népének eszmélésétől. Legszívesebben tankkal mennének nekik mint anno a taxisblokád idején. A fasiszta/nemzetiszocialista patkányok! Szükség esetén most talán Putyin cár segítségét is megkapnák ilyesmihez; de nincsenek illúzióim Washington és Brüsszel is besegítene egy népi felkelés leverésébe ha a jelenlegi rezsim – a magyarok nagy azeri örmény-baltázó barátaihoz hasonlóan – az ő oldalukon állna. A kapitalizmus egy új brutálisabb, embertelenebb korszakát éljük, még ha a legtöbben a struccpolitikát választva nem szívesen vesznek róla tudomást. A krisnás ételért sorba állók éhségét már egyre nehezebb lesz egy kis cigányozással, zsidózással elverni. Amúgy jellemző, hogy az egyik legnagyobb karitatív akciót a krisnások szervezik ebben a rohadtul hyper-keresztény, „übermensch”, faj-magyar burzsujok ( akiket a „monoteista hagyományok jegyében” néhány kedvezményezett zsidó szervezet – amelyek nem reprezentálják a magyarországi zsidóságot – is jó pénzért kaserol ) kezében lévő országban… No, kellemes fasiszta húsvéti/pészáhi ( amúgy a búban kellemes irónia, hogy a Felszabadulás 70. évfordulóján április 4-re esett a második széder … ) ünnepeket a köpönyegforgató, szentfazekaknak…

  • burkuszos: de, hülye vagy. Mégpedig a hülyeséged nem a Tátra tengerszint feletti magasságától függ. Te a laposon is segghülye vagy 😛
    Ismered a „maci a málnásban” hasonlatot? Na, kiskomám, te is bedőltél rendesen. Az Unio területére léptél, és ott hagytál nyomot magad után. Amúgy nem tudtam, hogy pedofil vagy 🙂

  • cornelius; ápr. 5. 6:48 du.:

    Nehogy már a legszerencsétlenebbekbe rúgjunk bele így egy évvel a nagy túrósbukta után… Tök mindegy kire szavaztak, ( ha nem szavaztak éppenséggel sokkal érettebben döntöttek a „mértékadó” úri „értelmiségnél” ) ugyanis gyengébbek kedvvért, a tiszta, átlátható választások – azaz hogy egy hatalom szavazócetlikkel elmozdítható legyen – feltétele a hatalom ellenőrizhetősége, korlátozottsága, elszámoltathatósága vagyis a hatalmi ágak szétválasztása, pluralizmusa. Ezek a feltételek hol érvényesülnek…? A végtelenül korlátolt, korrupt, kilóra megvehető, becstelen és embertelen „ellenzék” egy tál lencséért eljátszotta Orbánék jogi úton ( ugyanis teljesen nyilvánvalóan visszaélt hatalmával az Alkotmány egyoldalú hatályon kívül helyezésével ) való eltávolításának lehetőségét már 2011/12 táján. De hiába; a jog és emberség, kihívást jelentő, elvont valamik a magyarok nagy része számára. Az előbbiek helyett le kell egyszerűsíteni a dolgokat: a társadalom kirekesztettjei, vagy más bűnbakok a hibások… A FideSSz puccsával az uniótól keletre fekvő poszt-szovjet térség putyinista forgatókönyve valósult meg magyarosch, új-horthysta, új-nyilas kivitelben. Sok sikert a párttámogatásokért és juttatásokért folyó versenyhez, Összefogás-Együtt2018 !

  • Horváth György

    Amire van pénz…
    A futball-akadémiákra is milliárdok mentek el, az „eredmény” totális csőd. A csapatok elsősorban külföldieket igazolnak… A FIFA ranglistáján a 46. vagyunk – tájékoztatásul: Izrael a 26., Bosznia-Hercegovina a 30., a Zöldfoki-szigetek a 38. (Emlékeztetőül: a Mezey-csapat hosszú időn keresztül a tízben volt…). Most tízmilliárdokat költünk stadionokra, amelyek műszaki fenntartása is komoly anyagi megterhelés. A legközelebbi beruházás az MTK sportkomplexuma, a büdzsé: 5 milliárd Ft, KÖZPÉNZ. Akkor nézzük a legutóbbi forduló nézőszámait, hány „magyar ember” érdekére hivatkozva folyik a pénzszórás:
    Puskás Akadémia – Ferencváros 3812
    Győri ETO – Kecskemét 2000
    PMFC-Matias – Debreceni VSC 1047
    Dunaújváros – Nyíregyháza Spartacus 879
    MTK – Lombard Pápa 420
    Diósgyőr – Paks 2673
    Szombathelyi Haladás – Bp. Honvéd 2135
    Újpest – Videoton 1295
    A szörnyű, hogy ez csupán emblematikus tünet. Az országunkat pontosan ugyanilyen felelőtlen, önző módon vezetik.

  • Horváth György: ez egy következmények nélküli ország.

  • Persze, Montrealban is sorba állnak az ingyen kajáért, bizony elég sokan. Bár állitólag, Kanada egy gazdag ország és minden munkanélküli kap szociális segélyt az államtól.

  • Judith Kopácsi

    Figyelő, már megint nem figyeltél oda. Nem mindenki kap szociális segitséget. Nézd meg kiknek ját és mennyi idő után, mennyi ideig a munaknélküli segély.

  • Figyelő
    2015 április 7
    9:58 de.

    ..és Kanadában van olyan polgármester, aki megtiltja, hogy ételt osszanak? Nehogy a szegénység mértéke is észrevehető legyen nem csak maga az ételosztás, mint Kanadában?

    Ha van ilyen városvezető Kanadában, akkor szóljon kedves Figyelő! Mindig szeretem bővíteni ismereteimet.

  • Figyelő!
    2015 április 7

    Kedves Figyelő, kár erőlködni : ahol szegénység van ott nem tudod kimagyarázni a dolgokat akkor is az van !
    Ahogy elnéztem a képsorokat tegnap, még egymást is megették volna az emberek !
    Nem is értem, Kriza Ákos hol él, és hogy veszi a bátorságot, hogy kijelentse ” az ő városában” nincs erre szükség !
    Nem magyarázni kell, cselekedni és ez akkor is így van, ha a sok miskolci újraválasztotta októberben – amit őszintén szólva nem értek, de már semmin nem csodálkozom….

  • Judith, a munkanélkülit, valóban annak vettem ebben a mondatomban, nem akinek éppen megszünt a munkája.

  • Fenyvesi Glória

    Állítólag majdnem verekedtek a cigányok az ingyen adományokért,majdnem eltaposták a gyerekeket…
    Videó is van róla a NET-en…
    A sorban állás, kulturáltan,nehezen megy…

  • Fenyvesi Glória

    Az Óvodákban, Iskolákban a rászoruló gyerekek ingyen kapnak ételt, akinek kevesebb gyermeke van, az féláron.
    Nem éheznek az intézményekben a gyerekek.Gondoskodnak róluk…

  • Fenyvesi Glória

    De azért a szülőnek is van felelőssége, hogy hozzájáruljon a gyermeke eltartásához…

  • Fenyvesi Glória
    0015 április 9
    12:27 de.

    Azt hiszem itt most nem arról van szó, hogy az intézményekben nem kapják meg a fejadagjukat, vagy hogy a „konyhásnéni” elcsenné az éhező gyerekek elől a muníciót !
    Igen, az intézményekben – iskolákban, óvodákban – kapnak enni az éhező gyerekek, kérdés, elegendő e ez egy fejlődésben, növésben lévő gyermeknek aki időnként a kondért is megenné !
    Aztán ha épp szünet van ( hétvége, vagy egyéb 2-3-4 napos sátorosünnep )akkor már csak azon kell aggódni, túléli e a gyermek, aki vajmi keveset tehet arról, hogy a szüleinek nincs munkája, – jószerével a pár hónapos közmunkát is ki kell érdemelni – a segély pedig vagy van, vagy nincs és különben meg semmire nem elég… – a gyerek egyszerűen csak éhes, szóval nem oldottunk meg azzal semmit, ha az intézményi etetésben bízunk !
    Kivált úgy, hogy azt az épkézláb kezdeményezést, miszerint a jövedelem nélküli mély szegénységben élő családok gyermekei a téli szünet alatt is kapjanak meleg ételt – indok nélkül seperték le a fideszes és „keresztény” képviselők…. nem tudom ez a tény ismert e előtted ?
    A testület elé nem is került – remélem jól tudom – mert már bizottsági korában kinyírták, és nem meglepő módon csupa kormánypárti kp. szavazott ellene ! Ezek után nem meglepő,hogy a Kriza nevű polg.szükségtelennek ítélte a buzgólkodást, mondván az ő városában nincs erre szükség !
    Csak tudnám, honnan veszi a bátorságot egy ilyen indok megfogalmazására? Hol él ez az ember ?
    Aztán a tömeget látva fotózni meg videózni kezdtek a városháza erkélyéről – hogy nem sül le a bőr a képéről a mocskos ócska trógereknek!
    Azt már meg se kérdezem, hogy ezt az embert – aki feltehetően az előző ciklusban sem volt más – vajon miért is választották újra ?
    A szülői felelősségről meg a fentiek ismeretében talán már szót sem kell ejtenem ! A hülye szülő gondolom nem azért nem gondoskodik a gyermekéről, mert nem jut eszébe, és most hogy mondják neki egyből a fejéhez kap :”.. na megvan mit felejtettem el ! Enni adni a gyerekeknek….”
    Munka kellene, becsületes, értékén kezelt munka, és érte járó fizetés – ha ez megvan, akkor számon lehet kérni a szülő felelőtlenségét, és a kiskorú veszélyeztetését !
    Amig gyerek, felnőtt kiszolgáltatva a városháza urainak csak vegetál,és éhezik, addig senkinek – se neked, sem nekem se másnak -nincs jogunk előadást tartani a beosztásról, a miért és mire szüli a sok gyereket c frázisokkal !
    Az a helyzet, hogy itt csak megszületni kell a gyermeknek ( de azt feltétlenül) aztán hogy felnő-e, vagy éhen hal, tanul e vagy tudatlan marad, megvan a minimum feltétele a testi, lelki, erkölcsi fejlődésének, az már úgy tűnik nem fontos – ha nem bírják a gyűrődést, a szociális temetés mindent megold !

  • HunCanada
    2015 április 7

    Kanadában NEM írnak arról és nem tárgyalják fórumokon, hol és ki engedélyezi az ételosztást.
    Ez itt nem téma.

  • Figyelő
    2015 április 9
    10:11 de.

    Kedves Figyelő. Akkor most létezik ilyesmi Kanadában, vagy sem? Ön eltudja képzelni, hogy Denis Coderre, vagy bármely város polgármestere ellenezne egy ételosztást?

  • HunCanada:
    Már régen megtanultam, hogy nem kell mindent itt elhinni…

  • Figyelő
    2015 április 9
    10:58 du.

    Kedves Figyelő! Nem tudom mire gondol amikor azt mondja, hogy „itt elhinni”. Az tény, hogy Kriza Ákos és a miskolci önkormányzat nem volt partnere az ételosztásnak, nem segített annak szervezésében és egyenesen elzárkózott az egész akció elől, hogy azt a látszatot keltse, hogy Miskolcon nincs is igény ilyesmire.

    Még egyszer mondom: ez tény, ez történelem. Ha nem is válaszol egyenes (vagy bármilyen) válasszal a kérdésemre, ez akkori is megtörtént és ebben különbözik az ön kanadai példája a magyarországi ételosztás példájától. Nagyon nem szerencsés úgy példálózni valamivel, ami csak első olvasatra hasonló dolog, de lényegében teljesen más.

  • Fenyvesi Glória

    Besancon!
    De a szülőknek lehetősége lett volna, anno, legalább egy szakmát szerezni, amivel rendes munkához juthatna, mint a többség…
    Csak az erőfeszítés hiányzott…
    Mi is szegények voltunk.(Több gyerek a családban…)
    Mégis tanultunk, és taníttattak a szülők,amennyi tellett az erejükből.

  • Fenyvesi Glória

    Megtépázott gyep és kitaposott rózsák az ételosztás után
    forrás:www.boon.hu

  • Fenyvesi Glória: tanultak. aha. Azután mi értelme volt? Itt pédázza, hogy mire ment vele.

  • HunCanada: azért most kivételesen jót szólt az öreg hölgy. Valóban nem kell itt mindent elhinni. Neki pl. egy szavát sem, különösen, amikor egy csöppet hajlítja a történelmet és a tényeket…

  • Don Ovuz: noch dazu, a kedves, antipatikus polgármester az Ő rózsáinak nevezte a köztéri ágyást. Hát a sorban állók nem az ő éhező polgárai voltak? Hiába, no, ha egy fideszes potentát szar alak, akkor nagyon az!