Sayfo Omar gondolatai a vallások üldözéséről és a muszlimokat érintő diszkriminációról

2015 december 29 11:28 de.46 hozzászólás

Kanadai olvasóink nagy része talán nem ismeri Sayfo Omar-t, aki Magyarországon kívül Omar Adam Sayfo néven szerepel és az Utrechti Egyetem doktorandusza. Az apai ágon szír származású újságíró a szélsőjobboldali Magyar Demokrata című hetilap külpolitikai szerkesztője újságírója*. Ez lenne Bencsik András lapja, aki eddig az álcivil Békemenet nevű pártfelvonulás egyik szerves résztvevője volt. Sayfo Omar ezúttal a Mandiner című mérsékeltebb konzervatív blogban írt egy esszét a vallásszabadságról, illetve a vallásos emberek által elszenvedett üldözésről. Az esszé meglepően higgadt, árnyalt és – horribile dictu! – szabadelvű volt szellemiségében. Lényegében azon az állásponton van a szerző, hogy valamennyi vallás követői között létezik egy olyan hajlam, miszerint a szenvedést próbálják kisajátítani.

Így fogalmaz Sayfo Omar:

„Zsidók, keresztények, muszlimok egyaránt hajlamosak azt hinni, hogy őket üldözik leginkább világszerte. Valójában azonban egyetlen felekezet sem birtokolja sem az agresszor, sem pedig az áldozat monopóliumát. Az egyének vallási alapon történő üldözése sokszor nem hitbeli vitákat, hanem politikai érdekeket és gazdasági erőviszonyokat tükröz. (…) A muszlimok, zsidók, keresztények, buddhisták egyaránt hajlamosak kisajátítani a szenvedés, üldöztetés jogát. A vallásos embert ez megerősíti a hitében, és egy nagy globális közösség részévé emeli. Ettől azonban sem az elnyomó, sem pedig az elnyomott szerepe nem válik senki monopóliumává.”

Sayfo Omar külön kitér a muszlimokra és jegyzi, hogy európai szemszögből nézve sokak számára ez a vallás „veszélyesnek” tűnik és ennek az a következménye, hogy – például – Franciaországban és Dániában a szekularizáció jegyében lényegében e „veszélyre” reagálva alkotnak törvényeket és hoznak meg intézkedéseket. (Ez a vita Québec tartományban is lefolyt, az előző Parti Québécois kormány idején és erről részletesen beszámoltunk.) Dániában például nehezen kapnak vízumot külföldi muszlim prédikátorok. Franciaországban a vallási jelvényeket tiltják az önkormányzati intézményekben, így a keresztet, a kipát és a fejkendőt is. De a törvény elsősorban a muszlimok integrációjának kudarca miatt született.

Omar Adam, Magyarországon Sayfo Omar.

Omar Adam, Magyarországon Sayfo Omar.

Ahogyan olvastam az esszét, vártam, hogy a szerző mikor fogja felhozni Magyarországot mint példát arról, hogy a muszlimokhoz fűződő félelem miképpen határozza meg a hatósági intézkedéseket. Például Sayfo Omar részletesen ír arról, ahogyan „a helyi önkormányzatok számos helyen bürokratikus akadályokat gördítenek a muszlim közösségek elé, mellyel a lehetetlenségig nehezítik az imahelyek beüzemelését.” Olaszországot említi mint elrettentő példa.

De a kormánypárti lap rovat szerkesztője egy szóval sem említi a kirívó magyar példát. Pedig Sayfo Omar bizonyára tudja, hogy számos próbálkozás ellenére, eddig Budapesten a helyi muszlim közösségnek (kb. 2 ezer 500 lelket számolnak a KSH adatai szerint) egyszer sem sikerült mecsetet építenie a rendszerváltás óta. Mint ahogy Káldos János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) professzora jelezte: „lehetetlen” mecsetet építeni ma Magyarországon. Legtöbbször a helyi lakosság tiltakozása gyakorol nyomást a helyi önkormányzatra és a muszlim kezdeményezőkre, máskor pedig magasabb politikai szintről érkezik a nemleges válasz.

Sayfo Omarnak nem lett volna szükséges Olaszországig mennie, ha ilyen példákat keres. Árnyalt és fontos elemzését sajnos komolyan aláássa az, hogy láthatóan és kínosan kerüli a jelenlegi magyar rezsim akár csak futólagos bírálását.

**

*Nota bene: Sayfo Omar Ádám felkereste lapunkat, miután lehoztuk a fenti cikket és jelezte, hogy nem a Demokrata külpolitikai szerkesztője, hanem egyszerűen újságírója. Válaszunkban rögzítettük, hogy a Demokrata impresszumában külpolitikai szerkesztőként szerepel, amire a szerző írta, hogy a Demokratától megkéri, hogy honlapjukon megjelenő nacionáléját javítsák és ugyanezt kéri a Kanadai Magyar Hírlaptól is.

46 hozzászólás

  • Annak ellenére, hogy Sayfo Omar nem ír olyat, hogy Magyarországon üldözik a muszlimokat, így vélhetően Omar meg van félemlítve, amiből az következik, hogy Magyarországon diktatúra van, s üldözik a muszlimokat.
    http://civishir.hu/helyben-jaro/nem-kell-debrecennek-mecset-mar-van/0517100857

  • Christopher Adam

    Nem, ebből az következik, hogy amikor arról írunk egy magyar lapban, hogy Európában van olyan ország, ahol nem lehet mecsetet építeni és erre Olaszországot hozzuk fel példaként, miközben Budapesten köztudottan lehetetlen ilyet építeni, de ezt meg sem említjük, akkor két lehetőség van:

    1. A szerző egyszerűen tudatlan, de ezt erősen kétlem Sayfo Omar esetében

    vagy

    2. A Magyar Demokrata szerzője valamiért kerüli, hogy a jelenlegi magyar kormányt és hatóságot bármiért is, bármilyen formában is bírálja, esetleg ne hófehér színben tüntesse fel.

    Innentől az olvasó levonhatja saját konklúzióit.

  • El kell fogadni hogy Magyarorszag nem akar multikulturalizmust.
    Ugy ahogy izrael vagy Szaud Arabia sem akar multikultit.
    Amikor Szaud Arabiaba templomot epitenek, vagy mint kereszteny elmehessek Mekkaba, es sorolhatnam. Euopaban nemzetallamok vannak, es remelem maradnak is.
    Imatkozni lehet otthon is, azert nem kell mecsetet epiteni.

  • Chris, ne sértsd meg a szélsőjobboldallal rokonszenvezőket a Magyar Demokratával. Ez egy jól megfizetett pártlap, amelynek vezetője az a Népszavás és Népszabadságos, Munkásőr Lapos Bencsik András, aki köpönyegét bármerre forgatja, ahonnan pénzt remélhet. Felénk is odafújta a szél ezt a romlott alakot, az ő biznisze lett a gárdaegyenruha kivitelezése. Persze miután a pénzt felvette, már nácizta is a Jobbikot. Bántott zsidósága sem gátolja abban, hogy a legnagyobb (Szkitia) könyvhálózatot működtesse Magyarországon, és leszedje a „vajat” az ébredező nemzeti olvasókról. Ez a mentalitás leginkább hányingert kelt a magunkfajtában.

  • Egerben pl. van mecset. És láttam egy ősi kerek templomot Pécsen, ami szintén egyszer az volt, most katolikus templom.
    Szerintem, a magyarokban megmaradt egy bizonyos emlék a törökök 150 éves uralmáról és ezért nem szinpatizálnak nagyon az iszlám vallással.

  • Honlapjuk szerint a Magyar Iszlám Közösség taglétszáma 1250, a Muszlimok Magyarországi Egyházáé 318. Ezek országos és nagyvonalú számok, főleg az első. Mindkét szervezetnek van imaterme budapesti közösségi központjában. (Róbert Károly krt 104, illetve Fehérvári út 41, ez utóbbi nagyrészt katari pénzből) Fél tucat további kisebb budapesti imatermet működtetnek olyan (főleg török) rezidens muszlimok, akik elkülönülnek a MIK-től és az MME-től. Ezek változnak. A főbb vidéki (egyetemi) városokban is vannak imatermek, MME vagy MIK. A pécsi Jakovali Haszan Dzsámi műemlék, ahova péntekenként beengedték imádkozni a helyi muszlimokat. Tán most is. (?)

    A 2011-es népszámláláson 5579-en mondták magukat muszlimnak. Ezeknek, így a feltételezett budapesti 2500-nak is, valószínűleg csupán kis része gyakorolja vallását. Kérdés, hányan igényelnének önálló épületet, bár az MME székház már az, és mennyit szánnának erre. Ha épülne („igazi”, keleti külsejű) mecset, az közel-keleti illetve török pénzből létesülne, nem világos hány hívőnek, kiknek, a MIK-MME kezelésében-e, ki prédikálna ott, mit, ki lenne érte felelős.

    A XI. kerületben (Bajmóczy-Holdvilág utcák) méretes és végül a szomszédok indulataitól elbukott (szaúdi) iszlám központ projekt a vitát kavart szalafi Saleh Tayseer-é, az azóta megszűnt Iszlám Egyház fejéé volt. Ő a Bartók Béla út 29. alatt üzemeltetett nagy imatermet sokáig. (online dokumentált) A többi terv ötlet volt csupán. (például legutóbb Kőbányán) Még lesz. Előbb-utóbb (valamilyen külvárosban?) „igazi” mecset is lesz, de aligha azért mert a „rengeteg” itteni muszlimnak jelenleg ne lenne hol imádkoznia.

    Az egyházügyi törvény egyrészt gyászos és átírandó az európai bírálat nyomán. Másrészt a Parlament (a nálánál jelentősebb vallásos közösségektől eltérően) elismerte egyházként a MIK-MME-t együtt, noha a muszlim jelenlét a modern magyar történelemben és jelenben viszonylag szerény, taglétszámot, intézményeket és karitatív működést illetően egyaránt. Diszkrimináció talán inkább az elterjedt arabellenes rasszizmus és fóbiák, bár ezekről magyar szakértést, értelmes polémiát még nem láttam.

  • Az utolsó bekezdés így talán világosabb:

    Honlapjuk szerint a Magyar Iszlám Közösség taglétszáma 1250, a Muszlimok Magyarországi Egyházáé 318. Ezek országos és nagyvonalú számok, főleg az első. Mindkét szervezetnek van imaterme budapesti közösségi központjában. (Róbert Károly krt 104, illetve Fehérvári út 41, ez utóbbi nagyrészt katari pénzből) Fél tucat további kisebb budapesti imatermet működtetnek olyan (főleg török) rezidens muszlimok, akik elkülönülnek a MIK-től és az MME-től. Ezek változnak. A főbb vidéki (egyetemi) városokban is vannak imatermek, MME vagy MIK. A pécsi Jakovali Haszan Dzsámi műemlék, ahova péntekenként beengedték imádkozni a helyi muszlimokat. Tán most is. (?)

    A 2011-es népszámláláson 5579-en mondták magukat muszlimnak. Ezeknek, így a feltételezett budapesti 2500-nak is, valószínűleg csupán kisebb része gyakorolja vallását. Kérdés, hányan igényelnének önálló épületet, bár az MME székház már az, és mennyit szánnának erre. Ha épülne („igazi”, keleti külsejű) mecset, az közel-keleti illetve török pénzből létesülne, nem világos hány hívőnek, kiknek, a MIK-MME kezelésében-e, ki prédikálna ott, mit, ki lenne érte felelős.

    A XI. kerületben (Bajmóczy-Holdvilág utcák) a méretes és végül a szomszédok indulataitól elbukott (szaúdi) iszlám központ projekt a vitát kavart szalafi Saleh Tayseer-é, az azóta megszűnt Iszlám Egyház fejéé volt. Ő a Bartók Béla út 29. alatt üzemeltetett nagy imatermet sokáig. (online dokumentált) A többi terv ötlet volt csupán. (például legutóbb Kőbányán) Még lesz. Előbb-utóbb (valamilyen külvárosban?) „igazi” mecset is lesz, de aligha azért mert a „rengeteg” itteni muszlimnak jelenleg ne lenne hol imádkoznia.

    Az egyházügyi törvény egyrészt gyászos és átírandó, az európai bírálat nyomán is. Másrészt a Parlament elismerte egyházként a MIK-MME-t együtt, (némely nálánál jelentősebb vallásos közösségtől eltérően), noha a muszlim jelenlét a modern magyar történelemben és jelenben viszonylag szerény, taglétszámot, intézményeket és karitatív működést illetően egyaránt. Diszkrimináció talán inkább az elterjedt arabellenes rasszizmus és fóbiák. Ezekről magyar szakértést, értelmes polémiát még nem láttam.

  • „Ugy ahogy izrael vagy Szaud Arabia sem akar multikultit.”

    Éppen itt tartózkodom látogatóban. Ma meglátogattam a Bet Gamal kolostort (Bet Shemesh mellett). De voltam már Kfar Nahumban is (Kapernaum, ha jobban tetszik), közelében van egy gyönyörű ortodox templom. Voltam mecsetben is, pl. Nazaretben.

    Izraelnek kutya baja nincs a keresztényekkel általában és a muszlimokkal általában. Csak azt viseli nehezen, ha robbatják, rakétázzák, késelik stb.

  • A vallas ol, butit es nyomorba dont, ugyanugy mint a pia.
    Vajon mikor jon el az ido, amikor majd a vallasrol ugy beszelnek mint a mitologiarol.
    7 napos teremtes, Adam es Eva, almaeves, paradicsom es paprika,
    noe barkaja, tengeratsetalas, es hadd ne soroljam.
    Egy 6 eves gyereknek, mint meset el lehet meselni, de hogy felnotkorban? Az emberiseg meg ilyenekben hisz a 21 szazadban ?
    Update -elni kene ezeket a meseket ugy mint a Windows – t !!

  • Figyelő !

    A 150 éves török uralom alatt minden! felekezet gyakorolhatta a vallását. A török uralom kit nyomott el? Nam alkosság 90%-át kitevő paraszt jobbágyságot, hanem inkább a földbirtokos osztály érezte úgy, „hogy elnyomják”. A parasztnak meg mindegy volt, hogy kinél teljesíti az „úrbéri terheket”.
    A török veszedelmet és elnyomást a hűbéri rendek elsőszámú és nélkülözhetetlen támasza, az egyház hirdette. Azt a mesét pedig, hogy akkor nagyobb volt a (feudális) elnyomás, mint annak előtte és utána nyomták el a magyar népet, azt a magát konzervatívnak tituláló jobboldal meséli a szegény népnek.

    Ady a megmondhatója ennek is:

    „Hódították ez országot
    derék lelekes úri szittyák,
    Jótevői szegénynépnek
    iskolában így tanítják.

    De nem így volt ezer évig,
    munkás embert ág is húzta,
    Egy-kétezer úr kötötte
    millió jobbágyát gúzsba.

    Csak a gazdag, csak a zsarnok
    Élt fel minden földi jókat,
    Megláncoltákták, bútították
    a dolgozó milliókat…”

  • akárki! 12,58

    Példáidból kihagytad;
    éppen, amikor a szeplőttelen fogantatás, a vízenjárás, vagy a feltámadás, és stb. következett volna, akkor szerénykedtél azzal, hogy hadd ne soroljad tovább… Hm! Vajh miért is? 😀

    .

  • málnaszőr

    2015 december 31
    4:29 de.
    Mellesleg, ha elolvasod az angol, franci, német stb történelmet, ott is ABBAN az időben, a nagybirtokosok voltak és virultak. Ja, és munkát adtak a szegényebb rétegekmek ….
    Az akkor volt a történelem tovább haladt és most ott is más van, éppen úgy mint a „demokratikus” országokban.

  • Az előbbi beírók figyelmébe:
    akár mit magyaráznak vallásokról, a zsidó_keresztény vallású volt a régi Európa, és NEM muszlim.
    Ha nem jöttek volna rá eddigi tanulmányaikban, a muszlim vallás, állami vallás! Tehát terjeszkedik és uralkodik.

  • Figyelő
    2015 december 31
    11:59 de.
    „Zsidó-keresztény vallású, régi Európa?” Ugye hülyéskedni tetszel?
    Vegyunk egy hazai példát.
    A magyar államalapítás idejéből már írásos dokumentumok jelzik a zsidók jelenlétét, zsidó közösségek létezését. Szent István, Szent László, és Könyves Kálmán idején Magyarország ugyan befogadta a cseh és német területekről betelepülő, néha menekülő zsidókat, Szent László azonban megtiltotta nekik a vegyes házasságot és keresztény szolgák tartását. Lakhelyüket nem választhatták meg szabadon; csak kijelölt településeken lakhattak.
    A zsidókat a keresztények igazándiból soha nem tartották magukkal egyenlőnek, a polgárosodás után meg egyszerűen minden bajok legfőbb forrásának tartották a zsidó etnikumot. Ugyanis, a lusta és tanulatlan közép és kisnemesség nem akart, vagy tudott haladni a korral, nem akart gyáros, fiskális, vagy nagykereskedő lenni, a zsidók meg igen, és jól megis éltek belőle. Az egyre szegényedő nemesség meg annál jobban gyűlölte őket..
    Méghogy zsidó-keresztény Európa…

  • falusi

    2015 december 31
    12:26 du.
    Nem tudom miért nevezted ki magad fogadatlan protektornak, de nem kell ebben a szerepben túlzásba esni!
    Nem megyek vissza ezer évre, de a Habsburgok bizony betelepitették Európába, Ausztriába,Magyarországra stb a zsidókat! Semmi baj nem volt velük, míg Hitler nem jött! Élték világukat, prosperáltak és szaporodtak!
    Elhunyt zsidó barátom mesélte, aki gyáros volt Budapesten, a kapcsolatok fantasztikus kiépitését és eredményeit.
    Ezt sajnos, soha nem tudták megtanulni a keresztények.

  • Akárki !

    A Tanácsköztársaság híres plakátja, Bíró Mihály világhírű grafikájával:
    „Az alkohol méreg, öl butít és nyomorba dönt”

    Egyébként a vallásról tett megjegyzéseid elfogadhatók hozzátéve azt, hogy Engels a vallásról azt mondta, hogy „a népek ópiuma”… ugyanakkor óvott a vallás-ellenes harctól, azt semmikép sem találta célravezetőnek…

  • Talan ugyancsak Engelsz mondta :
    nem isten teremtette az embert, hanem az ember teremtette istent.
    A 20 szazad elejen sokkal nyiltabban lehetett ilyen temakrol beszelni, mint manapsag.

  • BUÉK mindenkinek!
    Néhány pontosítás. Charlie! Bencsik András a Demokratát is kiadó cég igazgatója, a főszerkesztő a testvére, Bencsik Gábor. Ők a Nők Lapjánál kezdték a pályafutásukat (ne tessék mosolyogni, volt idő, amikor ez a hetilap 1 millió példányban kelt el). A Népszabadság pártrovatánál a másik szóhányó, Bayer Zsolt csiszolgatta veretes stílusát.
    Akarki! Neked a Bakony, a Duna-kanyar, vagy a Tisza tó személyesen szólt, hogy „nem akar multikultit”? Vagy honnan tudod, hogy Magyarország mit akar? Az ország lakosai szerintem sokfélét akarnak, és ez így normális, ez már maga egy kis „multikulti”. A mindenféle istenek hívei meg most már jobban tennék, ha nem égig érő mecsetekkel, meg robusztus bazilikákkal kérkednének a hitükkel, hanem megfogadnák isteneik intelmeit a jóra, a békére.

  • talalom, szívesen veszek minden pontosítást, ha hiteles.
    Az alábbi linken még a népszabadságos cikkei is be vannak szerkesztve ennek a gerinctelen élősködőnek:
    https://kuruc.info/r/6/77494/

  • Figyelő!

    Megbocsáss, egy kis magyaróra:
    nem „fogadatlan protektor”, hanem f . p r ó k á t o r.
    A protektor ugyanis az a személy, aki másnak ki nem érdemelt előnyt, előnyös munkakört szerez, v. biztosít, szóval az aki valakit protezsál. Persze ez is lehet fogadatlan, de nem jellemző. 🙂 A mindennapi szóhasználatban, a szólások világában pedig ez egyáltalán nem használatos.
    Viszont a prókátort, azaz az . ü g y v é d e t . felfogadják, de a legjobb esetben is kirendelik – esetleg így válik fogadatlanná, önkéntes fogadatlanságról azonban manapság nemigen hallani…

  • T. falusi/Figyelő !

    Figyelő ez esetben helyesen – a „zsidó-keresztény vallású Európa” alatt – a zsidó-keresztény kultúrát értette, amely e két vallás közös gyökereiből kiindulva hozta létre magát, az európai kultúrát, mely alatt ma Európát, mint szellemi fogalmat szoktuk érteni…

    .

  • ˙

    Az Európai Unió eszméjét lángra lobbantó Habsburg Ottó felismerve, hogy a békének nincs más útja, e szimbolika, tulajdonképpen a „multikulti” – a nemzetek összefogása – jegyében indította útjára.
    ˙

    .
    Megjegyzés:

    Ennek az eszmerendszernek a . z á s z l a j á t . a szimbólumát gyújtotta lángra egy Kossuth-téri naci happeningen , míg egy másik példányt, egy másik alkalommal pedig a Parlamentből dobott ki a Dunába a Jobbik nevezetű „parlamenti” párt naci elnökhelyettese…

  • Dubois

    2016 január 1
    9:06 de.Tudom, mindkét szó értelmét. Egyszerüen, rém hanyagul írok s mindig későn veszem észre a hibámat. Itt sajnos, nem lehet utólag javítani.

  • voronyezs

    2016 január 1
    9:22 de.
    Köszönöm!
    Igen, így akartam írni, csak már sajnos nem tudok helyesen magyarul értelmezni…

  • Figyelő
    2015 december 31
    4:16 du.
    Úgy tű
    nik, megint nemértettél meg egy hangot sem abból, amit írtam..
    Kár..

  • charlie
    2016 január 1
    9:04 de.
    Char Lee, jókomám!!
    Kurucinfó?
    Helyben vagyunk…
    Mert előbb, vagy utóbb felismerni a madarat az öntöltős tolláról…
    😀

  • falusi

    2016 január 1
    1:48 du.Nem a magyar nemsekről írtam, hanem Európa kultúrájáról, ami a szidó-keresztény kultúrán alapszik!
    Azt hiszem te nem értettél meg engem.

  • Még annyit, hogy számtalan keresztény-zsidó házasság volt otthon. Ez sem fedi a te elveidet.

  • falusi Az öntöltős tollról jut eszembe, 1943. január 1-én halt meg az egyik legnagyobb magyar író, Rejtő Jenő. Neki tudomásom szerint nincs szobra, hiszen Ő nem gyilkolt, hanem meggyilkoltatott, tehát nem érdemli meg. 🙁
    Emlékét sosem felejtjük el. RIP

  • Rejtő Jenő írásait nagyon kedveltem, szegény ő is meghalt a deportálások idején.
    Szerintem, neki is lesz szobra előbb- utób, mint mindenki másnak.
    Igen sok tisztelője volt Magyarországon.

  • Kedves Christhopher !

    Újévi köszöntődben említetted, hogy megváltozott a lap hangneme, stb.

    Hát az lehet, de például a szélsőjobbos retorika trójai falova is azonnal be is tette az egyik, a jobb mellső pracliját az ajtón. Méghozzá úgy, hogy az egyes kommentelőik – mint pl. itt és most a charlie nevű (9.04) – látszólag egy másik téma ürügyén a kommentjükhöz csatolnak egy mocskosszájú – nemzetközileg is tiltott és üldözött – naci fájlt, a „nem én mondtam, ő mondta” alapon…

    A Kanadai Magyar Hírlap hasábjain már régebben is zajló vita során kihangsúlyoztad, hogy ne nacizzunk, s ezért Ille István sokszor megkapta a magáét tőled, mert nevén merte nevezni a gyereket… – Megjegyzem, remélem nem ezért kellett távoznia…

    Azonban annyira nem szabad, hogy átess a ló túlsó oldalára, hogy odáig menj, hogy például, mint itt fentebb charlie esetében is, bennhagyod, vagy az újabb moderátor olvasószerkesztőd, avagy netán az automata szűrőszoftver hagyja benn még a . c s a t o l t . K u r u c i n f ó . idézeteket is. Az utóbbi filter lehet, hogy rosszul lett volna beállítva? Ki tudja.

    Kérlek, ne ess például a magyar, privát tulajdonú Klubrádió hibájába Te is, amely műsorában, féltve az amúgy is teljesen jobbra billenő magyarországi – immár bevallottan is „illiberális” – médiapiac mérlegén elfoglalt sekély statisztikájú egzisztenciáját, műsoraiban kínosan és reszketve ügyel egy látszólagos egyensúlyra a bal és a jobb (beleértve a szélsőjobbot is) hangok arányát tekintve annyira, hogy bár vitázik azokkal, beszélgetős műsoraiban mégis hagyja megszólalni még a naci provokatőröket is. Azt a tolerálhatatlan antihumánus gyűlöletbeszédet amelyről már tragikus történelmi tények igazolják, hogy ennek egyáltalán nincs semmi helye az emberi közbeszédben…

    Gondolom, a diaszpórában is hasonló a helyzet, mint odahaza. Kanadában látszólag egy közösségben él együtt hungarista, zsidó, 56-os a többi egykori megélhetési disszidenssel, de már mai rendszerváltás utáni magyar menekülttel is.
    Így érthető, ha számodra nehéz a döntés, egy ilyen heterogén politikai összetételű csoport esetében, hogy a lap is fönnmaradjon. Ámde neked döntened kell. Nem csak Kanadában, de Magyarországon is – ha nem még jobban – szükség van a lapodra!

    Azért tisztelettel hívnám fel a szíves figyelmedet egy régi, szép magyar közmondásra, hogy bizony
    „Két lovat egy fenékkel nem lehet megülni!”

    Üdvözlettel: -V- 🙂

  • Voronyezs 9:46!

    Novák Előd jobbikos, der Obersturmbannführer akcióira gondolsz
    – a szólásszabadság jegyében ?

    Ez a fajta szólásszabadság arra hivatott, hogy amit fidSS nem mondhat ki, azt – adott időszakban, v. politikai helyzetben – kimondathatja árnyékszervezetével a Jobbikkal…

  • Dubois !

    Ez a fideSS – Jobbik duó a jövő koaliciója „Illeberális Unió” néven.

    .

  • Magam részéről azért jártam ide, mert nem éreztem semmiféle diszkriminációt különböző véleményekre!
    Kanadában élek közel 60 éve és megszoktam, hogy egy újság oladalain, mindenki véleménye megjelenhet, bármi a politikai álláspontja.Csak személyeskedő és intenzív kötekdő hangot nem tűrt meg.
    Én soha nem személyeskedtem, és megértettem, vagy elfogadtam mások véleményét, akkor is, ha az enyémmel nem volt azonos.
    Christopher, a kanadai szabadelvűséget gyakorolta eddig.

  • voronyezs

    2016 január 2
    2:34 de.
    Kedves voronyezs!

    Nem tapasztaltam ITT szélsőjobbos beírásokat. Az emlitett charlie beírása sem az volt. T.i. a kuruc inf.-t lehet, hogy idézte, de elolvastam az idézetet is, amiben Bencsik Andrást szídják „pálfordulása” miatt.
    Persze, az egész nem tartozik ide.
    Tőlem meg soha nem olvashattak szélsőséges írást, mert nem vagyok az. Lehet,, hogy nem értek egyet a baloldal egyes véleményével és ezt meg is írom, de soha nem voltam jobbos sem.

  • Voronyezs, az általad kifogásolt link tényeket tartalmaz, méghozzá olyanokat, amelyek egy, jelenleg ellenzéki orgánumban se jelentek meg. Na, vajon miért? Szívesen belinkeltem volna a Klubrádiót, a Népszavát, vagy a MagyarNarancsot is, de valahogy ott sem közölnek hasonló leleplezéseket. Mintha egy brancs lennének a jobboldallal, komoly sebeket nem ejtenek egymáson. És emiatt lett mára a legolvasottabb nemzeti hírportál az általad kifogásolt oldal.
    Chris, szélsőjobboldalinak gondolja Bencsiket és lapját, én ezt próbáltam visszautasítani.

  • !
    A politikai paletta egy olyan mágnespatkóhoz hasonlít, amelynek végei, sarkai, vagyis a jobb és balszélsőségei nemcsak, hogy vonzzák egymást, de sokszor egybe is olvadnak.
    Hitler is átvette a vöröszászlót, retorikájában a munkásromantikát és az ő állítólagos tőkeellenességét… Igaz, ami igaz, viszont amit tényleg és őszintén gyűlölt, az az arisztokrácia volt – különösen a Habsburgok irányában – melynek hangoztatása a baloldali eszmékkel szimpatizálók körében, nem tudván különbséget tenni az előbbiek és e-között, szintén visszhangra talált az ösztönös tömeg egy jórészének a megnyerésében.
    Annyi teljesen bizonyos, hogy a politikai szélsőségek – sajnos nem úgy, mint párhuzamosok a mértanban – tehát nem a végtelenben, hanem valahol egy belátható történelmi távon belül, és mindig találkoznak. Ilyenkor, ha rövid időre is, de minden esetben, még fuzionálnak is egymással…
    Persze, amikor e jelenség egyetlen ember életének és pályafutásának a rövid intervallumában valósul meg, akkor súlyos személyiségi és jellembeli működési zavarok megnyilvánulásának vagyunk szem és fültanúi, akár Hitler Adolf, Orbán Viktor, Bencsik András, Kövér László, vagy Vona/Zázrivecz/ Gábor esetében úgyszintén…

  • tisztelthölgyeimésuraim

    Figyel ő !
    Maga szerint az is „csak egy vélemény”, hogy mondjuk például ” annak idején jogos és indokolt volt bizonyos állásokban és az egyetemeken a zsidók létszámának a korlátozása” ? Vagy az, hogy „zsidó gyerekek nem hordhatták iskolájuk egyenruháját és jelvényét”…? stb.stb….

  • BrunszvikTeri

    Figyelő! Asszongya, hogy már 60 éve élvezi a demokratikus szólászabadságot.
    Igen, ez a észak-amerikai lehetőség megillette akár Zentai Károly kassai nyilas pribéket is (kinek a kiadatási kérelmet megtagadták), nameg Finta Imre csedőrszázados szegedi gettóparancsnokot is, és a többi hozzájuk hasonló nyilas-náci, jórészt tömeggyilkos emigráns csőcseléket is… DE a dél-amerikai földrész szintén oly szabad világában Dr Joseph Mengele auschwitzi „tudós” orvosdoktort és Adolf Eichmann SS obersturmbannführert is, a halálgyár termelési igazgatóját is, szintén háborús bűnöst.
    Az pedig, hogy ezek – a d e m o k r á c i á t . k a p á s b ó l . t a g a d ó . e l e m e k – ott mégis hallgattak, és nem éltek a liberalizmus adta e fent említett hatalmas lehetőségével – már amelyik hallgatott – az csak a kiváló mimikrijüknek volt köszönhető, melyre igazából nem is nagyon volt szükségük, hisz már eleve, „hivatalból” védte őket az a fenenagy, a Figyelő által is emlegetett szólásszabadság.
    Minden esetre érdekes jelenség, hogy ott milyen jól megfér egymás mellett az Auschwitzból szabadult félholt fogoly a hét-határon keresett náci háborús bűnössel, érthetetlen… Ez pont olyan szabadság, mint árvíznél, az egy hatalmas fatörzsön menedéket lelt és együtt továbbsodródó gyilkos ragadozók, rókák farkasok, nyuszik és egerek, valamint más zsákmányállatok látványosan „szabad együttese”… ))) 😀 (((

  • tisztelthölgyeimésuraim

    2016 január 3
    3:16 de.
    Ilyet, soha nem írtam! Kikérem magamnak!
    Én megemlitettem, hogy abban az időben, meglepetésemre, a McGill egyetemen is ezt politikát használták.
    Maradjunk az igaz tényeknél.

  • Kedves Teri, ebben igaza van!
    De itt nem csak volt nácik tudtak megélni (már szerintem mind kihalt), de volt ÁVH-sokkal is találkozhatott az utcán.

  • Kedves Adam, aki itthon szidja a kormányt annak azt szoktam mondani hogy ez egy szabad ország, el lehet innen menni. (Én 20 évig éltem az önök déli szomszédságában.) Őszintén szólva nem tudom magának mit tudnék mondani. Inkább kérdezek: Ott Kanadában miért annyira fontos hogy a magyar kormány mennyi iszlám imaházra ad ki engedélyt? Nekünk itt speciel ettől sokkal nagyobb gondjaink vannak, de ígérem hogy amint megoldottuk például a körülbelül 800 ezer roma integrálását majd evvel is foglalkozunk.

  • György
    Jó kérdés volt!

  • Hát Chris nem irigyellek. A Mandiner kitette a cikkedet, gondolom láttad. Ahogy láttad a felvetésed népszerűségét is.
    De nem is ez a meghökkentő számomra.
    Hanem egy váratlan helyről jövő viszontválasz.
    A volt budapesti zsidó hitközség igazgatója véd meg bennünket, magyarokat.
    Schwezoff Dávid. Aki, hogy finoman fogalmazzak, nem a szívünk csücske. De el kell ismernem, bátran és igazat írt. Egy jobboldali hírportálra. És szinte mindenki „tetszikeli”.
    ……
    itt a link, aki nem ismerné:
    http://mandiner.hu/cikk/20160104_schwezoff_david_a_vallasszabadsag_kepmutatasa

  • Vissza a lényeghez!
    Montrealban és más kanadai városban nem láttam mecsetet, bár itt hatványozott mértékben többen élnek muszlimok, mint Magyarországon!
    Montreali, Chester st.-en van egy iskola amit megfigyeltem, mert közelében laktam. Péntek esténként jönnek oda, de csak férfiak, fehér ruhában imádkozni, vagy összegyűlni.

  • Christopher Adam

    2015 december 29
    12:19 du.
    Szeretnénk látni, ha beírnád hány mecset van Montrealban és Ottawaban?!
    Előre is köszönjük!