Fordulat: Ismét jöhetnek magyar roma menekültek Kanadába

2016 február 8 9:35 de.289 hozzászólás

Sok száz magyarországi roma család számára jelenthet komoly fordulatot az, hogy Kanada bevándorlási minisztere közbelépésének köszönhetően, Pusuma József, felesége Daróczi Tímea, illetve kislányuk Lulu menekült státuszban térhetnek vissza Kanadába, miután korábban deportálták őket a kanadai hatóságok. Először 2009-ben kért menekült státuszt Kanadában a fiatal roma család, még a Magyar Gárda „fénykorának” és az ártatlan romákat célzó sorozatgyilkosságok idején. A magyar család három évig élt a torontói Windermere United Church jóvoltából a protestáns templom épületében és erőteljesen kiállt az egész kongregáció a család mellett. Vasárnap tapsviharral fogadták a hírt az Istentiszteleten, ahol Alexa Gilmour lelkész kijelentette: „Soha ne vonja senki kétségbe azt, hogy gondolkodó és elszánt emberek megtudják változtatni a világot!” A torontói templom több mint 43 ezer aláírást gyűjtott a magyar roma családért.

John McCallum bevándorlási és menekültügyi miniszter engedélyt adott a Pusuma-Daróczi családnak, hogy visszatérjenek Kanadába menekültként. Innentől kezdve már többnyire egyenes út vezet a végleges letelepedési státuszig. A CBC információi szerint a magyar roma család pár héten belül meg is érkezik Kanadába.

Eredetileg Viktor Hohots kanadai ügyvéd képviselte a roma családot és még sok magyar állampolgárt. Hohots azonban nem is jelent meg a tárgyalás napján és nem fordított le számos fontos iratot. Mulasztásai miatt utasították el nem csak Pusuma és Daróczi kérelmét, de még több mint száz magyar roma kérelmet is. Hohots ügyvédi praxisát közben felfüggesztették.

McCallum intervenciója precedens-értékű lehet és sok száz elutasított magyar állampolgár kérelmét vizsgálhatják felül az elkövetkező hetekben és hónapokban. Andrew Brouwer torontói ügyvéd szerint „nagyon jó jel” a miniszter közbelépése.

Pusumna József azt tervezi, hogy miután visszatérnek Kanadába, Torontóban nyítnak egy magyar éttermet.

Pusuma József és Daróczi Tímea (Fotó: CBC)

Pusuma József és Daróczi Tímea (Fotó: CBC)

289 hozzászólás

  • Nem értem! Miután Kanada hibázott, most a Pusuma-házaspár repülőköltségét a kanadai kormány (a kanadai adófizető…) állja ? Mert ha már visszamenekülhetnek, akkor itthon nyilván ismét ki voltak rekesztve és nem kaptak munkát.

  • Biztos, hogy a kanadaiak fizetik.
    Szerintem nem hibázott a kanadai kormány, de viszont, most új, liberális kormány van, aminek nagy a szíve!

  • ezzel az aktussal a kanadai kormány elismeri, hogy levédia…ád egy rangsoron van Yemen, (észak vagy dél?) Szíria, Iraq, Somalia és a rasszizmus és terrorizmus elől menekülnek az állampolgárok, vagy mi is van? ha nem ez…adófizető meg azt fizet amit elvesznek tőle, és arra költik amire akarják, ez már csak liberális eléggé, a munkanélküliségi ráta emelkedik, infláció a csillagos égben, a munkabérek befagyasztva, az ipar pang és bezár, Blackberry elbocsát, Danier Leather bezár és kirúg, és akkor lesz mégegy exotikus étterem valahol Toronto ban ami majd pang mint cover business

    az is megoldás lenne, ha megoldanák a háború megszüntetését seperc alatt ahogy elkezdték, csak ki kellene vonúlni és magukra hagyni őket, és normális kereskedelmet meg kooperációt létrehozni ha van haszna

  • Természetesen Kanada fogja fizetni, hiszen az ügyvéd mulasztott, aki a kanadai jogrendszer és igazságszolgáltatás szerves részét képezi, így a hanyag ügyvéd által mulasztott Kanada. Ki másnak kéne fizetnie a visszatérést, mint a „vétkes” félnek?

    Kedves Figyelő, ismeri a család történetét? Nyilván nem, hiszen megint általánosít és nem az egyéni esetet vizsgálja. Egyébként a család ügye jóval a liberális kormány hatalomra jutása előtt kezdődött. Igazságból egy létezik, és annak mindegy, hogy milyen színű párt kormányoz.

  • HunCanada, nem ismerem a családi történetét, nem is érdekel. Szerintem egy-két cigány beengedése nem a világ! Majd irók, hogy milyen felemelő lesz a 25 ezer szíriai ha megérkezik!

  • Evelin!

    Nem világos, hogy – a fentiek ismeretében – mi okoz neked gondot? Repülőjegyről nem volt szó,a cikk ugyanis másról szól, és ehhez képest az gondolom a repülőjegy megvásárlása részletkérdés. De, ha már azt fogtad, hogy „Kanada hibájából” azaz a kanadai ügyvéd hiányos és az előírásoknak nem megfelelő (eleget nem tevő)”képviselete” okán történt a nevezett család kiutasítása, akkor az a minimum, hogy ha a családnak nincs rá fedezete akkor az fizesse a megismételt út költségét akinek alaposan felróható hogy Pusumáék kérelme nem nyert a törvényeknek megfelelő elbírálást!

    Az már csak adalék, hogy a család feltehetően rendezett életvitele és beilleszkedésre kész magatartása, együttműködő hozzáállása lehet oka annak, hogy a torontói templom gyülekezete több tízezer aláírást gyűjtött visszatérésük érdekében. Három évig éltek a W.U.Ch protestáns templom épületében, és felteszem nem okoztak gondot a jelenlétükkel!
    Rajtuk kívül azonban több hasonló okoknál fogva elutasított kérelem benyújtója is visszatérhet – ami még nem jelent nekik automatikus engedélyt – de az én olvasatomban ez annyit jelent az ő kérelmüket (is) most már szabályos körülmények között a vonatkozó törvényeknek megfelelően ismételten elbírálják !
    Ez egy lehetőség csupán, azaz kaptak egy esélyt!

    Dicséretes, hogy Kanada kormányzati szinten (bevándorlási min.) korrigálja a képviselettel megbízott ügyvéd mulasztásából keletkezett sérelmet!
    Ránézésre egyébként nekem nagyon szimpatikus a Pusuma házaspár mindkét tagja – intelligens, értelmes, jó arcú embereknek látszanak!

  • Judith Kopacsi

    Végre egy igazán jó hír! Remélem az igazságtalanul elutasitottak valóban visszatérhetnek és egy normális élet elé nézhetnek.

  • Figyelő!

    Nagy valószínűséggel megint nem olvasta a cikket, vagy csak felületesen!
    Nem jó szív vagy rossz szív kérdése, ha egy kormány saját hibájából létrejött sérelmeket orvosol!
    Ez a minimális elvárás egy magára valamit is adó kormány miniszterétől, hogy ha szabálytalanságot, ebből fakadóan másokat ért sérelmet észlel, akkor lépjen, akár hat évre korábbi ügyről van is szó!

    Gondolom Pusumáék túlélik, hogy egy, a KMH-ban Figyelő néven írogató szintén menekült, rosszindulatú, meglehetősen szerény képességű, magyar származású öreg hölgyet nem érdekli a sorsuk – de az tényleg érthetetlen, hogy bizonyos témákhoz, mely eleve nem érdekli miért szól hozzá ha kell ha nem!?
    A 25 ezer szíriai menekültnek itt ezzel a cikkel kapcsolatban semmi helye, miként a maga ’56-os múltjának sem – mégis lelki beteg, ha egyszer bárminek kapcsán nem hozza elő!
    Próbálja meg elképzelni és feltételezni, hogy magán kívül is vannak, voltak, és sajnos lesznek is menekültek a világban, és Kanada a jelek szerint másoknak is lehet célpontja!

  • Judith, ha ilyen szimpatikusak, remélem megvendégeled őket? Talán egy vacsora erejéig!

  • Figyelő
    2016 február 8
    12:26 du.

    Roppant cinikus volt ez a hozzászólás szokás szerint, de azért fényt világítok rá.

    Ha nem ismeri a család történetét és nem is érdekli, akkor milyen infók alapján mondja azt, hogy ön szerint nem hibázott Kanada? Hasra ütve? Legközelebb feldob egy pénzérmét és ha fej, akkor ezt mondja, ha írás akkor meg azt? Vagy hogyan formál véleményt a világ dolgairól?

    Nyugodjon bele, hogy nem csak 25 ezer szír fog érkezni, hanem legalább 35 ezer, egyes infók szerint 50 ezer, melynek a fele már meg is érkezett Kanadába. a 35 ezer szír is csak egy ezreléke a teljes lakosságnak.

    A 25 ezer szír menekült, de még az 50 ezer is lópikula és gesztusértékű csupán Kanadától.

    Hiszen például csak az alábbi videóban látható szír városba Homs-ba, közel egymillió ember élt.Nézze meg a videót, én elküldeném önt oda egy pár hónapra, hogy éljen a „falak” között és az erről szóló írását olvasnám inkább. A fotelja kényelméből nem nagy kunszt az hogy: „Majd irók, hogy milyen felemelő lesz a 25 ezer szíriai ha megérkezik!”.

  • Besancon

    2016 február 8
    1:46 du.
    Ha magát olvasom az 50 es évek Magyarországában érzem magam!
    Szóltam magához? Nem! Bántottm ismerősét, szóval, tettel vagy másképp, NEM! Akkor kérem maradjon magának és rólam szálljon le!
    Én sem írok magáról, sőt, nem is gonodlom azt, hogy itt van!

  • Sajnos, a mostani Liberális kormány nem az eszével gondolkodik, ennyi a témáról.

  • Besancon, a rasszista sztereópiákon túl kéne már jutnod, milyen szöveg ez egy liberálistól: „Pusuma házaspár mindkét tagja – intelligens, értelmes, jó arcú embereknek látszanak!”
    Rágondolni is félek, mi lenne a sorsuk ha csökkent szellemi képességű, buta, rossz arcú cigányok lennének a képen.

  • Judith Kopacsi, valóban jó hír, de mi lesz az Orbanisztánban ittrekedt és kilátástalan jövőjű magyarral, csak azt ne mondja hogy, Magyarország a nemorbántalpnyaló, munkára és tisztességes jövedelemre vágyó számára biztonságos ország, minket miért nem akarnak felkarolni?

  • HUN Canada, köszi a linket, naponta látom a hírekben! Igazán sajnálom őket, de érdemes a német véleményeket olvasni, milyen volt a befogadott 600 ezer szíriai odaát.

  • sok a duma kedves hsz-ek, a menekült nagyon sok pénzbe kerül, és annak a befektetésnek a megtérülése nagyon kétes rosszabb mint egy olajrészvény!!!
    a másik része a dolognak „valakik” kirobbantották eszt a konfliktust és egy büdös vasat sem adnak a menekültek számára és nem is foganka be senkit, ez ma kedvenc témájuk…azok akik menekülnek harcolhatnának elvégre betolakodó kisebbség rombolja a hazájukat ahová (a bevallásuk szerint) majdnem mind visszavágyik!!! de a legérdekesebb az, hogy arról volt szó, ezek dolgozni fognak és nem hotelekben lakni mert nincs kiadó lakás és nincs aki fizesse, az lenne a normális, ha dolgoznának… ezek is azonnal étterem és nem a Alberta olajmezői, meg a kies Yellowknife, és és a még kiesebb North West Territories New Foundland és az atlanti provinciőák akiknek munkás kezekre van szüxégük… élősködni idehozni 15000, 25000, 35000 vagy 50000 egyedet az fele,lőtlenség a kormány részéről, és az éppen államcsődben lévő gazdaságot még inkább leterheli amikor azon meditálnak, kivonulnak Szíriából akkor hogy vonulnak be a menekültek egyébként is mind menekült? mint a levédiai romák? láttam őket az utcán és az ingyen kapott lakásokban randalírozni és minősíthetetlen módon viselkedni a Queen street belvárosi szakaszán, a hamiltoni embercsempészet és rabszolgatartás is csalk évek múlva lett téma addig hallgattak róla…szóval el kellene gondolkodni ki mit vétett és ki is a hibás abban hogy vannak menekültek azoknak akik okozták a menekültáradatot azoknak kell fizetni…

  • Kedves Figyelő!

    Az a rossz hírem, hogy ha valaki egy nyilvános – bárki által aki regisztrált- elérhető fórumon írogat, véleményt nyilvánít, ki van annak téve, hogy hozzászólásaira választ kap! Még akár olyat is ami nem tetszik neki!
    Én sem magáról írtam – hanem magának ( nagy különbség) mégpedig véleményt arról mit gondolok a maga véleményéről!
    Ennek pedig bármelyikünk ki van téve – gondolom ez érthető!

  • Figyelő
    2016 február 8
    2:53 du.

    Kedves Figyelő, tökéletesen ismerem a német véleményeket, lévén családom tagjaiból élnek is ott, plusz tájékozódom, több forrásból.

    Nos ön 600 ezer befogadottról beszél Németországban, amely ország teljesen máshogy szelektálta (igazából nem is szelektált) mint Kanada a szír menekülteket. ez több mint 20-szor több mint az ön által nagyon kifogásolt 25 ezer fő.

    Az, hogy ön azt írja, hogy igazán „sajnálja őket”, az pedig nem őszinte. Kanada mindent elkövet, hogy olyan menekülteket hozzon az országba, akik valódi menekültek, akiket valóban sajnálhatna, mert pontosan onnan jönnek mint a videóban látható, de pár hozzászólással fentebb, arról elmélkedett, hogy majd beszámol róla „milyen felemelő érzés az amikor megérkeznek”. Ön egyáltalán nem sajnálja azokat akik ott éltek és Kanada befogadja a valóban rászorulókat, akik cseppek a tengerben.

  • Betegh, te tényleg beteg vagy: a roma csak azért mehet, mert szombati munkára csak a sztyeppei magyar hajlandó, sajnos! Egyébként meg mit jelent az hogy magyar roma vagy magyar magyar, ez így értelmezhetetlen, csak magyarországi előtaggal van értelme! (Bocs a kiigazításért!)

  • „Gondolom Pusumáék túlélik, hogy egy, a KMH-ban Figyelő néven írogató szintén menekült, rosszindulatú, meglehetősen szerény képességű, magyar származású öreg hölgyet nem érdekli a sorsuk – de az tényleg érthetetlen, hogy bizonyos témákhoz, mely eleve nem érdekli miért szól hozzá ha kell ha nem!?”
    Besancon, kivéncsi lennék, ha magáról iylen stilusban írna valaki, mit szólna hozzá?
    Akarja, hogy kiprobáljam? T.i.én eddig magáról és általában a jelenlévőkről nem szoktam véleményt, leiírást írni sem jót, sem rosszat. Én csak válaszolok a témákra.
    Maga, egy allantas jellem a szememben és ezt is kiírom, hogy más is olvassa, éppen úgy, mint amit maga írt rólam!

  • HunCanada

    2016 február 8
    3:17 du.
    Sajnálom, bennem nincs semmi lelkesedés azért, hogy ide 25 ezer muszlim, más kultúrájú érkezik.Olyanok, akik a nőket semmibe nem veszik, akik nem szoktak dolgozni és teljesen más kultúrális életből jönnek. Ha magának ezek , ideális bevándorlók, majd megkérdem néhány év múlva.

  • Rodeo36 :
    aztán „kik” robbantották ki a konfliktust?
    Csak nem a ” tudjuk kik ” ?

  • Figyelő
    2016 február 8
    3:35 du.

    Figyelő, teljesen igaz az, hogy más kultúrából jönnek. De ön találkozott már azokkal a szírekkel, akiket Kanada szelektált és az országba hozott tavaly év vége óta? Nem a számokkal, hanem az egyénekkel? Tudja mi okozza a legnagyobb problémát az integrációban? Az önéhez hasonló gondolkodás, amely eleve elutasítja a segítségnyújtást és a beilleszkedést sztereotipiára hagyatkozva. Aki ellenségesen fogad egy idegent, az jót ne is várjon viszonzásul. Ön pont ilyen. Egyébként Szíriában jelentős keresztény közösség is élt, honnan tudja hogy mennyi ilyen menekültet fogadott be Kanada? Vagy a szír keresztényekkel is baja van?

    Az utolsó mondatára még. Ezek nem bevándorlók, hanem menekültek, akik közül egyiket sem nevezhetünk ideálisnak, hiszen nem befektetésként hozza Kanada az országba, hanem pusztán „csak” emberiességből, humanitárius alapon.

  • HunCanada, nekem nem kosher az egész, legyünk öszinték. Justin, hogy lepipálja a konzeravtívokat igérte be a 25 ezret. Erősen kétlem, hogy keresztény van köztük és igaziból VAN idejük megvizsgálni őket!
    Néhány linket olvastam az európaiak tapasztalataiból, melyek ezekről szóltak. Egyáltalán nem biztató!
    Ahogy írtam, majd egy idő után írunk tapasztalatainkról, ha már itt lesznek.

  • néééééé meggyütt gájza a szamáron vagy a szamár a gájzán?

  • Charlie!

    Átmentél vicces fiúba látom – bár nem túl eredeti!
    Azt gondolom nem sok közöd van hozzá, de azért pontosítok: sajnos nem vagyok liberális, bár szeretnék mert az eszme maga szimpatikus, az egyetemen pl S.Mills volt az egyik kedvenc filozófusom, bár tudom ma forog a sírjában, annak láttán mit művel a világ az ő elképzeléseivel! Reálisan nézve is tudom, hogy itt Magyar-honban nehéz értelmezni, jobbára nem is sikerül, olyannyira nem, hogy még a rendszerváltás hajnalán sem igazán volt vegytiszta liberális eszmeiségű párt. Még mielőtt komolyan megízleltük volna, és eldönthettük volna tetszik e vagy sem ez az eszme, érdemes -e megtanulnunk, „átvennünk egyes elemeit” – sajnos hamvába holt. Én úgy gondolom a magyarság még nem tart ott, azon a szinten, hogy felfogja értelmezze és teret engedjen neki! Alapvetően más gondolkodást, testi-lelki alkatot, szellemiséget kíván amire a magyar ember valószínű habitusánál fogva alkalmatlan, ill.csak nagyon keveseknek adatott meg!
    És sajnos ugyanígy nincs igazán konzervativizmus sem! – Aki annak vallja magát sem az – sőt a szocialista sem igazán az! Más eszme számomra nem igazán létezik.
    Van viszont egy óriási ideológiai katyvasz – ezt már többször, többféle téma kapcsán megjegyeztem, leírtam és valóban így gondolom !
    Az a helyzet, hogy annál több bennem a liberális vonás, hogy egyértelműen konzervatív lehessek – annál viszont lényegesen konzervatívabb vagyok, sokkal inkább a tradíciók foglya, minthogy egyértelműen liberálisnak tekinthessen magam! Van ilyen!

    Ez írásod első mondatára a válasz! A továbbiakra azt gondolom személyemet illetően méltatlan minden magyarázat!
    Te pontosan tudod, hogy kettőnk közül melyikünk a rasszista, úgy hogy nem gondolnám, hogy ezt sokáig kéne ragozni!
    Ja, és igen! Őket sajnos élőben nem, de a családjukat, felmenőiket ismertem : ha te is tudnád hogyan, milyen körülmények között élnek ezek az emberek, kalapot emelnél és rájönnél, mi minden kell ahhoz, hogy azt a derűt és természetes intelligenciát tudják tükrözni ami a képen látható! Ha bárkiről, bármely náció tagjairól leírhatom ezt is meg ennek az ellenkezőjét is, miért éppen róluk nem? Mert romák? Nocsak!
    Valamit nagyon félre akarsz érteni és magyarázni Charlie kedves! Nem vagyok rá vevő.
    Neked is további szép estét!

  • Figyelő
    2016 február 8
    4:24 du.

    Kedves Figyelő!! Várjon már egy pillanatra. Az ami Európában megy, teljesen más mint amit Kanada csinál, ezt próbálja végre megérteni. Sem módszerben, sem nagyságrendben nem vethető össze a kettő eset. (részletezzem, vagy egyetért ezzel?)

    A másik, hogy nem Justin Trudeau politikája a bevándorlók befogadása, hanem hagyományosan Kanadáé, de ezt ön pontosan tudja hisz érintett, mint menekült.

    Ha pedig úgy van, ahogy ön állítja, és ezzel nyert volna Justin Trudeau választást, akkor pedig az csak azt bizonyítaná, hogy Kanada népe támogatja a szírek befogadását, hiszen kormányra került az igéretével! (?)

    Az, hogy mennyi köztük keresztény, azt nem lehet tudni, hiszen vallási alapon nem szelektálhat menekült és menekült között egyetlen állam sem. Ennek alapján biztosra vehető, hogy keresztény szíreket is befogadott Kanada.

  • Barna Tamás

    „Egyébként meg mit jelent az, hogy magyar roma vagy magyar magyar, ez így értelmezhetetlen, csak magyarországi előtaggal van értelme!”

    A „roma magyar” azt jelenti, hogy magyar nyelvű cigány. A hátáron túl is élnek magyar nyelvű cigányok, ezért nem helyes (félrevezető) „magyarországinak” nevezni őket. Érted, Te kis csacsi?

  • aaambörök aaambörök, és @kedvesfdelŐŐŐŐŐŐŐŐ
    nem az a probléma, hogy 25000, hanem az, hogy a „bennszülöttek”-nek sincs megfelelő munka hacsak a meki és timhortons és hasonló semmitérők nem számítanak dzsob nak??? de ennyi timhortons sincs meg meki sem és a walmart meg kezd bezárni…
    a Justin assintant art teacher!!!!!!!!!!!!! nem tudta összehozni eszt úgy, hogy kevésbé fájjon az jellemző rá és nem másra a pénzügyesek nem mondtak neki semmit (legalább négyszemközt a budin???) az az austral migrációs miniszter aki zárt táborokba záratta a menekülteket az lett most az emberi jogi megbízott ugyanabban a kormányban

    azért ez elgondolkodtató??? nemdebár?

    ha nem lövik őket és nincs porvihar meg poloska akkor már jobb körülmény még egy lelakott laktanya vagy kórház helyretéve (patchup) mint a tetőtlen ház vagy a zucca pora kaja és víz nélkűl

    nem ke3ll átesni a ló túloldalára mert a ló meg talál rúgnui reptedben és egyébként mindennek van ára a krisztus koporsóját sem őrizték ingyen

    ezenkívűl akik ott csináltak konfliktust fizethetnének a hamis pénzükből egy vagonnal???

  • Véleményem szerint Kristóf blogja nem terjed ki minden részletre. Számomra azt sugallja, hogy egy miniszter önhatalmuan felülbirálta egy Biróság itéletét. A hatalmi ágak nem függetlenek? (E.)

  • Basancon:
    ÉN kérlekalássan meggyőződésemet illetően neofrivol vagyok.
    (Már Szerb , a magyaríró is felvetette ezt a kérdést.)

  • Evelin:
    A gróf véleménye nem számit.
    A Monte Kristófé.
    Ő regényalak.

  • jani
    2016 február 8
    5:00 du.
    Hát, Janim, ez nyelvtanilag iggencsak kilett herélve..
    Merhogyám, olyan van. hogy cigány származású magyar, vagyhamegám határontúli, akkor cigány származású román, szerb, szlovák, etc.
    Olyan, hogy „roma magyar” nincs. Magyar roma, olyan van..
    Csak mondom..

  • Figyelem a vitat, oda-vissza. Erdekes.

    Hadd emlitsem meg ujra, hogy amikor 2000 korul nagyobb szamban jottek Magyarorszagrol Kanadaba ciganyok, tobb tucatnyinak is segitettem, tobbek kozott forditassal is. A menekult kerelmet ugyanis meg kell okolni, ahhoz tortenetek kellenek, hogyan uldoztek, vagy kulonboztettek meg oket a gonosz magyarok es a gonosz magyar allam.
    Akiknek a forditast csinaltam, egy kivetelevel mind hazudott. Az az egy is olyan mondvacsinalt ok volt, hogy csodaltam Kanada bevette azt, mint megkulonboztetest es/vagy uldozest.
    A legtobbjuk tolem varta, hogy en talaljak nekik ki torteneteket, hogyan voltak uldozve.
    Szoval ennyit a ciganyuldozesrol a mai Magyarorszagon, ugy altalaban.

    Specifikusan, ebben az esetben, lehet hogy a hazaspar uldozott, vagy megkulonboztetett volt 2008-ban, vagy hogy, de kozben visszatertek es a jelek szerint eleg jol elhetnek, ha abbol a nudlit ero magyar fizetesbol ettermet akarnak nyitni itt Kanadaban. Azt ugyanis nem lehet nehany fillerbol megcsinalni.
    Amint azt mar valaki mas is felvetette, hogyan lehetnek jelenleg megkulonboztetve, ha olyan jo allasuk van Magyarorszagon, hogy abbol etteremnyitasra fussssa Torontoban? (Ehhez hozzavehetjuk, hogy az eredeti claim is valoszinu bull shit volt, ahogy az az esetek 99%-ban valoban az is.)

    Mindennek ellenere engem egyaltalan nem zavar, hogy behazudjak magukat Kanadaba (ha zavart volna nem segitettem volna nekik annak idejen) es orulok is hogy visszajonnek. Inkabb ok, mint a 25 000.

    Es ezzel eljutottam en is a 25 000 leellenorzesenek temajahoz: Kb. mar fel eve, hogy kibokte egy libanoni politikus, hogy a sziriai igazolvanyokat kiado hivatal is a vademberek kezere kerult, es boldognak-boldogtalannak allitjak ki akar a sziriai utlevelet is. Ez ugye kisse nevetsegesse teszi azt a kijelentest, hogy a Kenderszivastol Elhulyult Szepfiu es tsai kepesek leellenorizni az ugynevezett „sziriai” „menekulteket”.

    Hat ennyit.

  • mondd te @A Kis Moshe, asszem így kell pragmatikusan belenézni a gömbbe is, meg a McCallum szömibe …Justin pajtás meg a más „kontójára” ígérgeti a jövő hetet és a Kááááááá na ÁÁÁÁÁ NT… veled nem játszották el a ki tudm hangosabban nagyobb disznóságokat ordítani az összes rokonodról? meg amit ott a villamosmegállóban műveltek az itteniek meg csak álltak tátott szájjal, csak a hangerőt és a rekedt pálinka és cigaretta ízű női hangokat hallották, ott lett egy csomó Philippino, kínai, latino Paff a bűvös sárkány

    ez az étterem nyitás ez az igazi, nem tudom érvényes e még ha valaki CDN 250000-rel érkezik az állampolgár is lehet ha egyébként nem…de akkó’ nem menekült max börtönszökevény vagy rabló

    kösz, hogy hozzátetted a vitához

  • Judith Kopacsi

    Hogy egy menekültügyi biró döntését, miként és miért lehet megkérdőjelezni? Egyszerű a dolog. Ha a védelem nem megfelelő, mint a fenti esetben sem volt az, akkor a miniszternek joga van másképp döntenie. És ennek itt és most aztán igazán semmi köze sincs a sziria menkültekhez, akik, mire ide érkeznek, már teljesen legális bevándorlóknak számitanak. A magyar roma menekültügyi kérdésben pedig olyan aljas dolgok történtek az elmúlt évek során, hogy igen csak örvendetes dolog, ha azok a felszinre kerülnek és orvosolva is lesznek.

  • Judith Kopacsi

    Mose, szerintem jobban teszed, ha a megválasztott kanadai miniszterelnököt nem nevezed egyszerüen csak Kenderszivástól Elhűlyült szépfiunak. Nem áll jól Neked ez. Ha csak egy csepp zsidóvér is van benned, akkor örülnöd kéne, hogy olyan országban élsz, ahol a népség többségének szive is van.

  • @J. kopács ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ
    mi is a kifogásod Moshe aki Vá hsz -ről? mert te nem vagy a blogfilter, és a nyelvtanra sincs felhatalmazásod, arról amit mod arról mi a bajod? lehet hogy ő közelről ismeri a PM-et (az bizonyos, sokkal szebb, mint a Harper)

    szóval fejtsd ki részletesen mi is az? meg miért a píszí

  • rodeo36,

    Meg kell hagyni, hogy itt Edmontonban a Magyarorszagrol jott ciganyok nem vettek reszt semmi komolyabb buliban. Egy kis swindli a cocjalis segellyel itt-ott, de semmi komolyabb.
    Legalabbis en nem tudtam se csicskaztatasrol, se prositkrol, se kabitoszerekrol, rablasokrol …stb.
    Viszont az egyik oltarilyoi magyar baratom meselt epp eleget, hogy miket muveltek ott. Persze oda tobben is mentek.

    Azt nem tudom, hogy valaki megkaphatja-e az allampolgarsagot azonnal, ha nagy zsozsoval erkezik, de annak idejen annak a jamaicai neger futo fiunak eleg hamar megadtak, hogy Kanada szineiben indulhasson. Jol is jart vele Kanada. 🙂

    Viszont, ha van eleg penze valakinek, akkor abszolut semmi szuksege nincs menekult statuszt kerni, megkerheti a bevandorlast a legkozelebbi kanadai nagykovetsegen, vagy konzulatuson, es meg is fogja kapni az engedelyt.
    Kicsit ugyan atjarohaz jellege van, de Kanada allama gondolom eleg sok penzhez jut igy.

  • Gyerekek, honnan szeditek azt, hogy a család ahogy leszáll a repülőről már nyitja is azt az éttermet? Olyan gazdag a fantáziátok, hogy az elnyomja a valóságot és a tényeket ez esetben is.

    A cikkben az szerepel, hogy:

    Pusumna József azt tervezi, hogy miután visszatérnek Kanadába, Torontóban nyítnak egy magyar éttermet.

    A CBC cikkében is álmokról, tervekről írnak.

  • Geyza 2016.február 8. 4:15 du !
    aztán “kik” robbantották ki a konfliktust?
    Csak nem a ” tudjuk kik ” ?
    Ez most pont olyan válasz volt, mint amit a többszörösen visszaeső rablógyilkosok szoktak adni arra a kérdésre hogy, mi késztette őket ezekre, a ragadozó állatokra sem jellemző felfoghatatlan vérengzésekre: most miért bántanak, azért mert én cigány vagyok! (nem kedves barátom, azért amit tettél!) Kár volt ilyen ártatlanul -valójában provokatívan- feltenni ezeket a költői kérdéseket, mert úgy általában a „tudjuk kik” alatt nem a VII., XIII. kerületi egyszerű, vallásos embereket szokták tetemre hívni, hanem a velük rokon, elképzelhetetlen vagyonnal és hatalommal rendelkező, megnevezhetetlen ateistákat! Ezek a „tudjuk kik” hatalmas erkölcsi károkat okoznak a kaszt alján levő rokonoknak is, de öket ezért a kellemetlenségekért anyagi javakkal kompenzálják vagy megfélemlítik, ezért nem hallani csak ilyen rebellis Neturei Karta nevű szervezetektől időnként jogos kritikát!

  • falusi

    Olyant, hogy „roma magyar” én nem mondtam, hanem idéztem. Javaslom, nézz utána az előzményeknek, mert láthatóan nem vagy képben.

    Azt pedig tudd, hogy Trianon örökségeként a határon túl (Erdély, Felvidék, stb.) legalább annyi magyar nyelvű cigány él, mint kishazánkban. Emlékeztetlek, hogy ’91-ben a marosvásárhelyi pogrom idején a magyar(nyelvű) cigányok (nem pedig a szerinted helyesen mondott „cigány származású románok”) siettek a magyarok segítségére.

    Csak mondom…

  • Besancon, a beírásom csak egy fricska volt, amiben láttatni szerettem volna, megjátszott liberálisként mennyire érzékeny lennék egy kicsit is rosszul megfogalmazott mondatra. Azzal egyet értek, hogy kettőnk közül én vagyok a rasszista (nemzeti érzelmű), ami teljesen pozitív jelző számomra. Ez olyan mint a családszerető, lehetséges hogy nemsokára ez is pejoratív elnevezés lesz. Persze ha hagyjuk.
    …….
    Egyetértek a politikai katyvasz (liberális, szocialista, konzervatív) meglétével, én megpróbálom kihámozni, hogy a magyaroknak a legjobbakat ki szeretné Magyarországon.
    Ezeket az erőket támogatom, az ellenérdekelteket meg bírálgatom.

  • Ők éttermet nyitnak, tök jó. A gond azzal a 100,000 emberrel lesz, akik utánuk mennek.

  • Csak annyit szeretnék hozzászólni a fentiekhez,hogy senki nem veszi figyelembe,hogy mi történik azokkal a romákkal akiknek elutasítja Kanada a menekült kérelmüket??? Visszakerülnek egy sokkal rosszabb körülmények közé,mint amibe előtte éltek. Köszönhető a refugee lawyers akik nem oda adóan végezték a munkájukat.És a bíráknak akik sorsolás alapján adtak státust,illetve játékot űzve emberek sorsából.Ezek az a családok annak a reményében,indultak el Kanadába hogy, egy olyan országban éljenek ahol nincs faji előítélet.Ahol az embert a cselekedetei alapján ítélik meg.Azt is tudom hogy a romákkal nagyon nehéz ki jönni,de vegyük figyelembe hogy több 100 éve kirekesztve vannak mindig a periférián kívül voltak.

  • Csak annyit szeretnék hozzászólni a fentiekhez,hogy senki nem veszi figyelembe,hogy mi történik azokkal a romákkal akiknek elutasítja Kanada a menekült kérelmüket??? Visszakerülnek egy sokkal rosszabb körülmények közé,mint amibe előtte éltek. Köszönhető a refugee lawyers akik nem oda adóan végezték a munkájukat.És a bíráknak akik sorsolás alapján adtak státust,illetve játékot űzve emberek sorsából.Ezek az a családok annak a reményében,indultak el Kanadába hogy, egy olyan országban éljenek ahol nincs faji előítélet.Ahol az embert a cselekedetei alapján ítélik .Azt is tudom hogy a romákkal nagyon nehéz ki jönni,de vegyük figyelembe hogy több 100 éve kirekesztve vannak mindig a periférián kívül voltak.

  • Vajon a 2000 kornyeken gyorsan gazdagodott ugyvedeket,ugyvedbojtarokat,tolmacsokat,kiszolgalo szemelyzetet is felelossegre akarjak vonni?? Ahogy latom mar ujra keszulnek,lehet ujra nyereszkedni,eleteket tonkretenni „allami” tamogatassal.Vajon ki is karositotta meg jobban a kanadai allamot???

  • Csárli:
    Miért?
    Ha aszondom hogy a linken látható elvbarátod „rosszarcú értelmetlen szörnyeteg ” akkor rasszísta vagyok ?

    http://nepszava.com/2012/03/magyarorszag/bacsfi-diana-az-m1-en.html

  • Gezya, sajnálom ha egy két lépésből álló kombináció már meghaladja a logikádat. A történeted helyesen:
    Anno Bácsfi Diána az akkor százezreket mozgató MIÉP-hez csapódott. Ezt a nemzeti pártot remekül lejáratta nyilas egyenruhájával, karlendítéses performanszaival, persze ezeket csak akkor adta elő, ha a bel- és külföldi baloldali sajtó teljes stábbal megjelent.
    El kell ismerni, tényleg nagy károkat sikerült okoznia nekünk.
    …..
    Később kiderült küldött ember volt, apja a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat fedett őrnagya volt, a titkosszolgálat és Bácsfi kapcsolata harminc évre titkosítva lett.
    Szóval a ti fiókátok ez a provokatőr, gyönyörködj benne, és gondold végig micsoda aljas dolgokat kell bevetni azért, hogy valami picurka bizonyíték legyen a magyarok antiszemitizmusára.

  • Átlátszó:
    Én ugyan másram más „közhely-alany-csoportra” céloztam , de látom TE egy összeesküvés-elmélet párti vagy.
    Azt bírom bennetek hogy logiailag szépen le tudjátok vezetni még azt a baromságot is hogy az Ikertornyok összedömtését tulajdonképpen az amerikai kormány szervezte meg , hogy a háború révén egyesek jól megszedhessék magukat.

  • Nézzenek oda…náci Csárli elhatárolódik a másik féleszűtől.

  • én aszt szeretném kérdezni hoyg mi 2011 ben voltunk kkint és magunktol jöttünk haza nem volt tárgyallásunk ilyenkor hogy tud viszamenni valaki ?? ha vissza szeretne menni és ha vsiza lehet mnni akkor az embereket miért küldik visza már az átszállásnál mikor mnnek ki kanadában szoval nem értem az egészet hogy hogy is van ez???,

  • szamkó szilvia: az RCMP aon a reptéren amelyről a gép leszállás nélkűl kanadába érkezik mindenkit leellenőriz a gép ajtajában és ha kifogása van (bármi lehet) akkor onnan visszaküldi a reptérre, azaz nem léphet be, veletek valószínű ugyanaz lenne mert listán vagytok önként távoztatok azaz 6 hónap vagy annak túllépése után jogtalan tartózkodásért, és ott a gép ajtajában nincs vita…ha valaki benn az országban indít jogi eljárást annak formája van és sok mindent megvizsgálnak elsősorban nemzetbiztonságot és az egyed (sohasem a család) milyenségét sokféle szempontból …és a sorozat találkozón dől el mi is lesz, mindez pénzbe is kerül, lehet jogsegélyt kérni azzal nem mindíg lesz szerencséd

  • Szilvia,

    Volt aki 5-szor is jott-ment Kanada es Magyarorszag kozott. Minden alkalommal megkerte a menekultjogot. Ez arra jo egyes provinciakban, hogy fel tudja venni a cocjalis segelytol a kezdopenzt. Valoszinu ezt szuntettek meg.

    Ha nem ilyen oda-vissza magyarok vagytok, akkor elvileg semmi akadalya nem lehet, hogy ujra begyertek es menedekjogot kerjetek.
    Most hogy megint „liberalis” kormany van Kanadaban, meg az is politikai oknak szamit, hogy a sok kenyerevestol Magyarorszagon szorulasotok lett.

  • Szerény véleményem szerint, igenis sok cigánynak van pénze. Néhány éve a kanadai hatóság letartoztatott és elitélt egy házaspárt, akik kihozattak fiatal embereket és dolgoztatták őket semmiért. Ilyen is van.
    Annak, aki nem érti, hogy az előzetesen visszaküldött cigány hogy tud újra ebngedélyt itt kapni. Ez igen egyszerű, azóta változott a kormány Kanadában, most Liberálisok vannak hatalmon, s azok tudjuk milyen jószivűek!

  • Végre egy család aki ki állt a magyar és a roma népért is. Egy magyarországi – romától ez az elvárásom. Nem semmi, hogy több mint 40.000 ember állt ki melléjük. Nagyon sok sikert, sok boldogságot kívánok nekik. Magyarországon is nagy szükség lenne rájuk. Példa értékű amit tettek. Én nagy tisztelettel fogadnám őket vendégül. Becsüljétek meg a jó embereket, mert kevés van belőlük. Hajrá Pusuma Daróczi Család. Így tovább. Büszke vagyok rátok.

  • Nekem semmi bajom ha cigány jön ide., Viszont egy dolgot nem értek, a sztátuszukat. T.i. az hazugságon alapszik. Menekült az akit űldöznek.Pl. én menekültként jöttem 57 ben ide! Valóban, utólag megtudtam apámtól, hogy két civilruhás férfi keresett hazai lakásomon.
    Viszont a mai magyar cigényokat senki sem üldözi el, nem teszik börtönbe, ha csak nem lopott, vagy gyilkolt.

  • Nekem semmi bajom ha cigány jön ide., Viszont egy dolgot nem értek, a sztátuszukat. T.i. az hazugságon alapszik. Menekült az akit űldöznek.Pl. én menekültként jöttem 57 ben ide! Valóban, utólag megtudtam apámtól, hogy két civilruhás férfi keresett hazai lakásomon.
    Viszont a mai magyar cigányokat senki sem üldözi el, nem teszik börtönbe, ha csak nem lopott, vagy gyilkolt.

  • Természetesen, megértem, miért a menekült sztátuszt használják ezek a bevándorlók.
    Eddig csak úgy lehetett Kanadába emigrálni, ha valaki menekült, vagy rokona sponzorálta.

  • jani
    2016 február 9
    3:28 de.
    Valóban, csak utólag olvastam az eredeti bejegyzést, mert alulról felfelé olvasgatok visszafele. (A hozzászólásokban látható beírókra kattintva az jön fel, és visszefele kell, ha követni akarom.)
    Marosvásárhelyen a szöveg úgy hangzott, hogy ” ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok”.

  • Figyelő, 2009 környékén húszezer cigány számolta fel itthoni életét és az elején még bevált gárdafenyegetésre hivatkozva kért menekültstátuszt Kanadában. Persze gyorsan kiderült, nincs itt semmiféle fenyegetés és szinte mindannyian hazaszivárogtak. Az itthoni, eddig rasszistázott önkormányzatokat ostromolták lakhatásért meg segélyért.
    ……..
    Pusuma József a megyei cigány önkormányzat alelnöke, a liberális EU képviselő, és a Medgyessy-kormány idején az oktatási tárca miniszteri biztosa Mohácsi Viktóriának a jobbkeze.
    Miután Mohácsi hazug ténykedése miatt már a szociknál is kegyvesztett lett, Pusuma után ő is Kanadát választotta új hazájának.

  • Csak tájékoztatásul azoknak, akik a kanadai adófizetők pénzecskéjének az elkótyavetyélésén sopánkodnak: a bevándorlóknak belépésüktől kezdődően kötelezettségük van- aláírják,- hogy a költségeket visszafizetik. Igaz, nem a segélyt, meg a taníttatási költségeket, hanem a reülőjegy árát, de még az orvosi vizsgálat árát is. Továbbá munkábalépésüktől kezdődően adót fizetnek, fogyasztók, így természetesnek tartomn, hogy az állampolgári jogokon kívül minden más jogban ugyanazok az elvárások és kötelezettségek legyenek velük szemben, mint a már állampolgárként élő, egykori bevándorlóknak.

  • Emil Wolf,

    Hja, ez egy rizikos vallalkozas. A magyar fizetesekbol osszekuporgatott, megsporolt penzre jobban kene vigyazni, es alaposabban meggondolni, hogy mire koltsek.
    Ha valaki ugy dont, hogy 10-15 000 dollarnyi magyar forintot egy elegge ketseges kanadai bevandorlasba (menekultstatusszal fuszerezve) invesztal be (az egesz csaladjanak) akkor ne legyen nagyon meglepodve, ha a befektetese elveszik es o hoppon marad.

    Azt ugyanis mindannyian tudjak Magyarorszagon es a megfelelo kanadai allami hivatalokban is, hogy a ciganyok nincsenek a magyar allam altal sem uldozve, sem megkulonboztetve. Illetve ha meg is vannak kulonboztetve, az pozitiv jellegu.
    Leszamitva talan 2-3 durva gyilkossagot, az utobbi 20 ev soran meg a lakossag sem uldozte oket. Az viszont igaz, hogy a lakossag megkulonbozteti oket kulonbozo modon, de errol kulon temat nyithatnank, tehat hagyjuk most.

    Az csak a bibi a kanadai bevandorlasban, hogy meg en is, 31 eves kanadai tartozkodas utan, surun megkulonboztetve erzem magam siman az akcentusom miatt. De nem kell beszarni, megkulonboztetnek maskeppen is, pl. ha meglatjak, hogy rokkant vagyok, mar nem is kellek munkaba – amit meg el tudnek vegezni – es soxor mar az is baj, hogy feher ember vagyok.
    Ugyanis a multi-kulti itt olyan frappancsan sikerult, hogy a fulop-szigetiek, a kulonbozo muzulman es kereszteny szektak tagjai, a negerek, feherek, hinduk, szikhek, kinaiak …stb …stb, mind-mind szegregaltak, mar-mar kulon tarsadalomban elnek itt, es emiatt tobbe-kevesbe kizarolag egymasnak adjak a munkat, vagy legalabbis egymast ajanljak be munkaba. Mind megkulonbozteti a masikat. (Es akkor meg a csaladi erdekekrol nem is beszeltunk.)

    Tehat a frissen erkezo cigany aki a nyelvet sem beszeli, automatikusan belecsoppen egy masik kirekeszto tarsadalomba, talan meg rosszabba, mint Magyarorszagon. Na persze itt nem fogjak piszkos ciganynak hivni – legalabbis joval kevesebb ra az eselye (mert mar eleve nem tudjak, hogy cigany) mint Magyarorszagon – hanem kedvesen mosolyogva szarjak le a pofajat, kulonboztetik meg. Aztan majd a cigany is fel fogja fedezni, hogy neha a hipokritizmus jobban faj, mint az oszinte bunkosag.

    Itt a magyarok, illetve a korabban idejott ciganyok tudnak csak nekik segiteni a kezdetben, amibol a teljes lakossag szamat nezve nagyon keves van. Munkat, foleg jol fizetett munkat nagyon nehez lesz neki itt talalnia, legalabbis mielott megtanulja a nyelvet – hacsak hihetetlenul nagy szerencseje nem lesz.
    Igy tehat az ideerkezo ciganynak egy minimum 90%-os eselye van arra, hogy cocjalis segelyen fog elni legalabb 2 evig, es mivel abbol nem lehet megelni, mellette a swindli, vagy a bunozes is osztalyresze lesz.

    De az a lenyeg itt, hogy pont abba pottyan bele Kanadaban, ami elol menekul Magyarorszagrol. A megkulonboztetesbe.

  • Judith Kopacsi

    Moshe, még hogy a magyar cigányokat nem éri megkülönböztetés Magyarországon?!!! Hmm! Merem ajánlani neked egy pár hetes tényfeltárást ezügyben. Próbálj lakást kivenni, állást keresni, és gyermekedet iskolába küldeni, üzletekben vásárolni, orvosi ellátásban részesülni, mint cigány!!! Aztán gyere vissza és mesélj.

  • Judith Kopacsi

    Moshe, a különbség ott lesz, miután megérkeztek, mint elfogadott bevándorlók, hogy a gyermekeik rögtön iskolákba kerülnek, ahol felmérve képességeiket, a megfelelő oktatásban lesz részük és biztos, hogy nem lesznek sem megfélemlitve, se le nem nézve származásuk miatt. Az első pár év szinte minden bevándorlónak nehéz, még akkor is, ha tudja a nyelvet.

  • Judith Kopacsi

    Charlie, 2000-ben nem azért kezdték visszaküldeni a menekült státuszt kérő cigányokat, mert azok hazudtak. Tudod, az történt, hogy az akkori kormány úgy döntött, hogy rendez egy minta tárgyalást, aminek egyetlen birója egy hirhedt cigány ellenes menekültügyi biró volt. A tárgyalás titkos volt, és erre négy magyar tisztviselőt hivtak meg kanadai költségen, bizonyitandó, hogy Magyarországon nincsennek a cigányok megkülönböztetve. A cigány család védelmében felsorakoztatott tanukat nem engedték szóhoz jutni, tehát a tárgyalás (ami eredetileg is a kanadai törvényekbe ütközött, és azóta a federális űgyészség a végzést meg is másitotta) már eleve hamis lábakon állt. Például fel lett sorolva, hogy akkor a kisebbségi csoportok mennyi juttatást kapnak egy évben a magyar Államtól. Persze, mindez forintban, ahol repkedtek a milliók, csak éppen elfelejtették ezt lebontani hogy egy-egy csoportban mennyi emberről van szó és azok évi segélyezése személyre bontva mennyit is tesznek ki. Miután a cigányok a legnagyobb létszámú közösség Magyarországon, igy évente ez az összeg kb. 9 azaz pontosan kilenc forint segélyt jelentett. (Már akkor is agódtam, hogy el ne költsék egy helyen.)
    És persze attól az időtől kezdve az elvárás a menekültügyi biróktól a cigányok tömeges elutasitása volt. Aki, az elötte feltárt dokumentumok alapján mégis pozitiv döntést mert hozni, azt meghurcolták, és kirúgták, hamis rágalmakkal ellehetlenitették. És akkor még nem is emlitettük a reptéreken szürö vizsgát, ahol rendszeresen akadályozzák meg, hogy ezek a szerencsétlenek ide kerüljenek. Csak kérdezzétek meg a magyar Helsinki Watchot, hogy hányan fordultak panasszal ezügyben hozzájuk. Az itteni ügyvédek nagy részéről már nem is beszélek, akik szépen fölvették a pénzt és nem tettek érte semmit. Mint látom, a törvény keze már kezdi ezeket is utólérni. Jogosan.

  • @Moshe Aki vagy…nagyon keserű de nagyon őszinte és szóról szóra igaz, főleg a szegregáció…a NAFTA és hasonlók áldozataként a már majdnem kézben lévő ragyogó állások sorban estek kútba, nagynevű cégek idióta kiskirályai a felvételkor azt aki vezérigatott soxor és eredményesen, azt beosztott rajzolgatónak akarta és olcsón meg ordítozva…vagy a cég csődbe esett a rendszer hibái miatt…ez az akcentusos dili annyira nevetséges, hogy soxor eszembe jutott most valamelyik másik nyelvet használom hadd bolondúljon meg az aki az angolt a saját beszédképtelensége alapján össze vissza törő senkiházi dehát én nem a meki ben és a timhortonsban gyakoroltam a nyelvet…kezdetek kezdetén Quebec-ben az istennek sem akart angolt megérteni (Montréal-ban, Ottawa-ban, a vidékieket megértettem …ők tényleg nem beszélik) meg kellett szólalni franciáúl és utána már hajlandó volt…dehát ugyanaz van Franciáknál, Svájc az szerencsés eset mert ha schwitzerdücs-t nem is de a többit igen

    szép kis ország ez a hatalmas föld Canada, imádom, és az összes hülyeségével van egy sármja, ami összekeverhetetlen

    az a megjegyzésed, hogy mosolyogva basznak ki bárkivel az már majdnem mindenhol elfogadott ahol nem találkoztam ezzel az fekete Africa, sajátjukként kezeltek mert kölcsönös volt!!!

  • Moshe, köszi a részletes beírásodat, itthonról roppant nehéz a kinti helyzetet megítélni, más témákban is megtehetnéd ezt.
    Annyit azért megemlítenék, hogy a hazai cigányokkal szemben óriási hátránnyal induló, nyelvet sem ismerő kínai kolónia milyen szépen betagozódott az országba rövid húsz év alatt.
    Segély egyiknek se kell, erőszakos bűncselekményt nem követnek el, tisztelettudóak, barátságosak.

  • Judith,

    Felreertettel. Hatarozottan allitottam, hogy megkulonboztetik ma is Magyarorszagon a ciganyokat, csak azt tettem hozza, hogy az egy kulon tema lenne, hogy miert.

    Nem is nagyon akarom boncolgatni, mert nem ott elek. Viszont baratok neha azert irnak esetekrol, tehat van valami keves ismeretem a temaban.

    rodeo36,

    Hat igen, a mosoloygva torteno megkulonboztetes termeszetesen nem kanadai sajatossag, de itt is elegge ismeretes.

    (Na es ha lehet, probalj meg egyszeru magyar nyelven irni, mert itt vannak olyanok, akiknek mar nehez megerteni az elkodolt uzeneteket.)

  • Moshe Akiva

    2016 február 9
    1:15 d
    Köszi, kedves Moshe, helyettem leíirtad a frankót!
    Talán, ismételnék még annyit, hogy a hazaküldött cigáűnyok azért lettek hazaküldve mert hazudtak!
    Akkoriban nagyon érdekelt a téma, és emlékezem arra, hogy a kanadai emigrációs miniszter, haza utazott Miskolcra kikutatni az igazságot. Akkor aztán befellegzett a cigányok itteni letelepedése.

  • charlie,

    Erdekes, hogy a kinai (es a hindu, szikh …stb) szinte minden gond nelkul be tud illeszkedni barhova. (Persze koztuk is vannak bunbandak, de nem az a jellemzo.)

    Emmar lassan 20 eve kerdezem, hogy mi lehet vajon az oka annak, hogy Frankhonban, Angliaban es nehany mas europai orszagban miert egyedul csak a muzulmanok nem talalnak munkat? Hogy lehet, hogy a kinai, az indiai (amiota van EU a magyarok, lengyelek … stb) mind talalnak ott munkat, soxor meg a nyelv ismerete nelkul is, amig az ott felnott muzulman fiatalok 80%-a munkanelkuli? A maradek 20% pedig a csaladi biznicben dolgozik (vagjak el a kecsket nyakat a furdokadban es aztan eladjak hallal husnak).

    No es persze az mindig gyanus, amikor egy bizonyos nep, vagy vallascsoport eseteben ez hosszu idon at allando jellegunek tunik. Meg gyanusabb, amikor ahelyett, hogy jobba, egyre rosszabba valik a helyzet.
    De hozza kell tegyem, hogy a magyarorszagi ciganyok jelenlegi reszletes helyzetet, lehetosegeiket, alkalmaztatottsagukat …stb … nem ismerem.

    Nem vagyok oda olyan nagyon a pop-zenert (sot!) de nemregiben veletlenul rakattintottam egy videlyora, amiben egy Olah Ibolya nevu ciganylany enekel. Azt hittem uj sztar, de kiderult, hogy mar vagy 15 eve enekel… Mindenesetre hatarozottan orultem, hogy legalabb az egyikuknek sikerult kitornie abbol a bizonyosbol. Remenyt adhat a tobbinek is.

  • Kedves Figyelo!

    Azt kifelejtetted, hogy az ittmaradt ciganyok is azert maradtak itt, mert hzudtak. 🙂

  • Judith Kopacsi

    Figyelő, talán el kéne olvasnod az erről szoló beirásomat is. Nem, nem azért küldték öket vissza, mert hazudtak. Büdös politikai meggondolásból és egyszerű rasszizmus volt a fő inditó ók. Egyik ronda szégyenfoltja Kanada menekültügyi történetének.

  • Kedves Judith,

    Neha nem art leszallni a rozsaszinu „liberalis” fellegekbol es a nep kozott elni, a Foldon.

  • rodeo36,

    Hat igen, a Judith bevandorlasi ugyekkel foglalkozik, vagy foglalkozott regebben.

    Ahelyett, hogy ” KESZ ” kijelentesemet kritizalna, mint szakerto inkabb arra a kerdesre kene valaszolnia, hogy vajon hogyan tudja a mai kanadai allam leellenorizni a „sziriai” „menekulteket”, amikor a szemelyazonossaguk is total bizonytalan, es amikor ma mar tudjuk, Europaba meg Indoneziabol es Ghanabol is jutottak „sziriai” menekultek” az utobbi evben?

    De egyszerubb kiakadni a Kenderszivatol Elhulyult Szepfiu elnevezesen (ami mellesleg 100%-ig igaz), mint adni egy szakertoi es erdemleges valaszt egy roppant egyszeru kerdesre.

  • kopácsi elvtársnő ne küzgyél …a befgogadó országnak jogai vannak és aki be akarja hogy fogaggyák annak kuss

    eszt én is így csinálnám itthon a kapuban még mielőtt belépsz, és ha én nem engedlek be akkor nem jössz be a többi rablómese, és nem is kell indokolnom, mert ez az én házam (hazám) nincs erre nemzetközi lószar se… minden ország szuverén joga hogy aszt és akkor és ahogy és a többi pofa be
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    erre húzzál lepedőt

  • Judith, elolvastam. Te is olvasd el, mit írtam a kanadai miniszterről, aki Miskolcra ment megfigyelni, hogy a magyarok hogyan bánnak a cigányokkal.

  • @moshe kedves aki Vagy
    egyetértünk velem nem kell veszekedned!!!!!!!!!! én se veled!!!!!!!!!!!!!! kopácsi elvtársnő hajtja a lótetűt át a zoknija lukán…

    a McCalolum az egy agymentes vén hülye!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    a Kendereds…hát ahogy mondod egyre inkább begyüvik ma is néztem Whitby-ben… olyan kis Márió a Cipolla …izéje?

    a gond ezzel az, hogy hoz döntéseket egyedűl is … és senki nem mongya neki mennyen be a budira előtte és lökje ki magából ami nem oda való és utábna füröggyön meg és vegyen tiszta alsót…

    szóval… nem ec cerű a lét

  • Moshe Akiva

    2016 február 9
    Bizony igaz és őt választotta meg Kanada lakossága, micsoda szégyen!

  • Moshe Akiva Én sajnos úgy látom hogy a leírt okfejtésekből már alapból úgy indulnak,hogy minden képen a romák el ítélésére alapul. Mit jelent az a szó hogy, üldöztetés? Mibe nyilvánul meg? Szerintem ha az a ember aki szakmával,nem kap munkát mert, roma. Nem tud normális lakást bérelni mert roma.Bárhová megy elő ítélettel kezelik. És azonosítják a többi romával,pedig teljesen másként gondolkodik.És próbál normális életet élni.Nem mehet el a gyermeke iskolai szülői megbeszélésre,ne hogy kiderüljön hogy a gyereke roma származású mert nem látszik rajta.Nem lehet felszállni egy zsúfolt járműre mert,olyan üres kör lesz körülötte mint ha fertőző lenne.Ezek csak azok a jelenségek amivel nap mint nap találkozik egy roma.Sajnos tudom hogy a romákkal együtt élni nagyon kényes kérdés.Mint írtam itt kellene figyelembe venni azt a tény ,mindig ki voltak szorítva a társadalomból.Azzal kapcsolatban hogy munkát szerezzen valaki Kanadában szerintem csak akarni kell és van. Nem kell 2 évig segélyen élni.

  • Judith Kopacsi

    Kopácsi elvtársnő legfeljebb a tényeket irja le. Ha ez számotokra a büdös liberalizmust jelenti, üsse kő én azt is vállalom. Mindenesetre a jogtalanságokat úgy látszik, orvosolni akarja ez a liberális kormány, és miután ennek reményében szavaztam rájuk más, sok millió kanadai emberrel egyetemben, igy csak örülni tudok, hogy jól választottam.
    Mellesleg azt is megjegyzem, hogy az általam ismert romák, akik anno mint menekültek megkapták a letelepedést, azok nagyon kis százaléka élt két évig segélyen, amint tudott, és módja volt rá, ment munkát keresni. Legtöbbjük Hamilton és környékén egy gomba feldolgozóban kaptak állást.
    Csak azt nem értem, hogy miért kötözködnek velem olyanok, akiknek fogalmuk sincs a kérdésről, nem dolgoztak a témában, sem, mint menekültügyi biró, sem, mint a torontói Roma közösség egyik tanácsadója, vagy tolmácsa. Szóval kérem tessék az agarakkal egy kicsit hátrább vonulni, mert különben csak továbbra is tudatlanságotokat, és rasszizmusotokat bizonyitjátok vele.

  • Judith Kopacsi

    Figyelő, én pontosan tudom, hogy ha egy kanadai miniszter elmegy Miskolcra, hogy saját szemével lássa, mennyire bánnak rosszul a romákkal, akkor hivatalból a Patyomkin falvát fogják bemutatni neki. Kérlek, ne röhögtesd ki magad hasonló megjegyzésekkel. Amikor én voltam 1999-ben egy hasonló 5 hetes „fact finding misszión”, akkor én mást láttam és tapasztaltam. Pedig elöször a kissebbségi ombudsman irodájában a fiatal ember nagyon akarta bizonyitani, hogy mennyire szép és jó minden, de, amikor megjegyeztem, hogy remek, ezek szerint nincs is rájuk szükség, jobb ha becsukja maga mögött a kaput és eldobja a kulcsot, akkor hirtlen eszébe jutott, hogy azért vannak még problémák, amik megoldásra várnak, és ezt bizonyitandó, a kezembe nyomott egy hatalmas doboznyi dokumentumot.

  • Judith Kopacsi

    rodeo36, abban teljesen igazad van, hogy Kanadának joga van eldönteni kiket engedd be, és milyen körülményeket vesz figyelembe. De, akkor viszont tartsa is be ezeket a törvényeket, mert amit a romákkal szemben elkövetett az még a federális biróság szerint sem felelt meg a törvényeknek.

  • Judith Kopacsi

    Emil Wolf, a menekültjog pontosan meghatározza, hogy kiket és miért tart menekültnek. Az Ensz által elfogadott kritériumok szerint az kérhet menedékjogot, aki hazáját elhagyva fél oda visszatérni, mert üldöztetésben lenne része, vallása, politikai véleménye, egy bizonyos csoporthoz valló hozzátartozás, (ebbe beletartozik az illető börszine is, népcsoportja, sőt manapság még a nemi identitása is), és hazája nem hajlandó vagy nem képes az emiatt ért atrocitásoktól megvédeni. Sorozatos megkülönböztetés, pl. munkához, lakáshoz, orvosi ellátáshoz, iskoláztatásból való kirekesztés is űldöztetésnek minősül.

  • Rodeo36:
    Miből feltételezed hogy mások is nácik , mint te ?
    (Csakmerthogy oly bőszen „elvtársazol” itten.)

  • Moshe, Oláh Ibolya egy tehetségkutatón tűnt fel, nevelőszülők nevelték, szegénységben, de tisztességben.
    …….
    Amint a baloldali média felkapta, minden újság tele lett vele, hogy-hogy nem celebet faragtak belőle. Szegény kislány hol filmben szerepelt, hol koncertet adott, hol szdsz-es pártgyűléseken énekelt, az „antirasszizmus” reklámarca lett.
    …….
    A liberális mentorainak megfelelni nem volt könnyű, pedig már a drogokhoz is hozzányúlt, leszbikus is lett, mégis ejtették. Azóta már öngyilkossággal is kísérletezett, pszichológushoz kellett járnia, teljes nyomorúságban tengeti hétköznapjait.
    ……
    Az ő élete nemhogy reményt nem ad a hasonló karaktereknek, hanem egyenesen intő példa a hazai elfajzott liberalizmus közelébe keveredni.

  • nem kommentálom, olvassátok a hsz ket is!!!!
    http://pamelageller.com/2016/02/miliatry-bases-into-refugee-camps-canada.html/

    háááááát érdekes, Moshe mit szólsz hozzá? meg ti többiek?

  • Rodeo, köszi a honlapot.
    Sosem gondoltam volna, hogy Kanadában is már falért könyörögnek a bevándorlók ellen. Mások meg már polgárháborútól félnek. Ez a békés nyugodt világ lassan összedől ott is.

  • Emil Wolf,

    Amirol beszelsz azt nem uldozesnek, hanem megkulonboztetesnek hivjak, es az is okot ad menekultkerelmekhez.
    Igy a ciganyoknak elvileg van okuk menekultjogot kerni, amikor ideernek. De csak akkor, ha ez a megkulonboztetes allami szinten van. Hogy egyeni szinten letezik, az nem szep, de amint irtam, az megtalalhato Kanadaban is.

    Tovabbi baj evvel a keppel, amint azt a Figyelo is irta, hogy amint elmentek nehanyan egy kanadai miniszteriumbol megnezni miert is van ez az egyeni alapon torteno megkulonboztetes Magyarorszagon, inkabb nem kellettek nekik a ciganyok. Persze mar eleve azert indultak el tanulmanyutra, mert a mar akkor itt levo ciganyok kisse tul sok problemat okoztak. Aranyaiban veve.

    rodeo36,

    Lattam a videot. Be vagyok jelentkezve hozzajuk, minden nap jonnek toluk a cikkek es a videok.

    De hat mit lehet varni? A Kenderszivastol Elhulyult 40 eves koraig hivatasos munkanelkuli volt, eleteben semmi munkat nem vegzett, kiveve, hogy neha belebufikezte a levegobe, hogy szerinte a marihonaljat, es orvos altal asszisztalt ongyilkossagot legalizalni kene.

    Mikor eleg idos lett – apukaja „erdemei” elismerese mellett – az ugynevezett „Liberal” part kinevezte vezerenek. (Apuka is egy veresszaju marxista volt, csak rombolni tudott Kanadan, de o legalabb tudott pireuttet ugrani.)
    Mivel szepfiu is, ez eleg volt a lebutitott, tudatlan kanadai „liberalisoknak” hogy megvalasszak ot miniszterelnoknek. Mert szarmazasan kivul semmit nem tudott felmutatni a Szepfiu. Me’g az amugy ertelmi problemakkal kuszkodo „liberalisok” is tudtak volna a Szepfiunal sokkal ertelmesebbet talalni vezeruknek, de nem, a Kenderszivastol Elhulyult kellett nekik.

    Amikor meg lett valasztva, a minisztereit nemuk szerint valasztotta meg, azaz fele ferfi, fele no.
    Mikor megkerdeztek tole, hogy ez mikent jott ki ilyen jol veletlenul, azt felelte „azert mert 2015 van”.
    Mas szavakkal csak azert mert 2015 van nem erdem, gyakorlat, es szakertelem alapjan lesz valaki Kanadaban miniszter, hanem azert, mert eppen puncival, vagy kukival szuletett.
    Kepzeld el mi var Kanadara!!!
    No es persze a „liberalisok” meg ezt sem veszik zokon, hiszen a felisten Szepfiu mondta, akkor csakis jo lehet.

    Innen menekulni kell, nem idemenekulni!

  • Csárli:
    Az agyad.
    Az dől össze.

  • @kedves Moshe aki vagy
    ez a valóság…tapasztalom…az is tény, hogy még felmérhetetlenűl nagy adósságot is kapott a Harperéktől ami el is volt titkolva most kibukott az álllamcsőd…itt a politikusok (a spanyol jobban gúnyolja aszongya: politiquero-k, azaz agymentes politikuskák) párttól függetlenű seggfejek a lobby -zás ami a korrupció álneve!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tönkretesz mindent, azért jó Biostell Toronto-ban és van Raptor (a panem et circenses jól műxik)

    szóval te tudtad én meg rá kellett hogy jöjjek a naponta tátott szájjal és remegő gyomorral kapott hírek alapján…nem hallgatom a kommenteléseket a tevékben csak szalagcímekre…de az is sok

    közben teljesen a déli szomszéd gyilkossági szintyére emelkedünk és csodálkoznak a politiquero-k de tenni??? na aszt nem

  • charlie,

    Nekem nagyon tetszett az Ibolya. Ugy latszik nem tudta hogyan kell a hirnevvel es a penzel elni. Foleg „liberalis” kornyezetben.

    Par napja volt itt az eszak-amerikai football kupa-dontoje. Mivel a jatek kizarolag csak „liberalisoknak” valo, azaz nem kifejezetten eszjatek, en soha nem nezem. Most viszont a szunetben egy elhizott, magat Beyoncee-nek (valahogy igy irja) hivo neger enekesno visitozott (enekelt) es rangatozott (tancolt), szorakoztatvan a nagyerdemut. Eddig meg rendben is van, hiszen egyforma ertelmi szinten vannak.
    De ekkor a „Masvilagi”, a „A Vilagon Tuli” („beyond” valami olyasmit jelent magyarul hogy „tul”, „masvilag”, „felett”, es ebbol szarmazik a Beyoncee – azaz hogy o milyen gyonyoru) nekiallt beszelni. Lehurrogta azokat a rendoroket is, akik eppen az o dagadt segget vedtek, meg ugy altalaban az egesz amerikai rendorseget, es nekiallt isteniteni a negerek legrasszistabb gittegyletet, a Black Lives Matter nevut.

    Ide is tud vezetni a „liberalizmus”. Akkor is okoskodik, amikor csak arra kertek meg, hogy kornyikaljon es vonszolja korbe a dagadt segget nehanyszor. De o inkabb bebizonyitotta, hogy sikerult neki annyira liberalissa es anti-rasszistava valnia, hogy ettol total rasszista lett. Nem veszik eszre, hogy atesnek a paci masik oldalara.

    Ez az „eszme” sokakat tonkretesz. (Nem anyagilag.)

  • charlie,

    Elfeledem, hogy az a 25 000 eredetileg kanadai bevandorlasra beigert bekeaktivista csak az elso adag.

    Most mar 50 000-et „akarunk” behozni evente beloluk.

    Termeszetesen nem az uldozott tuzimadokat, vagy a keresztenyeket, esetleg mas kisebbsegeket, hanem a bekegalambokat hozzuk be. Tul bekes Kanada, a nok sincsenek meg 10 ezrevel megeroszakolva. es ez csak egyszeruen turhetetlen!

  • Judith Kopacsi

    Mose, nyugodtan menekülj innen, igérem nem foglak megsiratni. Eggyel kevesebb rasszista él majd ebben a szép országban.

  • Moshe Akiva

    2016 február 10
    11:11 de.
    Köszi, tökéletes korkép a mai Kanadáról!
    Mellesleg, ha a liberális párt a mai quebeci miniszterelnököt választotta volna meg, a párt elnökének, akkor én is liberálisra szavaztam volna.
    Ez az egyetlen kanadai politikus, aki szimpatikus nekem.

  • A magyar cigányok miensége és bánásmodja, nekem a kanadai indinákot hozza eszembe! Kiválóan hasolitanak, nem is tudom, hogy az ősidőkben nem voltak e egy tőről valók! Az indián sem szeret dolgozni, más a bőrszíne, ezért sok buta ember megkülönözteti, szeret külön, maguk között élni.stb,.stb.

  • A magyar cigányok miensége és bánásmodja, nekem a kanadai indinákot hozza eszembe! Kiválóan hasolitanak, nem is tudom, hogy az ősidőkben nem voltak e egy tőről valók! Az indián sem szeret dolgozni, más a bőrszíne, ezért sok buta ember megkülönbözteti, szeret külön, maguk között élni.stb,.stb.

  • rodeo36,

    Te Spanyolorszagban elsz?

    Figyelo,

    Nem ismerem a quebeci miniszterelnokot, de ha a „nagy” szamokkal megyunk, az eddigi (altalam ismert) 2 quebeci szarmazasu kanadai miniszterelnok tonkretette Kanadat, tehat en nem szavaznek ra.
    Ha nem tudnam, hogy az a masik ketto „liberalisok” voltak, azt hinnem, hogy ez Quebec bosszuja volt. 🙂

    Nekem is feltunt regebben a hasonlosag a magyaroszagi ciganysag es a kanadai indianok ama bizonyos retegeinek hasonlosaga kozott. De van egy olyan gyanum, hogy ezt a hasonlosagot megtalalnank a lezullott, es/vagy kronikus munkanelkulisegben szenvedo feketek, feherek, azsiaik es barnak kozott is.

    Judith,

    Latom, meg mindig gondolkozol, hogy mit meselj be nekunk a 25 000, aztan 50 000 …stb… „menekult” kivizsgalasanak ugyeben, es addig is reflex-szeruen rasszistazol.
    Most kifelejtetted a nacit, fasisztat es a bigottot. Csak nem elfogyott a kave a Tim Hortons-ban?

  • Mose, ugyan én egy árva szóval sem emlitettem a 25 000 vagy 50 000 menekültet, úgy hogy inkább neked javasolnám, hogy vagy hagyd abba az ivást, vagy igyál még többet, mert lehet, hogy attól jön majd meg az eszed.

  • Moshe,. csak azért dicsérem a quebeci m.elnököt, mert mióta ő van hatalmon, egy szó sincs Quebec szeparálásáról, még a PQ-s ellenzékől sem. NA és szép fehér szakála van.-

  • Remélem az összeset bofogadja Kanada. Örök hála akkor Kanadának.

  • @Moshe… nem élek ott és legyen elég erről nem akarok az autobiográfiámat itt leadni
    amit a Judit nak írsz támogatom max!!! annyi látszik(???) hogy anyagi gondjai lettek a szövetségi kormánynak is meg néhány gazdaságilag teljesen perverz tartománynak ezek között legelső Alberta a hülyeség csimborasszója az ottani gazdaság és az NDP bosszúból lett megválasztva, mert az olajlobby (korrupció=lobby) azzá tette ami… és sok más helyen sem találják meg a helyes utat és ha a lobbyzás Kanada szinten a jelenlegi agymentességgel folytatódik (kapzsiság és erőszak) akkor sohasem lesz egy NAGYON SZÜKSÉGES DIVERZIFIKÁCIÓ és abban a termelés a javak létrehozása és nem tőzsdézni meg csalni lopni hazudni…az ország olyanná lett mint az állatorvosi egyetem beteg lova amelyen minden betegség egyszerre bemutatható (a kapitalizmus olyan perverzzé vált, hogy megérett arra, hogy leváltsuk, sürgősen!!! bármi jobb nála…

  • Judith Kopacsi Tudom hogy mi a üldöztetés fogalma,én csak azt írtam, hogy miben részesül egy roma. Ez csak az egyik formája a rasszizmusnak. Figyelő. Úgy látom hogy te nem csak romákat utálod, ha nem minden más etnikumot. Az indiánok nem szeretnek dolgozni és romákhoz hasonlítsátok ezt hogyan értitek? Az indiánoktól elvették az országukat, legyilkolták a családjaikat pusztán szórakozásból, és vagyon szerzésből.Az indiánok azért nem akarnak dolgozni közös munka helyen fehérekkel mert alapból utálják a családjaik gyilkosait. És csak annyit a romákról,amelyik lent lakik egy kis faluba ott is a falu végében.Akinek nem adnak munkát mert attól fél a munka adó hogy, meglopja.És kellemetlen az ismerősei előtt,hogy romát alkalmaz. Az a roma mit csináljon? Nincs pénze hogy be utazzon a városba,ha ne talán kapna munkát ott. Tudom ezek a dolgok sem jogosítsák, fel a lopásra és a bűncselekményre. De akkor kérdezem, mit kezdjen az életével,hogyan tud asszimilálódni? Én ezzel nem azt akarom mondani hogy a romák bárányok,és nem ítélendő el az életvitelük csak egy kicsit bele kellene gondol az ő helyzetükbe is. Az égészben egy a szomorú hogy a romákat ezeknek a viselkedése alapján ítélik meg.Egy kalap alá veszik az egészet. Magyar országon nem a romák a fő tolvajok ha nem,politikusok és a fehér galléros,bűnözők. Ők lopnak olyan összegeket el az adófizetők zsebéből,hogy ha össze hasonlítanánk a romák által elkövetett bűncselekmények összegével. Akkor a romáknak még 500 évig kellene lopniuk hogy behozzák egy 4 éves kormányzás alatti hiányt. Akkor ki a tolvaj???? Ki okozza a magyar népnek a kárt a cigány? Kis piti bűnök véget tele van a börtön romákkal,de komolyabb nehezebb a bűncselekményeket a magyarok követik.Ezzel nem akarom a romákat védeni csak pár olyan tény, amin ellehet gondolkodni.És utána kellene ítélkezni.Azt is tudom hogy romák viselkedése a műveletlensége elviselhetetlen, tisztelet a kivétel de úgy gondolom hogy, Kanada és a a kanadai ember szeretet ezt meg oldaná,ha nem is rögtön de idővel át alakítaná a romákat jó irányba. Ha tudnák hogy nem kell félni attól hogy vissza küldik őket,akkor másként viselkednének és be illeszkednének a társadalomba.

  • HunCanada Csak annyit, itt Németországban az tudja hogy, milyenek ezek, a menekültek akik itt élnek. Eddig normálisan lehetett élni,félelem nélkül csak ez mostanára meg változott. Nem merem a gyerekeimet ki engedni az utcára, ha megyünk akkor inkább közösen.Mivel 3 lányom van, ne hogy bedobják egy autóba és meg erőszakolják.Közel 1 millióan érkeztek Európába eböl közel a 85%, élet erős sportos felépítésű,16-18 és 40 év közötti emberek akik egyedül érkeztek,család,anya,apa,gyerek nélkül. Kérdezem -én??? Hol vannak a rokonaik, vagy ott hagyták a háborúban meghalni?? Ki hagynál ott a hazáját, ha háború van pláne ha családja is ott maradt. Ki vagy kik pénzelik őket, mert majdnem mindegyiknek drága mobiltelefonja van és pénze.Miből??? Amikor ott, éh halálról számolnak be a médiák. Ezeknek az embereknek nem jelent semmit a család fogalom,mert képes a 6 éves fiával kivégeztetni egy embert,és képes robbanószert tenni a 6 éves fiára hogy merényletet kövessen el Allah nevében.És ő végig nézi,hogy meg hal a gyereke. Nő a szemükben 20/rangú senki.

  • Emil Wolf,
    Az indiánokat nem kritizáltam, csak tényeket állapitottam meg. Mostanában hoznak róluk sok filmet a TV-n, interjuk stb.
    A házaikat kell csak megnézni, amiben laknak. Ne mondja senki, hogy néhány deszkát, vagy farabot nem lehet találni arrafelé, hogy megjavítsák a házukat!
    Csak pénzt követelnek végtelenségig s a kormány adja is állandóan. Csak az a baj, hogy nem jut el a néphez, hanem a Főnök zsebébe vándorol.

    Sajnos a fehér ember nagy bűne, hogy behozta ide az alkoholt, amit igen szeretnek.

  • Moshe Akiva

    2016 február 10
    9:53 du.Az én hibám az, hogy rosszúl írtam amire válaszoltál.
    Nem miniszterelnök, hanem Elsőminiszter.A province-okban, a province kormány feje.
    De Te is tudod Edmontonban.
    Mellesleg voltam Edmontonban is, 15 éve ! Valóban, a belváros elég sívár, de tetszett a píramis formájú ápület és ami benne látható.
    Voltam, az albertai egyetemen, a campuszban laktunk, és ott is volt egy előadásom a Hungarian Study konferencia keretében.
    Azt hiszem, ott éppen, Márai Sándorról tartottam egy tanulmányi értekezletet. A Hungarian Study tagja, minden évben tartott Magyarság Tudományi konferenciáknak, ami résztvesz a kanadai konferenciákon. Ezeket évente más kanadai város egyetemén tartják május végén.

  • Judith,

    Ha nem is mondtad, en kerdeztelek. Mint bevandorlasugyi szakerto a tudasod itt sok felreertest megszuntethetne. De ahelyett hogy valaszolnal az egyszeru kis kerdesre allandoan mellebeszelsz.
    Csak nem az a baj, hogy tul hulye a kedvenc felistened, a Kenderszivastol Elhulyult?

    rodeo36,

    Szerintem nem (csak) a kapitalizmussal van baj, hanem elsosorban azzal, hogy a 2. Vilaghaboru utan elkezdtunk itt a kapitalizmusban is cocjalizmust epiteni.
    Ez mar onmagaban tul sokat kovetel meg a dolgozo neptol (mert ugye a cocjalis ellatast nem a leggazdagabb reteg fizeti, hanem azok akik szerencsesek, hogy van munkajuk, vagy kis biznicuk), megemeltek az adoikat es mindenfele uj adokat talaltak ki, amik sosem elegek.

    No es mivel allamilag iranyitottak ezek a cocjalis intezmenyek, mind a velejeig korrupt. Jobb esetben egyszeruen csak idiotak iranyitjak ezeket az intezmenyeket. Pl. a cocjalis segely intezmenye kb. 90 centet kolt sajat magara, amig 1 dollart kiad, azaz a raszorulo abbol az egy dollarbol 10 centet lat.
    Nemtom mik mennek az egeszsegugyben, de van nehany zsido orvos baratom, ok mind idiotazzak az egesz rendszert. (Surun, amikor idiotizmusrol beszelunk tkp. az nem idiotizmus, hanem korrupcio az idiotizmus leple alatt.)

    Itt most csak ket peldat emlitettem, de lenne mit mondani a tobbi cocjalis dologrol is.

    Tehat nem csoda, hogy eladosodtunk mindannyian. Nem csak Kanada. Ez pedig nem egy ujonnan felfedezett valami Kanadaban. Eddig is tudtuk, hogy el vagyunk adosodva.

    Nalunk „tradicionalisan” 3 provincia szokott neha eletkepes lenni, Oltarilyo, British Columbia (BC) es Alberta. A tobbi csak van. (Regebben Quebec is OK volt, de a franciak egy alkalommal ugy dontottek, hogy ha mar nem engedik oket „szabadon” az angolok, akkor tartsak is el oket.)
    Viszont Oltarilyot gyeprevagta az NDP jonehany eve olyan sikeresen, hogy meg egy jobboldali kormany sem tudna helyrehozni nehany evtizeden belul, es akkor meg ennek a tetejebe az oltarilyoiak „liberalisakat” valasztanak be sorban vezetoknek (akik tkp. ugyanugy marxistak, mint az NDP-sek). Tehat Oltarilyo remenytelen.
    Vagy 15 eve BC-t is tonkretettek az NDP-sek, azota az sem tudott labra allni.
    Tavaly itt Albertaban is bevalasztottak az NDP-t. Az eredmenyt nem tul nehez megjosolni.
    Mostantol minden kanadai provincia doglott lesz. Nincs hova menekulni sem Kanadan belul, foleg hogy egy marijuanatol elhulyult, semmihez sem erto, hivatasos munkanelkulit valasztottak meg Kanada miniszterelnokeve, aki azert nevez ki szemelyeket minisztereknek, mert felvagott van a labuk kozott.

    Tehat nem annyira a kapitalizmussal, mint inkabb az azt belulrol rohaszto cocjalizmussal, a marxistakkal, leninistakkal, anarchistakkal …stb… van baj.
    A humanizmus neveben teszik tonkre. Pl. emlexel meg a KMK (kozveszelyes munkakerules) fogalmara? „Aki nem dolgozik ne is egyek” volt ugyanazon humanistak jelszava a cocjalizmusban. Ha 30 napig nem dolgoztal bevarrtak a bortonbe.
    Ugyanezeknek a „humanistaknak” ez nem jut az eszukbe a kapitalista rendszerben. Vajon miert? Lehutok seregeit (koztuk allami „dolgozokat” is) kell eltartania annak a kevesnek, akik meg dolgoznak, de mivel nem birjak, az allam veszi fel kozben a kolcsonoket is. Aztan hordjak be a bevandorlokat, abban a hiszemben, hogy azok majd fognak dolgozni. De ezek nagy resze munkara keptelen nehany evig default-bol. Az a nehany ev viszont eleg nekik arra, hogy rajojjonek, itt nem erdemes dolgozni, legalabbis nem legalisan. Tehat alapos atgondolas utan hoznak meg tobb bevandorlot. (Persze kell is nehany 10 ezernyi minden evben, mert akinek jo szakmaja van, szokik meg az USA-ba, amitol bevandorlas hianyaban hamarosan elfogynank.)

    Ahogy a Figyelo is irja: Kitermeltek egy olyan lusta reteget (mar-mar osztaly) amelyik meg arra is lusta, hogy a legkisebb hibat megjavitsa az allamtol ingyen kapott hazan (akar kivul, akar belul), vagy hogy osszeszedje a szemetet.
    De ugyanezt sikerult kitermelni nem csak az indianokbol, hanem a feherekbol, feketekbol, annyi csak a kulonbseg, hogy a feherek, feketek nem kapnak ingyen hazakat a kanadai allamtol.

    Mindehhez persze hozzajarul a leggazdagabb reteg es a vezeto politikusok korrupcioja is, ami csak azt eredmenyezi, hogy az egesz alma rohad a hejatol a magjaig.

  • @Moshe… van számodra egy javaslatom, ezt az elméletedet számokkal próbáld meg szimulálni (feasibility study) talán segítségként vagy könyvjelzőként

    a piacon már 27 USD körűli olajárak is vannak barrel enként, azt ugye finomítani is kell meg kiszerelni (eljuttatni a fogyasztóhoz aminek kölcsége a csökkenő alapanyagárak miatt csökkenő, de!!!!!!!! ha adott profit margen-t akartartani akkor a benzinkútnál mér kb 45-52 kanadai cent -ért kellene átadni a felhasználónak és ez ma 97 cent) ENNEK TÖKRÉBEN ÉS OFFSHORE BEVONÁSÁVAL SZÁMOLJÁL és akkor rájössz hogy a korrupció tényleg hatalmas, de mégsem akkora mert a profitéhésg és a tőke tulajdonosainak önszabályozása (még egyetlen kormány sem merte mondani hogy a 10000%-kos profit az pofátlan pedig létezik, kis offshore tanulmány után rájössz) miatt soha semmi sem fog változni (majd a háborúk hasznát is számold bele!!! az a nagy hatalmas buzinicc)

  • Figyelo,

    Jo par eve, hogy lattam egy karikaturat. A kep indianokat mutat a tabortuz korul amint eppen pipaznak, a kep aljan, bokrok mogott hasalva ket feher ember van, az egyikuk kezeben egy palinkasuveg es sugja a tarsanak, hogy:

    „We introduce this to them and call it even.”

    Ahogy igy olvasom az Edmontonrol szolo leirasodat, eleg regen lehetett ez. Nem emlitetted a West Edmonton Mall-t, valoszinu akkor meg nem letezett.

    Sajnos az valoban igaz, hogy itt szinte semmi latnivalo nincs, hacsak a varos kornyeki, vagy eppen a varosban levo mocsarak nem keltik fel egy-egy biologus erdeklodeset. A negy uvegkupon kivul van meg a Space and Science Center (amit par eve kibovitettek) es a West Edmonton Mall. Ezzel ki is fujt az egesz. 🙂

  • rodeo36,

    Erre irtam, hogy: „Mindehhez persze hozzajarul a leggazdagabb reteg es a vezeto politikusok korrupcioja is …”, csak eppen nem reszleteztem.

    Kicsit tul korrupt az egesz tarsadalom. Valakinek le kene tornie a korrupciot, de ezt nehez elkepzelni olyankor, amikor a hatalomnak meg a kozelebe sem kerulhet egy becsuletes ember.

    Mellesleg, szerintem, a haboruk nem nagyon hoznak be hasznot. Bekeidoben, stabilitasban sokkal tobbet lehet keresni, mint haboruban.

  • Moshe, bocsi hogy kihagytam Edmonton hírességeit, de sajnos egyiket sem láttam, csak ültem az előadásokon.

  • @kedves Moshe
    a fegyverlobby és az eladások ugyanúgy csak akkor lesz vevő a vaccinára ha már lesz 3 millió fertőzött a ZRIKA (!!!) VÍRUSTÓL UGYANÚGY MINT ANNO A HIV ŐTŐL, HINNI KELLETT, HOGY MINDEN GAY KIVÉVE AKI NEM MEG TUD DÖGLENI ÉS A RETTEGÉS ELKEZDŐDÖTT ez egy új marketing policy…egyik gyógyszertűl kihull a hajad a másik kinöveszti ugyan nem a fejeden…hát még a veterinary… és szóval most nem lehet bemenni a patikába és kérni hogy csinálja meg eszt a receptet (akármit a kígyónak lábsót…írja a doktor rendel a beteg)

    szóval számosíccsad eszt emneld a 12. hatványra és tedd hozzá a korupciót amit errefelé lobby zásnak neveznek

  • Judith Kopacsi

    Moshe, ha valaki tölem konkrétumot kérdez, arra szivesen válaszolok. Sértegetésre viszont ne várj mást, mint hasonlót. Az én szakértelmem ugyanis nem a pillanatnyi politikai fennállásból adódik.

  • Judith Kopacsi

    Emil Wolf, nem tudok veled vitatkozni, mert igazad van.

  • @judith, akkor szakércsd meg, de alaposan

  • Judith Kopacsi

    Majd, ha konkrét kérdéssel jössz, esetleg válaszolok.

  • @judith kösz, csak ennyit akartam tudni

  • Moshe Akiva:
    „Azt kifelejtetted, hogy az ittmaradt ciganyok is azert maradtak itt, mert hzudtak.”

    Bezzeg a magyarok, akik a Kádár-rendszer utolsó 10-12 évében befizettek egy bécsi társasutazásra, vagy kiváltották a turista utlevelet, és Bécsben besétáltak a rendőrségre menedékjogot kérve, ők a kihallgatásnál becsületesen azzal kezdték, hogy Magyarországon senki nem üldözte őket (95-98%-at abban az időben már a kutya se üldözte), de Nyugaton jobb a mindennapi élet, a szakmájukban sokkal magasabb a fizetés, egyszerűbb lakáshoz jutni, általában színesebb a világ – ezért politikai menedékjogot kérnek. 🙂

  • Kedves Christopher Adam!

    Végre egy örömhír!!!!
    Reméljük, eszetekben nem jut többé, hogy visszaküldjétek őket!!!!

    Sőt!!!

    Bízunk benne, hogy nagy propagandát fejtetek ki azért, hogy mind egy szálig ki költözzön hozzátok!
    Jó nagy az az ország, a Ti országotok, gond nélkül elférnek. Talán még dolgozni is elkezdenek. 🙂

    Akinek meg nincs pénze a kiutazásra, küldjetek neki. Ha csak Torontói templom tudott 43 ezer aláírást gyűjteni, akkor egész Kanada összes temploma kisujjból kirázza azt a kis útiköltséget!

    Őszinte gratula, és bízva e nagyszerű terv sikerében:
    Denemám

  • Judith Kopacsi

    Denemám, teljesen fölösleges gúnyolodnod. Itt egyenlőre csak azokról az egyénekről van szó, akiket jogtalanul, igazságtalanul, és önhibájukon kivűl kitoloncoltak. Ezzel még nem küldtek nyilt meghivó levelet a többieknek.
    Csak csöndben súgom Neked, hogy a rosszindulat elöbb-utóbb testi fájdalommá válik át, tehát ne csodálkozz majd, ha majd fájni fogsz.

  • Judith,

    Elegge konkret volt a kerdes, de ha partatlanul akarod olvasni ugyanazt a kerdest, en fel tudom neked adni azt ugy is. Ezen mar nem fogunk osszeveszni:

    Annak a tenynek a fenyeben, hogy az IS nagyiparilag gyartja a sziriai igazolvanyokat es utleveleket, es adja azokat barkiknek, akik Europaba, vagy Eszak-Amerikaba akarnak menni, hogyan tudja barmelyik kanadai kormany is garantalni, hogy a menekultek valoban menekultek, hogy a sziriaik valoban sziriaiak, es hogy nincs koztuk kikepzett terrorista?

    Remelem ez elegge konkret kerdes neked.

    Belzebub,

    Igazad is van, meg nem is. A Kadar rendszer utolso 10 eveben mar valoban szabad volt pofazni. Mi meg a katonasagnal is aranylag szabadon szidtuk a rendszert magunk kozott, amikor nem voltak tisztek korulottunk, es 100% tuti voltam benne, hogy legalabb egyikuk be fog kopni. Ennek ellenere soha fel nem lett nekem rova a rendszerellenes pofaturaztatas.

    Viszont ebben mar ott is rejlik a problema. Amikor tobb besugo van, mint besugott, akkor azert nehezen lehet rafogni arra a nepre, hogy az szabadsagban el. Vagy talan tevednek?

    De meg ez a szolasszabadsag is latszolagos volt, mert a sajto, TV, radio maradt ugyanolyan semmitmondo, a hirek felet letagado, masik felet megdolgozo ugynokseg, mint amilyen elozoleg is volt.

    No es akkor beszelgethetnenk a rendszer tovabbi hulyesegeirol is, de mivel ezt mindenki ismeri itt, nem fogok nagy eloadast tartani rola.

    Csak meg annyit, hogy volt velunk egy fiu a menekulttaborban annak idejen, aki, amikor behivtak az ausztral kihallgatasra es megkerdeztek tole, „hogyan volt maga uldozve, vagy megkulonboztetve az utolso 5 evben Magyarorszagon” azt valaszolta, hogy „Nezzek, en tudtam, hogy le akarok lepni abbol a rendszerbol, tehat befogtam a szamat, mindenhez jopofat vagtam, hogy utlevelet kaphassak. Tehat engem sehogy sem uldoztek, mert en semmit sem csinaltam a rendszer ellen. Haz ez igy jo, jo, ha nem, hat nem”.
    Es elfogadtak.
    Azota is Ausztraliaban el, hacsak meg nem oszult es a rendszervaltas utan visszatert Magyarorszagra.

  • Judith Kopacsi

    Moshe, ha eddig még nem vetted volna észre én csakis és kizárólag a fentemlitett cikkre, azaz egy roma család kanadai visszatérési lehetőségéről mondtam véleményt.

    Hogy jelenleg a sziria menekeltük hány százaléka lehet terrorista? Ha meg tudod mondani, hogy hány angyal fért el anno egy gombostű tetején, akkor esetleg én is tudnám erre a választ. Amit tudok, viszont, hogy Kanada több ezer gyereknek ad lehetőséget egy normális, félelem mentes életre.
    Persze, ha te félelemben és rettegésbemn szeretzs élni, én abban nem akadályozlak meg.

  • @judith te egyre inkább…szóval nambőr van: nem egyenlőre hanem egyelőre
    magyarból mekkbukktál

    a másik a kitoloncolásról: minden államnak -így Canada-nak is- szuterén joga, hogy aszt ereszt be akit akar, minden más betolakodó és le lehet lőni a határon még akkor is ha a határállomást London England Heathrow airportban állapíttya meg a canadai kormány

    a többiről beszélgessél a gáyzával az úgyis olyan geil…

    természetesen Moshe a valóságot rebegi neked a süket füleidbe bele …
    Mit is keresett George Clooney és b neje a Bundesmutti -nál csak nem valamilyen am bassza dór titokban (gyanús már régóta III/IV???)
    szóval a hamis útlevelek és a kéjes mosolyok azoknál akik a kisújjukat sem mozdították a saját hazájuk védelmében azoknak azért kuss lenne a neve még akkor is ha van nekijje gyereke meg 3 hájdzsábos huri úgyis farsang van

    ha ilyen hülye maracc kezeltetned kéne magadat rádférne szikológus krokogyélus vagy valami hasonszőrű

    éljenek a migráncsok abból amiért megdolgoztak és adót fizettek érte
    vagy van egyenjogúság vagy nincs

    McCallum mit keres Toronto ban talán eligazíttyák??? most úgyis ünnep van NBA és a város Drake ezik

  • Judith,

    Koszonom vegre a valaszt. Tehat te sem tudod hogyan lehetseges a lehetetlen.
    Hozzatennem, hogy nem vagy egyedul vele, a jelenlegi kanadai vezetes sem tudja.

    No es itt nem csak a terroristakrol van szo, hanem mar eleve mindegyikuk szemelyi azonossagarol. Meg az sem biztos, hogy az illeto sziriai, vagy iraki. De azert papirja van rola, ami automatikusan koztorvenyes bunozove teszi ot – ha nem sziriai vagy iraki.
    Viszont Kanadanak tovabbra is cukorfalatnak szamit. (Na jo, Merkel asszony is imadja oket, es ha az Angela kutba ugrik, akkor „logikusan” kovetkezik, hogy mindenki masnak is kutba kell ugrania, ugye?)

    Visszaterve a cikkre – mert most az egyszer nagyon a topikban akarsz maradni – bar fel merem tetelezni, hogy a magyarorszagi ciganyok utlevelei es szemelyi azonossaguk tobbnyire valos, vagy valodi, felmerul a kerdes, hogy ha a kanadai kormany ennyire nem torodik azzal, hogy (mas orszagokbol) esetleg meg terroristakat is importalnak Kanadaba, akkor vajon mennyire torodnek avval, hogy a Kanadaba erkezo magyarorszagi ciganyok eloeletet megvizsgaljak? (Mielott beindulna a szokasos rasszistazas, hozzateszem, ez nem jelenti azt, hogy minden cigany bunozo.)

  • rodeo, nahát, magamon kivűl vagyok! Leosztályoztál magyarból! Rémes! hogy fogom kibirni? Bár azt hiszem ez legyen majd hetven évem legnagyobb tragédiája.

  • Moshe, pont annyi lehet köztük a terrorista, mint a hideg háború alatt a magyar és szovjet kémek és „alvók”. Attól a többi akkori menekült még nagyon szépen beilleszkedett új hazájában, és jobb jövőt tudtak gyermekeiknek biztositani. Szóval felesleges tovább is itt hisztizned, mert normális ember már nem figyel rád.

  • Rodeo, még egyszer és utoljára leirom Neked, hogy ebben az esetben azokról a kiutasitott romákról van szó, akiket jogtalanul deportáltak. Kapiska? Az általad felsorolt marhaságoknak ehhez semmi köze. És, ha már minősitünk, űlj le fiam, emberségből megbuktál.

  • @judith kááááááár, dehát te már csak, ilyen vagy, nincs olyan hogy jogtalan kiutasítás, persona non grata viszont igen

    ha érted ha nem pláne 70 évesen már benőhetett volna

    erről jut eszembe egy vicc, az apostolok mongyák Jézusnak (a keresztre feszítés előtt) hogy ugye nemm akarsz szűzen meghalni? nem, hát persze hogy nem… és akkor kapott egy gyönyörű nőt és be is mentek a sátorba majd percek múlva a nő ordítva sikoltozva rohan ki a sátorból…majd Jézus utána csodálkozó képpel…mi törftént kérdezik az apostolok: hát levetkőzött egy gyönyörű tökéletes de a lába között volt egy vágás rátettem a kezem és begyógyúlt…

  • Judithka:
    Rodeónak írhatsz bármit , ő egy elvakult „fajvédő”.
    Ráadásul jól láthatóan kissé zavarodott is.

  • Judith Kopacsi

    Tudom, hogy arról az egy családról van szó. Éppen ezért írtam a hozzászólást, amit idézek, talán másodszor érthetőbb lesz:

    „Reméljük, eszetekben nem jut többé, hogy visszaküldjétek őket!!!!

    Sőt!!!

    Bízunk benne, hogy nagy propagandát fejtetek ki azért, hogy mind egy szálig ki költözzön hozzátok!”

  • Judith Kopacsi

    Lehet, hogy én is az embertelenek közé vagyok sorolva, de tudja én azokat a magyar idős elesett öregeket sajnálom, akik egész életüket ledolgozták, gyermekeiket felnevelték, jelenleg egyedül élnek, és akiket ezek nap mint nap gyilkolnak, kínoznak, kifosztanak.
    Ezt a bűnözéstípust nálunk a cigányok úgy hívják: öregezés. Lám, már neve is van ennek a bűnözésnek.
    Ezen kívül, ha hiszi, ha nem, mindent lopnak, visznek, amit csak érnek. Nekünk 600 év alatt nem sikerült beilleszteni őket, de szívesen elhiszem, hogy Kanada van olyan nagy, erős és nem utolsó sorban okos és ügyes, ahol rövid időn belül képesek lesznek beilleszkedtetni őket, pláne erőszak nélkül, egyszerűen, csak neveléssel, példamutatással.
    Hajrá! Sok sikert kívánok hozzá!

  • Denemám:
    Remélem van vadászpuskád?
    ( Meglehet 2018 után használni is lehet , hivatalosan.)

  • Geyza
    Nem én gyilkolom az öregeket. Ezért nekem nincs szükségem puskára.
    Viszont látom, nem bízol a győzelemben! 🙂

  • Figyelő!

    Oda se neki,akik Téged cigány,vagy szíriai menekültekhez hasonlítanak ,-aki 56-ban az akkori hatalom elől menekültél és nem a munka elől….-azok csak magyarul beszélnek,de sosem voltak azok….
    Csak had menjenek: A CIGÁNYOK koszt,szemetet csináltak,felvették a segélyt ott is itthon is,dolgozni nem akartak,se itt se ott,nem véletlenül toloncoltak haza többeket.Egyébként itthon senki nem üldözi őket,mármint a dolgozni és beilleszkedni képeseket!!!!!

    Ami a szíriaikat illeti valóban vannak ártatlan,fenyegetett helyzetben lévő,papírokkal rendelkező emberek,de köztük vannak terroristák,erőszakoló,robbantó gyilkosok is szép számmal.
    Majd ha a kintiek családját erőszakolják, gyilkolják….ők is megismerik őket.
    Egyébként az utóbbiaknak nem igazán kedvez a kanadai időjárás….és nem biztos,hogy sokan mennének!
    Természetesen vannak kivételek,egyedi esetek,de ez nem a mi dolgunk,felelősségünk!
    Az itthoni rendes cigányok köszönik jól vannak(legfeljebb az érdekvédelmi….szervezeteik vezetői sikkasztják el az állam által adott jelentős támogatást és bíróság előtt állnak…)
    az ál menekült bűnözők előtt meg a kormány szerencsére lezárta a határt,amit sok környező ország is követett,nm véletlenül….már a németek is kapkodják a fejüket.
    Színvonal alatti,jellemtelen,tájékozatlan emberek nem tudnak
    megsérteni,csak megdöbbenteni,hidd el!
    Úgy tudom Te nem Kanadában élsz?….mert ott ha sok kétes elem megy ki akkor bukósisakra testőrre,vagy páncél ajtóra lesz szükség!
    Itthon nyugi van,kívánok Neked is minden jót!

  • Denemam,

    Ne izgulj a ciganyok miatt. Kanadanak szerintem is jobbak a magyarorszagi ciganyok, mint a muzulman bekeaktivistak.

    Inkabb egy millio ciganyt Kanadaba, mint csak 1 muzulmant.

    A ciganyokat legalabb nem futi semmi „ideologia”, es ha nem is egy, de legkesobb nehany generacio utan beolvadnak es semmivel sem rosszabbak, mint a feherek. Ugyanezt nem lehet elmondani a bekeharcosokrol. Sot! Ok altalaban a 2. vagy 3. generacio soran hulyulnek csak be igazan.

    De ha mar ilyen vicces hangulatban vagy, en is kivanok neked valami frappancsat, aminek minden bizonnyal orulni fogsz: Kivanom , hogy ugy 2-3 ev mulva sirjad vissza a ciganyokat, amikor majd ellepi Magyarorszagot is vagy 1 millio bekegalamb.

  • Bálint jól beszél : mert ez olyan meghívó lesz mint amilyet Angela adott az EU-ba való bejövetelre!

  • Egyébként a cikkben szereplő családot sajnálom,de az övéké nem általános,hanem egyedi eset,aitthon a törvény igyelszik megakadályozni az igazságtalan megkülönböztetést,üldözést,de ha az
    átlagot nézzük,bizony sok ártatlan nem cigány embert is érnek atrocitások,súlyos bűncselekmények(és sajnos sokszor cigány származásúak részéről)!!!!Értük ki emel szót ezen a fórumon?senki!
    Na ez az igazság!

  • Moshe : Utolsó bejegyzés két első mondatával teljesen egyet lehet érteni.

  • Denemám!!!! Te aztán mindent tudsz a romákról az biztos,mert nagyon fel vagy készülve.Az amit mondasz helyén való,valós hogy lopnak a cigányok.De ha egy totál normális embert, aki nem primitív!! És családja van például ,4 gyerek és olyan mély szegénységbe helyeznék,mint amibe egyes romák élnek.És kirekesztenénk ugyan úgy,nem adnának munkát neki mert cigány országban él és ott nagyon nagyon utálják a büdös magyart. Akkor nagyon kíváncsi lennék a tanult,magyar emberre hogy, hogyan reagálná le ezt a helyzetet.Hogy járatná iskolába a gyermekeit,hogy venné meg a tanszereket,a gyerekeinek. Hiszen nincs munkája,nincs keresete és nincs becsülete. És biztos vagyok benne hogy előbb utóbb asszimilálódna a környezetéhez.Ha nem is rögtön de,ő is elkezdené az élet harcot. Ezzel csak azt szerettem volna,ki fejezni hogy minden ember képes átalakulni a környezetéhez,akár negatív akár pozitív értelembe.Hogy egy neonáci gárdista is válhatna egy büdös cigánnyá.És előbb, vagy utóbb ő is a bűnözés útjára lépne,ha akar vagy nem! A másik hogy ha egy cigány elkövet valami,bűncselekményt akkor az hónapokig sajtó téma,de ha magyar megöli az egész családját,az maximum 3-4 nap és lefutót téma. Az tudom hogy, éhezés nélkülözés sem ad okot a bűnözésre. De ezt a helyzetet a magyar nép identitása idézi élő a rasszizmusával. Sajnos világon vezető helyen a magyar,a besúgás,a rasszizmusával. Én úgy érzem hogy Kanada az egyetlen hely ahol a romák gyermekei pár év múlva szerves részei lehetnének a társadalomnak. Gyerek koromba emlékszem a romák dolgoztak majdnem minden építkezésen,autó útépítésen , roma nők illetve a feleségükkel.És becsületben elvoltak a romák,és nem romák.Csak aztán jöttek ezek neonáci gondolkodású emberek,és szép lassan kirekesztették minden honnan őket. És ez lett a vége ami most uralkodik otthon. Karhatalommal ki költöztették a falu szélére a városból kirakták a város peremére.Akkor mit várnak tőlük?

  • Nem értek a cigány kérdéshez, igaziból!
    Inkább a szíriai menekültekről írnék.
    Mivel én is voltam menekült anno.. együttérzek a menekültekkel, ezt előre kell bocsájtanom!
    A probléma ott jön be, hogy nem is olyan régen történt Párizsban a 130 ember legyilkolása, amiben VOLT egy-két úgynevezett szíriai menekült részvétele..
    Na már most, a drága szép fiú, a kanadai miniszerelnök most 25 ezer szíriait akar idehozni Kanadába.
    Felmerül öreg és lemaradt agyamban a kérdés: vajon a szíriak közül, nem e importál Kanada egy-két terrositát is?

  • Marcsi

    2016 február 13
    2:38 du.
    Marcsi, rosszól tudod, én Kanadában élek 59 éve!
    Valóban, a szíriai bevándorlók, nem komálják a kanadai időjárást. Én sem, de nem a klimáért jöttem ide. Igen, én itt élek Montrealban, ma minusz -30 fok volt reggel, most már kicsit jobb.

  • Figyelő:
    Biztos hogy fog ” importálni ” , de abban is biztos lehet mindenki hogy menekültek nékül is be tudnak jutni -ma még- ezek a terroristák bárhová.
    Felvetődik a kérdés: miért fizetjük a számtalan különféle biztonsági szolgálatot , ha nem képesek kiszűrni a gyanús elemeket ?

  • Emil Wolf ” Gyerek koromba emlékszem a romák dolgoztak majdnem minden építkezésen,autó útépítésen , roma nők illetve a feleségükkel.És becsületben elvoltak a romák,és nem romák”
    ……..
    Kötelező volt dolgozni, mert mehettek a börtönbe a munkakerülők. Persze így is maradtak elegen, akik inkább vállalták az elítélést. Tehát nem a munkaszeretet, hanem a törvények terelték a munka felé a cigányokat.
    ………
    „De ezt a helyzetet a magyar nép identitása idézi élő a rasszizmusával.”
    Na ne röhögtesd ki magad Emil, a dolgozó, adózó magyarok jóvoltából van segély, van ingyen iskola, ingyen óvoda, van út amin a kocsmába sétálhat az elkeseredett családfő, van közvilágítás az utcájában, van ingyenes egészségügyi ellátás, ingyen mentő, a gyerekeknek ingyenes étkezés, tanszercsomag, télre tűzifa, ingyen ivóvíz a kiépített közkútról, ingyen önkormányzatiság központi dotációval, kiemelt ösztöndíj, ha továbbtanul a gyerek stb.
    Horribilis összegek kifizetve, eredmény semmi, köszönet semmi.

  • Judith,

    Meg mindig jobb „hisztizni”, mint mellebeszelni, vagy hazudozni.

    Meg mindig nem akarod eszrevenni, hogy koztorvenyes bunozoket hordunk be ide szant szandekkal. Persze megertem az erzekenysegedet.

  • Figyelő!

    Ez bizony szörnyű hideg,itthon ilyen már évek óta nem volt,ma esett az eső…
    (egyik nap süt, a nap másik nap esik,jönnek mennek a frontok,mindenkit megvisel)de napok ,hetek óta itt +5,1o fok van…és jövő hétre még plusz 20-at is jósoknak,na ez sem normális!
    Minden kinti igazi magyarnak kívánok sok szerencsét,szépet és jót,meg örülök,hogy vannak,akik nem felejtették el,honnan származnak
    és szolidárisak velünk az itthon élőkkel!

  • Igen ez nagyon elszomorító részemről, mert a gyermekeim jövőét Kanadába terveztem. Ezert kell eljönnöm a családommal Németországból.Mert nem tudom hogy holnap mi fog történni.Mivel ide közel 1 Millió jött.Én nem tudom felfogni hogy milyen késztetés motiválja Kanadát? Ez az a népcsoport ami nálam ki veri a biztosítékot. Ezeket az embereket tiszta szívből utálok,és megvetem őket.Nagyon jól látod hogy nem lehet tudni hogy,melyikük esetleg terrorista. Mert a azonosításuk az nagyon bizonytalan.Én azt gondolom lehet hogy van közöttük,igazi áldozat akiket ténylegesen üldöztek és gyilkolták.De az egész menekült ügy nagyobb hatalmak által gerjesztve van.Ez az egész csak színjáték,sokkal durvább dolgok fognak történni világszerte,mint ami Párisban történt. Ez csak az első felvonás,nagyon remélem hogy tévedni fogok!

  • most igaza van Csárlinak:
    Valóban , a rendszerváltás előtt a cigányság dolgozott, nagyon is keményen.
    Főleg nagy építkezéseken, ( gyárak erőművek nagy lakótelepek stb.) olyan nomád körülmények között, minkahelyről munkahelyre vándorolva , amit nagyon sok nemroma magyar egyszerűen képtelen volt felvállalni.

    De nem is volt akkoriban „roma-bűnözés”.
    Mondják hogy az ország háború utáni újjáépítése elképzelheteten lett volna a cigányság nékül.
    A rendszerváltás után, amikor rosszemlékű Antaljózsi lerombolta a hazai nagyipart , ezek az embertömegek elveszítették munkájukat. Ezért megélhetési bűnözőkké váltak.
    Sajnos azóta felnőtt egy olyan roma generáció, akik születésüktől fogva CSAK EZT az életformát látják.
    Ezen sajnos nem lehet változtatni egykönnyen, főleg úgy nem hogy még a LEHETŐSÉGÉTŐL is elzárja a kölykeiket a mostani kurzus .
    Nem veszik észre hogy Magyarország úgy fog járni mint az USA a behurcolt afrikaiakkal, azzal a különbséggel hogy még csak be sem kell hurconi őket. Elég ha testi-lelki nyomorba taszítják , aztán meg kriminalizálják őket.

  • Még jóval a rendszerváltás előtt, fiatal TV-szerelő koromban, voltam -elég késő este- tévét javítani egy cigány családnál.
    Előtte másfél két hónappal utalták ki nekik a szép nagy Leninkőrúti háromszobás lakást mert volt vagy három apró gyerekük. Annyira csórók voltak hogy nem volt még akkor semmi bútoruk.A tévé is a földön volt, négykézláb kellett javítani.
    A parketta…hát én még olyant életemben nem láttam !
    Úgy ragyogott, csillogott olyan makulátlan volt az a parketta, hogy kedvem lett volna hanyattvágni magamat rajta !

    Azt nem tudom hogy a gyerekszobákban milyen bútorok voltak, de az egyik purdé előjött a zajra .
    Egy édes kicsi hosszúhajú mosolygós lányka friss pizsamában, álomittassan és tisztán.

    Ilyen is van kérem.

  • Figyelo,

    A jelenleg kikepzett terroristak szama az ugynevezett „sziriai” „menekultek” kozott meg szerintem is elenyeszo. Maximum nehanyszaz lehet „csak”.

    A nagyobbik problema az, hogy kb. 80%-uk nem sziriai mar eleve, de papirjuk azert van rola. Azaz hamis identitast vasaroltak maguknak, tehat mar eleve koztorvenyes bunozok. Europai szemmel nezve ez meg rosszabb, mert mire a cel-orszagba ernek tobb orszaghatart is atlepnek illegalisan, tehat meg tobb bunt is elkovettek.
    Te ezt meg tudtad volna csinalni 1956-bam, vagy 57-ben? Ugy tettek volna vissza, hogy fustolt volna utanad az ut.
    De most a torvenysertes a torveny, es minel nagyobb a bunozo, annal nagyobb cukorfalat a bevandorlashoz. (Persze, csak ha muzulman a lelkem.)

    No es akkor meg beszelgethetnenk a „radikalizaciojukrol” is, ami altalaban a mar itt szuletett csemeteiket, vagy az iszlamba betert helyieket eri utol. Ez vajon mitol van? Senki sem kerdi, pedig egyertelmu a valasz ra.

    Fel kene merulnie annak a kerdesnek is, hogy ha latunk minimum 3-4 olyan europai orszagot, ahova nagy szamu bekegalambot hordtak be az utobbi 50 evben es ez szegregaciohoz, gyulolethez, allando eroszakhoz vezetett, akkor mennyire bolcs dontes az, hogy most ugyanezt megcsinaljuk Kanada eseteben is?

    Vegul azt is meg lehetne kerdezni, hogy Szaud Arabia es a tobbi gazdag Arab orszag miert nem fogadja be ezeket a muzulman „menekulteket”, miert nekunk kell ezt csinalni a recesszio kellos kozepen, amikor az orszag mar ugyis el van adosodva? Raadasul ugy, hogy a nagyobb kanadai laktanyak katonait rugdossuk ki a lakasaikbol, es betelepitjuk helyukbe mindjart a military base kozelebe a potencialis terroristakat. (A katonak pedig mennek hotelszobakba a csaladjaikkal.)
    Hogy a ciganyt behozzuk megertem, mert nincs sehol egy Ciganyorszag, de van minimum 54 muzulman orszag. Hol maradt el a nagy muzulman testveri szeretet?

  • Geyza,

    Azer’ nem kell tulozni. A Kadar rendszerben is ciganyokkal volt 70-75%-ban teli minden borton. Ha hozzaveszed, hogy a lakossagnak max. csak 10%-a volt cigany, akkor…

    De az igaz, hogy osztokelve voltak arra, hogy tanuljanak es dolgozzanak.
    Ugyanakkor a KMK-t veluk szemben nagyon ritkan alkalmaztak. Lehet, hogy nagyobb varosokban jobban odafigyeltek rajuk, lehet, ott nem is nagyon kellett rajuk figyelni, de videken elegge siralmas volt a helyzet. Tisztelet a kivetelnek.

    Az is igaz persze, hogy ha minden magyar, aki valaha is lopott a gyartol, uzemtol, cegtol ..stb… ahol dolgozott le lett volna tartoztatva, akkor csak bortonorokbol es rabokbol allt volna az orszag. Viszont a ciganyok mar akkor sem elsosorban lopasert mentek bortonbe.

  • Emil Wolf,

    Ma mar nagyon keves orszag van, ahova meg nem feszkeltek be magukat nagyobb szamban a bekeo”ro:k. Legalabbis nem az utolso 60 ev soran.

    Kina eszak-nyugati teruletein eleg sok van beloluk, de a kinai allam nem sokat lacafacazik veluk, ugyhogy Kina egy eleg jo cel-orszag, ha valaki eloluk menekul. Indiaban is hamar elintezik oket, de veszelyesen nagy a szamuk ott, valamint Pakibol rendszeresen kuldenek at bekeaktivistakat Indiaba, ugyhogy nem ajanlanam.
    Japanban elenyeszo a szamuk aranyosan nezve, es valoszinu ott nem is kapnak allampolgarsagot, de ott te sem fogsz.

    A szoba joheto del-amerikai orszagokban is mar tul sokan vannak, egyedul Kozep-Amerika orszagai mentesek meg toluk aranylag, viszont Costa Rican kivul sehova mashova nem erdemes menni.

    Az afrikai kontinensen egyedul Del-Afrika johetne szoba, de onnan jelenleg menekulnek a negerek is. (Nem a bekeaktivistak elol.)

    Ausztralian es Uj-Zealandon ne is gondolkozz ilyen teren. Az ausztralok ugyan nem zuditottak magukra aranyaiban tul sokat beloluk, de akik odamentek, azok annal inkabb epitik a beket.

    De van egy masik megoldas is: Vegyel egy Korant, operaltasd ki az agyad 95%-at, es maris kvalifikalt vagy a bekeharcra. Csak a sahada-t kell megtanulni:
    ” La ‘ilaha ‘illa-llahu Muhammadun rasulu-llah. ” 🙂

    Egyebkent nem szabad oket utalni, nem tehetnek rola. Beleszulettek, jelentos reszuk analfabeta, de amelyik tud irni-olvasni, az sem mind olvassa el meg a Korant sem, nemhogy a haditokat, csak annyit tudnak az egeszbol, amit az imamjaik elmondanak belole nekik. Gyakorlatilag agymosottak szerencsetlenek.

  • Judith Kopacsi

    Moshe, hogy oda ne rohanjak! Milyen szép dolog töleg, hogy „megérted az érzékenységemet”, miután közölted velem, hogy
    „Meg mindig jobb “hisztizni”, mint mellebeszelni, vagy hazudozni.

    Meg mindig nem akarod eszrevenni, hogy koztorvenyes bunozoket hordunk be ide szant szandekkal.”

    Ezzel szemben én csupán azt irtam, hogy a cikk egy családról szólt, akiket illegálisan tiltottak ki, mert nem volt megfelelő a jogi védelműk. Persze, azt a tényt kissé elmázolod, hogy nemes egyszerűségeel egy egész népcsoportra ráhúzod a „köztörvényes bűnözők” fogalmát. Hogy ez pl. nem más mint kökemény rasszismus, annak is a legrondább válfaja, amit anno Hitler pajtás és követői arra használtak fel, hogy ezeket aztán eltüntessék a föld szineről is, az Neked ugye mellékes.
    Különben, ha szabadna érdeklödnöm, melyik „érzékenységemről” is van szó, amit állitólag mélységesen jó szived hajlandó elismerni? Már csak, hogy tudjam én is, hogy van nekem olyan is.Ki tudja mire lesz még jó a közeljövöben?

  • Geyza,

    Ha mar anekdotazunk a ciganyokrol, hadd mondjak el en is egy kis tortenetet. Aszodrol 10 evesen elkoltoztem a szuleimmel egyutt egy kis Fejer megyei faluba. Ott nottem fel. Apam matek, fizika es gyakorlati szakos tanar volt es komolyan vette a hivatasat.

    Amikor apam megtudta, hogy a falutol kb 2 km-re van egy putri-telep, elment beszelni veluk, es kerte oket, hogy jarassak a gyerekeket iskolaba. Nem akartak. Apam tobbszor is kiment hozzajuk, de mindig talaltak kifogast, mint pl. nincs a gyerekeknek rendes ruhauk. Erre apam egyszemelyben korbejarta a falut es gyujottt gyerekruhat es cipot. Akkor az volt a bajuk, hogy nincs a gyerekeknek uzsonnajuk… Apam mondta azt is elintezi, sot a napkoziben meg kapnak rendes ebedet is. Nagynehezen raalltak a cigany szulok, es vegre megjelentek a ciganygyerekek az iskolaban. Leultettek oket a legutolso padokba. Egy het mulva az igazgato kihivta a KOJAL-t (vagy mifene volt az). Ki is jott ket nagydarab no toluk. Ahogy kinyitottak a terem ajtajat a tanarno (ezt sajat szememmel lattam) azonnal megmutatta nekik hol ulnek a ciganygyerekek, ezek pedig egyenesen odamentek hozzajuk es nekialltak matatni a hajukban. Ott, minden gyerek elott kozoltek a ciganygyerekekkel, hogy tetvesek es mindjart meg is „pudereztek” a hajukat.
    „Valamiert” ezt a ciganyok zokon vettek, es aztan apam hiaba kerlelte oket, soha tobbe nem kuldtek be a gyerekeket iskolaba.

    Nem azt mondom, hogy nem kellett oket leellenorizni, de lehetett volna egy sokkal kevesbe megalazo modszert is talalni.
    Es ez meg a „szep bekeidokben” volt.

  • Emil Wolf

    2016 február 13
    4:30 du.
    Kedves Emil, nyugodtan gyertek Kanadába! Ez egy hatalmas ország, lehet válógatni, hol akarsz élni. A nyugati parton van a Csendes Oceán, a keletin az Atlantik Oceán.
    Úgy hallottam, hogy a „menekülteket” nagy városokba teszik majd, ilyen viszont van néhány.
    Persze a foglalkozásodtól is függ, mi a legelőnyösebb. Angolul muszáj beszélni, franciául Quebec tartományban ajánlatos.

  • Moshe Akiva

    2016 február 13
    4:59 du.
    Kedves Moshe! A helyzet az, hogy a muzulmán két szektából tevődik ki tudomásom szerint. Sajnos, az arab oroszágokba azért nem mennek, mert esetleg gyüllőlik őket, ha a MÁSIK szektához tartoznak. Hirtelen, nem tudom mindegyik nevét, Ők örök harcban vannak egymással, már ősidők óta!

  • Judith,

    Lehet, hogy felreertheto volt, de amikor koztorvenyes bunozokrol beszeltem, speciel nem a ciganyokra gondoltam.

    Bar meg kell hagyni, amit Oltarilyobol hallottam, annak alapjan sikerult eleg sok koztorvenyes ciganyt is elfogadnia Kanadanak menekultkent.
    Neked ez persze azonnal azt jelenti, hogy akkor szerintem minden cigany bunozo. Ugye ismered a straw man fogalmat?

    Miota vagy ilyen topic-sensitive?

    Errol jut eszembe, a koztorvenyes bunozok iranti, lathatoan tulzott erzekenysegedrol volt szo. Azt hittem ez vilagos.

  • Búcsúlevél
    „30 éve ebben a lakásban élek, innen csak holtan fognak elszállítani…” – írta búcsúlevelében sógórnőm. Előtte elment szülei sírját rendbe tenni, szépen megfőzött az urának s fiának, majd fölakasztotta magát. Többszüör mondta mostanában: „nem akarok az utcán élni, betegeskedni, mint a nővére, sem a Lyukóvölgyben szenvedni…, szeretlek benneteket, de elég volt.” Tegnap temettük. Sírt a miskolci Kakukkmadár…
    Magdiék tavaly szeptemberig 90 ezer forinttal tartoztak a miskolci ingatlankezelőnek, akik a helyi „telepfelszámolási program” szelleme szerint azonnal fölmondták a bérleti szerződést, majd bírósági úton rendelkeztek Magdiék kilakoltatásáról. Hiába rendezték a tartozást.
    Az illetékesek a halála másnapján, a virrasztó reggelén rendőrkísérettel adták a gyászoló család tudtára, hogy március 10-ig kapnak lehetőséget az önkéntes távozásra, ha nem mennek, karhatalomm jön, aminek a költségeit természetesen nekik kell majd állni, vagy ülni.
    Örülhet Miskolc: Kriza polgármester márciusban visszakap egy szoba, konyha, kamrát. Ledózerolhatja a tapolcai üdülőtelkek melletti kis kalyibát, a dózer előtt kamerák, fotósok, és Kriza: „folytatjuk a telepefelszámolást, ez kérem nem etnikai kérdés, ez nem fajüldözés, ez jogi és közbiztonsági kérdés.”
    Az elmúlt 2 évben Miskolcon ez idáig csak a Számozott utcákból százhúsz családot üldöztek el az újnyilasok. Ennek mintegy fele Kanadában, másik fele a Lyukóvölgyben talált menedéket, ha talált. Nagyon keveset tudunk arról, hány családnak sikerült talpon maradni, és hányan mentek tönkre az üldöztetésbe, vagy haltak bele, mint Magdink.
    „Az auschwitzi kultúra korszakát éljük.” Egyéni menekülési útvonalakat keres mindenki, közönyösek vagyunk a testvérünk élete iránt is… és csöndben tűrünk, a kollektív halálig.
    De aki Ember, kinek lelke, s öntudata van, szembe fog szállni az újbarbársággal, és le fogjuk győzni mai gyilkosait!
    Magdi vértanúsága erre kötelez minket!

  • A fenti bejegyzés Horváth Aladár tollából keletkezett.

  • Emil Wolf
    2016 február 13
    3:20 du.

    Én is emlékszem a 89 előtti időkre. Már elég idős vagyok hozzá. A munkahelyem olyan volt, ahol cigányok is dolgoztak. Elmondhatom, nem volt különb akkor sem a helyzet, csak akkor tartottak a KMK-tól. Most viszont nem kötelező a munka. Viszont el ne hidd, hogy azért nem dolgoznak meg tanulnak, mert rasszisták vagyunk mi magyarok. Ettől még tanulhatnának. Lehetőség meg van nekik is, és ingyen. Az általános iskola kötelező nekik is. Ott a lehetőség, de akkor sem tanulnak. Szakiskola is ingyenes, de oda már nem jutnak el, mert az általánost sem végzik el. Viszont van olyan, aki tanul és beilleszkedik. Van ilyen – nagyon kevés – példa, de a cigányok az ilyeneket kiközösítik.

    Azt is elhiszem, hogy nálatok gyorsan asszimilálódni fognak, írtam is ezt, és épp azért írtam azt is, hogy vigyétek az összeset! Mindenki jól járna. Kanada új munkaerőkkel, a cigányok munkával, mi rasszista magyarok meg egy nemszeretem nép távozásával.
    Igaz 600 éve nem asszimilálódnak, nem illeszkednek be. Az irodalom is, ha cigányok kerülnek szóba benne, nem a nagyszerű munkájukról mesél, hanem, hogy lopnak, gyilkolnak és mindenki fél tőlük, de ez már más kérdés.
    Mária Terézia azért kötelezte őket a letelepedésre mert előtte vándor nép volt a cigány és a bűnügyeket így nehéz volt felderíteni az akkori kor technikáival. Elloptak valamit az egyik faluban, esetleg tanyán, vagy megöltek valakit, és már mentek is máshová. Igazolvány, ujjlenyomat akkor még nem volt. Bottal üthették a nyomukat.

    Ma az „öregezés” nevű bűnügyet játsszák előszeretettel, mert kicsi az ellenállás. Egy 70-80 éves egyedül élő öregasszonyt simán megölnek, „jobb esetben” csak félholtra vernek. Találnak aztán 1-2 ezer forintot nála, de borra az is elég az este. Ilyen bűncselekmény naponta van Magyarországon. Szóval, így megy ez ma nálunk, elsősorban vidéken.

    Én is ismerek „rendes” cigányt, de az kb 1% lehet és ki is közösítik.

    Szóval, megkérlek benneteket. Vigyétek az összeset! Ők is örülnek neki, ti is, meg mi is. Mindenki örül. Hát ez nem jó?

  • Geyza
    2016 február 13
    4:58 du.

    Azok nagy valószínűséggel muzsikus (zenész) cigányok voltak.
    Az más „tészta”! Bár ott sem rózsaszínű minden. Ők legalább megpróbálnak beilleszkedni, mert tanulnak, főleg zenét, sok éven át. Magyarok, fehérek között dolgoznak. Az értelmesebb külföldön. Van aki csak látogatóba meg koncertezni jár csak Magyarországra.

    Többféle cigány van. Nem egyforma a hozzáállásuk, viselkedésük. Bár ma már ott is nagy a keveredés.

    Legrosszabb a „kódis” (koldus) vagy más néven a köszörűs cigány és a kolompár. A kolompártól még a többi cigány is retteg. Pitbull-nak hívják őket. Ha neked mennek, nem ismernek sem istent sem embert. Semmi nem érdekli őket.
    A lovári a vásáros, mutatványos cigány. Üzletelnek. De azért én nem szívesen üzletelnék velük.
    A beás és a muzsikus a leginkább alkalmazkodó.

  • Geyza
    2016 február 13
    4:41 du.

    De volt roma bűnözés. Úgy hívták, hogy cigány bűnözés. Hivatalosan volt ilyen kategória a rendőrségen.
    Mint írtam, 89 elött dolgoztam velük és utána is. Kádár alatt is kaptak ingyen lakást, vidéken házat. Szét is szedték. Parkettától az ajtóig eltüzelték. Még akkor is, ha volt tüzifájuk. Ezek nomád népek. Világ életükben vándoroltak, putriban laktak. Ehhez vannak szokva. Én nem a liberális aktivistáktól hallomásból ismerem a cigányokat, hanem tapasztalatból. Láttam munkahelyen őket, meg otthon.

    Van kivétel, de az a legkevesebb.
    Sok történetet mesélhetnék, több száz oldal is kevés lenne.
    Azért azt ne higgyétek, hogy ok nélkül utálják őket!
    Sokat tettek azért, hogy közutálatnak és a félelemnek, rettegésnek örvendjenek. Ki is használják ezt.
    Nem csak Magyarországon utálják őket. Olaszok franciák még a lakókocsis táborukat is felgyújtják. (még ma is vándorolnak) Finnek is kitiltották már őket. Németek is rettegnek tőlük.
    A sok liberális mégsem fogadja be ezt az egyébként általuk oly nagy mértékben szeretett és védett népet.
    Németország miért nem mondja nekik, hogy ha a magyaok ennyire rasszisták, hogy utálnak benneteket és nem hagynak élni benneteket, gyertek hozzánk, mi adunk munkát és otthont. Ezt még véletlen sem mondja egyik sem, érdekes módon!
    Kanada is csak egy rövid ideig örült nekik. Aztán visszaállította a vízumkötelezettséget minden magyarnak, mintha minden magyar lopna. A cigányokat meg haza küldte.
    Így volt Ausztriában is a 80-as évek végén, mikor kiírták a boltokban, hogy „ne lopj magyar”! Nem érdekelte őket, hogy azok nagy része cigány. Általánosítottak ők is.

    Így van ez most az arabokkal is. Németek (Merkel) kijelentette gyertek, mindenkit befogadunk. Erre elindultak, úgy rendesen, százezer szám, már más a leányzó fekvése.

    Nos, maradjunk annyiban, hogy a 80-as években volt cigánybűnözés, ráadásul hivatalosan.
    Mária Terézia telepítette le először őket, legalábbis próbálta, de az akkor nehezen ment.
    A Kádár alatt meg a 70-es években. Én még láttam faluszéli purdékat. Ott telepedtek le tákolmányokban. Ha valami baj volt, egy éjjel el tűntek. Máshol meg fel.

    A legrosszabb helyzet a „telepi cigányok” között van. Ahol telep szerűen, utcákban élnek. Gettókban. Egymás hergelik és fogják vissza a fejlődéstől. Kitörni onnan szinte lehetetlen.
    Akik a falu közben elszórva élnek, ott jobb a helyzet egy fokkal. Ilyenek a beások és a muzsikusok.

  • Figyelő!

    Bár vannak szélsőséges jobboldali csoportosulások (akiknek az ártatlan cigány családok elleni bűncselekményeit minden jóérzésű ember elítéli és az itthoni
    törvény is fellép ellenük!!!)talán nem „véletlen”,hogy nincs hitelük, becsületük!!! A beilleszkedő,dolgozó és különösen a tehetséges és hazájának dicsőséget hozó cigány művészek persze kivételek és szerencsére sokan vannak!

  • Denemám:
    Sok igazság van abban amit írtál.
    De azért továbbra is tartom:
    Amíg volt munkájuk , lényegesen kevesebb volt a probléma.
    Én is elég idős vagyok már ahhoz hogy tudjam mit „beszélek” .

    Jártm én olyan szörnyűséges putrikban is tévét javítani hogy még rágondolni is rémes. Nem hogy leírni.

  • Denemám”

    Tényleg sok igazság van abban amit,írtál(sajnos…)
    Csak azt nem értem,hogy Geyza ilyen univerzális….hol pedagógusnak,
    hol TV szerelőnek adja ki magát,(mi minden volt még fénykorában?)kár,hogy ennyire leépült…..

  • Marcsi nagysád :
    Nem látod hogy itt beszélgetünk?
    Mit kotkodácsolsz bele hülyeségeket?
    Ha tudsz valami konkrétumot ,írd le szépen.
    Ha nem , akkor irány a főzőkanál, ott a te helyed.
    (Megmondták már imádottjaid is,fogadd meg okosabb leszel)

  • Kedves Marcsi, mielőtt Figyelőt esetleg félrevezetnéd az itthoni állapotokat illetően, légy szíves nevezz már meg legalább egy
    „szélsőséges jobboldali csoportosulást akik ártatlan cigány családok ellen követtek el bűncselekményt”.

  • Kedves Figyelo,

    Angolul Shi’ite-nak es Sunni-nak irjak le a bekegalambok ket legnagyobb szektainak neveit. De mindketton belul van meg szamos mas szekta, es van ezeken kivul is. (Azert gyilkoljak egymast alkalmasint, mert egyik sem ismeri el a masikat muzulmannak.)

    Annak ellenere is hogy kb 1400 eve gyulolik egymast, aranylag ritkan haboruznak egymassal, es tobbe-kevesbe bekesen elnek egymassal ugyanabban az orszagban, ha speciel abban az orszagban egy Szaddam Husszein fele diktator rendet tart koztuk.
    Nem tudok olyan bekeharcos orszagrol, ahol csak shi’ite-ok, vagy sunnik elnenek. Ugy tudom mindenhol van mindegyik. Iran az egyetlen olyan orszag, ahol a shi’ite-ok a tobbseg.
    Tehat a vallasi megosztottsag nem lehet igazan olyan nagy ok arra, hogy a Bangladesbol, vagy Malibol erkezo „sziriai” „menekultnek” Europaba, vagy Eszak-Amerikaba kelljen mennie.

    Mellesleg, hadd osszam meg ezt veled. Edmontonbol jon, sziv-kuldi-szivnek. Hadd tegyem hozza, hogy ennyire meg soha nem ereztem magam kulturalisan gazdagitva. 🙂

    http://www.jihadwatch.org/2016/02/canada-imam-greets-syrian-refugees-with-prayer-o-allah-destroy-the-enemies-of-islam

    Denemam,

    Annyiban igaza van a Judithnak, hogy a ciganyok itt konnyebben talalnak lehetosegeket a normalis, epito elethez, mint Magyarorszagon.
    Hogy mennyi elso generacios fog ezzel elni, azt nem tudni, de mivel ismerek nehany 2. generacios ciganyt is, szerintem jo esely van arra, hogy kilepnek a Magyarorszagon megszokott eletmodjukbol.

  • Köszi Moshe az edmontoni üzenetet, de nem élek vele!
    Nem tudtam, hogy Edmontonban élnek imámok!
    Érdekes, Montrealban nem hallottam hasonlót. Talán, nem szeretik a francia nyelvet, vagy a franciák az imámokat!

  • Denemám

    2016 február 14
    3:02 de.
    A fentieket csak most olvastam. Valóban, ismerek cigány primást, Lakatos Istvánt, aki istenien hegedúl, a pesti Zeneakadémiára járt anno, és igen kellemes, értelems ember.Itt él és nyitott egy vendéglőt, az asszony főz (aki szöke és kék szemű) ő mege hegedűl.

  • A ROMÁK!!!! Szeretném meg kérdezni? Mit várhatunk el, egy olyan nép csoportól,akiknek a műveltségi szintjük az majd nem nulla.És ez betudható a társadalomnak,a romák nem akarásának. Mert ismerjük be, sokat nem tesznek annak érdekébe, hogy megváltoztassák az életvitelüket.Az hogy szegény valaki,az nem azonos piszokkal,és a mocsokkal. Attól függetlenül tisztán lehetne tartani a környezetüket. Mondják sokan jogosan!! Na most jön az hogy primitív,igen a primitív ember, nem foglakozik a környezetével, nem foglakozik valójában semmivel.Nem érdekli semmi csak mának él. Ezért írtam előzőekben, hogy a romák kirekesztése megindult a 70 évektől. Mivel előzőleg sem voltak túl iskoláztatva,így nem volt nehéz jobban elbutulni. A gyerekek azt gondolják hogy ez az élt normális.Mert ezt látják és ezt hallják otthon. Eben az a szomorú hogy ezekkel a romákkal azonosítják, azokat a romákat is aki, meg próbál másként élni,másként látni az életet.

  • Figyelő:
    A hegedülésnek is lassan vége szakad.
    Jópár éve láttam a TV-ben egy áltudományos műsorban , hogy jappán tudósok már dolgoznak a hegedülő-roboton.
    Volt kis film is róla , eléggé gyatrán bazsevált dehát minden kezdet nehéz.
    És hát ugye a mindenekfeletti Jappán géniusz ezt is megoldja majd.

  • Aki nem képes normálisan élni,dolgozni,beilleszkedni hát csak menjen,de minél előbb!

  • Figyelo,

    Ojve, meg hogy itt ne lennenek imamok?

    A varos eszaki reszenek a kozepe Castle Downs nevre hallgat. Valami furcsa, erthetetlen okbol a nep atkeresztelte evtizedekkel ezelott Camel Downs-ra. (Kozeleben van az a mini mall is, amiben 10 biznicbol 4 hallal bolt.)
    No es ez csak a muzulmanok altal legsurubben lakott terulet, amugy Edmonton minden mas varosreszeben is elnek.

    En 13 mecsetrol tudok a varosban, de nem lepne meg, ha a duplaja lenne mar.

    Lassan Eszaki Szaz Kacsa Van-t lehet rekeszteni veluk. (A foldrajzilag hatranyos helyzetuek kedveert: Edmonton varosan az un. Eszaki Saskatchewan folyo meanderezik keresztul.)

  • Moshe Akiva

    2016 február 15
    4:01
    Akkorf nálatok többen vannak.
    Mindenestre én bennem most van másodszor félelem Kanadában! Először akkor volt mikor 70 es években a franciák hőzöngtek.Most meg félek, mi lesz ha majd 25 ezer muszlim ellepi Kanadát. Mindenestre, nem az a Kanada lesz, amit eddig ismertünk!

  • Figyelő: Köszönöm szépen az invitálásodat,csak azt nem tudom hogy hogyan tudnám kivitelezni. Jelenleg Németországban élünk,”elég jól körülmények között” 4 gyermekünk van. A középső lányom Montrealban született. Németül- angolul illetve a két kisebbik lányom, a Franciát is beszélik én és a feleségem középszinten angol és valamivel jobban a németet beszéljük. A képesítésem szakács, és reklám marketing menedzser,a feleségemnek bőrdíszműves végzettsége van. Nagyon hálás lenék ha valami információt kaphatnék. Hogyan illetve milyen feltételekkel lehet ki menni. Próbáltam érdeklődni többfelől,többnyire dezinformációt kaptam. Az a problémánk hogy egyre nagyobb a félelmünk a menekült helyzet miatt. Itt minden nap történik olyan bűncselekmény amit az új hullámos menekültek követnek el.Nagyon félünk egy, terror eseménytől,lehet hogy nem lesz, de mi van ha még is??? Ma is ebben a városban ahol lakunk,fényes nappal kiraboltak, meg vertek egy fiatal lányt. És nem mert senki beleszólni. Több olyan est van ahol nők illetve, fiatal lányok sérelmére követnek el. Amit nem is jelentenek sok esetben, a rendőségnek.Értem ez alatt hogy 8-10 férfi elkapnak lányokat,fogdossák elveszik a telefonjaikat pénzüket,ez még a jobbik eset, a rosszabbik meg is erőszakoljak.Ez ami Európában van az tűrhetetlen,és számomra felfoghatatlan.Mi is éltünk már Kanadában 1999-2002 kértünk menekült státuszt,csak az volt a probléma! Hogy 1999,benn kint járt látogatóban Orbán Viktor és a Farkas Flórián és közösen, azt nyilatkozták hogy Magyarország szeretettel várja haza, a romákat mert semmilyen megkülönböztetésben nem részesülnek, és nem üldözik őket. Ha a romák országos vezetője ilyen kijelentés tesz, akkor miért kellene befogadni Kanadának a romákat? Ekkor vált nyilvánossá,hogy politikai manipuláció áll mögötte. 1999 óta nem is fogadják el a kérelmüket mert, amikor belépnek a tárgyalásra, és még belesem kezdtek hogy miért menekülnek,vagy miért jöttek már meg van az ítélet hogy nem maradhatnak.

  • Illetve nagyon kevesen kapnak státuszt.

  • Moshe Akiva Nagyon jól látod. Romák integrálódásának egy lehetősége van. Ha elköltöznek egy másik országba ahol nem előítélettel kezelik őket. Megpróbálnak egy új életet kezdeni. Lehet hogy sok időbe kerül de, a normális körülmények az iskola a tanulás, meghozná az eredményt.Nagyon sok román az a kis idő amit kint eltöltött Kanadában már lényegesen változtatott a szemléletükön.Több embertől halottam, akik kint éltek, és valamit nem jól csináltak. Azt mondják ha még egyszer sikerülni vissza menni,mindent másként csinálnának. Hogy mennyire gondolják ezt komolyan, azt nem tudom de az biztos, hogy amelyiknek van egy kis esze,és különbséget tud tenni, az meg embereli magát. Hogy ne kerüljön megint, abba helyzetbe amibe élt. Csak ennek az a feltétele hogy befogadja egy ország ahol véglegesen élhetnének.

  • Kedves Emil Wolf, én mégis a menekült státuszt ajánlanám.Ha nincs Kanadában szponzorotok, akkor ennek kéne műkődni. Mivel beenged mostani kormány 25 ezer menekültet, talán ha írnál a Prime Miniszternek egy levelet, Ottavába?! Justin Tudeuonak? Vagy itt van Kopácsi Judith Torontoban?!Biztos segítene.
    Én sajnos , nem tudok.Egyszerú nyugdíjas vagyok se pénzem, se összekötetésem nincs a sgítséghez!

  • Moshe, ez tényleg jó: Saskatchewan folyo 🙂 🙂

  • Na Gyurcsány megint leszerepelt,nem először és nem kicsit hanem nagyon!
    újságban ,hírekben közölték nagy hangon,hogy itthon milyen szörnyű üldöztetések érik a cigányokat…. a TV.ben már árnyaltabban nyilatkoztak,amikor kiderült,hogy az állítások nem az itthoni,hanem
    romániai cigányokra vonatkoznak….Hát nem mindegy!
    Se ész,se hitelesség a lecsúszott baloldalon,annak is a kisebb
    pártján….
    Csak így tovább a „biztos győzelem felé”!
    Ezen még maximális humorérzékkel sem tud nevetni egy normális magyar
    inkább sírni tudna a többség…..de nem érdemes ilyen emberek,párt miatt,bár szégyen,hogy ők is magyarok….(állítólag)
    Na ennyit mielőtt „megszakadna a szívem”…..!

  • Kiegészítés:
    Kiderült a romániai Tenke(cigány) nyomornegyedével kampányoltak az „elvtársak”,hát rém kellemetlen….nekik!!!

  • Figyelő: Sajnos félre érteted a kérdésem. Nem azt kértem hogy anyagilag vagy valamilyen szinten szponzoráljanak. Csak információra lenne szükségem. Hogy milyen feltétellel lehetne, kivándorolni?

  • Kedves Figyelo!

    Ahogy igy elnezem Montrealban is 20-on felul vannak a mecsetek szamai, bar aranyaiban meg mindig kevesebb, mint Edmontonban.

    Ugyhogy az ellepes mar megtortent, ez a 25 000 ezer nem sokat ad a mar meglevo kb 3 millionyihoz. A nagyobbik baj, hogy a nagy reszuk se nem sziriai, se nem menekult. Meg nagyobb baj, hogy a kovetkezo 4 evben minimum meg 200 000 fog bejonni beloluk.
    Es ahogy hallottad – ha megnezted a videlyot, amit kuldtem – mar elore el lett kuldve ide az, aki biztosra veszi, hogy ha a szulok nem is, de a gyerekek elvadulnak majd itt Kanadaban.

    Emil Wolf,

    Nektek a bevandorlast kellett volna megkerni. Kell hozza tudni angolul, vagy franciaul, kell hozza egy kis penz is, megfelelo korunak kell lenni… stb. Minel tobb a penz, annal konnyebb.

    De Kanada lassan utoleri Nemetorszagot ami a bekeaktivistak szamat jelenti – ha tehat azok elol menekulsz, akkor jobb ha Oroszorszagba mentek.

  • Emil, megírtam.

  • Emil,

    Azt is nezik, hogy milyen szakmaitok vannak, es hany eves gyakorlatotok van benne. A korotok es a gyakorlatotok kozott „forditott aranyossag” all fenn, azaz amig minel tobb gyakorlatod van annal jobb, de minel korosabb vagy, annal rosszabb.

    Ha elfogadnak minimum egy evig nem kaphattok cocjalis segelyt – legalabbis elvileg. Ugyanakkor munkat eleg nehez lesz talalni a privat szektorban.

    Nalunk, tavay ota, hogy megvalasztottak a komcsikat valami 10 000 uj allami allas lett letrehozva, amig minimum 100 000 privat allasbol lettek kirugdosva emberek. Gondolom, sejted, hogy az uj allami allasokat kolcsonokbol akarjak es tudjak csak fizetni, tehat rohanunk a szakadek szelere kozel fenysebessegel.
    Leallt az olajkitermeles, amitol szep lassan minden mas is sorban zar le. Ez az igazi domino, nem amivel te jatszottal gyerekkorodban.

    Irtam mar korabban, hogy Oltarilyot es Brit Columbiat gyeprevagtak a komcsik regebben, es azota is a magukat „liberalisnak” hazudo marxistak vezetik. Tehat azota is a bankok cocjalis segelyen elnek, egyre melyebben eladosodva. Most mi is csatlakoztunk ehhez.
    A tobbi provincia pedig amiota Kanada Kanada, azota van a tobbi provincia cocjalis segelye’n.
    Tehat ha mostanaban jottok, akkor jobb ha hozol magaddal minden betervezett evre 100 000 dollart, maskulonben esetleg meg csatlakozni fogtok az utcan, papirdobozokban elok egyre novekvo taborahoz.

    No es a bekeharcosok elol sem menekultel el, amikor idejottel.

  • Köszönöm a javaslatokat,és az infót. Ha még is belevágnánk,akkor is csak úgy hogy. Kanadától semmilyen szociális segítséget,nem szeretnék kérni. Egy lenne a fontos a gyerekeimnek a be iskoláztatása. De azt hiszem ha a szülőknek van munkájuk akkor ez automatikusan jár.

  • Moshe Akiva

    2016 február 16
    5:53 du.
    Kedves Moshe, honnan tudtad megszámoli a montreali mecseteket? Nekem még eddig nem sikerült.
    Úgy látom, jól ráijesztettél Emilékre. Igaz, hogy szakma is fontos, hogy jó legyen, na meg hasznos, ha van valaki ismerős, aki segít állást találni!

  • Kedves Figyelo!

    A Kugliba beutod „mosques of/in Montreal”, aztan megszamolod oket. 🙂

    Emil,

    Igen, az iskola ingyenes a 12. osztalyig (gimnazium). Onnan, ha egyetemre megy a gyerek, kaphat tamogatast mindenfele privat gittegyletektol, de ahhoz tehetsegesnek es nagyon jo tanulonak kell legyen.
    A tanulok tobbsege szakma tanulashoz, vagy egyetemhez tanulo-kolcsont vesz fel, aminek a visszafizetese altalaban elegge megterhelo meg akkor is ha a szakmajaban talal egy jo fizeto munkat. Ha meg nem, hat akkor nincs szerencseje.

    Ha van itt kozeli rokonod, aki eleg gazdag is ahhoz, hogy szponzoraljon, akkor az is egy megoldas.

    A bevandorlasi szabalyok surubben valtoznak, mint az idojaras, ugyhogy ha erdekel, olvasgass itt:

    http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp?_ga=1.108094978.1487383087.1455683073

    Ha esetleg vendegmunkaskent akarsz jonni, olvasgass itt:

    http://www.cic.gc.ca/english/work/index.asp?_ga=1.88146587.1487383087.1455683073

    Ez utobbival regebben meg lehetett kerni a bevandorlo statuszt ha itt dolgoztal nehany evig – hogy meg mindig igy van-e azt nem tudom.

  • Moshe Akiva Köszönöm a blogot. Montrealban azonnal volna állásunk, ahol laktunk abban a lakóházban. Utoljára ott dolgoztam a feleségemmel, én mint karbantartó festettem, gipsz kartonoztam úgymond mindenes voltam. Amikor eljöttünk azt mondta, a tulaj ha barmikor úgy hozná a sors,hogy vissza mennénk akkor, abban a házban lesz lakásunk és állásunk. A korom véget már nem sok lehetőségem van mivel 55 éves vagyok és az angolt is csak középszinten beszélem. Annyi a szerencsém hogy több szakmában is jártas vagyok.

  • Moshe, sikerült elérned, hogy most már direkt keresem a beírásaidat, annyira sok infót ad a nekünk gazdag és mindenben remek Kanadáról. Gazdaság főleg érdekelne, mennyi az állami tulajdon aránya, a külföldi befektetők támogatása milyen, vagy a sok nyersanyag tulajdonlási viszonyai.
    Előre is köszi.

  • Csárli:Google.
    Tudod: Az a tudatlanok jóbarátja.

  • Figyelő:
    Sajnos nem lehet Afganisztánt -egyelőre- magárahagyni.
    Az USA irdatlan mennyiségű katonai és más segélyt adott nekik és próbált ütőképes haderőt faragni az Afgán Fegyveres erőkből , mindeddig sikertelenül.

    Kiderült hogy a demokratikusan megválasztott elnökük , bizonyos Kharzai , gyakorlatlag elsikkasztotta az USA pénzeket amiket a haderő fejlesztésére adtak.
    Az állami korrupció az egekben van ottan.

    Hogy mi fog ott történni hosszútávon , az kérdéses.

    Képzeld el: Az Afgán Törzsi Tanács (és sokan mások ) megpróbálták visszahívni a királyt !
    Akit még a ruszkik által keltett belpolitikai zűrzavar idején kényszerítettek menekülésre.

    A király azt mondta hogy hazajön, de nem vállalja mert ha a népének egy része (annak idején) nem akarta őt , akkor nincs jogalapja arra hogy irányítsa az országot. Csak mint egyszerű állampolgár kíván élni a továbbiakban .

    Figyelő: Tudni kell hogy az afgánok királyának NEM VOLT SOHA valós hatalma.A különféle helyi hadurak és a Törzsi Tanács konszenzusa alapján választották régebben meg őket bizalmi alapon és MINDENKI elfogadta a mindenkori királyok döntéseit , pusztán a tisztelet miatt.

    Ennek szakították végét a félkegyelmű oroszok, pusztulásba döntve ezzel a világ amúgyis egyik legszegényebb országát.

    Ha most magárahagyná őket a Nyugat , akkor ott gyakorlatilag népírtás következne be , csakúgy mint Szíriában.

  • Emil,

    Meg meg lehetne probalnod a bevandorlast, bar az esely elegge kicsi ra – szerintem.

    A vendegmunkassag lenne a legegyszerubb, es ha ott van az a bizonyos ismerosod, akkor hivd fel, vagy irj neki es kerdd meg, hogy intezze neked. (Persze neked is elore be kell adnod a kerelmet, amit az interneten keresztul is megtehetsz. Minden szukseges nyomtatvanyt le lehet tolteni a megadott fenti link-rol, kitolteni es bekuldeni a legkozelebbi kanadai konzulatusra, vagy nagykovetsegre.)
    Az csak a problema, hogy a kanadai munkaltatonak bizonyitania kell, hogy nem talal senki mast Kanadaban, aki tudna csinalni azt a bizonyos munkat. De talan az is szamit, hogy teged mar ismer es megbizik benned.

    Na es tanulj angolul, vagy franciaul amennyire ez csak lehetseges. Vannak jo programok, mint pl. a Rosetta Stone, amit szinten meg tudsz rendelni az internetrol, bar azt nem tudom, hogy a Rosetta Stone tanit-e magyarrol is angolra, vagy sem. Utana kell nezni, mielott megveszed.

    Talan a legegyszerubb az lenne, hogy arabul kezdesz tanulni, aztan beloled is sziriai menekult lesz…

  • Charlie,

    A kanadai gazdasag szinte teljesen Amerikatol fuggo, bar biznicelnek mas orszagokkal is.

    A legfobb problema, hogy nehany kiveteltol eltekintve Kanada ipara ugyanolyan, mint Magyarorszage, azaz a multik altal futtatott. Tehat tobbnyire a kulfoldi befektetok kezeben van az egesz ipar.

    Itt ugyan vannak meg boven asvanyi nyersanyagok, de a banyaszatuk merteket mindig az eppen akkori aruk hatarozza meg. Ha tul nagy a kinalat a vilagpiacon leesik az ar, a banya leall.
    Vagy barmi mas miatt esik le az ar, a banyaszat leall, legyen az szen, olaj, vas, vagy barmi.
    Ehhez meg hozzajarul az, hogy az allam nem akarta sajat maga megnyitni a banyakat (meg a felszinen fejtett olajat sem) hanem a kitermelesi jogot eladta magancegeknek, akik nevetseges jogdijakat fizetnek ertuk.
    Meg egy olajvezetek kiepiteseben sem tudnak megegyezni, mert a kulfoldi lobby mindent megtesz annak erdekeben, hogy azt meggatolja. Korrupt kanadai politikusokat fizetnek meg, hogy meggatoljak az olajvezetek kiepiteset, ami nelkul viszont korulmenyes es joval dragabb az olaj szallitasa. Es ha mar semmi mas nem hasznal, kozbeszol az amerikai elnok.

    Viszont, altalaban, amikor az ipar stagnal, beindul az epitkezes. Az viszont sajnos nem ad eleg munkat.
    Ettol Kanada az „egyszer fenn, egyszer lenn” hazaja, es meg ehhez is surun kell koltoznod. Vannak akik 4 kulonbozo provinciaban is dolgoznak az eletuk soran, mert mindig oda mennek, ahol eppen van munka.

    A mezogazdasag jelentos, de ugy van megszervezve, hogy a farmer minel kevesebbet keressen, amig mindenki mas a farmer es a fogyaszto kozott milliomos, vagy eppen milliardos lesz. Egy akkora farmon, amin egy magyar paraszt milliomos lenne (dollarban) a kanadai farmernek kolcsonoket kell felvennie, aztan egy szep nap megjelennek a bank emberei es lezarjak a farmot.
    A farmok tonkretetelehez persze mindenfele allami intezkedes is hozzajarul. Pl. van nalunk egy csodalatos Canadian Wheat Board (CWB) – ha jol emlexem a nevere. A vilaghaboru soran hoztak letre, hogy ne tudjak a kanadai farmerek az ellensegnek eladni a gabonajukat. Mara annyi maradt belole, hogy a farmernek eloszor el kell adnia a gabonajat a CWB-nek, aztan felarral visszavasarolnia azt toluk, es utana eladhatja ahova akarja.

    Hogy mennyi az allami tulajdon aranya, azt nem tudom, de sokat nem is jelent. Ami meg allami kezben van, csak elfekvo vagyon, addig amig valaki meg nem akarja venni semmit sem er. Olyankor pedig elkotyavetyelik.

    Meg annyi erdekesseg, hogy ha pl. apolo(no)nek tanulsz Albertaban, 100 Kacsa Van, Manitoba, vagy barmelyik mas kanadai provinciaban nem kaphatsz vele allast. Viszont Amerika barmelyik allamaban orommel felvesznek. (No es tudni kell, hogy ha az egyetem elvegezese utan nem talal a nover munkat zaros hataridon belul, kezdheti elolrol az egyetemet.) De aztan, mivel Amerikaban dolgozott, barmelyik kanadai provinciaban talalhat munkat, mint nover. Persze nagyon ritkan jonnek vissza, mert Amerikaban a fizetes is magasabb, az ado is kevesebb es minden olcsobb.

  • Moshe, le a kalappal előtted és köszönet ezért a hosszú, de sajnos szomorú beírásért. A türelmedet még igénybe venném egy kérdéssel, ami számunkra nem világos: milyen a hétköznapi francia angol együttélés és milyen gazdasági hatásai vannak? Az országos politika kihasználja a feszültséget?

  • Geyza

    2016 február 17
    7:57 de.
    Köszi Géza, jól összefoglaltad az afgán helyzetet! Én szerintemm,most az egyszer, az a véleményem, ha az amerikaiak hagyták volna őket anno, nem lennének ebben a helyzetben!

    T.i. minden diktátort kiírtottak az amerikaiak, kivéve a szíriai Asszádot, de ez csak idő kérdése.
    Szerény véleményem szerint az a baj az afgánokkal, nincs többé Szaddát, aki uralja és fegyelmezze őket.

  • Moshe Akiva

    2016 február 17
    12:01 du.Hát, érdekesen írtad le a kanadai helyzetet, de elég sőtéten.
    Nekem azért más tapasztalatom van. Ja, és mindenki talál munkát , ha akar dolgozni.

    Pl. ha nem tud sehol, de tud autót veezteni, már taxisoffőr is lehet!Férjem is így kezdte, anno… A nő meg takarithat gazdag házaknál, én így kezdtem.
    De jó ha van magyar ismerőse, aki beajánlja…

  • charlie

    2016 február 17
    3:31 du.
    Moshet kérdezted, de én válaszolok, majd ha akar, az ő meglátása is érdekes biztos.
    De én Quebecben élek, azaz Montrealban, ami Kanada második legnagyobb városa. Teljesen vegyes a lakossága. Főleg francia a nyelv, de angolt is használnak, főleg a bevándorlók.A vegyes lakosságot, úgy értettem, hogy nem csak angol meg farncia lakik itt, hanem rengeteg, olasz, görög, magyar, német, stb . Montreal, Quebec tartományban van, ez kanadai francia tartomány. Fővárosa Quebec City és a kormánya francia nyelven műkődik. Az előbbi párt PQ. volt, azaz Party Quebeca, ez a kormány probálta a Quebec tartományt elszakitani, azaz kiválni Kanadából, önálló államnak.
    Most viszont a Liberális párt van a hatalmon, és a mostani Miniszterelnők uralma alatt nem hallottam erről. Főleg a 70-80 as években volt az előbbi párt hatalmon, és bizony féltünk is nagyon az hogy ,sikerül nekik. Törvényben hozták, hogy Kanadai kétnyelvű legyen, amiben belement a kanadai kormány, Quebec viszont kizárólag francia legyen. A hívatalos okmányok amit kiadnak csak franciául van. Viszont még ma is működnek angol nyelvű iskolák és egyetemek Montrealban. Remélem, valamiben tudtam a fentiekkel válaszolni a kérdésedre.

  • Figyelő:
    Afganisztánt említetted , de -gondolom- Irakra céloztál.
    Valóban nagy hiba volt Kisbush-tól hogy végleg leverte a vén bagdadi mészárost .
    Azt kellett volna csinálni mint amit az apja , csak egy kicsit keményebben :

    Leverni ismét az iraki hadsereget , aztán otthagyni őket had áporodjanak magukban azzal a figyelmeztetéssel, ha sokat ugrálnak megint jönnek és leverik őket.

    Baromi tévedés volt azt feltételezni hogy majd ha elviszik nekik a demokráciát , akkor milyen jó lesz nekik.

    Há’ nem is értik miaz. MEghogy a nőknek jogaik vannak…??!

    Sajnos akinek a lelkébe belerágta magát a Korán nevű vallási törvénykönyv , az többé nem szabadulhat.
    Persze vannak…lehetnek kivételek , de attól még semmi nem fog megváltozni.

  • Akiva:
    Én meg úgy tudom hogy Kanada a Világ leg-leg-leg fejlettebb 7
    ( a G7 ) országaihoz tartozik .
    Igen fejlett nehéz iparral ,járműiparral,( Repülőgépeket autókat és vasúti szerelvényeket készítenek) elektronikai iparral és más ágazatokal , magas életszínvonallal és szociális rendszerrel.

    De TE csak ócsárold.

    Akárcsak valamelyik idióta náci itten jópár napja , aki azt a baromságot találta beírni hogy -idézem- :

    „Kanada csak egy gyarmat,bár viszonylag jó adottságai vannak”

    A „viszonylag” jó adottságok alatt gondolom azt értette hogy Szaudarábia után Kanadának van a legtöbb kőolaj tartaléka és még egyéb természeti kincsek is előfordulnak bőven.
    Hja..a náciknak savanyú a szőlő…

    De TE Akiva ócsároljad csak nyugodtan…

  • http://444.hu/2016/02/15/12-milliardot-kell-visszafizetnie-a
    -roma-onkormanyzatnak-farkas-florian-mutyi-amokfutasa-miatt

    Igy müködik magyarorszagon a felzárkoztatás!!!

  • Van a hozzászolók között olyan is akivel felvettük a kapcsolatot tanács ugyében és a Magyar Helsinki Bizottsághoz irányitott minket. Gondolom a Pusuma családot is ök képviselték. Amig hírértékü valami vagy valaki addig foglalkoznak vele, velük. Sajnos ez is hozzátartozik az igazsághoz! Sok más ügyvéd van aki ugyanolyan módszerekkel dolgozik a mai napig mint a cikkben emlitett Viktor Hohotz.
    Ugyanaz a Jozef Sarkozi a tolmácsol és fordit nekik is. Tapasztaltam ezeket a dolgokat csak mögöttünk nem állt senki! Irhat az ember bárhova sok helyen válaszra se méltatják!

  • Figyelő, köszönöm, de mégse értem. Miért önállósulnának a franciák, ha minden joguk megvan? Vagy gazdasági teljesítményük jobb mint a többi régiónak? Vagy szítják kívülről, mondjuk az anyaországok? Kiszakadás után mi lenne, csomagoljanak az angolok? Nálunk egy őszinte szó se esik erről a témáról a sajtóban.

  • charlie, sajnos elszállt az előbbi beírásom!
    Tudni kell, hogy Kanadát a francia és angol tengerészek fededezték fel, úgy k.b. 200 éve.
    A francia hajósok Quebecbe mentek először, a St. Lawrence folyón keresztűl, ami elindul az Atlantic ocennál. Az angolok is megérkeztek, de inkább a Cendess oceán felől.
    Ők viszont egész Kanada területét lepték el.
    Quebecnek, sewmmiféle jobb gazdasági eredménye nincs, főleg a tartomány farmerekból tevődik ki. Montrealban van egy nagy, híres repülőgyár.
    Mondom, jelenleg NINCS szó elszakadáról, mert az előbbi párt nincs hatalmon.
    A franciéáknbak nincs sok kapcsolata az anyaországgal, hiszen régi elszakadás.Viszont a francia nyelvük, sokkal rondáébb, mint az eredeti.

  • Charlie,

    A hetkoznapi angol-francia egyuttlet ketfe’le. Az egyik angol nyelvterulten megy, a masik francia nyelvteruleten.

    Angol nyelvteruleten a francia csak egyike a sok a bevandorlonak, semmivel sem kulonboztetik meg, vagy utaljak oket jobban, mint a tobbit. Ha kiderul, hogy quebeciek – na es ha jobaratok lesznek – surun ugratjak a franciat a tipikus akcentusa miatt, de ez csak barati alapon mehet.

    Quebecben viszont mar nem allnak veled szoba angolul. Vannak sokan, akik valoban nem beszelnek angolul, de azok sem beszelnek veled, akik tudnak angolul. Ki kell nyognod nagy nehezen franciaul, hogy magyar vagy, akkor szoba elegyednek veled angolul. Ennyire imadjak az angolokat.

    Az allami hivatalokba csak olyanokat vesznek fel, akik beszelik mindket nyelvet – de ez is csak arra jo, hogy az allasokat a csaladtagoknak es haveroknak adjak. Ugyanis itt Albertaban, es Quebec-ben is ali-alig akad 1-2 olyan allami dolgozo, aki mindket nyelvet ismeri.
    Ha nem hiszel nekem ramehetsz a kanadai allami allasokat hirdeto website-ra es megnezheted magad, hogy minden allashoz prerequisite a ketnyelvuseg (ami az angolt es a franciat jelenti, es nem az angolt es a magyart pl.)
    Aztan hivj fel egy allami hivatalt Edmontonban es kezdj el beszelni veluk franciaul. Vagy hivj fel egy quebeci hivatalt es kezdj el beszelni angolul. Fel orat fogsz varni, mire talalnak valakit, aki beszeli a masik nyelvet.

    De amugy nincs nagyobb cirkusz a nyelvek korul. 🙂

    Na jo, par eve lerobantottak egy angol nyelvu cegtablat egy bolt folul valahol Quebecben, de amugy minden rozsas.

    Az viszont igaz, hogy verekedesekrol, gyilkossagokrol meg sosem hallottam. Montrealban tudomasom szerint a varos amugy is ket reszre van osztva (a szokasos szegregacio, ami a multi-kulti sikeret mutatja mindenhol) az angol resznek vannak sajat iskolai, korhazai, tehat kulonosebben nincs ok jajgatasra.
    A tartomany tobbi resze pedig majdnem 100%-ig francia nyelvu.

    Mint regebben irtam, Quebec mar hosszu evtizedek ota a tobbi tartomany cocjalis segelyen el. Azaz ok az egyik „have-not” provincia. Ugyanakkor naluk van az egyik 100%-ig kanadai kezben levo gyar. (De lehet az is, hogy az az egyetlen kanadai gyar.)
    Pontosan nem ertem miert nem igyekeznek fejleszteni. Lehet, hogy ugy vannak vele, hogy ha angol Kanada nem hagyja oket kulonvalni, akkor tartsa is el oket.
    A kulonvalassal pedig lennenek kisebb-nagyobb problemak. Pl. meg a legutobbi kulonvalasi referendum elott is azt akartak a francia honatyak, hogy a kulonvalas utan ok meg megtartsak a kanadai dollart. Ez persze nem tetszett az angol kanadaiaknak.
    De a penzugyi es gazdasagi problemakon kivul van meg teruleti problema is. Amikor Quebec csatlakozott a frissen megalakult Kanadahoz, angol Kanada Quebechez csatolt egy jokora reszt eszakon. Ha most el akarnanak szakadni, angol Kanada ezt visszakovetelne.

    En speciel annak vagyok a hive, hogy Quebec onallo orszag legyen, sajat penzevel, sajat gondjaival. Talan oda kene koltoznom, hogy erositsem a Bloc-ot. 🙂

  • Geyza,

    Probalj meg kicsit jobban odafigyelni arra, amit olvasol. En ezt irtam:

    ” A legfobb problema, hogy nehany kiveteltol eltekintve Kanada ipara ugyanolyan, mint Magyarorszage, azaz a multik altal futtatott. Tehat tobbnyire a kulfoldi befektetok kezeben van az egesz ipar. ”

    Ez nem azt jelenti, hogy Kanadaban nincs ipar.

    Dehogy nincs. Mellesleg, errol jut eszembe:

    Figyelo, meg akartam kerdezni, hogy tudod-e a quebeci vizieromuvekeknek kik a tulajdonosaik?
    Merhogy itt Albertaban en csak ket vizieromurol tudok, az egyik a Oldman River-re, a masik az Eszaki 100 Kacsa Van River-re lett epitve, ahol kilepnek a hegyek kozul. De nem tudom, hogy egyaltalan albertai, vagy legalabb kanadai kezben vannak-e.
    Azt viszont tudom, hogy a British Columbiaban epitett vizieromuvek (ott joval tobb es nagyobbak vannak) mind amerikai kezben vannak, ok is epitettek.

    Minden amerikai, europai, vagy japan errefele. Alig-alig akad tisztan kanadai gyar vagy uzem.

  • Moshe:
    Az számít hogy ki a tulaj? Az iparban az számít hogy ki a mérnök és ki a melós.
    Tudod pajtás Magyarországnak ebből a szempontból annyi a köze Kanadához mint egérnek az elefánthoz.
    Meg is világítom hogy meg tudd érteni:
    Amikor az IBM megúnta a szoci kormányzást , hívott egy csomó kamiont és áttolta a „betyárbútort” máshová , hogy azt az országot virágoztassa fel a finánctőkéjével.
    (Magyarország képtelen volt kihasználni ezt a páratlan lehetőséget..is)
    Vagy , ha Mercedes megúnja a jelen kormányt , hív egy rakás kamiont és mondjuk Szlovákiában folytatja.
    De azt azért elnézném hogy mondjuk a Bombardiert csak úgy , nagyhirtelen elszállíttatja onnan a tulaja…
    Tudod apuskám a Rolls Roys is magánkezekben van, gyakran még külföldiekében is. Aztán egyszercsak felmérgesedik a Brit kormány mert úgy érzi hogy túl sokan pofáznak bele az elsődlegesen fontos hadiipari cég dolgaiba és sietve államosítja, persze napi tőzsdei áron. Aztán megint eladja…

  • A quebeci vizerőmúveket a quebekiek irányitják és a St. Lawrence folyó szolgálja a vizet. Mikor Quebec Cityben jártam, ott igazi vizeséseket tapasztaltam és annak felhasználását.
    Anno, a híres quebeci jég katasztrófa idején, a villany 3 nap után beindult a quebeci vízerőművek által.Mivel Quebec adja a villanyt az USA északi részére, valóban igyekeznek rendesen működni.
    Megjegyzésedhez, hogy Te nem bánnád ha Quebec leszakadna Kanadából, nem értek ezzel egyet! Nem csak azért mert Quebec 6 milliós lakosságának, 2 millió angol vagy angolul beszélő lakosa van, hanem, még ad is egy kis extra színt Kanadának.

  • Még annyit fűznék a szöveghez, kedves Moshe, hogy nem a japánok vannak sokan itt, hanem a kinaiak. Egyik lányom, B.C. ben, Vancouverben él és panaszkodott hogy hihetetlen mit csinálnak tömegesen a kinaiak ott. Felvásárolnak ingatlanokat, azaz házakat , pl. az utcájában is , igen sokan, és a házak üresen állnak ott évekig, t.i. a kinai nem ott él, csak befekteti a pénzét.
    Persze, azért sokan élnek is ott, hiszen azt is mondta, hogy az iskolákat már teljesen ellepték a kinai gyerekek.

  • Kedves Figyelő és Moshe, köszönöm a rám szánt perceket, annyival okosabb lettem, hogy az innen Kánaánnak gondolt Kanada ugyanolyan gondokkal küszködik mint kis hazánk. Sőt!
    Sokszor szórakoztatom magam azzal, hogy a google maps-on a kanadai kisvárosokba „ellátogatok”, az útra ugorva szépen végignézem, milyen lehet ott élni. És nekem lenyűgöző. A tájak, a rendben tartott ízléses porták, a tiszta udvarok nagyon vonzóak. A kisvárosok azért fontosak mert azok talán még az igazi Kanadát mutatják, nem a multikulti városokat. Ennél már csak a mexikói „kisvárosok” izgalmasabbak, látni az erős kontrasztot, mindenhol szemét, mellette ücsörgő, mindig ráérő emberek emberek.
    …..
    Még egyszer köszönöm.

  • Figyelő:
    Az az érzésem hogy Kína is dédelget ilyen kis alattomos „világhódító” terveket…

  • Charlie, valóban a kanadai kisvárosok igen kellemesek és kedvesek. Hihetetlen béke és megrögzött élet folyik bennük…

  • Géjza, a világhatalomról nem tudok, de pénzük sok van a kinaiaknak, kik ide jőnnek, az biztos.

  • Figyelő:
    Ott van a baj , amit Hitlerrel kapcsolatban is elkövettek:
    A normális államok nem figyelnek vagy nem veszik komolyan azt amit az elvetemült diktátorok mondanak.

    Maó Ce tung kijelntette a következőt:
    ” A Nyugatnak igen jó fegyverei vannak. Mi megvásárolhatjuk ezeket a fegyvereket a Nyugattól és legyözhetjük velük a Nyugatot.”

    Napjainkban nagyjából-körülbelül ennek a folyamatnak a kezdetét láthatjuk.

    Ugyanis semmi nyomát nem látni annak, hogy Kína egy jottányit is feladott volna a maoi alap-tézisekből.

  • Geyza,

    Erdekes, hogy nem erted, aztan megis erted.

    Eloszor mindegy neked, hogy kulfoldi-e a ceg, vagy helyi, de aztan te magad is mondod, hogy a kulfoldi ugy tartja sakkban az egesz orszagot, ahogy akarja.
    Majd ha veglegesen eldontotted hogy szerinted mi jo, akkor megbeszeljuk talan.

    Figyelo,

    Gondolom, hogy csak elirtad, vagy veletlen temat valtoztattal. En a kanadai gyarak nagyobb tobbsegerol irtam, nem az emberekrol.

    De az igaz, hogy Vancouvert mar regota Hongcuvernek hivjak. Ket magyar baratom el Vancouverben. Ok nem is annyira a kinaiakra vannak kiakadva, hanem inkabb az indiaiakra.
    Pontosan nem ertem mi a bajuk veluk csak azert mert mindent felvasarolnak. Hat ha egyszer van penzuk ra, miert ne? Ok legalabb nem lovoldoznek es robbantgatnak, vagy ha megis, akkor egymast lovik drug ugyekbol kifolyolag.

    Charlie,

    Szivesen. A kanadai kisvarosok kozott valoban vannak erdekesek es szepek. A keletieket nem ismerem, de azt tudom, hogy a Prairie-n levok dog unalmasak. Persze mindig el lehet menni a helyi mocsarhoz pecazni, ami telen meg jobb, mert be van fagyva es nem kell felni, hogy elmerulsz a lapban.
    Ha 5000-nel kisebb a lakossaga, akkor pedig a bevasarlas is problemas lehet, es jobb ha kivalo egeszsegnek orvencc.
    Meg egy kis faluban is tilos haziallatokat tartani es a hazhoz valo telek olyan kicsi, hogy ciganykereket se erdemes vetni bele.

    Az albertai es british-columbiai kis hegyi falvak, vagy varoskak viszont elviselhetoek, ha mas nem, a kornyezet miatt, es az eghajlatuk is sokkal jobb.

    A legnagyobb problema hogy az eros centralizacio miatt egy kisvarosban, vagy faluban csak az allami allas fizet elfogadhatoan, a tobbi ember szinte mind minimumberert dolgozik (vagy kabitoszert arul).
    Eltem harom kisebb varosban is, es a tapasztalat szerint minel kisebb, annal nehezebb munkat talalni benne. Minel nehezebb munkat talalni valahol, annal kevesebbet fizetnek erte.

    Szoval ilyen a nyugat-kanadai kisvarosok idillje. 🙂

  • Akiva:
    Mindent értek.Vagyis semmit nem értek.Illetve mindent nem értek.
    Mondhatni értek semmit. Mindent semmit. Értek értek..vagy mi..

  • Nos visszatérve az eredeti cikkhez,fontos és hiteles közlendőm van
    a félrevezetett kintiek számára:

    Gyurcsány elvtárs,pajtás…már megint nagyot égett,ugyanis az általa
    „magyarországi cigány-nyomor telepként”bemutatott videók történetesen nem itthon,hanem a romániai Tenkén és Franciaországban
    készültek….rém kellemetlen,amikor ezzel a TV-ben egyenes adásban szembesítették,csak hebegett dadogott…..már megint lebukott és hazudott,nem először és nem utoljára……sajnálnám,nevetnék is rajta,de inkább megvetem és hányingerem van…….
    Nem elég,hogy az Őszödi beszéddel lebukott,szétverte a baloldalt,
    megbukott,most is hazudik ,de még a minimális DK-ás %-ával is újból kormányzásra készül,hát bizony klinikai eset!
    Ilyen ész,hitelesség birtokában ekkora önbizalommal,csak abnormális emberek rendelkeznek.
    Na ennyit a hazai és persze kinti hazaárulókról,uszítókról….!
    Se ész,se becsület,csak hazugság és lebukás!!!
    CSAK ÍGY TOVÁBB!
    Aki normális az ezt megérti,aki meg nem az nem számít,ugyanis maga is bevallotta (több pohár után…)hogy nem megy neki!
    Tényeket írtam és igyekeztem a legjobb modoromban,alpári kifejezéseket mellőzve!
    Maradok tisztelettel az arra érdemesek felé:

    Marcsi (aki nem náci,csak táájékozott)

  • Marcsi,

    Ez erdekes hir abbol a szempontbol, hogy mikent krealnak „hireket” a „liberalisok”.
    Amit en is mindig mondok: Mindent eltuloznak, megdolgozzak a hireket, kihagyjak a tortenet felet, vagy egyenesen hazudnak. Aztan csodalkoznak, hogy miert hisznek nekik.

    Ugyanakkor nem biztos, hogy ha nagyon kerestek volna, nem talaltak volna Magyarorszagon is lerobbant putri-telepeket.

  • Ojve, kimaradt egy „nem” az „Aztan csodalkoznak, hogy miert hisznek nekik” mondatbol. Helyesen:
    Aztan csodalkoznak, hogy miert nem hisznek nekik.

  • Moshe Akiva!

    Köszönöm,hogy megértettél,ez Gyurcsánynak nagyon égő volt…különösen,hogy megint politikai haszonszerzés és az ország lejáratása volt az indíték!.,de természetesen egyetértek azzal,hogy itthon is vannak szegény,lepusztult cigány negyedek
    bár ők is tehetnek róla,mert kapnak segélyt,családi pótlékot,csak elisszák és dolgozni nem szeretnek….
    Meg az is igaz,hogy egyes cigány önkormányzati vezetők jól élnek mert
    a támogatásukra átutalt állami és alapítványi pénzeket elsikkasztják..volt több bírósági tárgyalás is!

  • Marcsi,

    Hat akkor detto ugyanaz megy itt is, csak az indianokkal.
    Az indian torzsfonoknek odaadjak az egesz torzsnek szant penzt, aztan o kiosztja a torzs tagjai kozott. (Mellesleg, ezt megvaltoztatta az elozo „naci”, „gonosz jobboldali” miniszterelnok, de a Kenderszivastol Elhulyult azota visszacsinalta.)

    A torzsfonok legjobb haverjai kapnak is eleg penzt, a tobbi pedig a kuszobot ragja. Szinte szo szerint. (Ugy latszik a „humanista” „liberalis” uj miniszterelnokunknek ez tetszik.)

    Aztan a torzsfonok jar Karib-tengeri setahajokazasra minden masodik honapban. 🙂

    De azert van egy lenyeges kulonbseg a kanadai es a magyarorszagi korrupt tetuk kozott: A kanadai joval tobbet tud lopni.

  • Moshe Akiva
    2016 február 13
    5:15 du.
    Pedig úúúúúgy eldöntöttem, hogy ebből kimaradok. de nemmegy..
    Moshe. Nemtom hol éltél, nőttél fel.
    Mondanivalómat megpróbálom roppant röviden. A hatvanas évek végétől megindult paneltelepek ví, villanyvezetékeinek az árkait a cigány kubilusok ásták ki. Ők sepregették az utcákat, rendezték a parkokat, hordták a kukákat, etették, gondozták a téeszekben az állatokat, kapáltak, kaszáltak, lóti-futik, segédmunkások voltak a gyárakban, fejtők és csilletologatók a bányákban. Salgótarján, Diósgyőr a mai napig többségében cigány származású lakossal van tele.
    Írod, nemigazán élt a rendszer a KMK alkalmazásával velük szemben. Ez – bocs- de murvára nemigaz.. Pontosan őket vegzálta legtöbbet az akkori hatalom. Más, -szintén te írod,- hogy a börtönök 75%-a cigányokkal volt tele. Lócsöcsöt. Volt „szerencsém” megjárni a hazai börtönt. (Vác) Talán tíz-tizenöt százaléka volt cigány a bentlakóknak. Legtöbbje alig nagykorú. Sokukkal sikerült barátságot kötnöm. (Könyveket kölcsönöztem, ajánlottam nekik, hármójukat írni tanítottam.) Sokat meséltek. Rengetegen közűlük úgy kerültek sittre, hogy elvállaltak valamit valaki helyett, mert az magasabb pozícióban volt a családi hiarerchiában. A rendszerváltás után őket rúgták ki először. Ezért van az, hogy egy valamikori klubikus négy gyereke, és azoknak a családja – összesen 17-en- a nagypapa nyugdíjából (1O9e ft)ás a családi pótlékokból kell, hogy megéljen. Lopnak? Természetes. Ha a gyerekeim éheznének, tán még ölnék is.

  • Falusi, szép tőled hogy véded a cigányokat.
    Nem tudom MOST mi van, de mikor 1950-51-ben, a fiatalkoruak börtömében voltam egy évig, a lányok többsége cigánylány volt. Miért ők? Lopásért, a Jugoszláv határnál határátlépésért, és főleg KMK ért.
    EZt magyarul: Közveszélyes Munka Kerülőnek nevezik.
    Valóban Rákosiék rámentek az iylesmire. Persze, azóta több mint 60 év eltelt.

  • Mellesleg, úgy tudom, minden munkanélküli kap állami segélyt, még Magyarországon is.

    Különben, Moshe a helyi indiánokról írt.

  • Figyelő
    2016 február 22
    1:04 du.
    A munkanélküli segély időtartama és annak összege 2016- ban:

    – a munkanélküli segélyt 2016- ban is az igénylés napjától kezdik el utalni, melyet csökkentett ideig,azaz 90 napig kapnak meg az arra rászorultak
    – az összeg nagysága a munkával eltöltött napok szorzóján múlik
    – ennek a kiszámítása pedig a munkaerő piaci járulék alap havi átlaga alapján történik, melyet 4 naptári negyedévben fizettek utána a munka elvesztését megelőzően
    – ha nem rendelkezett ennyi idővel, akkor kevesebb időszakot vesznek alapul
    – amennyiben nem rendelkezett munkaviszonnyal, úgy a legkisebb kötelező bér 130 %- nak az alapján számolják ki a járadékot, azaz a munkanélküli segélyt
    – az összeg a kiszámított járulék alap 60 %- át teszi ki, melynek felső határa a mindenkori legkisebb minimálbér napi összege
    – ha a munkáját elvesztő személy talál 4 órás munkát, akkor pedig a segély fennmaradó összegének 80 %- ra jogosult

  • Mellesleg, én politikai búnőzó voltam. 17 éves koromban mondtam csunyát Sztálin elvtársra és az iskola kicsapása után, elvitt az ÁVÓ majd, a törvényszéken egy évre itéltek. Én voltam az egyetlen politikai fogoly a Fiatalkoruak börtönében.

  • én politikai búnőzó voltam. 17 éves koromban mondtam csunyát Sztálin elvtársra és az iskola kicsapása után, elvitt az ÁVÓ majd, a törvényszéken egy évre itéltek. Én voltam az egyetlen politikai fogoly a Fiatalkoruak börtönében.

  • Falusikám:
    Elfelejtetted hozzátenni hogy a cigány melósok nékül nemigen valósulhattak volna meg a hatvanas évek nagy építkezései, mert olyan nehéz körülmények között is képesek voltak melózni amire jómagyarember nem vállalkozott.
    Ráadásul, mivel a cigányok vérében van a vándorélet , különösebb nehézségek nélkül lehetett őket átírányítani az ország egyik végéből a másikba , ha úgy kívánta a szocializmus építése.
    Hát fel is épült az ország szó se róla , az MDF meg szépen elkótyavetyélt mindent.
    Gyárat földet téeszcsét.

  • falusi,

    En is ismertem sok ciganyt, aki dolgozott, olyat is, akinek volt koszonet is a munkajaban. Ezek nag resze a nagyvarosokban laktak. A videk putri-telepeiben lakok kozul viszont egy sem dolgozott, iskolaba sem jart.

    Ettol fuggetlenul voltak olyan bortonok, javitointezetek, amiben neha a ciganysag aranya elerte a 90%-ot is.
    Megint hozzatennem, hogy ha mindenkit lecsuktak volna, aki valaha is lopott, sikkasztott, halapenzt fogadott el …stb, akkor csak bortonorokbol es bortonlakokbol allt volna Magyarorszag.

  • Moshe nincs ebben igazad.
    De mindegy.
    Amíg dolgozhattak tizedennyi probléma nem volt velük.

  • Egy kis sztori:
    Katonakoromban a mi laktanyánkban az volt éppen ügyeletes „közhely” hogy ha valaki a nemtetszésének akart hangot adni, akkor Kún Béla nevét emlegette fel:
    Csinálja ezt meg neked a Kúnbéla ,
    vagy pl. hülye kérdésre a válasz „Tudja a Kúnbéla” , stb..

    Egyszer -sosem felejtem el- két alacsony , laposképű igazi falusi cigány-gyereket vezényeltek oda, az őrszázadba.
    A másik század , amiben én is voltam csupa kandós mérnökökből meg hiradástechnikusokból és TV szerelőkből állt és katonai eletronikai berendezések javítására képeztek minket át.
    (BME-s mérnők nem volt mert azok egyből hadnagyi rendfokozatot kapnak ha végeznek.)

    Namármost a sorakozón mindenkinek kérdezték a nevét. Ott volt az egész tisztikar is .

    A név megkérdezésnek külön ceremóniája van, a következőképpen zajlik:

    Előljáró odalép a sorban következő honvédhez és felfelé ívelő mondatvéggel aszongya neki :
    – Ön honvéd elvtárs ?
    Mire a katonás válasz :
    – Százados elvtárs, Kovács János honvéd jelentkezem.

    Na, mikor odaért a laposképű alacsony cigánygyerekhez aki eléggé megilletődötten álldogált ott és megkérdezte hogy kicsoda , egyből kivágta :
    -Százados elvtárs, Kún Béla jelentkezem !

    Hát azt a röhögést ami ott kitört..a tisztek egymás hátát csapkodták, percekig tartott a dolog , az alakzat dülöngélt ide-oda..

    A szegény csávó meg állt ott , hülyén vigyorgott , semmit nemértett az egészből.

  • Don Ovuz

    2016 február 22
    3:06 du.
    Köszönöm a linket! Igen tanulságos.

  • Geyza,

    Jo a katona-tortenet. 🙂
    En is tudnek eppen meselni, de inkabb hagyjuk.

    Annak idejen egy ideig raktaros voltam egy cegnel, ahol „sok erdekes” dolog megtortent. Mivel az egyik mernok hozott egy behemot, tobb millio forintot ero alkatreszt a nagy gephez csak ugy tartalekba, rakerult a raktarkeszletre. Ettol viszont minden tilossa valt a raktarban, mert csak egy bizonyos osszegu anyag lehetett ott. Erre ki lett irva minden szar ide-oda, es ki kellett hordjak mindent a raktarbol, a mellette levo kis feszerbe. A fonok mondta, hogy kuldi a ciganyokat segiteni. En mondtam, hogy nem kellenek, megcsinalom egyedul is. De o eroskodott…
    A nap vegen kiderult, hogy a cucc azon reszet, amit konnyen lehet ertekesiteni, valahova mashova hordtak, amikor nem voltam veluk. Soha nem lett meg belole semmi.

    Azt viszont elhiszem, hogy manapsag sokkal rosszabb a helyzet, mivel ha akarnak sem talalnak munkat.
    Azt nem tudom mennyi a cocjalis segely az egyedulalloknak, a csaladosoknak (gyerekek szamanak fuggvenyeben?) es azt se tudom, hogy ez ugyanannyi minden megyeben, vagy valtozo, de el tudom kepzelni, hogy abbol ugyanugy nem lehet megelni, mint a kanadai cocjalis segelybol.
    Ezert a lopast meg lehet erteni, de asszem vannak ott mas problemak is.

  • Klárika!
    Tudja, egyetlen dologért küldtem át a linket. Nekem valamiért csípi a szemem az ön börtön sztorija. Talán azért, mert több hasonló tanulmányt és dokumentumokat is olvasgattam a témában.
    Ha elmélyedünk a korszak gyakorlatában, a fiatalkorúság nem mentség. Mint rendszer ellenség legalább 10-15 évet kapott volna, vagy munkatábort. Abban a korszakban 45-68-ig egy szerszám ellopását 5-6 év börtönnel jutalmazták. Viszont ön politikainak vallja magát. Számomra itt bibis a dolog.

  • Geyza 2016 február 22 6:03 du. Akkor most dobjuk ki a gépeket, és megint alkalmazzuk a cigányokat lapáttal és ásóval? Ez nem lehet megoldás. Lássunk egy példát. A buszvezetés kemény munka, de régen olcsón meg lehetett szerezni a képesítést. Az MHSZ 1100 forintért jogosítványt adott, a BKV két év szerződésért ingyen kiképzett (három hónap, és még fizetést is adtak), még a katonaság alól is felmentett (sokunk ezért ment oda). Ehhez képest, a cigány lakosság létszámához képest, elenyésző, a buszvezetők között ez a réteg.
    Levelezek két hölggyel, akik már elérték azt a kort, mikor nem tudják rendben tartani a házukat. Mindketten arról panaszkodnak, hogy nem kapnak munkáskezet, pedig megfizetnék. Ezekre nem találok magyarázatot.

  • Don Ovuz

    2016 február 23
    3:10 de.
    Hát sajnálom, hogy kételkedik szavaim igazságában.
    Nem tudom, mi értelme lenne itt hazudnom.?
    Mivel egy osztálytársnőm jelentett fel és az ÁVÓ továbbitotta az ügyemet a bíróságra, a Fiatakoruak börtönébe kerültem. Első fokon egy Szabó nevű bíró 6 hónapra itélt, amit az ügyész fellebbezett, majd a Legfelsőbíróságon, Jankó Péter (nézze meg ki volt a googleban) tanácselnök 1 év fiatalkoruak börtönére itélt-
    A lányok Fiatalkoruak börtöne Kecskeméten volt. Oda vittek, és ott töltöttem le 9 hónapot, mert kiadtam egy havi lapot a társaim írásaival,levettek 3 hónapot az időmből.
    A vádíratot és itéleti dokumentet itt nem tudom továbbitani.

  • Llanfair és Akiva :
    Biztos sok igazság van abban is amit ti mondtok.
    Ez a helyzet sokkal bonyolultabb annál hogy egyszerűen felmérhető vagy kezelhető lenne.

  • Kedves llanfair;

    Apam mar vagy 6-7 eve halott, de meg joval azelott, hogy meghalt panaszkodott arrol, hogy egyszeruen senkit nem talal, aki felesben megmuvelte volna a kertjet, amikor o mar keptelen volt ra.
    Se magyart, se ciganyt, se hottentottat. Valami nagyon el van … arrafele az uj generacioval.

  • Moshe Akiva Nagyon. Tudom, már a görögök sem voltak megelégedve a „mai fiatalokkal”, de ha Magyarország záloga a mai férfi ifjúság, akkor senki nem fogja kiváltani. Félek, aki ér valamit, az már vagy elment, vagy el akar menni.

  • llanfair,

    Ez is perspektiva kerdese. Ha jol emlexem Kadar elvtars volt az, aki annak idejen azt mondta, hogy csak az aljanep hagyja el Magyarorszagot, es azok jobb is ha elmennek.
    (Gyurcsany mar jobb volt, o csak kozolte, hogy „el lehet innen menni”.)

    Ugyanakkor azt hiszem, hogy ez „a leheto legkevesebb munkaval a leheto legtobb penzt keresni a leheto legrovidebb idon belul” szemlelet nem csak a magyar ifjusagot fertozte meg.
    Amerikaban sem teljesen veletlen azer’ az, hogy 15 millio mexikoi illegalis dolgozik, hogy Kanadaba szazezerszamra hordtak be a vendegmunkasokat evtizedeken at (es vannak itt is boven illegalisok), mikozben evente kb 200 000 hivatalos bevandorlo is erkezik.

  • MOSHE AKIVA MIÉRT FERDÍTESZ ????????????????????

    Gyurcsány azt mondta hogy ” El lehet innen menni ”
    ÉS ezt az offshore cégekre értette !
    Amikor arról beszélt hogy nem szép dolog ezzel a módszerrel kivonni magukat az ügyeskedőknek a közös teherviselés alól !!
    ÉRTED MÁR ?
    A CÉGECSKÉKNEK lehet elhúzni a francba , lehet ügyeskedni , közben pedig lehet „magyarkodni ” és félméteres kokárdákat viselni , a terepjáróikon pedig irredenta Nagymagyarország alakú államjelzést kiragasztani , ezzel keltve gyűlöletet a Magyarorság ellen mikor ki ki járogattak Romániába meg Szlovákiába.

  • Moshe Akiva Ha Kádár elvtárs szerint alja nép vagyok, akkor az vagyok. Ettől nyugodtan alszom.
    Gyurcsány nem ilyen összefüggésben mondta, de Ő sem zavarja meg az álmomat, és Orbán elvtárs sem.
    Szoktam mondani, velünk semmire sem mentek, próbálják meg most nélkülünk. Ahogy elnézem, nem miattunk nem jutottak előre.
    Kivándorolni nagyon nehéz, sok merészség kell hozzá. Aki megmeri lépni, már tiszteletet érdemel, ha meg is áll a lábán, akkor hatványozottan. Biztos vagyok benne, nagy vesztessége az országnak. Az érzéseiről nem tehet az ember, ha valaki nem érzi jól magát valahol, el kell menni. Bárki szólja is meg érte.

  • Gyurcsány valóban azt mondta „el lehet menni innen….”de ugye ő is meg sok más sz…..ő maradtak sajnos…,de az is nagy öröm,hogy több hozzá hasonló már nem itthon rontja a levegőt(bár még így is erősen szennyezett…!)

  • Konnyen lehet, hogy rosszul emlexem Gyurcsany beszolasanak korulmenyeire.

    Mindenesetre abban igaza van a llanfair-nek, hogy nem mi miattunk siklott ki Magyarorszag vonata. „Mi” = akik annak idejen leleptunk.
    Tehat hiaba jott el az „aljanep”, a maradeknak, az „elitnek” sikerult ilyen csodalatosan elinteznie az orszagot. 🙂

  • Harcsuka már meginmt idióta vagy de már megszoktuk.

    Jöhet a következő baromságod.

    Had nevessünk ki megint.

  • Moshe Akiva

    2016 február 26
    2:50 du.
    Természetesen, az is számít ki mikor jötte el!
    Én Kádár elől menekültem s mint ilyet fogadott be Kanada.

  • Na, megérkezett a 25 ezer migráns Kanadába. Az esti hírekben egy szó sem volt arról, hogy hová teszik őket.
    Az a gyanúm, hogy ők sem tudják!

  • Kedves Figyelo!

    Hova mashova tennek oket, mint a kanadai laktanyakba? Logikus nem?
    Hiszen vegulis leellenorizhetetlen meg a szemelyazonossaguk is, nem is beszelve arrol, hogy akar 5000 terrorista is lehet koztuk.
    Nyilvanvalo tehat, hogy a laktanyakba kell oket elszallasolni, a katonakat pedig jo messze onnan szallodakba tenni.

    Ezt kapjuk, amikor egy kenderszivastol elhulyult, munkanelkuli szepfiut valasztunk meg miniszterelnoknek.

    Nem lattad az Ezra Levant videojat evvel kapcsolatban?

  • Kedves Moshe, nem láttam! Hol található?

  • Kedves Figyelo!

    http://www.therebel.media/breaking_liberals_to_build_refugee_camps_on_canadian_military_bases_taxpayers_will_fund_mosques_korans

    A Rebel-t erdemes nezni amugyis, a valtozatossag kedveert igazi hirek is vannak rajta.

  • Upszi, egybe kell tenni a link-et (legkonnyebben ugy megy, hogy bemasolod Word-be, egybehuzod a ket reszt es lehet akar onnan is nyitni.

  • Moshe, Köszönöm a linket, bár nem szívesen győnyörködöm a „szép fiú” pofájába!

  • Na, a” drágámat” megkoronáták az indiánok. Micsoda képmutatás és színház!

  • Kedves Figyelo!

    Nem hallottam rola. Mi tortent?

  • Elment egy rezervátumba és ott a nagy főnökkel ölelkezett, majd kapott a fejére egy indián tollból készűlt fejdíszet. TV-n mutatták tegnap, a CBC-n.

  • Kedves Figyelo!

    Oh, hat en is megkoronaznam es olelgetnem ha velejeig korrupt lennek, mert ujra a kezembe adta a torzs osszes penzet, amit kedvemre sikkaszthatok el. Kivancsi lennek, hogy megemelte-e nekik az osszseget, hogy kaphasson egy jelentos kickback-et is? Lehet, talan pont arra volt a talalka?

    Mint mar irtam az elozo „gonosz” jobboldali miniszterelnok megszuntette azt, hogy a torzsfonok es haverjai kedvukre lophassanak, mig a torzs tobbi tagjai kozel ehenhaltak.
    A Kenderszivastol Elhulyult viszont sokkal humanistabb, szerinte turhetetlen, hogy minden indian gyereknek van ennivaloja a rezervatumban, ezert a torzsnek szant egesz osszeget ujra a torzsfonok zsebebe teszi, aki aztan „erdem” szerint osztja ki a tagok kozott.

  • Figyelő
    2016 március 5
    9:47 de.
    Mitől az? Magyarországon kenyérrel, sóval várják, köszöntik a vendéget. Indiánéknál KÖTELEZŐ ajándékot adni.
    És viszonozni az ajándékot bármilyen aprósággal.
    Mi a gondod ezzel, és mitől képmutatás?

  • falusi, mitől gerjedtél így be?
    Áruld el, ki adta most az ajándékot? Az indián, a fejdísszel, vagy Justin a pénzzel, ami a kandai adófizetőktől ered?

  • Engem is kiutasítottak, még be sem akartak engedni, már belépésnél megfenyegettek, pedig roma sem vagyok !!!!!
    Az az ügyvéd aki itt fenn szerepel, ha indiai volt, akkor lehet, hogy ő volt az enyém is (8 éve volt, nem emlékszem az enyémre), csak a markát tartotta, semmit nem tett !!!!!!!!!

  • Kedves Moshe, megkoronázhatod Justint. A mai hírek szerint, több mint 200 EZER bevándorlóról beszélt az imigration miniszter.
    Ennyit szándékoznak a közeljövőben behozni Kanadába.
    De célzott, talán 300 ezerre is!

  • Judith Kopacsi

    Figyelő, könyörgöm, ne dicsekedj tudatlanságoddal! Eddig is ennyi volt a bevándorlók száma évenként. Már hosszú évtizedek óta. Ha ez neked ujság, akkor ujszülött vagy.

  • Judith Kopacsi

    Moshe, lehet, hogy mégsem tudsz olyan jól angolul? Mert egy árva szó sem esett arról, hogy a sziria menekülteket kanadai laktanyákban helyeznék el. Most vagy ostoba vagy, vagy csak egy jelentéktelen uszitó!

  • Kedves Figyelo!

    Mar vagy egy honapja mondtak, hogy Kanada evente 250 000 uj bekeaktivistaval fog „gazdagodni”. Ez minimum 1 millio bekeharcos, mielott ezt az idiota szepfiut egyaltalan ki lehet szavazni a tronjabol.

    De en nem feltem a bekegalambokat, hamarosan meg fognak jelenni nagyobb hajokkal Halifax-nel es Vancouver-nel mint illegalisok, akiket termeszetesen be kell majd fogadjunk. Ugyhogy az az 1 millio is lesz minimum 3 millio mire vege lesz 4 evnek.

    Megvetted mar a Korant es a fekete krumplis-zsakot??
    Ezt (sahada) pedig be kell gyakoroljad: ” la ʾilaha ‘illa-llah, muḥammadur-rasalu-llah. ”
    Rendkivul fontos, ha tul akarsz elni egy lovoldozest a bekegalambok altal egy mallban, vagy egy szinhazban.

    Mar banom, hogy nemzettem gyerekeket. Nagy hiba volt.

  • Judith Kopacsi

    Moshe, már évek óta ennyi az évi bevándorlási quota. Miért pont most hábordsz föl rajta?

  • Kedves Judit!

    Ojve…!!! Remelem francia nyelven voltal bevandorlasugyi biro Kanadaban, kulonben meg azt hinnem, hogy vaktaban engedtel be akarkit ebbe az orszagba.

    Szerinted a videoban sehol sincs szo arrol, hogy kanadai laktanyakba szallasoljak el a „menekulteket”.

    A fenn talalahato videonak *csak* az elejen 4-szer emlitette az Ezra Levant, hogy kanadai laktanyakba lesznek elszallasolva a „sziriai” „menekultek”.
    A 34. masodperctol a 42. masodpercig, aztan az 50. masodperctol az 57.-ig, utana az 59. masodperctol 1 perc 2 masodpercig es amit utolsonak sorolok fel kizarolag neked: 1:10 – 1:14 -ig.

    Most mar legalabb nem csodalom, hogy ennyi orultet, koztuk koztorvenyes bunozoket, terroristakat is beengedtek Kanadaba a bevandorlasugyi birok. Ezek szerint nem beszelnek se angolul, se franciaul!

    Es meg en vagyok az „ostoba”, vagy „jelentektelen uszito”!

    Edes faszom, ez felelmetes! Csak nem egy dilihazba menekultem annak idejen???

  • Figyelő
    2016 március 5
    2:32 du.
    Begerjedtem?
    Tod, galambocskám, ebben a korban már néhány értelmetlen mondatnál nekem többre van szökségem a gerjedéshez..
    Mindössze tájékoztattalak, hogy nem ördögtől való az ajándék elfogadása. Hogy a PM mit adott, nemtudom, de valamit egészen biztosan, ami nem pénz, és nem a közösségnek adta, hanem annak az indián vezetőnek, akitől a fejdíszt kapta.
    Van egy haverom az egyik rezervátumban itt a szigeten. Big Canoue-nak hívják, ő a főnök. Valami apróságot mindíg viszek, és mindíg kapok. És bármilyen hihetetlen, még a békepipát is szoktunk szívni. Legutóbb egy faragott orca-szobrot kaptam tőle. Részemről egy odahaza vásárolt, tapőlóból készült sapkát vittem. Kár, hogy nemtok ide fényképet feltenni.
    Szal mégegyszer, „gerjedelemről” szó sincs. Azt a kínai barátosném szokta kiváltani belőlem.. 😀

  • Judith, megint mellebeszelsz. A kvota annyi evek ota, csak eddig nem kizarolag bekegalambok szamara volt, hanem mindenkinek.

    Ugyan, annyi igaz, hogy nem azt nem kozoltek a 250 ezer bekeaktivista a kvotan belul erkezik, vagy azon felul.

  • falusi,
    Nem kell dicsekeni.
    Nekem volt egy indián” barátom”, talán 15 évvel ezelőtt.
    NY. államból jött fel februárban egy jeeppel, meglátogatni anyámat, akinek nagyon fájt a válla.
    T.i. ez az ember arról volt híres, hogy kezében gyógyító erő van!
    Magas szép szál ember volt, úgy 50-s korban.Nagyon jól össze barátkoztunk.
    Anyám válla is megjavult.

  • Na, hála a drága „szép fiúnak”, új bevándorlási igéret : 280 EZER rövidesen, de lehet, hogy a 300 ezret is meghaladja,.
    Ma hallottam a hírekben, McCullman minisztertől!

  • Bocsi, megismételtem magam. Tényleg öregszem!

  • Judith Kopacsi

    2016 március 8
    2:07 du.
    Nézz utána, mennyíi jött be már eddig, pedig csak március van.
    Az először igért 25 ezer már itt van. Nem tudtad?

  • Kedves Figyelo!

    Meg van meg a telefonszama az indian csodadoktornak? Az en vallaimra, derekamra es terdeimre is raferne egy erintes.

    Ami a bekegalambok szamat illeti, arra merget vehetsz, hogy mire a Szepfiut le lehetne valtani, lesz vagy 6-7 millio bekeaktivista itt, aki kizarolag ra fog szavazni.
    Az azt koveto 4 ev utan pedig mar lesz kb. 11-12 millio bekeharcos, 20 ev mulva pedig bekoszont a Saria Kanadaba es az elso, akinek elvagjak a torkat, a Szepfiu lesz. Hacsak kozben be nem ter az iszlam kebelebe.

    Bar egyesek szerint mar most bekegalambnak szamit, mert az egyik (ha jol remlik montreali) mecsetben mar elrebegte egy alkalommal a Sahada-t. 🙂

  • Judith Kopacsi

    Moshe, a 25 ezer sziriai menekült már tavaly be lett igérve. Az évi bevándorlási quota pedig eddig is 200-300 ezer között volt megszabva.

  • Judith Kopacsi

    Az igaz, hogy tavaly még föl lett vetve a gondolat, hogy a sziriai menekültek egy részét katonai bázisokon fogják elhelyezni. De, ha figyelmesebben olvasnád a hireket, ez a terv el lett vetve. Tehát az utóbbi idökben ez már nem volt téma.

    Csak mellékesen emlitem meg, hogy anno én nem francia nyelvterületen végeztem menekültügyi birói munkámat. De erről majd később és részletesebben számolok be.

  • Figyelő
    2016 március 8
    6:20 du.
    Neked tényleg gondod van a szövegértéssel..
    T.i. ez inkább panaszkodás volt, mint dicsekvés.
    A lényeget- mármint az ajándékok cseréje- viszont nagylelküen átlépted.
    Sebaj.
    Milyen medve?

  • falusi, a fenti linked 2011 es keletkezésű!
    Tehát nem vonatkozik a 2016 ra.

  • Kedves Moshe, sajnos nincs meg az indián telefonszáma.
    Kólünben az esemény k.b. 20 éve történt.

  • Kedves Figyelo!

    Ez mindig igy szokott menni. Lemaradtam rola. Igaz, 20 evvel ezelott meg nem volt ra szuksegem.
    De a csodarabbik is olyankor veszitik el a csodatevo kepesseguket, amikor en arra jarok. Vajon mitol lehet ez?

    falusi,

    Koszonom. Roppant erdekes, csak sajnos sokat nem jelent. Gondolom nem kell elmagyarazni, miert.
    De meg ha ez szentiras lenne sem jelent semmit a jovot illetoen. Ettol meg behozhatnak 300 000 bekeaktivistat Kanadaba ebben az evben.

  • falusi

    2016 március 9
    1:07 du.
    Bocsi, hogy az ajándékozást elnéztem. Az emlitett indián viszont, akivel nekem szerencsém volt találkozni, nem fogadott el semmi pénzt, mert feljött Montrealba télvíz idejéna jeeppével, csak a vacsorát ette meg, amit anyám hálából adott neki.

  • Figyelő
    2016 március 10
    10:38 de.
    Az egy egészen más dolog. Néha kivisznek magukkal halászni. Ilyenkor nem fogadnak el tőlem semmit.
    Más az. ha látogtóként mész, és más, ha valamiféle missiót hajtasz végre náluk, vagy fordítva.
    Míg fociedzősködtem, a Ladysmith-en székelő native csapat minden meccs után – kikaptak, vagy sem- adott nekünk egy húsz perc-félórás műsort. Dobbal, tánccal, énekkel.
    Soha, semmiféle gondom nem volt velük. Azt is tudom, hogy sokan közűlük alkoholisták, drogosok, de nem magasabb az arány mint az átlag kanadaiaknál.

  • Moshe Akiva
    2016 március 9
    11:56 du.
    Behozhatnának- nemfognak- de hogy lesz abból négymillió tíz év alatt?
    A linknek az lett volna a célja, hogy vallási felbontásban mutassa meg Kanada sokarcúságát.
    A muszlimok aránya most kb 4%. Alig jelentős. A tavaly befogadott 25 ezer alig változtatott a statisztikán..

  • falusi,

    Eloszoris el kell higgyuk, hogy a statisztika pontos.

    Most mar regota nem utazgatom, de vannak barataim, ismeroseim szinte minden kanadai nagyvarosbol.
    A Torontot es Edmontont is ismero emberek szerint Edmonton meg szinte bekeaktivista-mentes ovezet Torontohoz kepest. Pedig csak ugy azokbol itelve, akiken latszik hogy bekeharcos, a varos minimum 10%-a bekegalamb.
    Vannak Eszak-Albertaban kisvarosok, amik 100%-ig igazhituek altal lakottak. (Neha azon abrandozom, hogy vajon mit csinal ott 5-6000 bekeharocs a nihil kellos kozepen.)
    Persze el lehet hinni a 4%-ot is, csak eloszor vaknak kell lenni hozza, vagy valahol a bozotban elni.

    A statisztika mar eleve arra epul, hogy ki vallja magat es minek. Ha nem valaszol a kerdesre, akkor ugye nem fogjuk tudni, hogy o mi.

    Az pedig hogy ki fog jonni Kanadaba elegge gyanus nekem. Miert fogadnanak el bogus menkeulteket, mint pl. a magyarorszagi ciganyokat, amikor tobbmillio bekeaktivista van uton hogy meghoditsa Europat es Eszak-Amerikat, es tobbseguk meg raadasul menekulttaborokban is el?

    Hogy hogyan lehet ebbol akar 10 millio is 15-20 even belul? Akik eddig nem bantak milliardokat elkolteni erre az al-menekultkrizisre, azok esetleg egy szep nap kiberelnek majd nagyobb hajokat, amikkel direkt ide tudjak oket hozni ezreszamra, naponta a tengerentulrol. Egy jo „liberalis” kormanynak pedig az ilyesmit nem illik megtagadnia.
    Arrol nem is beszelve, hogy ok itt is ugy szaporodnak, mint a nyuszik Ausztraliaban, ami egy generacion belul jelentos demografiai valtozast okozhat, es fog is okozni.

  • Judith Kopacsi Szeretném megkérdezni, hogy a lányom Montrealban született,most 15 éves. Szeretné a tanulmányait Kanadában befejezni,ebben az eseteben az egyik szülő vele mehet-e? Azért kérdezem tőled mert ha jól olvastam jártas vagy ezen téren. Én próbáltam több helyről informálódni de nem igazán kaptam konkrét választ. Nagyon meg köszönném az infót!

  • Tüske Zsófia

    Marcsi: pofátlanul hazudsz.
    Segély ma nincs.
    A munkáját elvesztő 3 hónap munkanélküli segélyre jogosult, utána jövedelempótló támogatás van, egy családból egyetlen felnőtt embernek, 22,800 ft. A minimálbér nettó 73.800 ft. A parlamenti képviselők fizetése nettó 750.000,- ft, ami jól feltornázható az ilyen-olyan bizottságokban való részvétellel.
    Munka nincs. Igaz, nemcsak a cigánynak, hanem a vidéken élő magyaroknak sem. Sok közintézmény vidéken elbocsátotta a szakképzett alkalmazottait, majd visszavette őket közmunkásnak. A közmunkabér 8 órás alkalmazás esetén (ez ritka) nettó 58.000 ft. A jövedelempótlóból enni sem lehet, nemhogy fűteni, ruházkodni, de a közmunkabérből sem. Magyarországon négymillió ember létminimum alatt él, 350-400 ezer gyerek hiányosan táplálkozik és vannak köztük éhezők is. Úgyhogy elinni már nincs mit.