Növekvő antiszemitizmus Kanadában

2015 június 16 10:28 de.26 hozzászólás

A B’nai Brith tanulmánya szerint, 2014-ben egy év alatt 28 százalékkal növekedett az antiszemita incidensek száma Kanadában és a támadások túlnyomó többsége Ontario, illetve Québec tartományokban történt. A kanadai antiszemitizmus nagy részben (83%) zaklatásból állt, az incidensek 15 százaléka pedig rongáláshoz köthető. Összesen 1.370 antiszemita támadásról szerzett tudomást a B’nai Brith és 19 esetben erőszakos bűncselekményről volt szó.

A legtöbb incidens a közel-kelet zavargásaihoz és konfliktusaihoz köthető. Például amikor tavaly nyáron az izraeli haderők offenzívát indítottak Gázában, hirtelen megugrott az antiszemita támadások száma.

Fotó: CBC

Fotó: CBC

Kisebbik részben azonban kanadai szélsőjobboldali csoportokhoz is kötődnek antiszemita incidensek és ezekre történetesen december környékén – vagyis karácsony előtt – kerül sor. De a legtöbb szélsőjobboldali antiszemita uszítás online történik.

Michael Mostyn, a B’nai Brith vezérigazgatója szerint manapság egyre inkább az anticionizmussal próbálják legitimizálni az antiszemitizmust.

Nem csak Kanadában, hanem világszerte növekvő tendenciát mutat az antiszemitizmus. Az incidensek száma – ha a többi országot együtt nézzük – 21 százalékkal emelkedett.

Éppen a napokban tett rendőrségi feljelentést a Centre for Israel and Jewish Affairs (CIJA), miután egy helyi torontói hírlevélben – az East Yorkban megjelenő Your Ward News címlapján – fotókban gúnyolták a vallásos zsidókat. A lapban azt is írták, hogy szerintük a mainstream média „zsidó-marxista érdekek kezében van.” Aztán a lap azt suggalta, hogy a 2001. szeptember 11-ei támadás, valamint a Charlie Hebdo vérengzés mögött Izrael állt.

A helyi kiadvány szélsőjobboldali körökhez köthető.

26 hozzászólás

  • A nővekedés mögött, szerintem az arabok vannak.
    Van belőlük szép számmal Kanadában is.

  • sebestyén eszter

    attól még, h a „legtöbb incidens a közel-kelet zavargásaihoz és konfliktusaihoz köthető” nem biztos, h az arabok – vagy csak ők – gerjesztik

  • Egy jellemző pesti vicc:
    Grün bácsi hosszú évek után Torontóból hazalátogatna. Telefonon érdeklődik Pesten élő unokaöccsétől: „Mondd Peti, van Magyarországon antiszemitizmus?” A válasz: „Nyugodtan jöhetsz Papus, nincs, – bár volna rá igény !”

  • charlie: annak mi köze is van a – na jó, nem fasiszta, de vastagon antiszemita – Magyarországhoz? Ismer olyan fogalmat, hogy multikultúra? Ja, hogy orbáni seggnyaló? Akkor a kérdésem nem kérdés.

  • Ille, rendkívül örvendetes lenne, ha sikerülne az elromlott „mélykúti szivattyút” újra és gyorsan működésbe hoznia, mert egy szájöblögetés biztosan segítene alpári beszólásainak csökkentésében, ami persze mindig felbugyog, ha valami cáfolhatatlan ténnyel szembesül. A hozzászólók sértegetésén kívül találjon már más örömforrást is ebben a gyönyörű világban.

  • charlie: egy cáfolhatatlan ténnyel máris találkoztam, és az maga. Az örömforrást magának is ajánlom. Eléggé frusztráltnak tűnik, mintha valami hiányozna az életéből 😛

  • charlie,
    Egy másik kommentre hivatkozva nem elég a víz.A súroló kefe sem elég a vitriolos beírásainak kimosására.Nekem már be van ígérve a modortalan bosszúja. Valószínűleg már ezt a beírásomat sem fogja elviselni,mert a modora és modormércéje a padló alá süllyedt.

  • Gyuri10: figyelmeztettelek privátban. Ha idehozod a magánlevelezésünket, kiváglak a francba.
    Kémiai ismereteid a nullához tendálnak: a vitriolhoz szükségtelen a súrolókefe, mivel azt is megsemmisíti.
    Hogy te hova süllyedtél, arról jobb nem beszélni. Ha a gyűlölet visszafelé ölni tudna, te már rég halott lennél.
    Sajnállak, mert korábban egészen emberinek tűntél.

  • Figyelő,
    nem csak szerinted vannak az arabok az antiszemitizmus növekedése mögött.Erre pontos igazolást ad az el yazzira nevű szenny-televíziós állomás karöltve a kuruc in fossal és néhány ide is berendelt hablatyolóval.

  • Minősíthetetlen aljas leveledet még ide nem hoztam,de gondolkoztam már rajta,hogy szétküldöm barátaimnak okulásra Magyarországtól-Izraelen keresztül Kanadáig.Ha az lennél akinek kiadod magad nem is várnád,hogy szennyes magánleveledet én hozzam a KMH-ba.Te magad dicsekednél el vele Chrisnek is.Sok vállveregetést nem kapnál érte.Akinek hozzád hasonló barátai(sic)vannak,már ellenségekre nincs is szüksége.Szégyellem magam,hogy ennyire hagytam magam elaltatni, félrevezetni.Neked és félcédulás barátodnak üdvözletem:az orbanista, horthyista,nyilas provokátor és metszettf@szú Gyuri10.

  • ille,
    megijedtél,hogy idehozom aljas privát mocskolódásodat.Gondolom csak ijedtségről van szó,mert azt a szót,hogy „szégyen”nem biztos,hogy ismered,pedig a magyar nyelv eléggé értelmesen megmagyarázza a jelentését.Nem vádollak a használat gyakoriságával.

  • Christopher Adam

    Kedves Gyuri,

    A magánlevelezést semmiképpen sem lenne szabad lehozni, tiszteletben kell tartani, hogy valaki sorait nem a nyilvánosságnak szánta, hanem pusztán levelezőtársának.

    És szerintem a személyeskedő vitának nincsen sok értelme. Akad bőven olyan anyag, hír, esemény vagy információ amit véleményezni lehet, bírálni lehet, de durva személyeskedés nékül.

    Köszönöm!

    Chris

  • Mivel magán levelezést én sem szeretnék ide hozni, megkérem Cristopher urat, hogy az email-ja között nézzen bele a ma küldött pár soromba.

    Itt csak annyit, hogy Ille úrnak semmiféle „információval” nem szolgáltam, ő egy baráti társaságnak írott pár soromat, mint annak a közösségnek a tagja, olvashatta. Egyrészt az írás legalább három éves, másrészt nem „vízkvótáról”, hanem a víz áráról volt benne szó.

    Remélem, a korrekt tájékoztatás jegyében, ez a hozzászólásom megjelenik.

  • lehar: mégis, mitől félsz? Csak nem ettől a fanatikus Gyuri10-től? De bizony, vízkvótáról volt szó, ami eléggé különbözik háztatásonként, a szállodákról nem is beszélve! Vagy meg akarsz hazudtolni?

  • Gyuri10: valamit nagyon benéztél. Én akkor se ijedek meg tőled, ha éjnek évadján az arcomba lihegve ébresztesz. A leheleted messziről elárul: dögvész szagú.

  • Ille István – azt hiszem, hogy mi pár hónapja a magánbeszélgetésünket egyszer és mindenkorra lezártuk.
    A „vízügyet” akartam tisztába tenni, egyéb mondanivalóm nincs.

  • lehar: szánalmasan gyáva vagy – magánbeszélgetésileg, persze. Amikor írásaidat közlöm, akkor meg büszkén duzzad a kebled. Sajnállak, pedig a Leharblog hasznos lett volna minden olvasónk számára. De nem, te hiúsági kérdést csináltál belőle.
    Shalom.

  • Ille István – mivel egy korábban jelzett email-re választ ez idáig nem kaptam, az nem tekinthető „magánlevelezésnek”. Ezért most itt közzé teszem. Amennyiben nem jelenik meg, úgy az az érzésem, hogy a „szánalmasan gyáva” cím nem engem illet. Ez volt itt az utolsó megjelenésem, az oldal követését ezzel beszüntettem

    „Cristopher Adam – főszerkesztő
    Kanadai Magyar Hírlap

    Tisztelt uram!

    Elnézést, hogy ismeretlenül és mindjárt felháborodva írok önnek, de igyekszem röviden vázolni a tényeket:

    A KMH „Ellenszék” oldaláról pár hónapja megkeresett Ille István, – akivel ismeretségem az intrnet világában 2009-re nyúlik vissza – hogy társszerzőként vegyek részt az „Ellenszék” rovat munkájában.

    Mivel már akkor is taszított az ott uralkodó hangnem, ezt visszautasítottam, egyben határozottan felszólítottam Ille urat, hogy bármelyik írásomat is a blogomból áthozza az oldalra.
    Ennek ellenére szembe találtam magam egy pészachi megemlékezéssel, amely az általam Ille úrnak csomagban küldött – saját (és családom) szellemi tulajdonát képező – Haggádából ollózott ki, forrásmegjelölés nélkül.
    Ezt akkor nem tettem szóvá – bár elég nehezen fogtam vissza magam.

    A következő alkalom a ‘Kávé a „halál angyalával’ címet viselő írásom, melynek közléséről utólag, a blogomban értesültem… Ezt sem tettem szóvá, mert az értesítés hivatalos volt, így a hozzászólásokat módomban állt követni.

    A harmadik eset, „Izrael a kisoroszlán” című írásommal kapcsolatos, melyet az önöknél is, nálam is rendszeresen kommentelő „Gyuri10” felhasználó nevet viselő úr kérésére engedélyeztem megosztani. (Bár nem tudatosult bennem, hogy ezt az „Ellenszék”-ben kívánja elhelyezni.

    Ezek az előzmények. Ami viszont a legutóbbi Avi ben Giora által közzétett román antiszemita író művét illeti – és nem utolsó sorban Avi ben Giora felvezető szövegét… ennél lejjebb már nincs!!!
    Ahhoz semmi közöm, hogy egy antiszemita milyen valótlanságokat hord össze, ahhoz viszont már igen, hogy ezt egy zsidó nevet viselő, állítólag Izraelben is élt egyén hogyan tolmácsolja. Az írása, a hozzászólások hemzsegnek a valótlanságtól és mint a legelején jeleztem az ordenáré hangnem nem az asztalom. Ezért nem is szóltam hozzá, bár minden egyes mondatát, szavát hitelt érdemlően cáfolni tudnám.

    Ille István ennél az írásnál is megemlítette a nevemet, részben a Haggádával kapcsolatban, részben pedig egy személyeskedő kommentváltás kapcsán egy olyan írásommal kapcsolatban, amelyet egy „baráti” társaságnak szántam körülbelül három évvel ez előtt és amelyből Ille úr egy árva szót nem értett meg… Hogy pontosítsak, Ille úr az „információkat” nem tőlem kapta, hanem módjában volt olvasni az írásomat, amit itt szépen félremagyarázott.

    Tisztelt uram! Ezek után felkérem, hasson oda, hogy a Kanadai Magyar Hírlap „Ellenszék” rovatában az interneten használt /lehar/ nevem semmilyen formában, még hivatkozási alapként se szerepeljen.

    Megértését köszönöm.” Teljes név

  • lehar: nem lesz nehéz téged elfelejteni, ehhez nem kell Christopher. Saját szellemi tulajdonod lett volna a Haggádá? Aztaaa! Annyit azért remélem, felfogsz, hogy a rovatokban való megjelenés csak egy alcím, és a KMH az információhordozó?
    Ha neked Gyuri10 tolerálhatatlan fanatizmusa elfogadható, legyen a te dolgod. Hogy én miből mit értettem meg, attól tartok, éppen a te felfogásodat haladja meg.
    Avi ben minden mondatát cáfolni tudnád? Őt meg antiszemitának tartod? Így már érthető, hogy mitől is beteg a társadalmatok, amiben évek óta egymás torkát is képesek volnátok elharapni!
    Az, hogy megszünteted az oldal követését, nem fog fájdalmas sebet hagyni maga után, asszem, túl fogjuk élni.
    Le tudsz magadtól iratkozni, vagy kérsz telefonos segítséget?

  • a cikk és a hozzászólásai, nem hinném, hogy a KHM büszkesége lehet.

  • figyelmeztetés ellenére továbbra is durván személyeskedő hozzászólása törölve.

  • figyelmeztetés ellenére továbbra is durván személyeskedő kommentje törölve

  • Hozzászólásomat lehet törölni.Aki törölte és aki ezt is törölni fogja:NYASGEM!!!

  • Gyuri10: remélem, belátod, hogy senki nem akar neked ekkora örömet szerezni 😀

  • Hülye,kretén,bunkó.Hirtelen nem jut eszembe több megszólítás.
    Erre varrjál kokárdát.Kifelejtettem,hogy brutális paraszt.