Szlovákia igen – Magyarország nem

2016 április 9 1:12 du.5 hozzászólás

Összehasonlító statisztika jelent meg 2015-ben az Európai Unióban nyilvántartásba vett leggyakoribb halálokokról. A 2012-őt alapul vevő vizsgálatban1 a tüdőrák és a vastagbélrák tekintetében Magyarország számolt be a legmagasabb standardizált halálozási arányról.

Daganat

Daganat

Bizonyára sokan vannak, akik emlékeznek még a kálváriára, amit a hatalom annak idején dr. Béres Józsefre kényszerített. Az immunrendszert hatásosan támogató Béres-cseppek feltalálóját minden – akár törvénytelen – eszközzel is gátolni igyekeztek. A Béres-cseppek azóta már ott vannak a gyógyszertárak polcain, ám – szinte ugyanazok – most egy másik feltalálóval próbálnak hasonlóan elbánni.

Már évtizedek óta folyik egy kutatás Magyarországon, melynek eredményeit a világ számos országában elismerik. A lényege: vannak olyan hidrogén atomok, melyek magjában a proton mellett egy neutron is van. A nehézhidrogén, tehát a deutérium, és a nehézvíz szerepét a történelemben – többé-kevésbé – jól ismerjük. Egy magyar kutató, dr. Somlyai Gábor még 1976-ban feltételezte, hogy a nehézhidrogénnek élettani hatása is lehet és ezt kezdte el kutatni. Arra volt kíváncsi, mi történik a daganatsejtekkel, ha csökkentett deutérium-tartalmú tápfolyadékba helyezik. Úgy gondolta; a deutérium és a hidrogén esetleg együtt szabályozza a sejtosztódást. A kísérletek kezdetén emlő tumorból és prosztatarákból származó sejtek esetében bizonyosodott be, hogy a deutérium-megvonás roppant hatásosan korlátozza, leállítja a sejtosztódást. Az is kiderült, hogy az egészséges sejtek osztódását nem vagy csak nagyon minimális mértékben befolyásolta. Az első publikáció erről 1993-ban jelent meg az Európai Biokémiai Társaság lapjában. Az azóta eltelt, több mint két évtizedben a kutatás nemzetközivé bővült és a témában három nemzetközi konferenciát is tartottak. Az elsőre, 2010-ben öt országból érkeztek, a másodikra, 2012-ben már nyolc, 2015-ben pedig 11 országból jöttek a kutatók Budapestre. Kanadai és amerikai klinikai kutatók a deutériumcsökkentő zsírmobilizációt nevezték meg a hosszabb túlélés kulcsaként tüdőrákos betegeknél, egy 2016-ban megjelent publikációban. A vizsgálatok Romániában, Japánban, Kínában, Svédországban, Franciaországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban is folynak, a kutatók külföldön nincsenek kitéve olyan támadásoknak, mint amit a hazai kutatókkal szemben indítottak.

statisztika

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. húsz éve kutat és halad előre a gyógyszerfejlesztés útján, eredményeiket ma már lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Első eredményük, hogy 1999 óta törzskönyvezett daganatellenes állatgyógyszerük van. Az állatorvosok 16 éve használják a deutérium csökkentet vizet Vetera-DDW-25 néven. Kutyák, macskák gyógyításánál igen jó tapasztalatokról számolnak be. Az embereknél alkalmazható gyógyszer elfogadásához viszont olyan vizsgálatsort követelnek meg, aminek az ára 600 millió és egymilliárd forint között van. Ez az összeg pedig jelenleg még nem áll rendelkezésre. 2016. március 22-én jelent meg a hír, mi szerint a HYD Pharma Zrt. megkapta a szlovák etikai bizottságok támogatása mellett a szlovák gyógyszerhatóság engedélyét is, melynek birtokában megkezdődhet a krónikus limfoid leukémiás (CLL) betegek beválogatása a csökkentett deutériumtartalmú készítmény humán fázis II. klinikai vizsgálatába. A vizsgálathoz rövidesen további centrumok, klinikák csatlakoznak Belgiumban és Szerbiában. A klinikai vizsgálat lefolytatásának várható időtartama másfél év. Ezzel a HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. jelentős lépést tett egy új, nagy hatékonyságú és mellékhatás-mentes daganatellenes humán gyógyszer törzskönyvezése felé.

Somlyai Gábor

Somlyai Gábor

A hírrel kapcsolatban megkerestük a feltalálót, dr. Somlyai Gábort, aki a magyarországi késlekedés okáról elmondta: Az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottsága döntött úgy, hogy nem adja meg az etikai engedélyt a magyarországi klinikai vizsgálathoz! Az indoklásban 24 évvel ezelőtti érvek köszöntek vissza. Az egyik érv például az volt, hogy szerintük nem várható eredmény a klinikai vizsgálattól. Az fel sem merült, hogy a vizsgálat épp a hatás igazolását szolgálná, az eredményt ők mégis előre tudják. Pár hete a Magyar Tudományos Akadémia akadályozta meg, hogy az előre kiadott program szerint dr. Somlyai Gábor előadást tartson kutatásairól az MTA vendégházában. A társadalom fejlődése abban mérhető, hogy még vagy már nem égetnek el a máglyán eretneknek ítélt kutatókat, de egyébként nincs jelentős elmozdulás a középkorhoz képest – foglalta össze tapasztalatait a kutató.

Révay András

5 hozzászólás

  • Erdekes cikk. Tobb gondolatra is vezet.

    Az egyik, ami talan nem pont a temaba vag, hogy epp tegnap es tegnapelott beszelgettem a Magyarorszagon elo noveremmel, az o kulonfele egeszsegugyi problemairol. Az egyik korsag egy aranylag egyszeru, abszolut nem eletveszelyes mutetet igenyelne. Mikor megkerdeztem tole, miert nem ker beutalot egy sebeszhez az volt a valasz: „Manapsag semmi garancia nincs Magyarorszagon arra, hogy a beteg az operacio utan elve hagyja el a korhazat.”
    O nem arrol hires, hogy szeret tulzasokba bocsatkozni.

    A masik, hogy a „nagyfene” rakkutatas Amerikban is elegge gyanus. A hangsuly az „is”-en van, mert szinte mindenhol ugyanez megy.
    A legtobb embernek az a gyanuja errefele, hogy a rakok kulonfele formajara mar tobb evtizede van megbizhato gyogyszer, csak azok tul olcsok. Igy tehat „kiserleteznek” az urak es elvtarsak es hasznaljak a meregdraga chemotherapy-t – ami aztan vagy sikeres, vagy nem.

    A harmadik, Mexicoban – allitolag – kb. 90-95%-os sikerrel gyogyitanak meg rak-klinikakon embereket, koztuk olyanokat is, akiknek az orvosok azt mondtak, hogy 1-2 hetuk van hatra az eletukbol. Allitolag semmilyen gyogyszert nem hasznalnak, teljesen termeszetes gyogymod.

    Tudom, hogy van ennek egy kis konspiracios elmelet szaga is, es valamelyest mende-mondakra is alapszik, de rengeteg iras van ezekrol az interneten, es meg nekem is roppant gyanus az egesz.
    Foleg, mert a Big Pharma nevre hallgato gyogyszeripari gittegylet nem csak a rak, mas betegsegek eseten is hasonloan jar el.

  • Erre az egészre egyetlen megjegyzés érvényes. Dögvész és babona. Valahol lehetséges egy olyan „összeesküvés” verzió, hogy túl sokan vagyunk a Földön kellene egy „természetes” kihalás. Ebben még talán lehet is valamiféle ráció. Szerintük „emberségesebb” és jóval ólcsóbb ha háboruk helyet különféle kórságokkal tizedelik az emberiséget.

  • Ha én rákos lennék, vásárolnék egy hordó ilyen HYD.féle vizet és abból főzném a napi hat kofimat.
    Mit érdekelne akkor engemet a törzskönyv ?

  • Kicsit át kellene számolni a TB ponttáblázatot, hogy a kis hatékonyságú kemoterápiának mekkora a támogatottsága, illetve egy rákos emberről mennyi gyógyszer költséget tudnak beszedni. Ez mind elúszna, ha hatékony gyógyszer állna rendelkezésre. Nem érdemes belemenni a gyógyszergyártók hatalmába és befolyásolási módszereikbe, mert úgy sem jutunk a végére.
    Ne legyünk naivak, tudjuk miről szól a dolog.

  • A „dolog'” rém egyszerű! Nálunk új dolog minden rettnetesen nehezen képes áttörni, a dokik már bevett szerekhez, ESZKÖZÜKHÖZ való ragaszkodásának FAFEJŰSÉGÉT!!!!!! Ez már évszázadok/évtizedek óta igaz, manapság csak lökést kaptak, az ostoba narancsos hatalomtól!!