Két éve volt fizetett ünnep Pusztaottlakán

2016 május 21 9:48 du.5 hozzászólás

Az alábbiakat most, május 19-én tették fel a facebookra az orosházi DK-sok:

Évekkel ezelőtt Simonka György, dél-békési fideszes képviselő kitalálta, hogy a térság több települését egyesítve háztáji gazdaságokat hoznak létre, amelyben a többnyire munkanélküli lakók megtermelhetik a maguk számára szükséges terményeket, állatokat. Ehhez a Belügyminisztérium mintegy egymilliárd forintos támogatást adott. Azóta azonban kiderült, átverés volt az egész. A megtermelt és eladott termények értékes alig érte el a százmillió forintot, a bérköltség ennek négyszerese, a szükséges eszközök pedig két és fészeresébe kerültek.

Persze, fideszes módra ugyan az egész projekt tönkrement, de jól jártak Simonka cégei, rokonai és barátai. Ugyanis a termeléshez szükséges befektetések és ezek állami támogatása náluk landolt. Elindult tehát egy ötlet, hogy családok százai termeljék meg a létükhöz szükséges élelmet és még el is adhassanak, de de családok százai helyett Simonka családja járt jól. A botrányos történetben interpelláltunk a Parlamentben, és tegnap Varju László a Belügyminisztériumban tájékozódott az iratokból.
A Demokratikus Koalíció nem hagyja annyiban az dél-békési emberek tönkretételét. Varju László a helyszínen folytatja a vizsgálatot és ha a bűncselekmény gyanúja beigazolódik, megtesszük a szükséges lépéseket.

És ma emlékeztetett engem a facebook az egyik kétéves cikkemre (amit annak idején nem sikerült eladni, csupán olvasói levélként tettek közzé).

Fizetett ünnep volt május 4-én Pusztaottlakán. Nagy-nagy ingyenes ünnep, amelyre a vendéglátó országgyűlési képviselő egy hónappal korábban hívta meg családostól a választási körzetéhez tartozó 27 település minden lakóját. Ha ingyenes busszal utazna – fogalmazott a facebookon –, írja ide, melyik településen lakik. Mondhatni, hogy előre ivott a medve bőrére, hiszen amikor ezt közzé tette, újraválasztásában még nem lehetett bizonyos, ezért is publikálta ugyanaznap ugyanott Kubatov Gábornak a május 4-ei fideszes családi és gyereknapot ajánló videóját. Ebben a Fidesz pártigazgatója képviselőtársáról beszél, aki korábban egy gyereknapon csak egyetlen játékra ültethette fel a gyerekeit, s akkor határozta el, hogy ha egyszer megteheti, olyan gyereknapot rendez, amelyen minden ingyen van.
Most megtehette.

„Rájuk biztosan számíthatok…”, osztotta meg a képviselő-képviselőjelölt április 5-én Baráth Richárd fotóját és alábbi bejegyzését„Gyerünk, gyerünk, nyomjátok az X-et holnap a Fideszre és Simonka Györgyre! Hajrá!” Baráth Richárd a PAPRIKAKERT TÉSZ Termelő és Értékesítő Korlátolt Felelősségű Társaság (a későbbiekben: PAPRIKAKERT Kft.) közös tulajdonú üzletrészének tulajdonosa és tagja.

Legyen a vendégem! Ez olvasható a házigazda Simonka György rendezvényének a pusztaottlakai Likefest Parkba invitáló plakátján), s a LIKEFEST Szervező és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (a későbbiekben: LIKEFEST Kft.) Baráth Richárddal azonos idő óta a vele azonos helyrajzi számú PAPRIKAKERT Kft. közös tulajdonú üzletrészének tulajdonosa.

A LIKEFEST Kft. 2011-ben a Pusztaottlakai Vadaskert szolgáltatásainak állatsímogató és ajándéküzlet kialakításával való bővítésére 49 millió 996 ezer 800 forint, továbbá a pusztaottlakai telephely fejlesztésére, betonelemgyártó gép beszerzésére és a gép működéséhez szükséges infrastrukturális feltételek kialakítására 19 millió 978 ezer 200 forint állami támogatásban részesült.

Emellett a PAPRIKAKERT Kft-vel és a LIKEFEST Kft-vel is azonos helyrajzi számú Dél-Békési Turisztikai Szolgáltató Szociális Szövetkezet (a későbbiekben: turisztikai szövetkezet) 2010-ben a Vár a vidék! Idegenforgalmra épülő szociális gazdaságfejlesztés a Dél-Békési Dinnyeúton című pályázatával az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott 42 millió 291 ezer 840 forintnyi támogatás kedvezményezettje volt. Programja a dél-békési hátrányos helyzetű emberek turisztikai képzése, foglalkoztatása, pszicho-szociális támogatása és közösségfejlesztése révén a szövetkezeti forma kialakításának segítését, az emberek önfoglalkoztatóvá válását célozta a megvalósítás helyszínén, azaz a LikeFest Parkban. A turisztikai szövetkezet idén március végén a helyi összefogáson alapuló szociális gazdaságfejlesztésre további 49 millió 999 ezer 600 forintnyi állami támogatást kapott. Utolsó létszámadata: 1 fő. Jogi státusza idén április végén: aktív. Képviseletre jogosult vezető tisztségviselője: Szegedi Balázs helyi lakos, aki máskülönben Simonka György országgyűlési képviselő adjutánsa.

Ami azt illeti, Simonka György aktivitása is egyedülálló a maga nemében. A Dél-Békési Dinnyeúton című pályázat vélhetően nélküle nem lehetett volna sikeres, nem véletlenül nevezik dinnyekirálynak. Emlékezetes az ő meg Budai Gyula által kilónkénti 99 forintra – a vásárlók rovására, ám a dél-békési gazdák örömére – beáraztatott görögdinnyéje is.

Simonka György és a dinnye

Simonka György és a dinnye

Korábban állítólag az ő megkeresésére – és Hegedűs Zsuzsának, a „Minden Gyermek Lakjon Jól” Alapítvány vezetőjének köszönhetően – a Dél-Békési Kistérség18 településén kapott 1125 család 200 négyzetméternyi földre elegendő vetőmagcsomagot és több kisállatot az egészséges életmód fenntartásához szükséges élelem előállítása céljából. Igaz ugyan, hogy ez az akció sikeresnek kevéssé mondható, mert a kedvezményezettek tekintélyes hányada némi piára fordítható készpénzért azonmód eladta az adományt, mindenesetre tény, hogy a következő évben – az állítólagos állatpusztulás okát megszüntetendő – a csibék és a kiskacsák mellé az igénylőknek patkányméreget is adtak. Tény továbbá, hogy nem laktak jól – és ma se laknak jól – a rászoruló gyerekek.

Emlékezetes még, amit Simonka György a pártja szolgálatában kifejtett: tavaly novemberben választókerülete elnökeként – az Orwell által leírt diktatórikus rendszer elképzelt jövőképébe illő levélben – hívta össze körzete fideszes polgármestereit, hogy a csatolt, úgynevezett érvelőkártyák tartalmát „alaposan megtanulva” sikeresen felkészüljenek a konzultáción feltett kérdések megválaszolására. A lakosságot a lehető legalaposabban kell tájékoztatni az eredményeinkről – fogalmazott – „mindezt úgy, hogy politikai ellenfeleink lépten nyomon megpróbálják kétségbe vonni szavainkat… A részvétel a közös cél iránti elkötelezettség első bizonyítéka, tényleges motíváltságotokat viszont csak az e levélben foglalt elvárások komolyan vételével igazolhatjátok.” Megírta, hogy a központ meg akar bizonyosodni „a tájékozottságunkról és az elkötelezettségünkről”, s hogy „nekünk a felkészületlenség látszatát is el kell kerülnünk”, ezért „az elvárt szintet nem teljesítőknek egy vélhetően kétnapos képzésen kell részt venniük!”

Aztán Simonka György nem véletlenül egy olyan facebook-bejegyzést és -fotót osztott meg nemrégiben, amely a mezőhegyesi állami földek tervezett – és a 168 óra online-on április 6-án publikált írásomban széttrancsírozásnak nevezett – felparcellázásáról szót sem ejtve akként tudósít egy március 27-ei tanácskozásról, hogy azon a Ménesbirtok Zrt. dolgozói munkahelyeinek megmentésére készült szakmai javaslatról konszenzus született. Nem esik szó arról, hogy a tanácskozás résztvevőit maga Simonka György választotta ki és bízta meg őket a szakmai javaslat kidolgozásával, s arról sem, hogy a kimunkált szakmai javaslat mindhárom változata legelőbb mezőhegyesi szántókra kiírt pályázat visszavonását tartotta szükségesnek. A tudósítás a szakmai anyagból kizárólag azokat a kiírt pályázatot nem érintő, négy pontban megfogalmazott feltételeket tartalmazta, amelyekkel Simonka György egyetértett, amelyeket ő támogatott, s amelyeknek a nyertes pályázókkal kötendő szerződésbe való beépítésével, a tudósítás szerint igenis, megőrizhetők a munkahelyek.
Máskülönben Simonka György internetes aktivitása is példásnak mondható.
Megválasztása előtt és megálasztása után egyaránt.

Munka, munka, munka… Ez jellemzi őt.

És szinte minden dél-békési településen ott van. És cselekszik. Ez derül ki facebook-bejegyzéséi legtöbbjéből.

„Köszönöm” – írja a róla készült fotóra április 6-án, amikor még nem tudhatja, hogy ismét megválasztották. – „Jól gazdálkodni azzal, amit rám bíztak, ez motívált az elmúlt évek munkájában. Megfelelni az embereknek és bizonyítani a jó Istennek, hogy méltó vagyok a rám bízott tisztségre…” – teszi hozzá. – „Sikerült a múlt örökségét felszámolni, és lassan talpra állítani a körzetünket. Én már látom, hogyan kell folytatnunk a munkát ahhoz, hogy a térségünk fejlődjön, és a fiataljaink itthon találják meg a boldogulást.”

Vegyünk ízelitőt nyolcezerrnél több internetes látogatót vonzó bejegyzéseiből ingyenes fideszes rendezvényét megelőző napjai közül!

Április 29.
Nagy a készülődés a Likefest Parkban. Mindenkit nagy szeretettel várunk május 1-jén az Önkéntes Majálisra, május 4-én pedig a Családi és Gyereknapra… Szeretnénk minden vendégünknek kellemes élményeket szerezni. Remélem, Ön is velünk tart!

Kövér László házelnök úrral villámlátogatáson vettünk részt Orosházán, ahol a járási hivatalvezetők mellett kormánymegbízott úrral is egyeztettünk.

Dombegyházon kicsivel többen, mint 2000-en laknak. Ezen a településen ma a hivatalukban állampolgársági esküt tettek száma átlépte a 2500 főt. Kövér László, az országgyűlés házelnöke ez alkalomból is látogatásával tisztelte meg a mai állampolgársági eskütételt és a dombegyháziakat.

Éjjel tarka csikó született a Likefest Parkban, gyönyörű szép és egészséges, de még nincs neve. A nevek között volt már Majálistól kezdve, Pillangó, Paci-Laci. De végül is úgy döntöttünk, hogy a gyereknapra várunk rajzokat, amin a srácok lerajzolják a kiscsikót, és ráírják, mi legyen a neve. Délután pedig kisorsoljuk a nevét, és megtartjuk a névadót.

Nagyon fáradt vagyok, örülök, hogy időben sikerült haza érnem, és a szőnyegen fekve még ezt az utolsó bejegyzést már pihenés közben megírhatom. De ha még valahol lehetnék a világon ebben a pillanatban, az a Bayern München-Real Madrid meccsen lenne… Köszönöm az sms-eket és a részvétnyilvánításokat. Hiába öltöztünk ünneplőbe a szurkoláshoz, mint ahogy az látszik, az én arcomra kiült a nagy D, Gyuszika pedig lehidalt. Lehet, hogy nem jutunk be a döntőbe, nagyon jó a Real, ezt be kell látni, nem tudom, hogy van-e még innen esély, de ha létezik csapat, aki visszajöhet a partiba, az a Bayern. Úgyhogy várjuk meg a végét. Hajrá Bayern!

Megjegyzésem: a Bayern nem jött vissza, s ez a tény a bejegyzései alapján – a magyar labdarúgó válogatotthoz hasonlóképpen szerethető – Simonka György egyetlen, az utóbbi időkben általa megörökített veresége.

Május 1.
“Indul a buli. Jó a hangulat, hétágra süt a nap, érkeznek a csapatok… Aki szeretne egy kellemes hangulatú program részese lenni, nagy szeretettel várjuk szurkolónak a Likefest Parkba – hajrá Dél-Békés Mentőcsoport és minden versenyző!”
“A megnyitón pálinkás pohárköszöntővel üdvözöltük a vendégeinket …”.

Megjegyzésem: A Dél-Békés Mentőcsoport a választási kampány tán legütősebb egysége volt. A választási körzet majd minden településén Önkéntes közösségi nap címmel, Simonka György aláírásával előre beharangozott közönségvonzó műsorral népszerűsített politikusokat, s vezetői roppantul nehezményezték, amiért a mellékelt ismertetőt a mezőhegyesi újság emiatt nem közölte. A Dél-Békés Mentőcsoport számára egyébiránt a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány fogadta-fogadja a pénzbeni és természetbeni adományokat. Ez az alapítvány – e cikk elején említett Baráth Richárdhoz és LIKEFEST Kft-hez azonos módon és azonos idő óta a PAPRIKAKERT Kft. közös tulajdonú üzletrészének tulajdonosa és tagja – a dél-békési fiatalok családi életre nevelése és komplex családbarát szolgáltatások kialakítása a dél-békési termelő családok munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében 2012-ben 49 millió 171 ezer 369 forint, foglalkoztatási kapacitásának a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásával való erősítésére 2013 novemberében 29 millió 998 ezer 28 forint állami támogatásban részesült.

Tagja és tulajdonosa még a PAPRIKAKERT Kft-nek 2012 áprilisa óta a PERPUSZ HUNGARY Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, amelynek pusztaottlakai részlege az ottani autocross és quad pályához kapcsolódóan egy fedett quad pálya kialakításához 2011-ben turisztikai szolgáltatások fejlesztése címen 42 millió 463 254 forint állami támogatást kapott.

A PAPRIKAKERT Kft. közös tulajdonú üzletrészének további tulajdonosai közül érdemes megemlíteni a pusztaottlakai önkormányzathoz tartozó Dél-Békési Humán Szolgáltató Szociális Szövetkezetet, amely idén március végén a szövetkezeten belüli ügyfélszolgálati és telemarketing szolgáltatások fejlesztésére 48 millió 606 ezer 800 forint állami támogatásban részesült, aztán magát Pusztaottlaka Község Önkormányzatát, amely 2012-ben a belterületi utak fejlesztésére 99 millió 479 ezer 502 forint, 2013 végén pedig éppenséggel a Humán Szolgáltató Központjának épületenergetikai fejlesztésére további 25 millió 917 ezer 417 forint állami támogatást kapott.

A Dél-Békés Mentőcsoport számára adományokat gyűjtő alapítvánnyal azonos számon, Baráth Richárddal és LIKEFEST Kft-vel azonos időben lett a PAPRIKAKERT Kft. közös tulajdonú üzletrészének tulajdonosa a Pusztaottlaka Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány, amely foglalkoztatási kapacitásának hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatására irányuló bővítésére 2013 novemberében 29 millió 998 28 forint állami támogatásban részesült.

Közös tulajdonú üzletrészt birtokol még cégnél Simonka György testvére, Tóth Pálné, született Simonka Zsófia, a Pusztaottlaka Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány elnöke, valamint Simonka György felesége, Simonkáné Gábor Marianna és maga Simonka György, aztán Simonka Zsófia fia és leánya Tóth Zsolt és Tóth Renáta, az utóbbi Simonka-családtag egyszersmind a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesület elnöke, amely egyesület eredetileg a PAPRIKAKERT Kft-vel, a LIKEFEST Kft-vel és a cikk elején említett egyetlen tagú turisztikai szövetkezettel azonos helyrajzi számon volt bejegyezve, s amely a pusztaottlakai turisztikai kínálat és versenyképesség növelésére 2013 januárjában 43 millió 572 ezer 364 forint, 2013 novemberében pedig foglalkoztatási kapacitásának a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatását célzó fejlesztésére 29 millió 998 ezer 28 forint állami támogatásban részesült.

“Angyaltallért árulunk – tartalmazza Simonka György egyik május elsejei bejegyzése –, hogy 3 kisgyermeknek segítsünk megmenteni az anyukáját. Hármójuk közül a legkisebb alig két éves, ő még szinte nem is látta mosolyogni az anyukáját, mert vagy kórházban van, vagy otthon is maszkot hord. Most egy csontvelő transzplantációval megmenthetik az életét, DE gyógyszerekkel, táplálék-kiegészítőkkel kell segíteni a gyógyulását, steril szobában lábadozhat otthon, ehhez viszont pénzre van szüksége a családnak. Itt a jó szó már nem elég, itt tettekre, pénzre van szükség. Ezért a Családi és Gyermeknap szervezői stábjával és sok-sok civil szervezet összefogásával angyaltallért árusítunk 200-500 és 1000 forintos címletekben. Számítunk az Ön segítségére is, a Tünde gyermekeinek a 200 forintos segítség is újabb reményt ad arra, hogy az édesanyjuk mellett nőhetnek fel. Május 4-én, a gyereknapon is megtalálják az ANGYALTALLÉR árusító helyet.”
Megtalálták.

Pusztaottlaka egy néhányszáz lakosú zsákfalu. Vajh néhány nap múlva, amikor Simonka György parlamenti elfoglaltsága miatt településvezetői funkciójától megválni kényszerül, ki adja majd itt polgármestert?
Csak a Fidesz!

Ide tartozik, hogy a PAPRIKAKERT Kft. ellen bírósági eljárás van folyamatban: a cég több tagja (részvényese) vagyoni részesedésének lefoglalása.

Aczél Gábor

5 hozzászólás

  • Aczél György szelleme Aczél Gáborként kísért?

  • A TÉSZ nálunk is teljes kudarcnak bizonyult, bár ez nem csak az elmúlt hat év miatt lehet.

    Körbetartozások, akadozó értékesítés, nulla érdekvédelem volt jellemző ott, ahol rokonaim is tagok voltak. Azóta megszűnt, a vezetőség vagyonának nagy része elúszott, kifizetetlen számlákat hagytak hátra.

    Egy másik tész-ben közmunkásokkal próbálkoztak, napszámba berendelték őket, csak magas volt a napidíj. Amit nem értek, mert 2000 forintnál többet nemigen keresnek a közmunkások.

  • Fazekas Sándor a gépészmérnök mezőgazdasági miniszter, 2014:

    „Kishantoson ott van az eb elhantolva, hogy Kishantos nem egy biogazdaság, hanem egy pártközpont. A dolog lényege, hogy az egész az Élőlánc Magyarországért szervezetnek a gazdasági megjelenése. … Kishantos tulajdonképpen egy kft., vagyis, ha úgy tetszik egy tőkés társaság, ”

    Így dolgozik a fidesz. Ha érdekei úgy kívánják, a szomszéd Mari néniből is képesek idegen ügynököt csinálni, aki egész életét a falujában élte le, és kritizálja a kormányt. Nem az számít, hogy igazak-e a vádak, hanem hogy 3 hétig azokat harsogja az állami média.

  • Ferge Zsuzsa szerint nem halt meg a jóléti állam! Gyurcsány becsapta, Orbán figyelmen kívül hagyja.

    http://kettosmerce.blog.hu/2016/04/30/ferge_zsuzsa_85_eves

  • Parács Péter Pál

    Szerintem tudjuk! Egy „picit” bővebben kellene kiadni érzéseinket. „Fizetett ünnep”? „Dinnye reklám”, „kampány” vagy mi?

    Egy biztos 52. éves vagyok. Emlékszem az igazi húsvéti ünnepekre, majálisokra, aug.20-ra, március 15-re. stb.
    Mostanára 9 éves fiam sem látja pl. milyen az igazi húsvét, a locsolkodás.
    Dátumhoz és más ünnephez kötött „kampányolás” és netalán ehhez kapcsolódó „jótékony” rendezvény azon túlmenően, hogy megtévesztő „mézesmadzag-jópofaság” is lehet, szerintem visszataszító. Nem az emberekhez szól, hanem saját magam híresztelésére. „A jó bornak azonban nem kell cégér.”

    P.P.P.