Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája — Gondolatok a Kossuth téri tüntetésről

2016 február 13 4:01 du.27 hozzászólás

A címben szereplő idézet Szentgyörgyi Alberttől származik.

Végignéztem a délelőtti pedagógus tüntetés közvetítését a Kossuth térről. Nem vagyok egy fanatikus politika rajongó, nem nézek végig minden híradót, politikai elemzőműsort és vitát, de ez nagyon érdekelt és nagyon megérintett. Bizonyára sokan fognak írni róla, én is leírom, ahogy és amit én hallottam meg belőle. Hosszú beszédekből, egy több mint egy órás élő közvetítésből nyilván mindenki azt hallja ki, azt próbálja megjegyezni, ami neki fontos. Gyorsíró sem vagyok, tehát sok helyen a saját szavaimmal fogom elmondani, amit kulcsszavakban jegyzeteltem.

Azt is elárulom, hogy nem vagyok egy meghatódós típus, mégis annyira felemelő volt az egész, hogy olykor a meghatódottság könnyeivel küszködtem.

Résztvevők a pedagógusok tüntetésén a budapesti Kossuth téren 2016. február 13-án. A Pedagógusok Szakszervezetének demonstrációjához 48 szervezet csatlakozott. MTI Fotó: Kovács Tamás.

Résztvevők a pedagógusok tüntetésén a budapesti Kossuth téren 2016. február 13-án. A Pedagógusok Szakszervezetének demonstrációjához 48 szervezet csatlakozott. MTI Fotó: Kovács Tamás.

A szervezők nagyon ügyesen több női felszólalót is választottak. (Tudjuk, O.V. nem szereti a nőket, szerinte a fakanál és a szakácskönyv mellett van a helyük, valamint a szülőszobán és a gyerekszobában.)

A tüntetés kezdésére várakozók Beethoven Sors szimfóniáját hallgathatták, majd a Himnusz éneklése után Galkó Balázs szavalta el Király Gábor: A rögök című versét.

Már ezután megszólalt a kórus: Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!

Elsőként a Miskolcról érkezett Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ) elnöke lépett a mikrofonhoz. Elmondta, hogy abból a városból, Miskolcról érkezett, ahonnan elindult a pedagógusok tüntetésbe torkolló tiltakozása az oktatás problémái miatt: „azért gyűltek össze az emberek, mert becsülettel fel szeretnék nevelni a gyerekeiket. Nem csak a tanárokért, de az egészségügyi dolgozókért, és az egész országért, saját magunkért demonstrálunk ilyen sokan.” Kérdéseket tett fel a hallgatóságnak, többek között a legfontosabb kérdést: meg lehet-e élni a mostani bérekből? Hát nem, tehát: „tisztességes munkáért, tisztességes béreket” – ez egy komoly követelés. Emlékeztetett Lázár János elhíresült mondatára: „Akinek nincs semmije, annyit is ér„ és azzal a biztatással összegezte mondanivalóját, hogy „Nem hagyhatjuk cserben egymást, mert akkor magunkat és saját gyermekeinket hagynánk cserben.”

Közben egy pillanatnyi szünetben is hallhattuk:Nem hagyjuk! Nem hagyjuk!

Szűcs Viktória, a Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke másodikként ezzel kezdte a beszédét: „Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk a Fidesz-KDNP-seknek eddig és ne tovább!” Kimondta, hogy „amihez a Fidesz és a KDNP hozzányúl azt vagy tönkre teszi vagy ellopja. Itt az idő az összefogásra, a tiltakozásra, ebből elég volt!” Az oktatásügy tönkretételével „a fürdővízzel együtt már kiöntötték a gyereket is.” Ezer sebből vérzik az ország, tegyünk valamit.”Felemelt kézzel így fejezte be: „Habár fölül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr!”

Ekkor hangzott fel először az ütemes skandálás: Orbán takarodj! Orbán takarodj!

A következő felszólaló egy rendkívül higgadt és nyugodt szónok volt, Boros Péterné, aki először megköszönte, hogy itt lehet. Egy nagyon fontos témáról, a dolgozói szegénységről beszélt, ami azt jelenti, hogy nem tudunk megélni a munkánkért kapott bérből.

Ekkor maffia, maffia! – kiáltásokat hallottam a beszéd szüneteiben.

Aquinoi Szent Tamást idézte, mi szerint „Lopás a méltó munkabér meg nem fizetése”.Végül arra kérte a tüntetőket, fogjanak össze és sokan csatlakozzanak a szakszervezethez, hogy a tárgyalásokon a kormánytagok „Kiket képvisel Ön?”– kérdésére azt válaszolhassa, „több százezer embert. “ Vállaljunk közösen felelősséget azért, hogy legyen minőségi közszolgáltatás, és gyermekeink ne alattvalók, hanem szabad, alkotó emberek legyenek Magyarországon.”

Sándor Mária, a már jól ismert fekete ruhás nővér, aki többször, több helyen kiállt már embertársaiért volt a negyedik felszólaló. „Betelt, azaz túlcsordult a pohár, „túltoltuk”, elég volt!” Semmi sem történt az egy éve tartó több megmozdulás hatására, minden csak rosszabb lett. Összefogás kell!

Beszéde alatt többször felzúgott a „Hazaárulók” szöveg.

Szólt az oktatási és egészségügyi dolgozóknak segítő kisegítő személyzetről, akik nélkül nem tud jól működni se az oktatás, se az egészségügy mégis napi szinten megaláztatás éri őket és 2007. óta nem kaptak fizetésemelést. Az ember legyen az első, az ember legyen az érték. Nem balhézni jöttünk, csak kiállunk azokért a kisemberekért, akiket a rendszer megkárosított. Végül megkért mindenkit, hogy az ő fekete szalagja mellé tegyenek egy fehéret, annak jelképeként, hogy „feketén fehéren elutasítjuk a diktatúrát”. Megkérte még a hallgatóságát, hogy a tüntetés végén 5 percnyi néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat a megkárosított emberekkel.

Erre aztán természetesen ismét zúgott a „hazaárulók, hazaárulók.”

Az egyes beszédek közötti rövidke szünetekben a pedagógusok által összeállított 25 pontos követelésből olvasott fel részleteket a narrátor.

Csóti Csaba, a KKDSZ alelnöke, a tüntetés 5. szónoka mindenben igazat adott a pedagógus szakszervezeteknek: „Szabad oktatásra, szabad pedagógusokra, szabad iskolaválasztásra van szükség” és hangsúlyozta, hogy a szakszervezeteknek és a kormánynak végre egyenrangú félként kéne tárgyalnia. Nyomatékul Winston Churchill szavait idézte, aki a II. világháború alatt ellenezte a kulturális kiadások csökkentését, mondván, akkor minek háborúzunk.

Nyomatékosan felszólította az embereket, hogy a szélesebb összefogás érdekében minél többen: BE A SZAKSZERVEZETEKBE!

Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója egy ironikus állásajánlattal érkezett, miszerint a kiváló képességű pedagógusok menjenek Londonba mosogatni. Kiemelte, hogy az iskolákban a különböző gazdasági nehézségek miatt lassan nem lehet rendesen tanítani.

Felszólította pedagógustársait: „Legyetek újra igazgatók, intézményvezetők helyett! Követeljük vissza a munkáltatói és gazdálkodói jogokat.” A GDP 6%-a legyen az oktatásé. Mutassuk meg milyen XXI. századi magyar oktatás.

A hetedik megszólaló Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára egy modern magyar népmesébe csomagolva mesélte el a magyar oktatásügy minden hibáját és visszásságait. Hatásos volt a mese.

Még kér a nép, most adjatok neki – egyre erőteljesebben tört fel az ismert verssor a tömegből.

A mindenki által jól ismert Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta úgy érzi , Orbán Viktor azt hiszi, külföldről irányítják a pedagógusok tiltakozását. (Mindenki Soros Györgyre gondolt.) Arra szólított fel, hogy nem szabad abbahagyni a tiltakozást, folytatni kell és ha az kell, akkor nem csak tiltakozás, sztrájk és munkabeszüntetés következhet. „Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.”– Szentgyörgyi Albert. A kormánynak az kell, hogy mindenki féljen, ember embernek farkasává váljon, és ne legyenek Széchenyihez és Petőfihez hasonlítható kiművelt emberfők. Éppen ezért kell folytatni a tiltakozásokat, hogy ne így legyen.

Dávid Gyula Márton, 17 éves diák is bátran kiállt a nagy tömeg elé. Nem hosszú a szövege, idézem.

„Sziasztok! Dávid Gyula Márton vagyok. 17 éves vagyok és elegem van! Elegem van abból, hogy napi 8 órát ülök az iskolában. Elegem van abból, hogy sok tanárom fáradt és nincs kedve tanítani. Elegem van az oktatási rendszerből! Élvezni akarom a tanulást! Boldog és motivált tanárokat akarok! Szeretnék rájönni arra, hogy miben vagyok tehetséges. Teljesen új rendszert akarok! Szeretnék egy boldog, sikeres és összetartó Magyarországon élni. Segítséget várok minden párttól, minden magyar embertől! Hajrá fiatalok! Hajrá Magyarok!”

Még kér a nép, most adjatok neki. Pontok a 25-ből, ez már természetes.

Fazekas Gergely, a szülők képviseletében szólt a tüntetőkhöz. Jól összerakott, ironikus szövegével arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire más volt 30 évvel ezelőtt az iskola, mennyi tárgyi nehézséget, hiányosságot okoz a KLIKK központosított irányítása. Egy kis részlet: „Annak idején intőt kaptam, ha a folyosón rohangáltam. A fiam dicséretet hozott haza, mert jól teljesítette a tornaóra keretében a folyosói futással a Cooper-tesztet.”

Közben: Még kér a nép, most adjatok neki…és részletek a 25 pontból

Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke volt a tüntetés utolsó szónoka. Nyomatékosan hangoztatta, hogy a kormány, a KLIKK-kel tönkretette a magyar oktatást, ez nem jó se a pedagógusoknak, se a segítőiknek, se a gyerekeknek, se a szülőknek. Hangsúlyozta, hogy „a szegénység felszámolásának az eszköze a tudás. A tudatlanság taszíthatja szegénységbe a felnövekvő nemzedéket. Közösen kiállunk, azért, hogy ez ne történjen meg, elég volt, nem hagyjuk tönkretenni gyermekeink jövőjét. A felemelkedés záloga az osztálytermekben van.”

Beszéde közben is zúgott a pillanatnyi szünetekben az Orbán takarodj.

Végezetül Orbán Viktor egyik dakota közmondását idézte: „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla.”

„Miniszterelnök úr! A köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni.” – hangzott a válasza.

A tüntetés – a Szózat eléneklése után – a Sándor Mária korábban elhangzott felhívásának eleget téve öt perc néma csönddel, nagyon hatásos csenddel ért véget.

Egy számomra nagyon hatásos táblára figyeltem fel, ami talán összefoglal mindent: AUTONÓMIÁT AZ ÓVODÁTÓL AZ EGYETEMIG – ez állt rajta.

A másik egy ötletes karikatúra volt, Orbán fülébe sikolt Edvard Munch: Sikoly című képének figurája.

Az egész esemény egy rendkívül jól megcsinált, felépített, fegyelmezett tüntetés volt. Talán végre felébredt a magyar értelmiség.

27 hozzászólás

  • Felébredt, és visszafekszik aludni.
    Ez nagyon kevés! Beteg a rendszer: csak mindenki, közösen tudja gyógyítani.
    Békésen már nem lehet.

  • Gerti!

    Klassz vagy! Én is így éltem meg.

    Annak a bizonyos ironikus szónoknak a kabaréba illő, szellemes poénjain a tüntető pedagógus tömeg a mostoha időjárás ellenére jobbra-balra dőlt a röhögéstől. Talán a legjobb az volt, amikor azt mondta, hogy
    „azelőtt felháborodtam, ha azt hallottam, hogy az iskolában felállt a PÖCS; mostantól ez már kötelező”.

    – A frenetikus hatású ÖT PERC CSEND alatt pedig a könnyeim patakzottak…

  • Gerti, nem tudom te hogy vagy vele, te szívesen volnál egy tantestületben azzal a két „pedagógussal”, aki a fotódon a szakszervezeti tábla előtti első sorban lépked…? Én nem.

  • Hollósy Gerti

    Aptyuka, lesz még tovább, reméljük…

    Málnaszőr, köszi!

  • Hollósy Gerti

    evelin, sajnálom, ha csak ennyi jött le…igaz, én sem

    de a képet nem én tettem fel, nem is én választottam, engem is nagyon taszít, szinte más értelmet ad az írásomnak…jobban örültem volna egy totálnak, ami az esernyős sokaságot mutatja, rá se tudok nézni erre a képre…nyilván nagyon fel van indulva a hölgy…nem vagyunk egyformák…

    én csak beküldöm a szöveget, szerkeszteni nem feladatom…

  • Christopher Adam

    Kedves Gerti és Evelin,

    a fotót én válaszottam, az MTI által készített képek közül. Mivel szombaton már két korábbi cikkben is foglalkoztunk a tanártüntetéssel – ahol már megjelentek esernyős képek, illetve távolabbi felvételek a tömegről, gondoltam, hogy fontos egy közelebbi kép is, nem akartam az előző fotókat ismételni. És egy több mint 20 ezres tüntetésen megfordul mindenféle ember–olyan, aki jókedvűen tüntet, olyan aki mérsékeltebb hangot üt még, de ezen felül a „radikálisabbak” vagy esetleg a felháborodottabb emberek is.

  • Bravo !
    Éppen mint a Fidesz propaganda, két arcon gúnyolódtok (miért is ?), pedig azzal kéne foglalkozni, hogy hogyan tovább ?
    Szervusztok, jó napot !

  • Evelin:
    Én meg nem szeretnék abban az osztályban senyvedni ahol TE osztod az észt.

  • nem gúnyolódtunk, nem is értem, nem beszélünk egy nyelven? Ott más a magyar nyelv, egyszerűen nem tetszik kép, vanilyen, kedves, mavtelep, téged pedig csk ez fogott meg..

    Chris, semmi gond értelek, én nem választottam volna ezt, mgam se vgyok radikális, de nem gond…

    a cikkemből a kép váltja ki a nagyobb érdeklődést, ez viszont igen…

  • Nem akarok ünneprontó lenni, de arról senki nem beszél, hogy a nemzetközi kompetencia mérések alapján hol állnak a magyar diákok! 2013-as felmérések alapján a nyolcadik osztályból kikerülők közel 20 %-a gyakorlatilag analfabéta! Nem értik az elolvasott szöveget, írni, olvasni, számolni a nemzetközi átlag alatti szinten vannak és ez nem az Ő bűnük. 2005 óta volt néhány oktatási vezető és velük mindenki elégedett volt?

  • Hollósy Gerti

    lelszi, ez egy teljesen külön téma, óriási téma, nem csak a diákok zömének rosszak az eredményei, de a felnőtt lakosság megdöbbentően nagy százaléka is funkcionális analfabéta…

    ünneprontásként sok sok dolgot lehetne felhozni, de most kifejezetten a pedagógustüntetésről, mint eseményről volt szó…

  • Kedves Gerti!

    Édesapám tanár volt, az egyik lányom tanár.
    – Két fiúunokám Waldorfban végzett, másik kettő gimnáziumban. Négyüknek együtt kb. 20 év gimnáziumi tanulás alatt gyakorlatilag egyetlen könyvet nem kellett kötelezően elolvasni, komolyabb verset nem kellett megtanulni. Az olvasmányok esszéit gyakorlatilag a Google-ról írhatták! Ezt a tananyagmennyiséget hová akarják még csökkenteni? Ez kiknek a bűne?
    – A szomszédom gyereke tavaly fejezte be a 4. általánost. Magyarból bukásra állt, írni úgy ír mint az elsősök fél év táján, akadozva olvas, nem is érti. A tanárnő azt mondta Neki, ha elolvasod egy könyv első fejezetét nem buktatlak meg! A gyerek nem olvasta el, a tanárnő átengedte. „Mondd mit érlel…”
    – Ami a tüntetést illeti: vannak témák amik tényleg röhejesek, ezeken változtatni kell, a Kerekasztalnál talán lehet is, de az utcán, ….. kétlem. A 41? szolidáris szervezet támogatása vicces!
    – Ami a tankönyveket illeti, megbíznám a Pedagógus Szakszervezetet, minden tárgyból, minden iskolai szintre szerkesszen/szerkesztessen új tankönyveket és azt kelljen használni az iskolákban. Ugyanennyi kritikus, felháborodott elégedetlenkedő lenne.

  • Hollósy Gerti

    Kedves lelszi!

    🙂 Édesapám, egyik nagyapám, hét nagynéném, illetve nagybátyám, több unoktestvérem tanár vagy tanár volt, dédapám neves jogászprofesszor egyetemi tanár volt 🙂

    biztos szerencsés vagyok, fiaim még olvastak kötelező olvasmányokat és mindketten sokat olvasnak, kisebbik fiamról (mert az ő idejében volt már ilyen) elmondta második osztályos tanítónénije, hogy a szövegértés fogalmának egyedül ő felel meg az osztályban, de ő kiválóan, szavalt, prózát mondott, matekversenyt nyert, azóta felnőtt, két nyevből van nyelvvizsgája és verseket ír, nem dicsekszem, csak azért írom le, mert ugyanaz a rossz oktatási rendszer, persze a szülővel karöltve ilyen gyerekeket is nevelt,

    természetesen egyet értek azzal, amit leírtál, változás kell, és nem csak ott, máshol is, erről is szólt a tüntetés, és természetesen nem az utcán, de valahol el kell kezdeni…

  • Szerintem, nem a mai szisztémával van baj, hanem a korábbi tanároktatással.
    Bizony, ez még visszamegy egy MÁSIK rendszerbe !

  • Figyelő
    2016 február 16
    1:22 du.

    A kettő nem üti egymást. Ergo mind a kettővel elviekben lehet baj egyszerre, de ami az ön álításának ellent mond, és ha figyeli, akkor tudja is, hogy a pedagógusok a 2012-ben megváltoztatott oktatási rendszer lecsapódását érzékelik, gyakorlatilag azóta amióta bevezette azt a magyar kormány. Ez bizony nem megy vissza MÁSIK rendszerbe, de még csak más kormányokhoz sem.

  • Kedves Gerti!

    – Amit a fiadról írtál, nem veszem dicsekvésnek, legyél is büszke rá! De ott leírtad a varázs szavakat is: ” mert ugyanaz a rossz oktatási rendszer, persze a szülővel karöltve ilyen gyerekeket is nevelt,” pro és kontra. Erről sokat lehetne értekezni, de ha a szülő nem képes a gyerekében pl. az olvasás szeretetét felkelteni, tegye meg a pedagógus. A tanárok nem tudják ezt megtenni.
    – Gondolom szoktál nézni kvíz műsorokat, én igen. Már a Vágó műsorainál azt mondtam, nem engednék tanárokat szerepelni! Tisztelet a kivételnek, a legtöbbjük tudása kritikán aluli volt, és nem a lámpaláz miatt!

  • HunCanada

    Javaslom nézd meg a PISA eredményeket, a 2013-as tudásszintek megalapozása 2005-2006-ban kezdődtek.

  • Hollósy Gerti

    lelszi, szerettem a Vágó műsort…

    a kulcsmondatot, meg szándékosan írtam, mert fontos…

    Figyelő, HunCanada a jó tanár fogalma nem a rendszerektl függ…

  • Kedves Lelszi, ez így van! Csapnivalóak a magyar diákok képességei, míg a 80-as években a világelitbe voltak diákjaink.

    Bár a PISA eredményeknek és pedagógus demonstrációnak közel és távol nincs köze egymáshoz, de való igaz, hogy a PISA eredmények a következő években tovább és tovább romlanak. Köszönhetően az oktatási rendszer azon szegmensének is, melyet a mai magyar kormány átgondolatlanul erőszakol keresztül és a tanárokat lehetetleníti el, hogy még a 2005-2006-os szintet se tudják megüttetni a diákokkal. A 2013-as tudásszintre, mely csapnivaló, a következő években áhítattal gondolunk majd, annyira méginkább csapnivalóbbak lesznek az eredmények. A kormánynak ez is a célja, kinevelni a gondolkodásmentes, szakmunkás, robotoló társadalmat.

  • Hun Canada:
    Má’ mebbocsássál, de egyáltalán nem „átgondolatlanul” van kialakítva a jelen helyzet. Nem hülyék ám a „fijjúg” odafennt !
    Elmondom mi a szitu.(Bár már egyszer kiizzadtam ezt a kis dolgozatot itten )
    Tehát.
    A FIDESZ egyszerűen meglovasította az egész EU által , az oktatásügy fejlesztésére adott pénzt. Rengeteg pénzről van szó , százmilliárdokról.
    Az EU akkor fizet ugyebár , ha van egy pályázati kiírás , azt megnyeri valaki egy akármilyen tanulmánnyal és a tanulmányt MEGVALÓSÍTJÁK !
    A kíírások megtörténtek , mindenféle blikkfangós és hangzatos nevek alatt . ( Pl. „Oktatás kutatási terv” meg más hasonló tohovabuhuk.)
    Namost kitaláltak egy csomó -mostanra már közismertté vált- baromságot ami semmire sem jó , munka nem áll ezek mögött a tanulmányok mögött ,a pályázatokon a már megismert módszerekkel azok nyertek akiknek meg lett mondva hogy nyerjenek és a semmire sem jó tanulmányokat ( PÖCS és társai ) szépen bevezették .
    A pénzeket felszítták Brüsszeltől oszt jónapot.

    Persze a helyzet ennél sokkal bonyolultabb -és rémisztőbb-
    A kérdés avatott szakértője Hadházi Ákos. Érdemes rákeresni erre a névre a NET-en és elolvasni azokat a dolgokat amiket feltárt.
    Ha csak az 1 % .-a igaz annak amiket előad , az már felér egy ..egy…hát inkább nem mondom meg mivel.

  • Géjza, elnézést!
    Egy jó tanár nem a pénztől lesz az! Két dolog szükséges, rendes kiképzés, nem gyorstalpú, és hivatástudat akkor lesz jótanár!

  • Kedves HunCanada!

    Lehet, hogy tévedek, de a memoriterek évszázados/ezredes megkövetelése biztos nem volt véletlen. Ezt részben felváltották a versek, ma már többnyire azok sem. Ha valaki nem tud olvasni, értve ezalatt a szöveg értését is, hogy tanul meg bármilyen más tantárgyat?
    Nem hiszem, hogy „A kormánynak ez is a célja, kinevelni a gondolkodásmentes, szakmunkás, robotoló társadalmat.”
    Ma már jó szakmunkásokat is nehéz találni pedig azokra is lenne kereslet, és a jövedelmük sokszor meghaladja az egyetemi végzettségűekét.

  • Figyelő:
    A tanárok megvannak, ott tüntettek a Kossúth téren.
    A szülőkkel együtt.

    Ellenben mai hír hogy a KLIK 17 milliárd Forint gázszámla-elmaradásban van,több gázszolgáltatóval szemben.
    Momentán nem fizették ki hónapokra visszamenőleg az iskolák fűtését.
    Azt tudni kell hogy ez a KLIK egy költségvetési szerv, nincs saját jövedelme.
    Olyan mint mondjuk a Tűzoltóság.
    Mi következik ebből?
    Csak annyi hogy maga a Kormány nem hajlandó pénzelni azokat az iskolákat, amiket el „szocializált” a helyi önkormányzatoktól.
    Hogy miért vette el a Kormány a helyi önkormányzatoktól az iskolákat, első hallásra érthetetlen, de Hun Canada kollega egy mondatba sűrítette a lényeget fenntebbi bejegyzésének az utolsó sorában.
    Vannak még egyéb okok is, azokat most nem akarnám elősorolni de ha érdekel leírom.

  • Hollósy Gerti

    Apám egy régi mondata jut eszembe: Van az a bizonyos oktatásügy, meg az iskola, meg a tanmenet, aztán van az osztály, a gyerekek és a tanár,végül pedig van egy ajtaja a tanteremnek, amit a tanár belülről becsuk és onnantól kezdve TANÍT.

    Másodszor pedig ez a tüntetés nem sokkal a kezdete után már nem pusztán pedagógustüntetés volt, csak ezt gondosan elhallgatja mindenki. (ez egy nagyon kulturált keretek között maradó rendszerellenes tüntetés, ha lesz folytatás, akkor valaminek a kezdete volt, „Még kér a nép, most adjatok neki…)

  • lelszi ?
    Ez a szar áltudományos „kimutatás” most a te véleményed?
    Vagy miért nyomattad ide ?

  • Figyelőnek:
    Az egy gyermekre, tanulóra, hallgatóra eső oktatási költségvetési összeg 2009-hez képest 2013-ban
    az óvódai ellátásban 33.742.-Ft-tal,
    az általános iskolában 84.721.-Ft-tal,
    a középfokú oktátásban 194.850.-Ft-tal,
    a felsőfokú oktatásban 212.130.-Ft-tal
    lett kevesebb.(2013-as árakon számolva.)

    Ha Önnek netán gyanakszik, hogy ezek az adatok nem valósak, meg vannak hamisítva, ezt a lehetőséget én sem tudom kizárni, hiszen a (nem éppen az igazmondásáról híres) magyar kormány honlapjáról származnak

    http://www.kormany.hu/download/c/48/50000/Oktat%C3%A1si_%C3%89vk%C3%B6nyv_2013_2014.pdf