Vajon hány március 15. kell még hozzá, hogy felébredjen az egész ország?

2016 március 16 7:50 de.180 hozzászólás

Sajnos óhatatlan gondolatok betolakszanak az elmébe, mert 1848. március 15. végérvényesen a szabadság jelképévé vált. Ezektől a gondolatoktól függetlenül inkább annak örülök, ha március 15.-ét pusztán a márciusi ifjakra emlékezve ünnepeljük, ha ez az ünnep tiszta marad, ha abba a néhány emlékező percbe, ami Róluk szól, nem keveredik bele semmilyen aktuálpolitika. Ez az ünnep a közös ünnepünk, a történelmünk, a múltunk egy pillanata, egy dicsőséges pillanata.

Aztán persze más kérdés, hogy az ünnep után, az akkori dicső történések kapcsán kiben milyen gondolatok ébrednek és hogyan hasonlítják az akkori bátor és lelkes forradalmárlelkű ifjak tetteit a mai lehetőségekhez. 1848. március 15. ünnepét, a márciusi ifjak ünnepét, a vértelen pesti forradalom ünnepét az azóta elmúlt 168 év alatt számtalanszor méltattuk, ünnepeltük, többféle módon, más más intenzítással állítva példaképül egy – egy éppen valamilyen sürgető aktuális esemény elé. Számtalanszor hallottam már életem folyamán márcusban suttogni, „majd március 15-én lesz valami”. Hányszor előzte meg várakozás március 15.-ét. Az biztos, hogy néhányszor előfordult már a történelem során, hogy egy később beérő gondolat valamelyik március 15-én kezdett el befészkelődni a fejekbe. Kétségtelen tény, hogy márcus 15. máig ösztönző, ennek az ünnepnek varázsa van, megmozdít valamit a szívekben, az elmékben, elülteti a szabadság vágyának csíráit. Ez a nap a szabadság jelképévé vált.

1848-ban a forradalom győzelmének gyümölcse a március 15 -ét követő egy hónapban érett be, amikor a Kossuth által kidolgozott felirati követelésekből a magyar országgyűlés létrehozta az áprilisi törvényeket, és kinevezte az első magyar felelős kormányt. A 31 törvény révén hazánk maga mögött hagyhatta a feudalizmust, lerakhatta a modern Magyarország alapjait. Széchenyi a következőképp összegezte az eseményeket:

„Az én politikám biztos volt, de lassú, Kossuth egy kártyára tett mindent és legalább idáig annyit nyert a hazának, mint amennyit az én politikám tán 20 év alatt bírhatott volna előállítani! Ha reactio nem történik és több lesz bennünk a hazafiság, mint az irigység s több a polgári erény, mint dicsvágy, én biz’ azt hiszem, lesz még a magyarbul valami s pedig sok.”

Mára úgy tűnik, hogy még az óvatosabban és meggondoltabban fogalmazó Széchenyi elképzelései sem váltak mind valóra, vagy ha igen, akkor ideig, óráig és csak bizonyos csoportokban.

„Lesz még a magyarbul valami s pedig sok.” –

Hát ez mára elég csúful néz ki. A Fidesz jóvoltából, mert ugye ők minden lehetséges negatív i-re feltették a pontot, már az olyan vívmányokban is visszafejlődtünk, amiket a szintén már 149 éve, a mérsékelt és bölcs Deák Ferenc vezetésével történt Kiegyezés megteremtett. Az állam és az egyház sikeres szétválasztására gondolok, ami a sokat szidott rendszerváltás előtti időkben is normálisan működött. Most a két párt közötti szövetség jogán a KDMP mindenbe beleszól és redkívül rossz érzékkel, különösen az egyház és az állam kapcsolatába, az egészségügy kérdéseibe (abortusz) és az oktatásügybe.

„Lesz még a magyarbul valami s pedig sok.”

Lehetne, ha nem egy olyan kormány lenne hatalmon, ami mindent megakadályoz, ami a fejlődés útját szolgálná, ami korszerű, ami előre mutat, ami a lakosság életminőségének a javítására használható, nem csak egy szűk kiemelt réteg gazdagodását segíti.

„Lesz még a magyarbul valami s pedig sok.”

Lehetne, ha nem egy olyan kormány lenne hatalmon, ami közpénzen a mindenható miniszterelnök kényére, kedvére téve stadionokat és kisvasutat épít, a Horthy korszak prominenseinek próbál emlékműveket és szobrokat állítani, ami olykor sikerül is, a legnagyobb magyar költőket és írókat próbálja kitörölni az emlékezetből, és meghamisítja a történelmet, átírja a sok sok évtizeden át használt tankönyveket, megnehezíti az értelmes fiatalok számára a továbbtanulást.

„Lesz még a magyarbul valami s pedig sok.”

Lehetne, ha nem egy olyan kormány lenne hatalmon, ami nem ismeri fel annak a jelentőségét, hogy a fejlődés útja a nemzetközi összefogásban rejlik, és hogy az Európai Unió nem egy ördögtől való pusztitó szörnyeteg, hanem a közös európai fejlődés útja és lehetősége. Orbán miniszterelnök úr nem fogja fel, hogy egy ország az Unió tagjaként is lehet nemzet is, neki mindenképpen harcolnia kell.

Lesz még a magyarbul valami s pedig sok.” 

Nem! Nem lesz! Addig nem lesz a a magyarból valami, ahogy Széchenyi álmodta, amíg a cezaromániás miniszterelnökét szolgáló kormány fel nem ismeri, hogy tévúton járnak, rossz lóra tettek és egy országunk fejlődésének szempontjából haszontalan és érdemtelen vezetőt követnek. Egy megszámlálhatatlan sok személyből álló apparátus vakon követ egy őrültet és szolgálja egy egész ország népének nyomorba döntését. (Petőfi, Kossuth, Széchenyi, Deák forghat a sírjában)

Sorolhatnám még hasztalan, a számtalan sok hibás, rossz törvényt és történést, amik az Orbán kormány hatalomra kerülése óta végérvényesen nyomorba döntik az országot. A nagy kérdés csak az, hogy meddig még, meddig és mi fog még történni? Vajon hány március 15. kell még hozzá, hogy felébredjen az egész ország és egységesen összefogva véget vessen végre a kormányunk ámokfutásának.

Ilyen gondolatok forognak a fejemben március 15-én.

Március 15. a Petőfi, Jókai és társaik vezette „márciusi ifjak” ünnepe, akik 1848.március 15-én lekkesedésükkel a párizsi forrdalom hírére Pesten is vér nélkül győzelemre vitték a szabadság forradalmát.

Emlékezetünkben éljen hát örökre a dicsőséges 1848. március 15!

*

1848. március 15. dicsőségét ünnepelve természetesen, mint mindig, most is több megemlékezés folyt, több helyszínen.

A hivatalos ünnepség a Nemzeti Múzeum előtt zajlott még délelőtt, többek között Orbán Viktor beszédével és lengyel bér-tapsoló, bér-tömeggel. Csak videón néztem meg, a teljesség kedvéért.

Orbán egy nagyon önző beszédet mondott, nem az egykori dicsőséges napot méltatta és ünnepelte, hanem saját demagóg szövegének hintésére és saját elképzeléseinek szentelte az ünnepet.

Fel merte tenni ezt a kérdést, hogy aztán csak a további uszító demagóg szövegének bevezetőjéül használja:

„Méltóak vagyunk-e még Petőfiék örökségéhez? Vagyunk, akik voltunk és leszünk, akik vagyunk! Tetteinket is a mindenséggel mérjük. Felépül a szabad, független, méltó, világszerte megbecsült haza? Még nem tudhatjuk. De ma az európai csillagzat ingatag, ezért próbatételek előtt állunk: Rabok legyünk vagy szabadok? A magyar nép nem lehet szabad, ha Európa nem az. De Európa olyan hervatag virág, amin titkos féreg foga rág. Európa ma nem szabad. A szabadság az igazság kimondásával kezdődik. Európában tilos kimondani az igazságot!”

Ennyi bevezető után boldog lendülettel migránsozott a továbbiakban és megígérte a „züllött” (a jelzői sokkal durvábbak volzak) Európának, hogy majd mi, magyarok megmutatjuk, hogy kell működni és rendet teremteni. (Részemről vele együtt ez a „mi, magyarok” kizárt.)

Ez az ünnepinek szánt beszéde minden eddigi beszédénél ocsmányabb volt. Számomra bántó és sértő volt, hogy időről időre, szövegének különböző pontjain egy egy sort kiragadva Petőfi szavait, verssorait lopta be a szövegébe. Ez az ember nem méltó arra, hogy Petőfit idézzen, főleg egy ilyen beszédben.

A Kossuth térre tervezett tüntetés érdekelt igazán. Már a kezdés előtt megtelt a tér. Az eső és a hideg ellenére özönlött a tömeg az Andrássy út felől. Nagyon bátor, világos és értelmes felszólalások hangzottak el. Sándor Mária beszédén egy pillanatra elérzékenyültem, a végén zászlóként emelte fel kockás ingét és úgy énekelt, igazán felemelő volt. A múltkori pedagógus tüntetésre utalva itt, most egy perc csendet kért. Hatásos volt! Az a hatalmas tömeg, sokatmondóan hallgatott egy percig. Pilcz Olivér, miskolci tanár felolvasta a pedagógusok 12 pontját, a tömeg pedig minden pont után hangosan helyeselt.

Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék Mozgalom által szervezett vonulásos pedagógusdemonstráció gyülekezőjén az Andrássy úton, Budapesten 2016. március 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt.

Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Tanítanék Mozgalom által szervezett vonulásos pedagógusdemonstráció gyülekezőjén az Andrássy úton, Budapesten 2016. március 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt.

Az utolsó szónok Pukli István volt, akit nem sikerült „megkaraktergyilkolni”, mondanivalója végén kimondta minden kertelés nélkül a követelést, igen követelést, nem kérést, ha Orbán és Áder nem kérnek bocsánatot március 23-ig a megalázottaktól, a megfélemlítettektől és nem ül le valaki, szakmailag alkalmas személy egyenrangú félként tárgyalni a pedagógusok szakmai képviselőivel az oktatásügy további sorsáról, akkor március 30-án figyelmeztető egy órás polgári engedetlenség, egy órás munkabeszüntetés lesz az iskolákban és természetesen mindenkit felhívott a csatlakozásra. Ha továbbra sem működik a dolog, ha nem mutat tárgyalókészséget a kormány, akkor lehet a polgári engedetlenség időtartamát folyamatosan növelni és sztrájk is lehet.

Hát erről van szó, nincs tovább, elég volt, tenni kell valamit! A polgári engedetlenség legalább egy lépés.

180 hozzászólás

  • Lógni fognak ezek és követőik hamarosan – ha képletesen is..

  • Sajna, nemlátom az alagút végét..
    Az az egyórás sztrájk még a délutáni sziesztájukat sem fogja megzavarni..

  • Falusi: 😀
    Nézz a követelés mőgé!
    Jelen Kormány által teljesíthetetlen feltételeket szabott !
    És nem jó rögtön kéthónapos sztrájkkal indítani mert abból úgysem lenne semmi.
    Lehet hogy igy sem lesz belőle semmi , mert máris megkezdték a szokásos szeletelő technikát a tanárok ellen.

    Jó fej ez a Pukli , mostmár a karrierjével játszik !
    Megmondta ha nem állnak ki a követelések mellett , egből elhagyja a tanári pályát.

    ÍGY KELL EZT CSINÁLNI !!
    Vállalható fickó , nem úgy mint a megalkuvó álellenzék, vagy a semmire sem jó pedagógus szakszervezet.

    Ha lesz még tüntetés ővele , én is ott leszek !

  • Nőnek a fogai a civil ellenállásnak. Az eddigi szkeptikusok is lángra csaptak. Szerintem ez a követendő forgatókönyv és ezeknek vége.. Kérdés, hogy fegyveresen elkezdik-e védeni az irgalmatlan hatalmukat. Akkor is vége, csak véresen és határozottabban..

  • Ma az egyik magyar lap a következő kommenteket tartotta fontosnak megjelentetni:

    „Pukli buzi, drogos, jobbikos”.

    Kitaláljátok-e, melyik újságról van szó?

  • falusi
    2016 március 16
    9:16 de.

    A magyar munkások sztrájk-készségéből kiindulva még az az egy óra is maratoni időnek tűnik!!! Különben meg nem a hosszúság számít, hanem az elhatározás.

    Egy szakszervezet mert eddig melléjük állni, a másik már csak kék szalag viselését ajánlotta arra az időre.

    A legviccesebb Orbán, aki szerint „ez biztos valami tréfa”. Azt hiszi, hogy április elseje van? :))

  • nem nehéz kitalálni, de ha fideszes lenne, akkor ő lenne a legkiválóbb ember…

    felesége van és két kicsi gyereke…

  • Hollósy Gerti
    2016 március 16
    11:19 de.

    Bocsánat, úgy kellett volna írnom, hogy NEM fogjátok kitalálni!

    Amerikai Népszava. (!?) Biztos forrásból tudom, hogy normális hozzászólásokat moderáltak, míg a buzizók megjelentek, ami nem is volt jellemző eddig a lap stílusára. 🙁 Ha a tanárokra innentől kezdve nem csak a fideszesek fognak lőni, hanem Bartus is, akkor ez a hazai alternatív demokratikus közvélemény egyik újabb zászlóshajójának a süllyedését jelentené …

    Kettős Mérce támogatja a pedagógusokat, Átlátszón inkább anarchisták vannak, akik a szakszervezetet nem támogatják, EKINT szintén támogatja a tanarakat. Hirtelen csak ennyit tudtam átfutni.

  • „így reagált Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a pedagógusok ultimátumáról a pénteken megjelenő 168 Órának.

    Németh elmondása szerint nagyon jó viseletnek tartja a kockás inget, hozzátette: „Nekem is van egy rakás cowboyos flanelingem, sőt kockás alsónadrágom is.” Azt állítja, őt nem lehet meggyőzni arról, hogy pártatlan szülők szervezték a sztrájkot.”

    168 óra

    Nem illik senkit a kinézete alapján megítélni, de Németh alsógatyája alkalmas lehet a nyugalom megzavarására! A kockás flanelingről meg rögtön a cowboyok jutnak az eszébe, milyen magyar az ilyen??
    És ha pártosak a szülők, akkor mi van? Egypártrendszer, ahol csak a fideszt lehet szeretni? Pukli nem itt tartana, ha az mszp súgna neki. Még idáig se jutott volna el az mszp „segítségével”.
    A mozgalom tényleg csak az oktatásról szól, de az Orbán-kormány megérezte benne a veszélyt, ezért próbálják pártpolitikai szintre terelni a vádakat. Ezek alapján a fideszes tüntetéseken elképzelhetjük, hogy mennyi ügynök és beépített ember vett részt!!!

  • Hollósy Gerti

    hazai lámpa, Bartust olvastam, már nem csodálkozom, sajnos…

    a tanárok tiltakozását tisztának és fontosnak találom, amit kívánnak és követelnek az érthető, hiszen tényleg a gyermekeink jövőjéről van szó és egy jó úgy mellé odaállni, csatlakozni könnyebb,
    az is fontos, hogy egyúttal a Sándor Mária jelenlétével és felszólalásával az egészségügy is mindig szóba kerül…

  • Hollósy Gerti

    Éppen most hallottam egy telefonos interjút a tévében Pukli Istvánnal, amiben elmondta, hogy „változott a helyzet, most a – Tanítanék mozgalomhoz – kell csatlakozni a szakszervezeteknek”.

    Ez összhangban áll az előző hozzászólásomban felvetett gondolatommal.

  • Mellesleg, Montrealban is tüntettek a tanárok ebben a hónapban, a fizetéseik miatt!
    Sajnos, a tanár mindenhol alul marad a fizetési színvonalon.

  • Hollósy Gerti
    2016 március 16
    1:05 du.

    Csak elméletileg írom: ha Pukli jobbikos lenne, amit nem hiszek, én akkor is kitartanék a Tanítanék mozgalom mellett. Ez most nem az a helyzet, mikor méricskélni kell, hogy ki melyik párttal szimpatizál. Hangsúlyozom: itt csakis személyekről beszélek, nem pártok színeiben föllépő személyekről!

    Sándor Mária szereplésében egy rossz van: egyedül van. Hol vannak az orvosok, hol vannak a betegszervezetek, szakszervezetek? Hány kórház van az országban, amit nem fideszes főorvos vezet?

    A tanárok 12 pontjában az is jó, hogy kiállnak a társadalom árváiért, a fogyatékosokért és a nincstelenekért is. Jó ötlet, hogy ott van köztük L. Ritók Nóra, de nagyon szomorú, hogy olyan százezreket képvisel ő, akik nem szólnak magukért egy szót sem, érthető okokból. Én ebben az irányban is továbbfejleszteném a mozgalmat, hogy vidéki, konkrétan érintett embereket kéne bevonni, de lehet, hogy ez illúzió.

  • Hollósy Gerti

    Figyelő, igaz a tanárok helyzete sehol se a legjobb…

  • Hollósy Gerti

    Teljesen egyet értünk. Pukli nem jobbikos, mindenáron valahogy szeretnék besározni..

    Sándor Mária valóban egyedül van, de talán ez változhat, sajnos a nővérek és az orvosok között távolság van…

    A tanárok 12 pontja igazságos és L.Ritók Nóra jelenléte fontos (beszélt a tévében is)

    Amiben sajnos én sem hiszek az bizony a mozgalom vidéki kiterjesztése, ez nehéz lesz, nyilván akadnak egyetértő helyek, területek, de a kisvárosok és kis falvak iskolái, tanárai (orvosai, nővérei és egyéb közalkalmazottai) sokkal jobban ki vannak szolgáltatva az önkormányzatoknak, a helyi vezetőségnek, mint a nagyvárosiak. (ezt látom nálunk, az emberek bizalmatlanok, az ősi egymás mellett élés egyszerű szabályait, a mindenki mindenkit ismer békéjét szétforgácsolta a politika, az emberek befújják és fúrják egymást, valótlan pletykákat gyártanak, mondván senkinek se legyen jó, egy kis településen nagyon könnyű egy kicsinyes, beszűkült, demagógián alapuló politikát képviselni és rákényszeríteni a közösségre)

  • Figyelő
    2016 március 16
    2:48 du.

    A magyar tanárok még nem sztrájkolnak, csak tüntettek. Sztrájkolni csak akkor tudnak, ha a kormánnyal megegyeznek a pedagógus szakszervezetek a minimális szolgáltatásról. Az Orbán-kormányt ismerve ez a megegyezés nem jön létre, vagy a nagyobb támogatottsággal rendelkező Tanítanék mozgalom megválik a PSZ-től, PDSZ-től, így törvénytelenül fognak sztrájkolni a Pukliékhoz csatlakozók.

    Csak sajnos így könnyebben kirúghatják őket.

  • Kedves Figyelő!

    Magyarországon NEM a fizetéseik miatt mentek a tanárok az utcára. Ezt csak a kormány szeretné elhitetni. (Jó lenne, ha nem nyomná a primitív kormánypropagandát Ön is!) Rendszerszintű a probléma az oktatásban is!

    Tisztelettel:
    terminus

  • Hazai Lámpa és Gerti:
    Nincs mit csodálkozni Bartuslaci cikkén.
    (Persze hogy olvastam én is.)
    De ő értünk dühösködik, nem ellenünk.
    Sajnos nincs sok pozitívum az eddigi megmozdulásokban.

    Gyurcsányban is hogy bízott :” Még lehet nagy politikus, ha foytatja azt amit meghirdetett” valami ilyesmit írt. De pofáraesés lett annak is a vége.

    Én a tegnapi naptól megint bízok valami kis halvány pislákoló fényben , de tudjuk jól:
    Előbb a gyufát kell meggyújtani , a tető csak aztán következhet.
    Eddig nagyon jó a Pukli !

  • Figyelő:
    Itt már régesrég nem a tanárok fizetéséről van szó !

    Nyolcvan (80) civil szervezet csatlakozott a megmozduláshoz !!!

  • Hollósy Gerti

    Eredetileg, az első tüntetésen, Sándor Mária beszélt arról, hogy a tanárok mellett dolgozó segítő személyek pl. pedagógiai asszisztensek és egyéb iskolai dolgozók, és a kórházakban az orvosokon és nővéreken kívüli egyéb egészségügyi dolgozók, és más közalkalmazottak nem kaptak 7 éve fizetésemelést. Ezt vették úgy később sokan, ferdítették úgy, hogy a pedagógusok fizetésemelést kérnek.

  • Hollósy Gerti

    Geyza, bízni mindig kell, én is bízom, de jobban szeretném „gyufa nélkül” a végső megoldást…

    nagy hiba, hogy a Fidesz az olyan fontos posztokat, (pl. alelnök) ahol ha bármi történik, azonnal reagálni kell, olyan emberekre osztotta, mint pl. Németh Szilárd, aki csak támadni és gúnyolódni képes…

    nem hiszem, hogy ne lenne valahol a kormány körül gondolkodni, tervezni és tárgyalni képes kiművelt emberfő, de lehet, hogy tévedek…

  • Gerti:
    Légy erős:
    nagyon precízen és céljaiknak megfelelően lett összehozva ez az egész közoktatási meg egészségügyi és egyéb rendszer.
    Úgy tűnik a becsületes embernek , hogy valamit elrontottak és próblják rábeszélni az illetékeseket hogy hát
    „ennek így semmi értelme , érthetetlen miért így csinálják”
    PEdig van értelme ! Nem véletlenül működnek így a dolgok ahogy működnek.
    Így kell működniük !
    Ez a működés-mód felel meg a „felsőbb” céloknak.

  • Geyza
    2016 március 16
    4:49 du.

    Szerintem is jó a Pukli. Megértem, hogy Bartus már megégette magát Gyurcsánnyal, azért nem bízik senkiben. Csak azt nem értem, hogy azzal hogyan szolgálja a magyar szabadság ügyét, ha törli a neki nem tetsző kommenteket?

    Orbán tegnap megkapta a lehetőséget a tanaraktól, hogy ne váljon második Rákosivá. Még 6 napig megállhat azon az úton, hogy az országot teljesen az uralma alá hajtsa. Ma nem állt meg, mert gúnyosan elviccelte az őszinte kérést. Abba még belenyugodnának sokan, hogy az ország a nemzetközi helyzet miatt marad a glaszékesztyűs újdiktátorok övezetében, de Észak-Koreát szerintem itt senki nem akar Lászlónén kívül.

    Az egyetlen, amitől félek, hogy besz.rnak a buszvezetők és más munkások, és nem mernek sztrájkolni. De ha legalább még egyszer annyi ember beszünteti a munkát, mint aki kint volt a Kossuth-téren, akkor már eredményesek voltak Pukliék.

  • Hollósy Gerti
    2016 március 16
    3:35 du.

    Az lenne az igazi, ha a közmunkások sztrájkolnának, de ez tényleg álom kategória. A falusi pedagógusokról én is nehezen hiszem, hogy ki mernének állni, mert tízet is kap egy sztrájkoló helyére a Klikk.

    A szervezett munkások fogják cserbenhagyni a tanárokat, de ne legyen igazam!! A kormány kezében vannak a nagy szakszervezetek vezetői, a nagyiparosok Orbánnal szimbiózisban szívják a kiszolgáltatott dolgozók vérét, független kkv-k csak egy álom … :((

    Kisebb csoda kellene ahhoz, hogy Pukli reményei szerint jövő héten egy órára leálljon az ország! Pedig igaza van, tényleg ez kéne! Még talán a kisemmizett fiatal gazdatársadalmat lehetne mozgósítani, Sándor Mária tett erre múltkor egy kísérletet. Nekik is vannak a gyerekeik, akiknek az elvándorlás az egyetlen jövőkép …

  • hazai lámpa
    2016 március 16
    10:55 de.
    Lámpácska, ez mind igaz, de itt arról van szó, hogy az iskolákban a tanarak tartanak egyórás sztrájkot.. Papírzsákon a lakat. Ha legalább két-három szakszervezet melléjük állna, pl BKV, MÁV, kamionosok, már lenne látszata. Így csak egyel több lyukas óra..
    (Orbán egy iióta. Most-még- veheti viccnek. Ha kinövi magát a dolog, akármi is lehet belőle.)

  • Hollósy Gerti

    Azt látom, hogy sajnos a magyarok között még nagyon kicsi az igazi összefogásra való hajlandóság.

    Amit Pukli István és társai az elmúlt két nagy tüntetéssel kezdeményeztek, az nagyon jó, el lehetne indulni ezen az úton és tovább lehet fejleszteni az egészet, de a megtorpanókkal nem lehet „forradalmat csinálni”. Galló Istvánné már variál, már mérlegel, már fontolgat, a legkisebb eredmény is, amit Orbán reakciójára fel lehetne mutatni csak széles körű összefogással lehetséges,(függetlenül attól, hogy kiket hívtak vagy nem hívtak meg) ha már az egy órás munkabeszüntetés is aggályos, akkor a lelkeseknek nagyon nehéz dolga lesz…

    Én úgy emlékszem, hogy a felhívás úgy hangzott el, hogy az iskolák elé, az egy óra időtartamra, amit a tanárok nem tartanak meg, bárki bárhonnan csatlakozhat, melléjük állhat. Így szélesedhetne ki a polgári engedetlenség. (ha sok sok ember csatlakozik, minél több, nagyon sok, nem lehet mindenkit megbüntetni)

  • Hazai Lámpa:
    Bartusnak nem célja szolgálni a „hazai szabadság ügyét”
    Ő csak egy újságíró és nem Messiás. Leírja a tényeket és slussz.

    Törölve pedig azért lettél -feltételezhetőleg- mert végig olvasta itteni eszmefuttatásaid tömegét Horthyval kapcsolatban.

    Lehetek őszinte?
    Azok után én is minden különösebb mérlegelés nélkül töröltelek volna az én egyéni oldalamról.

    A Bartus Laci más kategória mint amit a demokrácia szabályaival visszaélők gondolnak.

    Úgyhogy én a helyedben nem sírdogálnék a moderáción, hanem megpróbálnám kissé revideálni a nézeteimet.
    Talán megváltozik a véleménye rólad.

  • ÉS ELKEZDTÉK

    Ma reggel elkezdték kivágni a Városligetet…

    A múlt héten még ugyanezek a József nádor teret tarolták le.

    Tegnap kihirdették, hogy a Nemzeti Galériának ez év novemberéig EL KELL HAGYNIA a Budavári Királyi Palota épületét. Vajon miért is? Erre nincs válasz. Hiszen Orbanini a táncszínházba költözik. Akkor mi lesz ezzel az óriási(!) barokk épülettel. Félek ŐK MÁR TUDJÁK.

    Minden esetre, ez az indító oka az ún. LIGET PROJEKTNEK, ezek a konzervatívok ezért fűrészelik máris az évszázados fákat…

    .

  • -.————————-Gertikém!!!———–Nagyon zavar az a fehér csésze az arcod előtt!!! Lerontja az egész imázsodat ……Egyébként, egy egész életen át tanulnunk kell, az iskolai tananyag hamar elavulttá válik…

  • falusi!

    „Akármi is lehet belőle” – ez igaz, és tudja Orbán is, nem véletlenül bővíti a TEK létszámát, és emeli annak éves támogatását! A várba költözésének is megvan az előnye, magyarázata, hiszen ott jobban tudják védeni, kevéssé van hozzá közel a „nép”!
    Az egyre világosabb és nyilvánvalóbb,hogy Orbán fél.
    Az a duma ugyanis, hogy „én csak viccnek vettem” – semmi másra nem utal, mint hogy a frusztrált kisnagyember fenekébe egy zabszemet sem tudnának benyomni – játssza a könnyed világfit akit nem lehet kizökkenteni, valójában rendesen rinyál! Túl sok a baki mostanában, és túl sokaknak nyílik ki a szeme – erre nem igazán volt felkészülve!Okosabbnak tartják a visszatámadást, a minősítgetést, és ezerrel nyomatják a „migráncsok” elleni hadjáratot, abban reménykedve,hogy ez majd elvonja a figyelmet a hazai gyakorlati dolgok felől, és most döbbenten látja, hogy a tanítanék mozgalom nem hunyt ki, és előbb utóbb nem csak komolyan kell vennie, hanem lépnie is kell! Az idióta felderítőket csak ideig óráig lehet a hadszíntérre küldeni – valójában jól tudjuk, hogy mindenért egyszemélyi felelős ő maga!

  • falusi
    2016 március 16
    9:08 du.

    És ha nem áll a tanárok mellé egy munkás sem, az kinek a kudarca lesz? A tanároké?

  • Besancon:
    Sajnos most ebben a kérdésben nem tudom osztani véleményedet.
    Én azthiszem egyáltalán nem fél.
    A Várbaköltözés csak a nagyzási mániája miatt kell.

    Sohasem láttam magabiztosabbnak mint az utóbbi időben.

    Ellenben…pont ilyen pozícióból és ilyen attitűddel lehet hirtelen nagyot esni.
    Én még nem tartanám lefutottnak a „migráns-kérdést”
    Sőt.
    Azthiszem ez túl nagy falat . Könnyen a torkán akadhat nagyobb államférfiaknak is.

  • Geyza
    2016 március 17
    4:26 de.

    Nem mondtam senkire, hogy legyen Messiás. De az alapkövetelmény, hogy valakinek a szavai legyenek már legalább kicsit összhangban a tetteivel! Az AN legalább olyan nyitott, elfogulatlan és szabadelvű a másként gondolkodókkal, mint amilyen irgalmas, befogadó és szolidáris Erdő Péter a háborús menekültekkel…

    Többet én itt nem foglalkozom más újságokkal, mert nem a poszt témája, nem illik ide. Csakis a pedagógus tüntetők miatt hoztam az esetet, akik most komoly támadást szenvednek el bizonyos orgánumok részéről, erről majd még lentebb írok.

    (Egy olvasó ezt írta az áruló tanárok témájú cikkhez, mielőtt törölték: „ez nem a nép szava, ez egy ember szava”:)

  • hazai lámpa
    2016 március 17
    7:52 de.
    Ez most hogy jön ide?
    Tökmindegy, hogy kire lehet ráverni a kudarcot.
    A kudarc, az kudarc.
    Ne legyen így.
    Komolyan kéne vennie mindenkinek, hogy csak egyféleképpen lehet: együtt.
    A magányos harcost előbb-utóbb leverik.. (Sok lúd effectus)
    Ha van kivel összevetnie a hátát, már jóval bonyolultabb. Én erről beszélek.

  • Hollósy Gerti
    2016 március 17
    4:25 de.

    Szemünk előtt zajlik az 1848-hoz vezető reformkor összes problémája! A liberális nemesség a radikális Petőfiék szerint túl keveset akart, a konzervatív Bécs szerint túl sokat!

    A Tanítanék mozgalom pl. Gallónénak szerintem is túlmozgásos, de pl. a Mendrey-féle PDSZ abszolút szolidáris Pukliékkal. Nincs ezzel baj, amíg nem egymást csépelik, és kulturáltan képesek megoldani a problémákat. Ez szerintem eddig maximálisan sikerült!

    Amit kifogásolok, az a mai magyar sajtó felelőtlen magatartása! Hangzatos szalagcímek kedvéért egy csomó hülyeséget írnak, még azzal sem törődve, ha összeugrasztják az embereket, és a fidesz malmára hajtják a vizet! Hvg-ben Keveset kaptak a tanárok címmel öles betűk alatt ismertetik egy érdektelen igazgató véleményét …

    „Szabad sajtó ….” Kossuth forog a sírjában!!

  • falusi
    2016 március 17
    8:45 de.

    Úgy jön ide, hogy most mindenki azt figyeli, hogy ki mer és akar (melyik társadalmi csoport) a tanárok mellé állni?

    Ápolónők félnek, orvosok bunkók, a munkások érdektelenek és a vezetőik a fidesz markában vannak. (Tisztelet a kevés kivételnek!) A falusi csoportokat egyelőre még nem szólította meg a tanári mozgalom. Színészek, újságírók, egyéb értelmiségiek sz.rnak az egészbe, legalábbis testületileg ….

    Buszvezetők, mozdonyvezetők vagy egyéb állami alkalmazottak az egyetlen reménység, de még eddig csak a Földiák-féle szakszervezet jelezte a részvételét.

  • Hazai Lámpa:
    Lenne egy javaslatom:Ne beszélgessünk.Ha gondod merül fel később,majd mondom a megoldást.Köszike.

  • off…

    Boros István, sajnálom, én bizony nem emlékszem arra, hogy hogyan kell képet változtatni, pedig azt a bizonyos gravatart anno én csináltam, ahonnan ide kerül a kép, biztos Chris tette fel.

    (a kép eredetileg egy bloghoz készült, ott „irodalmi kávéházi csevegésre” invitáltam a blogtársakat, ezért van a csészés kép)

  • Olvastam a további hozzászólásokat, nekem továbbra is az a vélemény, hogy a kudarc oka mindenképpen az igazi összefogás hiánya lesz, ennek az oka pedig az a bizonyos „fortélyos félelem” és ez sajnos valóság.Az emberek zöme már annyira lent van, hogy bizony félti azt a maradék egzisztenciáját, ami még van. A „megfélemlítés” is valóságos, több példát is tudnék rá mondani. (a saját közelmúltamból is, az emberek egymásnak adják tovább a félelem stafétabotját, én is kaptam már intelmet barátnőtől, nem ugrálhatsz, mert ha rajtad már nincs fogás, majd utána nyúlnak a gyerekeidnek, így megy ez))
    Tisztelni kell azokat az embereket, akik ennek ellenére odaállnak a tüntetések és a civil mozgalmak élére és jó lenne, ha sok sok ember csatlakozna, mert csak akkor fog történni valami, ha legyőzzük a fortélyos félelmet.

    Az viszont „vigasztaló”, hogy a miniszterelnök is fél, mert fél és ettől egyre agresszívabb, és egyre többet költenek a biztonságára.

  • DonGolo, most olvastam, hogy a városligeti fák kivágását átmenetileg abbahagyták, A PM aktivistái, Szabó Timeáék annyit elértek, hogy most levonultak a gépek…

  • Hollósy Gerti
    2016 március 17
    12:05 du.

    Sokkal rosszabb a helyzet. Az emberek mennének sztrájkolni, de a szakszervezeti vezetők a kormány markában vannak! A szakszervezeti mozgalom halott!

    Kordás nevű szarszervezetisnek volt pofája azt mondani, hogy a versenyszféra dolgozóit nem hívja sztrájkba szolidaritásból sem!! Menjen mindenki az utcára a szabadidejében, ezt üzente lényegében!! Kordás az MSZSZ-től inkább az Iparkamarával „egyeztet”, amelynek elnöke szerint „az osztálytudatos gondolkodás hagymázas lázálom”!! Marx forog a sírjában …

    JÁROM ÉS A MARADÉKTÓL ÁTOK, ez lesz a Tanítanék mögül kihátráló szakszervezetek „jutalma”, ha most cserbenhagyják az országot.

  • Hollósy Gerti

    Szomorú, de mégis úgy néz ki, hogy ez a valóság, mindenki azt hall, amit kar.
    Bárki csatlakozhat, mit lehet ezen mást érteni, mint azt, amit jelent.

    Ha minden szervezet, akár szakszervezet, akár más szervezet külön megívót vár, ha az összefogás érdekében nem tudunk eltekinteni a felesleges köröktől, akkor valóban elúszik ez a lehetőség, szánalmas lesz ha kihátrálnak az (alig létező) szakszervezetek a Tanítanék mozgalom mögül, ez itt „egy lehetőség, egy kitörési pont, itt az idő, egy jó pillanat” de elmúlhat és várhatunk a következőre…

  • Gerti:
    Sajnos az emúttötév másból sem áll mint a jó pillanatok elmulasztásából.
    Eddig volt vagy hét.

    Ja igen.
    És a parlamenti „magaslabdák” szándékos nemlecsapása.
    Olyanból is volt eddig párszáz.

  • Hmmm…azt hiszem, most jött el az ideje annak, hogy a civilek támogató pártokat keressenek maguk mögé !
    Mert ha a pedagógusokat, eü.-iket, keresk. dolgozókat a saját szakszervezetük rántja vissza a cselekvéstől, akkor innen már csak egy lépés a jobbágy, zsellér, rabszolga státusz..
    Szervusztok, jó estét !

  • mavtelep
    2016 március 17
    5:07 du.

    TGM írt a Kettős Mércén egy cikket A tanárlázadás címmel. Ebben nemzetközi példákkal is alátámasztja, hogy az ilyen mozgalmak ma nagyon elterjedtek, amiket állampolgárok hoznak létre egy-egy ügy érdekében, de a mélyben valahol mindegyik a demokráciáról és szabadságról szól. TGM szerint ez azt is mutatja, hogy a polgárok kiábrándultak a parlamenti pártokból, mert nem kínálnak tartós megoldásokat. PL. Liget program van minden szomszédos országban, ahol közparkokat akarnak beépíteni dúsgazdag vállalkozók.

    Én akkor sem temetném a tanárlázadást, ha csak a tanárok maradnak benne. (Közben még azért várom Mendreyék és a Liga Szakszervezetek állásfoglalását is.) Orbán nagyon a tyúkszemére lépett az embereknek ezzel a janicsárképzéssel, amit bevezetett a magyar iskolákban. Az emberek nem hülyék, látják a hírekben, hogy a fideszes politikusok szerint szép lehetsz, de okos nem … A magyarok érzik, hogy a kormány lekezeli őket és hülyének nézi. Ez a tudás sokáig fog hagyományozódni a civil mozgalmak között, és ébren tartja az elkeseredést.

  • Hollósy Gerti
    2016 március 17
    1:15 du.

    Olvastam egy tök jó hasonlatot egy kommentben az AN facebookján. Annak idején a Duna-kör is szakmai tiltakozásként indult, de mindenki tudta, hogy rendszerellenes megmozdulás! Az Egyenes beszédben Mráz Sámuel udvari politológus meg is mondta a minap, hogy a Tanítanék! az „RENDSZERELLENES” tüntetés. Orbánék pontosan tisztában vannak azzal, hogy ez micsoda, ezért próbálják pusztítani őket az összes legaljasabb eszközükkel.

    Megjegyezném, hogy az AN szerint nem lehet a Duna-kört, meg a Tanítanékot összehasonlítani, mert a Kádár-rendszer totális diktatúra volt, az Orbán-rendszer meg nem. 🙂 Ja, egy dologban mégis összehasonlítja az AN a két mozgalmat: mind a kettő SZ.R. 🙂

  • mavtelep
    2016 március 17
    5:07 du.

    Még azt szeretném megkérdezni, hogy melyik lenne szerinted az a párt? Mert szerintem a Tanítanék! mozgalomban mindenféle pártszimpátiájú ember van, akik „csak” abban egyek, hogy utálják az elnyomást!

    Pl. Pukli 2007-ig szocialista volt, de 2010-ben már a fideszre szavazott. Önmagát „szociálkonzervatívnak” tartja, hisz az autoriter intézményvezetésben, de az alattvaló képzést elutasítja. Magyarországon szerintem sok ilyen ember van, akik vegyítik a baloldali és jobboldali értékeket, főleg a fiatalok között. Nekik az LMP esetleg szóba jöhetne, ha nem lógna ki Schiffer mögül Orbán lólába … Szóval szerintem nem fognak beállni a Tanítósok! egy párt mögé sem, esetleg néhány tagjuk, ha majd bomlik a szövetség …

    Az lehetséges, hogy a tüntető tömegben most többen voltak a balos, liberális emberek, de a tanárok közt biztos nem ez az arány. Ráadásul ezek a résztvevők rendszerváltást is akarnak, míg a tanárok „csak” az Orbán-rendszer puhítását. Én nem sírnám vissza Orbánt, de szerintem is csodával határos lenne, ha a közeljövőben megbukna. Azt viszont nagyon fontosnak tartom, hogy ne Rákosiként nyomja el az országot, hanem egy erős civil kontroll alatt keseredjen meg életének minden napja! Ne tudja, hogy mikor fognak médiabombák robbanni a lépései miatt, ne legyen egy nyugodt perce! Még álmában is a civil megmozdulások képei üldözzék, és tudjon róla, hogy a magyar emberek többsége gyűlöli, lenézi és megveti őt!

  • hazai lámpa, egyértelmű, hogy ez is rendszerellenes tüntetés volt (nem kell ehhez Máráz Ágoston Sámuel)

    Aki nem látja, hogy a mostani az egykorihoz igen hasonló diktatúra, az vak vagy elfogult…

    Már nem szeretem TGM-et, de abban igaza van, hogy nem temetni, folytatni kell a Tanítanék mozgalmát, lehetőség, nem szabad kihagyni…

  • hazai lámpa
    Ma délutánra már kiderült, hogy a szakszervezetek nem állnak Pukliék mögé. Akkor kire lehet számítani ? Civilekre ? A magányos hős Sándor Máriára, néhány sorstársára ?
    Még csak a netadós fiatalokra sem, nem hallom Gulyás Balázs, Golyás Márton,Vajda Zoltán hangját. A civilek sem képesek egymásért kiállni ??? Pedig van közös ellenfél. : a kormány.
    Ráadásul ez az ellenzéknek is ellenfele, csak úgy mondom.
    TGM pedig minden, csak nem egy realista. Őszintén szólva én azt sem értem , mi célja van a megszólalásainak ?
    Szervusztok, jó napot !

  • Hollósy Gerti
    2016 március 18
    11:16 de.

    Én inkább úgy mondanám, hogy rendszerellenes, de nem rendszerváltó ez a mozgalom. Még Pukli sem akarja megbuktatni Orbánt, a többiek meg pláne nem, mint pl. Pilz vagy a PSZ. Én természetesen egy könnycseppet sem ejtenék Orbánért, de most semmi realitását nem látom a keresztény-nemzeti miniduce bukásának.

    Orbán abban különbözik Kádártól, hogy ő látszólag demokráciában kormányoz. De kérdem én, a sajtó, az iskola és a hagyományos államon kívüli szervezetek ma önállóak vagy a Párt kinyújtott karjai?!

  • mavtelep
    2016 március 18
    11:46 de.

    Szerintem az állampolgárokra kell számítani. A szakszervezeti vezető nem ugyanaz, mint a szakszervezeti tagok sokasága. Az emberek ma nem szervezetek mögé állnak be, hanem ügyek mögé!

    Elismerem, ettől még kormányozhat Orbán az emberi kor végső határáig (vagy amíg az orvosai be tudják állítani a gyógyszerelését), de nem mindegy, hogy milyen környezetben! Szerintem az emberek többsége utálja Orbánt, és ha van egy ilyen jó ügy, mint az iskolaügy, akkor örömmel kimutatják Orbán felé a lenézést, az undort! Tele a net a kockás inggel, múltkor egész iskolák ürültek ki, a tanárokat a társadalom 80%-a támogatja! Az én szememben ez a siker, nem a politikai hatalom megszerzése!

    Rákosit se a maroknyi pesti srác zavarta el, hanem a társadalmi felháborodás!

  • Hollósy Gerti

    Azért van más hír is, Mendrey Lászlóék és több nagy pedagógus szakszervezet csatlakozik…

  • Egy szó mint száz, a tehetetlenség megmozdult végre. Ha elsőre nem is fogja megdönteni a rendszert, kétségtelen, hogy máris megingatta. Bármelyik pillanatban jöhet a K.O. bár ez megjósolhatatlan, hogy mikor érkezik.
    Az meg nem kérdés, hogy ez bár más, sok szempontból rosszabb, mint Rákosi és Kádár, de éppen elég,hogy hamar vége legyen.
    Beszélgethetünk róla, hogy mivel rosszabb, úgyis tudom, hogy erre lesz ellenvélemény:)

  • Én kinem állom a TGM -et.

  • Hollósy Gerti
    2016 március 18
    2:20 du.

    Mai hírek:
    „Pukli nőtt Orbán fejére” – interjú Puklival a 24.hu-n. 🙂

    Interjú az mno-n uővele:
    „– Miközben ön beszédet mondott a március 15-i tüntetésen, a tömeg egy ponton azt kezdte skandálni: „mocskos Fidesz”. Ön azzal nyugtatta őket, ennek nincs még itt az ideje. Mikor jöhet el annak az ideje, hogy a kormányváltásért vonulnak utcára?

    – Szerettem volna elkerülni, hogy ez a skandálás megtörténjen. A „nincs még itt az ideje” volt az előre megbeszélt reakció rá, de ez nem azt jelenti, hogy itt lesz az ideje. Ez az apparátus van, kormányzóképes alternatívája nincs, velük kell megoldani a problémát. Amink van, azzal főzünk.”

    Ugyanitt kifejti a zuglói igazgató, hogy a 2006-os kordonbontás is polgári engedetlenség volt Orbán Viktortól, és milyen igaza van! Illetve ha nem teljesülnek a Tanítanék! követelései, akkor elhagyja a pályát, mert ő csak normális körülmények között hajlandó tanítani. A két nagy ped szakszervezet még nem tárgyalt a Tanítósokkal a munkabeszüntetésről.

  • Miklos Banfi
    2016 március 18
    4:04 du.

    Még nagyon sokára lesz vége. 🙁

  • Geyza
    2016 március 18
    4:42 du.

    TGM-nek valszeg nagyobb a tudása az újbaloldali állampolgári akciókról, akár meg is becsülhetnéd a tapasztalatait! 🙂

    A cikkben is vázol egy lehetséges megoldást
    – pedagógussztrájk (bölcsődék, óvodák, iskolák, főiskolák és egyetemek),
    – diáksztrájk,
    – intézményfoglalások,

    idővel talán engedményekre kényszeríthetné „a tekintélyi államot, a szélsőjobboldali kormányt”.

    Ha most a lázadó tanárok fülüket-farkukat behúzva visszamennének dolgozni, akkor is örök csicskáztatás és fenyegetés várná őket, és idővel úgyis ott kéne hagyniuk a pályát. Az az informatika tanárnő csinálja helyesen, aki addig nem osztályoz normálisan, amíg az iskolában nem normálisak a tanítás körülményei! Ha Orbán megköveteli a tanároktól, hogy könyveljenek meg bemószerolják egymást, akkor menjen ő tanítani, csinálja, ha kedve van hozzá!! Ha én tanár lennék, és nem akarnék aktakukac lenni a gyerekek tanítása helyett, és ha 21. századi tananyagot akarnék leadni a zsellérképzés helyett, akkor én azt csinálnám a klikkel, mint Deák Ferenc a szabadságharc leverése után a bécsi udvarral.

    Tartsa be az eszement követeléseiket, akinek két anyja van, ha meg ezért megfenyegetnek, akkor tehetnek egy szívességet …!!

  • Hollósy Gerti

    Tanítani mindig kell, a tét a következő generáció…és erre van egy középút…

    amíg nincsenek normális tárgyalások és még áll KLIK, a polgári engedetlenség és a sztrájk mellet, mert ezek is kellenek, van még egy módszer…

    apám azt vallotta: „Vannak a hivatalos követelmények, de létezik az osztályterem ajtaja, azt becsukom, akkor ott bent adva van az osztály és a tanár, akkor lehet tanítani…” Na, persze változtak az idők, mert ma már akadnának olyan diákok és szülők, akik bemószerolnák az ilyen tanárokat. Ezt a harcot is folyamatosan vívni kell, a konkrét tiltakozás mellett.

  • Miklos Banfi
    Beszélgessünk, szerintem is rosszabb, mint a korábbiak !
    Szervusztok, jó napot !

  • rodeo36:
    Nem tudom megnézni a videót, valami plugin izé kéne a Linuxba hozzá de olyan meg nincs.
    Ellenben a cikk alatta azt írja hogy kb 800-an lehettek azok a vatta-emberek.

    Én viszont azt hallottam előtte a Klubrádióban hogy valami 4000 lengyel tüntetőt várnak oda !

    Ezek szerint b..sztak felszállni a lengyelek az ingyen vonatra 😀

  • Geyza
    Nem, nem ! Lézengtek néhányan a Múzeum körúton, ők lehettek a lengyelek.

  • mavtelep:
    ÉS hányan lehettek az elletüntetők?
    Meglehet a lengyelek keresték de nem találták a”tüntetést”.

  • Hazai Lámpával már komoly vitáim voltak (és ha minden jól megy, nyilván még lesznek is), de azzal, amit ő (és persze TGM) a „tanárlázadással” kapcsolatban eddig írt, majdnem 100%-ban egyetértek.
    Igaz, a mozgalom, szerintem sem fog a kormány, és még kevésbé a rezsim bukásához vezetni; kifullad vagy ideiglenes részeredményeket ér el, melyeket a kormányzat a későbbiekben csöndesen felszámol. (Persze, nem biztos, hogy ez történik, tévedhetek. Pl. mit is látott 1848 március 16-i naplóbejegyzése szerint Pest-Budán István nándor? „Einige Judenbuben randalieren”.) Ám ha kifullad vagy vereséget szenved is a mozgalom, akkor is van értelme ; egyrészt mert vert seregek (talán) jól tanulnak, másfelől pedig ha másra nem, arra megtaníthatja a társadalmat, hogy lehetséges ellenállni.

  • mavtelep
    2016 március 19
    7:02 de.

    Ez a Mendrey sem hazudtolta meg a jó hírét, amik eddigi undormány s.ggszáj viselkedését kritizálták.

    Nyíltan kormányellenes az övéi között (mai hírek), de Orbán áltárgyalásain is mindig az első sorban feszít!! Azzal a Hiller Istvánnal karöltve, aki Orbán Viktor parlamentjében ül nap, mint nap. Most a Tanítókat! akarták a „rendszer reformáló” bulikájukba bevenni, csakhogy Pukli nem kért belőlük, hehe.

    Mendrey aszott, borotválatlan arcát elnézve, én is aggódnék a helyében, hogy nem éri meg a fidesz bukását. De ez nem jogosítja föl arra, hogy felelőtlenül hitegesse a naiv embereket, hogy reális esélye van a kormányváltásnak. A reményét olyan elsöprő erejű akciókra alapozza a kemény PDSZ-es, mint a buszvezetők húsvéti bérsztrájkja. 🙂

  • Hollósy Gerti
    2016 március 19
    6:19 de.

    Szintén mai hír, hogy a lázadó tanárok egy része nem akar a polgári engedetlenségben részt venni (Gallóné). A szakszervezetek által szervezett sztrájk, ha lesz egyáltalán, várhatóan olyan kemény lesz, mint Gallóné selymes frizurája.

    A másik módszerről én is ma vitatkoztam anyámmal. Ő is abban reménykedik, hogy a tanárok informálisan átadhatnak bizonyos információkat a diákoknak. Ez igaz, de hozzátenném, hogy a proletárdiktatúrában legalább a marxi elvekre megtanították a gyerekeket (munka becsülete). A fidesz történelem jelszava az Imádkozzál és dolgozzál!

    (Az Orbán-dinasztia jelmondata lehet az lesz, hogy Imádkozzál és gazdagodj! Majd kiteszik a címert a királyi Várba, ha megszületik a kisherceg!)

  • rodeo36
    2016 március 19
    7:34 de.

    Janisch Attila egy kupac korhadt falevélből meg három pörköltes csirkecsontból is azt jósolná, hogy „nemsokára bukik a fidesz”!

    Tök mindegy, mivel volt elkerítve a csuti patkány, mert az egész ország azt hallgatta az ÁLLAMI tv közvetítésében is, hogy nem tudták kiszűrni azt az istentelenül hangos sípolást, amit mackónadrágos ellentüntetők rendeztek! 🙂 Oldalra is nézett a nemzeti Spermabank kétszer is, hitetlenkedve, mint aki nem hisz a szemének! Azt kell megnézni, hogy jövőre mit zárat le Orbán, hogy még a fütyülés se hangozzon az égig … !

  • hazai lámpa
    2016 március 19
    8:52 du.

    Előző hsz-emben próbáltam megjeleníti a nép ajkán leggyakoribb neveit a Kedves Vezetőnek, némileg öncenzúrázva magamat.

    Még annyit tennék hozzá, hogy Orbánnak profi marketing csapata van, amelyik úgy rendezi a szerepléseit, hogy bármely hollywoodi sztár megirigyelhetné. Igaz, hogy a politikai marketing egy szakma, de itt már többről van szó. Orbán sikeres és népszerű miniszterelnöknek akar látszani, ez még talán bocsánatos bűn lenne.

    De ő már itt több, mint miniszterelnök, ő már zászló, csalhatatlan apostol és istenség, mint Sztalin elvtárs.

  • Úgy látszik ,már van aki Magyarországon határozottan a mai kormány és rendszer „megdöntésére”,” leverésére ” készül,itteni megnyilatkozásai erre engednek következtetni,a háttérben valószínű nagy munkát végez,az sem véletlennek látszik,hogy ingázik a külföld és haza között. Ezek a „lenini fiuk” módszerét,”che guevara” módszerét is hajlandók felhasználni (a hatalom mindenáron való megszerzése érdekében)
    Kérem tisztelettel a magyarországi zűrzavar kialakításának mellőzését.!
    Nagytiszteleti Üdvözlettel.!

  • hazai lámpa, (2016. márc. 19.)

    Minden megmozdulásnak mindig vannak olyan visszakozó és visszahúzó szereplői, mint Gallóné, aki először látszólag ott van az első sorban, aztán hátrább somfordál és óvatos lesz. Sajnos az ilyen emberek mindig elbizonytalanítanak jó néhány korábban bátrabb birkát, akiket csak elragadott a tömeg és a hév…

    Akármi is lesz a vége, kellett ez, történt valami végre és megmutatkozott, hogy meg tud mozdulni a „nép”…

  • tóth péter
    2016 március 20
    2:57 de.

    Orbánnal az az egyetlen baj, hogy nem azzal szerezte meg a kétharmadot 2010-ben, amivel most kampányol. 2010 előtt a családi gazdaságokat támogatta, a jóléti államot és a képviseleti demokráciát.

    Amióta megnyerte a 2014-es választásokat, azóta az illiberális demokráciában hisz, a nagybirtokrendszerben és a felső-középosztály gazdagításában.

  • Belzebub
    2016 március 19
    6:29 du.

    Ha lenne társadalmi erő az mszp mögött, akkor azt hirdetnék meg, hogy a 2018-as választási győzelem után Orbán is úgy lesz, mint Gyurcsánnyal 2010 után, ti. „elszámoltatják”. 🙂 Tegyük föl, hogy az emberek felháborodása a korrupción elég lenne az mszp-nek a választási győzelemhez. Hiller erre az esetre azt ígéri, hogy „megreformálják” a NER-t. Csak azt nem árulják el, hogy mindeközben hol lesz Orbán? Békésen üldögél majd az ellenzék vezéreként a parlamenti patkóban?

    Mivel Orbán az illiberális demokráciában hisz, ezt ő maga mondta, ezért nagy ívben tojik rá, hogy hányan szavaznak az ellenzéki pártokra. Csak azzal lehet rá nyomást gyakorolni, mint a Hazafias Népfrontra, hogy támogatod-e a programját vagy nem? 🙂 Csak abból ért, ha nyíltan az arcába vágod, hogy egy „élősködő fekély édes hazánk gyönge testén”, hogy klasszikust idézzek … Azért kell a tanároknak most harcolni, mint régen a nemeseknek az Aranybulláért! Ők is rákényszerítették a királyt, hogy nélkülük ne hozzon döntéseket, és alkura kényszerüljön, ha akar valamit.

  • Hollósy Gerti
    2016 március 20
    12:00 du.

    Én most kicsit csalódtam az egyik Tanítókban! Schilling lehet egy jószándékú ember, de megmondta a héten, hogy ez SZAKMAI megmozdulás. Ő nem fogja Orbán arcába vágni, hogy oda dugja a klikkjét, ahová való …

    Szkülla és Karübdisz között járnak Pukliék: egyfelől a rendszer kollaboránsai rettegnek attól, hogy a szakmai követeléseik át ne menjenek Orbán lelkecskéjének megsértésébe. Másfelől a Hiller-féle szennyesládák Kockásinges pártot akarnak belőlük faragni. Ez utóbbit Pukli sikeresen kivédte.

    Kíváncsian várom a jövő keddet, mert az igaz, hogy Pukli nem akar kormányváltást, de azt nehezen hiszem el, hogy a kormány jelenlegi politikájával egyetért.

  • Hazai Lámpa:hehe hehe
    (Üdvözöllek a Lenin-fiúk és a Cse Gevara klubban.)

  • hazai lámpa
    2016 március 20
    4:06 du.

    Pénteki cikk a 168 órában: Egy ultimátum kulisszatitkai

    Schilling Árpád: „Az ultimátummal egyébként az Orbán-rezsim kapott még egy utolsó esélyt a domesztikálásra. Ha ez a kísérlet sem sikerül, akkor valóban ki lehet adni a jelszót, hogy Orbán, takarodj!”

    Na ez a nagy tévedése ennek az embernek, itt a hazugság, amire Bartus is gondolhatott. Egy rendszert csak akkor akarok konszolidálni, ha elfogadom, hogy az fennáll beláthatatlan ideig. Ha meg rendszert akarok váltani, akkor azt nem állítom be szakmai tüntetésnek. Schilling tévesen mérte föl, mikor azt hitte, hogy a polgári engedetlenség mellé áll az ország. Ha a Krétakör kiválna a Tanítanék!-ból, akkor még lenne esélyük a tanaraknak.

    Gyagyásan gondolkodik ez az ember, és külön undi a liberális lapoktól, akik el vannak ájulva „Laurencia hercegnőtől”, miközben magukból kikelve fröcsögnek, ha Orbán királyi rezidenciája a Várban szóbakerül. 🙂

  • Tóth Péter:
    „Úgy látszik ,már van aki Magyarországon határozottan a mai kormány és rendszer “megdöntésére”,” leverésére ” készül,itteni megnyilatkozásai erre engednek következtetni,a háttérben valószínű nagy munkát végez,az sem véletlennek látszik,hogy ingázik a külföld és haza között.”

    Nem tudom, kinek címezte dícsérő szavait. Amennyiben esetleg nekem szólna, kötelességemnek érzem őszinte és mély sajnálattal tájékoztatni Önt arról, hogy sajnos nagyon is túlértékeli személyemet, érdemtelenül dícsér ennyire. Igazán sajnálom, hogy nem magam, sem pedig tevékenységem nem teszi indokoltá az Ön nagyon is megtisztelő laudációját, nem vagyok rá méltó.
    De mert hiú ember vagyok, akkor is köszönöm! Áldás, békesség!

  • Geyza
    2016 március 20
    4:34 du.

    Én nem járok külföldre.

    Valszeg erre a személyre gondolt az olvtárs:

    http://pestisracok.hu/soros-galaxis-kedvenc-rendezoje-allt-pukli-istvanek-keveropultja-mogott/

  • Belzebub !
    Elnézést nem Önre gondoltam.
    Akire gondoltam az tudja csak nem reagál,Ő e dolgokat több oldalon többször és konkrétan megfogalmazta.Már az is lehet ,hogy valakik már kikapcsolták a forgalomból! Mert egy hatóság másként értékeli amiket Ő leírt.
    Üdvözlettel

  • Nahát…Tótpetykónak gondolatai vannak !
    Eddig aszittem a gondolatait úgy olvassa holmi szélsőjobbos lapokból.

  • Hazai Lámpa.
    Ezek szerint nem olvastad Totttkám idiótikus halálsikolyát,
    miszerint én egy igazi bolseviki inkarnációja vok valamely Lenin-fiúnak. Vagy Csegevarának.
    És mostmár te is.

    Viszon nagyra értékelnám ha nem népszerűsítenél a nevemmel ilyen ótvar oldalacskákat, még elrettentési célzattal sem.
    Pont elég baj nekem ha a Kurucinfóból merített dolgokat kell pl. aljanáci Csárli orra dörgölnöm, mikor itteni pillanatnyi érdekei megkívánják a vaskos hazudozásokat.

  • tóth péter
    2016 március 21
    1:58 du.

    Ne árulj zsákbamacskát, mondd meg nyíltan, hogy melyikünket vitetnéd a böribe! 🙂

    Esetleg már ment is a feljelentésed valamelyik szervhez? Késő bánat, Vona Gábor lett ma az Első számú nemzeti főellenség!

    Orbán megmondta neki rendkívül fenyegetően nézve közben, hogy Maga most megvádolta az ország miniszterelnökét bűncselekménnyel, és azt nem szabad! Ti. Vona azt kérdezte, hogy Mészáros Lőrinc vajh a strómanja-e a miniszterelnök úrnak?

    Nem tudod véletlenül, az országos válsághelyzet most végülis azért van, mert a rendőrséget fölhívta egy bolond nő, hogy meg akarja ölni Orbán Viktort? Te biztos találkozol Takony Árpival, ha a pártközpontban jársz.

  • @gájza, tudatlanságod határtalan

    Che az Argentínában egy mexólítás, mint: urambátyám, öcsi, hajjakend

    azaz Ernesto Rafael Guevara de la Serna aszt a barátai, mint Fidel és a többiek, hítták Che-nek, de az nem a neve… én is Che vagyok ha Buenos Aires-ben borozgatok a sűlt marhaborda fölött amit köret nélkűl zabálunk, azért vagyunk argentínok (2 kg fejenként és óránként) persze faszénparázson amit néha meglötybölünk veres borral

    tanúlj tinó tinóbb lesz belőled

  • Totkám annyira primkó aljanáci, hogy a másik aljanácival , a símaképű bülbülszavú Csárlival ellentétben nyíltan fenyegetőzik EZEN az oldalon.
    Hogy itt MI , nemnácik és nemfasisztoidák, elő merészeljük adni véleményünket.
    A jó k…a a..át az ilyennek !

    Csárli, a másik aljanáci csak burkoltan fenyegetőzik:
    Hogy ha hatalomra jutnak, mennyire szeretné megmutatni nekünk, hogy ők mikre képesek.
    Legalábbis ezt írta pár hete itten.

  • Hollósi Gerti! 12:23

    A favágásról és a környezet védelméről.

    A kommunikáció(nk) során arra kell vigyáznunk, hogy a fürdővízzel nehogy épp a gyereket öntsük ki.

    Amikor a liget projektről esik szó, SOHA ki ne hagyjuk az oda vezető utat, a vár projektet, amely specifikusan Orbán dilije, mely nélkül az előbbi SOHA létre sem jött volna…

    Ez tehát nem csupán egy környezetvédelmi kérdés, aminek kinéz, annál sokkal összetettebb.

  • DonGolo
    2016 március 22
    7:17 de.

    A balliberális oldalnak azon kívül mi terve a Várral, hogy mindent csípőből elleneznek, amit Orbán akar? Csúfos bukás lesz megint a nagy hőbörgés vége, meg az állampolgárok hergelése. Orbánéktól a titkolózás és a hülyének nézés megy szokás szerint.

    Az építészek közben csorgó nyállal várják a zsíros megrendeléseket, tisztelet a kevés kivételnek.

  • hazai lámpa
    2016 március 21
    7:02 du.

    Sajnálom, hogy most valódi oka van a válsághelyzet elrendelésének, részvétem a brüsszeli áldozatoknak. 🙁

    De pár nap múlva újra előjönnek idehaza a belpolitikai problémák, és Orbán nem fogja megúszni a társadalom kérdéseit az oktatásról és a családja vagyoni gyarapodásának a részleteiről. Jövő héten polgári engedetlenkednek a tanárok.

  • Lámpácska !
    én nem vagyok abban a helyzetben,hogy odajuttassalak ahova jelezted.Egyébként nem szólt neked semmi!
    Üdvözlettel

  • Aranyos gézuka !

    Egyik marhaság után mondod,írod a másik nagyobbat!A liberál-nácizmus kihajlott belőled!
    Gézuka kedves : Mindenkinek Annyit Amit Ő Nekem!De!!
    Mivel ilyen csúnyácska szavakkal engem támadtál,a megtámadottnak joga van minimum a dupláját kívánni Tenmagadnak!Persze ez egyúttal úgy értendő,hogy ami csúnyát kívánsz nekem ,mindazt,viszont, Neked az ilyen gondolatok fejecskédben történt megszületése pillanatában!Le sem kell írnod,mindent rögtön megkapsz Te is és csámcsoghatsz rajta,mit kívántál Tenmagadnak!
    Így „kvittek” vagyunk.Az egyéb sok leírt marhaságodra nem is érdemes reagálni.
    Most is Önmagadról állítottál ki Megfelelőségi Bizonyítványt! Gratulálok.
    Rettenetes és mélységes,kedves,szeretett ,Nagytiszteleti Üdvözlettel!

  • Gézuka!

    Sajnálom,de itt van egy Idézet ezen oldalakról,amely szépen összefoglalja helyzetedet :
    „Moshe Akiva
    2016 március 11
    11:16 de.
    ……Ahelyett, hogy megfogadnatok a barati jotanacsot es abbahagynatok a felesleges, tulzottan atlatszo ragalomhadjaratot es a tobbi szajhabzast, az elso nezetkulonbseg lattan mindjart magasabb sebessegbe kapcsoltok es nekialltok szemelyeskedni.

    Na jo, nehanyan kozuletek mar valoszinu beleert a szenilitas kivedhetetlen koraba (nalam is elkezdodott) de annyit azert talan meg illene megerteni, hogy az ilyesmikkel egyreszt sajat magatokat jaratjatok le, masreszt pontosan annak a “szent” ugynek artotok, amiert olyan nagyon, gorcsosen, hazugsagokat, bugyuta vadaskodasokat sem mellozve harcoltok.

    Arrol nem is beszelve, hogy baratokat is veszitetek, mert az elvakult gyuloletetekben azt sem veszitek mar eszre, hogy a legjobb baratotokba kottok bele.”
    Hát egészen idáig eljutottál.
    A szerzőnek köszönöm,hogy ilyen szépen összefoglalta és remélem megbocsát ,hogy felhasználtam írását.

    Nagytiszteleti Üdvözlettel.!

  • Rétvári bejelentette, megszüntetik a KLIK-et.
    Mégiscsak győztek a tanarak..

  • Totkám.
    Hát kívánjál.
    Kívánj amit csak akarsz.
    Egy primkó náci kívánságai olyanok mint hulló levelek a szélben.

    Második hozzám intézett izédet viszont nem tudom értelmezni.
    TE tudod ?
    Szerintem mások se, tehát pofára estél.
    Lehet hogy zavart elmédben vannak valamiféle öszefüggések, de azok a szélesebb olvasói rétegeknek irrelevánsak.

    Mert azért azt mégsem képzelheted, hogy a szemét beszólásaid mellett majd elmegyünk szó nélkül?
    Nem otthon vagy öcsi !

  • Falusi:
    Pont hogy ellenkezőleg.
    Olvasd Bartus cikkeit amik idevágnak az AN-en.
    Előre megmondta hogy mi lesz.
    A tanártüntetésből viccet csináltak, a KLIK pedig máshol máshogy másnév alatt kicsit másképp de tovább fog prosperálni.
    Max. az igazgatók megvehetik a krétát.

    VÉÉÉGGGE nemes uraim !

    (Ha mégse, én fogok a legjobban örülni.)

  • Amőba36:
    Olvaslak..olvasgatlak..de amit elharákoltál ide nekem, nincs köszönőviszonyban semmivel.
    Honnan jött ez a több mint különös megnyilvánulásod?
    Eddig aszittem csak furulyázni jársz ki, intonációkról nem volt szó !

  • falusi
    2016 március 22
    1:34 du.

    Én inkább úgy mondanám, hogy ezt a csatát megnyerték, de messze még a háború vége. Amíg nem ülnek le a kormány döntéshozói a Tanítókkal! tárgyalni, hogy mégis hogyan képzelik az oktatást, addig nincs siker. Amíg Orbán csicskáztatni akarja az iskolákat, meg a Párt kinyújtott karjának használni, addig ebben az országban csak utálatban és megvetésben lesz része a normális állampolgárok részéről, és hálás vagyok a tanároknak, hogy ennek hangot is adnak.

  • tóth péter
    2016 március 22
    12:45 du.

    „Én kérdezek, maga válaszol!” -ezt is mondta Vona a miniszterelnöknek. Föltettünk neked többen egy kérdést: ki az itt, aki szerinted államellenes bűncselekménnyel gyanúsítható? Nem mered megmondani a nevét, mert félsz, hogy beperel rágalmazásért?

  • Amőba:
    Csak aztán vigyázz avval a furulyázással hehehe nehogy „olyan” legyen közben a kis kezed.
    Végy fel hozzá glasszé-kesztyűt , mint úrileány az örömházban.
    Vagy fordítva.

  • Hazai Lámpa:
    Egy szarházi primitív kisnyilas ez a tót.
    Baromságokat beszél és közben valakinek érzi magát.
    Ezzel a csúszómászó nyálas stílusával.

  • Geyza
    2016 március 22
    2:26 du.

    Én most elolvastam az Épül a birodalmi fővárost. Ha következetesek akarunk lenni, akkor a Parlamentet is vissza kéne bontani a felére! Mert az is még a régi Magyarország méreteihez készült, és kifejezi a monomániát és nagyzási hóbortot. Szerintem felesleges ebből kiemelni a Vár-bazárt meg a Liget-hóbortot.

    A Szent korona egy bizánci hercegnő frizuráját díszítette eredetileg, a Budai királyi várban (a mostaniban) soha nem lakott király, és ezek a tipikus dolgok Abszurdisztán földjén! Ha lenne egy csöpp esze a magyar politikai és értelmiségi elitnek – mint ahogy nincs, akkor ezekre a dolgokra építene egy országimázst.

    Le merném fogadni, hogy Orbán a királyi várból ha letekint, már nem tizenötmillió magyart lát maga előtt, hanem egy közép-európai középhatalmat, csak teljesen érthetetlen, hogy ezt mire alapozza. A ballib oldal meg ugyanazt csinálja most, mint mikor Orbán elgáncsolta Gyurcsány terveit a kormányzati negyedre, tekintet nélkül az ország érdekeire. Egyezzenek meg, hogy mi az, ami vállalható Orbán terveiből, és mi az, amit semmiképpen se akarnak!

    Ne hergeljék itt az állampolgárokat, mert a töke tele van már mindenkinek ezzel az undorító marakodással! Ilyen haszontalan „elitje” még a mohácsi időkben se volt az országnak, pedig az se volt piskóta.

  • Kedves Gézuka !
    Nehéz felfogás ellen agyértágítót!
    Amit nekem kívántál rögtön megkaptad tenmagadnak.
    Rettenetes Nagytiszteleti Üdvözlettel.

  • Lámpácska!
    Olvasd el két-három hónapra visszamenőleg a különféle helyeken lévő hozzászólásokat és remélhetőleg rájössz!
    Üdvözlettel.

  • Gézuka!
    Tudod nem én kívánom:Te kívánod tenmagadnak!?Náci nem vagyok!
    Hiába sulykolod ,ez nem nyerő! Akkor leszek esetleg -amikor Te akasztott ember( bár ezt nem kívánom neked)-de akkor is nagyon meggondolnám,hogy egyáltalán ilyenbe -kívánságodra-bele vágjak!Ez nem az én stílusom.
    Gézuka :úgy látom,Te ezt a szót : náci- kötőszóként használod.Amikor nem tudsz mit mondani csak fogod : odavágod ezt a szót–és valószínű lelked ilyenkor megnyugszik. Vagy két mondandód között nem találsz összekötőkapcsot és akkor ez valamit helyettesít neked-gondolataid helyre teszi egy pillanatra.-gondolom.
    De neked már sikerült liberál-nácinak lenni.Ez a különbség kettőnk között.
    Nagy Üdvözlettel Tiszteletivel!

  • Hazai Lámpa:
    MEgvilágosodásom támadt Veled kapcsolatban :
    TE egy idealista vagy . Menthetetlenül 😀

  • Tothkám.
    Előbb próbáld meg helyesen leírni a sajátmagadnak adott saját nevedet.
    Ha sikerül, tapsolni fogok neked hozzá.

  • Katona Zsombor

    hazai lámpa
    2016 március 22
    6:24 du.

    Te kezded túlszárnyalni utolérhetetlen példaképed geyza frenetikus taplóságát, nem vagytok ti rokonok? Na, lehet egy jóízűt nácizni, idiótázni, homofóbizálni, alkoholistázni….. stb! Meddig akartok még elfogadható észérvek helyett a beteges orbánfóbiátokból profitálni? Nem fogjátok elhinni, de én is utálom orbánt, ennek ellenére ő a tövényesen megválasztott magyar miniszterelnök, mint ahogy az őszödi igazságbeszéd prófétája is az volt! Viszont az ” Ilyen haszontalan “elitje” még a mohácsi időkben se volt az országnak, pedig az se volt piskóta” kritikád sajnos az utóbbi 27 év legnagyobb aranyköpése!

  • Ismerős vagy Zsombor !
    Nem te fúttad le mútthéten a kutyámat ződfestékkel ?

  • Katona Zsombor

    Tisztelt Geyza!
    Te valószínüleg összetévesztesz egy ződfestékes haveroddal, mert nekem csak zebracsíkos festékem van és akkor lehet hogy, az én két héttel ezelőtti csíkozásomat bírálta felül valaki! Jó lehet ilyen irigylésre méltóan népszerűnek lenni! Na, félre a tréfával, nem lennél Te rossz srác még a modorosságod ellenére sem, de a modortalanságod néha már visszataszító, ám ha gyárilag így vagy összarakva, akkor ez sajnálkozva megbocsátható!

  • HazaiLámpa!

    Ha nem tudnád a NEMZETI Galériának és a NEMZETI Széchenyi Könyvtárnak most már . s ü r g ő s e n . el kell költöznie a Várból csak azért, hogy Őfelsége I.Orbanini mostmár végre bevonulhasson az ő rég áhított tróntermébe. Ilyenkor a részéről rendesen le van sz@rva, hogy azokat a NEMZETI műkincseket – mert tényleg azok – egyelőre nem tudják hogyan, a szakmai szabályoknak(!) megfelelően és hová elköltöztetni és raktározni…
    (Tényleg! Lehet, hogy a Vezér Alcsútdoboz-Hatvanpusztai majorsága lesz ideiglenes otthonuk a NEMZETI műkincseknek, legalább úgy 40 évre? Van ott négyzetméter bőven… – a 4 kastélyban és a lovardákban.)

    Igaz is, az építész társadalom szerencsés – fazékközeli – része máris joggal ácsingózik a zsíros falatokra a Városliget egyelőre még árnyas útjain, aztán, mint a korábbiak és ezt az utóbbi, tipikusan fid-SS fanyűvés is jelzi, hamarosan elveszti évszázados fáival együtt ezt az árnyas jellegét, ahová már ük és dédszüleink jártak hűsölni és kikapcsolódni…

    – A sértett parasztgyerek, Orbán ilyen és hasonló akcióival, imígyen „hívja tetemre a bűnös várost”*.
    ˙

    .
    * A fehér lovon ’19-ben román segítséggel bevonuló Horthytól kölcsönvett mondat.

  • HazaiLámpa!

    Kérdésedre:

    Szerintem a „balliberális” ellenzék a Budai Várat továbbra is helyesebbnek látja mindinkább a művészetek otthonává, a turizmus és művelődés területévé tenni a várnegyedet. A jobboldalnak ezt a nosztalgikus t e k i n t é l y u r a l m i . feszengését pedig a szemétre dobni. Ott a helye.

  • Zsombor.
    Roppant humoros.
    Minthacsak egy járási párttitkárt „hallanék”.

  • DonGolo
    2016 március 24
    6:27 de.

    Vár:
    Nemzeti Galériát én se tenném ki, a könyvtárhoz nem értek, az szerintem mehetne új, korszerű helyre. A lényeg, hogy a helyére közérdekű attrakció kerüljön, Orbán vagy kormányzati funkció semmiképp se. A spanyol lovasiskolával nekem semmi bajom, csak nehogy állatkínzás legyen belőle azon a szűk helyen.

    Liget:
    Az a nagy üvegház a Vidámpark helyén szerintem jó ötlet lenne, egy új cirkusz is esetleg. Mulya Furulya japán építész által épített nemzeti Zene házat nagyon fölöslegesnek tartom a csónakázótó közelébe beleerőltetni. A Néprajzi múzeum miért ne lehetne a Dózsa György út felőli oldalon, ott csak kicsit kéne lecsípni a park széléből?

  • tóth péter
    2016 március 23
    1:34 du.

    Péterke!

    Miklós Bánfi csak arról beszél, hogy a rendszer megdől magától. Ebbe hiába akarod beleerőltetni, hogy a rendszert akarja megdönteni, ezzel kiröhögnek a bíróságon.

  • Katona Zsombor
    2016 március 23
    5:21 du.

    Egy épkézláb érvet sem hoztál, és még én vagyok az Orbán-fóbiás?? Mi a véleményed Orbán pökhendi nyilatkozatairól, a családja hirtelen meggazdagodásáról és a titkolózós-kiszivárogtatós kormányzati tájékoztatásról? Én már ezekről elmondtam a véleményem, kíváncsi lennék a tiédre is.

    Orbán tőlem építhetné a vágyálmait, ha ahhoz kérné és megkapná a társadalom többségének támogatását. A 2014-es választáson szó sem volt arról, hogy minisztériumok mennek föl a Várba, illetve hogy a nagybirtokosokat támogatják és leépítik a közoktatást. Ezekre válaszoljon Orbán, különben nincs alku!

  • DonGolo
    2016 március 24
    6:49 de.

    Szerintem a ballib ellenzék egy dologtól fél, és jogosan: ha gardenparty lesz a Várban, akkor ők kívül maradnak. :)) Ezért sírják tele a médiát azzal évek óta, hogy Orbán király akar lenni, nem azért mert a népért aggódnának.

    A tekintélyuralmi lázálmok szerintem is a szemétre valók, de a történelmi nosztalgiának helye van, persze 21. századi, kulturált módon. Kádár kulturális-turisztikai vonala zseniális volt a maga korában, de nekünk nem kell leragadni a 60-as években.

  • Lámpa:
    Zsombor barátocskánknak nincsenek érvei csak élcei.
    Afféle csendőr-humornak szánja őket.
    Az ilyesféle erölködésen kell is röhögni! Körbe.

    Ellenben időről időre bepróbálkozik különféle nevekkel.
    Nem tudja szegény hogy a stílus az ember.
    Úgyhiszi hogy ezer arca van.
    Pedig nem.

  • Katona Zsombor
    2016 március 23
    5:21 du.

    Azért azt tegyük hozzá, hogy úgy látszik, te egy Grál lovag vagy, ha se Gyurcsányt, se Orbánt nem bírálod.

    Ma például ezen az ügyön is lázban ég az ország, a tanárlázadás mellett, de nyilván ez szerinted káros dolog, csak a buta, tudatlan pórnép az, amelyik érdeklődik egy miniszterelnök ügyei iránt:

    „A Juhász elleni hadjárat előzménye az, hogy az Együtt önkormányzati képviselője kezdeményezte a vagyonosodási vizsgálatot Orbán ellen, a hatvanpusztai birtok kapcsán. Csakhogy a parlament mentelmi bizottságának elnöke bejelentette, nem indít vizsgálatot, mert a „kezdeményezés nyilvánvalóan alaptalan, mert a birtok Orbán apja tulajdonában van.”

    Csakhogy pont ezt kéne kivizsgálni, hiszen Orbán apjától a birtokot Mészáros Lőrinc bérli, de Orbánék használják, erről árulkodik a titkos dácsánál parkoló Lévai Anikó, a miniszterelnök feleségének autója; Nárcisz kutya, akit Orbán fia mint tulajdonos a hatvanpusztai kastélyhoz jelentett be lakónak; illetve számos pletyka is.”

    A közvélemény eddig úgy tudta, hogy van egy budai villájuk meg egy csuti parasztházuk, és slussz.

  • Meg egy fél országuk.

  • Nem értem, miért fáj hazai lámpának, milye van, vagy milye nincs a miniszterelnöknek?!
    Ettől a pitiáner gondolkozástól teljesen elszoktam. Kanadában köztudott, hogy a miniszterelnök milliomos , de ezért senki sem piszkálja.
    hogy hány háza van, hol tölti a szabadságát stb.

  • Lámpácska: Nem olvastál el mindent !
    Üdvözlettel.

  • Katona Zsombor

    hazai lámpa
    2016 március 24
    10:41 de.
    Igazad van, az orbán-fóbia valóban erős tulzás volt, de ha visszatekintünk az elődei is ugyanezt csinálták csak azokra az idő távlatából már homályosabban emlékszünk és másképpen, sajnos a politikai szimpátia függvényében. Minden politikus úgy kezdi hogy ő majd megváltja a világot a népének, aztán egy idő után már pont a nép lesz a legutolsó szempont. A tanárlázadás előzményeiről meg érdemes utánanézni Pukli István előéletének és a kinevezésének visszáságairól, Magyar Bálint nevelési és közoktatási baromságairól, azt is érdemes lenne megszámolni hogy a tanárok tüntetésein hány tanár és hány politikus volt és miért pont egy -a magyar történelemben amúgy is ritka- dicsőséges ünnepet kell erre vásári komédiává devalválni. Egyébként meg a magyar társadalom oktatási, művelődési, erkölcsi, gazdasági hanyatlása nem Orbán rémuralmával kezdődött, hanem a rendszerváltásnak vádolt kontrolálatlan, törvénytelen és protekcionista vadprivatizációval és kárpótlással, amikor is 1 forintért lehetett bennfentes dilettánsoknak gyárakat, bankokat, iskolákat, korházakat, templomokat stb „vásárolni”! Másik: nem vagyok Grál lovag csak egy politikától megundorodott átlagos, józanul gondolkodni próbálkozó magyarországi magyar, akinek már elege van abból hogy, minden téren csak a széthúzásra és a politikai haszonszerzés alantas céljaira akarják kijátszani! Azt is elég gusztustalannak találom hogy, bárkinek -még az általam lenézett politikusnak is- bárki a családi és magán életében kéjelegve vájkáljon! Sajnos vannak még ilyen elavultan gondolkodó, konzervatív kövületek!

  • Csak valaki elmagyarázná nekem egyszer, miben nyilvánul Orbán rémuralma és a diktárság amiről írnak egyesek?!

  • Zsombor:
    Rossz katona vagy.
    Pártod régi közhelyeit ismételgeted .
    Úncsi.

  • Figyelő:
    Rémuralomról -még- szó sincs.
    Csak épp megszűnt a jogállam.
    Pont NEKED tudnod ilene mit jelent egy jogálam fogalma.
    Tehát:
    A kereteket már létrehozták törvényileg, most akarják feltenni az I-re a pontot. Azzal a törvénnyel hogy bárkinek bármikor bármiféle bírói vagy ügyészségi felhatalmazás NÉLKÜL lehallgathatják a telefonját, az Internetjét , turkálhatnak a bankszámlájában.
    Nem is lenne ezzel baj ha pl. francia mintára csinálnák, valós vészhelyzetkor. De itthon a Kormány által bármikor, nem meghatározott ideig lenne fenntartható ez az állapot.

    Innentől BÁRMIKOR „feltölthetik” tartalommal az éles diktatúrát.

  • Figyelő
    2016 március 24
    12:15 du.

    Orbán Viktor olyan, mint a templom egere, akinek papíron semmije nincs, de minden nap csodás környezet veszi körül. Természetesen a parlamenti dolgozószobájára gondolok …

  • Katona Zsombor
    2016 március 24
    2:03 du.

    Nekem a kárpótlással nincs bajom, csak azzal, hogy az új politikai elit elfelejtette megteremteni a demokrácia gazdasági alapjait. Ha politikai jogokat adnak a népnek, de nem biztosítják a megélhetést, akkor az rosszabb, mint a jobbágyság.
    Magyarország egyes vidékei apám szerint ma úgy néznek ki, mint a holdbéli táj, üres és sivár. Romos tsz-istállók, ecetfával benőtt udvarok, roskadozó házakban rémült emberek olyan vidékeken, ahol a tsz időkben nagy élet folyt, és polgári életmód.

  • tóth péter
    2016 március 24
    1:03 du.

    Peti!

    Végülis nem tudhatom, ez a „coach” nagyon gyanúsan hangzik, lehet, hogy fedőfoglalkozás csak. Jelen esetben állhat Pukliék táblája mögött, de lehet, hogy ő Nárcisz kutya inkognitóban vagy a Városligetben bükkfának álcázza magát. Per pillanat csak ezeken a pontokon billeg a rendszer.

  • Katona Zsombor

    Geyza
    2016 március 24
    3:07 du.
    „A kereteket már létrehozták törvényileg, most akarják feltenni az I-re a pontot. Azzal a törvénnyel hogy bárkinek bármikor bármiféle bírói vagy ügyészségi felhatalmazás NÉLKÜL lehallgathatják a telefonját, az Internetjét , turkálhatnak a bankszámlájában”.

    Ezt Obama már rég megcsinálta, akkor Ő most egy rohadt diktátor?

    „Innentől BÁRMIKOR “feltölthetik” tartalommal az éles diktatúrát”.

    Erről Te csak kéjesen vágyakozol, jól esne egy kis „rendfenntartó” katonai megszállás mi? Ex katedra kijelentem: nem eszel belőle!

  • Katona Zsombor

    hazai lámpa
    2016 március 24
    5:16 du.

    Édesapádnak sajnos maximálisan igaza van, ezek mind a törvénytelenül végrehajtott 1989-es hatalom átmentésnek a és az általad jónak vélt kárpótlásnak a szomorú következményei! Nejem abban az időben földhivatalnál dolgozott, tudna visszataszító dolgokat mesélni a kárpótlási anomáliákról, kik és hogyan jutottak olyan értékes, zsíros termőföldekhez jogtalanul amit addig csak virágcserépben vagy még ott sem láthattak!

  • Zsombor:
    Úgyvan.
    Legyen neked igazad.
    Obama egy diktátor. Ha te mondod.

  • Hiábam,ez sem jön be külföldröl bérelt puccsisa kretének.
    NÉPÜNK UTÁLJA SZTRÁJKOT,tüntetest,bárki ellen is/2006 ban sem volt népi támogatás/ idegen töle,kontraproduktiv.
    Viszont felkszitjka atnárellnes indulatokat,kell ez nektek,szánalmas erölködök?

  • Figyelő
    2016 március 24
    2:38 du.

    Kérdezd meg a kishantosiakat, ők majd megmondják! Ők is fideszesek voltak, csak nem értettek egyet mindenben Orbánnal. Traktorokkal taposták szét a világhírű biogazdaságukban a vetést a 2014-es fideszes választási győzelem után.

  • Katona Zsombor
    2016 március 24
    6:51 du.

    Apámnak rendszerint igaza van, de kétlem, hogy bármiben is egyetértenétek! Szerinte a Kádár-diktatúrát nagyon kár volt fölváltani az ún. demokráciával, illetve Orbán Viktorra mért nem feküdt rá az anyja kétnapos korában!?

    A kárpótlást valóban a volt MSZMP-sek bonyolították le, ugyanis tele volt velük a kormányzó MDF-FKgP-KDNP koalíció. Nem az a baj, hogy ügyvédek is földhöz jutottak, hanem az, hogy a tsz-eket szétverték. Átalakulhattak volna pl. a gazdák önkéntes társulásaivá. Akkor megmaradt volna a tsz-ek szellemi és tárgyi tőkéje a társadalom tulajdonában.

    A tsz-ek rengeteg embernek adtak munkát, és nagy volt a termelékenységük, de ott volt mellettük a háztáji és a magán állattartás is. Ez volt a Kádár-rendszer nagy mezőgazdasági innovációja.

  • Geyza
    2016 március 24
    3:07 du.

    Nyugi, majd ha egy nap kormány támogató hsz-eket kezdesz nyomatni, akkor tudni fogjuk, hogy csak azért, mert megszerezték a netről a meztelen fényképedet és megzsaroltak!

    Túlkapások mindig voltak a terrorizmus elleni harcban, pl. mikor az amcsik lehallgatták Merkel telefonját. Nagy különbség, hogy egy diktatúra élvezettel vájkál az ellenfelei magánéletében, egy demokrácia pedig nem hozza nyilvánosságra azt.

  • Figyelő 2,38 „Miért diktátor Orbán?”

    Ezt kiskegyednek, már itt ezen a fórumon is legalább százan, és példák garmadájával százszor elmagyarázták…

    Ámde, ha teszemazt mondjuk chicagoi keresztapának neveznénk a Vezért, az jobban megfelelne magának, úgy már érthető lenne? Melyik a jobb, a diktátor, vagy a keresztapa ? Ma még lehet választani. – Aztán ki tudja… 🙁

    .

  • Kiegészítés:

    chicagoi kiegészül:
    alcsut-felcsut-hatvan és göbölpusztaira

  • figyelő,

    Ajánlom szíves figyelmedbe Ferenczy Krisztina Narancsbőr, valamint Magyar Bálint A magyar maffiaállam anatómiája című alapműveket. Mindkettő kapható. Kérd meg pesti rokonaidat, hogy küldjék meg ezeket neked. Valamit végre majd megértesz, amit onnan 6000 kilométerről (úgy látszik csak számodra) képtelenség megérteni.

  • Hazai és Figyelő,

    Megkérdezheti a szintén f i d e s z e s Ángyán professzort a Szent István Egyetem tekintélyes tanárát is akinél szintén a föld-diktátum borította ki a bilit…

  • Figyelő !

    ÉBREDJ MÁR CSIPKERÓZSIKA ! 😀

  • Hazzaykám:
    Éjjen Orbán! , Hajrá FIDESZ!!, a NER mindenek felett !!

    Most elégedett vagy ?

    Kűggyem a fennt felemlegetett fotómat?
    Viszonoznod kell !
    ( Csak mondom..)

  • a kakaóbiztos maffia Bálint írását biztos érdemes elolvasni,gyorsan kell rohanni.!
    Üdvözlettel.

  • Én a beírók véleményére voltam kiváncsi, nem könyvekre. Úgy látszik képtelenek megfogalmazni a rágalmak lényegét. Pl. miben diktatorikus Orbán? Mi baj van az ország vezetésével? stb.
    A Mein Kampf is megjelent anno, mégsem olvastam el.

  • Katona Zsombor

    hazai lámpa
    2016 március 25
    8:38 de.

    1989 előtt én egy rohadt reakciósnak voltam elkönyvelve (akkoriban ez volt a rendszer enyhe kritizálóinak a PC elnevezése, a keményebb bírálók nyomtalanul eltüntek), de szívesen visszacserélnén azt a régi átkost a mai úgynevezett „demokráciára”! Amit az akkori mezőgazdaság szinvonaláról és hatékonyságáról mondtál az érvényes volt a konzerviparra, a cukorgyártásra, a cementgyártásra, a vasuti gépgyártásra, a buszgyártásra, a timföldgyártásra, a könnyűiparra, az oktatásra (az egészségügy akkor is épp olyan szar volt mint most) és még számos mára már nyomtalanul, szándékosan eltüntetett, nemzeti vagyont előállító foglalkoztatási körre is! 1989-ben elszédültünk a beigért kecsegtető lehetőségektől és mire észbe kaptunk már ügyesen és visszacsinálhatatlanul kilopták, elkótyavetyélték vagy átjátszották az országot a talpunk alol! Ez van!

  • Béke, demokrácia és jólét:

  • Zsombor:
    Miért volt AKKOR szar az egészségügy?
    Azért mert bementél egy rendelőbe vagy egy kórházba és egyből kezelést kaptál?
    Ma már ahhoz is sorszámot kell húzni hogy mikor húzhassál sorszámot a kezeléshez.

    A többi kérdés:
    Valóban voltak hasznos és jó dolgok az „Átkosban), nem is kevés.
    De milyen áron ?
    Azt nekem senki ne mondja hogy az MSZMP lenyúlta a horribilis kölcsönöket, amiket hazánk felvett a Nyugattól Kádár idején.
    Aki akkortájt sikkasztott az előbb-utóbb megnézhette magát.
    Viszont elment a pénz olyan életszínvonal emelésekre amiknek nem voltak meg a hazai pénzügyi alapjai, továbbá -főleg- a nagyipar megtartására.
    Olyan hatalmas üzemeket finanszíroztak például, amelyek nagyon veszteségesek voltak.
    És nem voltak képesek megreformálni az állami nagyipart.

  • Figyelő:
    Abban diktatórikus hogy a mai MAgyarországon egyedül az ő szava a döntő.
    Senki nem szólhat ellene.
    Ha valami mégis változik, az azért van mert a kérdésben meggondolta magát.

    Semmiféle olyan intézmény nincs már itt , ami ellent mondhatna neki.

    Tudod:
    a régi nóta,azokról amik már nincsenek:
    A hatalmi ágak az ellensúlyok rendszere..blabla..

  • Figyelő:
    Előzőből kihagytam:
    Alkotmány sincs már csak „Alaptörvény”
    Amit a FIDESZ készített és fogadott el a Parlamentben.
    Az Alkotmánnyal ellentétben (ami ugyebár az állampolgárokat kell hogy védje az Állammal szemben) a FIDESZ-es Alaptörvényből hiányoznak a polgár konkrét védelmére vonatkozó szabályok, továbbá az Állam KÖTELESSÉGEIRŐL szóló szabályok.
    Főképpen az alattvalók kötelességeit taglalja.

    Egy tipikus példa a nyugdíjjakkal kapcsolatban:
    A nyugellátás már nem JÁR az eddig jogosultnak nevezett polgároknak, hanem csak ADHATÓ az Állam részéről.

    Figyelő:
    Kúvvául nem értem hogy a rengeteg nyugdíjjas hogyan tűrheti ezt el . Még rájuk is szavaznak közülük sokan.

  • Katona Zsombor
    2016 március 25
    7:53 du.

    Én úgy tudom a rendszer kemény bírálóit reform kommunistáknak hívták, az enyhe bírálót meg Boros Péternek, Kövér Lászlónak stb. Aki eltűnt, az rendszerint külföldi egyetemeken kapott munkát, mint pl. a filozófusper fő vádlottja Heller Ágnes.

    A Kádár-rendszer oktatása sz.r volt, mert egyrészt Orbán-, Kövér-féle kádergyerekeket emeltek ki, másrészt elavult, poroszos módszerekkel verték a diákok fejébe a manipulált tananyagot. Tisztelet a kevés kivételnek! Egyetlen pozitívuma, mint az egészségügynek, hogy mindenki számára elérhető, ingyenes volt.

  • Figyelő
    2016 március 25
    2:23 du.

    Én már írtam, hogy a napokban bevarrták Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt, nagyon súlyos bűnökért. Gondolom felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, mert jobbra fordultak egy rossz kanyarban vagy megfordultak az egyirányú zsákutcában, ilyesmi.

    Ők az MDF vezetői voltak, és úgy eltűntek az utóbbi években a közvélemény elől, mint a KDNP-s Giczy György, vagy az FKGP-s Torgyán József. Ezek nyilván mind jól megérdemelt nyugdíjukat töltik, és hátradőlve figyelik, hogy Orbán milyen jó irányba viszi az ország szekerét. Természetesen aljas rágalom, amit egyes ballib médiumok terjesztenek, hogy Orbán Viktor nem tűr meg maga mellett valamirevaló jobboldali pártot …

  • Geyza
    2016 március 26
    8:42 de.

    Mondjuk ha az oligarchák, a KGB-cár vagy Harrach Péter f.ngik egyet, Orbán már szaladgál körbe, mint a mérgezett egér, hogy eltakarítsa a romokat. Ilyen kevesen vannak rá hatással …

  • Géza, neked átlalában teljesen igazad van, de csodálom a mazochizmusodat. Tényleg küldetésednek érzed, hogy bizonyítsd minden nap, hogy a fehér az fehér a fekete meg fekete? Utána még felhergeled magad az agyhalottakkal? Én feladtam:) Azóta jobban vagyok:)
    Azt hiszem, hogy az előző két csatolmányom éppen eleget beszél magáért… Kár csépelni már a szót…

  • Geyza, csak egy kérdésedre válaszolok. Bizonyított, hogy erről a 2 éves új nyugdíj törvényről több mint 90%-nak nincs tudomása, mert nem használja az internetet (nem tudja, vagy nem engedheti meg magának), pedig csak onnan lehet megtudni, mert ezt elkussolják.. Ugyanakkor hoztak kórházi ellátásra is új törvényeket, ami erős korlátozásokat tartalmaz és észrevétlenül a végtelen várólistákban manifesztálódik. Arra alapozva, hogy a várólista fele meg se éli a műtétjét. Ha meg megéli, akkor is jó eséllyel belehal…

  • Hazai Lámpa:
    Azé ANNYIRA nem volt rossz az az oktatási rendszer.
    Megpróbáltak kevéske kultúrát tömni a nehézfejűekbe , nem sok sikerrel.

    Asztán:
    Miért nem részletezed Figyelő kolleginának miért is hurcolták meg az ( általam amúgy nem kedvelt) Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt?
    Ebből semmit nem tud meg Figyelő, de mások sem.
    Légyszíves áldozz rá kis időt és mondd el.

    Azután:
    Mutass egy valamirevaló jobboldali pártot, amit Orb. megtűrt idáig maga mellett ?

    Azutánmeg:
    Demég mennyire respektálja a volt KGB ügynököt !
    A szépreményű jövőbéli eltartóját ! (Majdnem „tartóját” írtam.)
    Ha meg a nemlétező párt hunyorít egyet , az is nagy fontosságú dolog. Mert olyankor a Vatikán kívánsága manifesztálódik Újbeszél nyelven. Az is fontos dolog.
    Az Oli-izéket meg ugye ki kell elégíteni. Valamit valamiért nemde ?
    (Bár inkább úgy mondanám hogy mindenért keveset , az is éppen elég sok.)

  • Miklós Banfi:
    Mert egy idióta vagyok…

  • hazai lámpa
    2016 március 26
    9:22 de.
    Lámpácska. Attól, hogy az egyetemekre bekerültek funkcionárus csemeték IS, az általános iskolai, gimnáziumi, egyetemi oktatás szinvonala jóval magasabb volt a mostatinál. A középiskolák szakosítva voltak. Közgazdasági technikumok, gépipari, építőipari technikumok, matematikára, fizikára, kémiára szakosított gimnáziumok voltak mindenfelé. Sok általános gimnáziumban volt speciális oktatás, mint pl az érettségizettek nővér végzettséget is szereztek, vagy ott voltak a mezőgazdasági gimik, ahol erdészeket, borászokat, állattenyésztőket, mezőgazdasági szakembereket képeztek. Azok számára, akiben nem volt elég tudásvágy, vagy képesség, ott voltak a szakmunkás oskolák. Lakatosok, autószerelők, villanyszerelők, vízvezetékszerelők, festők egyebek kaptak képesítést, meg hozzáértést.
    Felvételeknél ugyan beszémították a Szochazás érdemrendjét az apukának, vagy a Partizán Szövetségi tagságát a nagypapának, de ezekből volt a kevesebb a felvettek között. A pannonhalmi, vagy a győri Bencés gimnáziumból kikerülőknek semmi nehézséget nem okozott a Bölcsészkarra való bekerülés, a miskolci műegyetem kohászai keresettek voltak az egész világon, ahogy a budapesti műszaki egyetem elektromérnökei is.
    Az általános iskolákban már ötödikben nemillett helyesírási hibákat elkövetni, megtanították velük, hogy ki volt kis Pipin, Cézár, Néró, Nagy Lajos, Könyves Kálmán, Petőfi, Arany, József Attila, Ady, Radnóti.
    Vagyis az általános műveltség alapjait az iskolák lerakták.
    Ma is? Úgy értem, a megreformált oktatással.

  • Hazai lámpa:
    „A Kádár-rendszer oktatása sz.r volt, mert egyrészt Orbán-, Kövér-féle kádergyerekeket emeltek ki, másrészt elavult, poroszos módszerekkel verték a diákok fejébe a manipulált tananyagot. Tisztelet a kevés kivételnek!”

    Ez nagyjából helytálló, azzal a kiegészítéssel, hogy a magyarországi oktatási rendszer soha nem volt igazán jó, a ma kevés alappal agyondicsért Klebelsberg-korszakban sem.

    „Egyetlen pozitívuma, mint az egészségügynek, hogy mindenki számára elérhető, ingyenes volt.”

    Az, hogy „mindenki számárára” elérhető volt, kissé túlzás; gondoljon arra, mennyire nem volt elérhető nem csak a felsőoktatás, de a gimnázium, szakközépiskola is pl. a cigány gyermekek jelentős részének, akiket az esetek nem csekély százalékában (legtöbbször szakmailag indokolatlanul) kisegítő iskolákba helyeztek el. Mindemellett Önnek természetesen igaza van, hogy a Kádár-kor oktatási rendszere szociológiailag sokkal kevésbé volt zárt, átjárhatatlan, mint a korábbi korszakokban, vagy pláne annál, mint amit ma csinál és készít elő a kormányzat.

  • Geyza:
    „Mert egy idióta vagyok…”

    Kérem, ne próbálja meg indokolatlanul kisajátítani az engem megillető státuszt. 🙂

  • Belzebub:Jó.
    Velem lehet tárgyalni.
    Akkor egy hülye barom vok, de abból nem engedek.

  • falusi
    2016 március 26
    3:17 du.

    Abban egyetértek, hogy maga az oktatási rendszer nem volt rossz elvileg. De a gyakorlatban nem volt kiemelt terület az oktatás, pl. a ’80-as évektől egyre kevesebbet költöttek az iskolákra. A Ratkó-unokák is sokszor tanultak túlzsúfolt tantermekben, vagy délután kellett bejárniuk, mert nem volt elég iskolaépület.
    A Kádár-korról azt is mondják a történészek, hogy igazából nem vette komolyan a társadalomtudósok kutatásait. Nem voltak modern reformok az oktatásban, ill. állandó viták kísérték a bevezetésüket.
    Végül bármilyen buli volt egy-egy úttörőtábor, azért a mozgalom a Párt kinyújtott karja volt. Vajon mennyire lehetett ellentmondani a suli igazgatójának, ha annak jó kapcsolatai voltak a Pártban?

  • Belzebub
    2016 március 26
    4:24 du.

    A felsőoktatás lehet, hogy sok nem cigány diáknak is álom volt. Ettől függetlenül én is sajnálom a cigány tanulókat, mert a Kádár-rendszerben kb. olyan bánásmódban részesülhettek, mint az úri világban a parasztgyerekek.

    Az Orbán-iskolákban egy dolog a kasztosodás, másik a képmutatás. Semjénék kivetítenek minden problémát a liberálisokra, mintha a katolikus iskolákban nem fordulnának elő botrányok időről-időre. Mintha az egyházi iskolák mentesek lennének a politizálástól, és nem erőltetnének a gyerekekre egyoldalú világnézetet.

  • Falusi,Geyza,Hazai lámpa,Belzebub (fontossági sorrend nélkül)!

    És akkor plusz, még annak az „átkos” Kádár rendszernek az itt fent vitatott hazai oktatási szisztémája szerves részét képezték minden szinten (elemi, alsó, közép és felsőfok oktatásban is), az . i n g y e n e s . esti és a levelező tagozatok azok számára, akik . b á r m i l y e n . o k n á l . f o g v a(!) mégse tudtak befejezni egy adott szintet és emiatt „lemaradtak”… Ha tehát akarta bárki elvégezhette. A munkahely pedig komoly tanulmányi (+ vizsga idő) szabadságot biztosított mindenki számára, aki felvállalta az esti tanulás fáradságát…

    Sok remek értelmiségi, és kitűnően képzett középszintű szakember került ki a lekésett rétegből is, mint soha addig a magyar történelemben – éppen a rendszernek köszönhetően…

    Ugyanis maga a rendszer . e l e m i . é r d e k é n é l . f o g v a . törekedett, ösztönözve volt arra, hogy minél több . m ű v e l t . emberfő kerüljön a népgazdaság és a közélet minden területére.

    Tehát kár itt azt bebeszélni bárkinek a hasába, hogy DE a káderek gyerekei hátrányt okoztak volna akárkinek is… Ez nem igaz, de ha kis számmal mégis akadtak volna ilyen protektorált felvételek, azoknak is meg kellett állniuk a helyüket az adott egyetem, főiskola szigorú vizsga és szűrőrendszerén…

    Ma pedig, negyed évszázad elteltével mi van ???
    OKJ-és tanfolyamok a köbön „privát szervezésben”, miközben egy csomó szakmát eltöröltek a régiekből…

    Na! Ez maradt a nép számára persze, már aki meg tudja fizetni. Az általános műveltség és sajnos szakképzettség terén is legalább annyira, egyre csak csúszunk a betanított és közmunka szakadéka felé…
    🙁
    … 🙁
    ……. 🙁
    ………… 🙁

  • Málnaszőr cikkéhez két észrevétel:

    1
    Jóanyám is estin szerezte meg annó az érettségit.
    Merthogy a háború után közvetlenül ilyesmire nem volt lehetőség.

    2
    A „kádergyerekek” kérdése kissé bonyolultabb

    FIGYELŐ most jól figyelj :

    A Rákosi Rendszerben egy ismert polgári háttérrel rendelkező fiatal nem mehetett egyetemre. Ezt tudjuk.Mert a dolgozók munkások gyerekei élveztek prioritást.
    Kétkezi munkásnak elmehetett és jól meg is élhetett belőle.
    Az új rendszerben a társadalmi státusza : MUNKÁS lett. Ez került be a személyijébe.
    Amikor gyereke született és felnőtt , minden további nélkül felvették az egyetemre , mert tudták róla hogy MUNKÁS szülők gyermeke.

    Ilyen különös csiki-csukik fordultak elő .

    A következő ciklus szerencsére nem következett be vagyis hogy egy munkás-paraszt értelmiségi gyereke ne mehessen egyetemre , merthogy nem munkás szülők gyermeke , mert közben megbukott a Rákosi-rezsim. Kádár idején pedig ezt az idiótikus irányelvet szép lassan ad-acta tették.

  • Kedves Géjza, köszi, de átéltem azt a kort, tehát tudom az akkori menést….

  • Figyelő:
    Na..hát akkó..mindent tudunk.
    Nagyjából.

  • málnaszőr
    2016 március 27
    2:13 de.

    Sokra ment vele az esti iskolás, ha már a tanulás pillanatában elavult volt a tananyag. Ettől még a résztvevők sokat gazdagodhattak szakmailag, emberileg a képzéssel, én ezt nem vitatom.

    Az ingyenesség nem csak Kádár érdeme, mert már a Rákosi-korban államosították a közoktatást. Esti iskola: szerintem az akkori munkaerő túlkínálat is segítette azokat, akiket pótolni kellett a gyárban, hivatalban, amíg továbbképzésen ücsörögtek. Ma le kell tagadni a munkáltatók elől, ha munka mellett tanulni akarsz. Vagy fiatalon, a szülők pénzéből minél több diplomát szerezni …

    Biztos sokan éltek a lehetőséggel, és a diploma révén egyénileg fölemelkedtek. De ettől még nem lett érték a magyar társadalomban a MŰVELTSÉG! Buta regényeket csak akkor van értelme olvasni sokak szerint, ha jól menő ügyvéd, orvos, könyvelő lesz az illető általa. Csóró bölcsész valahol ott van ma is a társadalmi megbecsültségben, mint az utcaseprő. Ezért nem fosik a középosztály a fidesz népbutításától, kizárólag attól, hogy a fidesz kizárja az Ő gyereküket a közép és felsőfokú oktatásból.

    Én nem mondtam, hogy a káderkölkök kitúrták a konkurenciát. Én azt mondom, hogy kiemeltek olyanokat is, akik lehet, hogy kitűnőek voltak szakmailag és a marxizmus-leninizmusban, de emellett törtető, elvtelen, zsarnokoskodó emberek voltak.

  • Hazzaykám:
    Nem a „tudásanyag” a lényeg, hanem az érettségi ténye.

    Ez mindig is így volt.

    Amikor egy állást úgy hirdetnek meg hogy érettségi szükségeltetik hozzá, akkor nerm azt akarják hogy fejből tudja a páciens Ady Endre összes születési dátumát , hanem olyan embert akarnak a aki képes a tanulásra.

    Ráadásul, aki estin szerezte meg az érettségit, munka mellett , fokozottabban alkalmabb mint egy olyan valaki akinek 4 éven át más dolga sem volt mint tanulni.

    Következésképpen az esti gimnáziumi érettségi jóval többet ér -szerintem- mint a napközis.

  • Gézuka –Jut eszembe : Én nem olvasom a Népszavát és a Kuruczinfoot.De te lapozgatod mindkettőt -ezekből szeded nagy ötleteid.
    Eléggé kevert ,ellentétes információk kerülnek a birtokodba.
    Nagyüdvözleti Tisztelettel.

  • Ki tudja miért jutott eszembe?

    – Mi a különbség a pacsirta és a holló között?
    – Mind a kettő énekesmadár, csak a holló estin végzett! 🙂

  • Tott:
    Helyes !
    A Népszava nem is neked való.
    Még megzavarná borsónyi kis eszedet.
    A Kurucinfót pedig muszály olvasni annak, aki ismerni akarja jövőbél potenciális gyilkosait.
    Csak a hülye gondolhatja azt, hogy legyőzhető az olyan ellenség, akit nemismerünk.

  • Lelszi:
    Nem tudjuk mi jutott eszedbe de biztosan valami érdektelen dolog lehet csak.

    DE MONDD ..MONDD BARÁTOM KÜLÖNBEN LEDÖFLEK !!!

    /Részlet P. Howard 14 karátos autó c. örökművéből , amikor is Troppauer Hümér, a hatamas izomzatú költő félénken felajánlott Gorcsevnek hogy elöadná egy kisebb, hatezer soros balladáját.Cime :”Mikor kivonult a század, a Szaharába, csuklógyakorlatra..” Gorcsev ezekkel a fennti szavakkal bíztatta barátját a szavalásra , miközben a század többi légionáriusa döbbent csöndben rémülten hallgatott. /

  • Geyza
    2016 március 29
    6:55 de.

    A mezőgazdaság európai színvonalú volt a Kádár-korban, de mi a helyzet az iparral meg a modern tudományokkal? Béres József nem a szakma ellenében alkotta meg az étrend kiegészítőjét?

    Nekem nem az esti iskolával van bajom, hanem mikor valaki CSAK szamárlétrának használja a tanulást. A demokráciában szerintem nagyobb respektje van az önművelésnek, az önképzésnek csak úgy a tanulás kedvéért.

  • Március 30.

    „Több száz tanár nem tartott órát szerda reggel Magyarországon, hogy így tiltakozzon a hivatalos oktatáspolitika ellen. A tanárok követelik a szabad tankönyvválasztást, több oktatási célú forrást, valamint hogy kevesebb bürokratikus teher háruljon rájuk, és kevesebb időt kelljen a tanulóknak az iskolában tölteniük – írta szerdán a New York Times.”

  • Gézuka Kedves !
    Nem az én kis borsónyimat zavarta meg , hanem a Tied dinnye nagyságút ,és a sava -borsa onnan árad belőled.Az infó meg elég nagyon ocsmányul ír dolgokat -nem nyerte el a tetszésemet.Kész.
    Üdvözöllek ,mint Mindig.

  • Mijafrász van Totkám valamivel nagyon a pici lelkedbe tiportam?
    Hidd el nem volt szándékomban.
    Én csak a TE szellemi épülésedet szolgálom, mégha berzenkedsz is ellene.
    Makrancos kicsi kis Totka.

  • „A Neue Zürcher Zeitung című svájci lap online kiadásában a lap budapesti tudósítója … Meret Baumann szerint az Orbán (Viktor miniszterelnök) környezetéhez tartozó emberek meggazdagodásának ügye miatt a párt veszített népszerűségéből, egyúttal feltűnőnek nevezte az oktatási rendszer miatti tüntetések során kialakult széleskörű egyetértést.

    A tudósító úgy véli, hogy a tiltakozás sokkal inkább az Orbán-rendszer ellen zajlik, vagyis a „kevesek kezében összpontosuló hatalom, a konfrontatív külpolitika, a klientúragazdaság és az illiberális demokrácia” létrejötte miatt tüntetnek.”

  • Gézuka !
    Aranyos vagy!
    Üdvözöllek …….!

  • Olvasgatom a Tanítanék! Március 30. facebook-oldalát. Én sajnos iskola közelében nem voltam, és otthon sem voltam, de majd legközelebb kiteszek egy kockás inget az ablakba!

    Gyakori, ötletes tiltakozási mód: a járda kockáinak kiszínezése, ezzel a fideszt ismerve a rongálás vádját kockáztatják a tiltakozók. 🙂 Egy helyen pepita kávét kínálnak, ára egy négyzet besatírozása a plakáton. Az élőlánc nagyon látványos és megható, persze csak ott kivitelezhető, ahol összegyűlnek pár százan, pl. nagyvárosokban, ahol nem félnek az emberek. Rengeteg a vidéki kisiskola, ahol három-négy dolgozó mer csak kiállni a suli elé, de így is a tantestület egyharmadát képviselik. 🙂 Szerencsére nem számolnak be olyanról, hogy piszkolnák őket a bent maradó kollegák. Egy-két vidéki általános iskolában a diákokkal együtt szedtek szemetet az intézmény tanárai, ezzel kívánták támogatni a mozgalmat.

    Ahol kudarc volt a Tanítanék! felhívása, az jellemzően a fidesz-fészek településeken, vagy ahol a diri igazi fidesz nyalonc. Pl. a miskolci Herman Ottó Gimnázium dirije az iskola honlapján fejezte ki elhatárolódását, még a gimi facebook-ján is csak a Tanítanék! felhívása szerepelhet, Pilz Olivérék parktakarítása nem.

    http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/elolanc-faultetes-kozos-kep-nemzeti-muzeum-lepcsojen-igy-telt-pedagogusok-egyoras-tiltakozasa/

  • A Tanítanék! Március 30. kiskátéja.

    Ebben a tanárlázadók leírják, hogy az Orbán-hatalmat legitimnek fogadják el, gondolom azért, mert ha nem is nagy, de jelentős a társadalmi támogatottsága.

    http://tanitanek.com/News/Info/TemaElemek/3b896c05-6408-45cc-b540-b73317f3c509/e85dda08-bdc9-4ba1-8fa7-4cf7a8a94d87