Kanadai zsidó vezetők szerint Magyarország „kifejezetten befogadó ország”

2015 december 3 12:09 du.43 hozzászólás

Latorcai Csaba, az Orbán kormány kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára egy hetes kanadai körútat zárt le a héten Vancouverben, ahol ismét találkozott  zsidó közösségi vezetőkkel, akik már korábban is dicsérő szavakkal illették, hogy mennyire befogadó lett Magyarország, különösen a zsidóság számára. Az MTI így hozta le a hírt Latorcai sikeres kanadai útjáról, melynek során azzal bíztatta Kanada új liberális kormányát, hogy az Orbán és Trudeau kormányok ugyanazokat az értékeket osztják:

„Latorcai Csaba azt mondta, hogy nemrég Magyarországon járt vancouveri zsidó vezetők elismeréssel nyilatkoztak a magyar kormány fellépéséről az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd ellen. Hangsúlyozták, hogy Magyarország a zsidó közösség szempontjából kifejezetten befogadó ország, különösen a jelenlegi európai helyzetben. Felmerült a részükről a magyarországi közösségi látogatások rendszeressé tételének és több magyar kormányzati kulturális program támogatásának a lehetősége is”–áll az MTI beszámolójában.

„Az ottawai német nagykövetségen Latorcai Csaba és Heisler András részt vett a holokauszt áldozatainak szentelt emlékmű adománygyűjtő rendezvényén. A helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar kormány elkötelezett mindkét totalitárius rendszer áldozatairól való megemlékezés mellett.Elmondta, hogy Andrew Bennett, a kanadai diplomáciai tárca vallásszabadságért felelős utazó nagykövete rendkívüli elismerését fejezte ki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség (IHRA) magyar elnökségének tevékenysége miatt. Latorcai Csaba ismertette a magyar kormány elhagyott zsidó temetők – középiskolai közösségi szolgálat bevonásával történő – felújítását célzó programját, amely egyszerre szolgálja az örökségvédelem és az antiszemitizmus elleni harc ügyét. Szóba került az a lehetőség is, hogy a szomszédos országok kormányai mellett Kanada is Magyarország partnere legyen valamelyik határon túli, magyar gyökerű zsinagóga rekonstrukciójába”–jegyzi még az MTI.

Még ehhez hozzáfűzi: az Orbán kormány továbbra is támogatja 25 millió forinttal azt a vitatott kommunizmus áldozatainak emlékére tervezett emlékművet Ottawában, ami jelenleg helyszín nélkül maradt, miután bebizonyosodott, hogy az eredetileg tervezett belvárosi teren nem épülhet fel. Mind Ottawa polgármestere, mind pedig az új liberális kormány komolyan bírálta az emlékművet, a tervezési folyamatot és az előző kormány által kijelölt helyszínt is. Erről a fejleményről talán lemaradt Latorcai Csaba, ugyanis az MTI-nek ezt állította: „a magyar kormány kész 25 millió forinttal segíteni a kommunizmus áldozatai ottawai emlékművének megépítését, amelyet az új kanadai kormány is támogat.”

A vancouveri zsidó vezetők akik azt mondták Latorcainak, hogy Magyarország a zsidók számára kimondottan befogadó ország, szerintem egy torz tükrön keresztül látják a helyzetet. A Fidesz tudatosan épít az iszlámofóbiára, immár körülbelül egy éve. Ez nem mindig volt így. Taktikusan kihasználja politikai célokra az emberek félelmeit és előítéleteit. A Fidesz politikai sikere is abban rejlik, hogy rendszeresen méri a társadalom pulzusát és a legrosszabb ösztönökre építi és változtatja meg – sokszor eléggé radikálisan – politikáját és irányzatát.

Ha elfelejtik a zsidó közösségi vezetők, hogy mennyire gyorsan és radikálisan irányt tud váltani a Fidesz, amennyiben ezt aktuálpolitikai céljai megkövetelik, akkor el jön az a nap, amikor majd erre rádöbbennek, de addigra nem biztos, hogy maradnak szövetségesei az ellenzéki közegekben, akiknek lesz még energiájuk és lehetőségük hatékonyan szolidaritást vállalni velük.

Andrew Bennett kanadai diplomáciai tárca vallásszabadságért felelős utazó nagykövete (középen), az MTI szerint "rendkívüli elismerését fejezte ki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség (IHRA) magyar elnökségének tevékenysége miatt. Latorcai Csaba ismertette a magyar kormány elhagyott zsidó temetők - középiskolai közösségi szolgálat bevonásával történő - felújítását célzó programját, amely egyszerre szolgálja az örökségvédelem és az antiszemitizmus elleni harc ügyét."

Andrew Bennett kanadai diplomáciai tárca vallásszabadságért felelős utazó nagykövete (középen), az MTI szerint „rendkívüli elismerését fejezte ki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség (IHRA) magyar elnökségének tevékenysége miatt. Latorcai Csaba ismertette a magyar kormány elhagyott zsidó temetők – középiskolai közösségi szolgálat bevonásával történő – felújítását célzó programját, amely egyszerre szolgálja az örökségvédelem és az antiszemitizmus elleni harc ügyét.”

43 hozzászólás

  • Hozzászólásokat elég időt és idegölő tevékenység. Hogy milyen befogadó közösség él Magyarországon, ahhoz elég elolvasni néhány kommentet. Bár milyen témába!! Első hozzászóló a szerző nagymamája vagy közeli barátja. Második hozzászóló talán még a cikkre reagál. Harmadik hozzászóló bizton elérkezik a zsidóság emlegetéséhez… És ettől a ponttól gellert kap az egész „eszmecsere”.

  • Polus Amália

    Ez új fejlemény! Eddig nem volt tudomásom arról, hogy az „orbán kormány” már a középiskolásokat is napi politika eszközeként használja.
    Eddig az volt a gyakorlat, hogy a gyerekek iskolájuk közelében, településükön végeztek koruknak megfelelő feladatokat. A temető felújítás nem éppen diákoknak való feladat! Mint szülő határozottan tiltakozom az ellen, hogy a „kormány” ezt a területet is központi irányítás alá vonja!

  • Hegedűs Sándor

    Bocsánat!

    Hányingerem van (csak röviden!)! Van szerintem jó ember, és van rossz! Sajnos sok zsidó ember is rossz volt, én csak tudom! Erről nem kívánok beszélni, de úgy látszik sokan (főleg a rosszak) túlélték az én őseimet!

    Kérdés, ki volt a jó, és ki a rossz?

    Kedves Rabbi barátaim döntsétek el Ti!
    Én már tudom,
    Perlesz, Hölczel család megmaradt egyik tagja!

  • Nem tudom, miért kell megkérdőjelezni a zsidó vezetők megállapitását, űgy gondolom, hogy ők párton kivüli véleményt mondtak.

  • A huszadik században már sokan és sokat szenvedtek utólag amiatt, hogy lebecsülték és eszközként akarták használni a legveszedelmesebb szociopata vezéreket és pártjaikat.

    Ha a zsidó vezetők azt remélik, hogy a fasiszták gyűlöletkampányát és az emberek kifakadó (keresztényi?) gyűlöletét maguk helyett a muszlimokra irányíthatják, akkor nem csak keservesen tévednek, de saját törvényeik szerint súlyos bűnt is követnek el.

  • Christopher Adam

    Endre,

    abszolút igazad van, de még egy valamit hozzátennék:

    Mire talán mindez az érintett zsidó közösségi vezetők számára is kiderül, addigra túl késő lesz, hiszen az a kicsi, de lelkes demokratikus civil aktivista bázis, amely érdekükben fellépne, már nem lesz sehol. Teljesen egyedül maradnak és egyedül lesznek kénytelenek megvédeni magukat egy romlott és cinikus kormánypárt ellen.

  • Már máshol is kérdeztem, érdekelne a mai magyarországi „gyűlőlet kampánya” a zsidók ellen,, hol olvasható és miben nyilvánul?

  • Csizma az asztalon 🙁 !

    Latorcai kijelentette, hogy
    „a magyar kormány elkötelezett >mindkéthosszú kitartó propagandával félrevezetni akaró szándéka (Pl.: Holokauszt emlékhely >—>kontra Terrorháza) amely mindennapos gyakorlat semmiben sem különbözik az Orbán-létrehozta Jobbik nézetétől és gyakorlatától, miszerint már eleve tagadják a horthyzmus totalitarista jellegét, pedig az, méghozzá a „javából”, ami az önmeghatározásából, az ellenforradlmi jelzőből is magától adódik.

    🙁 Szomorú, hogy Heisler András, e sarkalatos kijelentés teljes visszautasítása helyett, még ha akaratlanul is, de belecsúszott a fidSS-propaganda e főcsapásának az irányába…

  • Közlöm, hogy a fenti Hsz-em háromszor olyan hosszú, mint ami itt megjelent, és így értelmi hibáktól nyüzsög. BOCS!

  • Tudniillik, Latorcai régi, aljasan sanda szándékú fidSS szokás szerint egyenlőségjelet húz egymással össze nem függő dolgok közé, amikor „mindkét totalitárius rendszerről” hadovál…
    A Mazsihisz elnöke jelenlétében próbálja relativizálni a Holokausztot, miközben horthyzmusról, mint totalitárius ellenforradalmi rendszerről hallgat, illetve így csúsztat…

  • Hegedűs Sándor !

    Amikor az áldozatokról beszélünk, enyhén szólva is istenkáromlás azt felhánytorgatni, hogy „voltak köztük rosszak is”.
    A holokausztnak minden zsidó áldozata. Így, vagy úgy, de áldozatok. Hosszú lenne részletezni. Még azok is, akik azt követően születtek meg… Kérlek, gondolkozz el ezen.

    .

  • Christopher Adam,

    Igen. Nem csak pl. Hitler külső támogatóival (nagytőkésekkel és politikusokkal), hanem saját (volt) elvbarátaival, harcostársaival is így történt.

    Ráadásul a maiak ügyesebben lavíroznak. Nem foglalják össze elveiket részleteiben, nem írnak belőle könyvet, csak egy-egy kisebb beszédben, megjegyzésben és intézkedésben jelennek meg az elveik. Például ott van piktor megjegyzése a kövér katonákról (vagy tábornokokról? már nem emlékszem). Vegyük hozzá ehhez a leszázalékoltak, betegség vagy elhasználtság miatt előnyugdíjazottak, betegek, gyengék, kiszorultak elleni hadjáratait, az egészségügy szétverését, a nyugdíjak elrablását, akkor kialakul a kép, hogy azok tőle megdögölhetnek, sőt, az lenne a jó. Ez erős párhuzamban van a nacionalista és sovoniszta eszmék felett még a fajnemesítő, de legyünk visszafogottak, népnemesítő, nemzetnemesítő eszmével. A fidesz kormányzata nem egyszerűen fasiszta, de láthatóan nemzeti szocialista mintát követ.

    Tipikus eszközük a tudatos mellébeszélés, végletesen leegyszerűsített hazugságok makacs ismétlése és variálása, és különösen az, hogy mindig csak az aktuális partnerek számára elfogadható részeket vagy hazugságokat említik, a többiről hallgatnak. Plusz jól látható annak az elvnek az alkalmazása, hogy az ellenséggel nem szabad vitatkozni, az ellenséget ütni kell (–> Mein Kampf).

    Megértem a Mazsihisz vezetőit, hogy ebben a helyzetben lavírozni próbálnak (bár ehhez nem kellene kormányzati pénzből utazni és nyilatkozni), de nem értem a kanadai zsidó vezetőket. Őket mi motiválja? Szolidarítás a Mazsihisszel?

  • Heisler András: „Jelenleg a kelet-európai antiszemitizmus tradicionális, történelmi elemekre épül, így megjelenési formája is más, mint a nyugati-európaié, amely a szélsőséges iszlámból vezethető le. Magyarországon nem jellemző a fizikai atrocitás, és saját tapasztalata szerint az ország híre rosszabb, mint a valóság. Hozzátette: bár a vidéki zsidóságot a háború szinte teljesen felszámolta, Magyarországon, Budapesten „virágzó zsidó élet van”.” Szíve joga, egy nagy tekintélyű embernek, ezt állítani aki ezért rengeteget dolgozott… Szánalmas, dolog kihasználni jóhiszemű látogatását, a 75 évvel ezelőtti, vagy akár a mai Magyarországi közélet felemlegetésére…Nem a mostani kormány találta ki, a MAZSIHISZ-t, de Heissler Andrást fideSSezni még a hazai PC-tahóknak, NET-lúzereknek is húzós …

  • Klasszikus:
    A bárányok miközben szépen sorban mennek a vágóhídra, még fel is emelik a fejüket a kalapács előtt.

  • Intelligens ember ez a dr. Latorcai!
    Like!

  • Kende !

    Senki sem FidSS-ezte le Heisler Andrást, ellenben az valóban hangot kapott, hogy bizonyos helyzetekben és kulcspozicióban a . n a i v s á g . már több mint vétek. Amikor ugyanis Latorcai az Ő jelenlétében a zsidóüldözést és a zsidótörvényeket egy lapon említi a „kommunizmusbűneivel”, akkor tipikusan annak fidSS-s taktikázásnak válik a hallgatag tanújává, mely kijelentés és célzás úgy ahogy van egy szemenszedett hazugság. E trükkös megfogalmazástól Heislernek ott, mindjárt a helyszínen el kellett volna határolódnia sőt, mi több, tiltakoznia kellett volna.

    Másrészt mi az, hogy „nem a mostani kormány találta ki a MAZSIHISZT” ? Persze, hogy nem. Hisz’, ha ők tehetnék el törölnék azt még a föld színéről is, már csak azért is mert, mint demokratikus, választott, a magyar zsidóság . j o g o s . képviselője folyton visszapofázik az antiszemita gyökerekből táplálkozó, tekintélyuralmi kormányzatnak, s ezzel keresztülhúzva annak (elsősorban a külpolitikai) számításait. Kísérleteztek is eleget a MAZSIHISZ „semlegesítésével” az úgynevezett EMIH szervezetén keresztül Köves Slómó személyében…* – egyelőre sikertelenül. Erre aztán létrehoztak – ti. a kormány hozta létre – egy úgynevezett Zsidó Kerekasztalt, amit – s a j n o s – mint szükséges fórumot Heisler e riportban is megemlít. Holott ezzel – a nem demokratikusan választott „szervvel” – Orbánnak nem más a célja mint, hogy a magyarországi zsidó hitközségek legális szövetségét és egyetlen igazi képviseletét megossza s végül felbomlassza, amint ahogy ő, a mi Vezérünk már annyiféle társadalmi és civil szervezetet eddig is sikeresen szétvert.

    T.Kende! Ajánlom még szíves figyelmébe az itt föntebb, Endre kommenttársunk megmunkálta 3:49-es, remekbe szabott elemzést a fidSS szalámi taktikájáról. Javaslom, a még tisztább látása érdekében azt is tanulmányozni szíveskedjék.

    Üdvözlettel:
    az egyik PC-tahó 😀
    ˙

    .
    * Köves, az ifjú titán ennek fejében kapta meg, már az I. Orbanisztán idején az Óbudai, XVIII.századi műemlék zsinagógát kulcsra renoválva.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Megnéztem ezt a Latorcai Csabával készült TV interjút. Tiszta apja az államtitkár úr, ti. Latorcai János, a fidSS-szel szoros koalícióban dolgozó, KDNP-s helyettes házelnök fia.

    Ó igen, a rokonok! Ezt már Móricz Zsigmond is megírta, a magyar rendeknél ez nélkülözhetetlen kellék az előre lépéshez. Na most, ezek a mai rendek szinte mindenben a kor – vagyis az 1920-as-30-as évek Horthy-világ – rendjeinek a kihagsúlyozottan önként vállalt reinkarnációi. Suttyóinknál már most éppen a Budai Várba költözés van napirenden, mely paraszti úrhatnámság következményeként többszázmilliárdos átépítések, renoválások, a Nemzeti Galéria és Képtár, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár leköltöztetése a Városligetbe, ahol ezeknek egy külön „Liget projekt” keretében épületeket húznak . m a j d . fel a város tüdejének nevezett, 150 éve már eredetileg is közparknak minősített zöld ligetben, természetesen annak kárára…
    [Épp a legfrissebb hír ezzel kapcsolatban: A végső felállás; Orbán mégis a Sándor Palotába költözik, Áder a gigantikus méretű, barokk királyi palotát kapja meg, a Miniszterelnöki Hivatalé lesz a volt Karmelita Kolostor épülete.]

    Latorcai Cs. itt elmondottak nem mondanak mást, mint egy pusztán csak pragmatikus, illetve egy hatalomtechnikai – majomfogó – érvrendszer, amely főleg a maradék külföldi zsidóságban igyekszik esetleg a fidSS-nek hívő szövetségest összetoborozni. Jól megférnek majd egymással a volt gettóparancsnok az 56-os hősök és a holokausztból menekült hitsorsos emigránsok.

    Na, de mi van a másik fogadott prókátorral, Kumin Ferenccel? Ő most éppen hol, kiknek a körében korteskedik a mi milliónkért, III. Orbanisztán nevében, és kinek ígér fűt, fát és csillagokat az égről?

    Latorcai és a többi hazudozó, hogyan csinálják, hogy miközben a Vezér idehaza (múlt héten a Kossuth rádió hullámhosszán)
    „S o r o s t . és . a . k ö r e i t” – értsd: a . z s i d ó t – szidalmazza, aközben odakünn az ilyen és hasonló ügynökökkel pedig, hazug mesék és ígéretek halmazával édesgetnék magukhoz még a zsidó diaszpórát is ?

    Latorcai úr! Csak nem ezt szellemet tanították magának a Károli Gáspár Református és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen… ?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ui:

    Latorcai t a g a d j a, hogy a kormányuk a n t i s z e m i t a lenne.
    Akkor mondja el kanadai vendéglátóinak az előbbi
    „Soros szimbolikán” túl,
    hogy mi a helyzet az Orbán által, úgy egy évtizede meghatározta idegenszívűséggel, illetve az „idegenszívűekkel”?
    Államtitkár uram! Azok ugyan már kicsodák?
    Csak a hülye nem tudja, hogy Orbán akkor is a zsidókról beszélt, ott a abban a mucsai, otthonos környezetében elmondott oly hazafias beszédében is…
    Aztán, ez az Orbán faragta Matolcsy György Nemzeti Bank elnök figurája… Ennek az egykori, a T.Házban is zsidózó (egykorú jegyzőkönyvek tanúsítják) nyilas országgyűlési képviselő unokaöccse kinevezésében nem volt semmi célzatosság az egész fidSS kormány csakazértis nyilas, meg csakazértis antiszemitizmusát illetően ? Vagy tán mégis Matolcsi híresen jó megjelenése és karakán kiállása és retorikai tehetsége okán esett rá a Vezér választása ?
    ˙

    +1: Orbán 1987-ben – a szocializmus idején – egy politikai rendőrségi meghallgatáson – a rendőr feljegyzése szerint – elmondta, hogy Fellegit [ aki azóta már miniszter meg utazó nagykövete, meg stb is volt neki] aki „bár zsidó”, mégis szereti, ellentétben X-szel akit viszont épp azért nem szeret, mert az…

  • Vajon mit gondolhat rólunk dr.Latorcai, ha olvassa a fenti beírásokat?

  • Ti Magyarországról beszéltek? Nyugat-európból azzal támadják O.V.-t, hogy a sáskáktól csak a zsidókat akarja megvédeni. Mo-on azzal, hogy zsidóbarát és minek több milliárnyi állami pénzen felújítani a zsinagógákat. Itt meg zsidógyűlölő. Ez a nemsemmi.
    Remélem a kanadai magyarok többsége nem ilyen, mint az itt kommentelők többsége. Tele vagytok gyűlölettel. Vagy ez csak abból a jó magyar szokásból eredeztethető, hogy húzzuk vissza a másikat, nehogy neki jobb legyen? Mert itt Mo-on van az ilyenekből bőven. Nem gondoltam volna, hogy ott kanadában is megvan még ez a jó magyar szokás.

  • tropa

    2015 december 6
    2:13 du.
    Ja, én is elgondolkodtam már ezen! Végső konkluzióm az lett, hogy Orbánt mindenképpen el kell lehetiteni, mert ő van hatalmon!
    Sem belföldön, sem külföldön mondanák ezt, ha Meggyesy vagy Gyurcsány lenne,a hatalmon!

  • Kettős mérce, melyet Brüsszeltől már megszoktunk. Már csak legyintünk. De már kapja az ívet Lengyelország is Brüsszeltől. Politika, gusztustalan politika. De miért fáj egy kanadában élő magyarnak, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök? Ez viszont felfoghatatlan.

  • Nem pont ide illik, de akit érdekel nézze meg!
    Édesanyám ebben a felvidéki városban született, Losoncon. A zsinagóga már sok minden volt az elmúlt évtizedekben, most végre elkezdték felújítani, a temetőt is rendbe hozzák! Elkeserítő volt látni, a műemléknek sem utolsó épület pusztulását, bár az utóbbi években kevesebbet jártam Losoncon.
    A képre kattintva jön a következő.

    https://www.facebook.com/236506059841236/photos/a.559341614224344.1073741845.236506059841236/559342384224267/?type=3&theater

  • Kedves tropa!

    A mi kedves vezetőnk nem azonos az egykori román kedves vezetővel. Ő nem romboltatja le a templomokat, ő ennél kifinomultabb, ő felújíttatja a templomokat és a zsinagógákat, de ettől nem lesz sem zsidó barát, sem keresztény. Nem nehéz sorolni a burkoltan zsidó ellenes intézkedéseket (Horthy kultusz, Hóman szobor, német megszállás áldozatainak emlékműve), az állandó Soros-ozást.
    Hol élsz te, hogy ez neked nem szúr szemet?

    Üdvözlettel:
    terminus

  • Tisztelt tropa!

    – tudod vannak a jó zsidók, akik szidják Orbánt, a kormányt és mindenkit aki nem ért Velük egyet, aki nem veszi észre a mérhetetlen magyar antiszemitizmust és rasszizmust, hiszem szinte minden magyar náci!
    – vannak a rossz zsidók, akik beilleszkednek, békességet, nyugalmat akarnak és nem foglalkoznak néhány idióta meggondolatlan kijelentéseivel.
    – a legrosszabb zsidók, akik még a kormányban, állami hivatalokban is szerepet vállalnak.

    Ami érthetetlen, ezek a mindent mindenkinél jobban tudó, igaz látnokok miért nem mérettetik meg magukat amikor a magyar zsidóság vezetőket választ? Miért nem Ők vannak Heisler András vagy Köves Slomó helyén?

  • Nem észleltem Horthy kultúszt most szeptemberben, mikor otthon voltam.
    A német megszállás emlékműve mindenkinek szól! Annak főleg, aki megszenvedte. Ha ezt nem értik egyesek, az ő bajuk!
    A német megszállást követte az orosz uralom 45 évig.
    HA nem lett volna német megszállás, talán orosz sem lett volna!
    Zsidókról sehol sincs szó! Sajnos,ez a hiedelem, az állandó zsidó félelem következménye.

  • Én Magyarországon élek, és szeretek itt élni. Magyar vagyok s büszkén vállalom, bármennyire is fájdalmas néha.
    Nem tudom, honnan veszed a Horthy kultuszt, de biztos van, ha te mondod. De ha lenne is, mi bajod van Horthy Miklóssal?
    S a német megszállás áldozatainak emlékművével? Értelmezd már ezt a négy szót. Így egymás után. Aki kifogáolhatja ezt, az csak Németország. Meg Ausztria. De még ők se szoltak egy szót se, csak talán egy rosszalló pillantásuk volt.
    Ha jól tudom, márpedig jól tudom, de Mo-on még egy zsinagógát sem gyújtottak fel, nem úgy mint pl Franciországban, ahol ez már megszokott hétvégi program.

  • tropa

    2015 december 7
    3:12 du.
    „mi bajod van Horthy Miklóssal?”
    Erre a kérdésére szeretnék válaszolni, mert már javában éltem abban a korban.
    Horthy regnálásának utolsó előtti évében jött be a zsidó ellenes kampány. Horthynak elég nagy nyomást kellett a német oldalról elviselnie. Ja, azt nem írtam, a németek szövetségesei voltak a magyaroknak a háború kezdete óta.Behozta a numerus clausust, ami végsőfokon még Kanadában is volt.Ez azt jelentette, hogy az egyetemekre csak bizonyos számú zsidó származásút lehet felvenni. Majd elkezdődött 1944-ben a zsidó munkaszolgálat, Budapesten a védett”zsidó házak” kora! A vidéken élő zsidók deportálása is.
    Viszont, Budapesten ez csak akkor létesült meg, mikor a németek megszállták Budapestet, és Horthynak mennie kellett! Nem teljesitette a németek parancsát, azaz nem deportáltatta a zsidókat. Szálasi jött a kormány élére, s a többit tudjuk, már történelem.-.

  • Kedves Figyelő!

    Nem találom sehol azokat a történelem könyveket, amiből meríti ezeket a „tényeket”. Vagy ezek már a fidesz féle tankönyvreform termékei?

    Üdvözlettel:
    terminus

  • kedves Figyelő, köszönöm kimerítő válaszod. kétségtelen tény, hogy Horthy Miklós hozta meg a zsidó törvényt. Tette mindezt azért, hogy Németország ne szállja meg Mo-ot, s látszat intézkedést tett.Horthy kormányzó idejében egy zsidó sem halt meg, kivéve a természetes halállal halt zsidókat.

  • Akkor te élő adásban figyelhetted a gyalázatos Trianoni diktátum folyamatát. Sokkoló élmény lehetett. Szerintem ezt a mai napig nem tudtuk feldolgozni, viszont bízunk abban – hogyha nem is abban, hogy magyarország csokra ismét egy kötegben lesz -, hogy egyes megszállt területek idővel fel fognak szabdulni.

  • Kedves tropa!

    Ezt írod:
    „Horthy kormányzó idejében egy zsidó sem halt meg, kivéve a természetes halállal halt zsidókat.”
    Ezt honnan veszed? Ez színtiszta holokauszt tagadás. Tény, hogy a magyar államigazgatás a német megszállás után kapcsolt gyors járatba, és gyakorlatilag zsidótlanította a magyar vidéket, de már 1938 és 41 között is számtalan zsidót deportáltak ukrajnai táborokba, ahol a németek végeztek velük, de ettől még a vérük a Horty rezsim kezén szárad. Az újvidéki razzia 1942-ben történt, ahol a magyar csendőrség végezte ki a többek között zsidó polgárokat. Amit te leírsz, az a Kállay kormány tevékenységére igaz, többé kevésbé.

    Üdvözlettel:
    terminus

  • terminus
    Horthy 1944 oktober 15 én, rádió beszédet intézett az országhoz és levelet küldött Moszkvába, hogy ki akar lépni a háborúból.
    Akiket Ukrajnába NEM magyar zsidókat internáltak. Nézz utána. 1942 nem magyar zsidókat öltek meg a magyarok hanem szerbeket. Mert előzőleg nagy vérengzést hajtottak azok, a magyar lakosságban.
    Lehet,hogy voltak köztük zsidók, erről nem olvastunk.
    Na és van egy könyvem a szerzőtől akivel Horthy küldte a levelét Moszkvába, másik topikban írtam róla.

  • Kedves Figyelő!

    tropa állítása ez volt:
    “Horthy kormányzó idejében egy zsidó sem halt meg, kivéve a természetes halállal halt zsidókat.”
    Ez az általad leírtak alapján sem igaz állítás. Horthy-t meg nem menti fel, hogy „csak” nem magyar zsidók kiirtásában vállalt szerepet.
    Amúgy az sem menti fel, hogy megpróbálta a magyar zsidókat védeni. Nem próbálni kell, hanem csinálni!

    Üdvözlettel:
    terminus

  • Figyelő
    2015 december 8
    1:00 du.
    Csak erre: „Majd elkezdődött 1944-ben a zsidó munkaszolgálat,..”

    A munkaszolgálat jogi alapjait az 1939 márciusában életbe lépő honvédelmi törvény (1939:II) teremtette meg. Ez nem tükrözött kifejezetten antiszemita szándékot, de egyes részei jogi keretet biztosítottak a későbbi zsidóellenes lépések számára. A munkaszolgálat szervezetének kialakítása azonban már antiszemita szellemben történt. Kezdetben a zsidók még elláthattak fegyveres szolgálatot, de tényleges tisztek és tiszthelyettesek nem lehetettek.

    A német hadsereg győzelmei és a revíziós sikerek nyomán a németbarát, antiszemita katonai és politikai körök mind hangosabban követelték további zsidóellenes intézkedések bevezetését. 1940 nyaráig mintegy 60 zsidó századot állították fel. A zsidók 1941 tavaszára elvesztették fegyver- és rendfokozat-viselési jogukat. Ebben a periódusban a munkaszolgálatosok főleg utakat, repülőtereket építettek, mocsarakat csapoltak le az ország területén belül.

  • Terminus, jó végül is balesetben is haltak meg zsidók Horthy kormányzó ideje alatt. Az végül is tényleg nem természetes halál.

  • Falusi, OK: 3 évet távedtem a munkaszolgálat kezdéssel.. Na és, akkor mi van?
    Kis gyerek voltam még…..

  • És nem másoltam ki a wikipédiából…..

  • Szerintem nem szégyen a wikipédiát használni. Jó lenne, ha Figyelő és tropa is először tájékozódna (pl. a wikipédián), aztán meg nem írna le hibás információkat.

  • Figyelő
    2015 december 10
    1:07 du.

    „Kis gyerek voltam még…..”
    Bizony. Mégis úgy beszélsz azokról az időkről, mint aki mindenhol ottvolt, mindent értett és látott.

  • terminus,

    A maga által jelzett” hibás információk” NEM, politikailag terjesztett ködősitések, hanem átélt történelmi valóságok!

  • Kedves Figyelő!

    Nem akartam, és nem is akarom megbántani. A valóság érzékelése mindig szubjektív, az emlékezet pedig hézagos, és torzult. Nem állítom, hogy mindig én mondanám meg a tutit, hogy tévedhetetlen vagyok, de senki sem az! Platonnal szólva, mind egy barlangban vagyunk, arccal a barlang belső fala felé, és a beszűrődő árnyékokból próbáljuk megbecsülni a valót.

    Üdvözlettel:
    terminus