A félelem bére, avagy az EU „árulója”

2016 február 23 9:47 de.26 hozzászólás

Az utóbbi időben ismét egyre több szó esik arról, hogy az Európai Unióban Görögországnak nem szabadna résztvennie. Nem is olyan régen még a görögök azon „hezitáltak”, hogy maradjunk vagy ne maradjunk az euró zónában, tartozzunk avagy ne tartozzunk. Az EU lehetetlen helyzetbe hozta Görögországot azzal, hogy megtagadta a további hitelek illetve segélycsomagok további folyósítását. Akkor mindenki azt gondolta, hogy pusztán csak pénzről van szó, ám ennél sokkal többről van szó.

Már akkor elkezdődött a menekült áradat a Közel-Keletről és Görögországot szemelték ki, hogy ezt képes lesz kezelni. Csakhogy a görögök nem voltak hajlandók olyan könnyen beadni a derekukat, és az amúgy is feszült helyzetüket tovább rontani. A huza vona eredménye az lett, hogy Görögország kénytelen-kelletlen aláJrt egy számára kedvezőtlen szerződést az EU-val. Ki volt kényszerítve, hogy Görögország aláírja a megszorító intézkedéseket. Már akkor tudható volt, hogy a szerződés bizonyos pontjai további belső válságot fognak előidézni Görögországban. Azóta Görögország átesett egy újabb választási kampányon egy újabb választáson, és az Európai Unió is átalakította az eddigi stratégiát.

Még a szír válság kiterjedése előtt az EU számtalan határozatban ítélte el Izraelt, amiért nem hajlandó beszüntetni az építkezéseket a „területeken”. Számtalan vád érte azért is, hogy nem hajlandó a palesztínokkal újra tárgyalóasztalhoz ülni és elutasítja a „két nép, két állam” lehetőségét. A helyzet akkor kezdett igazán eszkalálni, miután kiujúlt az intifáda és a terrortámadások nem csupán Izraelt érték, hanem Európát is. Párizs nem is egyszer volt ennek áldozata. Ennek ellenére a francia kül és belpolitika semmit sem változtatott eredeti álláspontján, amely a német javaslatok és elvárások alapján születtek és születnek.

A menekültáradat csupán csak olaj volt a tűzre. Az EU nagyon elszámolta magát, igazából elfelejtette az elmúlt ötven év történelmét. Görögország és Törökország viszonya soha sem volt felhőtlen. Görögországnak számtalan olyan kis szigete van, amire Törökország is igényt tartana. Törökország végül is foganatosította a területi követelését amikor is Ciprusra bevonult és két részre osztotta a kis szigetországot. Hivatalosan nincsen két ország, de van egy török lakta terület és van egy görögök által lakott.

Viharos egek

Viharos egek

Körülbelül olyan helyzet alakult ki itten, mint Izraelben amikor Izrael a hatnapos háború során új területekhez jutott, amik valaha a régi ókori Izrael területét képezték. Csakhogy a törökök sokkal erőszakosabbak mint az Izraeliek mert anélkül, hogy a világszervezet az UNO hozzájárult volna kisajátította Ciprus egy részét. És hiába az egyesült nemzetek az EU, a mai napig nem hajlandók kivonulni. Az csupán csak hab a tortán, hogy Görögország és Törökország is NATO tagországok akár a mini állam Ciprus. Az Európai Unio meg a szír válság miatt igyekszik elnyerni a törökök szimpátiáját. A dolog pikantériája, hogy míg régebben az EU Görögországtól várta el a menekülthullám megfékezését, most inkább Törökország jelenti számára a megoldást. Érdekes módon engedve a török zsarolásnak megszavaztak hárommiliárd euró gyorssegélyt számukra. Érdekes módon amikor a Görögök szorult helyzetbe kerültek, erről szó sem volt, hogy ekkora segélyt adjanak nekik. Törökország amúgy is instabil a kurdok és a szirek miatt politikailag és gazdaságilag. Sokkal kevesebb annak az esélye, hogy az EU valaha is viszontláthatja az egyoldalú befektetését, mint ahogy annak is, hogy Törökország az Unió tagja legyen.

Az új esztendő, a 2016-os váratlan fordulatokat eredményezett. Görögország már 2003 illetve 2005 óta megpróbált egy „jobb” kapcsolatot kiépíteni Izraellel. Amikor volt a nagy Carmel hegyi tűz, a görögök repülőgépeket küldtek a tűz megfékezésére. Utána 2005-ben közös nagyszabású hadgyakorlatot tartottak amiket továbbiak követtek. Ciprasz ez évben már háromszor is találkozott Natanjahuval, és aláirtak számos olyan szerződést amely a jővőbeli együttműködést szorgalmazza. Ehhez a szerződéshez csatlakozott Ciprus. A tervek közt szerepel hight- techk projektek fejlesztése és további kialakítása valamit az új izraeli gázlelőhelyek közös kiaknázása. Izrael Cipruson keresztül egy olyan gázvezetéket építene ki, amely Görögországba vezetne. Ezzel Görögország Európán belül is egy potenciális gáz exportör lehetne, és képes lenne teljesen függetleníteni magát az Európai közösségtől. Izrael meg mint szintén potenciális tényező beszálhatna Európa földgázzal való ellátásába. A tervnek két szépséghibája van: egyrészről maga az Európai Unió, másrészről a törökök akik már hosszú évek óta tervezgették egy hasonló gázvezeték megépítését a Közel Keletről, csak az anyagiak és a geopolitikai akadályok keresztülhúzták minden számítását. Oroszország is egy tényező, éspedig elég komoly, de velük sokkal hamarabb lehet majd megállapodásra jutni a piacok elosztásában.

Mindezek ismeretében az EU ezek után Görögországot árulónak és megbízhatatlan partnernek nyílvánította. Még gyerekesnek tünő vádaskodások is folynak ellene,miszerint az EU zártajtós üléseiről adatokat szivárogtatott ki az izraelieknek. A legutóbbi EU ülésen minden egyes távközlési eszközt mint mobiltelefon, elvettek a képviselő résztvevőktől, mert tudámásukra jutott, hogy Izrael fontos adatokhoz jutott. Végül is megállapítást nyert, hogy valakik (először az izraeli titkosszolgálatot vádolták meg ezzel) lehalgatókat és mini kamerákat telepítettek az ülésterembe, aztán ezt persze módosították, hogy amerikai és más országok ismételt összejátszásáról van szó. Hogy ebből mi is a valós igazság az sokáig nem fog nyilvánosságra kerülni, hacsak Julian Assang nem fogja megszivárogtatni a rendelkezésére álló adatokat. Mert Snowden már emlitést tett ilyenekről csak elnémították, úgy orosz mint nyugati részről.

Ennek ellenére az EU ismételten a palesztin-izraeli tárgyalások felújítását szeretné elérni. Január 18.-án közzé tettek egy javaslatot amely három fázisból állna. Az első fázisban, egy olyan konferencia összehívását szertnék, amely a palesztin izraeli válásgon kívűl foglalkozna Sziriával is, egy tartós tüzszünet elérése és a jelenlegi szir elnök Assad elmozdítására is kitérne. Egy nemzetközi „békeegyeztető tárgyalást” szeretnének. A második fázisban szeretnék elérni, hogy Izrael visszatérjen a 67-es határokra (egyeseknek még ez sem elég hanem a 48 előtti helyzetet akarják kiindulási alapnak) Ez az a fázis ami eleve bukásra van ítélve. A harmadik fázisban meg egyeztetne az amerikai és az Európai Unió külügyi bizottsága a felek közti szerződés ratifikálásáról illetve hogy milyen garanciákat képes adni a megállapodó feleknek a szerződés maradéktalan betartására vonatkozólag. A végső megállpodások aláirására Párizsban kerülne sor ez év juliusában vagy juniusában.

A nagy sietségre több indok is rendelkezésre áll. Egyfelől a jelenleg kialakult feszült helyzet és a menekült kérdés mielőbbi megoldása. A másik Irán valamint a Távol Kelet. Franciaország milliárdos üzleteket remél megkötni Iránnal akárcsak az oroszok. A tét igen nagy, mivel egy többmilliárdos főleg fegyvereket tartalmazó üzletről volna szó. Úgy az oroszok mint a franciák beigértek Iránnak új fegyvereket. Állítólag az oroszok már előleget is felvettek a modern S 300-as rakétarendszer hadrendbe való állítása céljából. Franciarszág jelenleg is Irán egyik legjobb és legjövedelmezőbb üzleti partnere. Természetesen főleg fegyvereket exportál, de tervei közt szerepel a régi és bezárt Peugeot művek újboli beindítása. Irán jelenleg még nem teljesen élvezheti az embargó feloldását, mivel egyre nagyobb az a gyanú, hogy nem teljesen állította le az atomprogramját. Egyenlőre még nincsenek arra bizonyítékok, hogy nem kötöttek titkos megállapodást Észak Koreával. Észak Kore most azzal fenyegetőzik, hogy több ügynöküket már sikerült Dél Koreába átküldeni és adott esetben akciót fognak indítani Dél Korea ellen. A világ továbbra is forrong és sajnos nem kizárt, hogy valahol egy olyan háború fog kitörni mely a harmadik világháború kitörését fogja eredményezni.

Avi ben Giora

26 hozzászólás

  • Érdekes aspektusok ezek.
    A világháború kitörése valós veszéllyé kezd manifesztálódni.

    A helyzet kísértetiesen emlékeztet a balkáni háborúkra, amelyek a főpróbái voltak az első Világháborúnak.
    Csak most ez a Középkeleten játszódik.
    Aki fegyvereket és technológiákat ad el Iránnak , a Nyugati világ sírásója.
    A franciák (de a németek is) mindig készen álltak ilyesmire államilag , az összes ENSZ embargó dacára.

    Izrael számára csak egy dolog marad : fegyverkezni , fegyverkezni !! ÉS létrehozni a lehető legmodernebb technológiákat.

    Annak, aki meg merészeli támadni , számolnia kelljen azzal hogy neki vége.

    Meg merem kockáztatni azt is hogy Anglia TUDJA mit akar amikor távolodni igyekszik az EU-tól.

  • Ameddig a harmatgyenge Obana az elnok addig nem fog tortenni semmi, szerintem az biztos.
    USA valasztas utan:
    Ha Bernie Sanders nyer: neki a kulpolitikaja meg gyengebb mint az Obamae, meg tobb terepet veszit az USA
    Ha Hillary nyer: kiszamithatatlan no, minden lehet
    Trump: nagy haver Putinnal, szerintem megallapodnanak, es 1 honap alatt kifustolnek az ISIS -t, torokoket megleckeztetnek
    Ted Cruz : ultrakonzervativ, lehet Bush hibajaba esne, nekimenne az oroszoknak, abbol semmi jo nem lene
    Ben Carson : keves az eselye hogy o legyen a kovetkezo elnok.

    Talan, Trump az aki megoldana a kozel-keleti problemat a legjobban.

  • Trump egy idióta.

  • Trump egy ősbunkó!
    Az USA pedig valamilyen szinten a „világ ura”- biztos, hogy rá kellene bízni az első ember szerepét?

    Egyébként gyakran tapasztalható, hogy a nagyon radikális elképzelésekkel bíró harcos megmondó ember lényegesen kisebb vehemenciával küzd mindazért amiről úgy gondolta megválasztása előtt, hogy megoldja,de legalábbis mindent elkövet ennek érdekében!
    Én úgy látom a jelen állapotok szerint, hogy a közel-keleti probléma megoldására csekély esély mutatkozik – nem valószínű hogy épp Trump lenne akinek ez sikerülne.

    Sandersről azt is kétlem, hogy megéri egyáltalán a választásokat, hát mi a jó fenét akarna már ő az elnöki székben ? Garantáltan elúszna megint néhány év! Elképzelései olyan gyengék mint ő maga!

    T.Cruzban van kraft, elképzelései sem rosszak, de egy kicsit merev – össze kellene gyúrni Hillary-vel, sok mindenben kiegészítenék egymást!

    Hillary egyébként okos, és elszánt, szerintem több van benne mint amit jelenleg mutat – és csak azért mert nő, nem biztos, hogy kiszámíthatatlan. Végül is komolyabb érv nem hangzott el vele szemben – bár tény, hogy az a hülye email botrány épp nem használ neki!

  • Van néhány ténybeli pontatlanság az amúgy nem rossz írásban.

    Pl.

    – A carmel-hegyi tűzvész 2010 decemberében volt, viszont már valóban évekkel korábban megerősödtek a görög izraeli, ( illetve ciprusi-izraeli ) kapcsolatok, a törökországi iszlámista-nacionalista tekintélyelvű fordulattal párhuzamosan ).

    – Ciprasz nem találkozott Netanjahuval ( eleve csak tavalytól kormányfő ) viszont tavaly, a kül és hadügyminiszterét is Izraelbe küldte, ezzel kifejezve hogy a korábbi jobboldali ( Új Demokrácia, PASZOK ) kormányok idején kialakult kétoldali kapcsolatok fenntartásában érdekelt. Minthogy talán nem Izrael, hanem valami troika nevű izé az, aki Görögországgal folyamatosan felmossa a padlót az utóbbi években, amelynek a második világháborús illetve a polgárháborús idők óta nem látott gazdasági-társadalmi válság lett az eredménye…

    – Az unió igazi árulói, pedig azok a nagyvállalati és pénzügyi érdekeket képviselő uniós intézményeket uraló kasztok, amelyek a 2008-tól nyilvánvalóan csődöt mondott neoliberális gazdaságfilozófiát járatják csúcsra, ezzel az unió gazdasági, társadalmi szétszakadását, illetve szervezet lassú dezintegrációját okozva, amelynek a jelei a menekültválság kezelése kapcsán már láthatóak. Arról nem is beszélve, hogy a Görögországgal szemben oly heves uniós intézmények milyen nagylelkűek az unió első fasiszta államával, vagy a menekültválságban és a szír háborúban a Nyugat által a csendőr szerepre alkalmazott török rezsimmel…

  • Amúgy a Cirpus szigetén egyedüli jogszerűen szuverén Ciprusi Köztársaság NEM tagja a NATO-nak, csak a sziget északi részét megszálló Törökország, illetve a déli részen levő támaszpontjait felszámolni nem hajlandó Nagy-Britannia révén van ILLEGÁLIS NATO JELENLÉT a szigeten. Mintha Putyin atyuska is valami ilyesmit ( meg a jugoszláv példához hasonlót ) másolt volna Ukrajna esetében… Hopppááá…

  • Eleftheria: 😀

  • Gondolom, azzal egyetertunk, hogy az oroszok es a torokok nelkul, nem lehet megoldani a kozel-keleti problemat.
    Trump egy idiota, egyetertunk.
    T.Cruz, biztos nem targyalna az oroszokkal,amibol lehetne egy 3 vilagjaboru.
    Hillary nem azert megbizhatatlan mert no, hanem kijelenteseit nagyon hamar megvaltoztatja, es 2 het utan, pont az ellenkezojet mondja.
    Megegyszer: CSAK a kozel-keleti bekerendezes teren, Trump opcioja a legjobb.
    Ha veletlenul o lenne a kovetkezo elnok, abbol oriasi botrany lenne, nemzetkozileg.

  • Besancon Angliában és Írországban követelik Trump kitiltását az országból. Az ír miniszterelnök felhívta szavazati joggal bíró íreket, hogy rá ne szavazzanak. Kitiltani nem lehet, mert szállodái vannak itt, nincs rá jogalap, csak a hivatalos meghívásokat lehet kerülni. Meglátjuk. Holnapután lehet más miniszterelnökünk lesz. A Sinn Féin legalábbis ezt reméli.

  • Köszönöm a kommenteket. Ami azt illeti valóban Ciprussal kapcsolatban kissé tévedtem mert hivatalosan nem NATO tag csak amúgy „partvonalról”
    Natanjahu nem titokban találkozott Ciprasszal (lásd Maariv január tizedikei száma fényképekkel)Hogy Amerikában ki lesz az elnök az még odébb vagyon. Most arra kéne koncentrálni, hogy a szír problémát és vad hülye törököket kellene mielőbb megoldani. Az új amerikai elnök mire elkezd majd ténylegesen dolgozni addigra lemegy a nap és a törökök, pláne az ISIS nem fognak szabadságra menni. Az féleszű volt bécsi zsidó Kerry (a franc enné meg nekünk a volt német zsidókkal akik politikusok lesznek soha sem volt szerencsénk. Lásd még Kissingert őtőle is eltüntethették volna Izraelt ha tőle függött volna)tárgyalt Lavróvval. Lavrov köti az ebet a karóhoz, hogy őneki a török ne ugasson és hiába akarja Európa pénzzel tömni a törököket a menekültek leállítása érdekében kidobott pénz. Ők nem akarják, hogy Assadot elmozdítsák (megjegyzem nagyon okosan mert minden olyan arab államban ahol a régi diktátort elmozdították teljes kupleráj és kász lett. Lásd Libya vagy Irak ahol ma az ISIS trónol) Assad meg azt mondta a napokban hogy hajlandó a tűzszünetre ha megfelelő biztosítékot kap hogy sem az Isis sem más terrorszervezetek, sem pedig a törökök vagy az el nuszra nem sértik meg a tüzszünetet. Erre csak a ruszkik adhatnak teljes garanciát de az egy új baljé kitörésével fenyeget. A törökök minden olyan esetben ha attól kell tartania hogy a ruszkik odatesznek nekik a NATO tagságára hivatkozik. Az egyetlen amit meg kellene tenni, hogy végre tisztázni kellene velük, hogy a NATO tagsága nem jelenti azt hogy a nemzetközi porondon elkövetett szemétségeit a nyugat majd korrigálja. Nem tudom miért nem lehetne seggbe rógni Erdognat és kizárni a NAToból. Kétségtelen hogy stratégiai szempontból nem mindegy a Boszporusz miatt de a jelentősége már nem akkora. Manapság a ruszkik ki be járnak a Földközi tengerre amit régen az amerikai hatodik flotta hevesen ellenzett. Manapság a hatodik flotta csak heil ha ambatija a fürdőkádban érne már csak valamit. Ha nem fog létrejönni tűzszünet még az elnökválasztás előtt szép kis patália lesz. Ja mégvalami. Trump lehet hogy idióta de elkellene gondolkozni, hogy ha ekkora barom mégis miért képes győzni. Az amerikaiak nagyrésze lehet hogy hülye de nem mindenki. És sokban igaza van. Obama most akarja feltenni az „ire” a pontot. Be akarja záratni Gvantanamót. Nem is nyiltan arabbarát ugye? De most már a kádenciája végin kimutathatja végre hogy hiába fekete egy koszos arab barát. Nem Nobel békedijat de egy rakétát a hátsó felibe érdemelt volna

  • akarki:
    az oroszok nélkül VALÓBAN nem lehet megpldani a szíriai problémát.
    Ugyanis az oroszoknak a saját beleegyezésük kellene ahhoz hogy tűnjenek már végre el a Közelkeletről, ahol semmi keresnivalójuk nincs.

    Amíg regnált a Szovjetúnió, állandó feszültség és háborúk voltak Izraellel szemben.

    Amint régen Rony Reagen megbuktatta a Szovjetúniót , egyből elkezdődőtt a közeledés Izrael és a környező államok között.
    Már-már kialakuló félbe került Palesztina is.
    Emlékszem jól a korabeli Híradókból, az ujonnan megalakult gázai és ciszjordániai új palesztin rendőrséget Izrael szerelte fel Kalasnyikovokkal.

    Most, hogy az a kib…szott Ruszkiország erőre kapott , megint kezdődik minden előlről !

    Már a La Manche csatorna felett „őrjáratoznak” a TU95-ös nehézbombázóik. Miért? A NATO nem fenyegeti őket !

    Putyin efftassnak kell a külső ellenség, mint minden istenverte diktátornak, hogy legyen jogalapja elnyomni a belső ellenzéket merthohy most veszélyben a Haza , nem lehet ellenzékieskedni.

  • Avi:
    Az hihetetlen baromság lenne ha becsuknák Guantanamót.
    Üzenet lenne a rongyfejűeknek:
    Csak nyugodtan testvéreim..hát lehet..tessék csak tessék..

    Inkább bővíteni kéne azt a tábort, nem becsukni !

  • Most olvasom hogy Tramp ujra nyert, most Nevadaban. Meg a vegen o indul a republikanusoknal. Nevadaban ahol sok mexikoi es latino lakik, erdekes.
    Abban nem ertunk egyett Geyza, hogy mikent alakult ki az Iraki, Sziriai problema.

    Maskulonben az ISIS-t nagyon hamar meg lehetne fingatni.

    1. Torokorszagot felszolitani hogy ne vegye at 10-szer olcsobban az ISIS olajat.
    2. Szaud-Arabiat sarokba szoritani (peldaul nem vedunk tobbet) ha tamogatja az ISIS -t.
    3. Targyalni Irannal, hogy kap egy reszt Irakbol (ami mar most is igy van) ha beszall az ISIS -el szemben
    4. Oroszorszag, ez a legnehezebb, de valamilyen megallapodast kotni veluk.

    Szerintem Trump az egyeduli, aki igy latja a helyzetet.
    Ugyancsak Trump az egyeduli aki boviteni akarja Guantanamo-t.

  • Geyzam..
    Becsukják, -okosan- és áthelyezik az Államokba. Fogalmad sincs, hogy mennyiben van az USA-nak Guantanamo az elmúlt 14 évben…
    A hazai gazdaságot simán talpra lehetne állítani belőle..

  • Avi Ben Giora
    2016 február 24
    1:25 du.
    Avi.
    Törökország a NATO második legerősebb hadserege. Szinte lehetetlenség a kizárása.
    Vedd figyelembe azt is, hogy azon a környéken Törökország, Szíria, Irán és Szaudi Arábia harcolászik a „kerge kos” szerepéért. (Kerge kos= legerősebb, legmeghatározóbb erő.)

  • akarki
    2016 február 24
    4:23 du.
    Irán 2O13 dec 5.-e óta bombázza, 2O14 juniusa óta elit egységeket vet be az IS ellen.
    Az USA kőkonzervjei eleinte felháborodtak, hogy nem egyeztrettek az Államokkal, viszont Biden úgy nyilatkozott, hogy tökmindegy honnan jön a segítség..

  • Elnézést; a kapcsolatfelvétel csakugyan eljutott a kormányfői szintre, Netanjahu és Ciprasz valóban találkoztak az utóbbi pár hónapban, méghozzá nem is egyszer. Január végén a ciprusi kormányfővel kiegészítve tárgyaltak egy széles körű mediterrán együttműködésről…

    http://www.i24news.tv/en/news/international/93626-151126-israel-greece-embrace-the-future-of-energy-coopreation

    http://www.timesofisrael.com/in-unprecedented-meet-netanyahu-greek-and-cypriot-leaders-push-gas-pipeline-as-peace-catalyst/

    Amúgy nem véletlen hallgatták agyon mindezt a „szabad” magyar médiában, ahol a magukat balliberálisnak csúfoló, sötét reakciós jobboldaliak mocskolják sokszor nemcsak a görög baloldalt, de olyan etnicizáló, megbélyegző retorikát használva a görög nép ellen az euróválságként csúfolt leplezetlen nagyhatalmi földbetaposás kapcsán, hogy ha a görög szót zsidóra cserélnénk, „érdekes” párhuzamot kapnánk ( természetesen ugyanez áll a migránsozó, 1945 óta nem látott mértékben fékevesztett rasszista uszításra is ) … Persze kiváló jellemüket hazudtolnák meg ha nem az üldözők, elnyomók seggét nyalnák buzgón csillogóra… A fasisztoid, náci elemek mindezekről értesülvén pedig megerősíthetik baloldal és haladás ellenes, antiszemita retorikájukat.

  • Elnézést; a kapcsolatfelvétel csakugyan eljutott a kormányfői szintre, Netanjahu és Ciprasz valóban találkoztak az utóbbi pár hónapban, méghozzá nem is egyszer. Január végén a ciprusi kormányfővel kiegészítve tárgyaltak egy széles körű mediterrán együttműködésről…

    http://www.i24news.tv/en/news/international/93626-151126-israel-greece-embrace-the-future-of-energy-cooperation

    http://www.timesofisrael.com/in-unprecedented-meet-netanyahu-greek-and-cypriot-leaders-push-gas-pipeline-as-peace-catalyst/

    Amúgy nem véletlen hallgatták agyon mindezt a „szabad” magyar médiában, ahol a magukat balliberálisnak csúfoló, sötét reakciós jobboldaliak mocskolják sokszor nemcsak a görög baloldalt, de olyan etnicizáló, megbélyegző retorikát használva a görög nép ellen az euróválságként csúfolt leplezetlen nagyhatalmi földbetaposás kapcsán, hogy ha a görög szót zsidóra cserélnénk, „érdekes” párhuzamot kapnánk ( természetesen ugyanez áll a migránsozó, 1945 óta nem látott mértékben fékevesztett rasszista uszításra is ) … Persze kiváló jellemüket hazudtolnák meg ha nem az üldözők, elnyomók seggét nyalnák buzgón csillogóra… A fasisztoid, náci elemek mindezekről értesülvén pedig megerősíthetik baloldal és haladás ellenes, antiszemita retorikájukat.

  • Falusi:
    Hogy a törökök sokan vannak az kétségtelen Nagy ország.
    Dehogy a második legerősebb hadereje neki lenne..?
    A nehéz harci elektronika nem náluk van.
    Márpedig ma főként az számít.

    Fizetniük kell minden egyes tranzisztorért.

    Más
    Az USA azt várja hogy az IS-t a környező országok káderei verjék le. Ehhez megadtak minden technikai és légi segítséget.
    De -talán a kurdok kivételével- mind gyáva nyúlszívű. Nem képesek kiállni magukért, miért az amerikai és más fejlett országok katonái haljanak meg miattuk?
    A ruszkik és Irán csak bele-bele köpnek a levesbe.
    Harci gyakorlatot akarnak szerezni más rezsijére és mások bőrén.
    (Tudjuk jól: Az USA rádióelektronikai harci gépei számolták fel az IS légelhárítását.Csak eggyes hülyék szerint az nem számít „bevetésnek” ha pl. egy EF-111 ott kőröz egy darabig, mert mögötte nincsenek robbanások.Arról nem tud a sok féleszű hogy micsoda pusztítást hajtanak végre az ellenség hírközlő eszközeiben, a láthatatlan elektromágnes hadszíntéren.)
    Az oroszoknak szinte semmi harci gyakorlatuk nincs , Iránnak volt egy tíz évig tartó háborúja azzal a Szaddám-féle hadsereggel amit az USA két alkalommal pár hét alatt széjjel zavart.
    Most két kézzel kaparásznak egy kis lőporfüst után.

    Guantamo.
    Már megbossássál de nemhinném hogy az USA gazdasága attól adósodott el hogy ott hét lakat alatt őriznek 30 csirkefogót.

  • Avi, jol latod a dolgokat. A diktatorok alatt, legalabb rend volt Irakban es Libiaban. Feltettek a hatalmukat, ezert sokmindenben meg tudtak egyeznia a nyugattal. Plusz nem voltak vallasosak (Saddam es Khadafi) ami nem utolso. Az iraki egyetemek,foleg a muszaki,kimondottan jok voltak.Elnyomtak a kurdokat, de nem latvanyosan.
    Az ISIS utan, sajnos csak egy ujabb eros diktaturaval, lehet kezbetartani ezeket az orszagokat.Meg kell erteni, hogy nincs es nem is lehet demokracia az arab vilagban.
    Egy masik megoldas az ISIS utan, feldarabolni Irakot. 1/3 Iran, 1/3 Sziria, 1/3 Szaud Arabia. Mind a 3 orszagban diktatura van,
    igy a volt Irakiak lecsilapodnak.

  • akarki:
    Az tény hogy Szaddám rendet tartott. Valóban nem kellett volna VÉGLEG leverni.
    Elég lett volna ismételten is csak megértetni vele hogy ne ugráljon.
    Ellenben ha a kurdok nem nagy elnyomásán azt érted hogy kb harmincezret elgázosítottak közülök Vegyész Ali vezérlete alatt,,,hát akkor komám…akkor kicsit másképp értelmezzük azt a szót hogy „kicsit”.

  • Geyza
    2016 február 25
    3:44 de.

    geyzám, benne van, hogy tököntúgnak érte, de ebben a korban már az is eredmény, ha érzel valamit a lábaid között..

    NATO Members
    Albania
    Belgium
    Bulgaria
    Canada
    Croatia
    Czech Republic
    Denmark
    Estonia
    France
    Germany
    Greece
    Hungary
    Iceland
    Italy
    Latvia
    Lithuania
    Luxembourg
    Netherlands
    Norway
    Poland
    Portugal
    Romania
    Slovakia
    Slovenia
    Spain
    Turkey
    United Kingdom
    Látsz itt bárkitis, aki „tehetősebb” mint a Törökök?

    NATO by Extension (Complex)
    British Crown Possessions (Isle of Man, Jersey …) & British Overseas Territories
    French Departments & Communes (Several such as French Guiana and Reunion are incorporated parts of the Republic of France like Hawaii is to the USA, New Caledonia is the least incorporated but is also part of France)
    Kingdom of the Netherlands (Aruba, Netherland Antilles)
    Norwegian Territories
    Kingdom of Denmark Countries (Greenland, Faroe Islands)
    Spanish African Enclaves
    Portuguese Atlantic Islands
    Territories of the United States (Puerto Rico, Virgin Islands, Northern Marianas, American Samoa)
    Independent Countries in Free Association with the United States
    Marshall Islands
    Federated States of Micronesia
    Palau
    NATO Occupied Countries (Not UN recognized)
    Kosovo
    NATO Contact Countries & Mutual Defense Agreements (MDAs)
    Japan (also MDA)
    Korea, Republic (also MDA)
    Australia (also ANZUS)
    New Zealand (also ANZUS)
    Singapore
    Chile
    Other Special Security Relationships with USA
    Panama
    Philippines
    Thailand
    Other American Military Allies in South America
    Peru
    Suriname
    Guyana
    Argentina (Very complex relationship, strained)
    Non-NATO EU Members (NATO-ESDP)
    Austria
    Ireland
    Finland
    Sweden
    Malta
    Cyprus

    NATO MAPs (Membership Action Plans)
    Macedonia
    Bosnia
    Montenegro
    Independent Countries – MDAs with Major Allies and/or the USA
    Andorra
    Monaco
    San Marino
    Fiji
    Kiribati
    Samoa
    East Timor
    Nauru
    Solomon Islands
    Tonga
    Papua New Guinea
    Belize
    Jamaica
    Bahamas
    Dominican Republic
    Haiti
    Various other Caribbean microstates (changing and complex)
    Oman (via British)
    Djibouti (via French)
    Select NATO (Partners)
    Switzerland (PfP)
    Georgia (PfP)
    Ukraine (PfP)
    Moldova (PfP)
    Azerbaijan (PfP, but complexly also a CTSO member, keyword: Central Asia Great Game)
    Egypt (Med Dialogue, complex relationship)
    Israel (Med Dialague, special relationship)
    Jordan (Med Dialogue, also special with British)
    Morocco (Med Dialogue)
    Mauritania (Med Dialogue)
    Other South & West Asian Allies
    Bahrain
    UAE
    Saudi Arabia
    Iraq (sui generis)
    Afghanistan (sui generis)
    India (emerging, converging national interests, Chinese building naval base on Sri Lanka, France-India and USA-India nuclear tech deals)
    Other African Allies
    Botswana
    Swaziland
    Chad
    Senegal
    Benin
    Sui Generis Situations
    Honduras (De facto government)
    Bolivia (Eastern Provinces)
    Ez meg a slepp..
    Attól tartpok, hogy fotelből döntöd el I)rán státuszát a térségben.
    ISIS. A kurdok után a másodikként voltb hajlandó földi csaqpatokat küldeni. A Pentagon irattárábanm van néhény felvétel- három kiszivárgott,- ahol az IS harcosai női ruhákban bróbálnak elpucolni az iráni specforce elől..
    Tod, őkm ois mutatnak egy- alig jelentős darabot – a kiképzésükből.
    http://wn.com/iranian_special_forces
    Ez kb ugyanaz, és ugyanannyi, mint amennyit az USA Navy Seal mutat magáról.
    Hogy tudd, Irán a világ ötödik legjobb spec force-jával rendelkezik. (Israel az első, Cuba a második, Russia a harmadik, USA a negyedik, és Irán..)
    Hihetetlen nem? Pedig tény..
    (Ps. Magyarország harminc évvel ezelőtt a hetedik volt.. Most negyvenkedünk.)
    Mondod, Irán vs Iraq..
    Ottanság elsősorban a két nagyhatalom cafkázta egymást, mármint az USA, és a SZU. Ha most hozzxáteszed, hogy Irán gyakorlatiolag elverte Iraqot, mint Homoki Nagy Tina a fütyijét a Pride Pared után, akkor joggal adódik a kérdés, hol az a híres USA technológia?
    Geyzám.
    Te, mint műszaki – szaki tudhatnád, hogy a XXI. században nincs új a nap alatt. Legfeljebb három napig.Kína, Japán, India, Oroszország, mind rendelkezik a naprakész informácókkal, és technológiával.
    Észak- és Dél Korea, a közel-keleti országok jónéhánya,
    most vedd ki e3gy percre Israelt- a technológiával ugyan rendelkezik, csak az előállítási költségeit, vagy a gyárat magát képtelen megépíteni, mert murvasok.. Erre próbált a Republikánus párt brátenyerelni tíz évvel ezelőtt, amikor Iránt ekézte az atomprogramja miatt. Merthogy Irán kitudta fizetni a technológiát.
    Tod, minden híreszteléssel ellentétben, a Közerl -Kelet nem a hülyék gyülekezete. Tisztában vannak egy atomháború következményeivel, költségeivel, gazdasági és egészségügyi hátrányaival.
    Guatanamo.. Az USA gazdasága kispöcsbush harcolászásaiban adósodott el. (Öregbush kínai és Japán államkölcsöneit az a dickhead Clinton szinten tartotta, vagyis nem adósította el tovább az országot.
    Reggeli előtt, éhgyomorra.. (Illetve kétszer egydeci birsalmapálesz, mert már amúgyis ez az utolja, hát mijafrancnak spóroljak vele..)

  • Falusi:
    Látok erősebbeket, sokat is.
    Anglia például több mint négyszer,Franciaország kb három és félszer, míg Németország cirka hároszor többet költ haderőfejlesztésre, mint Törökország.
    Olaszország is több mint kétszeresét engedheti meg magának mint a törökök.

    Az USA pedig önmagában kb. annyit költ hadseregére mint a Világ ÖSSZES országa, együttvéve.

  • Kis változatosság kedvéért, a mai európai problámáról egy vélemény.

  • Falusi:
    Nem ismerem Izrael gazdasági erejét, csak annyit tudok róla hogy 1967-ben már hadrendben álltak az atomfegyverei, a világ egyik legjobb harckocsiját gyártják sorozatban ( Merkava : asszem azt jelenti hogy anyatigris)
    Élvonalbeli vadászgépeket gyártanak, ma a világon Izraelben a legfejletteb a lézer-kutatás (USA is velük dolgoztat) továbbá 1988-körül bocsátották fel az első satellitájukat SAJÁT hordózóval.PEdig akkoriban csak annyi volt a lélekszáma mint ma Nagybudapestnek : kb három millió fő.
    Izrael elektronikai nehézipara elképesztő.

    JA igen.
    Izrael valamivel többet költ fegyverkezésre mint Törökország.

    A technológiai látszólagos azonosság ne tévesszen meg:
    Az USA , Izrael, Anglia és Németország meg Franciaország FÉNYÉVEKKEL ( hülye kifejezés mert a fényév távolságot jelent nem időt) jár az oroszok meg a többiek előtt.
    Iránt teljesen éártelmetlen dolog ide sorolni.
    Kína csak azért mutat hirtelen fejlődést mert a nyugati országok momentán „bevették a klubba” .
    De gyakorlatilag idáig mindent koppintottak vagy megvásároltak.

    Falusi:
    Elárulok Neked egy titkot:
    MINDEN régi videómagnóban , új DVD-ben , mobiltelefonban PC-ben , fényképezőgépben, készüljön az bárhol is , olyan chip-kombinációk vannak, amelyeknek a licencét az USA-tól vásárolták meg.

    Mit jelen ez?

    Képzeld el hogy a Samsung gyárt egy mobiltelefont és abban van mondjuk három darab baromi sok kivezetéssel ellátott chip.
    Három „tok”
    Namármost ez a három tok végrehajt kb 15 funkciót , amit a régebbi mobilokban külön chipek végeztek el.
    A Samsung megvásárolja ezeknek a régebbi chipeknek a gyártási jogát és Ő MAGA összekombinálja egy szilícium lapkára a megkapott klisék fotómontázsával (persze nagy szakértelem is kell az ilyesmihez), és tovább gyártja addig ismeretlen gyári típusjelzéssel.
    Onnantól látszólag ez egy uj dolog , holott csak a régebi dolgok „összemaddzagolása” révén keletkezett egy addig még nem létezett chip.

    De ez még semmi.

    Minden ilyen készülékben van 8 uszkve 25 USA szabadalom, tehát minden egyes eladott márkás ketyere után valamennyicske befolyik Amerika államháztartásába.

    Ha a helyzet „fokózódna” akkor vége lenne az ellenség technológiai alásegítésnek.
    Amerika bármikor érvénybe léptetheti a COCOM listát és akkor megint lehet az oroszoknak házilag barkácsolni hatvanezerszeres áron a pentium lapkákat.

  • http://forum-portal.hu/pforum/viewtopic.php?f=9&t=86&sid=72feb3e84fa4aba354dc40dd127dcbf2

    Egy kitünő beszéd hangzott el Európáról!
    Érdemes meghallgatni.