Üzenet a nemzet harcosának

2015 május 27 11:00 du.61 hozzászólás

Te kedves fiú cicire simuló ingben, ott a marosvásárhelyi Auchan kasszájában! Ott ahol általában más, veled egykorú, iskolapadból alig kinőtt lányok ülnek, ugyanolyan cicire simuló egyeningben. Mind azt hiszitek, hogy ez a kasszában üldögélés csak egy pár hetes-hónapos kínos baki, de vár már valahol a sokkal szebb jövő. A csajok műkörömmel, meg ilyen kis élénk színűre festett hajtincsekkel, suvicákkal gyúrnak a sokkal jobbra. Te pedig, kedves fiú, olyan irokéz frizurát nyírattál magadnak, amivel bérmálásra is, meg punk koncertre is nyugodtan el lehet menni. Jól kiképzett polgári lázadó vagy kedvesem, látom én. Büszke vagy a harcképességedre, és az imitt-amott összegyűjtött politikai rekrutációs csecsebecséket, az EMI-tábori belépőt, a Székely Szigetes fityegőt, a cirill-betűs gumi propaganda karkötőt (via Krím-Székelyföld), a piros-fehér-zöld karszalagot az Auchanos cici mutogatós egyenruha kiegészítőjeként viseled.

De, kedves fiam, sajnos azonnal lebuktál, ahogy a sor előre haladt, és közelebb léptem hozzád. Nem a Jobbikos kösöntyűkkel, és még csak nem is azzal, hogy penetráns magyar kiejtéssel mondtad: „Bunö szeárá”. Hanem azzal, hogy belepirultál amikor köszöntem, hogy „Jó estét”. Próbáltál kapkodni ott a kasszagép fölött, azt hiszem vissza is motyogtál valamit magyarul, egészen közel hajolva hozzám, csak nekem suttogtad, „tetszik még valami”? Nem vártál válaszra, beolvastad a végösszeget a magad rossz, kínos, nyökögő románságával. Jó hangosan, hogy a szomszédkasszáknál ülők és még a személyzetis is hallja. Hátha – szebb jövő ide vagy oda – lesz még itt szerződéshosszabbítás, hátha jól fog majd ez a makacs csak románul beszélés. Háromszor kérdeztem vissza, fiam, hogy „tessék”, mire megértetted mire várok. Pirultál, a punk-taréj alatt izzadva mondtad el magyarul is, mennyivel tartozom.

Nem lesz ez így jó angyalom. Minden nyáron elszakítani Erdélyt az EMI-s számháborúban, krímesdit játszani apu hargitai kaszálóján és összefosni magad egy magyar mondatnál a marosvásárhelyi első munkahelyeden? Ennyire futja? Szedd össze a kis buksi fejed, nagyon kérlek! Legyél olyan szilaj egy öt emberből verbuvált sor előtt bátran magyarul kimondani, mennyibe kerül két kiló pityóka. Azt se bánom, ha azt a sok nemzeti firlefranccal teleaggatott szebb jövődet elfelejted a búsba. Ha már a cég két nyelven feliratoz (már amit), vedd észre, hol élsz. És engedd meg nekem, hogy éljem ezt a nem csúf jelent itt. Neked is jobb lenne, hidd el! Üdvözlettel, egy kedd esti vásárló:

Parászka Boróka

61 hozzászólás

  • Sajnos, ez a cikk semmire sem jó!
    Vannak magyar csoportok akik elmennek Erdélybe és gyönyörködnek benne. Ezen felül szeretnék, ha magyar lenne. Sok falun és városon keresztül menve, bizony CSAK román felíratot lát ott egy magyar. Csak a Székelyföldön találtunk még magyar felíratokat a helység nevéhez.
    Minden magyar érzelműt ez bizony igen zavar.

  • Figyelő: ha javasolhatom, bízza ezt azokra, akik meg is értik a mondanivalóját. Maga nem tartozik közéjük. Ráadásul nem gondolom, hogy magától várná el bárki is, hogy eldöntse, mire jó ez a cikk, és mire nem.

  • Christopher Adam

    Siralmas álszentség és gyávaság. Marosvásárhely lakosság valamivel kevesebb mint fele magyar anyanyelvű (kb. 43%). Amikor ott jártam tavaly nyáron, akkor magyarul köszöntem amikor bementem egy boltba, szép kedves mosollyal, de határozottan magyarul. Kolozsváron, ahol már csak 16% a magyarok aránya, ezt nem tettem, de Marosvásárhelyen „kanadai” felfogással mentem be a boltokba és alapvetően elvárom, hogy egy olyan városban ahol a lakosság több mint 40 százaléka magyar, beszéljenek mindenhol magyarul is. És, hogy valóban kétnyelvű legyen a város. Ez többet jelent mint egy székely zászló, vagy egy szép hazafias kitűző. Legalábbis nekem.

  • A keddi vásárlónak tisztelettel,
    a mi társaságunkban 6 pár 12 személy van. A 12 ből 8 magyar anyanyelvű + mi ketten, tehát az arány 10:4. A vendégeink iránti megbecsülésként és a barátság miatt sem várjuk el, bárkitől is hogy mi miattunk megtanuljon magyarul. Ez vonatkozhat a Romániában élő magyarokra is.Más kérdés,ha turisták jönnek, természetesen magyarra váltunk, de aki nem érti, mindent lefordítunk az Ország nyelvére. Ugye ez így elfogadható?Szerintem nem kell rendre utasítani, aki a munkahelyén az ország nyelvét beszéli,mert ugye azért Transsylvania az Románia.

  • Sajnos, sok ok van arra, hogy nem válaszolnak magyarul.
    Kolozsváron, bizony suttogva beszélt két nő előttem magyarul.
    De persze az is lehet, hogy az üzlet románé volt és nem szerették a nyilt mosolyú magyar köszöntést.
    Sajnos, a magyar diákoknak is román iskolába kell járniuk és csak román igazából a hívatalos nyelv.Ez van.

  • Christopher Adam

    De ha az Auchan marosvásárhelyi üzletvezetője vagyok és egyik eladóm nem akar magyarul szólni egy ügyfélhez egy vegyes nyelvterületen, és emiatt esetleg elvesztek egy kuncsaftot, akkor nekem elég nagy gondom lenne a kasszással. Függetlenül attól, hogy román vagy magyar származású. Ha román és egy vegyes nyelvterülen akar dolgozni, ahol a kisebbség aránya magas, igyekezzen megtanulni magyarul is, legalábbis a minimumot, hogy ki tudjon valakit szolgálni.

    Amikor Marosvásárhelyen a távolsági buszállomáson beültem egy taxiba, románul és magyarul köszöntem. Az idős román taxis azonnal átváltott magyarra…túl sokat nem beszélt, de az alapvetőket tudta, kedves volt, mosolygott, nagyon igyekezett és kapott tőlem egy masszív (100%-os) borravalót a végén.

  • Én Marosvásárhelyen kerültem a magyar nyelvet, de felüdülés volt, amikor egy Vlad nevű fiatal sráctól a McDonald’s-ban magyarul tudtam végül kérni ételt ott. Ennek az az előzménye, hogy a 98%-ban magyarok lakta székelyföldi településen a Kauflandban a pénztáros nem volt hajlandó magyarul kommunikálni. Korábban ilyet nem tapasztaltam, mert nekem ott viszont természetes volt, hogy magyarul beszélek, hisz mindenki magyarul beszél mindenkivel.

  • Christopher Adam

    Igen, ez döbbenetes és nonszensz. Különösen, hogy ha Kanadából nézem, ahol mind az angol többségű Ottawában és a alapvetően egyre kisebb angol kisebbséggel rendelkező, hivatalosan francia nyelvű Montreálban simán kiszolgálnak bármelyik nyelven, majdnem bármikor. Sőt…ne felejtsük el, hogy Montreálban az Olasz-negyedben, a helyi francia Takarékbank (Caisse Populaire) olasz fiókot üzemel, annak ellenére, hogy azért az ottani olaszok már mind beszélnek franciául, vagy angolul. (Göllner András is ott él, kéne majd egy magyar bankfiók. 🙂 )Mégis, az hogy van egy Caisse populaire Canadienne Italienne egy nagyon fontos gesztus egy multikulturális társadalomban.

    Amúgy egy marosvásárhelyi barátom aki a postánál dolgozik mondta, hogy főnöke magyar és rászól, ha időnként magyarul beszél munkaidőnben egyik kollegájával.

    Egyébként Szovátán én mindenkivel csak magyarul beszéltem és ott ez természetes volt. Nem is hallottam románt egyáltalán amikor ott voltam. Bár igaz, az egy üdülőváros és tele van magyar turistával.

  • Gyuri10

    Kicsit nyakatekert az okfejtésed. A magyar is az ország (lakosainak)a nyelve. Annak idején a Monarchiában a vegyesen lakot területeken az emberek kölcsönösen beszélték egymás nyelvét. Gyakran hármat is. Anyósom erdélyi. Magyarul, németül, románul ma is perfekt. Apósom szülei eszékiek (Horvát ország)Az ottaniak is három nyelven beszéltek. A Habsburgok pedig igyekeztek megtanulni a népeik nyelvét. Hol látsz ma ilyent?

  • Bocsánat, helyesen „lakott”.

  • 1985 vagy 86 ban jártunk Sturovóban és Komarnóban. Az ott élő magyarok nem nagyon akartak megszólalni magyarul.Csak amikor látták,hogy velünk nincs lehetőségük szlovákul kommunikálni. Megtudtuk,hogy az 1968 as prágai bevonulás miatt még a magyar nyelvet is meggyűlölték.Azt,hogy én miért szeretek a HAZÁM nyelvén (ivritül)beszélni találjátok ki melyik évekért teszem?

  • Azért ez inkább csak a határ menti városokban van így. Ahogy egyre beljebb mész Erdélybe, semmi gond nincs a magyar szóval.
    Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában még a román boltos is beszél magyarul. A rendőr már nem annyira.
    Szebentől nem messze megálltunk egy büfénél, ahol ékes németséggel beszélgettek a helybéli szász fiatalok – érdekes, nem mindenki ment el a Ceausescu-féle kiárusítás idején – de amikor a büfésnőhöz magyarul szóltam, simán átváltott.
    Ugyanakkor a Gyilkos-tónál egy szakmabeli társa, amikor magyarul kértem italt, elnézett a fejem felett, meg se hallotta, pedig arrafelé is járnak bőven magyar turisták.
    Úgy vélem, ez a jelenség inkább jellem és félreértelmezett nemzeti gőg kérdése.

  • Kiváló Írás.
    Bemutatja a mai magyarországi politika torzszülötteit, azt, hogyan lehet a fiatalokat összekavarni, megvezetni:

    Az iskolapadból éppen kiszálló, nyaranta divatból egy magyarországi szélsőjobboldali párt és a regnáló kormány által finanszírozott táborba járni, észre sem véve, hogy ott az uszításnak egyetlen célja a szavazatszerzés (Magyarországra), majd Erdély önállóságáért küzdeni az EU-ban (?), és akkor boldogan elfogadni egy nyugati multi álláskínálatát, munka közben pedig félve használni az anyanyelvet….erre mondják azt, hogy összezavarodott (összezavarták) szegény(t).
    Erről szól az írás.

  • Gyuri10

    1968-ban a Varsó Szerződés tagállamai szállták meg Csehszlovákiát. Az ország területe 128 ezer km2 volt. Ebből a magyarok a déli határ mentén 10 ezer km2-t ellenőriztek kb. 12 ezer emberrel.Hál’istennek, senkit nem öltünk meg.

    Megjegyzem, nekem sose jutott eszembe a szovjet megszállásért, illetve az ’56-os forradalom leverésért gyűlölni az orosz népet vagy az orosz nyelvet. Középiskolában évfolyam első voltam oroszból.

  • Fenyvesi Glória

    Ille István!
    Miért kell rendre utasítani azokat, akik nem a magáéval egyező véleményen vannak?
    Nem hiszem, hogy ez helyénvaló…
    Csodálkozom, hogy a jóérzésű többség ezt nem kifogásolja…

  • Fenyvesi Glória: a fene se utasította rendre, de gondolom, hogy talán maga is felfogta, hogy Figyelő egyetlen szót sem értett meg a cikk mondanivalójából.
    Persze, ha maga se, akkor nincs min csodálkozni a hőbörgésén.

  • Jani,
    nem azt mondtam, hogy jó vagy rossz, hogy a szlovákiai magyarok akkoriban lelkesedtek vagy nem a magyarokért. Szovjet ide, szovjet oda a szittya huszárok ott voltak. Kivételesen más okokból, mint Szabadka, Zombor, Újvidék idején, de ott voltak. Részemről ez egy megjegyzés volt.
    Érdekel?-Nem!

  • jani
    2015 május 28
    2:21 de.
    Értem a dolgot, és politikailag, katonailag rendben levő dolog volt mint katonai tömb tagja. Most is menni kellene ha a NATO egy kérdésben úgy dönt. Viszont az ott élőknek csalódás volt, mivel ünnepelték a bevonulást, ugyanis azt hitték, visszakerülnek, visszacsatolják őket. Emiatt a csalódás miatt fordultak el sokan. A másik dolog, hogy 68 az volt nekik, mint a magyaroknak 56. Emiatt 68 után államilag is szították az ellentétet.

  • jani
    2015 május 27
    6:01 du
    Milyen igaz, amit írtál!
    Mikor Erdélyben jártam, egy hotelben kávét rendeltem. A kiszolgáló NEM akarta érteni a magyar szót. Megkérdeztem, hogy németül ért e? Mert sajnos én románul nem tudok.
    A kávét tej nélkül akartam rendelni.
    Erdélyben valamikor, 3 nyelv volt használatos, mióta a szászok IS bejöttek.

  • jani
    2015 május 27
    6:01 du
    Abban igazad van, hogy sajnos, Erdély ma Romániához tartozik, de még ma is sok magyar él ott, különösen a Székelyföldön.
    Egy magyarországi magyar túristának természetes, hogy magyarul beszél, a valamikori magyar területen.
    Össze sem lehet hasonlitani a te példáddal, hiszen Izrael egy ország és meg kell tanulnia az oda menőknek, a helyi nyelvet.

  • Azt hiszem az utolsó beírásom rosszúl címeztem, ez Gyurink akart menni.

  • Figyelő,
    a javításod helyére tette a megszólítást.Ne lepjen meg,de a székely földön székelyek élnek.Beszélnek magyarul is,de a hivatalos a román nyelv és ezt ők is tiszteletben tartják.8 napot töltöttünk Transsylvaniában.Nagyon jól éreztük volna magunkat,ha nem egy [email protected] irredenta gideunk lett volna,aki egy rohadt antiszemita,volt(román) parlamenti képviselő vályújához vitte a 40 fős magyar csoportot abrakolni.A jó drága csorba leves mellé még végig hallgattuk a Deáki professzor irredenta,antiszemita uszító prédikációját is.Fajtiszta szittyaként voltam ott,tehát a szöveg nem nekem szólt.Ennek ellenére a csorba lötty-leves majdnem vissza jött.”Izrael egy ország,ahol meg kell tanulni az odamenőknek a helyi nyelvet”.Ez így igaz.A turistákkal,magyarokkal-magyarul, németekkel-németül és mindenki mással itt angolul,franciául, olaszul,arabul,oroszul stb. beszélünk.Nem szégyen itt egyetlen nyelv sem és nem gyűlölünk egyetlen népet sem.Még a magyart sem.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő, jó, ha tudja.

    Az Európai . U n i ó . olyan szövetség, amely a határain belül lehetővé teszi a tagjainak, illetve a résztvevő nemzeteinek, hogy oda költözzenek ahová akarnak, és ott vállalkozzanak, kereskedjenek, ahol akarnak. Így a Magyar állampolgárságú – tehát magyarországi európai polgár – polgár is létesíthet vállalkozást, ennek keretében boltot is nyithat például Kolozsvárott. A magyarságnak egyedül ebben van esélye…

    Aki tehát azon siránkozik, hogy jajj magyar nyelv, jajj magyar, jajj elnyom a román, az nem más, mint egy álnosztalgiázó irredenta provokatőr – különösen a tengeren, a partvonalon túlról – hisz ezeket esélyeket neki is illenék ismernie azt, hogy ily nagy lehetősége a magyarságnak utóljára csak az Osztrák-Magyar Monarchiában adatott meg számunkra. Tulképp erre szabad költözködés és szabad vállakozás nosztalgiára van ma szüksége a magyarságnak és nem a „vissza ezt, meg vissza azt” előbb burkolt, aztán meg nyílt követelésekre. Ezt csakis egy még újabb vesztes, az egyelőre még nyugodt szomszédainkkal szemben felelőtlenül kiprovokált és megvívhatatlan újabb véres háborúval, amit pl. fid SS is folyton borotvaélre provokál.

  • Az etnikai-felekezeti megkülönböztetés, gyűlölködés szándékos szítása a gyilkosságra való felbujtással rokon.

  • T.hölgyeimés…!

    Amit itt ismertetsz az uszítókról, provokatőrökről, egyszóval az irredenta nosztalgiázókról, az a ruha – persze kacagány – tökéletesen passzol Orbán, Kövér és Semlyén testvérek testére, valamint ezek hatalmas fidSS sleppjére.

    .

  • Tisztelthölgyeimstb.
    Ezek a Vass Alberteket és Nyírő Jozsefeket rehabilitáló nosztalgikus irredenta – valójában nyilasnáci – gazemberek, ahelyett, hogy élnének az Unió által biztosított nyitott határok adta történelmileg egyedülálló feltételekhez, helyette a megfékezhetetlen szekerükön rohannak a lejtőn lefelé egy, egyelőre még maguk sem ismerte mélységes veszedelem felé.
    A baj csak az, hogy ezen a szekéren mindannyian, mi is rajta ülünk.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”..!

    Szerintem zseniális a meglátásod, hogy az Unió adta lehetőségekkel élve, békés módon, katonai eszközök és hiábavaló lázadások nélkül hogyan védhetnénk a magyar érdekeket. Mindez egy gazdaságilag erős Magyarországgal jobban menne.. Egyébként, az identitásukban ingadozó emberek mindig oda húznak, ahol többet remélnek.

  • tisztelthölgyeimésuraim”
    2015 május 29
    3:21 de.
    Maga oktatása nélkül is jól tudom.
    Pl. fiam aki kanadai születésű, most kéri a magyar állampolgárságát, hogy esetleg Magyarországgal üzletelhesen.
    De abszolut téved, hogy egy magyarországi magyar Romániában, azaz ERdélyben akarna üzletelni vagy dolgozni. A román nyelv az ami ebben akadályozza. Arról meg nem is beszélve, hogy a románok egyáltalán nem támogatnák.

  • FORTIMBRAS
    2015 május 29
    7:03 de.
    „Ezek a Vass Alberteket és Nyírő Jozsefeket rehabilitáló nosztalgikus irredenta – valójában nyilasnáci – gazemberek…”
    A maga nagynénikéje, lehet hogy sz.

    Ja, és Wass Albert nevét dupla w-vel írjaák-

  • affrancba, még a végén megkapja 🙁

  • Figyelő,
    ne lelkesedj a magyar állampolgárság nem egy túl nagy mecije!Maguk a magyarok is csak azért értékelik,mert uniós polgárságot ad.Anélkül észre sem vennék saját magukat a kivagyi büszkeségüket…azt igen.

  • Kedves Klárika,
    figyelmedbe ajánlom,hogy wass albert egy szökött,halálra ítélt, háborús bűnös volt.Nem ő volt az egyetlen akit ennek dacára Amerika befogadott.

  • Tudtommal nyírő józsefnek „tisztsége” volt a szálasi kormányban. Ha nem így van várom a cáfolatot.FIGYELŐTŐL!

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Figyelő 11,02,

    Mindez a lehetőség benne van az Uniós Szerződésben. Betartása minden államra és állampolgárra nézve kötelező…

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Gyuri10 és Figyelő !

    Amerika igen sok háborús bűnöst fogadott be 1945-ben és később is, amikor az ellenség fogalmát – praktikus okokból, a pénznek nincs szaga alapon – hirtelen III.Birodalomról Szovjetunióra változtatták. Az USA-t az sem zavarta, hogy az újra kreált ellenség, addig a katonai szövetségese volt…
    Másrészt az ilyen mentegetett és bújtatott nácik kezéhez, mint Wassnak is bizonyítottan ártatlanok vére tapadt, nem is szólva azokról az ezrekről, akikről bár ez közvetlenül nem nyert bizonyítást, mint pl. Werner von Braunról [a V1 és V2 / az amerikai holdrakéta atyjáról], legföljebb az SS-nek és más gyilkos náci alakulatoknak voltak a tagjai, és a háború végén jobbnak látták Németországot elhagyni, nehogy még kiderüljön róluk ez, meg az.
    Ez az tehát ami levon az USA oly sokat hangoztatott magasztos szabadság-filozófiája és a demokratikus értékéből, bár csak remélni merem, hogy mindezt a sok disznóságot csak a törvények kijátszása útján és nem maguk a jogszabályok tették lehetővé…

    Megjegyezném még, hogy Amerikának ezt a jánuszarcúságát a legfelső náci vezetők is jól ismerték és a Hitleráj utolsó pillanataiban már arról fantáziáltak, és mindent el is követtek ennek érdekében, hogy szovjet fogság helyett amerikai fogságba eshessenek. Göringnek és Himmlernek sikerült is. Ők ráadásul még hivatalos tárgyalásokról is fantáziáltak… Csakhogy másfajta tárgyalás jutott nekik, mert a leges-legfelső nácikat még Amerika is átadta a Nürnbergi Törvényszéknek, de csak azokat(!)…

  • Elolvasva a kommenteket, arra nagyon kíváncsi lennék, mennyien élnek itt Magyarországon.
    Abból mennyi a jól fizetett troll, mennyi az igaz maradék fideszhívő.
    Aki pedig a biztonságos Kanadából okoskodik, ajánlanám, éljen itt velünk!
    Egy félfeudális kezdeti kapitalizmusban!

  • Gyuri, sajnálom de sok mindenkiről volt olyan híresztelés, ami nem igaz.
    Wass Albert igaz, hogy grófi származású volt, de könyvei alapján NEM volt náci. Minden könyve megvan és sehol nincs egy náci kijelentés bennük.
    Viszont, egyik könyvében, azt hiszem a címe, hogy „Elvész a nyom…” arról tart rövid elmélkedést, hogy minden „inges embert”, így a barna ingeseket is utálta. Ezek mind állatemberek, ez volt a rövid jellemzése. Tudjuk, hogy a magyarnáci legények hordtak anno barna inget.

  • Wass Albert a jobboldal Ságvári Endréje

    Korábbi viták kapcsán utánaolvastam, és azt találtam, hogy a románok találták ki Wass Albertre a vádakat, de egy amerikai bíróság mind alaptalannak találta. Sajnos Ságvárival pedig a jobboldali propaganda bánik méltatlan módon.

  • Nekem a Felvidéken jó tapasztalataim voltak. Kelet-Szlovákiában amikor szállást kerestünk, láthatóan nem tudott magyarul a megszólított. De készségesen megkeresték „a Janit”, aki tudott magyarul. Ott is kevesen beszélik az angolt, németet, azzal nem boldogultunk. Liptószentmiklóson előfordult, hogy a felszolgálóval szlovákul próbálkoztunk (a párom 13 évig dolgozott a Felvidéken,elég jól bírta a hétköznapi nyelvet). De a felszolgáló kedvesen megkért, hogy magyarul beszéljünk vele. Most tanul magyarul, mert a szálló magyar turistákra számít, és szeretne kicsit gyakorolni. A cikkben is említett felkösöntyűzött magyarkodók fel sem fogják, mekkora kárt okoznak magyarnak, szlováknak, románnak – szóval európainak. Ahelyett, hogy örülnénk, hogy ma már bármikor átugorhatunk a határainkon kívüli gyönyörű tájakra, kicsinyeskedve számolgatjuk, hogy „valaha” mi volt magyar. Pedig nem is magyar volt, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia része. Ja, tudom, hogy volt a monarchiában Magyar királyság, – de osztrák uralkodóval, közösen irányított ügyekkel. Attól a fensőbbséges, lenéző viselkedéstől meg, ami némely honfitársamat jellemzi, a bicska kinyílik a zsebemben. Ahogyan azoktól az angol turistáktól is, akik csak az olcsó sört keresik, de nem érdekli őket se a Balaton, se Eger, se az e tájakhoz kapcsolódó történelem. Volt alkalmam ilyeneket kalauzolni.

  • Így van Jani, felmentették.

    Különben, nekem az tűnt fel a magyar médiában és általában, hogy addig mig Wass könyveit nem adták ki és nem volt ilyen népszerű, addig, senki sem írt róla semmit.
    Persze, Márai Sándor, akit szintén erősen utált és összezuzta könyveit a baloldal, akkor lett „elfogadott” jobban, mikor kiderült , hogy a felesége zsidó származású volt, és Márai hogy bújtatta.

  • Számomra a 20. század legnagyobb magyar írói : Wass Albert és Márai Sándor.

  • Figyelő 11.05!

    Ja tényleg! Wass albert ? Csak nem annak a Wass Zoltánnak az unokaöccse, aki annak idején, közvetlenül ’45 után a Közmunkák Tanácsát vezette …? 🙂

  • Fenyvesi Glória

    a Kanadai MAGYAR Hírlapban miért nem írt senki cikket a legnagyobb magyar tragédiáról, Trianonról?
    Vagy csak egy megemlékezést…

  • Klárika,
    már azt hittem,hogy kezdenek konszolidálódni a gondolataid.Erre bumm…belépsz egy ilyen wa ss imádó magyarázattal,ami nem igaz sem mentális,sem politikai,de irodalmi alapon pláne nem.Halál büntetés végrehajtása elől menekült Romániából.Ezzel meghatározható már a mentalitása is.Mint irodalmár furcsa,hogy életünk sok sok évtizede alatt az utóbbi 10,15 évben hallhattunk róla.Hozzáértők és a 8 általánost végzettek véleménye szerint ilyen irodalmár 24 van 1 tucatban.

  • Gyuri10

    Tudom, hogy utálsz, de nem tudom kihagyni: Azt elhiszed, hogy a fasiszta román vas gárdát és a német Vas-keresztet is Wass Albertről nevezték el?

  • Gyuri, hány Wass Albert könyvet olvastál el?
    Pl. a Funteneli boszorkányt? Majd akkor itélj irodalmi értékéről.
    Úgy van, ahogy Jani írta, a románok itélték halálra apjával együtt, de akkor már távol volt, tehát az egész tárgytalan, csak az ellenségei szeretnek róla beszélni.
    Egyikünk sem volt, ott, tehát lehet, hogy a vád hamís volt, csak a birtokukat és házukat akarták megszerezni. Ami meg is történ.

  • Fenyvesi Glória: mert értelmetlen. Trianon megtörtént, ennyi. Nem kellett volna hepciáskodni, változtatni meg nem lehet rajta. Amúgy, ha visszakapnánk a régi határokat, lenne úgy 29 milliónyi állampolgárunk, amiből max. 12 millió lenne a magyar. NA, erre lépjem valamit nagy nemzeti fájdalmában!

  • jani,
    nem tételeztem fel rólad,hogy ilyen enyhén szólva marhaságot írjál. Először is milyen kiindulópontod van arra,hogy utállak?Egyenlőre semmiféle megnyilvánulásod erre nem adott indítékot. Értesíts,ha ezen akarsz munkálkodni a jövőben.A wa ss ról nem a vaskereszt és nem a vasgárda jut eszembe,esetleg a Wa(ffen)SS vagy inkább hívőire vonatkoztatva a „vas”szót,de német kiejtéssel.

    Figyelő,
    a wa SS albert nem a könyvei miatt lett halálra itélve,hanem apjával közösen hirtelen felindulásból elkövetett többszöri gyilkosságai miatt.Jóllehet öregségére érzékeny irodalmár lelke nem bírta tovább elviselni a gyilkosság tudatát,ezért repített golyót (vagy 30 év késéssel)saját fejébe.Klárika,nem mondunk érte kaddist.

  • Figyelő,
    hány Chájim Potok,Salom Asch,Sáj Ágnon,Freud,Dan Brown könyvet olvastál.Mind le van fordítva magyarra is és minimum még 5 nyelvre. Nem szeretek róla beszélni csak azért mert ellensége vagyok minden nyomorult náci-tetűnek.Irodalmi géniuszát Neked hagyom.Az én időm a termeszhangyák nemi életének tanulmányozására fontosabb.Arról lehet esetleg disszertációt írni.A németül ejtett „vas”ról már sok orvos lekőrözött.

  • Ille István
    2015 június 5
    2:43 de.

    De inkább Glóraiához..

    Akkor aztán lenne a Nagy-Magyarország igazi multikulti birodalom :)) Alsó-felső házzal a Parlamentben, szlovák, román, szerb, ruszin, ukrán miniszterekkel kiegészülve. Hogy örülnének a nacionalista mélymagyarok. Vagy ezzel nem számolnak? Vagy egyszerűen legyilkolnák a népeket akiket a visszakapott területekkel együtt bónuszként hozzá adnák? Vagy mi a csöcs? Bocs szösz…

    Annak idején sem volt meg a magyarok többsége, vagyis a népességhez viszonyítva kevesebben voltak Nagy-Magyarországon a magyarok mint a többi nemzet. Hát még manapság.

    Trianon igazságtalan nem vitás, talán az első és a második bécsi döntés járt közel ahhoz, hogy etnikai alapon húzzák meg a határokat annak az idejében. De mára sajnos már ez sem igaz.

  • Fenyvesi Glória

    Ille István!
    Akkor a Közel Keleten miért folynak harcok a területekért?
    Sok-sok áldozattal…

  • HunCanada: a számok, bizony, sokatmondók
    Az 1910-es Magyarországon a lakosságnak KEVESEBB, MINT A FELE! vallotta magát magyarnak? (amelybe a Wikipédia szerint 750 000 zsidó vallású is beletartozott)

    Mondom, hogy szarban lennének agyonmagyarjaink! Miért nem lehet belenyugodni a megváltoztathatatlanba? Lehet emlékezni, lehet fájdalommal gondolni rá – habár fogalmam nincs arról, hogy pl. a fiamnak mi a francért fájna Trianon, mi több, jómagam a helyszínen járva sem éreztem semmi fájdalmat, de hát én, mint tudjuk, nemzetellenes vagyok – de minek kell hergelni a pórokat?
    Más: tegnap előtt a helyi jobbik szervezett egy megemlékezést a trianoni relief elé, ami jellemző módon a katolikus templom partfalába került applikálásra. Agylágyító hőség, sehol egy árnyék, délután négy óra, javában dologidő. Nem igazán jó időzítés, pedig volt ott minden: hangosító berendezés, állványos mikrofon, asztalka fehér terítővel, rajta egy vázában virág, a vázára meg nemzetiszín szalag hurkolva, szóval, ahogy kell. Ahogy elnéztem,az aktivistákon kívül csak páran lézengtek. Végül is, Mogyoródon ritkán történik valami…

  • Fenyves Glória: észnél van? Hogy’ jön ez ide?

  • Fenyvesi Glória

    Mert sok más nép sem tud beletörődni a veszteségeibe.
    Csak a magyarnak kéne minden kizsákmányolást,emberhalált, gyarmatosítást elfogadnia?
    Hát nem!!!

  • gyuri10

    Írtam egy hosszabb választ is, de csak a rövidebb változatot küldöm el.

    Megértem, hogy nincs türelmed, energiád Wass Albertnek utánajárni. Viszont, ahogy megismerted Figyelőt, eldöntheted, hogy miben és mennyire bízhatsz meg benne. Szerintem Wass Albert vonatkozásában nyugodtan rá hagyatkozhatsz.

    Örülök, hogy velem szemben nincsenek negatív érzéseid. Bár mostanában olyan témák vannak, hogy kénytelen vagyok a magyarokat pártolni.

  • Gyuri10

    2015 június 5
    4:39 du.
    Ha figyelkmesen olvastad amit írtam a halálra itélésükről, akkor ezt nem irnád.
    A gyilkosság amivel őt vádolták, nem volt igaz, mert otthon sm volt abban az időben. Öngyilkossága sok minden miatt történt: fiai be akarták tenni egy öregotthonban, amitől irtózott, komoly reumatikus fájdalmakban szenvedett, és 90 éves volt. Én megértettem tettét!

  • Gyuri10

    2015 június 5
    5:00 du.
    Dávid Brownt és Freudot olvastam,. Koestlert is.
    David Brown könyvei nekem nem irodalom.Freud érdekes és tanulságos.

  • Gyuri10

    Most vettem észre, hogy kisbetűvel írtam a neved. Látod, igyekszem tisztelettel fogalmazni és már az első szónál elb@om. Bocs!

    Akkor szokott betű kimaradni meg ilyen előfordulni, ha nem elég erősen ütöm le a billentyűt.

  • Kedves Klárikám,
    Megértem hogy egy Dávidnak Nálad nem lehet sikere,de talán próbáld meg Dan Brownt.Lehet,hogy még Téged is érdekelni fog.A „Kód da Vinci”. Esetleg a „da Vinci kód megfejtése”még megüti az irodalmi szintedet.Persze..nem kötelező. Nézd,azt elismerem,hogy Werfel, Thomas Mann,Upton Sinclair,Sol Belo, Feuchtwanger,Kaffka,Faludi György még csicskásai sem lehetnek egy ilyen igaz,nemes,gróf úrnak. Kár hogy ennek a wa ssnak a nevét se jóra se rosszra nem ismerte senki pár évvel ezelőtt.Úgy látszik a fejbegolyó kifényezte nevét a szittya csatornák mentén.Mégis érdemes volt megszületnie.Halálát nem sokan,de születését két zsidó lány szülei siratták meg.

  • jani,
    sajnos úgy kell írjam,kisbetűvel a neved,ahogy Te is írod.Semmiféle rossz gondolat nincs mögötte!Elnézésedet kérem,de a”bevándorlás és menekültekkel”kapcsolatos véleményén kívül Figyelővel semmiben nem vagyok képes a megértést elkövetni.Még hirtelen felindulásból sem. Irodalmi szinten tisztelem,mert Koestler és Freud nevét hibátlanul írta le. Brown neki Dávid a világ többi részén Dan. Ezeket az embereket egyszintre merészeli süllyeszteni a gyilkos gróffal,legyen az Ő baja meg azoké akik Vele egy farszíjjat húznak.Sajnos nem tudom díjazni.Semmi problémám a Magyarok pártolásával.Vannak tisztességes százezrek és köztük barátaim is.A neomocskokról ismered a véleményemet,akik közt valószínű,hogy több az olyan akinek szájtépéssel kell bizonyítani, hogy elődei is Magyarok voltak.Nehéz eset,mert olyan,hogy magyar nem is tudom,hogy van-e.Kúnok,Jászok,Kabarok,Oláhok,Tótok,Gypsik, Bosnyákok,Szlávok,Hajduk,Zsidók,Tatárok,Mongolok,Svábok,Kazárok meg a franc tudja még hány féléből összetákolt magyar nemzet,AZ VAN.