Pintér-rabszolgák! Sorakozó! Fogadás széljobbról!

2015 június 14 3:00 de.7 hozzászólás

A belügyminiszter nem mindig van a figyelem középpontjában, és ez bizony néha nagyon ártalmas lehet. Talán ez zavarhatta meg, a meleg mellett Pintér Sándor beépített áramköreit. De lehet, hogy az Index munkatársait. Nézőpont kérdése.

Az egyik oldalon ugyanis miért ne hihetnénk el, ha egy nem túl sokat emlegetett miniszter némi közfigyelemre vágyik. Ez igenis kijár neki. Mert igazán disznóság, hogy a vezért minden egyes önkéntelen tikk-jéről külön tudósítás olvasható. Részletes elemzéssel abban az irányban, hogy igazán ideje lenne megkérdeznie orvosát és gyógyszerészét. Legalább egy média-szakmunkásnak. Arról, hogy miért is nem lehet semmit tudni a miniszterelnök mentális állapotáról, és az azt övező pletykákról. Szóval! Lehet, hogy Pintér Sándor csak ült bánatosan, és mélázott a belügyminiszterek sanyarú sorsán. Amikor már egy fene gárdamegmozdulás sincs, ami kapcsán kiküldhetné a legényeket. Biztosítani a gárdát. Esetleg valami Gyöngyöspatához hasonló esemény alkalmával a lakosságot arról, hogy két hét alatt itt minden rendben lesz.

S akkor, talán a miniszterelnök plakátkampányából is ihletet merítve, bevillant a régóta dédelgetett ötlet a közmunka-táborok létrehozásáról. Amelynek képzete legelőször közel két éve villant be egy pintéri nyilatkozat visszhangjaként. Amikor a közmunkában látta annak a lehetőségét, hogy minden munkaképes ember álljon neki közmunkában gondolkodni. Amelyről a belügyminiszter gondoskodna. Elvégre a tényleges hatalom jó része, a belügyi apparátus egy általa felügyelt szervezet kezében és gumibotjában van. S annak igazolására, hogy Pintér Sándor nem beszél a levegőbe, még ugyanabban az évben, 2013-ban megszórta kitüntető figyelme forintokban is mérhető jutalmával a közmunkások robotoltatásában sztahanovista eredményeket elérő önkormányzatokat. Az tehát, hogy Pintér Sándor a szívén viseli, és teljesen magáévá tette Orbán Viktor elveit az unortodox workfare-ről, korántsem újdonság. Így az a törvényjavaslat, mellyel talán az iránta tanúsított lanyhuló figyelmet kívánta kicsit felpiszkálni korántsem minden előzmény nélküli.

Ezért kicsit meglepő volt az Index-en azt olvasni, hogy: „Meglepő törvényjavaslattal állt elő Pintér Sándor belügyminiszter”.Valójában talán az lett volna meglepő, ha előbb utóbb nem rukkol elő valamivel, amellyel megzsarolja, illetve kényszeríti az egzisztenciálisan kiszolgáltatott munkavállalókat. Az ugyanis aligha tekinthető másként, hogy még a különben legfeljebb a kormányzatilag asszisztált éhen-döglést szolgáló közrabszolgaságot is elvenné attól, aki nem hajlandó elviselni a legmegalázóbb körülményeket is, és felmond egy munkahelyen. Gyakorlatilag egyfajta hűbérbirtokká téve a cégeket és feudális jussá téve a munkáltatói állapotot. Mert közmunkára nyilvánvalóan azok szorulnak, akik olyan területein élnek az országnak, ahol már a közrabszolgaság is egyfajta feudális kegy a polgármester részéről. Illetve azok, akik képzettségük, vagy pillanatnyi családi helyzetük következtében nem tudnak megjelenni gazdasági menekültként. Más országokban.

De az, hogy hónapokra kizárná azokat, akiknek „a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg”, mást is jelezhet. Leginkább azt, hogy a gazdasági exodus kormánya eljutott arra a pontra, ahol már a közmunkára sincs pénz. Valószínűleg olyan szinten üres a kassza, hogy minden kifogás kell, mint egy falat kenyér azoknak, akik annak idején nagy garral ígértek milliónyi új munkahelyet. S nem Angliában, Kanadában, Németországban, vagy másutt, hanem Magyarországon. Akik már szinte a Goebbels-i demagógia szintjein plakátolnak arról, hogy az idegenek elveszik a munkát. Csak arról felejtenek el plakátolni, hogy közel félmilliónyi ember elől nincs mit elvenni. Ahogy arról sincs plakát, hogy mekkora gazdasági és politikai összeomlás lenne abból, ha tényleg hazajönnének a külföldre életpályát váltó százezrek. A munkavállalói kiszolgáltatottság növelésén túl tehát nagyon leleplező, a kongó gazdaságot megbongató ez a javaslat.

De a törvényjavaslatnak ez csak az egyik pontja, amit érdemes figyelembe venni, amikor beleolvasgatunk. Van benne egy másik nagyon érdekes, és az ország számára végtelenül megalázó momentum:
„2§. (3d) Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint foglalkoztatni kívánó munkáltató a munkaerő-igényét május 1-je és október 31-e között annak a településnek a polgármesterénél is bejelentheti, ahol a tervezett foglalkoztatás helye található. A polgármester a településen lakóhellyel rendelkező álláskeresők közül a munkáltató által bejelentett munkaerőigénynek megfelelő személyekről tájékoztatja a munkáltatót.”

Ha erről lehántjuk azt a mázat, amit a fogalmazás rátesz, akkor nagyjából annyi marad, hogy a polgármester a kezébe adott hatalommal élve, vagy akár visszaélve biztosíthatja az általa kedvezményezett munkáltató számára a kényszer-munkaerőt. Bagóért. Szabaddá téve az utat egy olyan gyakorlat teljesen általánossá tétele előtt, ami a munkavállaló kirúgását, majd a polgármester segítségével rabszolgaként való újraalkalmazását jelentheti. Ha pedig netán vonakodik, arra az esetre talán már érik Pintér Sándor következő javaslata arról, ami a két éve érő ötlet kiteljesedését jelentheti. A belügy kényszerítőerejének bevetésével, akár munkatáborszerűen is megszervezhetik a polgármester segítségével a közrabszolgaságot. A polgármesternek ott lesz a lista, hogy kit kell majd közvetíteni. Azok közül, akiket külön azért rúgnak ki korábban, hogy olcsóért munkára bírják.

„Talán nem is ötven goumier-t találtak volna vétkesnek, ha kevesebb is elegendő Aut-Taurirtban. És valamilyen kihágás miatt Burca, Lenormand és Hilliers katonai mérnökhadnagyok is vétkesnek találtattak, ezért Aut-Taurirtba helyezték át őket.”
(Rejtő Jenő: Előretolt helyőrség)

7 hozzászólás

  • Valamit nem értek. Pintér belügyminiszter, nem? Mi köze neki a foglakoztatáshoz?
    A polgármesterek a közigazgatáshoz tartoznak, nem a belügyhöz, így a közfoglalkoztatás az ő ügyük, nem a belügyé.
    A munkatábor az más. Azt létre lehet hozni erőszakszervezeti alapon. Az oda történő beutalás ezek után már gyerekjáték lesz.
    Közben lehetőség lesz némi ideológiai átnevelésre is.
    Kíváncsi vagyok, mikor kerül sor Pintérék tapasztalatcseréjére – Észak- Koreában?

  • A belügyhöz tartoznak az önkormányzatok. Az önkormányzatokhoz a közfoglalkoztatás.
    Annyira a belügyhöz, hogy külön önkormányzati álomtitkár is van:
    http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/onkormanyzati-allamtitkarsag
    Ki van ez kérem találódva.
    Marosán, Goebbels és a többiek sápadoznak az irigységtől.

  • A kormány törvényjavaslata szerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el, illetve a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg.

    A parlament honlapján olvasható, a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat indoklása szerint az előterjesztés a közfoglalkoztatottak és az őket az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatni kívánó munkáltatók kapcsolatfelvételét segíti elő.

    „Egyrészt lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a közfoglalkoztatottak minél nagyobb hányada munkalehetőséghez jusson az egyszerűsített foglalkoztatás keretében, másrészt könnyíti az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatni kívánó munkáltatók szezonális munkaerő-igényének kielégítését” – áll a tervezetben.

    A javaslat részletes indoklása szerint a közfoglalkoztatásból történő kizárás oka lehet, ha „a közfoglalkoztatott az egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el (…), valamint ha a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg”. Ez utóbbi javaslat célja a munkavállalók elsődleges munkaerőpiacon tartása – fűzték hozzá.

    A Belügyminisztérium közleményben kiemelték: a javaslat tovább erősíti azt a kormányzati szándékot, hogy biztosított legyen a közfoglalkoztatás lehetősége azok számára, akik munkavégzésre képesek és hajlandóak, azonban az elsődleges munkaerőpiacon átmenetileg nem tudnak elhelyezkedni.

    „A felmondás vagy közös megegyezés miatti távozás okán a közfoglalkoztatásból történő kizárás nem jelenti a munkavállalók jogainak korlátozását. Az álláskereső számára felajánlott megfelelő munkahely el nem fogadását a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény is szankcionálja” – tették hozzá.

    A tárca szerint mindkét szankciót az indokolja, hogy csak azok szerepeljenek az álláskeresői nyilvántartásban, illetve csak azok dolgozhassanak közfoglalkoztatás keretében, akik rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

  • sebestyén eszter

    Ille István: pintérnek ugyan annyi köze van a közfoglalkoztatáshoz, mint orbánnak a p.hírszerzéshez.:( http://kanadaihirlap.com/2015/06/15/munkataborok-es-vasfuggony-2015-magyarorszag/

  • sebestyén eszter

    Andy: >> Marosan, Goebbels…
    pont valami ilyesmiről írtam ma. az ellenzék meg kussol, egész pontosan plakátokat rondít, azaz követi a kormányzati kommunikációt.

  • Horváth György

    DK: a kormány rabszolgakölcsönzőt csinál a közmunkaprogramból

    A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja a belügyminiszter módosító javaslatát, amelynek alapján szerintük semmi akadálya nem lesz annak, hogy „rabszolgaként béreljék” a közfoglalkoztatottakat, és így a polgármesterek olcsó munkaerőhöz juttassák a fideszes vállalkozókat.

    Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az MTI-nek kedden küldött közleményében azt írta: a belügyminiszter által benyújtott törvénymódosító javaslat azt tartalmazza, hogy „az agráriumot elfoglalt oligarchák” napi 500 forintért kérhetnek majd közmunkást a polgármesteren keresztül. Hozzátette, ha egy közmunkás nem akar az utasításnak eleget téve például a felcsúti fideszes polgármester, „Mészáros Lőrinc birtokán dolgozni”, akkor három hónapra kizárják a közmunkaprogramról.

    „A legaljára jutott a Fidesz feudális foglalkoztatáspolitikája” – írják.

    A DK szerint „a közmunkaprogram nem szólhat arról, hogy a fideszes kiskirályok jobbágyként dolgoztathassák nyomott áron a munka nélkül maradt, de becsületesen dolgozni akaró embereket”.

    A közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el, illetve a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg.

    A Belügyminisztérium által az MTI-hez múlt csütörtökön eljuttatott közleményben kiemelték: a javaslat tovább erősíti azt a kormányzati szándékot, hogy biztosított legyen a közfoglalkoztatás lehetősége azok számára, akik munkavégzésre képesek és hajlandóak, azonban az elsődleges munkaerőpiacon átmenetileg nem tudnak elhelyezkedni.

  • sebestyén eszter
    2015 június 15
    9:03 de.

    A politikai demagógia újkori klasszikusai….