Orbán az európai politikai unió ellen

2016 március 20 10:12 de.61 hozzászólás

Miközben minden korábbinál mocskosabban beszélt a magyar miniszterelnök politikai ellenfeleiről, Magyarország legfőbb szövetségeseiről és a szír polgárháború menekültjeiről, nem kerülheti el figyelmünket a tény: 2016. március 15-én Orbán Viktor valójában az Európai Unió ellen beszélt. Egészen pontosan egy új, ma még nem létező, éppen csak formálódó új Európai Uniót próbált szétverni, amikor az Európai Egyesült Államok ellen beszélt.

Az Együtt régóta mondja, hogy akár a menedékkérők elleni lázító népszavazás, akár a kvóta-ellenes, minden elemi szolidaritást nélkülöző orbáni politika, mind-mind arról szól, hogy a közeljövőben egyszer lehessen szavazni Orbán szándéka szerint hazánk és az Európai Unió viszonyáról. Ha nem egy erre rendeltnek hazudott, alkotmányellenesen áterőltetett népszavazáson teszi ezt, akkor majd a 2018-as általános parlamenti választás tétjévé teszi. De előbb vagy utóbb választói felhatalmazást akar szerezni unió-ellenes politikájához.

Orbán Viktor

Orbán Viktor

Az EU válsága

A mai Európai Unió nem a létező világok legjobbika. A közösség képtelen fenntartható növekedéssel túllépni az elmúlt évtized gazdasági válságán. Közben a menedékkérők okozta válsághelyzet hatékony kezelésére az első meglepetés év után 12 hónappal ismét felkészületlennek tűnik. A nemzetállami önállóságok maradéka, a helyi politikai elitek legitimitás-őrző és -erősítő szándéka, valamint a brüsszeli adminisztráció antipolitikus élethazugsága mind-mind azt a képet erősítik, hogy ez a közösség így nem fog fennmaradni. Ezt látja és gondolja ma még az uniópárti európai-polgár is sajnos, nem beszélve az EU-szkeptikusokról és a függetlenedni vágyókról.

Az EU példátlanul erős gazdasági és politikai közösség lehetne. Ennek gyengítésében éppen ezért aktív a multilaterális eszközöket a kétoldalú politikával jól vegyítő Vlagyimir Putyin, aki egyik kezével betolja a menedékkérőket Európába, közben pedig másik kezével ügynökei és információs háborúja révén szítja a nacionalista, nemzetállami bezárkózást a kontinens különböző országaiban. E háború Németországban már teljesen nyilvánvaló, és Magyarországon is annak kellene lennie, ha a megvásárolt pártok, a gázzal és paksi atommal lefizetett oligarchák, valamint a lábhoz tett fegyverrel félrenéző magyar titkosszolgálatok nem szolgáltatnák ki hazánkat Orbán Viktorral (vélt) érdekegységben az orosz hibrid-háborúnak.

Ennek ellenére már megkezdődött az új Európai Unió jövőjének története. Az alapító tagállamok rendszeresen egyeztetnek. Nagy tekintélyű EP-képviselők tanulmányt publikálnak a Lisszaboni Szerződés kereteinek jobb kihasználásának lehetőségeiről, a nemzetállamok feletti politikai unió már most is használható jogi kereteinek erőteljesebb alkalmazásáról.

Az biztos, hogy teljes szétesés, tagállamok kizárása nem lesz. Látható, hogy sem a magyar, sem pedig a lengyel válságot nem tudja ma kezelni az EU, mert nem készült fel arra, hogy akár érdemi szankciókkal is kell rendelkezni a esetleges lator-államainak megfegyelmezésére. Magyarországot, ha tagjelölt ország volna, ma nem vennék fel az EU-ba a magyar jogállam és sajtószabadság állapota, a korrupcióellenes harc hiánya és a fékek és egyensúlyok szétvertsége miatt. Néhány hónap, és Lengyelországban is ez lesz a helyzet. Az eszköztelen EU még a politikai nyomásgyakorlással sem élt, és most sem él igazán – ennek következménye, hogy menekültügyben Angela Merkel úgy maradt mára szinte egyedül, hogy az elmúlt évtizedek után most kért először érdemi szolidaritást az uniós tagállamoktól, és találta magát szembe elutasítással.

Nem több sebesség, hanem politikai unió

A többsebességes EU már realitás. Nem ez lesz a változás, hiszen már ma is létezik sokféle tagsági szint: ki benne van Schengenben, ki nincs, ki Euróval fizet, ki nem, ki törekszín az eurózónába, ki nem, kinek vannak opt-outjai bizonyos kérdésekben, kiknek nincsen.

A mostani változás, ami mindannyiunkra vár, az Európai Egyesült Államok felé tett határozottabb lépés, egy új EU megteremtése. Ennek alapja a közös politikai kormányzás erősítése és ennek részeként a közös gazdasági, költségvetési és monetáris politika lehetőségeinek megerősítése.

Nincs értelme úgy létrehozni egy szorosabb, politikai uniót, ha a gazdasági kérdéseket nem rendezik a tagállamok. Hiszen önmagában nem Putyin mértéktelen finanszírozási képessége erősítette meg Európában a demagóg és establishment-ellenes pártokat, hanem a stagnáló, illetve romló középosztályi életszínvonal, a növekvő vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek, valamint az uniós fejlesztési források konvergencia-erősítő hatásának elmaradása.

A másként, de mégis elhibázott görög válságkezelés

Hiszen a görög válság is megmutatta, hogy a fiskális alkoholizmus sehova sem vezet. És csak a demagóg módon túlretorizált viták szóltak csak – nyilván rövidtávú pártpolitikai érdekből – a megszorítás-ellenességről és az úgynevezett megszorítás-pártiságról.

Egy lépés távolságról a valóság azonban más volt: voltak olyanok, akik fenntartottak volna működésképtelen és pazarló újraelosztási intézményeket forrás nélkül is; voltak olyanok, akik ezeket megszüntették volna, akár fájdalmak árán is, és inkább az oktatásba és a munkerőpiaci válság kezelésébe ruháztak volna be; és voltak olyanok is, akik csak saját országuk és bankjaik pénzügyi stabilitásának megőrzésére figyeltek, néhány rossz recept ismételt elővétele mellett. A már el is feledett görög-alku éppen azért vívta ki joggal az IMF haragját is, mert az EU magállamai, és főleg Németország nem voltak felkészülve politikailag a bukott hitelek jelentős részének leírására, és úgy vártak el közben részben jogos, részben értelmetlen, részben pedig jobb alternatívákat is kínáló megoldásokkal szemben ortodox intézkedéseket. Ebből lett, ami lett.

Németország hősies elvszerűséggel és gazdaságilag is racionálisan jár el a menekültválság 2016-os szakaszában is. Elfogadhatatlan, hogy nem talált sokak szolidaritására az Európai Tanács ülésein. De akár az eurózóna mai konstrukciója, akár teljesen önkényesen megállapított maastrichti kritériumok, akár pedig a német külső mérlegtöbblettel való túlzó és valójában uniós fenntarthatósági szempontból irracionális visszaélés oka a mai gazdasági helyben járásnak.

Már régóta azt diktálja a józan ész, hogy Németország rugalmasan elszakadjon túl ortodox politikájától az unió gazdasági ügyeiben, de közben a megalapozatlan és felelőtlen tax and spend se indulhasson újra az Unió perifériáján. A menekültválságot kezelő egyeztetett stratégia és hosszú távú megoldás megtalálása után a politikai unióként önmagát újradefiniáló EU-nak a gazdasági bajokra kell választ találnia, különben a választók többsége inkább fogja az önző (és már ismert) nemzetállami rövidtávú stratégiákat választani, megfelelően demagóg politikai tálalásban.

Az európai közép politikai érdeke

A politikai középen Európában minden látszat ellenére jobb- és baloldalról sok választó van. Ők ugyanakkor az első generáció a második világháború óta, amely nem reménykedik abban, hogy saját korosztályának még az életében jobb lesz a szülei korosztályának életminőségénél. És ez jó néhány évtizede példátlan. Erre kell választ adnia egy politikai uniónak.

Akarják-e egyáltalán a centrumországok egy ilyen EU-ban Magyarországot? Ma gyaníthatóan nem. Egy Oroszország által erősen befolyásolt, illiberális lator-állam, amelynek vezetése büszke regresszív és nacionalista zsákutcájára nem kell egy politikailag egységesebb EU-nak. És igazuk is van. Az elmúlt évtized fejlesztési forrásainak jelentős része rosszul lett felhasználva, hazai oligarchákat gazdagított, aki pedig különböző pártokat finanszíroztak ebből. A hátrányos helyzetű, alsóközéposztályi vagy még szegényebb társadalmi csoportok közben minden illúziójukat elveszítették, és szabadságjogaikkal élve elmenekültek az életszínvonal-mintának tekintett Nyugatra.

Ebből az ördögi körből nehéz lesz kitörni, így reális az a számítás, hogy az EU mai meghatározó tagállamai inkább a jelenlegi periféria-helyzetünk stabilizálásában érdekeltek, ami nagyobb szuverenitást enged Orbánnak és rezsimjének, és ez pedig elvezet egy hazánk számára történelmileg is kudarcot és összeomlást jelentő új status quo-hoz. Ma így reális esély – és Orbán ebben érdekelt – egy, az EU-ból nem kilépő, hanem éppen a politikai unió új minőségét megteremtő közösségből kimaradó, de tagságát megőrző Magyarország – az Orbán-rezsim új EU általi konszolidációja.

Az Együtt meggyőződése, hogy akár a kvótaellenesnek hazudott alkotmányellenes népszavazási ötlet, akár pedig maga a 2018-as parlamenti választás erről fog dönteni. Nem véletlen kezdte el az állami média és maga a miniszterelnök is az Unió aktív lejáratását.

Az EU-ellenes orbáni konszolidáció alternatívája

Pedig hazánk történelmi és taktikai érdeke világos: benne kell lennünk egy szorosabban együttműködő EU-ban. A magyar nemzeti érdek egy európai politikai unió, amelyben a közös politikák immár megakadályozzák a lator-államok kialakulását, és a szorosabb gazdasági kormányzás pedig fenntartható választ ad az európai periféria erősödő lemaradására.

Régóta azt gondolom, hogy sokkal kevésbé a magyar infrastruktúra-építő oligarchákat kell finanszíroznia az EU-nak, hanem inkább az oktatást és a középosztály képességeinek megerősítését. Egy jobb oktatási rendszer vezet el a munkaerőpiac akár már középtávú válságkezeléséhez, és ebben egyszerűen kevés volt itthon a politikai bátorság. Autópályát építeni pedig megéri majd egyeseknek hazai forrásból is. Más feladatok központosítására és egységesebb politikai irányítás alá vonására volna szükség. És egy ilyen programmal még talán arról is meggyőzhetőek az európai centrumállamok, hogy a világkereskedelmi egyezmények megerősítése és a piacgazdaság fenntartása mellett az egyenlőtlenségek csökkentésének is aktív részévé kell válnia ezen új EU politikai és gazdasági programjának.

Egy ilyen közösségben hazánknak is helye van. Szerintem és az Együtt szerint is valójában erről fog szólni az elkövetkező 2 év magyar politikai élete is.

Szigetvári Viktor

61 hozzászólás

  • Tisztelt Szerkesztőség!

    Meg kérem Önöket, hogy a továbbiakban ne küldjenek részemre tájékoztatót.

  • Innen nézve, igen beteg ez a felvázolt szisztéma.
    Sajnos, nem dolgozik.
    Hihetetlen naívság volt abovó feltételzni, hogy az EU, hasonlóan tud majd múködni a különböző nyelvű, kultúrájú nemzetekkel mint az Egyesült Államok.
    Hiszen, egészen más felépitésű az USA, mintaz EU!
    Ha ezt nem látják be a szereplök, akkor sehová sem vezet az egész. Pl. az ipar. Mind Európában, mind Észak Amerikában az ipar megszünt egyik nagy része, a ruhagyártás például. Ma már minden ország Kinából, Pakisztánból inportála ezeket, hiszen fele annyiba kerül, mint a házi gyártás. Ez csak egy példa a sok közül.
    A különböző kultúrák, történelmi múlt, stb. képtelen egybehangolódni egymással.
    Aztán vannak még fiskális, anyagi különbségek is. Mert nem lehet a németeket egy nívón emlegetni pl. a görögökkel.
    Bármit írnak igérnek, ez nem megy.
    A menekült kérdésben viszont a németek úgy csöppentek bele, hogy a kancellárjuk Merkel, először tárt karokkal fogadta őket. Most meg, isszák a levét.
    Az Eu -ban nincs egységes poltikai vezetőség, amit MEGVÁLASZTOTT a nép, hanem magukat jelőlték ki erre.
    Tehát, az egész NEM demokratikus intézmény, a mai mérce szerint!

  • Kettő dolog ugrott be nekem a cikk kapcsán:

    1,
    az Únió most kb. ott tart mint a szocialista országok az 1989-es összeomlásaik környékén, nevezetesen olyan ” projecteket” finanszíroznak makacsul, melyeknek semmi hasznuk.
    Horribilis pénz ment el Görögországra, Magyarországra stb.
    Ezek a balkáni és középkeleteurópai országok nem fizetnek be a közös alapba visznt nyelik a pénzt különösebb látható haszon nélkül.

    2,
    Nem ezeket az országokat fogják hosszab távon kirakni az Únióből, hanem a „magországok” fognak szép lassan visszahúzódni.
    Lassan eljutnak odáig hogy Németországnak, Franciaországnak (Angliának már most is) szépen elegük lesz az egészből.

    És akkor itt áll majd az egész szerencsétlen kongloremátum , „gazdaállatok” nélkül.

    Végülis miből áll nekik ismét létrehozni az Acél és szén szövetséget, csak mostmár nem az acél és szén kedvéért hanem a Hi-tech kedvéért.

    Mimeg majd lengethetjük az árvalányhajat az ISMÉT elrobogott vonat után…

  • „Orbán az európai politikai únió ellen”
    Ez nyilvánvaló, nem titok.

    Orbán Viktor az EU jelenlegi un. unionista politikai törekvéseivel ellenérdekelt. Orbán úgy véli, hogy a 2017-es nyugat-európai parlamenti választások utáni helyzet az ő politikai törekvéseit fogják tovább segiteni.

  • kisferi!

    Óh igen ellenérdekelt, mert egy Unióban nem maffiázhat olyan szabadon, mint azt egy „nemzetállamnak” nevezett maffiaállamban nap-mint nap szabadon megteheti.

    Például, épp tegnap hallottam egy hírben, hogy az Orbán-Mészáros birodalom, immár lassan egész Fejér-megyét bekebelezi…

  • A cikkben a szerző felvázolja az unió válságát… DE! Ezért Orbán, meg Putyin a felelős? Ha az uni(jó?), nem rabszolgákként tekintene a később csatlakozott országok polgáraira, teljesen más volna a helyzet… Az uni(jó?) a terjeszkedéssel csak a piac-szerzést / olcsó munkaerőt tartotta fontosnak a felzárkóztatás helyett… Aztán csodálkoznak, hogy sok az euroszkeptikus? Szigetvári (sok más politikussal együtt) biztosan nem a szkeptikusok táborába tartozik, de nem meggyőződésből! Neki biztosan nem az jutott / juttatott, mint amit a később csatlakoztatott országok lakosainak zöme kapta… Mert az uniós érdekek kiszolgálóit megvették maguknak, ezzel felemelték őket az ő szintjük közelébe…

  • Figyelő 10:40!

    Pedig a rendszerváltó értelmiség igenis egy majdani Európai Egyesült Államokban gondolkodott, mely álmot ez a mi diktátorunk úgy néz ki, hogy már végleg át is húzott.

    Ez a fajta nemzeti lét, mint fejlődési szakasz a XVIII.-XIX.század vége között, még pozitív, progresszív hatású tudott lenni, azonban már a XX.századtól kezdve – bizonyítottan – regresszív, kimondottan retrográd hatást fejt ki minden nép jövőjére és fejlődésére nézve.

    Ne feledjük, az Amerikai Egyesült Államok u g y a n a k k o r egy nagy méretű p o l g á r i . f o r r a d a l o m . során, illetve egy hosszantartó (polgárháborús) vajúdást megszenvedve érte el, amit elért, mely folyamatban a résztvevők épp azt a régi n e m z e t i . g ú n y á j u k a t . d o b t á k . l e . m a g u k r ó l, hogy egy új al és felépítményben megalkothassák – afféle nemzetek kohójaként – az alapjában befogadó ötvözetű polgári* Amerika, ezektől a sallangoktól már szabad és erős nemzetét, annak alkotmányát és államát…

    Az, hogy ez a rendszer meddig mondható progresszívnak, az persze a jövő titka.

    .

    .
    * Polgári – tehát nem hűbéri és nem feudális.

  • Nem véletlen Szigetváriék 1-2 %-os támogatottsága!

  • Épp Habsburg Ottó,
    majdnem-királyunk
    ismerte fel, hogy Európa
    népei csakis egy közös
    Európában képesek kibontakozni.

    Őfelsége (nyugodjék békében !)
    Naiv jóindulata, azonban épp ebben a
    >nemzetállam, kontra egysülésfából vaskarika<, hisz
    a nacionalizmus ma is
    minden fejlődés kerékkötője.

  • Führerünk, már eleve, az első hatalomba kerülésekor ’98-ban ellene volt az Európai Unióba való belépésünknek, csak akkor még nem volt sem elegendő parlamenti háttere a már eléggé előrehaladott tárgyalások megtorpedózásához, másrészt ennek a pillanatnyi machiavellista előnyeit nem láthatta, s így csak egyes kiszólásai árulták el alattomos szándékait. Így aztán „kénytelenségből” mégis bekerültünk, amit azonnal meg is bánt, és II.regnálása elején ennek rögtön hangot is adott. Azóta is csak fúrja és fúrja a fát mint az szúnak becézett nagyfejű kis pondró.
    A baksist persze elfogadja és nép felé mint a saját eredményét tálalja…

  • Lelszi:
    Így igaz !
    A magyar nép MÁR nem támogatja az EU.t
    Mert nem jött be a vattagyú pógárnak az, hogy két év alatt olyanná válunk mint mondjuk Ausztria.
    Továbbá működésbe lépett az „alattvalói” gondokozás-mód, vagyishogy valaki mongya mán meg mit-mit-mit-csinyájjunk.
    Mondok példát:
    Az emútt nyócév -összes hibájáva együtt- nem arról szólt hogy nem lehetett „dumálni és hőbörögni ” ha valami nem tetszett.
    Ezt a „kegyelmi időszakot” kellett volna a dolgozóknak kihasználni a saját VALÓDI érdekképviseleteik létrehozására.
    A meglévő szakszervezetek totálisan el voltak (és vannak) kurvulva , hála a kádári korszaknak. Semmit nem érnek.
    Egy vadkapitalista országban , vagyis nálunk, semmi másban nem bízhatott volna a dolgozói réteg mint az érdekképviseleti szervezeteiben. De azok elárulták, újat meg az ALATTVALÓI MENTALITÁS miatt képtelenek voltak létrehozni.
    A mobiltelefonok és INTERNET korában sem.

    Már 2010 előtt is azt csinált egy szar kisüzemtulajdonos a melósaival, amit csak akart.

    A SUZUKI gyárból Suziki-san KI-TIL-TOTT-A a szakszervezetet!!
    Próbálta volna ezt megcsinálni egy normális országban !
    Bottal üthette volna egyéves bevételét, akkora sztrájk lett volna belőle!
    Itt meg a melósok birka-módon, fejlehajtva mentek be a gyárkapun.
    Láttam a korabeli Híradókban !
    A szocikat meg nem érdekelték ezek a dolgok .
    Ezért is útálják őket.

  • kisferi
    2016 március 20
    2:52 du.

    Tévedsz, mert Orbán Viktor a FÖDERALISTA EU ellen van. Legalábbis addig, amíg Brüsszelből vezetik.

    Ha a Vatikánban lesz a központ, akkor úgy fogja lesni az onnan jövő parancsokat, mint majom a banánt. 🙂

  • Geyza
    2016 március 20
    11:30 de.

    Minden hibája ellenére az EU igenis jobb volt, mint a semmi. Még a hazai EU-szkeptikus pógárok is elismerik, hogy Orbán mogyoróit ügyesen szorongatja a Bundesmutti. Minden pénzt megért, ahogy Barroso mondta a kis diktátornak egy szerződéskötéskor, hogy aztán az legyen ám benne a magyarban is, amit angolul aláírok! 🙂

  • voronyezs

    2016 március 21
    5:33 de.

    Látom, változatlanul nem érti, a különbséget az Egyesült Amerika és az Egyesült Európa között!
    Sajnálatos.
    Mégegyszer nincs kedvem megmagyarázni.
    Ami meg Habsburg Ottot illeti, egy ideálista volt és változatlanul benne volt a Habsburg monarchia eszméje, más fogalomba ágyazva.

  • Hazai Lámpa:
    Ha Magyarország nem lesz többé EU tag , a jelenlegi formájában , azt én tragédiaként fogom megélni.

  • Geyza
    2016 március 21
    7:56 de.

    Az a baj, hogy már Gyurcsány alatt az emútnyóc évben megkezdődött a munkavállalók jogainak csorbítása.

    Horn Gyula volt az, aki a katolikus egyházat állami pénzből támogatta, miközben Kádár forgott a sírjában. Ma meg uniós pénzből tőkésítenek föl katolikus elitgimnáziumokat. Mai hír, hogy a Kiskunhalas központjában lévő Csipkeház Óvodát a katolikus egyház kezelésébe akarja adni a kormány. Pedig itt még arra sem hivatkozhatnak, hogy szegény cigánygyerekek járnak oda, szabolcsi zsákfaluban. Mert ez szokott lenni az indok, hogy az egyházak ezért veszik át az intézményeket.

    Már aki még Magyarországon bevett egyháznak nevezheti magát …

  • Geyza
    2016 március 21
    11:26 de.

    Ki fogja megállítani Orbánt? A dupla nulla Guy Verhofstadt vagy Hollande? Amíg a Néppárt vezetőjét Angelának hívják, addig az Unióban éhkoppon maradnak a fasiszták. Nagy baj, hogy Frau Merkel nyugdíj felé közelít, és nem látszik a méltó utóda.

  • Nem is akarják megállítani.

  • Geyza
    2016 március 21
    12:40 du.

    Mivel az EU-ban másként értelmezik a szólásszabadságot, mint teszem azt az Amerikai Népszaván, ezért Orbánnak joga van a katolikus Európával kampányolni.

    A gond csak ott van, hogy kérdezzen már rá végre valaki, hogy mégis Mr. Orbán, melyik részét akarja a középkori hűbéres Európának visszahozni, mert nagyon nem mindegy? Ha azt sírja vissza, hogy volt egy közös nyelv, egy közös szellem, ami hozzájárult az európai kultúra terjedéséhez -pl. Erasmus, Galilei, Luther Márton stb.-, akkor az körülbelül rendben van.

    De a középkori Európának nagyon sok vért, könnyet és szenvedést is hozott a kötelező katolicizmus, pl. elmaradott gazdaságot, éhínséget, frusztrált, lelki beteg emberek tömegét stb. Ezt sírja vissza Orbán? Az interneten van egy kevéssé osztott hír, hogy egy debreceni egyházi iskolában két diák lett öngyilkos az utóbbi időben. A pannonhalmi molesztálási ügy részleteiről még semmit nem tud a közvélemény.

    Ezt a világot normális ember nem akarhatja vissza, mikor az ország rab volt, koldus volt, katolikus volt, hogy klasszikust idézzek. Erre nem is kért, nem is kapott felhatalmazást a Kárpátok Géniusza, csak úgy mellékesen jegyzem meg. Ma is panaszkodott az építész az egyenes Beszédben, hogy óriási lelkesedéssel láttak munkához a Vár projektben a kollegákkal, aztán jött a hidegzuhany, hogy még a zöldbársony klozetajtót is visszaépítik Orbánék, még akkor is, ha már a maga korában is silány volt, felesleges volt. Mert csak, és mert a Magyar Királyság felbomlásakor is ott volt.

  • Figyel Ő, de szőke nő… (10:21)

    Ne hülyűjjék mán Ténsasszonn!
    Ott vagyon leírva a különbség általam.
    Tanújja mög!!!
    Kegyed annyira konzervatív, hogy az már primitívség…
    Kisztihand! ))) 😀 (((

  • Figyelő azt írja:

    „Az EUban nincs egységes veztőség, amit megválasztott a nép…” „Tehát az egész nem demokratikus intézmény…”

    1933-ban Németországban >a nép nagy többsége megválasztotta< Hitler Adolf kormányát, amely aztán pillanatokon belül számolta fel a polgári, majd a legelemibb emberi jogokat is… stb. Figyelő egyszerű eszével tehát, az említett kormány már
    egy "demokratikus intézmény".
    Gratula neki !!!!!

    .

  • Dongoló! 6,28

    Hát nem érdekes ? Figyelő mint egy uhu bagoly köhécseli föl Orbán köpeteit… Tudniillik, ez a maszlag is a Führer(ünk) egyik kedvenc vesszőparipája.

  • Figyelő!

    Magácska pedig éppen azt nem érti meg, hogy én lényegében ugyanazt írtam le, amit kiskegyed, csak kissé alaposabban kifejtve.
    Azt hittem végre örülni fog, hogy legalább egyszer egyetértünk. 🙁

  • Sok ballibsi komment…

  • bavivivivi:
    Nem tetszik?
    Akkó neolvasd.

  • Áááá, egy hibbant jobbant !!

  • DonGolo

    2016 március 22
    6:28 de.
    Hülyeségeket ír! Mi köze Hitler megvállasztásnak az EU-hoz?
    Én már régóta olyan országban élek, ahol demokratikusan megválasszák a kormányt. Hány éve volt Hitler választása? És? Akkor nem szabad más országban, más helyen választani. Egészen buta állitás.
    Akár tetszik, akár nem az EU vezetőségét nem vállasztotta meg senki, magukat jelőlték annak. Nem én találtam ki!
    Kissé kéne azért néha, gondolkodni is, nem csak vakdalkozni,!

  • málnaszőr

    2016 március 22
    6:33 de.
    Nem hallottam Orbánt, nem is érdekel.
    Magamtól is van véleményem, bagoly az akinek nagy pofája van, csak kevés esze!

  • Angela Merkel báránykái már megint robbantottak.
    „Köszönjük” a sok jogvédő, liberális kozmopolitának, hogy megint a becsületesen dolgozó, ártatlan áldozatok száma növekedett.

  • Sajnos nincs még link erről a témáról KMH-ben, ezért hozom ebbe a topikba ezta a
    hírt.http://index.hu/kulfold/2016/03/22/brusszel_robbantasok_percrol_percre/

  • Csárli
    Megint rohadt jobber propagandát folytatsz.
    Eddig az derült ki hogy a legtöbb öngyilkos merénylő , aki Párizsban felrobbantotta magát , ott is született.
    A mostanban meghalt a Metrón pár ott utazó menekült is , amint hallani a hírekből.
    A főkivitelező, akit a minap fogtak el Belgiumban szintén NEM migráns volt.
    Szóval pajtás elmész te a jó francba ezzel a szemét dumáddal.
    Nektek nem az áldozatok halála a fontos, hanem hogy a talpig becsületes Angela Merkelt gyalázhassátok.
    Aljas emberek vagytok.

  • Figyelő
    2016 március 22
    1:46 du.

    Szerintem így azért ez nem igaz, hogy „az EU vezetőségét nem vállasztotta meg senki,”. Az EU-parlamentben meg a Miniszter Tanácsban is demokratikusan megválasztott politikusok ülnek. Más kérdés, hogy mennyire képviselik az országukat, de azért nem olyanok, mint a Varsói Szerződés volt vagy a KGST. Oda kötelező volt belépni az országnak, ha akarta, ha nem.

  • hazai lámpa.
    Félreértettél, de mindegy. NEm az országok vállasztottairól beszéltem, hanem az aki a vezetőségben űl az EU-ban. Azt nem választotta meg senki.

  • Elsősorban Orbán törvénytelen, őrült keresztény-nemzeti fasiszta rendszerét kell megdönteni ha az ország újra demokráciát akar. Meg kell értsék a tüntetőknek, hogy ide nem reformok kellenek hanem meg kell dönteniük magát a velejéig romlott, aljas, törvénytelen, hazugságokra épülő rendszert. Jelenleg Orbán szemétdombján kapirgálnak. A népnek nem csak joga, de kötelessége mielőbb visszaterelni az országot a demokrácia világába.

  • A népnek volt alkalma levállasztani. Utolsó alkalommal többséggel jött be.Nekem senki se jöjjön azzal, hogy csalással!
    Ismert kifogás.

  • Figyelő
    2016 március 22
    6:33 du.

    Az EU fontos intézményei és szervei között található az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa, az Európai Tanács, az Európai Bíróság és az Európai Központi Bank, Európai Parlament. Ezekből legalább háromba az emberek szavazzák be választásokon a saját honfitársaikat.

  • Gabor
    2016 március 22
    7:09 du.

    „A népnek nem csak joga, de kötelessége mielőbb visszaterelni az országot a demokrácia világába.”
    Úgy elég nehéz lesz, hogy ma a világban a demokrácia ügye rosszul áll. A magyarok is zsenik bizonyos területen, de nem istenek. Ráolvasással nem lehet az illiberális demokráciáknak útját állni. Nem is beszélve a diktatúrákról, amik minden kontinensen találhatók Európát és Észak-Amerikát, Ausztráliát kivéve.

  • Figyelő:
    Legutóbb a magyar , választásra jogosultak 27 %-ával szerzett a FIDESZ Parlamenti kétharmadot.
    Megismétlem : PARLAMENTI !!
    Mégegyszer: NEM többségi kétharmadot a választók körében, hanem Parlamentit csak.
    Mi ez ha nem választási csalás ?
    Alátámasztva az általuk kidolgozott törvényi kerettel ?
    De mostmár kezdenek kiderülni a valós választási csalásaik is.

  • Géyza, itt is parlamenti a választás.
    Tehát az a párt jön be elsőnek, aminek a legtöbb képviselője kapja a mandátumot.
    Máskor, jobban válógassátok meg a képviselőtöket.

  • Ameddig ilyen az europai parlament elnoke, addig nem lesz valtozas:

    http://www.atv.hu/belfold/20160323-aljas-abszurd-ravasz-schulz-kemenyen-kiosztotta-orbant

    Orban helyett en ezt valaszolnam:

    1. Befogadunk 1290 menekultet. A kriteriumok a kovetkezok

    1. Minden menekult egyetemetvegzett kell legyen.
    2. Pontozasi rendszerben (ugyanugy mint Kanadaban) kivalogatjuk a legjobbakat. Jelenleg szuksegunk van, orvosra, noverre, informatikusokra,mernokore es egyebb hianyszakmakban
    3. A kerelmezo 30-40 ev kozott, minimum 10 eves szakmai gyakorlattal
    4. Csaladegyesites totalisan kizarva. A menekultkeroket idonkent ellenorizzuk hogy megy az integracio a magyar tarsadalomba. Ha nem mukodik akkor viszlat.
    5. 10 ezer dollar felmutatasa hogy ne egybol segelyel kezdje a Magyarorszagi tartozkodasat. (Kanadaba 20 eve ennyit kertek tolunk).
    Ezekkel a feltetelekkel erdemes lenne menekulteket fogadni Magyarorszagra.Es akkor tenyleg felesleges a nepszavazas.
    Kidobott penz.

  • Katona Zsombor

    Geyza
    2016 március 22
    2:10 du.

    Csárli
    Megint rohadt jobber propagandát folytatsz.
    Eddig az derült ki hogy a legtöbb öngyilkos merénylő , aki Párizsban felrobbantotta magát , ott is született.

    ,ott is született hithű muzulmánként egy számára idegen, a befogadó gazdanép hozzáintegrálódni képtelen párhuzamos társadalmában! Ezt ügyesen kifelejtetted!

  • Zsombor:
    Sajnálom ha nem vagy képes követni a vitát az elejétől.
    Terelni meg TE nem fogsz engem.
    Ahhoz kevés vagy.

  • Katona Zsombor

    Geyza, szó szerinti idézet tőled:
    „Eddig az derült ki hogy a legtöbb öngyilkos merénylő , aki Párizsban felrobbantotta magát , ott is született”.

    Szerinted ez elnézhető, enyhítő körülmény? Nem inkább azt jelenti hogy, a második, harmadik generáció sem tud vagy leginkább nem is akar integrálódni, sőt inkább ő akarja erőszakosan integrálni az őslakókat? Ez sokkal-sokkal aggasztóbb, mint ha frissen érkezett migráns terrorizálna, mert azokat a várható fejleményeket vetíti előre hogy, a második, harmadik generációs muszlim már olyan nyelv-, hely-, és szokásismeretekkel rendelkezik, amik hatalmas előnyöket jelentenek számára a terrorakciók végrehajtásához! Na ebből magyarázkodj ki nácizás és rasszistázás nélkül, de jobb ha inkább terelsz átlátszóan, ahogy szoktad!

  • Zsombor nem tudsz nékülem élni?
    Azt mondtam igen.És ?
    Tán nincs igazam?

    Azthittem felszívódtál már innen tavaly előtt.
    De sajnos igaza van Murphynak:
    ” Ha rossz volt , visszatér. „

  • Azért eléggé undorító hogy az ilyen Zsombor-félék meg mások is úgy váltogatják a nickjüket mint más a zokniját.
    És közben azt képzelik nem ismerem fel őket.
    Annál sokkal régebbi motoros vok.

  • Hazai lámpa! Kihagytad az európai parlamentet, amelynek tagjait közvetlenül az adott ország népe választja (lakosságszám alapján Magyarországnak 12 képviselője van). Az EU kvázi „kormánya” pedig az országokban MEGVÁLASZTOTT miniszterelnökökből áll. (Figyelővel nem állok szóba: olyan gusztustalanul írt a metrócikk alá. Hogy majd a belgák megveszik a metrókocsikat, az övékét úgyis felrobbantották.)
    Geyza! Minden szervezet annyit ér, amennyit a tagsága. A sok hülyét régóta etetik azzal, hogy a szakszervezet semmit sem ér – hát még a jogaikkal sem élnek. A szakszervezetek egyébként éppenhogy nem forradalmak kirobbantására valók – hanem elkerülésükre. Ahogy a többpártrendszer se hőzöngésre való, hanem kompromisszumkényszerre – hogy elkerülhetők legyenek a társadalmi robbanások, amik éppen a szegényebbeknek okoznak óriási károkat. Persze van helyzet, amikor nem elkerülhető – pl. a többségi (bolsevista) párt egyeduralmát megtörni. Magyarország közeledik ehhez a helyzethez.

  • akarki

    Ha Orbán bevállalná az általad javasoltakat, az EU az egészből csak ennyit értene: ” Befogadunk 1290 menekultet.”Ennek alapján a következőket már mint mondták automatikusan küldenék Schulzék az érthetetlen szisztémájuk alapján.
    A többi kitétel csak Kanadánál és Angliánál elfogadható, ha mi mondanánk az már szegregáció, rasszizmus, empátia hiány lenne.
    Máskülönben én azt mondtam, idehozhatnák az 1290 akárkit, gyorsított eljárással útlevelet adnék nekik, megígérném a havi 80 € ellátást a beilleszkedésük és munkába állásuk idejére. Mire lakást akarnának adni nekik, már mind hivatalosan tartózkodna valamelyik liberális demokrata államban!

  • Lelszi nem is értem hogy te miértnem aspirálsz Kormányzónak.
    Jobbá szebbé tennéd mindannyiunk életét.
    Lábaid előtt heverne a Haza.

  • Sajnos angol nyelven van ez a kritika Orbánról. Érdemes elolvasni és leforditani!

    https://mail.google.com/mail/#inbox/153b5b256205f9b1

  • Ha valaki nem tudja megtalálni ez a címe a cikknek:

    EUROPE HAS A NEW LEADER

  • Figyelő:
    Erről a titulusról egy régi angol király neve jut eszembe :
    „Földnélküli János”
    Ugyan kérem..Orb. és Európa vezetője..cöcö

  • Katona Zsombor

    Geyza
    2016 március 24
    8:36 du.
    „Azért eléggé undorító hogy az ilyen Zsombor-félék meg mások is úgy váltogatják a nickjüket mint más a zokniját.
    És közben azt képzelik nem ismerem fel őket.
    Annál sokkal régebbi motoros vok”.

    Tisztelt, Geyza engem meg az undorít hogy, benned világosan fel lehet fedezni egy a Demokratikus Koalíciónál Tótfalvi vagy Tótfalusi nevű Gyúrcsány és migráns simogató kommunikációs szakértőt, aki ott majdhogynem udvarias, ám szintén kioktató stílusban védi védhetetlen pártjának demokratikus hazaárulásait! Úgyhogy 50-50!

  • Az un. magországokat kizárólag(!) gazdasági érdekek vezették anno a „big bang”-es bővitésre.
    Magyarország addig lesz az EU tagja, amig arra gazdasági érdek mutatkozik.
    Lehet Mo-on, Lengyelországban, stb. fasizmus, nácizmus, kommunizmus, szocializmus, liberalizmus, liberalfasizmus, illiberalizmus, stb. addig marad az EU tagja, amig a tagsághoz gazdasági-, geopolitikai-érdekek fűződnek. Erre hosszú időn át lehet számitani és ezt tudja Orbán is, minden kritika ellenére – szerintem.

    (Motto:
    1) „…Angliának csak érdekei vannak, nem barátai…)
    2) Az Usa egyik legfőbb közel-keleti szövetségese Saudi Arabia, pedig az ugyancsak egy penetráns állam. Mégis elnyomja a demokratikus, ultraliberális, stb. jenkik orrában az olaj szaga a naponta lefejezett oszló emberi tetemek bűzét.
    Vagyis: Csakis az érdekek mindenek előtt minden korban és mindenhol.

  • Kisferi:
    Egyre kevésbé érdekli az USA-t a közelkeleti olaj.
    Csak úgy mondom.

  • Zsombor:
    Mióta szokás az MSZP-ben vállig érő ösz hajat viselni és chopperen közlekedni bőrszerkóban és wermacht bukóban ?

  • Zsombor:
    Annak azé örülök hogy a „fifty-fifty” beszólásodból következően elismerted , régebben más nevek alatt osztottad itt az okosságot.
    Tudod szépöcsém az ember biztos sohasem lehet ilyen kérdésekben, hacsak nem ismeri az IP-címeket. De az adatbázis csak az oldal tulajának áll rendelkezésére.
    Nekem, egyszerű halandónak nem marad más mint az évtizedes tapasztalatom és a stílus-elemzési készségem.
    Végülis…az sem rossz módszer , mert vannak magukat kuvvára okosnak képzelő egyedek akik más és más nickekkel különböző Netkávézókból nyomulnak.
    De persze előbb utóbb lebuknak.A stílus maga az ember.
    Neked például alattomos szar stílusod van.
    Sajnálom nem mondhatok mást.

  • Katona Zsombor

    Geyza
    2016 március 28
    1:35 du.

    Hálásan köszönöm Geyzám az általad okozott derűs perceket, mert a tiedhez képest csökött agyammal nem gondoltam volna hogy, egy ilyen nagytudású, nagy tapasztalatu, még a stílus elemzésben is professzionális tudású, visszafogottan szerény nyulat ilyen egyszerű, primitív módszerrel ilyen egyszerűen ki lehet ugrasztani a bokorból! Te egy igazi, jóságos haver vagy, még egyszer hálás köszönet! Jó az az 50-50, mert bebizonyítottad hogy, te sem az vagy mint aminek szeretnéd láttatni magad!

  • Zsomborkám.
    Ez gyenge duma volt.És gyermekded is.
    Itt mindenki tudja rólam hogy baloldali elkötelezettségű vagyok, tudják hogy régebben nagyra tartottam Gyurcsányferit.
    Szívesen be is léptem volna DK-ba , szerencsére nem léptem be mert -mint tudjuk- 2014 után a Feri mintha mást tenne mint amit 2010-ben meghirdetett.

    Szaal öreg ez sem jött be neked.

    Várom a következő mézesmázos szavakba burkolt szemétkedésedet.

  • Mészáros Tamás

    Zsombika és Gézuka!
    Most már rohadtul unalmas ez a napok óta hisztis homoszekszbombákra jellemző civakodásotok, mikor akartok végre kéz a kézben romantikusan elvonulni a szivárványos naplementébe? Miért kellett ezt a jónak induló, színvonalas diszkurzust a ti gyerekes személyeskedéseitekkel megakasztani?

  • Tamás úr:
    Kérdezd meg Zsombikát.
    Egy szép napon közölte velem hogy izé..mit is..már elfelejtettem.