Orbán nyert: temetési reálpolitika

2015 november 9 1:55 du.28 hozzászólás

Orbán Viktor szerepléséről az immár örökre távozott köztársasági elnök temetésén a jelek szerint divat szólni. Hódolok tehát a divathullámnak. Miközben olvasgatom a híreket, nézem a videót, és lassan mintha kezdenék meghasonlani.  Már csak azért is, mert Orbán Viktor egy valamit biztosan megtett. Ellopta Göncz Árpád elől a show-t.

A meghasonlás különben kicsit ott gyökeredzik, hogy a regnáló miniszterelnök valóban szánni valónak, sajnálatra méltónak tűnt azon a videón, amelyen láthatólag egyedül maradt a kör közepén. Az ok valóban részletkérdés. A jelenség sok szempontból önmagáért beszél. Csak nem mindenkinek mondja ugyanazt. Az azonban világos, hogy miközben ezt a videót, Orbán jelenlétét elemezgetik, addig lassan, de biztosan viszi a show-t a hátán. Elfele. Ugyanakkor a nagy elemzések közepette mintha elfeledkeznének az elemzők erről. Meg arról is, hogy alapvetően a rossz reklám is hírértékű. A sok beszédnek Fidesz az alja. Miután már mindenki csak legyinteni fog az egészre, a helyzetre emlékezni fognak. A kormányfőnek tehát mindenképpen megérte kimenni a temetésre. S megérte hallgatnia. S megérte a nem éppen népszerűnek tűnő helyzetet elviselni. A saját jövője érdekében mindenképpen. Aki ugyanis azt hiszi, hogy ettől a szerepléstől jottányit is közelebb került Orbán Viktor lemondása vagy lemondatása, azt mással is ossza meg a receptet, hogy milyen szert használ. Ütős lehet.

Ezzel szemben érdemes talán egy picit belegondolni a helyzetbe a miniszterelnök oldalán. A sajnálkozásra hajlamosak, a sajnálandó mellé felzárkózni készek igénye azonnali hatállyal kielégítésre került. Aki a „szegény elnökünk” képzetére vágyik, megkapta, amit szeretett volna. Az ő támogatásukat simán begyűjtheti a továbbiakban Orbán Viktor. S ezért szó szerint semmit sem kellett tennie. Mert tényleg nem tett semmit. Megállt, és hagyta reagálni a környezetet. Mint egy drámapedagógiai előadáson. Alkalmasint baromi jól tette. Ha csak int, ha csak megszólal, hatalmas hibát követett volna el. Orbán Viktor azonban fegyelmezett volt. Akárki is a rendezője, respect. A kialakult űr ugyanis kétségtelenül demonstratív. De ahogy egy fegyver mindkét oldalra ráfogható, a demonstratív erő sem egyoldalú.

Az miniszterelnök körül kialakult űrt ünneplőknek egy másik szempontot is ajánlanék. Nem demonstrálta-e ugyanez, ugyanott azt is, hogy az ország szétszakadásáért az is felelős, aki ilyenkor nem tud, nem akar, a saját közössége előtt nem mer odamenni, és kezet ajánlani a miniszterelnöknek? Ha a „fellépés” célja annak illusztrálása volt, hogy a temetésen megjelenők is kirekesztők, diszkriminatívak, akkor maximális a siker. S aligha kell sokat várni arra, hogy a Fidesz részéről lecsapják a labdát: az ellenzék a kegyeleti alkalommal sem képes emberi gesztusokra. Mert felesleges önáltatásokkal, és körmondatokkal elfedni: Koncz Zsuzsa és Bródy János fellépése, Mécs Imre Kossuth téren elhangzott beszéde ellenzéki megmozdulássá avatta Göncz Árpád temetését. Ha valóban politikamentes, valóban emberi eseményt akartak volna tartani, a szűk családon kívül senki másnak nem lett volna ott helye. Igen! Mindenkit meg kellet volna kérni, hogy rója le kegyeletét a sírnál másnap, harmadnap. Otthon egy mécsest gyújtva. Akárhogy, de ne így.

Az, hogy Orbán Viktor jól jött ki a temetésből, más is felvetette. Azonban korántsem azért, mert az ellenzék egyfajta gyengeséget demonstrált a temetés alkalmából. Sokkal inkább azért, mert ellenzékileg demonstráltak egyáltalán. Az ugyanis világos: ha szűk körben zajlik a temetés, akkor nincs ok bárki politikusnak kimenni a temetőbe, ha nem családtag. Ha ekkor kimegy Obán Viktor a temetésre, akár a távozásra is felkérhető. Még talán az is megkockáztatható, hogy Göncz Árpádnak a Koncz-Bródy páros éppen úgy nem hiányzott, mint Orbán Viktor. Ha azonban már így esett, valakiben igenis kellett volna lenni annyi helyzetfelismerő képességnek, hogy odamegy a miniszterelnökhöz, és kezet fog vele. Annak jelképeként, hogy a temetés a legdemokratikusabb természeti jelenség, a halál előtt tiszteleg, ami nem tűri az árkokat. Annak jelképeként, hogy az ellenzék az egész országgal akar kezdeni valamit, ha lehet. Egy kormányváltás után ugyanis a jobboldal még az országban marad.

Az elszigetel(őd)ési demonstráció egyik hatása az említett magas labda. A másik, hogy ugyanerre hivatkozva szinte biztos: Orbán Viktort utoljára, vagy hosszú időre utoljára láthattuk közemberi szerepben. Sokáig nem lesz rá szüksége. Mondhatni feltankolt ellenzékellenességből. Annyit mindenképpen, ami kitart a következő kampányig.

Göncz Árpád elment. A temetésére is sokan. A reálpolitikusok közül, a jelek szerint, csak egyvalaki.

28 hozzászólás

  • Magyarázhatod, István, okos orbáni húzásnak, az az űr körülötte magáért beszél, és azt az űrt nem ellenzéki politikusok alakították ki körülötte.
    Az bizony, a zemberek jelzése volt.

  • No, most akkor jól megmondtuk Orbánnak. Ezek után minden világos neki. Már egy órát is a szégyenpadon kellett ülnie… Mit ülnie? Állt, ha nem is a sarokban.
    Azért a hatványozott „órabérért”, amit ő kap/szerez én is vállalnám, hogy egy órára magánember legyek.

  • Ille, az ür Orbán körül , arról beszél, hogy a magyarok megoszlanak abban is, kinek volt kedves Göncz érdekes szereplése.

  • Egy apolitikusnak hirdetett rendezvényen nincs helye a politikának. politikusoknak, az ellenzékinek _sem_.
    Megteremtettek egy helyzetet, aminek semmi keresnivalója nem lett volna ott.
    Orbán kihasználta és lejátszotta a politikai színpadról a T. megjelenteket.
    Az az űr, mint a cikkben is vagyon, nagyon kétoldalú „fegyver”.
    Koncznak, Bródy-nak és a többi politikusnak éppen úgy nem volt, lett volna ott kleresnivalója, mint Orbánnak.
    Csak ugya fontos volt ott lenniük, fozózkodniuk a valóban Nagy Ember sírja körül.
    Hát megszívták.
    S még mindig menthették volna a helyzetet, ha valkakiben van annyi realitásérzék, hogy odamegy. Leginkáébb a család részéről (akár súgás hatására), és demonstartívan kezet fog a miniszterelnökkel.
    De ezt sem tették meg.
    Na most a kérdés: mennyivel jobb az a kirekesztés, ami a jobboladliaknak szól, mint az, ami az ellenzéknek?
    Mert szeriuntem semmivel.

  • Simay úr, imádom írásait, de mégha igaz is valamelyest a megközelítése, egy kicsit szerintem eltúlozta. Feltételezhető-e, hogy ez pontosan kiszámítható volt Orbán és emberei részéről? Pont azért vállalta volna be? Kicsit ellentmond a személyiségének. Odavitte nejét, aki még feszélyezettebben érezte magát biódiszlet támasznak?
    Tudom, sok minden beleolvasható, de az a loser testbeszéd is sokat elmond… Azonkívül a show-t azért nem lopta el. Koncz Zsuzsáék megjelenése meg kifejezetten hiányzott volna, ha nincs. Árpi bácsi is így akarta, ez tutti. A Nabucco kórus most nem lett volna odavaló…

  • Andy Mage,
    Engedjük meg családnak, hogy gyászoljanak, búcsúzzanak! Mámé kéne a fejüket azon törni, hogy hogy jön le az politikailag, meg mi lesz az újságokban holnap, ha ők fognak vagy nem fognak kezet?
    Az összes többi szereplő viselkedését lehet elemezgetni. Voltak ott elegen, akiket cincálni lehet.

  • Jaj Andy, ez most megrendítő volt Tőled:( Tegyük kicsit helyre a dolgokat. Koncz Zsuzsa és Bródy személyes jóbarátja és kedvenc énekese volt Árpi bácsinak és meg voltak hívva.. Hogy nem volt kivel koccintson Eruárdó? Vitte volna magával a fizetett biódíszleteit talán? Talán volt oka, hogy most nem vitte és még a CÖF-ösök se voltak ott neki…

  • Moholy,

    Ha észrevetted, vitánk és a cikk a temetés _után_ zajlik. Ellentétben azokkal, amelyek a temetés _előtt_ romboltak.
    Maximálisan megengedek mindenkinek sok mindent. Ez azonban mit sem von le abból, hogy nem egy hipotézisekkel tele írt DVD-n élünk.
    Az összes többi cincálandónak szerintem nem volt ott helye.

  • Miklos,

    Konczék felesleges jelenlétét az adott pont az a vita mutatja szerintem ami azon van, hogy a TV okkal vagy ok nélkül nem adta adásba a közönség megénekeltetését.
    Ha abban az évtizedes koncertgyakorlatra hivatkoznak, akkor vegyük észre. Nem egy pop-koncerten, hanem egy temetésen „vagyunk”. Ergo, a ” Koncz Zsuzsáék megjelenése meg kifejezetten hiányzott volna, ha nincs” kitétel ebben a formában szerintem nem igaz.
    Ha megjelennek magánemberként és a sír mellett, letéve a maguk virágát technika nélkül elénekelnek egyetlen számot, akkor talán. De egy happaninget szervezni? ….

    Nem, szerintem túl vonzó volt egy kvázio-ellenzéki banzájt csapni, és a szervezők nem tudtak ellenállni a kísértésnek. A családdal vagy anélkül. Kár volt.

  • „KÖR KÖZEPÉN ÁLLOK,
    KÖRBEVESZNEK JÓBARÁTOK…
    … KAPTAM!”
    ˙

    .
    Igaz, egy holdudvar-szerű üres kör vette körül, ahol nem állt senki, akár egy pellengér. Az ott lévők nem méltatták a közelségükre. Mégis az az ember érzése, hogy ennek az alaknak szörnyen vastag elefánt-bőr van a po…ján.
    Mint minden despotának, ennek is különös tehetsége van arra, hogy még a legcikisebb helyzetekben is odafricskázzon az ellenfeleinek az orra hegyére. Így tett, amikor 180°-os fordulattal hátat fordított az állítólagos liberális világnézetének, így tett azzal az alkotmánnyal is amelyre már többször is fölesküdött, így tett magával a Köztársasággal is, amikor diktatúrává alakítva azt kikiáltotta illiberális demokráciának – magában azt mormogva, majd adok én nektek demokráciát, hogy attól koldultok, nesztek !!! A ti eszközeitekkel, a ti jogrendszeretekben teszem. És jól megpöckölte vele a demokraták orrát, a mi orrainkat úgy, hogy azóta is sajog belé.
    A skizofrén csak-azértis visszavágása ez. És senki ne higgye, hogy részéről Őt a kör közepére az őszinte gyász és szeretet hozta. Nem. Csupán a nála jól ismert, szokásos dac, hogy ő majd igenis megmutatja. Mert hát mégis mit gondolhatott, hogy Göncz-papa talán tényleg az állami protokoll ellen hozta azt a döntését, hogy ne jöjjenek a sírjához állami rangviselők? Dehogyis, hisz ha úgy lett volna, anno nem vállalja el a köztársasági elnök címet se… Azért döntött így, hogy ez, a magát centrális erőtérré kinevező, köztársaságot eltörlő senkiházi legalább ott, az utolsó útján ne gyalázza meg a Magyar Köztársaság eddig volt, legemberibb elnökét.
    De hát a tolvaj már csak ilyen, kidobod az ajtón, bejön az ablakodon.
    ˙

    .

    (megjegyzés: személyes élmény, magam is ott voltam a kör szélén.)

  • ui:

    A címadó Kör közepén állok c. szám szövegírója: a nemrég elhunyt S.Nagy István, tehát nem Pataki A.

  • Figyelő: maga szerint.

  • Miklos Banfi: pedig milyen felemelő lett volna egy, Orbánhoz hódolatteljes kézcsókra járuló debil öregasszony, vagy egy „Viktor, te vagy az Isten” molino látványa!

  • Ille Pista, először pontosan ezt akartam leírni, de meggondoltam…
    Dubois: Pont így gondolom én is. Nem nehéz elgondolni, hogy miért ment oda és mit gondolt magában..
    Andy, sorry, de abszolút nem adok igazat. Temetések lehetnek különbözőek és azok is. Ez neked koncert hangulat – happening?? Konczék produkciója a legméltóbb mentális és morális tiszteletadás kifejezése volt az adott alkalomhoz. Ha nem lett volna, kifejezetten hiányzott volna, mint egy himnusz – a megfelelő alkalomra. Árpi bácsi, a család és az ő sok százezres tisztelői legnagyobb örömére és megnyugtatására.

  • Miklos Banfi,

    Igen. Ha két zenész odamegy magával és viszi a technikát, hangosítást, éneklelteti a közönséget, az koncert.
    anno a KEK-en, harminc+ éve pontosan ugyanúgy koncert volt. És koncert volt most is.

  • Andy Mage
    2015 november 9
    3:59 du.

    Tod, lovagom, nálunk – itt falun- úgy szokták, hogy a résztvevő megy oda a családhoz részvétet nyilvánítani…

  • Figyelő
    2015 november 9
    2:53 du.
    Bocs, de ez marhaság..
    Aki odament- leszámítva néhány „hivatalból” politikust, akik nem akartak „arcot veszteni”- az Göncz Árpádnak tisztelgett a jelenlétével.
    Az Orbán körüli üres kör eccerűen automatikus reakció arra, hogy egyáltalán ott van. van erre egy felkapott szó mostanában, úgyhíjják „elhatárolódás”..

  • Funny, 30+ éve én is mindig a KEK-en és az E klubban voltam:) De akkor sincs most igazad. Ez nem koncert volt. Elénekelték a „himnuszukat”, stílusában nagyon is alkalomhoz illően és a közönség is beleénekelt egy kicsit… Ismétlem, Árpi bácsi nagyon örült neki!

    Emlékszem Sting koncertjére 2001 szept 11-én este Olaszországban. Mindenki megrendülten, könnyeiket visszatartva, megváltoztatva a repertoárt, áthangszerelve egy pár dalt, egy csodálatos koncertet adtak. Egy szó kritika nem érte őket, hogy azon a napon nem illett volna koncertet adni. Nem beszélve afro amerikai temetésekről, ahol ráadásul az öröm zene is része a kultúrának…

  • Egyetértek veled, aki hangosítást visz, énekelteti a közönséget az koncert. Nem csak harminc éve, hanem annál még régebbről is. Csak az a sok élhetetlen pap ahelyett, hogy kiadnák bakeliten, hagyják a tömjénfüsttel együtt elillani a legjobb koncertjeiket.
    Se profit, se jogdíj. A közönségnek meg be kell érnie „az egyszer volt Budán kutyavásár” élménnyel. Pedig hogy lejátszanák még szilveszter este is.
    A sirató asszonyok meg… eh, ne is beszéljünk arról a sok pusztába kiáltott/énekelt/recitált gyöngyszemről.
    Közbevetve, csak azért, mermá régtó esztet csinájják míg igen nevelletlenség a hót embör felett danászni.

  • Moholy,

    „Se profit, se jogdíj.”

    Dehogynem: >Na, ebből se lesz énekes halott!<

  • Fene ebbe a fórummotorba, hogy nem lehet csak úgy egyszerűen lájkolni.

  • Moholy,

    O.K.
    Meggyőztél.
    Egy temetésből politikai koncert-showt csinálni teljesen rendebn van.
    Sőt. Nem is értem miért nem rendeztek ott helyben egy teljes Tolcsvay emlékzenekaros, Zorános műsoros estet a nagybecsű politikamentesen összejött politikusoknak.

    Ja, hogy annyira mégsem volt poltikamentes?

    Hát így járt Göncz Árpád. Válogatta volna meg jobban a sírjánál fotozkodni akaró „barátokat”.
    Éljes Sauron!

    Csak akkor majd nem kjell csodálkozni, amikor a fidesz úgy lecsapja a labdát, hogy enm egy síremlék borul fel, hanem százával épülnek esetleg.

  • Sauron mellett a szemellenző is éljen és virágozzék.
    A szemfedél felett

  • Gondolom akkor is megkapták volna a magukét : ha nem mennek el ezek a politikusok ,de hát ez így van rendjén.Egy zenekari megemlékezés egy temetésen csodálatos-különösen ha az elhunyt a zenekart ,énekeiket kedvelte életében.a ” jó szándékú énekeltetés”,rosszul sült el.az ének befejezése után illő szerénységgel a z éneklőnek,zenekarnak félre kellett volna húzódni-a helyzet nem róluk szólt.
    Egyébként M.o-gon én mindenütt úgy láttam,a Halott Hozzátartozóihoz mennek részvétet nyilvánítani a temetésen megjelentek.

  • Puchert János

    Néhány megjegyzést a magán ember a szokásos két fekete Volkswagen kis busszal jött a temetőbe. Közel voltam Bródyhoz és Koncz Zsuzsához semmi jelét nem láttam annak, hogy a közönséget megénekeltették volna ez spontán jött.Lehet most okosnak lenni utólag de hasonló eset ritkán fordul elő tehát ne tessék profi megoldást várni az emberektől

  • Miklos Banfi,

    ” Ismétlem, Árpi bácsi nagyon örült neki!”
    Nem leszek olyan morbid, hogy aziráént érdeklődjek: honnan tudod,? mikor mondta el neked a napokban?

    De nem is kell egyet érteni.
    Hála Istennek nem kell. Mert így nekem sem.
    Az igen kiváló politikusainkkal sem. Egyik oldalon.

    Amúgy a KEK-en álltam a rektori szirodavezető szőnyegének a szélén egy május eleji Koncz-koncert miatt.
    S éppen ezért éárzem a baromi nagy különbséget egy KEK-koncert, a Királydombi István, és egy temetés között.

    Sting gondolom nem a füstölgő romokon ugrálva tartott koncertet. Hanem egy már leszervezett és koncertnek leszervezett koncerten érte a hír a szükségesnél pont háromezerrel több halottról.
    (akik akkor is értelmetlenül haltak meg, ha a kiváltó okokról, valós szervezőről több a találgatás, mint a tény)

  • Puchert János: utólagos elemzések – mert olyanok mindig vannak – két történést mutattak ki.
    Az egyik szerint Koncz Zsuzsa hangja az érzelmektől elcsuklott – végig meglehetősen érzelemtől fűtötten, nem igazán stúdióminőségű stabilitással énekelt – és a tömeg spontán kapcsolódott be. A másik szerint – ez a királyi média verziója – szándékosan keverték le a hoppmesterek a hangját, így provokálva ki a „megénekeltetést”. Ez utóbbival csak az a baj, hogy a keverőpult kezelőjének nagyon kellett volna tudni, mikor veszi vissza Zsuzsa a prímet.

  • István,
    annyiban nem értünk egyet, hogy anno azt tapasztaltam. amelyik technikus nem „tudja”, az akár évekre munka nélkül marad….