Az esélytelenek nyugalmával – Egy diktatúra nem véletlenül diktatúra

2016 február 6 8:19 de.75 hozzászólás

Egy diktatúra nem véletlenül diktatúra.

Nem a nap, a szél és az eső hozza létre, és végképp nem a jó szándék. Diktátor hozza létre, és élete főműveként tekint rá.

A diktátor nem a családjára, a gyerekeire büszke, hanem arra, hogy sikerült olyan rendszert felépítenie, amely tönkreteszi mások családját, mások gyerekeit. És ez így logikus, a diktatúra nem arra van, hogy te társadalmilag jól érezd magad benne.

Az egy másik műfaj, másik rendszer.

Éppen ezért hiába is mozgolódnak a tanárok, hiába szeretnék, hogy szűnjön meg a KLIK, de minimum legyen a jövőben diákbarát. Ez képtelenség, mert az magát a rezsim létét veszélyeztetné.

A diktatúra egy elveszett és elkárhozó lélek emlékműve, és az alkotó nem fogja önként lebontani.

A KLIK pedig a diktatúra egyik frontvonal erődje, a szabad és alkotó gyermekelmék kijelölt pusztítója, ezért a rezsim nem mondhat le róla. Nem azért hozta létre Orbán Viktor, hogy közkívánatra szélnek eressze sok kis cinkosát. Az iskolaigazgatók majd kapnak egy méterrel hosszabb pórázt, és közben a közszolgálati adókon a „komcsi” tanárokat fogják gyalázni.

Egy fegyelmezett diktatúra hétköznapjai.

Despair / Peter Bethanis

Despair / Peter Bethanis

Aki ezt hat ilyen év után még mindig nem látja, nem érti, és valóban azt feltételezi – miként a legutóbb épp tegnap az egykori szabaddemokraták oktatási szakértője –, hogy Orbán Viktor is egész biztos jót akar, az olyan, mint a férj, aki a feleségét rajtakapja egy férfival, aztán csak álldogál az ágy előtt, míg végül az asszony rászól, hogy most a szemednek hiszel vagy nekem.

Rossz ügyet szolgálnak, akiknek bírálata továbbra is azon alapul, hogy a kormány talán nem tudja, milyen az eredményesen gyógyító egészségügy, a versenyképes gazdaság vagy a jövőszempontú oktatás, ezért úton-útfélen magyarázzák, hogyan lehetne jobbá tenni a kórházakat, az iskolákat, a hazai vállalatokat. A diktatúra vastag falairól visszaverődő „jó tanácsaikkal” csak a rezsimet erősítik, mert segítenek elfedni a bajok okát és forrását.

Mi az ok? Mi a forrás? – sír fel az asszonykórus, és Milton sátánja röhögve felel nekik: „Jobb a pokolban uralkodni, mint a mennyben szolgálni”.

Vagy talán a KLIK tévedésből vert szét mindent, ami a humánus és eredményes közoktatáshoz szükséges? Például a nevelési tanácsadó rendszert? Tévedésből alkalmaz sok iskolában fejlesztő pedagógusok helyett rendőrt, aki a bűnmegelőzésről „tanít”? Tévedésből hozzák kényszerhelyzetbe nehézsorsú fiatalok tízezreit, hagyatják ott velük az iskolát, hogy aztán betereljék őket a magyar közmunka rabszolgarendszerébe, ahonnan nem vezet kijárat az életbe?

Tévedésnek nem sok ez egy kicsit? És főképp, nem halálos?

Hajrá tanárok, de azért illene tudnotok, hogy diktatúra és szabad oktatás nem létezik egy légtérben, és a diktatúra-demokrácia harcot sem lehet szakmai vitákon keresztül megvívni. Még a Klubrádióban sem.
Hát akkor hol és hogyan?

Őszintén? Nem tudom, de Horn Gábort ne kérdezzétek, mert ő biztos tudni fogja.

Bruck András

75 hozzászólás

  • A Klubrádió mostanra már határozottan a FIDESZT erősíti.

    Ja és a Magyar Nemzet c. kiadványt reklámozza ahogy csak bírja.

  • Aki tehette, már elmenekült, a maradék pedig Csipkerózsika álomba merül a töviskerítés mögött.

  • Nem pontosan tudom mi megy, de erdekes, hogy a noverem, aki Magyarorszagon meg jelenleg is tanit (nyugdijba mehetne, de gondolom nem akar) epp tegnap irt a faszbukon nekem, hogy legutobb ugy kapott fizetesemelest, hogy attol 40 000 forintal kevesebbet keres.

    Mondjuk ilyen viccet itt Kanadaban is csinaltak az egyik volt munkahelyemen, de a fizetescsokkenes nem volt ilyen drasztikus utana.

    Ugyanakkor elmondhato az is, hogy amig Kanadaban egy teljes allasban dolgozo tanar minimum 60 000-ret keres evente, egy orvos minimum 200 000-et, addig a minimum oraberbol csak ugy lehet megelni, hogy valakinek ket munkaja van, vagy feketen dolgozik es szedi a cocjalis segelyt mellette. Esetleg 5-6-an osszekoltoznek egy kicsi lakasban.
    Ezzel nem a tanaroktol, vagy az orvosoktol, vagy a tobbi allami alkalmazottol (akiknek az atlag evi beruk 100 000 felett van kicsivel) sajnalom az embernek valo fizetest, hanem a total kozombosseget fajlalom azok irant, akiknek az adojabol sikerul ezt osszehozni. (Bar ez sem igaz, mert Kanada is total el van adosodva, tehat igazabol kolcsonokbol van ez is megoldva, ami egyszeruen esztbonto.)

    Tehat, amikor Orban es tsai. nem hajlandok meg jobban a szakadek szelere allitani Magyarorszagot azzal, hogy az allami dolgozoknak aranytalanul magas fizetest adnak, tkp. lehet, hogy nem is kovetnek el olyan nagyon nagy bunt.

    A bun inkabb az, hogy nem csak a tanarok es orvosok keresnek nevetseges osszegeket Magyarorszagon, hanem szinte mindenki, kiveve azokat, akik az eppen uralmon levo part vezetoihez kozel allnak.

    Talan azert kene sztrajkolni ma Magyarorszagon, hogy atvilagithatova valhassanak az ugyvitelek. Ez viszont – erthetoen – egyik politikai partnak sem erdeke. Meg a szakszervezeteknek sem.

  • The New York Times egy nagyon érdekes, jobban mondva egy tanulmányos cikket tett közzé 2015 Május 25-én.
    A cikk címe: The New Dictators Rule by Velvet Fist.
    By SERGEI GURIEV and DANIEL TREISMAN.
    Az új diktátorok bársony ököllel uralkodnak.
    By Szergej Guriev és Daniel Treisman.

    Pont az ami hazánkban megy végre napról-napra Orbán ügyeskedéseivel!

  • Szomorú tények ezek.. Ismét Bruck András magaslik ki az ellenzékből.
    Bizony a Klubrádiót kicsinálták.. Egy kis tulajdonos váltás az árnyékban, és vége.. Sőt, így még rosszabb, mint volt..

  • Bruck Andrást azért szeretem olvasni – túl azon, hogy határtalanul tisztán és élesen lát dolgokat – mert mindig felhívja a figyelmemet valamire amit már láttam, éreztem,gondolkodóba ejtett, de sohasem tudatosult igazán bennem.
    Az egyik a KLIKK felszámolása! Míg a NER mint olyan létezik, azaz „érvényben van” addig a KLIKK szempontjából tök mindegy, hogy megszüntetik e vagy sem. A”nemzetiegyüttmáűködésrendszere” ugyanis totális központosításról szól, mindenhol és minden területen, tehát egyértelmű hogy ez alól az oktatás hatalmas szelete sem lehet kivétel!
    Nem elég tehát a KLIKK ellen harcolni, ezt gondolom az intelligensebb, gondolkodóbb pedagógusok úgyis tudják, aki meg kevésbé fogékony minderre az reménykedik, de vajon miben?
    A másik, Horn Gábor számomra is meglepő szelíd megbocsátása, ha nem is lojalitása, de az a mindent megmagyarázni tudó elnézése, ahogy kezeli a kormány, azon belül az oktatásügy jelen kérdését! Én nem ilyennek ismertem Horn Gábort, míg a Szabad Demokraták oktatási kabinetéért volt felelős, ill. azt irányította, lényegesen tisztábban látott, őszintébben és sarkosabban fogalmazott! Az elmúlt hónapok alatt viszont nem először nyilvánította ki pl hogy nem ért egyet Magyar Bálinttal, aki a kormány egész tevékenységét maffia módszerekhez hasonlította – szerinte ugyanis sokkal inkább egy fajta paternalista – párt állami időkre emlékeztető mindenről és mindenkiről való „gondoskodás mód” jellemzi,legfeljebb nem észleli a dolgok visszásságát, eredménytelenségét, de bizonyára jót akar! Miért tételezi fel mindezt a kormány, alias Orbán Viktorról, az eddigi történések és cselekedetek ismeretében ? Mint aki nem itt él, nem itt tanított, vezetett oktatási intézményt, és nem itt járatja iskolába ma is, kiskorú gyermekét! Azt azonban ő sem vitatja, hogy az önös érdekeken alapuló „mi mindent jobban tudunk, azt is mi jó nektek, és majd mi megmondjuk és meg is teremtjük” elve mekkora károkat okozott és okoz mindaddig míg gyökeresen meg nem változtatnak mindent!
    Nagy csalódással figyelem miket hord össze, és azt végképp nem értem mi a szándéka mindezzel?

  • Miklos Banfi:
    Pénteken a Drágabolgárúr 15 perc leforgása alatt négyszer (4) emlegette fel a Magyarnemzet c. kiadványt.

    Szombaton volt valami sajtó-jemboree különféle újságírókkal , köztük a Magy.Nemz. c. kiadvány valamelyik oszlopos tagjával.

    Ritkán van az már hogy egy beszélgetést végig bírok hallgatni..

    Ja , a fél óránként leadott kb 10 perces Híradóban idönként 4-5 percet beszél valamelyik „tényező” .

    Hát ki bírja ezt hallgatni ??!

  • Moshe Akiva jol latod a helyzetett. Itt, egy orvos 3-szor tobbet keres mint egy tanar, ess ez a normalis. A rendor is evi 100 korul keres. O is megerdemli. Igaz, nem epitenek minden faluba stadiont. Nem ismerem az orvosok fizeteset Magyarorszagon, de ott is 3-szor tobbet kene keressenek mint a tanarok. Akkor nem lenne csuszopenz.
    Tenyleg jo lenne egy normalis ellenzek Magyarorszagon, aki feltudna karolni az elegedetleneket. Csak ahoz egy nemzeti, egyseges baloldal kene. Az meg nincs.

  • Csak megjegyezném ITTHONRÓL…hogy a Magyar Nemzet többször is
    és „nem kicsit” bírálja a kormányt iróniával,több esetben volt köztük nézeteltérés
    vita,beszólás,ennek ellenére létezik,sőt megjelenik,mert ugye ha sokan kételkednek is benne,azért itthon demokrácia van bizony!!!!!
    Ha időnként olvasnák is,amit kritizálnak kevésbé lenne „égő” !….

  • Hogyne Idióta Marcsi !
    Mert a Magy. Nemz. a Simicskáé .
    Tudod ki az egyáltalán ? ( Szerintem nem , ilyesmi már nem fér be a borsónyi agyadba..)

  • Az,hogy egy jobboldalinak tartott lapban csak kormánypárti cikkek jelenhetnek meg bizony nagy tévedés,több szélsőbalos közéleti ember
    mellett az olvasók véleménye is megoszlik és érdekes hozzászólások
    jelennek meg a lapban!

    Na erről ennyit!

  • Figyelj te szerencsétlen:
    A Magyar Nemzet pillanatnyilag NEM kormánypárti !
    Mondtam hogy a Simicskáé !
    Értesz te egyáltalán magyarul ??!

  • Kanadában is volt a tanárok sztrájka és tűntetése a múlthéten!
    semmi kűlönös nincs benne,a pedagogusokat mindenűtt
    rosszúl fizetik!

  • Aszongya ” szélsőbalos közéleti ember ”
    Ennek az idiótának most tényleg kezd elgurulni a gyógyszere…

  • Geyza!

    Én ismerem az itthoni politikai tényezőket,embereket,konfliktusokat
    meg Simicskát is,(képzeld)de ha diktatúra lenne akkor nem jelenhetne meg ilyen,meg a hasonló ,de sokkal szemetebb és hazugabb cikk,mint a baloldali sajtóban….
    Megint kitettél magadért te klinikai (és ráadásul bunkó)eset!
    Nekem van agyam,nem úgy mint neked, aki eleve génhibával születtél…talán a múlt megpróbáltatásai…..
    Nem „vagy genetikailag alattvaló „,de barom és sérült igen!

  • Figyelő!

    Itt sokaknak van szüksége gyógyszerre,csak az a baj,hogy nem jártak orvosnál,a környezetük meg eltűri őket(mert sokszor hasonlók),tudod a régmúlt rémtettei…. miatt sok sérült,menthetetlen ember született meg sajnos,akiknek nem lett volna szabad4
    Akármit is írsz itt sokan görcsösen erőlködnek,sértegetnek….de
    meg kell nézni,hogy kik?Szerencsétlenek!
    Ezek közönséges hazaárulók,akik tájékozatlanok (ami nem mellékes)de
    még közveszélyesek is!Néha üdítő,ha a normálisak is hozzászólnak,de sokan feladják(lehet,hogy igazuk van)mert tudják
    hogy nem érdemes elmebetegekkel vitatkozni,az elmegyógyintézetben sem teszik ezt, inkább kapnak egy szurit….aztán lenyugszanak!

  • Ja és Gőgös Zoltán 2014-től az MSZP alelnöke,régebben államtitkár
    volt.. és most országgyűlési képviselő,csak a gyengébbek (Geyza)
    kedvéért ,aki nemrég azt írta „ki a franc az a Gőgös?”na ennyire
    képben van,annak ellenére,hogy a baloldalt dicsőíti…..szerencsére messziről….
    Nem érdemes tovább elemezni a dolgot(pláne őt)így is sok időt pocsékoltam az oldalra,de persze csak a reklám alatt,mert jó és vidám filmet néztem,ami kárpótolt az ilyen szerencsétlen,primitív ….emberektől származó idétlen „hozzám”… szólásokkal szemben!
    Ezután is írok,de csak a normálisoknak válaszolok,mielőtt hasonló
    szintre süllyednék….!

  • Marcsi kedves:
    Ez egy szállóige , eredetileg úgy hangzott:
    ” És ki a fene az a Gyurcsány ? ”

    a MAI időkben ezt nem tudni totális politikiai analfabétizmusra vall és nem ÉRTENI azt hogy én miért alkalmaztam e szállóigét az általad minden bizonnyal közelről is jólismert Gőgösre ,a humorérzék beteges hiányát jelzi.

    TE egy totálisan unalmas idióta vagy . Sajnálom ez van.

    (Ugyanis vannak érdekes , sziporkázó kedves idióták is. De te egyszerűen borzalmas vagy.)

  • Figyelo, azert a tanarokat jol fizetik Kanadaban, bocsi.
    Plusz vakacio nem 2 het vagy 3. Szerintem Magyarorszagon sem a fizetes a legnagypbb baj, hanem a tulsagos kozpontositas.

  • Andor Mihály

    Horn Gábor nem először fejteget ilyesmit:

    http://hvg.hu/velemeny/20141222_Orban_es_a_kozjo

  • Marcsi tökéletes Kádár-kompatibilis nemzetpolgár. Sokan vannak ilyenek. A hetvenes évektől már sok kemény bírálat megjelenhetett, két tabutéma volt: az egypártrendszert és a szovjet-blokkhoz való tartozást nem lehetett megkérdőjelezni. De nyugodtan lehetett bírálni a „helyi kiskirályokat” (főként, ha föntről megérkezett a kilövési engedély is). Évek kellettek, hogy az ember rájöjjön: az egypártrendszer működési zavarainak nem okai a kiskirályok, hanem következményei. Orbán egypártrendszert épít, amit az ún. jobboldal felszámolásával kezdett el. Tökmindegy, hogy kliknek vagy sittnek hívnak egy központi vízfejet, ami elszívja a pénzt, a szellemi erőforrásokat az oktatás elől, és rózsa vagy krizantém a neve a pellengérre állítottnak. A lényeg, hogy magát az korlátolt elvet ne lehessen megkérdőjelezni: vagyis azt, hogy az állam dolga a köznevelés. Mert nem véletlenül nevelés és nem oktatás a neve – a magyar nyelvben jelentős a különbség a kettő között.

  • Misi! Horn (G)a ’94-’98 közötti kétharmados (72%-os) MSZP-SZDSZ többség idején nagyon tudott aggódni a demokráciáért, később is a koalíciók idején rögtön diktatúrát kiáltott. Pl. amikor a tanárok óraszámát 18-ról 20-ra emelték. (Ma ez 26 és 40 órát kötelező az iskolában tartózkodniuk.)

  • akarki Figyelő!

    Itthon az utóbbi időben összesen 40 %-os béremelést kaptak,míg a nyugdíjasok 1,6 %-ot….na van egy kis különbség,talán a realitás és
    a lehetőségek talaján kellene maradni…..Ők és mások tudnak tüntetni,zsarolni…az idősek nem!de most tárgyilagos vagyok,jelenleg nem erről szól a mese,hanem a rossz tananyagról,tankönyvekről,túlterheltségről,önállóságról stb és ebben igazuk van.Régen köztük dolgoztam,mint írtam 20 évig,most meg a barátaimtól ismerőseimtől kapok hiteles információkat!

  • Ja Geyza meg megint magában beszél,és magyarázza a „bizonyítványát”
    ami talán nincs is neki(vagy „szerezte”)Ő itt az egyedüli főokos ,aki
    mindenkinek megmondja a „tutit”,de senki nem kíváncsi rá.

  • Marcsi
    2016 február 8
    12:20 du.
    Hölgyem.
    Egyszerűen döbbenetes, hogy ön, aki ott él, naponta olvas újságot, néz tévét nemérti, hogy a sztrájk nem a pedagógusok fizetéséről szól..
    Más.
    A pedagógusok fizetését 2O13-ban 6O%-on bruttósították, ez kb a minimálbér kategória. 2O14-ben és 15-ben is a fizetések átlagosan 3.5%-al emelkedtek.
    Ez kicsinyég messze van az ön által mondott 4O%-tól.

  • Falusi!

    Képzelje értem,sokáig köztük dolgoztam…,igyekszem politika mentesen tárgyilagosan hozzászólni.
    Most valóban nem a fizetésemelésről szól a történet,de azért nagyon köszönöm,hogy tájékoztatott,….több a témával kapcsolatos cikkhez is hozzászóltam,csak értelmezni kell…!

  • Az itteni pedagogusok viszont örülnek, ha 2 %-al emelkedik a fizetésük. Itt is is volt a napokban tűntetés a pedagogusoktól, kedves falusi.

  • ja és Kedves Falusi a kötelező óraszámról se feledkezzen meg,ami ugye 22-26 óra,felette túlóradíj jár,míg másoknak minimum heti 40 óra…..és azért kapják a fizetésüket!
    Régen 20 évig képben voltam,most meg nem csak a TV-ből,de ismerősöktől,barátoktól is igyekszem tájékozódni.
    Azt hiszem bőven eleget foglalkoztam a témával,most meg nyugdíjasként más is érdekel,igy elbúcsúzom!
    Soha nem mondtam,hogy mindent tudok(mint itt egyesek pláne messziről,magukról ezt állítják)se talán kicsit többet,mint akik
    itt osztják a „tudásukat”

  • Figyelő, Marcsi!
    Minek szólnak bele olyasmibe, amiről teljesen tájékozatlanok? .
    Ha legalább arra vették volna a fáradtságot, hogy ugyanebben a topicban elolvasták volna Moshe Akiva (febr.6. 10:04 du.) hozzászólását, ahol írja, hogy „…a noverem, aki Magyarorszagon meg jelenleg is tanit (nyugdijba mehetne, de gondolom nem akar) epp tegnap irt a faszbukon nekem, hogy legutobb ugy kapott fizetesemelest, hogy attol 40 000 forintal kevesebbet keres.”

    Jelenleg Magyarszágon a pedagógusok heti minimális óraszáma 26 óra, de kötelesek az iskolában minimum heti 36 órát eltölteni. Helyettesítésért, túlmunkáért, szakkör vezetésért, stb. semmiféle túlóradííj, pótlék, díj nem jár. Ha a minimális heti 26 ra helyett 36 óra megtartására utasítják őket, egetlen fillér pluszt nem kapnak. A nyári szünet alatt beoszthatják őket 30 nap ügyeletre, pluszpénz ezért se jár.

    Önöket szemmel láthatóan a legkevésbé sem érdekli a valóság, csak a saját hamis rögeszméiket szajkózzák.

  • A pedagógok mostanra már teljesen kivannak akadva.

    Az is nyilvánvalóvá vált , hogy ezek a -látszólag- elcseszett módszerek csak azért lettek „kidolgozva” számukra, hogy egyesek a megvalósítási tanulmányokért felszívhassák az Úniós pénzeket.

    A KLIK és egyéb dolgokat azért nem nevezném elcseszett dolgoknak mert bár semmi hasznuk , sőt károsak a közoktatásra , azonban a FIDESZ oktatással kapcsolatos elképzeléseit IS megvalósítják :
    1
    A gyerek nehogymár az állam ( Orbán ) pénzén jólérezze magát abban az iskolában
    2
    Nagy erőbedobással a lehető legkevesebb hasznos dolgot tanulja
    3
    Agymosásban részesüljön a gyerek és katolikusnak nevelődjék, ha kell a szülői akarat ellenére.

    És mind ezeket a haszontalanságokat aképpen valósították meg hogy az Európai Únióval fizettették ki a tejesen haszontalan látszat-tanulmányokat , többször áron mint amennyibe egy hasonló tanulmány került volna.

    Persze mondanom sem kell ,cimborák készítették ezeket.

    Mindezt nem én találtam ki , ezek itthon mostanra már közismerté váltak.

  • Géjza, csak úgy kérdezem, ki állapitotta az utolsó fizetését a pedagosuknak?
    Érdekes, egy-két éve nem volt nekik alacsony? Csak ééppen most?

  • Figyelő:
    Nem tom.
    De nem is arról írtam.
    Arról írtam milyen furmányosan nyúlták le az oktatásügy fejlesztésére felvehető Úniós pénzeket aképp , hogy inkább ellehetetlenítették a hazai oktatásügyet.

    Figyelő:
    Mégegyszer:Ha emár felvették az értéktelen tanulmányokra a pénzeket EU forrásokból, akkor be is kellett vezetni azokat.
    Tehát , egy kis FIDESZ-közeli csoport ( a tanulmányok szerzői) zsebének a hízását szenvedi meg most a sok pedagógus , a diákok és a szülők. Ennyire egyszerű.

    Amit fenntebb írtam , most pár napja hallottam a Klubrádióban egy beszélgetésben. Most az oktatásügy a fő téma.
    Ebben az országban minden kiderül , kivéve a Grippenek körüli megvesztegetések , de azok meg nyílt titkok.

  • Figyelő
    2016 február 8
    2:34 du.
    Mármint Quebecben?
    Merthogy errefelé 2O13 óta nem volt pedagógus tüntetés, akkor viszont a szakszervezetük a beígért, ám befagyasztott fizetésemelésekért vitte az utcára a tagságot.
    Nézz utánna, hogy miért is verik most magukat odahaza a tanarak…

  • En sem bannek a kanadai tanaroknak adott penzbol tengodni. 🙂

    Ahogy kivettem a noverem (Magyarorszagon jelenleg tanarno) szavaibol, neki leginkabb a packazas nem tetszik, no es hogy ugy emelnek bert, hogy attol kevesebbet keres.

    Meglepodtem, hogy 30-40 eve tanito tanaroknak is rendszeresen vizsgazniuk kell, hogy megtarthassak a diplomajukat.
    Es akkor harom kulonbozo kasztba soroljak oket…
    Benn kell maradni az iskolaban akkor is ha nincs oraja, stb.
    Mi ez a baromsag? Ettol lesz jobb az oktatas?

    Kozben meg nezem a videlyot, magyar egyetemistak nem tudjak hogy „melyik tenger mossa Csehorszag partjait” es hany voltos az aram a vezetekben odahaza. Es ezek lesznek a jovo vezetoi!

  • akarki,

    Igen, egy ertelmes, becsuletes ellenzek sohasem art, csak az a baj, hogy szinte sehol sem letezik ma mar a vilagban.

    Gyurcsanynak es tarsainak volt eppen eleg idejuk, hogy mindefele csodas szocialis intezkedeseket hozzanak, de ok is nagy ivben beleszartak. Mit varsz a jobboldaltol, ha a baloldal is csak haracsolni tud?

  • Itt Kanadaban mindig a liberalisokra szavaztam, de valahogy a magyarorszagi liberalisok, nem az igazi (hogy finoman fejezzem ki magam)
    A regi fidesz -t, 90 evek elejen, kimondottan szerettem, lehet mert fiatalabb voltam.
    Sajnos, Orban tulnotte a mostani fideszt, es talan stadionok helyett, mas dolgokkal kene foglalkozzon.
    Rokonokkal, haverekkel beszelve, arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy a sok rossz kozul az emerek a kisebb rosszat valasztjak, es ezert szavaznak a fideszre.
    Lehet hogy a tanugybe a fizetesek ok, nem is ezert tuntettnek.
    De az orvosok, noverek fizetese katasztrofalisan kicsik, ezzel kene fogalkozzon a kormany.

  • Falusi, Montrealban, a múlt héten. Menyem is tanár egy collegeban, ő is kivonult.

  • Moshe Akiva
    Vajmi keveset tudok az oktatásügyről, de mintha arról szólna a történet, hogy 2007-08 óta nem emelkedett tisztességesen a pedagógusok bére .
    Az elmútt6év nem volt elég semmire ???
    Szervusztok, jó napot !

  • mavtelep!

    Valójában lényegesen emelkedett a tanárok fizetése az utóbbi években,most nem is ez volt a fő gond,hanem a rossz tananyag,a tanárok és diákok túlterheltsége,a technikai feltételek stb.
    Több jogos panasz, követelés van,de részletesen erről a másik
    konkrétan az oktatásról szóló KMH.cikkben írtam,különösen a mai
    tárgyalásokról.Olvasd el!

  • Figyelő!

    Kérlek Te is olvasd el a KMH „vezércsere a kerekasztal…”című
    cikkéhez fűzött mai hozzászólásomat,itthoni TV és sajtó alapján
    történő tájékoztatásomat,ne dőlj be az idétlen,hazug és hiteltelen
    kanadai prériről….,vagy az izraeli „lövészárokból”…. érkező baromságoknak,idétlen bajkeverőknek,akiknek régen és most sem
    a pedagógusok,tanulók problémái voltak a fontosak,hanem a „hatalom”
    aminek elvesztésébe most képtelenek belenyugodni!

  • Ja és Figyelő!

    Nagyon örülök a tárgyilagosságodnak és nem állítod azt,hogy „kint”
    nyugaton,minden tökéletes lenne,amit sok hazug ember próbál nekünk beadni…..
    Itt az élő példa arra,hogy egyes „volt magyarok” csak Magyarországon
    látják? (nem látják!!!)a problémákat és elhallgatják a kintieket,azzal
    a nagy különbséggel,hogy nem „pofázunk” bele illetéktelenül, nem uszítunk,mert nem vagyunk képben és nem kívánunk másoknak indokolatlanul rosszat!

  • Valóban.
    ÉRDEMES elolvasni Marcsa -általa csak nagvonalúan- „hozzászólás” nak nevezett irásait.
    Lehet olvasni hátulról előrefelé is , mert szerencsére sem így , sem pedi előlről hátrafelé olvasva nem sok értelmük van.

    Kb. annyi van nekik mint a szerzőjüknek.

  • Értelmezni,felfogni …csak a normálisok tudnak!

  • AKARKI!

    Senki sem mondta(én meg soha nem állítottam!!!többször kritizáltam őket,írtam)hogy a Fidesz tökéletes,de sokkal több a pozitív,jó szándékú dolog ,tényező, mint a hiba!Tévedni emberi dolog,de szándékosan becsapni embereket és ártani az országnak,már nem!
    Ez nem mondható el a baloldalról,akiket csak a hatalom érdekel és
    saját maguknak,múltjuknak,cselekedeteiknek,kiderült….dolgoknak
    köszönhetik a több cikluson át tartó (nem semmi…)vereséget!
    Az ellenzék ,pláne a kis pártok egyenlőre labdába sem rúgnak és bizony erősödik a Jobbik,egyeseknek akár tetszik akár nem,ez tény,mivel a sok alaptalan rágalom ellenére a MAGYAROK érdekeit képviselik és sok alaptalan rágalommal illetik őket.
    Ha rövidesen nem születik egy „csoda párt”aki mindent megold és hiteles is…bizony hosszú távon nincs riválisa a jelenlegi kormánynak
    A választék alapján egyenlőre és a közeljövőben is a Fidesz képes kormányt alakítani

  • Há aszondom én is !
    MArcsi ! Az írásaid visszafelé történő olvasása is pont annyira értelmezhető mint előrefelé : Baromság . Sajnos kedvesem nem mondhatok mást.Ez gyön le belőlük.

  • Geyza!
    Ne erőlködj,nem megy az neked….hogy kedvesnek neveztél az sem hat meg,csak dicsérendő,hogy javult ….a modorod,de az állapotod nem biztos ,sajnos…
    Na elbúcsúzom,jó filmet nézek!
    Jó éjszakát!

  • A lényeg az, hogy mindenütt a világon, a pedagogusok alul vannak fizetve, azaz nincsennek jól fizetve. A mindenkori árak viszont emelkednek.Ez az igazság. Országokban ez általános kép.

  • Marcsi, felreertettel valamit, vagy nem fejeztem ki magam eleg vilagosan.
    EN csak azt irtam hogy nem kell isteniteni a fideszt, mert rengeteg disznosagot csinalt, ugyanugy mint az Mszp anno.
    Persze van pozitiv oldala is a fideszenk, szo se rola.
    Nekem inkabb a kozpontositassal van bajom, hogy minden Orban kezeben van, es aki mer szolni valamit (Pokorni, Navracsics,Simicska, stb) annak annyi . Ez hosszutavon nagyon veszelyes tud lenni. Amikor senkitol (meg havertol sem) fogad el tanacsot, vagy kritikat.
    Marcsi mondj legalabb 1 fideszes vezetot, akire hallgat az Orban ?
    Talan ,esetleg Kover Laszlo , es ennyi. Na,ezt nem szeretem a fidesz haza tajan.

  • akarki!

    Te is félreértettél engem és senkit nem istenítek soha,tökéletes
    párt,kormány nem volt és nem is lesz,meg már többször írtam,hogy
    nem politikából,hanem a szakmámból éltem,párttag,agitátor sem
    voltam!
    Azt viszont nem tudom elfogadni,hogy Orbán egyedül irányítana
    mindent,ami képtelenség,mindig mindenkinek voltak tanácsadói,meg
    hozzáértő bizalmasai akikkel a saját érdekükben is megvitatják
    a problémákat.Olyan ember még nem született aki mindenhez ért,de
    ilyet senki nem is vár el.
    Egy kis humorral azt is mondhatnám,hogy minden miniszterelnöknek
    kormányfőnek időnként „le kellene szállni”a nép egyszerű,de
    értelmes gyermekéhez,aki esetleg képes valóban hasznos tanácsot
    adni,vagy problémát felvetni….na Mátyás király jutott eszembe…

  • Na és közben az átlag magyarnak meg tele van a puttonya,hogy évről -évre a tanárok,orvosok,ápolónők,tűzoltók és egyéb sok-sok állami alkalmazottak bér elvárásait,követeléseit kell hallgatni–és közben ők azt látják,hogy mindegyik állami alkalmazott jobban él mint Ő : átlag magyar!Hogy van ez?
    Csak azt hallja ez ennyi,a másik annyi a harmadik amannyi fizetésemelést kap.2008 óta a magyar tulajdonú kis-közép vállalatok meg azon kínlódnak , hogy hogyan tudják megtartani a meglévő színvonalat.És a befizetett nem kevés adóikból egyesek egyre nagyobb sápot akarnak.És érdekes módon mindenki előszeretettel a legnagyobb európai fizetésekhez méri meglévő sajátját és azt szeretné itthon megkapni.Hát szerintem ez egyhamar nemigen fog menni! A magyar gazdaságnak azon a színvonalon kellene lennie mint a nyugatiak ,akkor meg lehetne fizetni azokat a béreket.Az idejött nyugati nagy cégek -többek között-azért jöttek ide,hogy a minimálbéren,vagy alatta-csűr-csavarral-foglalkoztatott magyarokkal dolgoztasson.
    Itt miért nem emeltek soha szót az ellen,hogy pl.a hűtőgép gyártók ne annyit fizessenek , mint a közmunkáért ,nagyon sokan ezért ott hagyták őket és inkább közmunkásként dolgoznak és nem kell három műszakba,éjt nappallá téve dolgozni ezen üzemekben? Hányszor annyit fizetnek vajon az anyaországban a dolgozóiknak? Ezért is kérnék szót emelni!!!
    Az átlag magyarnak elege van az állami alkalmazottak folyamatos követeléseiből,és abból ,hogy évek óta ezzel vannak tele az újságok,rádiók,televíziók.
    Persze ők összefognak,mert sokan vannak,meg hátszelet kapnak az ellenzéki pártoktól,akik rátelepednek ezekre az ” elégedetlenkedőkre”.
    Érdekes módon a most ellenzékiek , akik a kormányrúdnál voltak sohasem oldották meg ezeket a bérköveteléseket,mert akkor már most ez nem lenne téma – ha így tettek volna.
    De most ez jó dolog , mert a mostaniakat lehet szidni mindenért , mintha ezen problémák most keletkeztek volna.Minden problémának vannak gyökerei,melyek kormányokon átnyúlnak,és hosszú időn keresztül oldódnak meg vagy maradnak megoldatlanok.
    Való igaz : sokszor le kellene jönni az Uraknak A Köznéphez -testközelből megnézni és megismerni a bajokat- de nem csak a mostaniaknak.Ezekből sok erőt lehetne meríteni,és sok bajt meg lehetne előzni.De egy idő után ezek a testközeli élményszerzések elmaradnak.
    JA ! Hogy a cikkhez is szóljak ! Ez a diktatúra csak a szerzőnek a fejében létezik,meg azoknál akik mindenképpen ezt akarják kiáltani.
    Nagytiszteleti Üdvözlettel.

  • Belzebub!

    Én meg azt nem értem,hogy miért szónak bele itthoni dolgokba,amikor
    se maga se Moske Akiva nem itthon,hanem máshol(hol is?…)élnek,az sem mentség,hogy a nővére itthon él…..
    Az itthoni pedagógusok sem mind tárgyilagosa,hitelesek…sokan pártfüggők és nem a megoldást keresik,csak a cirkuszt!
    Még szerencse,hogy Figyelő is hozzászólt a cikkhez és közölte kint
    sem „tobzódnak” a tanárok…..tehát nem vagyok egyedül az egyébként
    tényeken alapuló állításaimmal.
    Ha valaha….magyarok voltak nem kéne a távolból uszítani,mi sem
    tesszük ezt egy másik országgal,akik ügyeiről,gondjairól nincs
    hiteles információnk,meg egy volt…magyartól ez enyhén szólva
    jellemtelen dolog!
    Majd csak megoldják itthon a kintiek nélkül is!

  • Az itten a baj hogy ezt a Marcsit mindég félreértik.
    Folyton más a hibás !
    Hungaromentalitás…

  • Figyelo,

    Sajnos megint teved, mert a tanarok Kanadaban jol vannak fizetve:
    min 50 000 $ + 3 honap szabi + szakszervezet + nem 40 orat guriznek+ biztos allas , nem ugy mint a maganszektroban ahol ma dolgozol es penteken megkoszonik. Soroljam meg ???
    A jelenlegi magyarorszagi tanugyet nem ismerem, xsak amit olvasok, es abbol az derul ki hogy nem is a fizetes, hanem a kozpontositas ellen tuntetnek.

  • Marcsi,

    Nem fogjak tudni a hazaiak megoldani a kintiek nelkul.
    Kulfoldi kolcsonokre lesztek utalva, + az EU-tol a cocjalis segelyre. (Ez utobbi, ha sikerul az Orban orraba fuzni egy vaskarikat.)

  • akarki

    2016 február 10
    6:29 du.
    Minden relatív!
    Akkor a menyemék miért demonstráltak? Az órával sincsennek megelégedve. Az igaz, hogy nyáron szabadok.

  • tóth péter!

    teljesen igaza van,itthon mindenki tüntet,többször azok is akiknek semmi okuk rá,vagy a költségvetés helyzetéhez és az eddigi jelentős juttatásaikhoz képest irreális igényekkel lépnek fel.
    Csak megjegyzem a nyugdíjasok idén 1,6 %-os emelést kaptak,ami ugye
    nem „rózsás”,mégsem tüntetnek,pedig egész életükben dolgoztak,talán azért sem mert „részben”….megértik a véges keret nyújtotta lehetőséget,másrészt egészségi állapotuk miatt sokan képtelenek rá!
    Na majd ha a kinti tehetségtelen,képzetlen senkik,akik érdemtelenül jó élnek, ezért kampányolnak,akkor megérdemlik a jó szót…..de addig nem!

  • Moshe Akiva!

    Egyenlőre nincs szó kölcsönökről….(a költségvetés egyenlőre stabil).remélhetőleg megoldódik a helyzet. egyébként az EU tagjai vagyunk és ugye tagdíjat is fizetünk,és nem keveset….
    akkor bizonyos pályázati célokra juttatásokat is kaphatunk,úgy mint országok!

  • kimaradt: úgy mint MÁS országok!

  • Marcsi,

    Es amikor az egyenleget megcsinaljak az EU tagsag es az EU-tol kapott penz kozott, merre dol el a merleg nyelve?

  • Marcsi a polihisztor…nyugdíj-politikához is ért.A nyuggerek lelkivilágát is ismeri.
    (Kár hogy kissé demagóg a „mindentudása”)

  • Marcsi a gazdaságpoitikához is ért…
    Csak azt nem képes felfogni hogy amit befizetünk , annak kb a kilenceresét kapjuk vissza…egyenlőre.
    Arról sem tud , ( mert nem irja a Hungaró-média ) hogy Brüsszelben már téma a Visegrádi négyek zavaros pályázatainak az áttekinthetetlensége és hogy a pályázati pénzek tulnyomó része végül magán-zsebekben tűnik el.
    Aztsem tudja I.J. ( Idióta Jóasszony ) hogy itthon 2,5-3 szorosába kerül egy kilométer autópálya ( közmunkával ) mint a drága munkaerejű Franciaországban például. Mert nem írja meg neki a Simicska-féle Magyarnemzet.
    (Ami nem csoda mert eddig Simicskáék einstandolták el az összes autópályaépítést.)
    Szinte öröm hallgatni ezt a féleszűt , hogy milyen jó nekünk itthon és hogy örühetünk hogy ilyen Európa-formátumú Vezérünk van annyi év szenvedés után.

  • Na szerencsétlen „ember”,ha a kilencszeresét kapjuk vissza ,annak
    amit befizettünk(állítja egy beteg…)akkor mi itt a probléma???
    kizárólag az elmebaj….azt sem tudja mit beszél!
    Jót röhögtem a hülye szövegen…..na meg azon,hogy egy elmebeteg azt írja „milyen jó neki itthon…amikor szerencsére jó messze van”

    Na Pá! Nem érek rá!

  • Ez az Marcsi! A nonek a helye a konyhaban van. 🙂

  • Akiva:
    Na jó..jó..de mit szól hozzá a konyha ?
    Ha ez a nő beléje gázol ?

  • Figyelő:
    MOST világosodok meg, hogy Te nem tudod hogy főképpen miért is tüntetnek a pedagógusok.
    Engedelmeddel: én azokat a dolgokat most és itt had ne mondjam el, nagyon hosszú és bonyolult a kép.
    Amit fennteb vázoltam ,
    a tanulmányok és azok VÉG-RE-HAJ-TA-TÁ-SA a lényeg.
    Kérlek nézz utána a hazai internetes sajtóban, ilyesféle kulcs-szavakkal : ” pedagógusok értelmetlen terhei ” vagy például
    ” diákok túlterhelése ” aztán még érdekes lehet az hogy :
    „szülők felháborodása ”
    Figyelő:
    Nem kamu , a helyzet szörnyű. És nem elsősorban a fizetések miatt.

  • Geyza,

    Minden konyha mas es mas. Nem lehet egy sztereotipiat rahuzni mindre.
    A Marcsi konyhaja viszont lelkes es ujjong, amikor a Marcsi lerohanja. (A mosokonyhajarol nincs informacio a Maszat-tol.)

  • Akiva:
    ne röhögtessél már ezzel a ” MASZAT ” -tal

    (Miközben a hazai űripar több tonnás szatellitákhoz készít berendezéseket , úgy hogy egy szó sincs róluk a sajtóban , azt a féltéglát dicsőítik lelkesen.)

  • Marcsi:
    TE örvendezel itt fenntebb:

    Marcsi
    2016 február 11
    12:58 du.

    bejegyzésedben azon hogy a nyőgdíjjasok most is kaptak 1,6 % -os emelést.

    Csak épp azt felejtetted el hozzá írni hogy csak tavaly kb.15-20 százalékot emelkedtek az élelmiszer-árak.

    Vagytalán az neked smafu ?

    (Jakérem, úgy könnyű ha valaki a Mosthatolmonlévő alfeléből nyeri ki a mindennapi betevőt…)

  • Egy szerencsétlen idióta még azt sem érti amit írok,annyira klinikai
    eset: Pontosan kifogásoltam,hogy a nyugdíjasok csak 1,6 % emelést kaptak,míg mások akik tudnak hőbörögni,tüntetni sokkal többet….
    Na meg az élelmiszer árak sok esetben csökkentek,sok akció van,de persze van ami emelkedett ,de messze nem 15-20 %-kal(na itthon talán ezt is jobban tudjuk),én inkább a gyógyszerekre és egyéb időseknek
    szükséges táplálékkiegészítőkre,egyebekre gondoltam.
    Egyébként most a sertéshús Áfája jelentősen csökkent és hasonlót terveznek több alapvető élelmiszernél is.(tojás,tej,kenyér)
    Persze egy agy lökött ezt is jobban tudja?….

  • Geyza, ugyanmar!

    Ugye nem azt akarod mondani, nem tudsz arrol, hogy a MASZAT krealta a haborukat 5000 evvel ezelott Kinaban, Kozep es Del-Amerikaban? 🙂

    Le mernem fogadni, hogy ennek az ellenkezojet nem tudnad beadni a Marcsinak, o atlat a szitan. Akkor inkabb mar mondjuk meg neki oszinten.

    Igen, Dzsingisz Khan es Mohamed is egy MASZAT ugynok volt, eredeti nevukon Jedediah Kohn, es Moloch Hananiah.
    Jezus is zsido ugynok volt, de ot a Sin Bet trenelte. 🙂

  • Marcsi! Te sokszor csúsztatsz!