Váratlanul távozott az Ottawai Magyar Katolikus Közösség papja

2016 május 30 10:12 de.2 hozzászólás

Sokak számára váratlanul jelentette be távozását Pesznyák Béla atya Ottawából, ahol 2014 januárja óta celebrált minden vasárnap magyar nyelvű szentmisét a St. Elizabeth Egyházközségben. Május 29-én, éppen a szentmisén jelentette be a római katolikus pap, hogy az lesz az utolsó általa bemutatott mise a városban. Igy júniustól magyarul beszélő pap nélkül maradnak a fővárosban élő magyar katolikusok.

Pesznyák Béla atya a következő szavakkal búcsúzott közösségétől. Aligha kell a sorok között olvasni, hogy érzékelhető legyen–közösségen belüli konfliktusok is hozzájárulhattak távozásához:

„Engedjék meg, hogy a mai szentmisén elköszönjek a kedves hívektöl, ugyanis május 31-el megszűnik küldetésem az Ottawai Katolikus Magyar Közösségnél. Megköszönöm a kedves híveknek, hogy 2014. január 21-től szolgálhattam ezt a kis magyar közöséget. Ez idő alatt igyekeztem a legjobb belátásom szerint tevékenykedni és egy-egy döntést úgy meghozni, hogy az ne csak egy-egy egyén érdekét, hanem az egész közösség érdekét szolgálja. Ez a törekvés sajnos nem mindig találkozott az egyének elképzelésével. Ha ezért bárki is megbántva ézi magát, ez uton is elnézést kérek mint mindenkitől, ha bármivel is megbántottam. A jövőben is igyekszem megtartani magamban a szép ottawai emlékeket. A Közösségnek pedig kivánom, hogy Isten áldásával haladjanak tovább előre.”

Pesznyák Béla atya az Ottawai Magyar Katolikus Közösség korábbi szentmiséjén. Fotó: az Ottawai Magyar Katolikus Közösség Facebook oldala.

Pesznyák Béla atya az Ottawai Magyar Katolikus Közösség korábbi szentmiséjén. Fotó: az Ottawai Magyar Katolikus Közösség Facebook oldala.

Talán kissé szokatlan, hogy a közösség Facebook oldalán mindeddig nincs semmilyen említés a vasárnap távozott papról. Az utolsó hírek a közösség által létrehozott idősek otthonáról, illetve a helyi Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasának távozásáról, illetve az ő búcsújáról számolnak be.

Annyit viszont már tudni lehet, hogy a jövő héten a St. Elizabeth Parish angolul beszélő plébánosa – Daryold Winkler atya – celebrál szentmisét a kis közösség számára. De még kérdés, hogy lesz-e a jövőben magyarul beszélő római katolikus pap Ottawában.

Jó egészséget és a legjobbakat kívanunk Béla atyának, bárhol is folytatja lelkipásztori tevékenységét!

2 hozzászólás

  • Öszinte részvétem az ottawai magyaroknak!

    Montreal is volt már hasonló helyzetben, mikor kiugrott és megnősült a mi magyar papunk. Sokáig nem volt magyar pap sem, mindenhonnan küldött a püspökség papokat a vasárnapi mise megtartására.

    Szerencsére aztán egy magyarországi fiatal papot kaptunk, aki valószinű soká megmarad.

  • Figyelő, örülök. hogy Szabolcs atyáról jó a véleményetek ! A Magyar Szentek Templomában volt káplán Újbudán. Családi ismerősünk (volt), jó barátja a férjemnek. Még mindig sokan hiányolják !