Új korszak kezdete, de hova lett a demokrácia?

2016 június 22 2:56 du.37 hozzászólás

Alig ért végett a májusi elnökválasztás okozta vihar, új „krimi” vette kezdetét Ausztriában. Mint ismertes, május 22.-én Ausztriában elnök-választás volt. A kétfordulós választási kampány során az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer és a volt zöld párti vezető, Alexander Van Der Bellen maradtak a „ringben”. A döntő szavazásra május 22.-én került sor és ha nem is nagy fölénnyel, de Van Der Bellen nyerte meg.

Az FPÖ vezetője, H.C. Strache már akkor is nehezen viselte el, hogy előzetes terve nem jött be. Mert mi is lett volna a cél? Először is egy FPÖ képviselőt beültetni az államelnöki székbe. Ezután az új államelnök (neki van joga feloszlatni a parlamentet és kiíratni az új választásokat) feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki. Május 22.-én ez a terv meghiusult. Sőt.

Az SPŐ és a koalcíós partnere, az ÖVP, okulva a választási eredményeken, változtatásokat hajtottak végre. Leváltottak minisztereket vezetőket és egy új „csapatot” állítottak fel. Az SPŐ-ben volt a legnagyobb változás. A tehetetlen és kormányzásra alkalmatlan Werner Faymannt lemondatták, és menesztették a párt vezetéséből Rudolf Hundstorferrel együtt. Faymann helyére az ÖBB (osztrák nemzeti vasúttársaság) karizmatikus igazgatóját, Christián Kernt tették.

Ezzel egy új korszak vehette volna kezdetét. Ám a kolíciós pertner az ÖVP soraiban sokan úgy gondolták, nem jó pusztán csak az SPÖ-re alapozni, igyekeztek keresni a kapcsolatokat az FPÖ embereivel. Strache és az FPÖ mindent bedobott. Strache megkereste az osztrák zsidó hitközség vezetőségét, és tárgyalásokba kezdett velük.

Hogy végül is miben egyeztek meg és miben nem, az nem derült ki, ám a helyzet gyors alakulásából arra lehet következtetni, hogy semmire. Strache a volt igazságügy minisztert(tagja az alkotmánybíróságnak) Diter Böhmdorfert bízta meg, hogy kezdjen el valamit, annak érdekében, hogy Van Der Bellent ne lehessen julius nyolcadikán beiktatni mint új államelnököt.

Böhmdorfer, annó Heider „jobbkezének” volt tartva. Mint igazságügyi miniszter és az alkotmánybíróság tagja sok antidemokratikus törvényt szavaztatott meg. Miután leváltották a posztjáról, úgynevezett „háttérembere” maradt az FPÖ-nek. Böhmdorfer lázas kitartó munkával „kiderítette”, hogy szándékos csalás történt a választásokon. Pusztán ott követtek el nagy hibát, hogy a csalásokkal a bécsi második kerületi önkormányzatot vádolták meg. A bécsi második kerület, a Leopoldstadt, már hosszú idők óta úgy van számon tartva, mint Bécs zsidó kerülete.

Az alkotmánybíróságon eltudta érni, hogy a keresetének helyt adtak, egy látszat tárgyalást is rendeztek az alkotmánybíróságon ahol cirka ötven tanu tanusította, hogy csalás történt. Az alkotmánybíróság egyik tagja törvénytelennek nevezte az egész eljárást. Természetesen „nemes egyszerűséggel” azonnal ki is rúgták az alkotmánybíróságról. Strache és az FPŐ elérte, hogy Van Der Bellent ne lehessen beiktatni államelnöknek, és meg kell ismételni az egész szavazást, választást.

De hogy a rég kiagyalt terv se essen a kútba, azt is sikerült kiharcolni, hogy ez év végéig új parlamenti választások is legyenek Ausztriában. Nagy valószinűséggel már jóelőre egyeztettek az ÖVP azon politikusaival akik újra az FPÖ koalícióban akarnak posztokat betölteni.

Strache, hogy egy kis nemzetközi visszhangot is teremtesen, gyorsan összehívott egy konferenciát, ahova meghívta az európai unió összes szélsőjobbos képvislőjét élükön Marine Le Pennel. A dolog egyetlen érdekessége, hogy a volt keleti tömb országaiból senki sem képviseltette magát. Felmerül jópár épeszű emberben a nagy kérdés. Hogyan engedhette meg Európa és annak végrehajtó szerve az EU, hogy tagjai közé bevegyenek olyan képviselőket, pártokat akik nyiltan antidemokratikusak, rasszisták, sőt az új fasiszta jelző is illik rájuk (például a német Adf párt)?

Ausztriában és szerte az EU-ban is tombol a széljobb.

Ausztriában és szerte az EU-ban is tombol a széljobb.

Mert tulajdonképpen pont az EU adott törvényességet ezeknek a pártoknak, hogy hazájukban büntetlen működhessenek. A menekült kérdés, az pusztán hab a tortán. Egyfajta ürügyként szolgál, hogy ezek a pártok nyíltan működhessenek, beleértve a Jobbikot is Magyarországon. Hova vezet ez az új korszak? Hogy jóra nem, az biztos.

Az angolok esetleges kilépése az EU-ból csak kezdetét fogja jelenteni egy új, de sok jóval nem kecsegtető korszaknak. Anglia kilépésével teljesebbé fog válni, Európa gazdasági csődje. Mert lehetséges, hogy a jelenlegi pangást ami most jellemzi az Európai gazdaságot képesek lesznek megszüntetni, ám a már meglevő ellentéteket egyes tagországok közt nem. Németország és Franciaország továbbra is ragaszkodni fog vezető szerepéhez az EU-ban. Hiába is lesz sok ellenzőjük,(egyik legföbb ellenzőjük pont Anglia) ők akkor sem fognak lemondani, még ha ez az EU szétesését is fogja eredményezni. Mert Anglia esetleges kilépése csupán egy folyamat kezdetét fogja jelezni. Sorban fogják benyújtani a tagországok a kilépési kérelmüket. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy Európa nagyrészén a szélsőjobboldal próbálja átvenni a hatalmat, akkor egyáltalán nem nevezhető fejlődésnek, előremenetelnek az ami történt, illetve történni fog. Most kellene egy nemzetközi valós összefogás, (amit nem pusztán a profit írányit) hogy ami még menthető az úgynevezett európai demokratikus értékekből, azok megmaradjanak továbbra is.

Avi ben Giora

37 hozzászólás

  • Itthon maximális demokrácia van,kint meg majd eldöntik,hogy mit is akarnak!

  • Érdekes cikk.
    Bár Anglia kilépését azért nem venném ténynek. ez eddig olyan fideszes statisztika.
    Noha a cikkek 52% arányról írnak, a valóságban egyenlőre 20% biztos ellenzőről beszélhetünk, és 20% támogatóról. 60 % a nem tudom arány, amit nem vesznek figyelembe. Jelenleg a 60% meggyőzésére megy a propaganda. Amúgy Anglia sem jár jól, ha a kilépéssel mennie kell a kereskedelmi zónából, de Európa sem, mert akkor igen jelentősen meg fog nőni az Orosz befolyás európában.

  • Aczél Gábor

    Marcsi, a kint is bent van.

  • Kedves Avi ben Giora, minden Ausztriával kapcsolatos cikket nagyon várok, a legérdekesebb társadalmi mozgások figyelhetők meg a szomszédunkban. De sajnos ebben a cikkben is vannak fehér foltok. Például nekem ez a mondat nem világos: ” Strache megkereste az osztrák zsidó hitközség vezetőségét, és tárgyalásokba kezdett velük.”
    Mi köze egy vallási csoportocskának a politikához? Nálunk a liberálisok hetekig jajonganak az egyház és a politika szétválasztásáról, ha Orbán találkozik egy katolikus vezetővel. Miért találkozik egy zsidó vallási csoport egy ezredszer is lenácizott párt elnökével? Mit szól ehhez az izraeli nagykövet? Ha a Mazsihisz elnöke Vona Gáborral egyeztetne az ország jövőjéről, azt is ilyen elfogadottság övezné?
    ……
    A másik dolog amit nem értek: „EU adott törvényességet ezeknek a (náci) pártoknak, hogy hazájukban büntetlen működhessenek…” Ez nem igaz, minden ország a pártokról és választásról szóló törvényei egyediek, e fent emlegetett pártok ezeknek megfelelnek, tehát működhetnek. Hogy jön ide az EU? Vagy az lenne a helyes ha Brüsszelben eldöntenék ki indulhat egy választáson?
    …..
    Még egyszer köszönöm a cikket, várom a folytatást, mert tényleg izgalmas.

  • Avi Ben Giora

    Kedves Don!
    Bár úgy lenne Angliában ahogy írtad. Igaz vannak olyanok akik még most is ingadózóak. Borisz Johnson az európai Mr, Trumf mindent be fog dobni, hogy régi haverjának Cameronnak alávághasson. Csak az a nagy probléma, hogy ennek a csatározásnak egy ország, sőt egész Európa áldozatául eshet.
    Marcsika. Visszakéne talán hívni a ruszkikat, hogy végérvényesen leszakítsanak minket Európáról? Viktor nagyon frankó gyerek. Majd ha nem fogunk kapni egy árva petákot sem „kisvasútra” akkor honnan fog könyörögni adományokat, hogy ne kelljen putriba költöznie a Várban levő királyi rezidencia helyett, mert oda véletlenségből egy EU bizottság teszi be a székhelyét? Ahogy a Gábor is írja a kint az már réges rég bent is van. Ebben az egyben egységes Európa. A gazdagoknak mindenhol megengedett hogy lábbal tiporjanak mindent és még többet lopjanak. Mindezt persze a demokrácia jegyében ugyi!

  • Háát kérem…ma eldől mi lesz Angliában.

    OIM* : TE Idióta vagy. A neved is ezt mutatja, nem hiába.
    ( Csak tudnám hogy egy nyíltan rasszista , szélsőjobbos némber miért ragaszkodik foggal-körömmel a demokrácia fogalmához? )

    *OIM = Oldal Idióta Macája.

  • Az Eu mar reg egy gittegylet. Az eredeti otlet jo volt, csak ugy mnt a coccalizmus, ugy az EU is csod fele tart.
    1. Milyen unio az, amelyiknek nincs sajat hadserege ? Az Usa ugy manipulalja az EU -t ahogy akarja.
    2. Milyen EU az, ahol Brusszelben eldontik hogy mi jo a tagorszagoknak. Pont mint a hires coccalizmusban. Majd a part megmondja mi a jo a dolgozo nepnek.
    3. Esetleg tagorszagoknak ellenvelemenye van, lasd oroszorszagi szankciok, es 1-es orszagok milliardokat veszitenek ezzel? Kicsi orszagoknak, visegradi 4-nek Kusss !!!
    4. Lattuk hogy mennyire donteskeptelen, egy egyszeru migrans kerdesben az EU. Mi lenne egy haboru eseten, ha veletlenul a ruszkik megtamadnak a balti orszagokat ? Osszeulnenek es 1 ev mulva hoznanak dontest. Es akkor lehetne ujra Je suis Litvania
    zaszlokat gyartani. Kabare ez a javabol.

  • Remélem, Anglia kilép az EU-ból máma!

  • Avi Ben Giora

    Kedves Charli!
    Ahhoz hogy ezt ne így értelmezzed ahoz kicsivel többet kellett volna az osztrák politikával foglalkozni. Szóval ott kéne kezdeni, hogy amikor még Heider élt és vedelte vidáman a sört és összefeküdt mindenkivel(férfivel nővel aki éppen akadt) kezdte el az egészet. Az izraelita hitközség nem is nagyon törődött volna vele. Ám Jörgi nem győzte eleget mocskolni az akkori elnököt Ariel Muzikantot.(értsd a mai napig is hirdetett Ariel nevű mosószer.) Muzikant egy darabig nem nagyon vette komolyan aztán elszakadt a cérna. Ekkor kezdődött el az egész nagyobb szabású hajcihő. Heidert beperelte és meg is nyerte. Heider persze mint jogász vissza. Többek közt rágalmazásért, hogy kvázi mai napig egy igencsak kétes biznisz keretében szerezte meg az apja Bérentált (eredetileg egy zsidóé volt) aztán Jörgi már a hetvenes években törvényesítette a törvénytelent és az is sok kivánni valót hagy maga után.Nagy penge váltás ment ketőjük közt egészen addig amig nem egyengette ki Jörgi a kanyart. Utána Strache is lapátolt de hamar kussban maradt. Talán hallottál arról az ügyről amit elítélt neo nácik robbantottak ki. Alakult egy „gittegylet” a fene sem tudja mikor, és a nyolcvanas évek közepén összefogdosták az egész bandát. A vezetőjük egy Küssel nevű balfék volt aki azt a marhaságot terjesztette magáról, hogy Hitler rokona (nem tudta meghatározni milyen ágon) és a Führer örökösének tartotta magát. Sok kis akkor még pórbafingó csatlakozott hozzá. Csak pár név: Gudenus, annó elítélték de az apja vagyona és összekötetése megmentette. Ma képviselő az FPÖ szineiben. H.C. Strache, Fényképse dokumentum van róla, hogy hogyan gyakorolta a torokmetszést egy „kirándulás” alkalmával. Ez az archiv fotó ami kissé mindig takarékra teszi uraságát ha nagyon kinyitja a pofáját. És hogy bizonyítsa a „jellemességét” ő ajánlott fel „békejobbot” a zsidóknak. Mint fentebb irtam vagy talán nem itten hanem másutt, kiment Izraelbe koszorúzni (csupán csak azt a bakit követe el, hogy a „bursensafterek” az egykori hitlerjugend tagjait innen toborozták, de a szervezetet nem oszlatták fel ma is létezik) díszsapkája volt a fején amikor a Jad Va Semben koszorúzott(Istenem nem szólt neki senki sem hogy ez kicsit durva azért)Aztán mikor visszajött arra buzdította a hitközséget, hogy legyenek segítségére a „közös ellenség” az arabok ellen. Nos itt keresendő a gyökér, hogy miért akart egy kis plusz parádét amibe beakarta volna vonni a zsidókat.
    Alább ovashatod Akárki kommentjét. Ha hiszed ha nem de ez az igazság. Nem azzal van a gond, hogy bizonyos országokban létezhet törvényesen ilyen párt hanem az EU még az Európai parlamentbe is beengedte őket és erről nem az EU tagországai döntöttek (nyilván hogy a sem a franciák sem az olaszok nem szavaztak volna mellette, hogy akár a lega nord vagy Le Pen európai parlamenti képviselőséget kapjon) Kvázi ez a papirusz-szervezet biztosított nekik nemzetközi elismertséget. És ezzel van a baj.

  • Kedves Akarki!

    Tokeletesen igazad van.

    De epp azert doglodik az EU, mert komcsik es cocjalistak iranyitjak, olyanok, akiket a kutya nem valasztott meg, es ki sem lehet oket onnan robbantani.

    Ahogy hallom meg az EU „parlament” is csak egy vicc. A kepviselok akar otthon is maradhatnanak, mert teljesen mindegy mit, mikor es kinek mondanak, az elvtarsak dontik el, hogy ki mit es hogyan szeret.

    En is drukkolok, hogy Anglia kilepjen. Remelem, hogy nem tudjak megbundazni a valasztast.

  • Figyelő Az neked miért jó ott Kanadában? Mi közöd van az EU-hoz?

  • Kedves Charlie!

    ” Mi köze egy vallási csoportocskának a politikához? ”

    Altalaban a zsido kozossegi vezetokrol van szo, nem a vallasi vezetokrol. A vallasi vezetok a rabbik, a kozossegi vezetok pedig tobbnyire a leggazdagabb helyi zsidok.
    Nyilvanvalo, hogy a fenn emlitett part vezetoje megprobalta meggyozni a zsido vezetoket, hogy nem o az ellenseg. Talan meg penzt is akart.

    ” Miért találkozik egy zsidó vallási csoport egy ezredszer is lenácizott párt elnökével? ”

    Az ellenseggel is szoktak neha targyalni az emberek.

  • Avi ben Giora, köszönöm a választ. Nagyon kevés információt olvasni itthon az osztrákokról, várom a folytatást.

  • Mojshe:Persze.
    Már megint a komenisták.
    Azok ott vannak minden kilóméterkőnél.
    Öregem neked lóg egy deszkád az már tutti.

  • Akárki:
    Irdatlan böszmeségeket írtál, mint mindig.

  • Érdekes fejlemények a „sógoroknál”.
    De ez felvet egy különös gondolatot:
    A társadalomtudósok úgy tartják hogy akkor és ott törnek előre az ordas eszmék, ahol jelentősen romlik az életszínvonal, emelkedik a munkanélküliség , nagy a létbizonytalanság.

    Mindez nem mondható el Ausztriáról.

    Az ő gazdasági csodáját sem a nemlétező nehézipara , a nemlétező könnyűipara sem pedig a kiváló pénzügyi vénája nem alapozta meg.

    Akkor mitől lett az egyik legmagasabb életszínvonallal rendelkező európai ország ?

    Atól kérem, hogy a Jaltai Egyezmény alapján szovjet megszállási övezetből egyszerűen kisírta őt az USA még 1954 tájékán.
    Sztálin is belement örömmel mert túl sokba volt neki a katonai megszállás, ugyanakkor nem sikerült ott neki sehogysem „baráti” bábkormányt hatalomra vergődtetni.

    Sztálinnak kettő komoly feltétele volt egyik hogy Ausztriának minden körülmények között semlegesnek kell maradnia , semmiféle idegen haderő ott nem állomásozhat másik pedig hogy nem csatlakozhat az Acél és Szén szövetséghez.(A Közöspiac elődjéhez, de később a Közöspiachoz sem.)

    Ez a többhatalmi szerződés garantálta Ausztria biztonságát , ergo NEM VOLT SZŰKSÉGE FEGYVERKEZÉSRE !!!

    Ausztria szépen megindult a békés fejlődés útján mint azt tudjuk azért mert nem kellett haderőre , fegyverekre költenie.

    Most pedig szépen nácisodik…tehát nem feltétlenül a körülmények hanem az adott helyen élő emberek lelkülete dönti el miféle eszmerendszerekben hisznek.

    (Tudomásom szerint Hitler Adolf is Ausztriából származott volt.)

  • Llanfair
    2016 június 23
    2:01 du.
    Közöm? Kinek van?
    Én csak nem értek egyet az EU-val, és remélem, hogy szétesik. Ennyi.

  • Tudjuk Figyelő.
    Mert TE Orbán-párti vagy.

  • Géza, te meg fasiszta vagy.

  • Mert a „csak ti demokráciátok ” elkopott, kiüresedett.Nem is tudom ,mindezek után amit „demokrácia ” nevében tettetek,hogy meritek használni ezt a szót!!! Ez csak az általatok mondottaknak az elfedésére szolgál,mögé lehet bújni,mint egy bokornak és nem látják ki van ott csak a „demokrácia” hangját hallják,de a tőle jövő lényeget már nem értik,mert nagy kuszaságokat mond.!!!
    Nagyon ” demokráciás” üdvözlettel.

  • A nácsizmusban tájékozott vagy!
    De az értékelés jónak tűnik.
    Üdvözléssel.

  • Tropa 2:17, te meg mazochista. 🙂
    Leállni egy délelőtt „röntgensugaras spektrumanalizátort” bütykölgető hajdani tévészerelővel, aki délutánonként „internetes pszichológus és chat-kutató”, estére történész és politológus, hát nagy bátorságra vall.

  • Géyza, már hányszor írtam, hogy semmi közöm Orbánhoz. Én csak nem hiszek az EU-nak. Fogalmam sincs Orbán hogyan áll hozzájuk.
    Nekem nem sugta meg 5 ezer km. távolságból.

  • csárli, azzal, hogy ide járok, azzal már alapvetően kiélem mazochista vágyaimat. Viszont néha annyira elvadulok, hogy bartus lászló cikkeket is olvasgatok. S ez már akkora perverzió, hogy a géza már nem számít semmit se.

  • Long live to England! Eljen, eljen!

    Ennek az elbaszott EU-nak szet kell esnie es letrehozni egy igazit. Remeljuk, hogy a NAFTA a kovetkezo!

    No meg az sem art, ha igazi demokracia van egy orszagban, hasonlo Svajchoz, ahol a lakossag .6%-anak alairasa eleg ahhoz, hogy az egesz nep dontse el mi jo neki, es ne az agymosott „elit”.

  • Figyelő 11.19 Tudjuk. Te nyugodtan üldögélsz, élvezve a liberális demokrácia minden előnyét, a mi bőrünkre könnyen szurkolsz kedvenc fasisztáidnak.

  • találom, néha kivánom egyeseknek, hogy végre találkozzanak igazi fasisztával. Akkor megtudnák, mi az.
    Sajnos, én találkoztam velük.

  • Moshe, egyetértünk!

  • talalom, fogalomzavarban szenvedsz. Nincs olyan, hogy liberélis demokrácia, hanem azt liberálfasizmusnak hívjuk, s te nem a fasisztáktól rettegsz, hanem a demokráciától.

  • Tropa: ezen még csiszolj kicsit, érdes még ez a katyvasz. Az, hogy „Ti” minek hívtok valamit, mellékes. Az egyes államvezetési formáknak vannak elfogadott kritériumai, nézz utána. Egyébként nem rettegek senkitől, bár mindig meg tud lepni az emberi ostobaság sötét, sziklakemény mélysége. Különösen, ha magabiztossággal párosul.

  • Geyza
    2016 június 24
    9:33 de.

    Azért nácisodik Ausztria, mert Avi ben ezt írta? Szerintem a cikkből csak annyi jön le, hogy a Jobbik szerű pártoktól fo.ik a szerző, már bocsánat.

    Az nem zavarja, hogy a Néppárt soha nem zárta ki az illiberális Orbán Viktort, sőt kivédik a seggét, mert „bántja a baloldal” …

  • tropa:
    Zavaros az eszmerendszered, mint általában a jobbnyikoké.

  • falusi,
    AZ Eszes Beáta úgy van, hogy a neve az, de a feje nem!

  • Teljesen nyilvánvaló az EU programja és célja. Egyesiteni az európai nemzeteket és eltörülni a nemzeti érzést mindenhol.
    Szerintem ez az ami reménytelen kisérlet, mert minden nemzetnek megvan a saját nemzeti nyelve és kultúrája.
    Soha nem lesz olyan mint az USA!, amire törekszik.

  • Kedves Tropa!

    Te nagyon birod. En nem hiszem hogy tulelnek egy Bartus cikket.

  • Szokás szerint, megint nemértettél egy hangot sem a leírtakból.. Már megsem lepődöm..