Facebook-milliárdok: A Zuckerberg-család jótékonysági alapba tette a vagyont

2015 december 2 12:02 de.7 hozzászólás

A Facebook kétségtelenül világjelenséggé nőtte ki magát. Alkalmasint azt is bebizonyítva, hogy a közösségi portálban is van pénz. Részvényértékben számítva egészen biztosan. Ennek nagyságát jelzi, hogy a részvények 99%-ának értéke mintegy 45 milliárd dollár. Na, ennyit adományozott a Facebook alapítója és felesége egy, a gyermekük nevével bejegyzett alapítványnak.

Valószínűleg sokáig az egyik, ha nem a legnagyobb jótékonysági célra fordított magánadomány lesz Mark Zuckerberg és Dr. Priscilla Chan adománya, melynek felhasználási céljaként olyanok elősegítését is célul tűzte, mint a személyre szabott tanulás, a gyógyítás, az erős emberi közösségek építése. Mely utóbbi nem tévesztendő össze az erős emberek oligarchikus dacszövetségével. Mert akkor, ha Zuckerberg ilyesmire vágyik, akkor ennyi pénzből megoldotta volna magának. Ezzel szemben az alapítványnak létrehozott Facebook-oldalon közzétették: gyermekük teljes korosztályának szeretnék jobbá tenni az életét. Ami, lássuk be, a milliárdok ellenére is merész kijelentés. Azonban egy alapítvány olyasmi, amihez később is lehet csatlakozni. Miközben alig valószínű, hogy Mark Zuckerberg hirtelen elveszíti minden kezdeményező készségét. Így vélhetően van, vagy lesz még pár innovatív ötlet a tarsolyában.

Mark Zuckerberg, Priscilla Chan és a lányuk, Max. Forrás: The New York Times.

Mark Zuckerberg, Priscilla Chan és a lányuk, Max.
Forrás: The New York Times.

Akkor pedig valószínűleg nem Magyarországon lennénk, ha rögtön ne jelentek volna meg a szájukat fitymálva elhúzó kommentelők. Az innováció kapcsán olyasmiket emlegetve, hogy az alapítvány létrehozása puszta adóelkerülési manőver. Átpumpálva a családi vagyont egy családi alapítványba. Nem ismerem az amerikai adótörvényeket, tehát tegyük fel, hogy ez így van. Ebben az esetben a fitymáló honfitársaknak mérlegelésre ajánlanám a következőket. Tegyük fel, hogy az alapítvány valóban ezzel az elsődleges céllal jött létre, de eközben valóban megvalósít jótékonysági, generációs célokat, és esetleg odavonz további pénzeket, támogatásokat. További kutatásokat finanszírozva betegségek leküzdésére, az oktatás fejlesztésére, a következő generációk életkilátásainak javítására, boldogulásának leküzdésére.

Magyar reakciók...

Magyar reakciók…máris a zsidózásnál tartunk

Alternatívaként pedig mondjuk létrehozhattak volna egy alapítványt, mondjuk Zuckerbergville megalapozására. Az adóhatóság szemét néhány vendégmunkás jótékonysági foglalkoztatásával kiszúrva. Mely alapítvány másodlagos céljaként a futball és a futsal viszonyrendszerének, és az öltözők hangulati elemeinek kutatását tűzi ki. Még az is lehet, hogy adóügyileg össze lehet hozni egy ilyen alapítványt is. Elvégre a szcientológiai pénzgyűjtést is el lehetett sütni vallásnak. Amennyiben a két lehetőséget, a valóban jótékonysági célt, és annak egyfajta magyarosch átiratát nézem, akkor a fanyalgóknak üzenem: Zuckerberg megoldása sokkal szimpatikusabb.

Valahogy jobbnak, a jövőt jobban szolgálónak tűnik egy majdani, Zuckerberg-kórház és Gerontológiai Intézet, ha lesz ilyen, mint az alternatívaként felvillantható Zuckerbergville-i Zuckerberg Stadion és távfütőközpont.

7 hozzászólás

 • Képzelem milyen hozzáböffentések lesznek ehhez a cikkhez.Itt és most erre többet nem írok be,mert nem akarom szóra méltatni a világ szennyének legsötétebb bugyoraiból származó magyar-nácikat.
  Akinek erős gyomra van csörtézzen velük,mert most ez következik.

 • De talán még a Mészáros Lőrinc gázszerelő vezette
  – Bunkóvár-Felcsút – Puskás Futballakadémiánál is humánusabb, emberibb alapítvány…

 • Én a Lockheed – Martin őszinte, jótékony akcióit is szeretem, ahogy az éhező árvákat felkarolja, az mindenkinek könnyeket csal a szemébe.

 • Gratula.
  Zuckerberg murvajófej!!
  És nem ez az első nagyméretű jótékonykodása.

 • Az első hozzáböffenésben már elő is került a nácizás. Ez történt azért mert kiszúrtak egy idiótát a neten, aki ezt adócsalásnak gondolja. (persze lehet, hogy az, én nem értek az adóügyhöz)
  De kérdezem, hogy pl. egy svédnáci kevésbé származik a világ szennyének legsötétebb bugyraiból?

 • Tropa,
  Azért mondják az adományt adócsalásnak, mert az adakozó ADÓJÁBÓL a bevételi összegéből levonják, így kevesebb adót kell fizetnie!

 • A neoliberális HVG valami véletlen folytán korrekt cikket jelentetett meg, amiből kiderül miben áll az unalomig ismert embertípus jósága:
  http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20151202_Zuckerberg_adomanyozas_adofizetes_ado