Felnőtt nemzet vs. gyermeteg nemzet

2016 február 5 9:41 de.37 hozzászólás

Interjút adtam a héten a Kanadai Magyar Televíziónak (KMTV), a Skype segítségével. Maros Zoltánnal beszéltem a nyílt, őszinte társadalmi diskurzusról, illetve annak hiányáról a szervezett kanadai magyar közösségekben, valamint e közösségek gyakran elfelejtett sokszínűségéről. Például manapság kevesen tudják, hogy a harmincas években többszáz kanadai magyar tüntetett Rákosi Mátyás mellett Winnipeg városában, aki Horthy Miklós börtöneiben volt elzárva. Elfelejtettünk arról is, hogy Kanadában egy erős magyar kommunista mozgalom is működött, saját intézményrendszerével (Kossuth házakkal, egy hetilappal és egy betegsegélyező egylettel). Nem dicsérni és nem magasztalni kell ezt a múltat, de nem is szabad szándékosan eltörölni, vagy meghamasítani és azt a látszatot kelteni, hogy a kanadai magyarság ma is és a múltban is politikailag egyívású. Az interjúban még kitérek a média szerepére és helyzetére. Szóba kerül a múlt heti 888.hu-s eset, amikor G. Fodor Gábor fideszes stratéga lapja szégyenletes és teljesen erkölcstelen módon rátámadott az Magyar Szocialista Párt elnökének feleségére. De a kanadai magyar média helyzetéről is beszélünk, valamint arról is, hogy miért nem hisznek egyes közösségi hangadók a média szabadságában, miért gondolják azt, hogy a sajtó szerepe az, hogy pusztán mikrofon állvány legyen.

Továbbá kifejtem, hogy a nyílt társadalmi vita és párbeszéd – amennyiben ez civilizált keretek közt folyik – erősíti az adott közösséget és a mélyebb, valódi párbeszédet teszi lehetővé.

Ime az interjú:

37 hozzászólás

  • Távoli rokonom, Budai József is meghatározó tagja volt annak a mozgalomnak.

  • A harmincas években nemzetközi szinten még nem volt bemocskolva a marxi gondolat.
    Akkoriban még mitsem tudott a Nagyvilág a sztálini rendszer alávaló módszereiről.
    (Szerintem még az oroszok tulnyomó többsége sem.)

  • Igen, a multban volt Kommunista párt Kanadában.
    Természetes, hogy a 20.as években emigrált magyarok is hasonlóak voltak. pl. Igen sok szegény paraszt is, akik ingyen földet kaptak Kanadában.

  • Ha az ingyen földől van szó, eszembejut az is, hogy még nekünk is, 56 -osoknak ajánlottak imgyen földet Kanada északnyugati területén, ahol rengeteg megműveletlen föld van még ma is.

  • Figyelő
    2016 február 5
    11:24 de.
    És mit tudtatok volna termeszteni Kanada északnyugati területein? (North of BC, Yukon) Hóvirágot?

  • falusi, én is ezt kérdeztem! Pláne, hogy a férjem és én is elktroménök volt.

  • Christopher Adam

    Egy kis kiegészítés a fenti interjúhoz, mivel abban röviden szóba került Ille István távozása a KMH-ból. Az interjúban azt mondtam, hogy Ille István a CanadaHun.com című lapon folytatta tevékenységét. Ez akkuratus volt, Ille István valóban moderált egy fórum rovatot a CanadaHun-on egy rövid ideig, de ma tudtam meg, hogy most már ott sem szerepel.

  • Géza, ezt irod:
    „Akkoriban még mitsem tudott a Nagyvilág a sztálini rendszer alávaló módszereiről”

    Nemrégen kb én is ezt irtam a sztalinizmusról és akkor leszóltál.
    Felhomályosultál időközben?

  • Figyelő
    2016 február 5
    12:48 du.
    Most megleptél..
    Nemtudtam, hogy a technikumokban mérnöki diplomát is adtak…

  • Göllner András

    Érdekes beszélgetésnek lehettünk a tanúi. Azt hiszem ebből a beszélgetésből is jól látszik, hogy Christopher Adam nem egy”zsigerből magyarellenes” fiatalember, nem a „sátán szövetségese” nem egy „gyülölet által fűtött közösségromboló”, mint azt Bede Fazekas Zsolt vagy a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének vezetői hetente terjesztik róla, és mindazokról, akik a magyarságot nem kizárólag a FIDESZ-KDNP-JOBBIK nézetei szerint értelmezik.

    A KMH, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta, az ottawai Magyar Fórum vezetői, ellentétben a Bede-Fazekas, Feszty Dániel és Ódor Bálint magyar nagykövet által megvezetett hangoskodókkal szemben, nem azon fáradoznak, hogy kizárják a kanada magyarok köréből a Bede-Fazekas féléket, az egyívású szemléleteket pártoló embereket, hanem azon, hogy kiszélesítsék a közösségi nyílvánosság határait. Békés egymásmellett élésre, nyílvános párbeszédre búzditják a magyar diaszpóra szervezeteinek véleményvezéreit. Azt kérik, hogy legalább abban fogjunk össze, hogy lehetőséget biztosítsunk kanadai magyar testvéreinknek, hogy szabadon, civilizált módon, torzítás nélkül és bátran mérlegelhessék az egymástól eltérő nézeteket Magyarország és a kanadai magyarság életével, jövőjével kapcsolatos kérdésekben. Maros Zoltán interjúja ezt a célkitűzést nagyszerűen szolgálta. Bár csak több ilyen riport készülne azokkal az emberekkel, akik nem kizárólag a FIDESZ kottája szerint muzsikálnak kanadában vagy Magyarországon.

  • Kedves Christopher Adam!
    Tudnál információt adni, mi történt Ille Istvánnal.
    Köszönettel.

  • kisferi:
    Meglehet nem figyeltem eléggé az írásodra.
    Aminek az lehet az oka , hogy túl sok szokott lenni benne a csúsztatás , valótlanság.
    Ezért az ember hajlamos átsiklani a benne lévő apró igazságokon.
    De ha megtennéd hogy idemásolnád azt a részletet írásodból és a válaszomat is…had gyakoroljak még mélyebb önkritikát…

  • “Például manapság kevesen tudják, hogy a harmincas években többszáz kanadai magyar tüntetett Rákosi Mátyás mellett Winnipeg városában, aki Horthy Miklós börtöneiben volt elzárva. “
    Az 1930-as években, az aljas, degenerált nácik faji alapon hirdették a saját magasabbrendűségüket és evvel szédíttették a jó népet – a ‘kommunisták’ pedig valami haladó világnézetet hirdettek a “dicsőséges proletár diktatúrájukkal” – közben titokba burkolva az igazi gyilkos tolvajkomcsigengszter mivoltukat és sajnos ezeknek a beteg elméknek, világszerte, sokan bedőltek. Ezeknek a hazugságoknak a végeredménye egy világégés lett – emiatt 1945-ben hazánk újból a térdein találta magát, szétbombázva, eltiporva, kirabolva, ellepve véres mancsú szovjet, hazug bolsevik gengszterekkel. Ez idők szörnyűségeinek még ma is isszuk a keserű levét ! Igen, bizony még ma is !
    A történelem kristály tisztán bebizonyította a jól ismert közmondást; ‘A hazugság a gyöngék fegyvere’ !

  • K. pityipalkó !

    Egyelőre, Marx még mindig nem járatta le magát, legföljebb azok a kalandorok, akik visszaéltek a nevével.

    Viszont te és a te horthysta, tőled idézve: „véresmancsú” tolvajnáci és gengszter elvbarátaid, még egy őrült hadüzenettel is egy értelmetlen háborúba beugorva békés városokat, falvakat feldúlva és olyan kivégzettekkel feltöltött tömegsírokat hagyva maguk után, akik csupán
    . h o n v é d e l m e t . folytattak a saját hazájukért támadó tengelyhatalmak és csatlósaik – mint pl. Hitler utolsó csatlósa, Magyarország – ellen is, aztán e vitéz csapatok ama fenenagy vitézségükben összecsinálva magukat és vele a hazafelé vezető utat, hazáig rohantukban még lebombáztatták ezt az országot, a fővárost, a nemzetközi jog szerint is jogosan, végsősoron védekező és csak visszavágó szovjet, amerikai és angol szövetségesekkel…

    Ergo, így aztán, a Ti 25 éven keresztül(!) sulykolt demagóg nacionalista, irredenta, meg antiszemita dumáitoknak, azaz hazugságaitoknak bedőlve, ez az ország és vele a nemzet* is 1945-ben már tényleg romokban hevert…
    ˙

    .
    * Aztán,ráadásképp még ezeket a romokat jó magyaros alapossággal, mekcsonkítva
    600’000 magyar
    állampolgárunkkal is. Utóbbiakat a legyilkolásuk előtti pár hónapban még a vagyonuktól is megfosztotta Magyarország. A történettudomány nem tud arról, hogy ezt a 0,6-milliót
    valamiféle „tolvajkomcsigengszterek”, ahogy azt nyilaskám, te állítod, tették volna… Ezt a történelmi tényt is a rablógyilkos horthysta jól megdolgozott „elvi” előkészítés és gyakorlat produkálta.

    .

  • Aptyuka
    Miután felfedeztem a KMH-ot (egy barátnőm tanácsát megfogadva), visszaolvastam benne pár hónapot. Felfedeztem egy bizonyos Ille Istvánt, akinek stilusáról nem lehet nyilatkozni arcpirulás nélkül. De miután eltünt, a KMH egy élvezhető, érveket egyeztető normális on-line ujság lett.
    Ille István utolsó megnyilatkozása „barlev” urnak szólt: „Ami a hülyeségeket illeti, éppenséggel a maga vad cionizmusa is azok közé tartozik.” (Okoskodás…2015.nov.20.)
    Üdv’, E.

  • Voronyezs:
    Valahol azt olvastam , hogy a Szovjet hadvezetés pont úgy akarta bevenni Budapestet ahogy később Berlint:
    Nehéz ostromágyúkkal gyakorlatilag letarolni , a minél kisebb ellenállás és véráldozat érdekében.
    Már készültek Budapest határában a vasbeton alapzatok a lövegek alá.
    Az utosó pillanatban Sztálin lefújta és elrendelte hogy Budapestet házról házra kell bevenni a lakosság lehetőség szerinti megkímélésével.
    Így is történt.

    Valami miatt a bajszos tömeggyilkos diktátor , Sztálin , kedvelte a magyarokat….ki érti ezt ?

  • Geyza!

    Így történt.

    …Ámde a fanatikus németmagyar náci „v é d ő k” az utolsó csepp vérig – pontosabban a lakosság utolsó csepp véréig – harcoltak, hogy egy részben sikeres kísérlettel a gyűrűből kitörve éppen a polgári lakosságot hagyják cserben…

    Íme hát, ez lett a negyed évszázados horthysta hazaffyság szimbólikus záró mérlege.

    .

  • Úgy tudom, németek akartak kitőrni, mindet megőlték.

    A házról-házra való harcot, átéltük, de nagyon nehezen!

  • Figyelő!

    A kitörés évfordulóját a rendszerváltás óta, korhű egyenruhákba bújt,hazai ncijaink – minden esztendőben nagy hírverés és csinadratta közepette – megünneplik…

    Emlékszem az elsőre – még az Antall József vezette kormány idjén – az ország főterén, a Kossuth téren egyenruhás (nyilasok) egykori design szerinti rohamsisakokban egy szabályos katonasírt kialakítva – sírhantfejfával, azon egy előbbi stílusú páncélsisak – majd koszorúzás… A rendőrség a fülebotját sem mozgatta – virágozzék minden virág. A náci is.
    Hát kérem,ez a demokrácia ugyebár Chris…

  • Chris, nagyon tömören, tisztán mondtad el véleményed. Göllner András minden sorával egyetértek.
    Voronyezs és Géza, nagyszerű adalékok! Köszönet azoknak is akik ezt kiprovokálják belőletek:)

  • György Lázár

    Gratulálok! Egy megjegyzés. Az USA-ban a magyar emigráns szervezetek az 1950-es évekig inkább baloldaliak és progresszívek voltak, a változás akkor történt amikor az 1947-48 és később az 1956 után érkezett bevándorlók úgy gondolták, hogy kommunista ellenességgel jópontokat szerezhetnek, sőt, azzal elfedik saját kommunista, horthysta esetleg nyilas múltjukat. De a másod- és harmadgenerációs magyarok, akik már nem beszélnek magyarul, mindig is demokraták maradtak. Én úgy gondolom, hogy itt az USA-ban elindult valami, és az Orbán-kormány erőfeszítései ellenére az inga lassan visszalendül oda ahol a magyar emigráció mindig is volt…

  • Lázár Gyuri :
    Erről írtam korábban:
    Mit érdekli egy amerikában született magyart a honfibú ?

    Hacsak nem hungaro-mazochista . Új psichológiai szakkifejezés! Most találtam ki .

  • Géza.
    A sztalini/orosz „kommunizmus” (1988-ig az utód rendszerével együtt) az ördög birodalma volt (ahogy azt Ronald Reagen mondta volt).

    Nem tudom pontosan vissza idézni, de kb azt irtam korábban, amit itt fentebb te is: “Akkoriban még mitsem tudott a Nagyvilág a sztálini rendszer alávaló módszereiről” és ugyan ezért lehülyéztél. Nem számit, jobban vagyok értesülve-:)

    ps: Ajánlom ismét figyelmedbe és mindenkiébe Isaac Deutcher „Sztálin” c alap művét. Sokan hivatkoznak rá.

  • Csak a probléma most az, hogy miért is kezdtünk el ezen az oldalon Horthyn és Sztálinon foglalkozni?
    Érdekes, azt hittem, hogy ez egy aktuális napi fórum…

  • kisferi:
    És most mitakarsz ezzel?
    A Rákosi-korszakban már kezdett kitudódni a sztálinista erőszak.
    Azé nem ’88-ban vót azse’…

  • György Lázár

    2016 február 8
    7:57 du.
    Sem Chris sem Göllner nem menekült a kommunizmusból, mint az 1948-ban a magyar katonatisztek és 56-ban a forradalmárok.
    Az előbbiek már lassan kihaltak, az 56-os-ból még él néhány.A magyar amerikai és kanadai bevándorlók, igen sok szinben és sok multat hoztak magukkal.
    A legkorábbiak pedig szegény föld nélküliek voltak.

  • Még megemliteném, hogy a másod és harmad generáció már amerikai és kanadai, ahogy az már várható volt.
    Ők meghallgatják esetleg szüleik emlékeit, de nem tudják azokat átélni. Ők már nem magyarok, ha beszélik is a nyelvet.

  • Figyelő:
    ÉS nem ez a helyes dolog?
    Az embernek az a hazája , ahol született, szocializálódott.
    Vagy amit választott magának.
    De utóbbi alól a magyarok többsége kivételt képez , mert láthatóan képtelenek elfogadni új hazájuk szellemiségét.
    (És még a fajmagyarok köpködnek más bevándorlókat pusztán a származásuk miatt.)

    A hazai Horthy-féle zsidóüldözések elől sok rokonom távozott annó az USA-ba.
    Mikor a hetvenes évek elején végre lehetett rokonlátogatás céljából kiutazni innen a ” legvidámabb barakkból” , néhányan kihasználták és kimentek egy-két hónapra Amerikába.
    Mikor visszatértek azt mesélték -többek között- hogy a magyarokat nem akarják befogadni az amerikaiak. Nem barátkoznak velük , nem hívják meg magukhoz.Csakis a munkahelyi érintkezésre szorítkoznak.
    Az ember azt hinné hogy azért mert rasszísták ott a helyiek.
    PEdig fenét.
    A magyaroknak rossz híre lett akkoriban azért mert a világfájdalmukat megpróbálták ráterhelni másokra.
    Arra pedig nem vevő a nyugati embertípus.

  • Gejza, rosszul látod.
    A balos kulföldi magyarok terjesztettek, sőt még ma is mindenféle rágalmakat, rossz hírünket Magyarországról. Ezért talán, sokan előitélettel voltak. Tudomásom szerint, mind az USA-ban, mind Kanadában ez megváltozott.

  • Ja,. és minden becsületes magyar prosperal Kanadában és UsA ban.
    Nem értem a váda. DE egy magyarnak még sincs sok közös témája egy amerikaival, vagy kanadaival. Az autón és a job-on (álláson) kivül.

  • Figyelőkém:
    nem ÉN tudom akkor rosszul, hanem a hetvenes évek elején New Yorkban élt rokonságom tudta -szerinted- rosszul.
    Biztosan hülyék voltak szegények.
    (Egyik orvos , másik könyvelő volt. Már rég nem élnek.Ők még a Horthyzmus elől tudtak kimenekülni, felnőtt fejjel, amikor még lehetett. )

  • Chris, mi van a lap konekciójával?
    Nekem csak ilyen nehéz kinyitni a linkeket?

  • Hadd kérdezzem itt meg – nem ide tartozik, de hol áll a Hosszú Katinka ügy? Valahol leakadtam egy hónapja.

  • Geyza!

    Pontosan ez a „világfájdalom” az, amelyet a magyarok úgy általában hordoznak szerte a nagyvilágban, legyen az az USA, Kanada, vagy Európában bárhol, ahol feltűnnek!
    Nem szeretnék folyton visszautalni K.Á.-ra de ha egyszer muszáj, mert hiszen pontosan erről szólt az a a sokat vitatott cikk, mely miatt a sok fajmagyar kikészítette az írót!
    Épp azt hangsúlyozta benne, hogy a magyar ember képtelen szembenézni a múltjával, képtelen elismerni és felismerni a hibáit, bűneit, és amíg ezt nem teszi meg, amíg nem ismeri fel a felelősségét, nem néz szembe vele és nem kér érte őszinte szívvel bocsánatot sosem fog megnyugodni és sosem fogadják el teljesen!
    A folytonos kibúvókeresés, a magyarázkodás, a másokra mutogatás nem tesz minket szimpatikussá sehol a világon,viszont óvatosságra int mindenkit – velünk szemben!

    Mi mindig, mindenhol csak áldozatok voltunk, minket mindenki csak bántott, mi soha semmiről nem tehettünk és sosem értjük mi baja velünk a világnak, hiszen mi készek vagyunk „prosperálni” mindenkivel – ennek ellenére az USA meg a kanadai polgárral is csak autókról meg Job-ról tudunk értekezni? ( By Figyelő)

    Nem tudom te személy szerint olvastad e K.Á.hivatkozott írását, de ha esetleg nem, a neten az Amerikai Népszavában megtalálod teljes terjedelmében – nem túl hosszú de nagyon igaz!( ha gondolod én megkeresem mert elmentettem valahova és belinkelem)
    Bármiről van is szó itt, a KMH-cikkeihez kivétel nélkül hivatkozási alap lehet ez az írás!

  • Besancon
    Van valami különbség K.Á. és a bevándorló magyarok között, minden időben.
    K.Á. Kanadában született és néhány évet töltött gyerekkorában Magyarországon. Nagy különbség az emlékek között már megvan. T.i. sok magyar bevándorló átélte a náci és komcsi időket odaát, a II.Világháborút stb., s van némi fogalma arról, hogy mi volt igazából a múltban.Ezért tudja értékelni az USA vagy Kanada vendégszeretetét, ahol nem számít kinek mi volt az apja, vagy ő személyileg mit tett szülőhazájában.
    Kanadában élek közel 60 éve, de sokszor nyaraltam az USA-ban is. Soha nem éreztem náluk a megkülönböztetést vagy idegenséget! Ami az egyéneket illeti, én az öreg magyarokról írtam, akik valóban nem folytak bele a helyi társadalomba. Így van a legtöbb olasz, német stb. bevándorlóval is.Barátaik többnyire hasonló emberek, multukkal, családukkal együtt. Persze, a gyerekek, unokák már egészen mások, ők felvették az iskolákban, barátokkal a kapcsolatot és tartják is.

  • Mellesleg, én nem Kertész Ákosról írtam a K.Á. röviditésben, hanem Khristopher Ádámról.A félreértések elkerülése végett.

  • Besancon:
    De még mennyire hogy olvastam Ákosbácsi cikkét !
    Olyan az nálam mint másnál a szentkép .
    Ki van téve.