Egy egyszerű gesztus az iszlámofóbia ellen a montreáli metróban…

2015 november 18 12:04 de.22 hozzászólás

Torontóban két férfi brutálisan megvert egy édesanyát – miközben gyermekét próbálta felvenni a Grenoble általános iskolából – pusztán azért mert muszlim. Victor Kwong rendőrtiszt szerint „mindenhol megrúgdosták és megütötték” az anyát, letépték róla fejkendőjét és ellopták mobiltelefonját és készpénzét, miközben leterroristázták . Két nappal korábban ismeretlen tettesek felgyújtották az Ontario tartománybeli Peterborough település mecsetjét.

A hét elején a Petersborough-i Masjid Al-Salaam mecsetet égették le ismeretlen tettesek. Az imaház körülbelül ezer helyi muszlimnak volt a lelkiotthona. A kistelepülést oly annyira megrázta a gyűlölettel átitatott bűncselekmény, hogy a helyi keresztény templomok felajánlották a muszlimoknak, hogy épületeikben tarthatják meg a napközbeni imákat, míg újjá épül a mecset. Végül a helyi protestáns Egyesült Egyházba költözik át ideiglenesen a muszlim közösség.

A 129 áldozatot követelő párizsi merényletek – melyek az Iszlám Államhoz, illetve egy brüsszel külvárosban nevelkedett és radikalizálódott fiatal muszlimokhoz kötetők – félelmet keltett sok-sok kanadaiban. És a félelem következő fázisa gyakran az irracionális alapokra épülő gyűlölet.

Egy egyszerű, ugyanakkor roppant megható gesztussal állt elő három fiatal egyetemista Montreálban. Lementek az egyik metróállomásba és egymás kezét fogva némán kiálltak egymás mellett három táblával.

A montreáli metróban...nem kell hozzá külön komment. Fotó: Marie-Claude Dufour (Montreál)

A montreáli metróban…nem kell hozzá külön komment. Fotó: Marie-Claude Dufour (Montreál)

Az egyik srác polóján jelezte, hogy a neve Matt és New York városából származik. A másik fiú Ammar, muszlim vallású és Egyiptomból került Montreálba. A harmadik Thomas és eredetileg párizsi. Matt táblája jelezte, hogy Ammar a szobatársa és legjobb barátja, Thomas táblája ugyanezt írta Ammarról.

Ammar táblája pedig ennyit a két fiúról: „ők az én testvéreim”

És végül egy utolsó táblá, amely a három srác előtt volt felállítva: „nem tudnak minket szétválasztani!”

Messze hatékonyabb az ilyen kommunikáció mint bármilyen kormányfői deklaráció vagy felületes sajtótájékoztató. Egyszerű szavakkal fogadták a sok tízezer utast, akik aznap reggel megfordultak a metróállomáson. És elsősorban mindig a metró népéhez – az mindennapok állampolgáraihoz – kell szólni.

A KMH csak gratulálni tud a három srácnak ötletes és bátor kiállásukért!

22 hozzászólás

  • Most olvasom Hahn István könyvét (1946-ból): A zsidó nép története.
    Ebből az derül ki (sok minden más mellett), hogy a muszlim államok sokkal türelmesebbek voltak a zsidókkal (és a keresztényekkel), mint a keresztény államok a másik kettővel.

    Ezen kívül van egy érdekes mondata, amit most hirtelen nem találok, de lényege: A különböző vallások közös célja: jó embert nevelni.

    Én korábban azt írtam, hogy az iszlám mint olyan életveszélyes, mert a Korán, amire mint szentségre hivatkozik, előírja neki vallása erőszakos terjesztését, a más vallásúval szembeni hazugságot, cselvetést stb., és ezek a jó ember fogalmába tartoznak nála.

    Ezt mos is így gondolom, de azt is gondolom, mint korábban is, hogy a muszlimok túlnyomó többsége Hanh István fenti mondatának értelmében hívő, és elutasítja a terrorista erőszakot.

  • Frakk of sábesz.

  • csak egy dolgot felejetetek el,pedig igen csak fontos teny ez is!!!
    az antiszemita tamadasok tobb mint 87%-a a muzulman vallasuak kozul ered Europa szerte!!

  • barlev
    2015 november 18
    3:14 de.
    A támadás ténye valós, ám a muszlimok többsége szintén szemita, így az antiszemitizmusuk kicsit hülyén hangzik..

  • Úgyan, Úgyan!
    A muszlimok beijedtek a reakciótól, ami várható a francia események után!

  • Figyelő, Te nagyon hüje vagy!

  • A Koránból nem lehet eltüntetni az embertelen erkölcsi parancsokat, de – mint minden szentnek tekintett szöveg – ez is többféleképpen olvasható, és nem zárható ki, hogy értelmezése változik. Biztos, hogy még nagyon sokáig megmarad a legvadabb értelmezése, de jó esetben annak követői marginalizálódnak, felbukkanásuk beteges elhajlássá válhat.

    A zsidó és keresztény felekezetek kialakulása, elágazása, az isteni parancsok értelmezésének változása, az erkölcsi felfogás változása bizonyítja ezt. Az iszlám sem egységes, annak is sok ága van (nem csak a sunni és a shia, azok csak fő ágak), a társadalmi-gazdasági változások ott is életre hívják a szöveg más értelmezését. A kalifátusi értelmezés célja épp e társadalmi változások megakadályozása.

    A jó változást éppen azzal segíthetjük, hogy nem vesszük egy kalap alá a jószándékú muszlimot a terroristával.

  • terminus

    2015 november 18
    2:48 du.
    Lehet, hogy igaza van, de Párizsban csak meghalt 129 ember a muszlim támadástól!
    Most ki a hülye?

  • Kedves Figyelő!

    Minden vallásban (csoportban, népben, stb.) vannak szélsőségesek. Ha egy vallást, társaságot, stb. a szélsőségesek alapján ítélünk meg/el, akkor csak egy lépésre vagyunk a 3. világháborútól.
    A korai kereszténységről szóló kedvenc filmem az Agóra. Az Agora keresztényei semmiben sem különböznek az iszlám szélsőségesektől (és vannak köztünk élő keresztények, akik a lelkük mélyén ugyan ilyenek).

    Üdv.:
    terminus

  • Figyelő !

    Hogy ki a hülye? Az aki feltételezi, hogy a másik a fenti tényt (129 halott) vitatni próbálja!

    terminus alighanem a kirívó együgyűségére utalt a maga módján….

  • Besancon, maga miről beszél?
    Ha nem érti azt amit olvas, azt ne rám kenje.

  • terminus

    2015 november 20
    2:17 du.
    Kedves terminus, nem láttam a filmet. De gondolhatja, hogy nem éltem 500 éve sem.
    Most élünk, most kell életben maradnunk és az emberek átlag reakciója, az emberi ösztön, azaz, a túlélés lényege.
    Tempramentumtól függ, ki hogyan reagál terroristák működésére.
    Mondanom sem kell, hogy engem ráz a hideg tőlük.
    Lehet, hogy maga velük egyetért, jogában áll.
    Ne várja, hogy mások hasonlóan gondolkodjanak.

  • Besancon

    2015 november 20
    2:21 du.
    Elnézésst! ÉN értettem magát félre! Sajnos, nem tudom előbbi írásomat kancellálni!

  • terminus,
    „nem vagyunk 1 lépésre a 3. világháborútól.A kellős közepén vagyunk már néhány éve.Tessék szíves lenni kinyitni a fület és szemet.Itt a humánummal csak a krokodilt lehet etetni!Végre már Európa sem unatkozik,enervált kétszínűségével.A fülükön alvókat előbb-utóbb egyszer csak utoléri a nemezis.Ma már az ébredéshez ez az utolsó TERMINUS!
    Figyelő,
    aki egyetért a ma élő emberiség gyilkos mutációival az jogtalanul él ezen a földön!

  • gyuri10

    2015 november 20
    5:14 du.
    Miről beszélsz és írsz hülyeségeket?

  • Gyuri: Így van ! A Világ harcol ezekkel a vérgőzösökkel szemben.
    Izráel kezdte , az USA folytatta és most Európán a sor..meg már úgytűnik Afrikán is.

    Vérgőzős vallás az Iszlám , de a kereszténységet sem kell „fényezni” . Az egész Katolikus Egyház bűzlik a máglyák orrfacsaró szagától és Vatikán pompás termei visszangzanak a halálra kínzottak , a legyilkoltak , a háborúk végtelen sorában
    megölt és megcsonkított emberek halál-sikolyaitól.

  • Jon a vallas es faji haboruk vegtelenje !! A feketett, a feherrel nem lehet keverni !! A multi kulti padig , Multi haborukhoz vezet !! A teremto az emberi fajokat nem hiaba helyezte kulonbozo foldreszekre !! A tengerekkel valasztotta oket szejjel !! Akkor a teremto is RACISta volt ???!!!

  • Arpad Dobri
    2015 november 21
    12:21 du.
    Te szegény, szerencsétlen, szellemi vagonlakó….

  • Klárika,
    sajnálom,hogy nem értesz zsigerből vagy képtelen vagy odafigyelni az egyes beírásokra.Nem csak az enyémről van szó!Így még a szórakozásomat is tönkre vágod.Ezzel együtt KEDVELLEK.

  • Arpad Dobri:
    magának annyi esze sincs mint egy marék molylepkének.

  • Arpad Dobri A tengert értem. De akkor miért adott hajókat és repülőket? A feketét a fehérrel pedig érdemes keverni, mert gyönyörű kávébarnák lesznek.