Kertész Imre emlékére

2016 március 31 10:31 de.151 hozzászólás

Meghalt Kertész Imre – Magyarország első Nobel díjas írója – 87. életévében. A Budapesten született író gyerekként élte át a Holokauszt borzalmait. 1944-ben – több százezer magyar  zsidóval együtt – Auschwitz-be deportálták, végül pedig a Buchenwaldi haláltáborba került. Miután 1948-ban Magyarországon érettségizett, két lapnál dolgozott, nevezetesen a Világosságnál és az Esti Budapestnél. Az alapanyag, amiből végül megszületett Sorstalanság című remekműve évtizedek alatt állt össze. Ez a folyamat lényegében 1955-től egészen 1973-ig tartott, végül pedig 1975-ben került publikálásra az önéletrajzi ihletésű kötet. A történet Köves Gyuri életét mutatja be a Holokauszt idején. Kertész Imre is pont 15 éves volt amikor 1944-ben deportálték Budapestről.

2005-ben Koltai Lajos filmet rendezett a Sorstalanság c. regény alapján és ez volt akkor a magyar filmgyártás legdrágább produkciója. Bár a film helyenként didaktikus, minden évben bemutatom kanadai diákjaimnak, amikor éppen a II. Világháborúhoz, illetve a Vészkorszakhoz érkezünk. A narratíva az európai zsidóség összetettségét mutatja be, úgy ahogyan azt ritkán látható filmekben. Továbbá a regény gondolataira építve, bemutatja azt is, hogy miképpen alakulhatott ki egy sorsközösség, illetve egy identitás olyan asszimilált emberek számára, akiknek a zsidó örökség, származás, vagy az izraelita vallás addig keveset, esetleg semmit nem jelentett.

Kertész Imre alapvetően kerülte a nemzetiségi és egyéb cimkéket, ebből korábban felháborodás alakult ki egyes jobboldali körökben Magyarországon. Érdekesség, hogy ezek azok a körök, amelyek az utóbbi években hírtelen piedesztálre emelték a Nobel díjas írót, miközben a 2002-es Nobel díj átadása idején egyáltalán nem ünnepeltek.

„Ne címkézzen engem Magyarországhoz. Elég az, hogy a honfitársai engem zsidóvá tettek. Faji vagy nemzeti hovatartozás rám nem érvényes”–nyilatkozta Kertész Imre 2009-ben. Ez a mondat önmagában összefoglalja azt a belső, identitásbeli harcot, amely annyira lenyűgözővé teszi a Sorstalanságot és annak főszereplőjét.

Kertész Imre

Kertész Imre

151 hozzászólás

  • A városi könyvtárban soha nincsenek a polcon Sorstalanság kötetek, mert mindig mindegyik kölcsönben van. Igaz, ez azért is lehet, mert kötelező olvasmány idehaza.

  • Nagyon jó író volt! Nekem legjobban a ” A végső kocsma” című könyve tetszett. Olyan volt mint egy álom.
    A Sorstalanság is megvan, az is tetszett, azért mert nem mint egy szenvedő alany írt a haláltáborról, hanem mint egy megfigyelő!

  • Nagy kár, hogy ő is elment erről a földi életről. Sokan mai napig úgy vélekednek, hogy a Nobel dija amit neki ítéltek annó, nem volt egészen rendben. Teljesen felesleges ezen vitát indítani, mert sajnos mindig is voltak és lesznek irígy emberek. Kertész Ákos még szerencsére életben van és ugyan miért is jött el Magyarországról? Mert hiába írta meg Kertész a holokauszt borzalmait és hiába készült film is a könyv alapján, mégis sok írígye volt akik még arra is fajultak, hogy inzultálják a nyílt utcán.
    Figyelő. Olvassa el Gárdos Péter Hajnali lázát is, mert az is egy nagy könyv. Film is készült belőle maga az író rendezte. Nem kapott ugyan Oscart de már rangos nemzetközi díjat kapott.

  • Kedves Avi, igyekezem tanácsát megfogadni és elolvasni a javasolt könyvet.
    Viszont, egy pillanatra ,álljon meg a menet! Kertész Imre ha írt is a viselt szenvedéseiről, soha nem írt olyasmit Magyarországról, mint Kertész Ákos! Ne keverjük össze kettőjüket!

  • Figyelő!

    Igazad van! Holokauszt túlélő volt,sok maradandó és igaz,értékes művet alkotott,időnként ő is élt (de igaz és építő!!)kritikával,de soha nem árulta el a hazáját, nem ócsárolta annak népét, meg külföldi újságírók provokatív…. kérdésére sem mondta, hogy itthon diktatúra lenne, nem uszított hazug állításokkal!!!! (mint mások….) Sok elismerést, díjat kapott(a legmagasabb elismerést is), amit meg is érdemelt, betegen itthon halt meg és minden politikai párt részvétét fejezete ki a családnak! Mindenki tisztelte, nyugodjon békében, megérdemli!!!!

  • Avi Ben Giora!

    Ebben a cikkben semmi keresnivalója nincs Kertész Ákosnak…..
    vegyék már észre!(csak névrokonok…)
    Minden tekintetben más értékrendet képviselnek…észre kéne venni!

  • Marcsi:
    Már megint okoskodsz.
    Mintha nem TE hörögted volna itt el annak idején, amikor Ákosbácsi Mr. Kertész megírta a valóságot a magyarikról , hogy -idézlek-
    „…ja és el kell venni tőle a Nóbeldijjat is mert nem érdemli meg..stb..stb..”

    Ezt a hülyeséget azért fröcsögte Agyatlanka, mert a Kurucinfón megjelent a témában egy eléggé otromba álhír.
    És kissé összetévesztette a neveket, ugyanis súlyos szövegértési zavarai vannak, mint azt Dr Ille, a kiváló táv-elmekórtanász, kedves kollegám e tudományágban, megállapította.

    Szaal most ne kend másokra a végtelen sötétségedet és ismerethiányodat Maris.

  • Marcsi,
    te mit vesztettél el itt,hogy a rohadás idesodort megint erre a tisztességes emberekről szóló oldalra?Ki a franc hív ide egy csökött agyú,kivénhedt náci ribit? Lassan odajutunk hogy tánc és illemtan órákat fogsz tanítani.Kár,hogy annyi illem és önelítélés nincs benned,hogy ne írd le nevedet ugyan arra az oldalra,ahol Kertész Ákos és Kertész Imre neve is meg van említve.Te csibém,nem a saját, hanem egész Magyarország szégyene vagy.Te nem vagy „genetikusan alattvaló”,amint azt Kertész Ákos írta.Te,mint ahogyan én javítottam Kertész Ákost”ALÁVALÓ”vagy,önerőből!

  • Aldott legyen az emleke!

  • Bizonyos, hogy a két úrhölgy, aki itt Kertész Imréről mérhetetlen ostobaságokat fecseg, soha semmit, de legalábbis nagyon-nagyon keveset olvasott az írótól.

    Idézek a sok közül csupán egyetlen, vékonyka könyvéből:
    Nagyon „lágy” megállapítások idézek, más könyveiben ennél sokkal egyenesebben és keményebben fejti ki a véleményét. A tragédia az, hogy igaza van.

    2001. március 26.
    „Emlékszem, négy éve, amikor megjelent a Valaki más, mennyi szemrehányást kaptam az országról festett, úgymond „sötét” kép miatt; s ma a harmadik legnagyobb politikai pártként szerepel a csürhe, amely a derék magyaroknak a horda-létet, a cigányok kiirtását és a zsidók kirablását ígéri – vezetőinek személyisége a biztos garancia rá, hogy ígéretüket betartják.”

    2001. április 1.
    „Másrészt, figyelembe véve tíz év fejleményeit, amióta Magyarország szabad és úgymond demokratikus állam, s amely tíz év során nemcsak hogy még inkább bezártak a „zsidóság” ketrecébe, de még az is nyilvánvaló lett, hogy tapasztalataimra, írói termékeimre a „nemzet” nem tart igényt: e fejlemények fényében tehát semmiféle nemzeti szolidaritást nem tudok kialakítani magamban az úgynevezett „magyarsággal”, azaz nincs magyar identitásom, nem érzek s nem gondolkodom együtt a kétségbeesett magyar ideológiával. S ez azért szomorú, mert az antiszemita prekoncepciót igazolja végül, azt, hogy az úgynevezett zsidót nem érdekli az úgynevezett magyar. Minden hazugság és csalás ebben a szemantikai mezőben, egyetlen szónak, egyetlen fogalomnak sincs reális, világosan artikulálható értelme. Ezen a terepen egyáltalán nem létezik értelem, csakis indulat, romantika és szentimentalizmus, valamint szubjektív érzékenység: nem különös, hogy egy nemzet erre az irrealitásra alapozza helyzet- és valóságismeretét, nemzeti és történelmi tudatát?”

    2001. május 15.
    „Egy ostoba rágalomcikk szerint azt mondtam volna egy holland újságnak, hogy „nem meggyőződésből élek itt, a bőröndöm állandóan összecsomagolva” – stb. Hogy nem „meggyőződésből élek itt”?! Ekkora marhaságot biztos nem mondhattam. Nagyon kevés helyen él az ember, úgymond, meggyőződésből. Mondjuk az izraeliek közül sokan tényleg meggyőződésből élnek Izraelben. No de Magyarországon? Itt az ember történetesen megszületik, és vagy életben marad, vagy nem. Meggyőződésről szó sem lehet.”

    2001. május 18.
    „Miért a német állampolgárságot venném fel? De miért ne azt? Se német nem vagyok, sem izraeli, sem magyar. A németekhez fűznek a legerősebb kulturális kötelékek, ott a közönségem, ott a kiadóm; egyedül Izraelhez fűz olyan szolidaritás, amelyet nép vagy nemzet iránt egyáltalán érezni tudok, izraeli kötődésem teljes egészében érzelmi kötődés; Magyarországhoz a nyelven kívül semmi sem fűz, sem szolidaritás, sem szeretet: ez az ország, amelyet el kell hagynom, mielőtt lelki beteggé tesz a hamis értékrendszerük, a számomra elfogadhatatlan moralitásuk.”

    2001. június 4.
    „Ami irodalmi hovatartozásomat illeti, le kell szögezni néhány tényt, hogy tévedésben ne éljek. A magyar irodalomhoz nem tartozom, és soha nem is tartozhatom oda. Én valójában ahhoz a Kelet-Európában létrejött zsidó irodalomhoz tartozom, amely a Monarchiában, majd az utódállamokban, főként németül, de sohasem a nemzeti környezet nyelvén íródott, és sohasem volt része a
    nemzeti irodalomnak.”

    2001. június 26.
    „Tegnap, Boulez vezénylésével, Bartók-darabok a Kongresszusi Központban. A koncert folyamán lassan teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy Bartók mindmáig nem vert gyökeret a magyar kultúrában. Érdekes lenne kielemezni az okát. Magyar gyökerekből táplálkozik, és Magyarországon idegen maradt. Igazán csak a zsidók szeretik. Olyan kijelentés ez, amelyre nincs bizonyíték: könnyelmű kijelentés. Csak azt akarom vele mondani, hogy földönfutó itt mindenki, aki korszerű nyelven korszerű igazságokat árul. Ez az ország olyan nagy bajban van, hogy kínjaira már csak a hazugságoktól remél némi enyhülést.”

    2001. július 20.
    „A magyar műveletlenséget ma ismét a magyar kultúrának nevezik.”

    2001. augusztus 4.
    „Magyarországon nem szeretik, hogy vagyok, e tényt, amelyet Enzensberger, megható módon, egyenesen örvendetesnek talált a laudatiójában. Magyarországon nem szeretik a zsidókat, a magyarországi zsidók nem szeretnek engem.”

    2001. október 16.
    „Milyen különös ez a keresztyén-nemzeti-irredenta-demokratikus Magyaror87szág! Egyszerre emlékeztet Sztójay Döme és Kádár János országára. Sem Isten országára nem emlékeztet, sem a 19. századi nagy magyarok országára, sem demokráciára, sem szabadságra – a legrosszabb prefasiszta Magyarországra emlékeztet.”

    2001. október 26.
    „Kedves Gábor,
    egy cikkel tartozom Neked, helyette azonban egy vallomással kell beérned: ahogy elkezdtem volna megfogalmazni kis dolgozatomat a feldolgozatlan történelmi közelmúltról, egyszerre ráébredtem, hogy már annyiszor leírtam és elmondtam ezeket a mondatokat, és annyira hiábavalóan, hogy többé képtelen vagyok megfogalmazni őket. Nem tudom, érted-e, miről beszélek: egyszerűen kihunyt bennem a publicisztikai érdeklődés a magyar társadalmi sorskérdések iránt. Ami egyfelől szomorú talán, másfelől természetes eredménye annak a folyamatnak, amely, mondhatom, hogy gyerekkorom óta, mindinkább elidegenített a magyar társadalmi környezetemtől, és amely e mostani császári-királyi, keresztény népnemzeti demokráciával elérte csúcspontját. Komoly arccal erről nem tudok beszélni, humorizálni pedig nincs kedvem. Így aztán nem írhatom meg az ígért cikket. Kérlek, hogy érts meg. Remélem, jönnek még kedvezőbb idők. – Szeretettel üdvözöl” stb. Választ – de ezt talán mondanom sem kell – nem kaptam.”

    2002. január 21.
    „Berlin. 18-án érkeztünk. Előző napon értesítettek, hogy Budapesten tüntetés készül: zsidók a jogaikért, az antiszemitizmusnak nevezett elmebaj, s annak hivatalos, kormányzati jóváhagyása ellen. M.-val komolyan fontolgattuk, hogy – vállalva minden esetleges kockázatot – magunk is kivonulunk. Másnap az újságban megjelenik a hír, hogy hivatalos megemlékezést tartanak a budapesti gettó felszabadulásának évfordulója alkalmával. Beszédet mond a külügyminiszter, a főpolgármester stb. A tüntetést ellopták. Helyette zsidók és antiszemiták egymás nyakába borultak. A magyar megoldás 1944 óta mit sem változott.”

    2002. március 1.
    „Budapest, a metró mozgólépcsőjének korlátja nyilaszöld plakátokkal teleragasztva: „Se jobb, se bal, keresztény és magyar”, alatta: MIÉP. Gyerekkorom, 1938, amikor a nyilaskeresztes párt választási bélyegeit, matricáit gyűjtöttük: gőzhenger alatt poloskaszerű zsidók ugranak szét, cilinderben, zsakettban stb. – Életem különös álomnak tűnik, amely egy cseppet sem szórakoztat, és egyre követhetetlenebb.”

    2002. március 24.
    „Előző estén, a repülőúton a fiatalember, német útlevéllel, de magyar; többnyire azonban külföldön él. Egy szemesztert járt a budapesti egyetemen. Elmondja, hogy az egyetemi ifjúság a szélsőjobboldali párt híve. Az undor eltorzítja az arcát. Az egyetemi ifjúság mindenütt a világon baloldali, néhol szélsőbaloldali, de konformista és nyilas ifjúsággal csak Budapesten találkozott. F.-vel latolgattuk az okokat, magyarázatot kerestünk. Mindhiába. Nincs mindenre magyarázat; néha bele kell törődni a fatális tényekbe; Magyarország olyan fatalitás, amelynek se magyarázata, se értelme, s amely egyedülálló egész Európában. Makacsul kitartanak végzetük mellett, s valószínűleg belebuknak majd, anélkül hogy értenék, miért. Ez így volt mindig ebben az országban, s talán ez az a bizonyos fatalitás; másképpen az európai intelligencia hiányának nevezném.”

    2002. június 27.
    „A Medgyessy-botrány szellemi káoszában három kérdésben tudom megfogalmazni a Magyarországhoz fűződő viszonyomat: Miért szeressem a (poszt)kommunistákat? Miért szeressem a (poszt)fasisztákat? Miért szeressem Magyarországot?”

    2002. augusztus 23.
    „Nem is értem az országot, amelynek polgára vagyok. Mi közöm spicli-Magyarországhoz? Mi közöm a besúgói morálhoz, amely ezt az országot formálta?”

    2002. december 31.
    „Magyarországtól végképpen elszakadni: ez mentálhigiéniai kérdés.”

    2003. március 5.
    „Mélységes undorom, amelyet Nobel-díjam magyarországi fogadtatása kiváltott belőlem, leküzdhetetlen. Noha barátaim, jóakaróim, 203szeretteim stb. szakadatlanul győzködnek, hogy a rengeteg gyalázkodást és gyalázatot – úgymond – nem kell komolyan vennem, hiszen az csak egy kisebbség, a jobboldali értelmiség gyámoltalan irigysége: én ezt nem hiszem; érzékeim, eszméletem nem lennének épek, ha nem érezném e szidalmakban a gyilkos faji gyűlöletet, a vicsorgó horda engesztelhetetlen és perverz indulatát, amellyel az a „más szagúak”, az ő szavukkal: az „idegenszívűek” iránt viseltetik. Jogom van ehhez az undorhoz, amely mintegy mementóként megóv engem a méltatlanságtól, s attól, hogy büszkeségemet további megaláztatásnak, gyalázatnak szolgáltassam ki. S hogy mennyire nem úgynevezett „magyarellenes” érzelmekről van nálam szó – amit folyton szeretnének rám bizonyítani –, arra jó példa a minapi berlini Kékszakállú előadása, ahol az este végén, a német operaénekesnővel együtt énekeltük a színfalak mögött: „Nem kell rózsa, nem kell napfény…” – Igaz, ennek az operának a szövegét egy zsidó írta, Balázs Béla, zenéjét pedig az a Bartók Béla szerezte, akit Magyarországon, annak ellenére, hogy nem volt zsidó, ugyanúgy nem tűrtek meg, mint ahogy engem sem tűrnek. Arról van tehát szó, hogy itt ösztönösen üldözik a jót és dicsőítik a gonoszt, az ostobát. S ne mondják nekem, hogy 204ez mindenütt így van, mert erre semmi bizonyíték nincsen.”

    (Kertész Imre: Mentés másként. Feljegyzések 2001–200

    Elnézést kérek – a két „úrhölgyet” kivéve – a fórum olvasóitól a türhetetlenül hosszú hozzászólásomért. Igyekszem elkerülni az ilyesmit, de a két „hölgy” ostoba és hazug kommentjét nem birtam szó nélkül hagyni.

  • Józanész ne hagyj el.
    Agynélküli Mária moderálni kezdi a beírásokat.
    Megmondja hogy minek van és minek nincs itt „keresnivalója”.

  • Belzebub:
    Azistenit…esztet nem kellett volna.
    Maj’nem elbőgtem magamat ahogy végiglvastam.

  • Belzebub, ha nem ollvasta feljebb amit írtam,, talán most sikerül, Kertész Imréről:

    2016 március 31
    11:38 de.

    Nagyon jó író volt! Nekem legjobban a ” A végső kocsma” című könyve tetszett. Olyan volt mint egy álom.
    A Sorstalanság is megvan, az is tetszett, azért mert nem mint egy szenvedő alany írt a haláltáborról, hanem mint egy megfigyelő

  • Hazai lámpa:
    „A városi könyvtárban soha nincsenek a polcon Sorstalanság kötetek, mert mindig mindegyik kölcsönben van. Igaz, ez azért is lehet, mert kötelező olvasmány idehaza.”

    Üdvözlöm! Nem tudtam erről, és elismerem, nem tudom, ha így van, miért van így. Maga Kertész Imre így írt erről (s lehet, de nem biztos, hogy igaza van):

    2002. december 31
    „Tegnapi hír: Hódmezővásárhelyen az államilag odaajándékozott Sorstalanságot a tanulóifjúság demonstratívan összetépi és szétszórja az utcán. Zsidóirodalom. Kommentárom: az állam ne ajándékozza oda a könyveimet; bízzák a közönségre, aki akarja, megveszi majd. – Magyarországtól végképpen elszakadni: ez mentálhigiéniai kérdés.”

  • Baruh Dayan h’Emet…………………

  • Belzebub?
    köszönet és elismerés a részletes dokumentálásért.A meghatározásodat a”két hölgy”néven nem tudom díjazni.Más jelző jobban illene.Legalább is a marcsi nevűre.
    ,

  • Szukits Rezső

    Kedves Belzebúb! Köszönöm.

  • Belzebub, Gyuri10 és Rezső..de főleg Hazzay :
    A Kurucinfón szép kis cikk jelent meg a Sorstalansággal és Kertész Imre Nóbeldíjjával kapcsolatban.
    Hivatkozásul alátámogatva egy másik rohadék blog vagy mifene hasonló hányásával.
    NEMMM írom ide be a linket.
    Eszem ágában sincs ezeket a pöcés-gödröket reklámozni, akit VALÓBAN érdekel, nézzen utána.
    De ezesetben kéretik a gép mellé készíteni valami gyomorcsillapítót is, rosszullét ellen.
    ( Leginkább 3 centi whisky ajánlott.)

  • Szalontai Milan

    Marcsika!
    Miert nem adod fel vegre mint a tobbiek, ha az osszes goj eltunik errol az oldalrol, akkor egymast fogjak marni, mert az letszuksegletuk, mi meg paholybol rohoghetunk a sas kabarejukon! Neked itt soha nem lesz igazad, tisztesseged meg foleg nem!

  • Azért, elég ocskák itteni beírók! Én kétszer is írtam, először másodikként a cikkre a reakciómat,. csak tovább becsmérelnek engem.
    Szégyelljék magukat. Egyikük sem írt pozítiv élményről az író könyveit olvasva.

  • Mégegy, Kertész Imre hazament Magyarországra és ott élt és halt meg. Ha nnyira utálta volna, másképp választott volna, nem?

  • Mégegy, Kertész Imre hazament Magyarországra és ott élt és halt meg. Ha annyira utálta volna, másképp választott volna, nem?

  • Sérültek!

    Én tisztelettel adóztam emlékének,részvétemet fejeztem ki Kertész Imre halála miatt,(mint itthon sok ember és az összes párt!)az hogy azt itt az elmebeteg leépültek nem értik,az az ő bajuk,de hogy még
    őrjöngnek is hát az már a klinikai esetek közé sorolja őket!
    Továbbra is fenntartom,(nem egyedül!!!!)hogy Kertész Ákos távolról sem ér fel Kertész Imréhez ,semmilyen vonatkozásban és a cikk nem róla szól(ő még él….)
    Se ész,se modor csak ostoba gyűlölködés,de az „ilyenektől”….megszokott,nem számít.
    Örüljenek,hogy „Ákos bácsijuk” odakint van,szeretgessék,ha már itthon nem szolgált rá!
    Na pá!

  • Ahogy Kertész Imre, Radnóti Miklós is tiltakozott – az akkor törvényekben lefektetett – címkézés ellen.
    Ő is nyíltan kikérte magának azzal, hogy ő igenis magyar és katolikus:
    …a „magyar keret” erre a vitára egy pisztolylövéssel örökre pontot tett.

  • Röhögjél Szalontaikám,majd fogsz te még sírni.
    De akkor már mi fogunk röhögni.
    Persze csak kínunkban, de az nem számít.
    Úgysem értitek meg.

  • Belzebub!

    Köszönjük a Kertész idézetet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ez való ide.

  • Marcsi,
    most már nyugodtan csaponghatsz,ennél lejjebb már csak akkor ereszkedhetnél,ha luftballon lennél.Nem kell állandóan igazolásként nyilas zászlót meg flepnit csóválgatni.Elég az egyik is.Felismerünk. Így is úgy is egy rakás szerencsétlenség vagy.

  • Na ez igaz geyza ti csak kínotokban tudtok „röhögni”,lesz ez rosszabb is ha így folytatjátok,nekem és a többi normális embernek,nincs miért sírni,pláne politikai pártok miatt,mert nem vagyunk ilyen megrögzött dühöngő szélső balosok…az életben más dolgok is léteznek!

  • Geyza,
    a kuruc in fost soha értsd soha nem olvasom. Cca. hat hónapig leveleztem a varga békával.Egészen addig,amíg teljesen lerövidült a cérnám és Hunyadi téri nyelven küldtem el romlott anyatejet adó szüléjébe.El is ment.Azóta Amerikában és Kanadában is köztörvényes kőrözött bűnözőként náci barátai bújtatják.Magyarországra nem meri betenni a lábát,mert akkora adótartozása van,mint amekkora marha a Marcsa nevű barátnőnk. Amíg él(remélem már nem soká)képtelen lesz kifizetni. Egyetlen reménye,hogy egy neo-fasiszta Magyarországon még kaphat létjogosultságot.Egyszóval a kuruc in fosra ajánlani tudom az ide bepofátlankodó horthy és salosián seggnyalókat.

  • Háppersze Mariskám,az ember röhög de csak kínjában.Ha az agymenéseiddel találkozik.

  • Mi lenne, ha Kertész Imrére emlékeznék, múveiről írnának és nem a másik beírót méltatnák gyülőlkődő szövegekkel?

  • Gyuri10:
    Hiba.
    Nem a Varga-idióta miatt, hanem mert azt a szennyet falják Marcsiék és Csárliék.
    Namármost jó tudni pontosan hogy miféle „érvrendszerrel” próbálnak nyomulni.

    Nefeledd:
    Szun Cu , a híres középkori kínai hadvezér és író, akinek a hadművészetről írott tanulmányai manapság talán fokozottabban érvényesek mint régen, írja hogy idézem :

    „Az ellenség legyőzésének legfontosabb feltétele hogy megismerd. Ismeretlen ellenséggel nem lehet felvenni a harcot.”

    Pontosan ez a legnagyobb baja a mai magyar „ellenzéknek” Fogalmuk sincs mivel állnak szemben és így semmi esélyük ellene. Ugyanakkor homályos erkölcsi prédikációkat tartanak azoknak, akik tudják mi a teendő:
    „Mi nem használunk OLYAN eszközöket,mi nem vagyunk OLYANOK”

  • Kedves Geyza!

    En sem szoktam olvasni a kurucinfot, sot ki is zartak onnan regebben 1-2 hozzaszolasom miatt, de most megneztem mi lehet az a cikk Kertesz Imrerol.

    Gondolom arra utaltal, amiben elmagyarazza, hogy Kertesz Imrenek nem volt erettsegije se, komcsi lapnak dolgozott, meg ilyesmiket.

    Erdekesnek mondhato a cikk ugyan (foleg ha van valosagtartalma is) de sokat nem jelent.
    Kerteszt is elkaphatta a fiatalos hev a cocjalizmus „szent” ugyeert, ahogy annak idejen sok fiatalt – nem csak zsidot – szinten elkapott.
    Aztan jott a kijozanodas ideje… mar akinek.

    Hogy nem tetszett neki, amikor az ingyen kiosztott konyvet szettepkedtek Magyarorszagon? Hat Uram bocsa’ az ilyesmi elofordulhat.

    Nekem az tetszett leginkabb otole, hogy elete vege fele o is rajott, hogy a multi-kulti kivegzi Europat, es szova is merte tenni.

  • Geyza,
    sajnálom,de én még óvszerrel sem vagyok hajlandó az in-fosos hölgyekkel közösülni.Az urak meg aztán tényleg nem az én asztalom.Az itt megjelenő különböző szarháziak nekem gyengusan ellenségeim. Én vagyok nekik ellenségük.

  • Klárika,
    Neked adok igazat.Mióta Ille nincs itt mostanáig vártunk Rád. Moderáld ki innen,aki nem úgy ír,hogy Neked is megfeleljen.

  • Belzebub
    2016 április 1
    2:28 de.

    Szerintem nem kell zsidó az idegengyűlölethez, és ez nem speciálisan magyar tulajdonság. Bagatellizálni nem kell ezt a kérdést, de csodálkozom Kertész Imrén, hogy nem tudta tárgyilagosan és elfogulatlanul nézni a fiatalok „zsidó” gyűlöletét.

    A fiatalok bárkit gyűlölnek, ha frusztráltak és rosszul megy a soruk, és a magyar fiataloknak mindkettőből kijutott. Továbbá a tőkés gazdaság a kezdetektől sokak nyomorát és kevesek tündöklését hozta, ezért a gyűlölet valószínűleg mindig velejárója lesz. Elsősorban a kapitalizmus vezető személyei felé irányul, de csak akkor elítélendő, ha a régi rend urai uszítják erre az ártatlanokat. Ha az emberek valóban a saját érdekeik védelmében lépnének föl, akkor valszeg jobb világot építenének.

  • Kérdések; Miért toloncolta ki Magyarország Kertész Imrét, a gyermek Magyar állampolgárt, és küldte idegen országba a halálába ? Miért ? Mekkora megbocsájthatatlan bűnt követett ő el, mint egy gyermek és mi volt a vád ellene ? Mekkora kárt tehetett az ő érzékeny, fiatal lelkivilágában az 1944-45 szörnyűségek átélése amit a szélsőséges, keresztény, Hungarista nyilas eszeveszett vészkorszak zúditottak rá és családjára ?
    Hogy lehetet az, hogy a Magyar, istenfélő keresztény tömegek elhitték, hogy a zsidó honfitársaik idegenek, és eltüntetésük nemzeti érdek és ezzel majd megoldódik a „keresztény magyar” embernek minden problémája ?

  • Figyelő,
    tegnapi beírásom eltűnt.Nos leírom újra:Mióta Ille elment erről az oldalról szerencsére Te itt maradtál Marcsival és társaitokkal együtt.Van aki moderálva megmondja,hogy mivel foglalkozhat egy beírás és mivel nem.Sok szerencsét az új státuszotokhoz.Azért tudomásodra hoznám,hogy itt valóban vannak gyűlölködő szövegek. Többnyire ügyesem elmarkírozva.Az hogy ki tanul kitől azt mi is látjuk amikor elolvassuk a neo nyilasok és hozzájuk csapódó mitfahrerek levelezését.Direkt nem írom le neveiteket.

  • Katona Zsombor

    Tisztelt Geyza ecsém!
    Őszinte örömmel gratulálok hatalmas teljesítményedért, amivel sikerült ezt a honlapot a szellemi sivárság szintjére süllyesztened és külön gratulálok hogy, most már az Amerikai Népszavát is kiszemelted, ám a jótékony géniuszod csúcsa az lenne, ha az mno.hu és a nol.hu oldalakon is megcsillogtatnád fergeteges inteligenciádat hasonló hatékonysággal! Ami meg a te kedvenc Marcsidat illeti, kizárt dolog hogy, létezik a Földön egy ilyen betegesen szupertoleráns lény aki ennyi megaláztatást elvisel, most őszintén, nem a te huncut kreálmányod ez a tündérke? Kis hamis! További jó örömködést!

  • Zsomborkám:
    Szójjá a Laciúrnak odaát, hogy rúgjon engemet is ki.
    Mint hogyan TÉGEDET már eltávolított, úgy ahogyan egy rothadó fogat szoktak.

  • Pityi Palko

    2016 április 1
    9:16 du.
    Kedves Pityi Palkó,
    Sajnos abba a hibába esik, mint sokan mások. Nem tudja, vagy nem akarja tudni, hogy mikor a zsidó üldőzés volt, német uralom alatt volt az ország. Igaz, hogy csak, 1944-45 ben szállták meg Magyarországot, de azelőtt is ők parancsoltak a kormánynak. Hogy jobban elképzelje, valahogy úgy mint Sztálin parancsolt Rákosinak!

    Valahol ezen lapon emlékeztem meg a házunk házmesterére, aki a zsidó üldőzések idején feljelentette a bujkáló zsidót és Rákosi idején meg feljelentette azt aki az ellen a kor ellen lázadozott.
    Sajnos, minden nemzetnek van „alja népe” , a magyaroknak is sok volt.
    Probálja egyszer olvasni egy francia írótól az ő zsidóüldőzésüket, ugyan ez ment ott is.
    Vagy Berlin Noir című regényt, Philip Kerr-től, ami meg az akkori berlini időkről szól.

    Ehhez az alja néphez, semmi köze nem volt a keresztény magyaroknak.
    Sokan bújtattak zsidókat, életük kockáztatásával emlékeim szerint.

  • eveline, sajnos a link nem működik, amit hoztál-

  • Gyuri, milyen sztátuszról írsz?
    Azért, mert egy mondatot írtam, hogy ne egymást izélgessék a beírók, hanem a témához szóljanak?!
    Én senki se vagyok, legalább is nem vagyok moderátor.
    Szerintem, Chris nézz be ide néha, ha van ideje, de ő a lap tulajdonosa is.

  • Megtaláltam a cikk linkjét, kitűnő cikk, látnoki írás.

    http://mandiner.hu/cikk/20150907/_kertesz_imre_europa_ongyilkos_liberalizmusarol

  • Most rámentem és NEM találni! Elnézést, ez Mandiner nem megbizható ezek szerint.Ha újra megtalálom, akkor lemásolom és idehozom a cikket.

  • Kertész Imre: Európa öngyilkos liberalizmusáról

    2015. szeptember 8. kedd Hozzászólok Written by admin

    Ker­tész Imre: Eu­ró­pát tönk­re­te­szik a musz­li­mok és a li­be­rá­li­sok!

    Az egyet­len Nobel-díjas ma­gyar író gon­do­la­tai meg­döb­ben­tően idő­sze­rűek. Hát­bor­zon­ga­tóan. Gye­re­kes és ön­gyil­kos li­be­ra­liz­mus­ról be­szél!

    KERTÉSZ IMRE mondatai ugyancsak elgondolkodtatóak:

    “Európa hamarosan aláhanyatlik – A muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát. Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt hamarosan aláhanyatlik.

    Európa alkotta meg Hitlert és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri. “…

    A 85 éves író így folytatta:

    ”Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. …

    Mindig ugyanúgy végződik: a civilizáció eléri az érettség bizonyos fokát, ahol már nemcsak hogy nem képes megvédeni önmagát, hanem látszólag érthetetlen módon a saját ellenségét imádja.”

    Forrás: http://ripost.hu/cikk-kertesz-imre-europat-tonkreteszik-a-muszlimok-es-a-liberalisok/?source=share

    ——————————————

    Eredeti írás:

    Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik.

    „Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.

    Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem »közéleti ember«.

    Kezdem megérteni a kényszert, amelyből az általános nagy hazugság táplálkozik; egyszerűen lehetetlenség megvívni a kényszerrel, a politikusnak azért, mert elveszíti népszerűségét, az írónak ugyanezért; a jó modor a hazugság és a totális önfeladás. (…)

    Lemondtam a Neue Zürchernek írandó cikkemet, holott szívesen elmondanám a véleményemet az előttünk álló várható változásokról. Gyilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik. Érdekes paradox zsákutca: miközben az Európai Uniót kibővítik, az Unió egyes országai beszűkülnek. A várható törvények ellentétben állnak az Unió alkotmányával, másrészt ki tagadná alapvető fontosságukat. Az a baj, hogy nem differenciálnak: külön törvények illetnék meg a szabad polgárt, és más törvényeknek kellene vonatkozniuk a muzulmánokra. Ez azonban kirekesztő politika lenne. Viszont lehetetlenség elgondolni, hogy, mondjuk, Franciaország két-három emberöltő múlva muzulmán ország legyen. Az általános félelem és hisztéria keltette indulatok által felkavart mélységekből előbukkanó politikusok inkább a saját hatalmuk javára akarják fordítani a helyzetet, semmint hogy valódi megoldásokon törnék a fejüket. Magyarán: megnyílt a lehetőség új diktatúrák előtt, amelyek a veszélyhelyzet ürügyén elsősorban a saját állampolgáraikra hoznak veszedelmet.”

    (Kertész Imre: A végső kocsma. Magvető, 2014, 224-25.; 289-90. o.)

  • Katona Zsombor

    Geyza
    2016 április 2
    11:08 de.

    Drága tesvérem, már megint, most immár kétszer is alaposan melléfogtál:
    1. Laciúr engem még tévedésből sem rughatott ki az Amerikai Népszavából, mert halvány fingja sincs hogy én ki vagyok, ugyanis CSAK mulatni járok hozzájuk,
    2. a mai napon ismét bebizonyosodott hogy, -jó szokásod szerint- te vagy hazudtál, vagy nem mondtál igazat, mert hótbiztos hogy, nem vagy igazhitű, ugyanis nem ismered és ezért nem tartod be a szombati munkavégzés tilalmát! Na mára, pá!

  • Figyelő, ez a Mandiner ilyen néha….
    Apropó, szerinted az Illét miért rúgták ki? A végén már mindenkibe belekötött,- s az utolsó november végi anti-cionista bejegyzése már leverhette a lécet…

  • Nem, kedves Figyelő, Magyarország nem volt német „uralom” alatt. Egészen 1944. március 19-ig – akkor jöttek az ország területére német csapatok. Hős Horthy vitéz ezután is nyugodtan ült a s…székén, ezzel legitimálva, hogy szövetséges hadsereg érkezett – nem megszállók. (Emiatt kerültünk a vesztes szopóágra, míg pl. az idejében kiugrott románok, vagy a tényleg megszállt csehek, lengyelek a győztesek között üldögéltek.)
    Sőt, a nyilaspárt egyik aduja volt a németellenesség: a „fajmagyarság” jegyében. A Bajcsy-Zsilinszky pl a „fajmagyarság” híve volt, kemény antiszemita és gőgös kisnemes, így került szembe a németekkel. Még a Birodalom sem várta el eleinte (39-41 között), hogy Magyarország belépjen a háborúba. ’40-ben (vagy ’41-ben?), a budapesti Nemzetközi Vásáron volt szovjet pavilon, ekkor adták vissza a 48-as zászlókat Sztálinék, hogy ne indítsunk ellenük háborút. De a sok mohó nemzetvesztő félt, hogy lemarad a koncról, ezért vakon beugrott Hitler mögé. A zsidóüldözés nem német találmány volt: a Horthy félék már a huszas évektől rendeztek összecsapásokat, pl. egyetemisták, stb. körében. 1938-ban kelt a II. zsidótörvény, ami már megalapozta a későbbi deportálást. Úgyhogy ne tessék senkire kenni a magunk bűneit.
    Ne jöjjön a kassai bombázással. Egy ilyen affért, mégha tényleg az oroszok követték is el – simán le lehet rendezni diplomáciai úton. Az USA meg nem is bombázott: miért kellett akkor hadat üzenni?

  • KEDVES ZSOMBOR!!!
    Én tényleg létezem,nem agyament geyza szüleménye vagyok,és nem vagyok beteg..de valóban túlzottan toleráns az ilyen elmebetegekkel,gyűlölködőkkel szemben,de csupán azért,hogy az itthoni,de főleg a kinti félrevezetett embereket tájékoztassam az igazságról(szerencsére egyre több hozzám hasonló hozzászóló van,na ezért ez a nagy őrjöngés….)aztán geyza és a hasonlók nem tudnak megalázni,nincsenek azon a szinten…..érvek helyett átmennek bunkóba….!
    Azzal is egyetértek(FIGYELŐ!),hogy a cikk Kertész Imréről szól,ha nem tévedek?meg ugye nem a magyarok találták ki a holokausztot?sem a tiszteséges keresztények(PITYI PALKÓ !!)és amint lehetett hazajött,itt élt és itt is halt meg,szerette a a hazáját a másik Kertésszel ellentétben,ezen nincs mit ragozni,csak meg kellene érteni a kényeget és nem „szánalmasan”és alaptalanul
    „nácizni” azokat,akik soha nem voltak azok!!!!
    Azt hiszem igyekeztem mindenkinek a megfelelő választ megadni,csak
    ész kérdése,hogy megértik-e!Bízom benne!!!!

  • Amúgy nem tudom ki,hogy van vele,de engem (és a tisztességes,tárgyilagos embereket )”kissé” zavar…hogy például
    Péter Gábor (egyébként zsidó származású!!)ÁVH főnök,valamint tegnap Biszku Béla többszörös kommunista gyilkosok „ágyban párnák közt”haltak meg,valamint Solomon Morel szadista lengyel zsidó ma is békében,jólétben él Izraelben,aki a lengyelek többszöri felszólítására sem adták ki(több ezer ártatlan németet ölt meg a háború után)arra hivatkozva,hogy a németek kiirtották a családját…
    nem ő volt egyedül és a sok túlélő mégsem vált tömeggyilkossá!!!
    Az egyik oldalt elítélik a másikon pedig a bűnözőket felmentik?
    Na ezen is érdemes elgondolkozni!

  • Szalontai Milán!
    A tisztességem nem rajtad és a hasonlókon múlik,meg nem is ezen a szélsőbaloldali fórumon,fogd már fel a ha nehéz is….egyre többen vannak, akik egyetértenek velem,de ettől függetlenül is van önálló véleményem!
    CSAK MEGJEGYZEM!!!! attól,hogy valaki keresztény ,vagy zsidó származású(akár hívő akár nem) még nem náci vagy kommunista bűnöző,ugyanis az erkölcs,emberség,kultúra,neveltetés, hajlam,befolyásolhatóság kérdése!
    Sem te,sem a fórum nem illetékes,(hiteles)képes arra,hogy véleményt nyilvánítson,pláne,hogy több kétes(ismeretlen múltú …)”jelentéktelen ember próbálkozik ezzel!

  • Kedves Pityi Palko!

    „” Hogy lehetet az, hogy a Magyar, istenfélő keresztény tömegek elhitték, hogy a zsidó honfitársaik idegenek, és eltüntetésük nemzeti érdek és ezzel majd megoldódik a „keresztény magyar” embernek minden problémája ? „”

    A valasz elegge egyszeru: Olvastad Martin Luther: „A Zsidokrol es Hazugsagaikrol” cimu konyvet?
    Itt: http://vho.org/aaargh/fran/livres9/Luthereng.pdf meg van angol forditasban.
    Frocsog a gyulolettol, hazudik, vagy felreerti a Bibliat (Oszovetseget) es ugyanazt ismetelgeti orrba-szajba.
    Amit leginkabb szajkozik – es emiatt feltehetoen a legnagyobb fajdalma a zsidok ellen – az a zsidok gazdagsaga. Neki minden zsido gazdag, egyik sem dolgozik, szivja a nemet nep veret …stb.

    Gondolod, hogy ha ezt evtizedeken at ismetelgeted, mikozben a befogado nep sajat szemevel is latja, hogy a zsidosag egy resze valoban meggazdagodott, egyes szakmakban aranytalanul magas a szamuk (ami igaz volt Magyarorszagon), akkor nehez felhergelni a szegeny, lemaradt, vagy lecsuszott embereket, azzal etetve oket, hogy ok jogfosztottak lettek sajat hazajukban?

    Es amikor egyszer beindul a beoltott nep, nekik mindegy, hogy a zsido gazdag-e vagy szegeny. Hogy a zsidok tobbsege is szegeny, azt eszre sem veszik.

    A legkonnyebben az irigysegre lehet epiteni, ha masokat fel akarunk hergelni. Persze legtobbszor maga a hergelo is irigy.

  • Kedves Figyelo!

    Megbizhato a Mandiner, de minden alkalommal kulon kell keresni az archivumjaban.
    Ez volt a cikk:

    „Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.
    Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem »közéleti ember«.
    Kezdem megérteni a kényszert, amelyből az általános nagy hazugság táplálkozik; egyszerűen lehetetlenség megvívni a kényszerrel, a politikusnak azért, mert elveszíti népszerűségét, az írónak ugyanezért; a jó modor a hazugság és a totális önfeladás. (…)
    Lemondtam a Neue Zürchernek írandó cikkemet, holott szívesen elmondanám a véleményemet az előttünk álló várható változásokról. Gyilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik. Érdekes paradox zsákutca: miközben az Európai Uniót kibővítik, az Unió egyes országai beszűkülnek. A várható törvények ellentétben állnak az Unió alkotmányával, másrészt ki tagadná alapvető fontosságukat. Az a baj, hogy nem differenciálnak: külön törvények illetnék meg a szabad polgárt, és más törvényeknek kellene vonatkozniuk a muzulmánokra. Ez azonban kirekesztő politika lenne. Viszont lehetetlenség elgondolni, hogy, mondjuk, Franciaország két-három emberöltő múlva muzulmán ország legyen. Az általános félelem és hisztéria keltette indulatok által felkavart mélységekből előbukkanó politikusok inkább a saját hatalmuk javára akarják fordítani a helyzetet, semmint hogy valódi megoldásokon törnék a fejüket. Magyarán: megnyílt a lehetőség új diktatúrák előtt, amelyek a veszélyhelyzet ürügyén elsősorban a saját állampolgáraikra hoznak veszedelmet.”

    xxxxxx

    Ha jol remlik az eredeti cikk hosszabb volt, de lehet hogy mar osszekeverem valami massal. Mindenesetre a lenyeg itt van.

    Kar, hogy Kertesz Imre elvtarsainak nagy resze nem ertette meg ezt azota sem, a tobbi elvtars pedig csak tulontul el van foglalva azzal, hogy a zsebet tomje szaudi dollarokkal.

  • „ez Mandiner nem megbizható ezek szerint.”
    Lehetséges. De talán az sem lehetetlen, hogy Ön nem nagyon tud keresni rajta:
    http://mandiner.hu/cikk/20150907_kertesz_imre_europa_ongyilkos_liberalizmusarol

    Kertész Imre az idézet részben szerintem csak félig tévedett, félig jól érezte, mi következik:

    „Az általános félelem és hisztéria keltette indulatok által felkavart mélységekből előbukkanó politikusok inkább a saját hatalmuk javára akarják fordítani a helyzetet, semmint hogy valódi megoldásokon törnék a fejüket. Magyarán: megnyílt a lehetőség új diktatúrák előtt, amelyek a veszélyhelyzet ürügyén elsősorban a saját állampolgáraikra hoznak veszedelmet.”

  • Kedves Zsombor!

    Nem mintha a Geyza nem tudna megvedeni sajat magat, de azt hiszem en kedvesebben magyarazom el ezt:

    Az igazhitueknek pentek a szabadnapjuk.
    A vallasos zsidoknak a szombat.
    Nem minden zsido vallasos ma mar, es meg a vallasosok kozul is sokan figyelmen kivul hagyjak a jo rabbik eloirasait.

    Eredetileg a munka es a tuzgyujtas volt tilos az izraelitaknak szombat napjan. Hogy mi szamit munkanak nem lett ecsetelve.

    A komputer bekapcsolasa ugyan tuzgyujtasnak szamit a ma elo ortodox rabbiknak, amit mi meg is hagyunk nekik betartani.
    A klaviaturan valo zongorozas pedig nem igazan munka, foleg nem ha fizetes nem jar erte, igy tehat se a Geyza, se en nem kovettunk el semmifele bunt.

    De azert meghato, hogy ennyire vigyazol a lelki udvossegunkre.

  • Kedves Marcsi!

    Latom nem birod elfelejteni a temat.

    Ami a Peter Gabort es a Biszku Belat illeti, azt hiszem a koruk miatt hagytak oket beken. Ugyanakkor a Peter Gabor mar kapott „egy keveset” a legjobb elvtarsaitol is.

    Probalj meg arra is emlekezni, hogy a rendszer bekesen valtozott meg Magyarorszagon, ami azt jelentette, hogy a regi rendszer vezetoinek nagyobbik resze megmaradt, csak mas partocskakat alapitottak. Komolyan gondolod, hogy majd ok egymasnak fognak esni?

  • A Mandiner csak látszólag megbízható.
    A Mandiner egy Kormányközeli propaganda-harsona, aki jól alkalmazza nagára a „méltányosság” mázát.

  • Zsombor:
    Hátakkó…jólvanakkor.

  • Albrecht Neumerker

    Rám ezek a essay tették a legmélyebb benyomást. Szeretettel ajánlom mindenkinek.

    http://www.pim.hu/object.239AEB0C-AD89-4131-8ABF-343189440EB7.ivy

  • Marcsa,
    ennyi összehordott baromságra már nincs is mit válaszolni.Néhány ide illő szót voltál képes generálni:Lökött agyú frusztrált 3.14csa.

  • Marcsa,
    elnézést,még azt is hozzá kellett volna tennem,hogy kivénhedt. Persze van még sok jelző ami rád illik,de nem éri meg a klaviatúra koptatását SWEINkiségedért.

  • Hülye náci banya

  • Mojshe:
    Rendes vagy de nem szükséges hogy „bevédjél” engem.
    Az ilyen vadparasztokat mint a Zsombi eltudom intézni magam is.

    Most is azzé kell nekije nyomulnia ezzel a faramuci névvel, mert a régebbi nevei alatt már párszor köznevetség tárgyává tettem itt és a Bartuslaci oldalán is őkelmét.
    Olyankor mindig eltűnik pár hónapra hogy kipihenje lelki megrázkódtatásait, amit a velem való huzakodása szokott neki okozni.
    Aztán kipihenve, új energiákkal feltöltődve,új név alatt visszatér.
    Olyan ő mint valami szar őszi nátha. Kellemetlen,de sajnos kiírtani teljesen nem lehet.

  • Köszönjükaz esszéket, valóban nem ismertem.

  • Moshe Akiva,
    lehetséges,hogy Péter Gábor”már kapott egy keveset legjobb elvtársaitól is”.Jogos.Az egyik ok,hogy az ilyen marcsi félék billentyű használati állapotban maradtak.Úgy látszik nem volt olyan kemény fiú,mint kellett volna.

  • Na látja kedves ZSOMBOR,hogy igaz amit írtam!!!!!

    Érthetően,világosan,kulturáltan fogalmaztam,amit minden épeszű ember
    képes felfogni,talán az a baj,hogy nagyon is felfogják…..?persze
    lehet,hogy kulturált stílus zavarja őket,ami számukra ismeretlen,de az is elképzelhető,hogy képtelenek a tartalmat(tényeket)cáfolni,na ilyenkor mennek át közönséges parasztba,amivel még az újonnan csatlakozók előtt is leégnek,bemutatkoznak……ezen csak derülni tudok(ennyi eszük sincs)
    Egyébként nem csak velem,másokkal is gyűlölködők,akik nem térnek át a „hitükre”…..csak én már régóta „boldogítom” őket,és vannak
    akikkel nem mernek ilyen hangot használni(több kint élő)
    Akkor is „válaszolnak” ha nem nekik írok,de ugye egy elmebeteg az orvosát sem tudja megsérteni….ilyen egyszerű.
    Örülök a normális emberek bejegyzéseinek,a sötéteken meg jól elszórakozom…..

  • sokan azt vetik fel hogy mi zsidok akik megjartuk foldi eletunk soran a poklok poklat,……….nem szeretjuk a magyar nemzsidokat es nem vagyunkk buszkek arra hogy mi is magyarok vagyunk!
    nos feltennem a kerdest!!mire kelllene oly hatartalanul buszkenek lennunk?
    csak nem arra peldaul hogy a magyar torvenyhozas meghozott es hatlyba helyezett mar 1938-39 ben ket zsidotorvenyt magyarorszagon!?MINDEGGYIKET JOVAHAGYTA HORTHY!!
    vagy esetleg arra hogyy magyar rendorok-csendorok hajnalban puskatusssal utlegelve kikergettek otthonrool minket es utlegellesek kozepette-(a nem zsidok szitkai kopesei kozt)-betereltek minket magyar zsidookat a gettokba?
    esetleg meg arra talan hog waggonokba zarva csaladostol tekintet nellkul oreg bena emberekre vagy karoonulo csecsemokre es elinditottak a lagerek fele?
    mert ezt bizony magyarok kovettek el magyarok ellen!ott nemetek meg muttatoba se voltak jelen egyszer sem!!azokat csak az osztrak hatar utan lattunk eloszor eloben!
    no akkor megeccer a kerdes!!
    mire kene oly hatartalanul buszkenek lennunk??

  • Pityi Palkó ápr.1/9,16:

    A lényegről kérdezel és nagyon jól!

    Gratulálok.

  • barlev!
    Nem a zsidó vallással,származással van baj sőt azzal sem számít,hogy valaki hívő vagy sem,hanem sokak jellemével,tárgyilagosságával,eszével,alaptalan gyűlölködésével,meg
    azzal,hogy szerintük aki nem zsidó az mind náci és a történelemből
    csak a holokausztot ismerik el,a másik oldal népirtását ,szemétségét
    nem.
    Vannak igazi tisztességes zsidók,keresztények,muzulmánokakik képesek békében együtt élni,a másikat tisztelni stb.és vannak hitvány uszító hazudozók,szerencsére az utóbbiból kevesebb van!

  • barlev 12:52, ne szeressetek minket, ne legyetek büszkék a magyarságotokra, ne vállaljatok sorsközösséget velünk. Senki nem erőlteti rátok az együttélést, minden határ nyitott, sok szerencsét a nagyvilágban. Sok példa van rá, hogy az együttélést a teljesen más mentalitás és értékrend kizárja, ezt a magyar-zsidó közös történelem is példázza.
    …….
    Gyuri10 zsidó egyénisége a legjobb, nem játssza meg magát, azt adja ami, és ez így a legtisztességesebb. Saját népét, családját szereti, saját sérelmei a legnagyobbak, hozzánk már csak a gyűlölet köti. Ezt a hozzánk állást könnyű értelmezni, ahogy azt is, hogy Biszku Béla komcsi hóhér a Mazsihisz Szeretetkórházában élvezte utolsó napjait, vajon miért?

  • Pizyi Palkó!

    egyáltalán nem jó kérdés,ugyanis nem az ártatlan keresztények bélyegezték meg és üldözték a zsidókat,(sőt sokan bujtatták segítették őket életüket kockáztatva) a holokausztot is Németország,élén Hitlerrel indította el,mint ahogy azt sem lehet
    állítani,hogy a kommunista bűnözők mind zsidók voltak (sajnos sokan!)
    Politika,érdekek,történelem,bűnbak keresés stb….
    A vallásnak,hitnek semmi köze a gyilkosságokhoz,népirtáshoz!!!
    Még a muszlim vallás (Allah..)sőt más egyetlen vallás sem buzdít mások meggyilkolására,a fanatikus terroristáknak semmi közük a hithez!
    Na ezt kellene megérteni,múltat eltemetni(persze felejteni nem lehet) és a ma élő,különböző vallásúaknak békében együtt élni,
    itthon szerencsére ez működik!!!!

  • Barlev:
    Hát az árvalányhajra !
    Arra aztán igazán büszke lehet bárki nemiga?..:)

  • Mariska nénivel asztán nem lehet kukoricázni !
    Denemám !
    Sokan akarnának, de nem mernek !
    Bizonyám !

    Hülye náci banya.

  • Agyatlanka:
    Megint rádtört az okoskodhatnék?

    Hülye náci banya.

  • Pityi Palkó!

    Kiegészítés: ne feledje a háború előtt német elnyomás,függőség alatt
    álltunk,míg utána jöttek az oroszok,nem voltunk függetlenek,mint most szerencsére,és ezt szeretnénk is megőrizni!
    Senki sem akarja,hogy még egyszer olyan szörnyű idők jöjjenek!!!!

  • Már nagyon fárasztó olvasni a 75 éves mult sérelmeit.
    Mindenedetre, valószinű nincs is más az illető fejében, csak a keserűség és a bosszú!
    Viszont, én több zsidót ismerek, akik igen nagy magyarok és annak is tartják magukat!

  • Már nagyon fárasztó olvasni a 75 éves mult sérelmeit.
    Mindenesetre, valószinű nincs is más az illető fejében, csak a keserűség és a bosszú!
    Viszont, én több zsidót ismerek, akik igen nagy magyarok és annak is tartják magukat!

  • Hol voltál Csárli, hogy hálistennek napokig nem láttunk?

    (Ne válaszolj, valójában a francot sem érdekli miféle jamboreen voltál fajtársaiddal.Remélem volt elég sör, Hitler-képek és Árpádsáv. Csak egy a baj: az Árpádsávok hülyén mutatnak a Kalasnyikovval. Ahhoz inkább az MP-42 illik.)

  • Charlie,
    minden amit velem kapcsolatban leírtál BINGÓ.Köszönöm!Az egyetlen tévedésed,hogy szerinted a gyűlölet az egyetlen ami a magyarokhoz köt.Nos…rengetegszer leírtam,hogy bennem senki iránt semmiféle GYŰLÖLET nincs.Ellenkezője az igaz.Azt a bizonyos 20-30%tisztességes magyar embert tisztelem és nagyra értékelem,mert a 70-80% szenny között is emberek tudtak maradni.A többitől pedig lenézéssel és mély undorral fordulok el,nem gyűlölettel!

  • Kedves Gyuri!

    Azt hiszem, hogy a Szovjetuniobol indulo „part-tisztitasnak” (aminek soran elsosorban zsidokat bortonoztek be, vagy vegeztek ki) lett az aldozata Peter Gabor es meg talan Kertesz Imre is.

  • Kedves Marcsi!

    Azt mondod, hogy a muzulman vallas nem buzdit masok meggyilkolasara.
    Erdekes. Olvastad mar a Korant es a Hadit-okat?

    Koran 2:191,
    “And kill them wherever you overtake them and expel them from wherever they have expelled you, and fitnah is worse than killing. “

    http://quran.com/2

    Ha eseteleg azt hinned, hogy ezt nem ertelmezik szo szerint itt van az egyik legelfogadottabb szovegmagyarazojuk ertelmezese errol:

    Since Jihad involves killing and shedding the blood of men, Allah indicated that these men are committing disbelief in Allah, associating with Him (in the worship) and hindering from His path, and this is a much greater evil and more disastrous than killing. Abu Malik commented about what Allah said:

    (And Al-Fitnah is worse than killing.) Meaning what you (disbelievers) are committing is much worse than killing.” Abu Al-`Aliyah, Mujahid, Sa`id bin Jubayr, `Ikrimah, Al-Hasan, Qatadah, Ad-Dahhak and Ar-Rabi` bin Anas said that what Allah said:
    (And Al-Fitnah is worse than killing.) „Shirk (polytheism) is worse than killing.”

    http://www.qtafsir.com/index.php?option=com_content&task=view&id=233&Itemid=36

    A tobbit meghagyom neked, keresgeld ki a megadott link-en: Koran 4:95, 5:33, 8:12, 8:60, 8:65, 9:5, 9:29-30, 9:123, 22:19, 47:4, 47:35, 48:29

    Es ez meg kozel sem a teljes lista az iszlam “bekessegerol”.

    Mielott valaki sietne kimutatni, hogy a Torah-ban is van egy hasonlo parancs, megeloznem azzal, hogy amig a Torah ama parancsa szinten gyalazatos, addig legalabb csak egy helyre (Kanaan) es egy bizonyos alkalomra lett megadva. A Koran osszes veres parancsa viszont minden idokben es minden helyen ervenyes. Ma is, holnap is, az egesz Foldon.

    Mar maga Mohamed (a Koranban), es kesobb minden muszlim szovegertelmezo ervenytelenitette a Koran nehany bekes verset. Nem veletlen, hogy az iszlamnak 1400 ev alatt 270 millio halalos aldozata lett, es ez a szam egyre no. (Ebbe nem szamoltatik bele az eladott rabszolgak es a megeroszakolt nok szama.)

  • Katona Zsombor

    Marcsi
    2016 április 2
    4:42 du.

    Először is bocsánatot kérek az aljas rágalmazásért, másrészről pedig továbbra is melegen ajánlom, hogy csak passzív szemlélője legyen az itt folyó hablatyolásnak, mert semmi esélye, hogy emberszámba vegyék, ahhoz alkalmatlan a pedigréje! Én az „átkosban” 35 évig éltem a Klauzál tér közelében, bizalmas gyermekkori barátaim és kollégáim is voltak, sok mindenbe beavattak amiről az egyszerű goj halandónak még rémálmai sem lehetnek, ezért tapasztalatból beszélek! Ön dicsérheti őket, azon elnézően kuncognak, szidás és kiátkozás nélkül megússza, ám ha bírálatra vagy jogos önvédelemre vetemedik, akkor az nekik hatalmas elégtétel, mert a hatékonyságukat igazolja vissza és nem észérvekkel hanem alpári jelzőkkel, nácizással, antiszemitázással vagy ha megcáfolhatatlan igaza van akkor törvénnyel és dogmával védett holokauszt tagadó vérvádakkal ijesztegethetik! Ön furcsának találhatja hogy, mindenféle, még a legaljasabb mocskolódás is simán lepereg róluk, ez nem ösztönös, hanem már kisgyermek kortól tanult önvédelmi fogás, mint ahogy a hochmec is ami a jó üzlet alapeleme, náluk, és a hasbara is, az viszont az agyhiányos gojok hatékony összezavarálására szolgál! Ön csak a megcáfolhatatlan igazsággal tudja őket kihozni a sodrukból, mert attól úgy félnek mint az ördög a tömjén füsttől, de az meg antiszemitizmus -ahogy a jól ismert vicc is mondja- tehát Ön a 22-es csapdájában vergődik!

  • barlev
    2016 április 3
    12:52 du.
    Haver.Általában az ember identitása nem választás, hanem állapot kérdése.
    Valós, hogy nincs mire büszkének lenni abból a korszakból, de a magyar nem 39 és 45 között magyar, hanem úgy globice.
    Te is, gyuri is, bárhogy tiltakoztok ellene, magyarok vagytok. Az egy dolog, hogy nem tartjátok magatokat magyarnak. Ettől még, de.

  • falusi,
    igyekeztem,hogy soha ne sértselek meg.Mivel szolgáltam rá,hogy te sértegessél engem?

  • Mariska te idióta miféle „német elnyomás” alatt álltunk mi a háború előtt??
    Mi a jó fernét csináltál te a történelem órák alatt?
    Amikor TE általánosba jártál, még egész tűrhetően tanították a történelmet.

    Eleinte azthittem hogy a korod miatt nincs már agyad.
    De úgylátszik nem.
    Már régen is valami más rakományt cipeltél a fejedben.

  • Zsomborulatka:
    TE akkora távolságban vagy a Josef Hellertól, mint Makó Jeruzsálemtől.
    Fel sem foghatod műveinek az értelmét.
    Csak idézgeted itten mert valahol láttad hogy ez egy jó mondás :
    ” A 22.-es csapdája.”

    Persze gőzöd sincs az egészről.
    Álszent dumagép.

  • falusi

    A legújabb pesti szó vicc:

    Miért kell németül tanulni? MERKEL. 🙂

  • Moshe Akiva
    2016 április 3
    4:03 du.

    Moshe, azt ugye tudod, hogy a zsidókat is sokan Krisztus gyilkosoknak tartják, akik a legkisebb vétségért is agyonkövezték az asszonyokat, valamint elátkozzák ellenségeiket?

    Kedvenc Orbánod kormánya ezt íratta bele a 9.-es történelemkönyvekbe, amiből kötelező tanulni ma a diákoknak:

    zsidó vallás: a gyűlölet vallása, nem volt idegen tőle az emberáldozat, álnok képmutató farizeusoktól származik a rabbinikus irányzat, szekta, szigorú előírásokban, büntetésben hisznek, lázonganak a világ urai ellen.
    keresztény vallás: szeretet vallása, világvallás, Jézus a farizeusok ellen harcolt, a zsidók halálra ítélték, elutasítja a szigorú előírásokat, a megbocsátásban hisz.

    Illusztráció a zsidó vallás kialakulásához: Caravaggio, Izsák feláldozása

  • Hazai lámpa
    Most már mindent értek, miért gyűlöllik annyian Orbánt, különösen ezen a fórumon!
    De NEM hinném, hogy Ő íratta volna a fenti sorokat a tankönyvekbe.
    Ennél sokkal okosabb!

  • Kedves Hazai Lampa!

    ” Moshe, azt ugye tudod, hogy a zsidókat is sokan Krisztus gyilkosoknak tartják, akik a legkisebb vétségért is agyonkövezték az asszonyokat, valamint elátkozzák ellenségeiket? ”

    Sok kereszteny meg ennel is tobbet tud(ott).

    A kulonbseg az, hogy a fenn emlitett mozesi torvenyen kivul maximum primitivseggel, esetleg barbarizmussal lehet vadolni a Torah-t, ha a kivegzesek modjat, illetve az egyes „bunoket” nezzuk.
    Pl. amit te is emlitesz, hogy „a legkisebb vetsegert” agyonkoveztek a noket, mar a Romai korban is barbar szokasnak szamitott (epp azert lett szukseg a Talmudra). De ez egyreszt nem teljesen igaz, mert a hazassagtoresrol es az allatokkal valo kozosulesrol volt szo, es nem minden kis csip-csup dologrol, masreszt ez egy „belugyi” problema.
    Itt csak a zsidok „irtjak egymast”.
    Ettol meg a zsido nem all neki legyilkolni masokat. Sot! A talmudi rabbik tokeletesen meggyoztek a zsidokat arrol, hogy a Mozesi Torvenyek csak a zsidokra ervenyesek, senki masnak azokat nem kell, sot nem szabad betartania. Tehat attol nem kell tartani, hogy egy ugybuzgo zsido esetleg megol egy zulu not, mert az a no megcsalta a zulu ferjet, vagy odatartotta a puncikajat egy zebranak.

    Az ellenseg elatkozasara nem emlexem, ugyanakkor nem ertem mi abban az olyan marhara meglepo?

    ” Kedvenc Orbánod kormánya ezt íratta bele a 9.-es történelemkönyvekbe, amiből kötelező tanulni ma a diákoknak:

    zsidó vallás: a gyűlölet vallása, nem volt idegen tőle az emberáldozat, álnok képmutató farizeusoktól származik a rabbinikus irányzat, szekta, szigorú előírásokban, büntetésben hisznek, lázonganak a világ urai ellen. ”

    No latod, ez a hatalmas kulonbseg!
    En barkit meg tudnek kerni, bizonyitsa be, hogy a Judaizmus a gyulolet vallasa, es nem menne neki.
    Ugyanezt elmondhatom az emberaldozat vadjarol is.
    A „kepmutato farizeusokrol” (tkp. a Talmudrol) pedig eppen most irok egy kis valamit magyarul, amit direkt a zsidogyuloloknek szanok. Az eleg jol elmagyarazza a „kepmutatast” es az „alnoksagot”.
    A zsidok elleni vallasos va’dak kozel mindegyike megalapozatlan, vagy felreertesen alapszik es konnyen tisztazhato. Ugyanezt nehez elmondani az iszlamrol.

    A „Beke Vallasa” eseteben nap mint nap latjuk a tobbezernyi bekeharcost, amint allitolag a Korant es a Haditokat felreertve azokbol idezgetnek, mielott nekiallnak gyilkolaszni. De hat nincs mit felreerteni.
    Foleg, hogy nem is szabad nekik maskepp ertelmezni a verseket, mint amit a normalis, mindennapi ertelme jelent. Ezt mar Mohamed elvtars megmondta nekik.

    Mint mar irtam, nem veletlenul van 270 millio halalos, es szamolatlan egyeb aldozata az iszlamnak.

    A fenti lista a Koran vergozos verseibol elegge hianyos. Osszesen – ha jol remlik – 192 ilyen vers van benne, es hat ez elegge szep teljesitmeny azt nezve, hogy a Bibliahoz kepest egy paranyi konyv.
    Mindezeket az utobbi 1400 ev minden jelentos muzulman szovegertelmezoje veresen komolyan ertelmezte, meg veletlenul sem bekesen.

    Az igaz azonban, hogy van egy muzulman szekta, amelyik ezeket a verseket teljesen figyelmen kivul hagyja. Sajnos azonban oket a tobbi muzulman gyaurnak nezi. Gyilkoljak is oket rendesen.
    Mostanaban van nehany reform mozgalom is az eszak-amerikai muzulmanok kozott, ami szep es jo, de oket is hamarosan ki fogjak nevezni kufarnak, ha mar meg nem tettek. Ezeknek a reform mozgalmaknak az arab orszagokbol kene kiindulni, de a „Beke Vallasa” annyira bekes es tolerans, hogy nem turi meg a legkisebb reformot sem.

  • Figyelő:
    Légy erős:
    Én nem tudtam erről a történelemkönyv-béli szemétségről.
    Egészen más „kifogásaim” vannak jelen rezsimmel szemben.
    Viszont VALÓBAN nem Orb. személyesen „íratja” bele ezeket a szemétségeket a tankönyvekbe.Pillanatnyilag egy református lelkész a felelős ezekért.
    A neve : Balogh Zoltán.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Balog_Zolt%C3%A1n_%28politikus%29

  • Moshe Akiva
    2016 április 3
    8:22 du.

    Azt elismerem, hogy nem legkisebb vétségért verték agyon a nőket, azokért csak a kezüket vágták le vagy elzárták őket. A Tóra ugyanolyan szent könyve a zsidó vallásnak, mint az iszlámnak a Korán. Mi a biztosítéka, hogy nem kezdtek nőket agyonkövezni, ha majd nem tiltja Izrael liberális alkotmánya és a nemzetközi egyezmények? Amint írod, a talmudi hagyományok tiltják ezeket, amiket a Római Birodalom szokásai is elősegítettek a zsidó népnél. És ez nem csak belügy, mert a zsidók betérítettek nem egy népet a történelem során a vallásukba. Zsidó hódításokról nagyon régóta nem beszélhetünk, de azért a Tórában ott van, hogy mit kell csinálni az ellenséges bálványokkal és bálványimádókkal.

    Ergo az iszlám is végigmehet egy ilyen reformon, és ezt te is elismered. Más dolog az, hogy mint írod egyelőre kisebbségben vannak a muszlimok között a békések. De ez is relatív, mert az iszlám világ legalább felében járhatnak farmerban a nők, és válhatnak büntetlenül, mivel a házasság polgárjogi szerződés nem egy iszlám kultúrájú országban is.

  • Figyelő
    2016 április 3
    7:16 du.

    Annyiban igaza van a tankönyvnek, hogy a keresztény vallás tényleg egy kis zsidó szektából alakult ki. Nagy hibája a tankönyvnek, amire a történelemtanárok felhívják a figyelmet, hogy túl nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a zsidók gyilkolták meg Jézust. Azt kevésbé hangsúlyozzák, hogy egyes zsidó vezetők vitték Jézust Pilátus elé, aki végül kimondta a halálos ítéletet. Az se egyértelmű a leckében, hogy Jézus tkp. mindvégig zsidó maradt, és saját szavai szerint ő „csak” megreformálta a zsidó vallást. Ebből új vallást tulajdonképpen mások csináltak, de az is igaz, hogy a zsidók mai napig nem fogadják el Jézust.

    Nem Orbán írta személyesen a tankönyvet, de az ő kormánya felel a KLIK megalakításáért, és a kötelező tankönyvek bevezetéséért. Végső soron nemcsak az oktatási miniszternek, hanem Orbánnak is vállalnia kell ezért a felelősséget.

  • Katona Zsombor

    Látja kedves Marcsi, barátunk -a szintén kedves Geyza- hozzám intézett kéretlen véleményével nagyon nagy szívességet tett nekünk, mert nagyon szemléletesen és közérthetően bemutatta nekünk a hasbara(alias félremagyarázkodás) egyik legfontosabb elemét és ezért most nagy kő esett le a szívemről, mert barátai nem engem fognak hálószoba titkok kiteregetéséért elmarasztalni. Csak úgy költői kérdésként: ez a kis hamis kinek akar benyalni és kinek akar ártani, mert úgy tűnik egyszerre csinálja mind a kettőt, használ-e ennek a honlapnak az a szándékosan irritáló hozzáállás, hogy mindenkiből ki kell provokálni a rosszabbik énjét? Kedves Marcsi ezt a levelemet csak Önnek írtam, a kérdéseim is költőiek voltak, de azért kiváncsi vagyok, hogy a kibicek értenek-e belőle!

  • Zsombi:
    Egyre mélyebbre hatolsz Marcsa nagysága hátsójába.
    Hááát… öreg…tetudod.

  • hazai lámpa

    2016 április 4
    6:24 de.
    Ismerem az Ó és Újszövetséget, persze nem alaposan, nem vagyok theologus, de mindkettőt tanultuk még anno a hittanórán.
    Soha nem volt kiemelve egyikben sem, az, hogy lám, lám zsidók ölték meg Jézust.
    A zsidó vallás , valóban nem fogadja el Jézust mint Messiást, vallásuk még mindig várja eljöttét-.
    Viszont nagyon uncsinak tartom azt a véleményt, hogy az antiszemitizmus abból a hitből eredne.

  • Valóban, nem Jézus alapitotta a kereszténységet, hanem egy másik zsidó (Simon) Szent Pál.
    A 60-as években volt egy kitűnő regény életéről egy amerikai írótól, Taylor Caldwell-től-.

  • Gáyza, sajnos hülyék mindig voltak és leszmek!

  • Kedves Zsombor!

    Köszönöm a többszöri „hozzám szólását”geyza,meg páran sajnos lecsúszott szerencsétlen alakok,hogy kinek akarnak benyalni és kinek ártani,az jó kérdés(?)az előbbivel nem hiszem,hogy a jelenlegi politikai helyzetet tekintve bármi haszonra tennének szert,az utóbbival
    kapcsolatban, pedig nincsenek olyan helyzetben,hogy nekem ártani! tudjanak!
    Mint írtam pártfüggetlen itthon élő magyar vagyok,(soha nem a politikából éltem!)akinek joga van a
    fórumban megjelenő cikkekhez hozzászólni,és ha közönséges,kéretlen és hazug válaszokat kapok attól nem én leszek kevesebb,hanem ők és még égnek is….csak képtelenek felfogni.

  • Figyelő:
    Szerinted ez a Balogh mivel foglalkozik a „szuperminisztériumának” az élén?
    Elárulom: Végrehajtja Orb. akaratát.

  • Mari:
    TE már akkor egy senki voltál,amikor még valaki voltál.
    /Hofi/

  • Moshe Akiva!

    Ugyan miért is olvasnám a koránt?….katolikus vagyok(bár olvastan több dolgot is róluk…nem buzdít gyilkosságra!!)
    Aztán míg sok kommunista bűnöző (Péter Gábor,Biszku Béla)megússza a korára való tekintettel….,meg a bíróság tesze-toszasága miatt,ugyan mi az oka
    annak,hogy a zsidók a náci bűnözőket eddig is és ma is elszántan üldözik?meg Solomon Morel zsidó tömeggyilkos idős korára való tekintettel még ma is boldogan él Izraelben….?
    Egyoldalú,igazságtalan és alja dolog!
    na el kéne ezen gondolkozni!
    Aki háborús bűnös tömeggyilkos,egyformán elítélendő!!!!!és büntetendő,ez lenne az igazságos,persze nézőpont kérdése…..

  • geyza,te egy sötét múltú senki voltál és vagy ma is,én meg régen is voltam valaki,meg ma is!Na ez a különbség kettőnk között.
    Egyébként Hofit szerettem,tehetséges és szerencsés volt,mert ugye mindenki tudja a pártállam belátta,hogy nem árt a humor az elterelés,és némi ….önkritika a sok kétes dolog elkenése miatt,(persze korlátozott keretek között és a saját érdekében…)így Hofi „kivételesen” a kivételezettek között volt,ezt mindenki tudja!

  • Hazai lámpa:
    „Orbánod kormánya ezt íratta bele a 9.-es történelemkönyvekbe, amiből kötelező tanulni ma a diákoknak:
    zsidó vallás: a gyűlölet vallása, nem volt idegen tőle az emberáldozat, álnok képmutató farizeusoktól származik a rabbinikus irányzat, szekta, szigorú előírásokban, büntetésben hisznek, lázonganak a világ urai ellen.
    keresztény vallás: szeretet vallása, világvallás, Jézus a farizeusok ellen harcolt, a zsidók halálra ítélték, elutasítja a szigorú előírásokat, a megbocsátásban hisz.”

    Ó, köszönöm, Hazai lámpa!
    Megkérhetném, hogy ha kéznél van a tankönyv, s nem okoz Önnek fáradtságot, esetleg lenne kedves megadni a mű bibliográfiai adatait? Hátha meg tudom találni legalább az interneten. (Személyesen ma még sem időben, sem térben nem érint a dolog, csak kíváncsi vagyok, mit is tanulna a lányom pár esztendő múlva, ha épp Magyarországon járna iskolába. Meg hát rám is rám fér a magyarországi modern állami vallástudományból némi alapismeret.)

  • Figyelő
    2016 április 4
    10:40 de.

    Azért vannak olyan keresztények, akik azt vallják, hogy Isten elvetette a zsidókat, amiért megölték a Fiát. Kimondatlanul, de a tankönyvszerzők is ezt az álláspontot táplálják azzal, hogy Jézust ennyire ellentétbe állítják az őseivel.

    Nincs szó arról a leckében, hogy a zsidóknak fontos volt a Tízparancsolat, és hogy szeressék felebarátaikat, és Jézus „csak” kiegészítette ezeket a szabályokat. Ezt úgy hozzák le, hogy a zsidók rossz szokásokat követtek (amikre a tiltásokból következtethetünk) és gyűlölték az ellenségeiket, a keresztények bezzeg mennyivel felvilágosultabbak és Jézus szerette az ellenségeit is.

    Kérdés az is, hogy ha ez megy töriórán, akkor mi lehet a kötelező hittanon? Korrekt pedagógia vagy ártatlan mesécskékbe, éneklésbe csomagolt katolikus agymosás? Másodikos unokahúgom szerint, aki imádja a Bibliai képes történeteket, unalmas imádkozások vannak és állandó színezés, de a Miatyánkot már kívülről kell tudni.

  • Jólvan Mari, megértettem :
    Tehát TE akkor sem voltál senki, amikor még elvileg valakinek kellett volna lenned a kis szemétdombocskádon, abban a tök felesleges szakközép-izében, ami horribilis pénzért betanított és minden évben ráterhelt a Társadalomra 60 darab híd meg csatorna karbantartót vagy mit , miközben az országnak csak egy vagy kettő ilyen „szakember”-féle kellett három évente.

    A többi elment pizzasütőnek, vagy úriházhoz kisállat-gondozónak.
    Ezzé asztán tényleg kár volt fenntartani azt a gittegyletet.

    Hát hallod…ennél hülyébb melóhelyet is csak egy magadfajta idióta képes választani.

  • Kedves Hazai Lampa!

    ” Azt elismerem, hogy nem legkisebb vétségért verték agyon a nőket, azokért csak a kezüket vágták le vagy elzárták őket. ”

    Az elzaras OK, de honnan szeded a kezek levagdosasat? Az – tudtommal – csak az iszlamban megengedett.
    Raadasul, nem nagyon akad olyan mozesi Torveny, ami kifejezetten csak a nokre vonatkozna. Meg a hazassagtoro ferfit is ki kellett vegezni, nem csak a not. Ugyanugy, a kecskeuzogetoket is.

    ” Mi a biztosítéka, hogy nem kezdtek nőket agyonkövezni, ha majd nem tiltja Izrael liberális alkotmánya és a nemzetközi egyezmények? Amint írod, a talmudi hagyományok tiltják ezeket, amiket a Római Birodalom szokásai is elősegítettek a zsidó népnél. ”

    A talmudi „mesterkedes” gyakorlatilag lehetetlenne teszi, hogy barkit is halalra iteljenek.
    De az igaz, hogy ha csak ortodoxek lennenek Izraelben az orszag torvenye a Halacha lenne. Es ez nem a mozesi Torah, hanem amit a jo rabbik osszehordtak az utobbi kb 2100 evben.

    ” És ez nem csak belügy, mert a zsidók betérítettek nem egy népet a történelem során a vallásukba. ”

    En csak egyrol tudok. Kik voltak a tobbiek?
    Azota pedig megvaltozott a helyzet. Kialakult a Halacha (ami az eroszakos beterites koraban meg nem volt) ami nem csak siman tiltja az eroszakos, vagy akar bekes teritest, meg egyenesen megneheziti a beterni szandekozok dolgat.
    Tehat nyugi, meg ha lennenek is kovezesek ma, belugy maradna.

    ” Zsidó hódításokról nagyon régóta nem beszélhetünk, de azért a Tórában ott van, hogy mit kell csinálni az ellenséges bálványokkal és bálványimádókkal.”

    Igen, errol beszeltem. Bar rosszul emlexel, az idegen balvanyimadot nem kellett megolni csak azert, mert balvanyimado volt. (Ha egy zsido balvanyimdova valt, az mas kerdes.)
    Azon varosok lakossagat volt szabad csak elpusztitani, akik a Kanaan elfoglalasakor ellenalltak az izraelitaknak. Erre irtam, hogy elegge durva otlet az ilyesmi, viszont legalabb csak egy helyre es egy idore (ezelott kb 3200 ev) ervenyes. Ez nem jelenti azt, hogy nekunk mindenhol, minden korban es mindenkit meg kell olnunk. Foleg nem azert, mert masban hisz.
    Az az iszlam parancsolata.
    (A Judaizmusban meg a zsidonak sem kell hinnie semmiben. Ez torveny, nem hit. A magyar torvenyhozok sem varjak el toled, hogy „higgyel” a torvenyekben, csak azt, hogy betartsd azokat.)

    Egy masik hozzaszolasodbol:

    ” Az se egyértelmű a leckében, hogy Jézus tkp. mindvégig zsidó maradt, és saját szavai szerint ő “csak” megreformálta a zsidó vallást. ”

    Ha jol remlik annyi van csak az Ujszovetsegben evvel kapcsolatban, hogy „nem azert jottem, hogy eltoroljem a Torvenyt, hanem azert, hogy betoltsem azt.” Tehat nem jelentette ki Jezus, hogy o reformer lenne.
    Ettol fuggetlenul a kovetoi vezettek be reformokat Jezus neveben. Pl. a hazassagtoro asszony esete, a valasokrol … stb.

    xxxxxxx

    Kedves Figyelo!

    ” Ismerem az Ó és Újszövetséget, persze nem alaposan, nem vagyok theologus, de mindkettőt tanultuk még anno a hittanórán.
    Soha nem volt kiemelve egyikben sem, az, hogy lám, lám zsidók ölték meg Jézust. ”

    Hat az Oszovetsegben magatol ertetodoen ez valoban nincs. Viszont az Ujszovetseg nehany helyen – Jezus neveben – elegge mocskolodo hangot ut meg a zsido vallasi vezetok ellen.
    A Jezus halalat bevezeto esemenyek is ugy vannak leirva, hogy azt sugalljak az olvasonak a vilag osszes zsidoja osszefogott Jezus ellen. Holott a zsidosag nagyobbik resze akkor is kulfoldon elt, es meg a Judeaban elok kozul is csak a jeruzsalemiek lehettek jelen.
    Ettol fuggetlenul – ha jol remlik – a Lukacs Evangeliumanak iroja szajaba teszi az egesz zsidosagnak, hogy „az o vere rajtunk szarad orokkon orokke”. (Nem szo szerinti idezet, de a lenyeg azt hiszem ertheto.)
    Es ez az, amit egyes papok hebe-hoba kihasznaltak amikor fel akartak tuzelni a nem tulzottan muvelt nepet a zsidok ellen.

    ” Viszont nagyon uncsinak tartom azt a véleményt, hogy az antiszemitizmus abból a hitből eredne. ”

    Pedig tobbnyire ebbol ered a mai, modern zsidogyulolet. Volt korabbi is, meg a gorogok koraban, akiknek leginkabb az nem tetszett, hogy a zsidok fellazadtak ellenuk, bar voltak elozoleg is problemaik az oseimmel. Pl. nem tetszett nekik a korulmetelkedes.

    De manapsag a legtobb va’d a zsidok ellen a kozepkori idokre vezet vissza. Ma mar nem sok zsidogyulolot erdekli, hogy a zsido korul van-e metelve, vagy nincs.

  • Kedves Marcsi!

    En sem azert olvasom a Korant, a Haditokat es az iszlam tortenelmet mert hiszek az iszlamban.
    Csak kivancsi vagyok, hogy mi hajtja a muszlimokat. Kivancsi vagyok, mennyire lehet megbizni bolcs vezereink ama donteseben, hogy millioszamra idehordjak a muzulmanokat kozenk?

  • Belzebub
    2016 április 4
    5:47 du.

    Én a Tényleg! honlapról indulva olvasom ezeket a töritanáros híreket, és azért adnám meg az ő címüket, mert ott mást is találhatsz az iskolai törioktatással kapcsolatban. Pl. a sumer származási elmélet szinte kiszorította a finnugor nyelvrokonságunkat az új, kötelező magyarkönyvekből.

    http://tenyleg.com/index.php?action=categoryView&type=places&category_id=3115

    A tankönyvpiac államosításakor a kormány EU-s támogatásokkal alá tudott menni a konkurenciának, „merhogy túl nagy a választék meg drága”. De attól, hogy megszerezték a piacot, még nem riadnak vissza bizonyos további költségcsökkentő praktikáktól. Pl. tartós kölcsönkönyveket rendelhetnek az iskolák, amiből négy évfolyam is tanul. Igaz, elvileg senkinek nem szabad aláhúzni a szövegben vagy vámpírfogakat rajzolni a szereplőknek. Sok szülő inkább piaci áron megveszi a könyvet a gyerekének, hogy sajátból tanulhasson.

    http://www.peticiok.com/a_tartos_tankonyvek_ne_legyenek_tartos_kolcsonkonyvek

  • Kedves Hazai Lampa!

    Csak nem azt akarod mondani, hogy ezt:

    ” Kedvenc Orbánod kormánya ezt íratta bele a 9.-es történelemkönyvekbe, amiből kötelező tanulni ma a diákoknak:

    zsidó vallás: a gyűlölet vallása, nem volt idegen tőle az emberáldozat, álnok képmutató farizeusoktól származik a rabbinikus irányzat, szekta, szigorú előírásokban, büntetésben hisznek, lázonganak a világ urai ellen.
    keresztény vallás: szeretet vallása, világvallás, Jézus a farizeusok ellen harcolt, a zsidók halálra ítélték, elutasítja a szigorú előírásokat, a megbocsátásban hisz.

    Illusztráció a zsidó vallás kialakulásához: Caravaggio, Izsák feláldozása ”

    te nem lattad, hanem egy webpage-rol szedted?

  • Na ugyan, ha a weboldalról szedte az infókat, biztos hiteles!

  • Hazai Lámpa
    „Én a Tényleg! honlapról indulva olvasom ezeket a töritanáros híreket, és azért adnám meg az ő címüket, mert ott mást is találhatsz az iskolai törioktatással kapcsolatban.”

    Köszönöm szépen, megnézem!

    Pl. a sumer származási elmélet szinte kiszorította a finnugor nyelvrokonságunkat az új, kötelező magyarkönyvekből.

    Nahát ezek a tankönyvszerzők magyargyűlölő hazaárulók! Mintha nem tudnák, hogy a modern tudomány bebizonyította, hogy Isten magyarul beszélt Ádámmal, az emberiség ősnyelve a magyar. Minden más holt és élő kultúra és nyelv csak a magyar nyelv és a magyar kultúra kései elfajulása. 🙂

  • Moshe Akiva!

    A Hazai lámpa emítette 9.osztályos tankönyvet még nem láttam, valamikor talán majd megszerzem.
    Ismerem viszont az 5. osztályos magyar nyelvtan könyvet, ahol a „János vitéz”-nek annál a részénél, ahol Kukorica Jancsi fegyújtja az alvó rablók házát, megemlítik, hogy ez, ha nem is volt helyes, de érthető, éppúgy, mint azok a merényletek, amelyeket az elkeseredett, elnyomott palesztinok követnek el a hazájukat elrabló zsidók ellen. (Hogy ez az „elemzés” miért a nyelvtan, miért nem az irodalom tankönyvben van, nem tudom.)

    Először azt hittem, hogy valami 40-50 éves, Kádár-korabeli tankönyv utánnyomásából tanulnak, de nem, megnéztem, új tankönyv volt. Helyes, nem csak oktatni, hanem nevelni is kell az ötödik általánosba járó gyermekeket.

    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor rákérdeztem a lányomra, elmondta, hogy a tanár ezt részt áthúzatta velük azzal, hogy ezt ne tanulják meg. Ugyan biztos vagyok abban, hogy nincs semmi összefüggés, a tanár (ig.helyettes is volt) az új tanév kezdetén már nem volt az iskolában; de nem hiszem, hogy ezért. (Ilyen súlyú kötelezettségszegés miatt szerintem ma még nem, majd csak 3-4 év múlva küldenek el tanárokat.)

  • Hazai lámpa:
    „Szerintem nem kell zsidó az idegengyűlölethez, és ez nem speciálisan magyar tulajdonság.”

    Természetesen egyetértünk. Sőt, a zsidógyűlölethez sem kell zsidó. Az utóbbira példakánt tudnék országot, mondani, de nem teszem; már úgyis kimoderáltak. (Nyilván alapos okból moderáltak, úgyhogy ideje itt hagynom a KMH-t.)

    H.L:
    „Bagatellizálni nem kell ezt a kérdést, de csodálkozom Kertész Imrén, hogy nem tudta tárgyilagosan és elfogulatlanul nézni a fiatalok “zsidó” gyűlöletét.”

    Sok mindenen csodálkozom, de ezen nem. Különben sem tudom, hogy hogy K.I.-nek miért kellett volna „tárgyilagosan és elfogulatlanul” nézni a dolgot, még kevésbé tudom, hogy K.I. esetében mi lett volna a tárgyilagosság és elfogulatlanság helyes mértéke. (Én sokkal kisebb jelentőségű és engem személyesen nem vagy alig érintő jelenségek esetében sem vagyok mindig „tárgyilagos” és „elfogulatlan”.)

  • Figyelő!
    nem érdemes erőlködnöd…..itt a törzstagoknak se esze,se kultúrája,se modora,még az elhunyt zsidó származású és tisztességes
    magyar Kertész Imrét sem becsülik(pedig róla szól a cikk),nem őt,nem a műveit értékelik,hanem egy másik Kertészt,aki a nyomában sincs ,ezek mind
    szélsőséges,provokatív,primitív gyűlölködők!
    A süket szövegük miatt pedig ne izgasd magad,se téged ,se engem nem tudnak megsérteni beleőrültek a politikába a hazájuk(sikertelen) lejáratásába,nézd már meg milyen szinten vannak!!!Annyira sötétek,hogy ezt sem látják be!
    Moderátor meg nincs!

  • Moshe Akiva

    2016 április 4
    8:20 du.
    Kedves Moshe,
    változatlanul, szerintem a mai antiszemitizmus első rugója az irigység. Mennyi mindenben tűntek ki a zsidók!
    Ha például a világ feltalálóit kiséred figyelemmel, sok magyar zsidó is van köztük.
    Másik ok még a másság, ami visszavezet elég régre. Olvastam pl. az orosz progromokról is. Szerencsére, ilyen nem volt a magyaroknál.

  • Moshe, még annyit szeretnék írni a témához, hogy engem katolikusnak neveltek, anyám nagyon vallásos volt!
    Sok katolikus papot ismertem hosszú életem folyamán és még apácák is neveltek.
    Nem emlékszem, hogy valaha, valamelyik is, zsidó ellenességet tanitott volna.

    De megdöbbenve olvastam feljebb, hogy pl. Luther milyen zsidó gyülőlő volt. Erről soha nem tudtam.

  • Kedves Belzebub!

    Nem mondom, jo kis nyelvkonyv!

    Tenyleg nagyon fel van borulva Magyarorszagon a mi altalunk megszokott nyugati kep. Itt ugyanezt a „bal oldal” csinalja, amig a „jobb oldal” van Izrael mellett.

    Ahogy hallom mar vagy egy evtizede, a feltorekvo magyar ertelmiseg is elegge zsidogyulolo, es ezek mind „jobb oldaliak”.
    Persze itt, a Nyugaton is ugyanez a helyzet, csak itt a „bal oldali” fiatalok koreben bitangult el a helyzet.

    xxxx

    Kedves Figyelo!

    Igazad van, a zsidogyulolet egyik legfobb oka az irigyseg. Azonban ez a keresztenyseg kialakulasa utan keveredett a vallassal, vagy csak vallasi kontosben jelent meg.
    Soknak nem volt oka tulzottan irigynek sem lenni, mert lattak nagyon jol, hogy a zsidok tobbsege le volt rongyolodva.
    A kozepkorban a zsidokat az europai nemesseg es maga a kiraly vedte meg a „nep haragjatol” es ez a „nepharag” altalaban egy-egy pap altal lett felpiszkalva. Ez nem jelenti azt, hogy minden pap ezt csinalta, csak minden korban es minden orszagban akadt legalabb egy ilyen.
    Termeszetesen tudok olyan esetekrol is, amikor maga a kiraly adta ki a parancsot a zsidotlanitasra. De ez szerintem sosem gyulolet, hanem inkabb praktikus intezkedes volt. Mikor a kiraly mar tul sokkal tartozott a leggazdagabb zsido alattvalojanak, visszafizetes helyett kirugta valamennyit.

    Mint mar utaltam ra, tortenelmi okai is voltak a zsidogyuloletnek.
    Ne feletsd el, hogy a zsidok fellazadtak eloszor a gorogok, aztan Roma ellen is. Ezek a lazadasok nem peticiok formajaban tortentek es hat eleg sok halallal es mas kenyelmetlensegekkel jartak. Nyilvanvalo, hogy bizonyos foku gyulolet kialakult irantuk mar akkor.
    No es mar a politeistak szemeben is kuloncnek szamitottak a zsidok az egyetlen Istenukkel, amelyik megkovetelte a korulmetelkedest, a homoszexualisok kivegzeset … es mas egyeb „nyalanksagokat”, amiket se a gorogok, se a romaiak nem csinaltak. [A gorog eraban az olimpiara keszulo zsido atletak fitymat varrattak maguknak (seggukrol leszedett borbol) hogy ne rohogjek ki oket a gorogok verseny kozben.]

    Magyarorszagon is voltak pogromok. A legutolso a komcsik altal, valamikor az 50-es evek elejen, ha jol remlik 1953-ban. Igaz, csak a komcsi zsidok voltak „erdekelve’ benne.
    Az azt megelozo, ha jol remlik, 1945-ben volt.
    Ezek persze joval kisebb meretuek voltak mint amiket Ukrajnaban es Oroszorszagban vittek vegbe, de voltak.
    A Osztak-Magyar Monarchia es a Habsburg Birodalom idejen is szinte evente fordultak elo – bar „csak” lokalisan.

    Regebben olvastam egy nagyon jo tanulmanyt magyarul a zsidogyulolet okairol, de nem oriztem meg a linket hozza, vagy az egyik oreg komputeremen maradt.
    Mindenesetre eleg sok oka van, amik aztan kulonbozo variaciokban ossze is adodhatnak.

    Elolvastad Luther egesz konyvet? Neki az volt a legnagyobb baja a zsidokkal, hogy nem tudta oket meggyozni az o sajat „megtisztitott” keresztenysegevel sem. Ezert kezdett el habzani. Annyira elvakult, hogy mar a Bibliat is „felre-idezte”.
    Mindenesetre okkal lehet hivni a modern nemet zsidogyulolet atyjanak.

  • Hogy a feministák szörnyülködjenek (a macsók pedig röhögjenek), mellékelek a kisiskolások új tankönyvéből egy versike részletet.

    http://eduline.hu/kozoktatas/2016/4/5/Bemutattak_az_uj_tankonyveket_CCCSH7

  • Figyelő
    2016 április 5
    12:23 du.
    „Kedves Moshe,
    változatlanul, szerintem a mai antiszemitizmus első rugója az irigység.” Ezt irinységre fogni a legnagyobb hülyeség, mert legtöbbször a szándékos provokáció reakciója!

  • Moshe Akiva
    2016 április 4
    11:14 du.

    Nem, nem azt akartam mondani, valamit félreérthettél. Én azt írtam, hogy Belzebub elolvashatja a témával kapcsolatos híreket a honlapon, ahol minden forrásokkal alá van támasztva. Ha nem akarja megvenni, akkor fönt vannak a neten a tankönyvek.

    Tudom, hogy keserű neked ez a béka, de le kellene nyelned, hogy Orbánék törikönyvei olyanok, mintha a Katolikus Híradóból szeretnéd megismerni a modern fogamzásgátlás módszereit. Bár a neten megjelenő katolikusoknak se hihetsz, mert lehet, hogy bolsik álruhában. Itt csak Moshét nem szabad bántani azzal, hogy nem is zsidó, de te készpénznek veheted, hogy mindenki más kitaláció.

    Te biztos nem hiszel a hírügynökségeknek se, ezért nyilván az is kacsa szerinted, hogy Lengyelországban betiltják az abortuszt katolikus egyházi nyomásra, és az óvszervásárlást is korlátozzák. Neked el kellene utaznod minden helyre külön a világban, hogy az újságokban megjelent híreket mind ellenőrizd!

  • Moshe, állitólag Ferenc Jóska zsidó barát volt és ő hozott be sok zsidót az országba.
    Vagy engedte letelepedni.
    Horthyról is tudott dolog, hogy több zsidó barátja volt.
    Egyről én is tudok, aki hazament Horthy utótemetésére.

  • Belzebub
    2016 április 5
    4:16 de.

    A magyarkönyveket nem ismerem, de még néhány csemege a 9.-es törikönyvből:

    Izrael fejezet:
    – Jahve sivatagi viharisten,
    – fél oldal azzal foglalkozik mivel kereskedett Salamon, hány kiló ezüst egy talentom (sok), miből építette a templomot?
    – másik fél oldalon a 82. zsoltár, ahol több istene van a zsidóknak (nem hébereknek)
    – a zsidókat mindig szörnyen megbüntette Jahve, ha nem követték a parancsait

    Kereszténység kialakulása:
    – Jézus fontosnak tartotta az adófizetést, és nem lázongott a világ urai ellen. 🙂

  • Moshe Akiva
    2016 április 5
    1:49 du.

    Nem tudom mit csinál a baloldal Kanadában, de te tévedésben vagy. Egészen más dolog Izrael politikáját bírálni, mint az ókori zsidókról összeirkálni mindenfélét a diákoknak.

    Látszólag egy modern szöveg, színes képekkel, illusztrációkkal, de az egésznek van egy hangulata, döntse el mindenki, hogy milyen. Már aki hajlandó elolvasni, nem csak a levegőbe dumálni. Én ahhoz hasonlítanám, mint mikor a farkas ír a báránynak egy könyvet a vegetarianizmusról. Amiben nem a fűevés előnyeit dicséri, hanem azt, hogy mik az előnyei, ha megesszük a fűevőt.

  • Kedves Figyelo!

    Igen, Horthynak voltak zsido baratai. Horthy sajat maga is szerette oket. Igaz, hogy csak azert, mert – sajat bevallasa szerint – meg szukseg van rajuk, de azert a maga modjan szerette oket.

    Tudtad, hogy azt a feher lovat, amin belovagolt Horthy annak idejen egy zsido adta neki?

    Gondolom azt is tudod, hogy Portugaliaban egy gazdag zsido csalad viselte a gondjat oreg napjaira. Persze ha ismertek volna Horthy maganlevelezeset, akkor valoszinu hagytak volna ehenhalni.

    De ez tkp. mindegy. Nem minden kereszteny Horthy. Szemelyes tapasztalataimbol itelve a keresztenyek tobbsege normalis, rendes ember es nem gyuloli a zsidokat, vagy barmi mas csoportot, igy en masse.

  • Hazai Lámpa:
    „még néhány csemege a 9.-es törikönyvből:
    Izrael fejezet:
    – Jahve sivatagi viharisten,
    – fél oldal azzal foglalkozik mivel kereskedett Salamon, hány kiló ezüst egy talentom (sok), miből építette a templomot?
    – másik fél oldalon a 82. zsoltár, ahol több istene van a zsidóknak (nem hébereknek)
    – a zsidókat mindig szörnyen megbüntette Jahve, ha nem követték a parancsait
    Kereszténység kialakulása:
    – Jézus fontosnak tartotta az adófizetést, és nem lázongott a világ urai ellen.”

    Nem tudok vitatkozni a Bibliáról, mert sajnos nem ismerem a kellő mélységben. Például azt sem tudom, ki volna az a bizonyos Jahve, soha még nem olvastam, nem hallottam róla. (Ez nyilván az én hibám, mert mindig elhanyagoltam az Őrtorony Társulat kiadványainak olvasgatását.)

    Az idézett ostobaságokat én inkább csak tankönyvszerzők tudatlanságának (ami persze tankönyvszerzőnél, szerkesztőnél nem mentség), mintsem zsidó- vagy keresztény-ellenességének tudom be.

    Megjegyzem, hogy az „idegen isteneknek fogtok szolgálni” elég sokszor szerepel a Bibliában, így egyáltalán nem tudom kizárni, hogy a régi zsidók valamikor úgy gondolták, hogy idegen istenek is léteznek. (De ez nem az én szakmám, maradok az öszvér- és szamár- gondozásnál, -idomításnál, -tanítgatásnál; na jó, maximum még egy kevés kutyapszichológiánál. Ennyi.)

  • Belzebub
    2016 április 6
    7:24 de.

    Engedd meg, hogy kacagjak ezen a szerénységen, hogy te nem értesz a történelemhez, ezért nem minősíted a tankönyv ideológiáját! 🙂 Amúgy a rendszeresen Sorosozó és háttérhatalmazó kormány oktatáspolitikáját mindenki döntse el maga, hogy antiszemitának tartja-e!

    Én a magam részéről maximum egy komcsi tankönyvtől tudom elfogadni, hogy a zsidókról (vagy bármely vallásról) ennyi hülyeséget összeírjanak. A szadista Caravaggio-festményt nagyon felháborítónak tartom, hogy beletették a 15 éveseknek szóló tankönyvbe, és szerintem alkalmas a kiskorúak megzavarására! A három illusztrációból fél oldalt foglal el egy Holt-tengeri tekercs fotója, miközben nincs kép Mózesról vagy a kőtáblákról. A harmadik fénykép egy minifotó a középkori Dávid szoborról.
    Jehováról nem tudom, mit irkálnak az Őrtoronyban, de köztudomású, hogy Isten nem a nevét akarta elárulni Mózesnek, hanem az égő csipkebokorban azt mondta Aki Van (Jahve). Ez az állandó Jahvézés a tankönyvben Isten helyett mennyire indokolt tudományosan?
    Salamon anyagi helyzetének a forszírozása a jeruzsálemi templom szépségei helyett, „nagyon” fontos. Tudni köll a diáknak, hogy a kis zsidó állam volt a trendi az ókorban, nem a fényűző despotikus keleti birodalmak!

    (Nem is értem, hogy jön ide a keresztényellenesség? Azt ugye eleve kizárhatjuk, hogy keresztényellenesek lennének a Kísérleti tankönyvek, mert számtalan fejezet foglalkozik a kereszténység történetével. Nem mellékesen katolikus nézőpontból, egy vallásilag kevert országban: nem tiszta katolikus a magyarság, hanem nagy ateista és protestáns csoportok is vannak a társadalomban.)

  • Marcsi,
    ne panaszkodj,hogy(szerinted)nincs moderáló.Ha Ille itt lenne téged már úgy vágott volna megint ki,mint szaros pelenka tartalmát a viceházmester néni.

  • Mojszele TE szemenszedett módon hazudozol. De már megszoktuk.

  • Mariskám lehet hogy voltál valaki, de csak önmagad előtt.A többiek -feltételezhetőleg- útáltak tégedet, csak nem volt divat az ilyesmit belemondani egy kollega szemébe. Inkább vigyorogtak rád (persze csak kinjukban) , mikor megszokott stílusodban bájcsevegtél velük.

    Mert az ilyen agresszív, szemenszedett módon hazudozni képes törtető akarnokot, amilyen TE is vagy kedvesem, útálni szokták „mint paraszt a kukorica gölődint”.

    /Idézet Alexander Petoefitől, hazánk nagy költőjétől, akit TI szar nácik megcenzúráztatok egy márc.15-i állami párt-jamboree.-n./

  • Figyelő,
    az hogy Te szerencsére nem tudsz róla,hogy luther antiszemita mocsok volt vagy arról sem tudsz,hogy magyar-országon voltak pogromok amikről szerencsére szintén nem vagy hibásan,elferdítve tudsz.Irtózatos szerencse,hogy az 1600 as évek végén a budai vár egyik utcájában levő zsidó imaházat rágyújtották az imádkozó zsidókra.Merő toleranciából.Szerencsére Te arról sem hallottál,hogy miközben Petőfi a Nemzeti dalt szavalta a múzeum lépcsőin,addig a Bródy Sándor utcában pogromot csinált a hazaffyassá hergelt szittya horda.Nem Habsburgok és nem oroszok ellen.Találd ki, hogy kiket lincseltek meg védenceid.Akikről azt sem tudod szerencsére,hogy léteztek.A vidéki pogromokkal nem kell foglalkozni,mert azok ugye szerencsére nem voltak!?Azt mind a németek csinálták,amire szerencsére Te is emlékszel,hogy a németek Nektek sem voltak jók.Minden rosszra korodnál fogva is emlékszel, mert szerencsére Te mindenhol ott voltál.Az Aradi utca és Lenin krt sarkán kiszúrt szemű,meglincselt,a kőműves kocsma előtti, lámpavasra akasztott embert is láttad a hűségháza előtt.Azt még nem írtad meg,hogy gyilkolás előtt vagy után állapítottad meg,hogy ÁVH-s volt és ezért természetesen megérdemelte szerencsére a sorsát. Horthyról valóban tudok legalább egy kártyapartner barátjáról.A budai Goldberger Leó nem volt túl szerencsés,mert munkaszolgálatban hagyta elpusztulni.Akinek ilyen barátai voltak vagy vannak,mint a vitéz nagybányai kenderesi ő főtömeggyilkossága annak ellenségre már nincs is szüksége.Szerencsére!

  • Belzebub
    2016 április 6
    7:24 de.

    Ha szamarak közt vagy, ajánlom neked Bálám szamarát, akinek több esze volt a gazdájánál! 🙂

    Hol van szó a 82. zsoltárban idegen istenekről? Zsidó istenekről van szó, akik többen voltak! Valóban ezt a legfontosabb a monoteizmus vallásánál kiemelni a középiskolás diákoknak? Nem inkább olyan részt kéne idézni pl. mikor Illés próféta bebizonyítja a népnek, hogy a többi isten nem segít meggyújtani a vizes tüzifát, talán mert nem is léteznek … ?

    Azt mondták a szerzők egy konferencián, hogy ők egyeztettek „a zsidó kerekasztallal”? Az mi? Beleegyezett a hitközség, hogy a régi barbár szokásokon lovagoljanak, miközben kimarad az, amiről világhíresek lettek a zsidók?

    Engem például zavar, hogy Jézust rózsaszín ködös idiótának mutatják be, aki szeretetről papolt, miközben vitték kivégezni.

  • hazai lámpeduza,
    sok hiteltelen baromságot követtél ide.Egyetlen szavadat sem javítom vagy magyarázom meg.Ahhoz,hogy bármit megértsél nem utánanézni,hanem sok éven át judaizmust kell tanulni.Rosszindulattal tanulni még németül sem voltam képes.Te hogyan lennél képes judaizmust tanulni?!

  • gyuri10
    2016 április 6
    9:46 de.

    Valami véleményed is van esetleg a Kísérleti törikönyvről, amiből két éve kötelező tanulni a magyar kilencedikes diákoknak? Cáfold meg, ha igaztalanul vádolom Orbánék tankönyveit! Védd meg a szerzőket, mert lehet, hogy nem ők a hibásak! Ők csak leadták az OFI-nak a szövegeiket, és aztán mások összefésülték, és ellátták kiegészítő részekkel.

    Én például úgy tudom, hogy a magyar köznyelvben az Ószövetség istenét Úrnak vagy Istennek hívjuk. Ezzel szemben az állami tankönyvben csak azt olvashatják a tanulók, hogy Jahve ezt meg azt csinálta.

  • Belzebub
    2016 április 6
    7:24 de.

    Nemzetközi hírű ókortörténész az egyik „tankönyvfejlesztő” dr. Németh György.

  • gyuri10
    2016 április 6
    9:46 de.

    Gyurica, várom azóta is a válaszaidat a kérdéseimre! Vagy te csak akkor vagy lázadó, ha a hírhozóra kell lőni?

  • hazai lámpa,
    nem én lövök a hírhozóra.Aki a hírhozóra lő az fegyvertelen embereket gyilkol.Asszonyokat,gyerekeket,öreg embereket rabol ki és lő a Dunába.Összetéveszted az én népemet egy másik néppel,akik közé én nem tartozom.Teológiai felvilágosítással csak akkor szolgálnék, ha akarnék.Ha ez nem elégíti ki kíváncsiságodat esetleg úgy járhatsz mint a kíváncsi macska.Ha jól emlékszem azt tanultuk annak idején, hogy a Lenin elvtárs mondása: tanulni,tanulni,tanulni.Elfelejtette mondani,hogy tanulj Mózes öt könyvéből is.

  • gyuri10
    2016 április 6
    5:24 du.

    Tehát azt mondod, hogy Orbán tankönyvei jók, és én valótlant állítok? A történelemtanárok szerinted tévednek, mikor a kísérleti tankönyveket kritizálják?

  • Hazai lámpa:
    „Ha szamarak közt vagy, ajánlom neked Bálám szamarát, akinek több esze volt a gazdájánál!”

    Köszönöm, de mifelénk jobb a helyzet. Az öszvérek, szamarak egy részének, akiket gondozok és idomítok, tanítok, nincs szükségük angyalra, hogy néha több eszük legyen, mint nekem. Jó, elismerem, ez nem túl nagy teljesítmény tőlük. 🙂

    H.L:
    „Hol van szó a 82. zsoltárban idegen istenekről? Zsidó istenekről van szó, akik többen voltak!”

    A 82:1 a Károli-fordításban valóban nem egyértelmű, a mondat első fele egyre, a második fele többre utal. „Isten áll az Istennek gyülekezetében, ítél az istenek között.”
    A Tehilim szövegéből
    אמִזְמוֹר לְאָסָף אֱלֹהִים נִצָּב בַּעֲדַת אֵל בְּקֶרֶב אֱלֹהִים יִשְׁפֹּט:
    én nem tudom eldönteni, hogy pontos -e a Károli fordítás, de talán akad itt valaki, Moshe Akiba, vagy más, aki meg tudja állapítani.
    Kedves Hazai Lámpa, ne tegyen szemrehányást, írtam, hogy sajnos nem ismerem kellő mélységben a Bibliát. Ön nem hitte el…

    „Valóban ezt a legfontosabb a monoteizmus vallásánál kiemelni a középiskolás diákoknak? Nem inkább olyan részt kéne idézni pl. mikor Illés próféta bebizonyítja a népnek, hogy a többi isten nem segít meggyújtani a vizes tüzifát, talán mert nem is léteznek … ?”

    Lámpa, nem tudom. Ha rajtam múlna az ált. iskola felső tagozatában es a középiskolában – a nem-felekezeti iskolákban a kötelező hittan/erkölcstan helyett – talán bevezetnék egy világnézetileg és vallásilag szigorúan semleges „általános vallásismeret” tárgyat.

    H.L:
    „Azt mondták a szerzők egy konferencián, hogy ők egyeztettek “a zsidó kerekasztallal”?

    Ja, ha ők mondták, biztos úgy volt.

    H.L:
    Az mi?”

    Részleteiben nem tudom, de, hogy egy kerek (és nem szegletes) asztal, az elképzelhető. 🙂

    „Beleegyezett a hitközség, hogy a régi barbár szokásokon lovagoljanak, miközben kimarad az, amiről világhíresek lettek a zsidók?”

    Kedves Lámpa, nem jó helyre címezte a kérdést.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Termesztesen itt nem az a kerdes, hogy a 82. Zsoltar mit is akar jelenteni, hanem az, hogy allitolag Magyarorszagon az egyik iskolas tortenelem konyvben ugy probaljak meg beallitani a zsidokat, mint hulyeket (egyszer egy az Isten nekik, maskor tobb) mint penzeheseket, es bunos nepet.

    Erdekes lenne latni ennek a konyvnek ezt az oldalat. Senki sem tette fel sehova a Net-re?

    Na nem mintha sokakat erdekelne (engem se) de a 82. Zsoltar magyar forditasa elegge csehul sikerult. Nem kell beszarni, az angol forditasok is ocskak, meghozza azert, mert mar az eredeti Septuagint forditas is rossz volt.
    A legfobb gondot az „El” es az „Elohim” szavak okoztak, amik a Heberben (a Bibliaban) felcserelhetoek. Az El az Isten egyik neve egyes szamban, Elohim ugyanaz, csak tobbesszamban. Az Elohimot „fejedelmi tobbesnek” ertelmezik nem csak itt, minden mas elofordulasi helyen a Bibliaban.
    Tehat az „Elohim nacav edav El kereb Elohim safat” mondatot lehet szo szerint, es lehet ertelem szerint is forditani.
    ” Istenek allnak Isten gyulekezeteben, kozepen Istenek biraskodnak. ”
    Vagy:
    Az „Isten all az Isten gyulekezeteben es Isten biraskodik.”

    Melyik az ertelmesebb?

  • hazai lámpa,
    sem Orbánt,sem a magyar ifjúságot tanító jó vagy rossz könyveket, teológusokat nem hivatásom kritizálni vagy kioktatni.Saját ifjait minden ország taníthatja arra is,hogy a föld kocka alakú vagy arra is,hogy a zsidóknak fekete seggük van.

  • Moshe Akiva
    2016 április 6
    10:00 du.

    A honlapról is elérhető, amit föntebb linkeltem. De egyszerűbb ha beírod a gugliba, hogy Nemzeti Köznevelési Portál.

    Nem az egyik iskolás történelemkönyvről van szó, hanem az EGYETLEN könyvről. Elvileg kettőből választhatnak a tanárok, de a gyakorlatban mindenkinek ebből kell tanulnia.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Koszonom, de en kb. igy kepzelem el egy link megadasat:

    https://portal.nkp.hu/Search?subjectId=12

    Itt en nem egy, nem ketto, hanem eleg sok tortenelem konyvet talaltam. Ha ismered az altalad emlitett tortenelem konyvet bemutato linket, miert nem tudod azt ide bemasolni ugyanugy, ahogy en is tudom (mas konyvek eseteben)?

    Az egyiknek a Tortenetek a Bibliabol a cime.
    https://player.nkp.hu/play/25423/false/undefined
    (Jo szavak vannak a link-ben „false”, „undefined”…)

    Ennek a konyvnek 4 oldalat mutatjak be, es en is talaltam egy-ket alaposan meg-load-olt „uzenetet” benne, mint pl. hogy a terkepen es a szovegben is Kanaan nem Kanaan, hanem „Palesztina”.
    Valamint valahogy igy irja: „Mozes zsido volt, de mar Egyiptomban szuletett.” (Az hagyjan, hogy izraelita volt es nem zsido, de ez mintha azt sugallna, hogy a zsido – ha tetszik neki ha nem – csakis zsido lehet, barhol is szuletett.)

  • Moshe Akiva
    2016 április 7
    5:50 du.

    Történelem és állampolgári ismeretek 9. osztály, Izrael és Fönícia lecke. Hadd ne dolgozzak már helyetted, mi vagyok én íródeák? 🙂

  • Kedves Hazai Lampa!

    Izrael es Fonicia lecke nincs a megadott konyvben.

    http://ofi.hu/9-10-evfolyam

    Ami legkozelebb van hozza az okori es kozepkori tortenelembol semmi gonoszat nem sorol fel a cimszavak kozott.

    Almodtad az egeszet?

  • A történelmi könyvek miatt nem izgatnám magamat, milyen a magyar kiadás?
    Ha belegondolok, csak az én életemben volt 3-4 féle, ugyanarról a történelmi eseményről.
    Mindig, a kornak megfelelő beállitásban!

  • Moshe Akiva
    2016 április 8
    10:18 du.

    Nem fogom megkeresni helyetted. Egyébként vicces, hogy inkább játszod az analfabétát és lehazugozol engem, mint hogy elismerd, Viktor ezt elszabta.

  • hazai lámpa
    2016 április 8
    6:27 de.

    Nemzeti Köznevelési Portál

    Történelmi, társadalmi és állampolgári ismeretek
    9. osztály
    Izrael és Fönícia lecke