Soros csak addig volt jó a Fidesznek, amíg állta a cechet

2015 november 12 1:37 de.11 hozzászólás

Nem újdonság, hogy a Fideszben Soros Györgyöt ekézni menő. 2013-ban például Hoppál Péter Soros „pénzügyi köreit” látta Gyurcsány Ferenc cégeinek támogatása mögött. Most éppen a menekültválságot akarja Orbán Viktor és a teljes Fidesz vezérkar az amerikai tőzsdeguru nyakába varrni. Pedig a Fidesz, valamint a párt holdudvara is tele van  „Soros-fiókákkal”, akik annak (is) köszönhetik karrierjüket, hogy Soros pénzén tanulhattak. Nem véletlen, hogy 1992-ben még teljes vállszélességgel álltak ki a milliárdos mellett, aki „aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb légkör kialakulásához”.

No persze jól tudjuk, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány számára háborús retorikára és ellenségekre folyamatosan szükség van (államadósság, IMF, rezsi), úgy tűnik most éppen hajdani támogatójuk van soron. A gond csak az, hogy egyre több jel mutat arra, hogy nem ő, hanem régi-új barátunk, Oroszország áll a menekültek utaztatása mögött.

2010 őszén az Országházban még teljes volt az összhang

Fullon a Fidesz Soros-tanítványokkal

Nem titok, hogy Orbán Viktor, Németh Zsolt és Szájer József is Soros György támogatásával tanulhatott nemzetközi hírű amerikai egyetemeken. A miniszterelnök 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, majd 1989 szeptemberétől az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta. Soros-ösztöndíjjal tanult az Oxfordi Egyetemen Szájer József, a Fidesz EP-képviselője és Németh Zsolt külügyi államtitkár is. Egykor az alapítvány támogatásában részesült Kövér László házelnök és Stumpf István alkotmánybíró is.

Azt már kevesebben tudják, hogy Grúber Károly nagykövet, a brüsszeli állandó képviselet kül- és biztonságpolitikai hivatalának vezetője okleveles politológus végzettségét a Közép-Európai Egyetemen és a Budapest és New York State University-n szerezte. Hasonló a helyzet Kumin Ferenccel is (2012-től a második Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára), ő 2001 és 2004 között koptatta a CEU padját. Kovács Zoltán államtitkár 1992-ben az elsők között került be a frissen alapított Közép-Európai Egyetemre, ahol 2002-ben PHD-fokozatot is szerzett. Kovács ráadásul kiemelkedő szakmai tanulmányutakat is köszönhet Soros Györgynek, hiszen 1994 és 1995 között egyéves ösztöndíjjal Oxfordban tanulhatott a The Queen’s College-ban. De Orbán Gábor, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára is Soros Györgynek köszönheti, hogy Dallasban, a St. Mark’s School of Texas-on tanulhatott.

A szellemi holdudvar sem érintetlen

Nem csak a politikusok között, de a jobboldal holdudvarában is számtalan kapcsolódási pontot találni Soros és a Fidesz hátországa között. Jeszenszky Géza, a második Orbán-kormány oslói nagykövete hajdanán a Soros Alapítvány kuratóriumában felsőoktatási programokkal foglalkozott. Az alapítvány szakértői közé tartozott Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is, sőt, ma is a CEU kuratóriumának tagja. A Soros Alapítvánnyal dolgozott együtt Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Bába Iván, a második Orbán-kormány külügyi államtitkára, Cséfalvay Zoltán, UNESCO-nagykövet (korábban államtitkár), valamint Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár 1997-ben még fideszesként lett a CEU oktatója.

soros1

A listát nézve korántsem meglepő, hogy 1992-ben a Fiatal Demokraták Szövetsége még teljes vállszélességgel állt ki a Soros Alapítvány mellett:

Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon. Látva a felsőoktatás szorult helyzetét úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.

(A Fiatal Demokraták Szövetségének nyilatkozata a Soros Alapítványról, 1992. szeptember 28.)

Az új mumus

A szép barátságnak vége, Soros Györgyből, a Fidesz változásával párhuzamosan ellenség lett. Most éppen a menekültválságot akarja Orbán Viktor és a teljes Fidesz vezérkar az amerikai tőzsdeguru nyakába varrni. Soros bűne, hogy egy cikkben amellett érvelt, hogy Európának sokkal többet kellene tennie a menekültekért és a bevándorlókért. Egységes tervre van szükség, amit hat pontban foglalt össze:

soros2 

Na erre megindult a Finkelstein-féle gépezet: előbb a miniszterelnök utalt arra hagyományos Kossuth rádiós interjújában, hogy a „migránsözönt” olyanok is segítik, akik „mindent támogatnak, ami gyengíti a nemzetállamokat”. E nyugati gondolkodásmódot és aktivistahálózatot talán Soros György neve fémjelzi a legerősebben. Ezzel ki is adta a lövetési engedélyt, jöttek a Fidesz-közlemények, majd november 2-án a parlamentben előbb Kósa Lajos, majd Rogán Antal is keményen nekiment Sorosnak. Kósa szerint a Európai Bizottság menekültkvóta javaslata mögött a tudjukkik állnak, Soros pedig velünk vitetné el a balhét, és lévén pénzember, még jól is jönne neki, ha az európai országok kénytelenek lennének egy nagyobb arányú kötvénykibocsátással megadni az éves támogatást az illegális bevándorlóknak”.

soros3

Soros vagy Putyin?

Igen ám, csakhogy eközben Martin Stropnický azt mondta, hogy a Balkánról Nyugat-Európába tartó, menekülteket szállító autóbuszokat Oroszország finanszírozhatja. A cseh védelmi miniszter hozzátette:

„A magyar védelmi minisztertől kaptam ezt a hírt, amelyet nem tudok száz százalékig megerősíteni, de nincs okom, hogy ne bízzak meg kollégám szavaiban.”

Felidézte, hogy a Balkán területén, nem kis létszámban, autóbuszok jelentek meg, és senki nem tudja, hogy ezek az autóbuszok honnan kerültek oda, de elég valószínű, hogy Oroszország pénzelhette a projektet. A hatalmas emberáradatot ilyen módon szállították a schengeni határhoz.

A miniszter szavait a magyar honvédelmi tárca cáfolta ugyan, de a csehek szerint biztos, hogy a téma a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán felvetődött. Értjük persze, hogy folyamatosan kell valami ellenségkép, amellyel el lehet terelni az emberek figyelmét a hazai állapotokról, csakhogy van itt egy aprócska bökkenő: egyre több jel mutat arra, hogy nem Soros, hanem régi-új barátunk, Oroszország áll a menekültek utaztatása mögött. Kérdés, hogy mit reagál majd Orbán Viktor, ha kiderül, hogy valóban ez a helyzet.

Kate Beckett/Ténytár

11 hozzászólás

  • Van ennek is egy magyarázata. Soros öregségére, politizálni kezdett és a bevándorlást támogatja Európába!
    Nem csodálkozom azon, hogy a mai magyar kormány ellenzi, mint minden más európai állam ellenzi, ezt a népvándorlást.

  • Figyelő
    2015 november 12
    2:08 du.
    Galambocskám.. Soros évtizedek óta meghatározó figurája a világ gazdaságának és politikájának egyaránt. Magyarországon 1984 óta voltak különböző alapítványai, a mostani köpködők legtöbbje ezeknek az alapítványoknak köszönhette, hogy külföldön végezhette a tanulmányainak egy részét. (megemlítenám azért azt is, hogy érdekes módon ezek „már akkorisellenzékivoltam” fazonok megkapták az engedélyt a külföldi tanulmányokhoz a rohatdmocskoslibsibolsikomenyistafujjabelemkijön akkori kormánytól..)
    Soros azért vált mára egyesszámú közellenségévé a jelenleg szemérmetlenül tolvaj és kapzsi kormánynak, mert 2010-ben egy szervezeti leépítés után tervszerűen visszavonult és beszüntette a magyarországi adományozó tevékenységének rendszerét.
    End of story.
    Vityenkáék is olvasták Helmut Kohl kedvenc szlogenjét, miszerint a hála nem politikai kategória. Tartják is magukat hozzá. Nuku pénz,- nuku szerelem..

  • Ille Pityu, falusi és feleim,
    Senkinek nem tűnik fel, hogy ez az újság átalakult Figyelő blogjává?
    Minden cikkhez odateszi mindentudó, okos véleményét. Elképzelem, hogy elolvas 2 mondatot a cikkből és csipőből osztja a véleményét. Az egy kérdés, hogy vajon mennyi időt tölt ő naponta ezzel, de nagyon úgy tűnik hogy Ti rengeteg időt és energiát pazaroltok el ennek az ostoba, kényszeres asszonynak az életbentartásával. Ilyet fájdalmas leírnom, dehát megérdemli a tiszteletünket ez a szánalmas némber, aki már két éve Heller Ágnesnek az örökre elhallgatását kérelmezte? Ne essetek Ti is rabjává! A velevaló viaskodás ennek a lapnak a szinvonalát és hírét nagyban rombolja. Várom a védőbeszédeket:) Ő már rég nem érdekel…

  • Miklos Banfi: Bencsics védettséget élvez. Vannak öreg fák, templomtornyok, zsúptetős falusi házak stb, amik koruk miatt védettséget élveznek. Már senki se reklamálja, hogy nem hoz tavasszal friss hajtást, hogy repedten szól a harangja, hogy hámlik a vakolata, így fogadják el, mert hát, bizony, a kor az egy állapot.
    Valamiért még a főszerki is megtűri – gondolom, elrettentő példaként.
    Az pedig, hogy a KMH Figyelő blogjává lett volna, barokkos túlzás. Egy jelentéktelen, jusztis szellemű, erősen jobboldali hozzászóló, semmi több. A KMH-nak meg a mottója: „”Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhasd.” Voltaire.
    Vagy valami hasonló. Ott olvasható a főoldalon.
    Az egész, gondolom, pótcselekvés lehet nála.

  • Értem én Pista, de…
    Barokkos túlzás, de…
    Kérlek olvasd el, amit írtam és ahelyett, hogy őt védenéd, mondd, hogy mivel nem értesz egyet, amit én írtam? :):) Kérlek ne kérdőjelezd meg, a szólásszabadságban való hitem legalább:) Nekem különben még az se jön le, hogy jobboldali – maximum, hogy nem baloldali:) De, hogy 100%-ig ostoba, az biztos.. Komolyan inkább olvasok valami fröcsögős jobbikos szólamot, mint ezt, és hogy mindenki ráreagál, az tényleg zavaró.. Na persze, ki vagyok én??:)

  • Miklos Banfi: védi őt a kanadai lovasrendőrség, de nem én! Teljességgel egyetértek mindazzal, amit írtál, de – mint a KMH egyik szerkesztőjének – a szent liberalizmus nevében – kötelességem legalább úgy tenni 🙂

  • Miklós Bánfi és kedves fiúk,
    ne bántsátok Klárikát,már a kedvemért sem.Mikor rossz a hangulatom mindig felderít.Ő ezt tudja is.Lehet,hogy a beírásait direkt énértem követi el? Kedvelem!

  • gyuri10: igazad van, elég szórakoztató – mármint annak, aki élvezi a megkövesedett tudatúak hozzászólásait – node a KMH mégsem egy vicclap!

  • Nálunk ezt műemlékvédelemnek hívják.

  • Miklos Banfi

    2015 november 13
    10:34 du.

    Értem én! Magát az piszkálja, hogy beírásaimat nem ignorálják egyesek, s néha válaszolnak rá. Ha egy lelkes jobbos lennék, mindjárt lehurrognának.
    Nem vagyok jobbos egyáltalán.. megvan a dolgokról a véleményem általában, s azt probálom érthetően továbbadni.

  • Figyelő: ez utóbbival komoly gondok vannak 🙂
    Amúgy, ha nem tűnt volna fel, így is lehurrogják 😀