Mi megy a színfalak mögött? Az osztrák szélsőjobboldal, Izrael és a zsidóság

2016 április 18 8:42 de.22 hozzászólás

Sok ember lenne kíváncsi, mi mehet a szinfalak mögött. Ha egy szinházi előadás „műhelytitkaira” kiváncsi valaki, az többé-kevésbé megoldható az érdeklődő számára. Ám a politikai szinfalak mögé alig kaphat betekíntést, még egy képzett újságíró sem. Sorolhatnám az elmúlt időszak politikai sakkhúzásait, de nem akarom ezzel untatni az olvasót. Csupán csak egyet emelnék ki a sok közül, mivel nagyon sok politikust és üzletembert érintett az ügy. Az elhíresült Panama Map, amely fényt próbált vetitetni a világ nagy adócsalóira. Ám hiába tudunk meg egyre többet erről, radikális változásra nem igen lehet számítani. De nem is ez volna a mondandóm, pusztán azt szeretném érzékeltetni, hogy a világ politikusai mennyire gerinctelenek. Jó régen volt az, hogyha egy politikus valamilyen ballépése következtében kénytelen volt lemondani. Hol van az már? Manapság az ilyent még a nép, vagy saját pártja követelésére sem teszi meg egy képviselő vagy miniszter.

Hogy Izraelben hányan éríntettek ebben a „panamában” azt még senki sem tudja biztosan. Történtek „kiszivárogtatások” hírbehozások, de ezek egyenlőre pusztán csak gyanusítgatások.

A napokban Izraelbe látogatott egy politikus, akinek a jelene és múltja nem egészen „felhőtlen”. Na nem a panamázás terén, hanem egészen másképpen. Hans Christián Strache, vagy ahogy Ausztriában jegyzik. H.C. Strache az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ vezetője. A Freiheitliche Partei Österreich különös húzásra szánta rá magát. Köztudott szerte a világon, hogy az osztrák „kék párt” az FPÖ valaha Jörg Haider pártja volt.

HC Strache, az osztrák szélsőjobboldali vezetője a Yad Vashem Holokauszt Központban. Fotó: Haaretz.

HC Strache, az osztrák szélsőjobboldali vezetője a Yad Vashem Holokauszt Központban. Fotó: Haaretz.

Jörg Haider az osztrák politikai élet egyik fenegyereke volt. A semmiből nötte ki magát pártvezérré, és ha nem szenved halálos autóbalesetet, ma ki tudja milyen vezető pozicióban ül. Hiressé az tette, hogy kifejezetten arabbarát politikát folytatott, olyan volt arab vezetőkkel tartott baráti kapcsolatokat mint Gadafi és annak fiai, vagy Saddam Husszein akinél többször is járt.

Az egy más kérdés de egyáltalán nem lényegtelen, hogy ezeknek az azóta „leköszönt” vezetőknek a pénzeit itt Ausztriában fialtatta. Sőt! Más arab vezetők is itt jóval szívesebben kötötték le a saját illetve országuk pénzét, mint a szomszédos Svájcban. Haider gondoskodott róla, hogy bármikor mozgathatták a tőkéjüket kedvük szerint. Hogy az sok esetben terrorszervezetek támogatására ment az senkit sem érdekelt itten.

Igaz akkoriban az FPÖ mint kormányzópárt párt volt jelen az osztrák parlamentben a feketék az ÖVP (österreichische volkspartei) vagy magyarul az osztrák néppárt oldalán. Annó az EU kizárással fenyegette meg az osztrákokat ha továbbra is engedélyezik a szabad pénzmosást. Ám az osztrákok megtalálták azokat a kiskapukat, amelyek által kitudták játszani az Eut. Közben a Közel keleti változások miatt megváltozott minden egycsapásra.

A volt diktátorok megbuktak, a pénzt még idejében kiszellőztették Ausztriából, és ez igen érzékenyen érintette az osztrák bankokat, valamint a gazdaságot. Két nagy bank is kishijján csődbe ment ezáltal. Az egyik az Alpen Adria és a másik a Hypo bank. Mai napig nem zárult le az a vizsgálat, amelyeket olyan érintett személyek ellen folytatnak akik valaha felelős poziciókat töltöttek be.

Kapóra jött a legérintettebb személy Haider váratlan halála, mindent a nyakába lehetett varrni. Ám a politikai paletta ls változott mert a néppárt ugyan hatalmon tudott maradni, de a kékek, a szabadságpárt vereséget szenvedett. A vizsgálódások során már történt pár váratlan letartóztatás és itéletek is születtek, ám a fejétől büdös hal. A volt miniszterek egyelőre csak tanuskodnak egymás ellen vagy mellett.

Haider helyét Strache örökölte meg, és már az első pillanatokban rájött arra, hogy a populitása már csak úgy biztosítható a párt számára ha szakít a régi haideri politikával. Ha nehezen is, de sikerült annyira népszerűsíteni magát, hogy az FPÖ ismételten feltudta verekedni magát az élvonalba.

Persze sok dolog is közrejátszott ebben. Strache szinte minden beszédében kikelt az arab bevándorlás és a menekültpolitika ellen. Rengeteg elkeseredett embert tudott magamellé állítani, mivel egyfolytában azt hangoztatta, hogy Ausztria az osztrákoké, és minő jogon ad letelepedést terroristáknak közonséges gyilkosoknak.

Persze, hogy ezzel sok embert tudott magának megnyerni, noha pártján belül sok ellenséget szerzett magának. Zsidóbérencnek titulálták. Igyekezett megszabadulni ezektől az emberektől a pártján belül, és egyre jobban kereste a kapcsolatokat az itteni zsidó szervezetekkel.

Leghíresebb húzása az volt amikor ellátogatott Mauthausen koncentrációs táborba koszorúzni és itt olyan beszédet tartott amiben elítélte az antiszemitizmus minden megnyilvánulását.

Mindezt persze azért is tette, hogy magát és pártját szalonképessé tudja tenni. Az itteni zsidó vezetőség azonban nem dőlt be teljesen ennek a „pálfordulásnak”, továbbra is mint nem kívánatos politikust és pártvezért látnak benne.

Ausztriában jövőre lesznek parlamenti választások. Most áprilisban lesz a Bundespräsident, az államelnök választás. Az FPÖ jelöltje is az esélyesek közt van. Az ismertebb pártok mellett mint a szocialista SPÖ, a néppárt ÖVP, valamint a zöldek és a szabadság párt FPÖ jelöltjein kívűl, két pártonkívüli is benevezett.

Miért bír jelentőséggel az államelnöki poszt, amikor az államelnöknek sok beleszólása a napi politikába nincsen? Csupán azért, mert a parlamenti választások után neki kell jóváhagynia a koalícios pártok hatalomra kerülését. Ebből adódóan ha zöld, vagy szocialista vörös államelnöke lesz Ausztriának, így problémássá válhat egy esetleges kék fekete koalíció hivatalba állítása.

Strache még mindig nem eléggé szalonképes a világnak. Annó Kleistil államelnök is vonakodott aláírni a Haider és Schüssel féle kormánykoalíció megalakulását, aztán hosszas huza-vona után, miután majdnem hat hónapig nem volt az országnak kormánya, meghajolt a két párt előtt és aláírásával jóváhagyta működésüket. Strache biztosra szeretne menni.

Éppen ezért, „meghívatta” magát Izraelbe. Hivatalosan ugyan senki sem reagált erre, sem Ausztriában, sem Izraelben, de nem érkezett olyan elutasítás sem amely ellenezte volna a látogatást. Strache mint magánember utazott ki csapatával Izraelbe. A látogatásnak semmi hivatalos formája nem volt. Ugyan kapcsolatba lépett Benjamin Natanjahuval, de a kormányzó Likud elzárkozott attól, hogy bárki is fogadja részéről, ezáltal hivatalos jelleget adva a látogatásnak.

Azoban a Likud igyekezett valahogy a nagy „megtért” új politikusnak honorálni ha már Izraelbe jött. Avi Dichtert a Mosad valamikori főnökét bízta meg azzal, hogy tárgyaljon Strachéval. Persze hogy miről, azt homály fedi. Csak azt nem vette számításba Dichter, hogy ezáltal hatalmas öngólt rúgott Izraelnek, és saját magának.

Ugyan miért kell Izrael államának beleavatkoznia, pontosabban támogatást adnia egy olyan politikusnak, aki a világ szemében, mint egy rasszista és antiszemita párt vezetője szerepel? Hogyan egyeztethető össze ez a két dolog? Avagy az arabellenessége hozta össze ezt az egészet? Kifejezetten rossz fényt fog ez vetni Izraelre. A másik oldalon meg ott áll a saját a múltja, ami sok találgatásra adhat okot. Dichter mint valamikori titkosszolgálati főnök, mit beszélgethetett Strachéval, aki magát már nem tartja arabbarátnak, ám ki tudja, milyen kapcsolatai vannak arabokkal?

Óhatatlan feltevésekre, gyanusítgatásokra adhat okot. Ami az egésznek az érdekessége, hogy ugyan miért akar Izrael támogatást adni egy tőle távoleső ország politikai pártvezetőjének? Mert ezzel, Strachénak municiót szolgáltatott az elkövetkező választásokra. Kicsit óvatosabban kellene kezelni minden olyan „új barátot” akik szeretnék velünk normalizálni az eddigi kapcsolataikat.

22 hozzászólás

  • A zeneszerző számára ismeretlen dallamokat penget. Mint mindig, most is beleüti orrát a felnőttek dolgába. Nem véletlen, hogy nem túlozzák el a szóbaállást a díszpintyekkel.

  • Christopher Adam

    Az osztrák FPÖ-n kívül van még két szélsőséges párt a térségben – nevezetesen a Jobbik és a Fidesz – mely két párt lényegében ugyanezt a politikát követi mint az FPÖ. A gyűlöletüket most már kevésbé a zsidóságra irányítják–helyettük most a menekültek és migránsok lettek a politikai célpontok. A Jobbik pedig kimondottan próbálja szalonképessé tenni magát az elmúlt másfél évben, de korántsem biztos, hogy ennek lesz egyáltalán pozitív politikai hozadéka a párt számára.

    Amúgy hozzátenném: sok minden talán mégsem változott az FPÖ körül, ha csak népcsoportokkal szemben szított gyűlölettel tudnak kampányolni. Maximum annyi van, hogy a célba vett népcsoportot cserélték le egy másikra…

  • Így igaz ahogy mondod Chris. Semmi mást nem tettek, csak köpönyeget forgattak. Nem valószin, hogy ezzel nagyobb számú szsavazatot fognak kapni. Ám ami érdekesség, hogy a jelenlegi államelnöki választásra benevezett FPÖ képviselő elég jól áll. Megy a szokásos nagy sárdobálás meg kappányolás, de ez a fazon úgylátszik tanult valamit. Próbál kimaradni ebből és a háttérben marad. 26.-án majd kiderül mi a helyzet etéren.

  • Ausztriában jövőre lesznek parlamenti választások. Most áprilisban lesz a Bundespräsident, az államelnök választás. Az FPÖ jelöltje is az esélyesek közt van. Az ismertebb pártok mellett mint a szocialista SPÖ, a néppárt ÖVP, valamint a zöldek és a szabadság párt FPÖ jelöltjein kívűl, két pártonkívüli is benevezett.

  • Nem ismerem a szoban forgo urat, se a partjat.
    Annyit viszont tudok, hogy manapsag barkire rasutik a naci jelzot az elvtarsak.
    Ettol fuggetlenul persze lehet benne valami.

    Ezen tulmenoen szeretnem megint emlekeztetni Avit, hogy a nemzetkozi politikaban nincsnek baratok, vagy testverek, csak ideglenes szovetsegek. Jelenleg pl. Izrael lazasan targyal a szaudiakkal is, mert a jelenlegi szituacio azt megkoveteli. Amint a kozos fenyegetes megszunik megint ellensegek lesznek.

    Hogy mire jo Izraelnek Ausztria azt el nem tudom kepzelni, de nyilvan lehetett valami okuk arra, hogy szoba alltak ezzel a politikussal is.

  • Talaltam egy cikket, aminek a vegen ez all a talalkozorol:

    Criticism has been vented at the party, but Avi Dichter, a Likud member and former chief of Israel’s spy agency Shin Bet, told Haaretz the meeting was solely about dealing with terrorism.

    „They wanted to know how we deal with terrorism. It was an interesting meeting,” said Dichter. „I’m not a member of cabinet, I’m member of Knesset and if I want to meet someone I decide it myself. I’m the son of Holocaust survivors and I’m in touch with quite a few people whose opinions I don’t like.

    „Most of the Arabs I’ve met are also not my cup of tea. I think it’s not easy to decide to refrain from meeting with someone who could be the next Austrian Chancellor – [even] with his past – there should be a good reason for that.”

    http://www.ibtimes.co.uk/members-israels-ruling-likud-party-meet-far-right-austrian-leader-heinz-christian-strache-1555212

  • Mikor tanuljátok már meg,hogy”nincsenek barátok,nincsenek ellenségek vannak érdekek”.Ezekbe az érdekekbe hiába kotyog bele bármelyik „firkász”.Érdekeskedni lehet,de az egészet átadjuk an block a csődtömeggondnoki irodának.Szépen kell leírni,mert tartalmilag? … Ennyi.

  • A napokban adott partit Ilan Moor Izrael magyarországi nagykövete a Budapesten 3 hónapig filmet forgató hollywoodi amerikai filmsztárok tiszteletére, mely fogadás közben ezek a hírességek miközben méltatták a nagykövet nagylelkűségét, egyben egekig dícsérték Budapestet, a számukra biztosított Duna-parti panorámás lakás pazar kilátását és egyáltalán egész Magyarország nagyszerűségét… Külső szemlélő számára az egész mesterségesen fölkeltett hajcihő azt a hazug illúziót keltette, hogy íme ez Orbán mai Magyarországa. És erre egy izraeli diplomata nem képes rájönni. Nem veszi észre magát ő, aki jól kell, hogy tudja, hogy a fidSS és a Jobbik valójában egy páros és rasszizmus és antiszemitizmus éppen az ő politikájuk okán állandó napirendi kérdés és probléma ebben az országban. Orbán ugyanazt a félrevezető taktikát pávatáncot járja, vagy alkalmazza, amit a cikkben szereplő HC Strache.
    Erről az átverősdiről egyébként itt, e lap hasábjain nem is oly rég Göllner András barátunk külön cikksorozatot jelentetett meg.
    Tehát a nagykövet ilyen nem kért gesztusait a fenti történetben (cikkben) foglaltak alapján bátorkodtam nem kevés kétellyel fogadni. Ugyanis már az első Orbán-kormány alatt azt a hamis propagandát terjesztette, hogy az ő szavaival: „Magyarországon zsidónak lenni jó”… Sose értettem, hogy ki kérte őt e hamis propaganda terjesztésére ??? És, hiába hozatott ide izraeli „főrabbit”, meg hiába mondtak hasonló dicsérő szólamokat és célzásokat Kossuth rádió(!) zsidó vallási műsorában, ez a dörgölődzés Orbánékhoz folyvást szembe találta magát az élet valóságával és a MAZSIHISZ hétköznapi, harcos valóságával, amely a magyarországi hitközségeket törvényesen, demokratikusan megválasztott, tömörítő szervezet – nem az úgynevezett „kerekasztal”, amelyet trükkösen a Vezér csinált magának – nem volt hajlandó beállni ebbe hazug áramlatba, nem mondja azt ma sem, hogy éljen a király, inkább ellentétben még a budapesti nagykövetséggel is, azt állítja, hogy Őfelsége túlságosan is meztelen…

  • Katona Zsombor

    FORTIMBRAS
    2016 április 19
    8:17 de.
    Nem lehet hogy, Te tulságosan rosszhiszeműen ítéled meg Ilan Mor szellemi, diplomáciai és üzleti képességeit és esetleg nem Orbánt és politikáját akarta reklámozni?

  • Helló, Christopher Adam ! Fiatal, lévén, kíváncsian, szörfözök a neten, és nem nagyon csodálkozom, a beírásokon !Természetesen nem várok választ, de az impresszumból, tudom, hogy „pártfüggetlen” sajtó felületen vagyok, és hogy Ch.Adam, mértékadó munkatárs, aki adja a nevét, a kommentjéhez, de nick neveken is szerepelhet… Kifogásolom ezt a kitételt, „Az osztrák FPÖ-n kívül van még két szélsőséges párt a térségben – nevezetesen a Jobbik és a Fidesz” mert ezt még, párt ellenfelei sem állítják ! Ha azért írta, hogy válaszok érkezzenek, akkor díjazom…! De ha itt is a blogolók, csak ilyen modorban egymást szórakoztatják, mint a hazai net bajnokai, akkor itt is egy szóbeli, beltenyészet , zárvány alakulhat ki, ami kiveti a más véleményen lévőket! Szerencsére a lakosság, ezeket az oldalakat, nem nagyon olvassa, mert elmenne a kedve a „betűvetéstől”

  • Katona Zsombor

    jamboree
    2016 április 20
    12:04 du.

    Kicsit elhamarkodott az előítélete és fiatalosan tudálékos bírálata, mert ha előbb figyelmesen átnézte volna a cikkeket és a hozzá fűzött kommenteket, akkor erre a kioktató szemtelenkedésre valószínű nem vetemedett volna! Ha megnézi a látogatók számát, akkor rögtön szembe tűnhet, hogy pont a magyarországiak száma a legnagyobb, ami nem az érdeklődők hiányát jelzi és hogy, mennyire nem beltenyészet, zárvány közösség alakult itt ki arra jó példa vagyok mondjuk én, akit a többségtől homlokegyenest más és szélsőséges nézetei miatt máshonnan már rég kitúrtak volna!
    (Bocs Christ ha megelőztelek volna, nem akartam fogadatlan prédikátor lenni!)

  • Katona Zsombor

    Katona Zsombor
    2016 április 20
    2:15 du.
    Bocs, javítok: lányos zavaromban prédikátot írtam prókátor helyett.

  • Zsombor!

    DE sajnos lehetséges, de az még nagyobb baj…

    .

  • Katona Zsombor

    FORTIMBRAS
    2016 április 21
    4:20 de.
    Szerintem Te az első mondatod után rossz irányba tévedtél, egész másról lehet szó, jó lenne tudni, hogy a nagyon szivélyes fogadásról készült filmet hol játszák, hányszor és kiknek!

  • Katona Zsombor

    FORTIMBRAS
    2016 április 19
    8:17 de
    Szerintem az első mondatod után rossz irányba mentél. Jó lenne tudni hogy, a nagyon szivélyes fogadásról készült reklám filmet hol játszák le, hányszor és kiknek.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    JámborEE [12,04] apropóján:
    ˙

    Náci förmedvényeket nyilvánosan hirdetni,
    az nem tartozik „a más véleményen levőség”, demokratikus fogalomkörébe, hisz Hitler is „csak úgy kezdte” egy polgári demokratikus államban, hanem a legalapvetőbb emberiség-ellenesség (antihumanitás) konkrét megnyilvánulása.

    Ezért az ilyen megnyilvánulásoknak nincs (nem volna) semmi helye sehol, a demokratikus rendszerekben. Ezek terjesztése mindenképp – előbb, v. utóbb – tragikus végkifejlethez vezet, mint arra a Hitleráj és a Horthy ellenforradalom eklatáns példája tökéletes tanulságul szolgál persze csak annak, akinek lelkében van még affinitás legalább a humanizmus befogadására…

    .

  • Katona Zsombor
    2016 április 20
    5:43 de.
    Csak nem a most épülő erődszerű lakóparkokra gondoltál?

  • tisztelt-hölgyeim-és uraim! [9:54]

    Teljesen egyetértek veled abban, hogy bármilyen torz . n á c i . gondolat n e m . k é p e z h e t i . a l t e r n a t í v á j á t . semmiféle más nézetnek. Ezért eme emberpusztító spekulációk terjesztésének, propagálásának sőt, demokratikus jogként, mint valamely „v i t a a n y a g” f é l é n e k . még a deklarálása is, mint már eleve értelmetlennek, vagy inkább, mint adagolt vírusinjekció, direkt mód mérgezi a társadalmat, amely ettől nemhogy immúnissá, de a saját tudtán kívül is inkább válik öngyilkosjelöltté.

    Félreértés ne essék, a nácizmusnak a tárgyalása, megvitatása csak tények(!) alapján, a konkrét történések, de főleg a végső kimenet(!) tükrében, tehát tudományos igényű történelmi anyagként nemcsak szükséges, de nélkülözhetetlen az egészséges emberi jövő érdekében…

    A történelmi tényállást tehát valóban ki kell magunkból beszélni, de nem az álnaivista, azaz liberál-weimari mítoszt [ld: Fodor G. ezzel kapcsolatos egynehány agymenése], a virágozzék minden virág hamis, önpusztítóan őrült felfogásában. – Azt nem !

    Üdvözlettel: F

  • No comment:

    A vasárnapi (április 24-iki) osztrák szövetségi elnökválasztás első fordulójának egyértelmű győztese lett Norbert Hofer, a Szabadságpárt elnökjelöltje aki a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg. Második helyen a zöldpárti Alexander Van der Bellen futott be 21,1 százalékkal. A harmadik helyen Irmgard Griss független jelölt, egykori osztrák legfelsőbb bíró végzett 18,8 százalékkal

  • Kisferi:
    Sakkó most milesz?
    Ausztria anschlussolni fogja Magyarországot és kiássák Szálasit a mészből hogy modern teknológiákkal leklónozva folytassa ahol annó abbahyagyatták vele ?

  • Dzsembori: Miért?
    Szteed a Jobbik miféle párt?
    Netán idősek megsegítésére és parlagfűirtásra jött létre?

    A Jobbik egy tipikus neonáci párt.
    Nem is nagyon titkolják :

    http://fideszfigyelo.blog.hu/2013/03/29/a_jobbik_nem_naci_csak_hitlert_elteti

    Csak azt nem értem miért veszitek zokon ha a neveteken neveznek benneteket.

  • Géza irja:
    „Sakkó most milesz?

    Egy hónap múlva, az ausztriai 2. választási forduló után megtudjuk. Az eredmény boritékolható.