A baloldali magyar zsidók szerepe Izrael felépítésében

2016 június 26 3:11 de.42 hozzászólás

Jad Hannah egykori kibuc és település a Hefer völgyben, Netanja és K’far Saba közelében, 2 kilométerre Tulkarem városától, a régi jordán határ közelében fekszik.

Baloldali elkötelezettségű, Holokausztot túlélő fiatal magyarok alapítottak 1950. április 10-én, a „DROR HABONIM” ifjúsági mozgalom tagjai

A Település Hannah Szenes nevét viseli, aki Szdot Jam Kibbutz tagja volt és 1944-ben, mint ejtőernyős Magyarországra érkezet, a zsidóság segítségére, de elfogták, bíróság elé állították és kivégezték. Jeruzsálemben, a Hertzl hegyi katonai temetőben van eltemetve.

1953-ban a prágai per idejében, és a „MAPAM” baloldali munkáspárt szétszakadása miatt, mintegy 120 tag elhagyta a kibucot, és létrehoztak egy új kibucot, Jad Hannah Szenes néven, Ma a Bat Hefer közösségi falu.

A Kibbutzban megmaradt tagok csatlakoztak a Moshe Szneh által vezetett izraeli kommunista párthoz, és azóta lett Jad Hannah az egyetlen kommunista kibuc Izraelben.

A Jad Hannah Szenes kibuc az Országos Hasomér Hatzair kibucokhoz tartozott1972-ig és feloszlott.

A kibuc területe 2600 dunam volt.

A chaverok mezőgazdasággal foglalkoztak: Zöldségeket, gyümölcsöket, szántóföldi növényeket, citrusokat, és avokádót termeltek.

Ezen kívül, a kibucban nagy baromfifarm volt és egy bútorgyár.

A ’90-es évek végén, gazdasági nehézségek, szociális problémák és nagy adósságok miatt – a kibuc feloszlott, közösségi település lett!

A település tagjai a kormányhoz, a SZOCHNUT-hoz és a CIONISTA VILÁGSZERVEZET-hez fordultak az adósságok fedezése céljából. A hatóságok az adósságok rendezése ellenében azt követelték, hogy Jad Hannah fogadjon be földeire és üres hazaiba, a 2005-ös elszakadás hadművelet földönfutóvá vált telepesei közül, sok családot, amelyeket a Sharon kormány kiűzött a gázai övezetből és a somroni chomes településből. Ideológiai problémák merültek fel, miután Jad Hannah tagjai szélső-baloldali, a betelepítendő 30 család vallásos cionista volt. Végül megegyezés jött létre, a többség ma harmóniában él együtt. A veteránok közül páran elhagyták a település.

1940-ban Szenes Hanna és chaveriai kibucot alapítottak a Földközi tenger partján, Keszaria mellet, Szdot Jam néven.

A kibucban múzeum van emlékére.

Eliezer Slomovits

Szenes Hannára emlékeznek Izraelben.

Szenes Hannára emlékeznek Izraelben.

42 hozzászólás

  • kibbuc yad Hannah / b’Hefer h’Emek.

  • Érdekes történet lehetne, ha nem pusztán a száraz adatokat sorolná föl.

    Plusz térkép kellene az olvasásához, és egy szótár illetve a helyesírási hibák kijavítása is sokat segítene.

  • Avi Ben Giora

    Lámpás!
    Mondd mi volna ha nem csupán mocskolódnál, hanem kérdeznél ha valamit nem értesz? Igen száraz puszta tényeknek hangzanak amiket itt leírt valaki(gondolom, hogy volt némi köze az említett településhez) Pusztán csak annyit akart a nagyérdemű tudomására hozni, hogy két politikailag teljesen ellentétes csoport hogyan volt képes egymás mellett élni. Mert ezt úgy tessenek elképzelni, mint hogy én a gyurio 10 nevű jóemberrel azok után amit rólam itt összehordott egy asztalhoz üljek(részemről semmi akadálya elvégre ugyan olyan ember mint én csak másképpen jár az agya mint az enyémé)Sőt arra is példa lehetne, hogy ez alapján elképzelhető lenne egy olyan palesztin állam ahol a zsidó és a palesztin telepesek együt élhetnének békességben(nem pisztán utópia lehetne valóság is ha nem volna enyi sok őrült fanatikus szerte a világon, és hagynák hogy ők döntsenek a sorsukról és nem mások akmiknek érdekeik fűződnek bármiféle megállapodáshoz)Még annyit tennék hozzá Elli történetéhez, hogy Szenes Hanna avagy magyarul Anikó emlékére egy várost is elneveztek (nincsen messze ettől a környéktőlm ugyan úgy az émek Heferben=Hefer völgye található.) Pardes Hana a neve ami annyit tesz Hanna narancsos kertje

  • Avi Ben Giora
    2016 június 26
    5:50 de.

    Mi volt a célja a szerzőnek? Nem derül ki, mert sikertörténetként próbálja eladni, hogy az adósságoktól fuldokló kibucot elhagyták az alapítók közül többen, akiket a cionisták kiszorítottak. Ha te ebből a boldog jövő olvasod ki, az a te dolgod, de nem baj, ha nem hiszem el?

  • Avi Ben Giora

    Én nem vitatkozom veled, de kevered a fogalmakat és a szezont fazonnal. Ha értenél héberül azt mondanám neked ata mötumtám, de nem fordítom mi az magyarul. Keressed ki egy szótárból(persze ahhoz megkéne tanulnod az alefbétet is) Ez nem sikertörténetről szól pusztán arról, hogy két teljesen ellentétes nézeteket valló csoport amely néha késhegyre menő vitában volt egymással képes volt később egymás-mellett élésre. Ennyi a cikk és nem több.

  • Hazzaykám neked mindenbe bele kell beszélned?
    Ezerszer ajánlottam a HAZAI JELENKORI dolgokkal foglalkozzál, abban jó vagy.
    Minden máshoz kuka vagy.
    Miértnem fogod már végre fel?

    A kertészmérnök sem fog atombombát építeni, pedig ő is mérnök, akárcsak a vegyészmérnök.
    A különbség csupán annyi eszement bölcsészek és a tanultabb mérnökök között, hogy egy valóban tanult ember ismeri lehetőségeinek a határait.
    Nem kotnyeleskedik bele állandóan a másik szakterületébe.

  • Ha megneztetek a filmet- talan hallgassatok
    meg meg egy gyonyoru{megzenesitett} verset.
    „הליכה לקיסריה” „Keszaria-ra menven”
    A vers magyarul
    ” Istenem,Istenem
    Soha ne legyen vege
    A homoknak,a tengernek
    A viz csobogasanak
    Az eg kekjenek
    Az ember imajanak.”

    Lehet, hogy ez nem felel meg-vilagnezeteknek.
    De heberul-ez olyan termeszetesen hangzik-
    mint- a viz csobogasa.

  • Bocsanat-javitas a forditasban=
    „az eg csillogasanak”.

  • Toda Raba! Aval zeh ló moanjén otam. Hem rocim kol ha zman lőlaklék otánu. Ha baaja seli se anasim ka ele ló jodim ma zeh Izrael ma zeh lihijott bő Jiszrael. Aval mödabrim kol ha zman et ha stujot selachem. Afilu jes lahem odadim jiszraelim ha szmolanim ha kiconiim.

  • A zsidókról,már sok cikk jelent meg,(a holokausztot minden becsületes ember elítéli,) de nem értem
    mi köze a KMH-nak az izraeli, pláne….cionista zsidókhoz,meg különösen az itthoniaknak?semmi!
    Esetleg többeket érintő,érdeklő ….(kinti és itthoni!)magyarok
    dolgaival is foglalkozhatnának…..de ugye eddig sem ezt tapasztaltuk!

  • אבי!
    .זה נכון,אבל לא בכל מקרה.
    ,אצל השמאלנים שמכירים את הארץ ואת ההיסטוריה
    .אפשר להשתמש בלעג,בהומור,לעקוץ אותם
    אבל יש מקרים,שמאמינים לתעמולה השקרית,כי לא יודעים
    .עלינו מספיק
    -אז,כדאי להשתמש בכל אמצעי שהאינטרנט מאפשר-
    ;מפות,סרטים,מאמרים,מוזיקה וכו

  • Hazai lampa!
    Figyelmebe ajanlom a kuldott youtube filmet-
    Chana Szenes eleterol.

  • מרים,
    תודה בעד הסרט.את ההיסטוריה כמובן היכרתי,לא עד כדי פירטי פרטים.De,hogy ez a Szara Natanjáhut Kurvának minősítő senkiházi,hitlerájban élő „firkász” Gergő Anyó,mit akart írni magyar betűkkel,hibás ivrit szöveggel és hazugsággal,letagadva a szélső,Izrael ellenes arabseggnyalókhoz tartozását vagy fordítsd le nekem vagy egy pszichiáterhez fordulok aki tud ivritül,magyarul és hitlerájul is. Ofra Chaza is elragadó.Könnyekig megható.Kösz.

  • marcsa,
    te ugyan olyan mocsok maradtál,mint voltál.Egy magyarázatot még elvárnék tőled.Persze agyi hendikepedből kifolyólag tudom,hogy erre is képtelen vagy.A kérdésem amire úgy sem tudsz válaszolni így hangzik:Miért kell beleugatnod az értelmes EMBEREK társalgásába.(minden áron létezésedet akarod bizonyítani?) Igazollak,hogy létezel,mert tudvalevő,hogy ameddig lószar van addig a verebek is csiripelhetnek.Igaz,hogy a te csiripelésed olyan mélyről jön,hogy már alig hallani.

  • Azt ugye tudjuk jól hogy Szenes Hanna budapesti születésű költőnő és izráeli (Akkor még Brit Mandátum) ejtőernyős-kommandós az unokanővére volt a mi zseniális Szenes Ivánunknak, oly sok nagy sláger szerzőjének.
    Egy kis összeállítás ezekből:

  • Gyurio!
    Atah jodeah likro bö ivrit? Im kén tikre bakasa ma se Izraeli katav. Ma atah oszeh bimkom zeh? Atah möszaper et ha stujot selcha. Ata bö met meusar se mataj ata möleklék misehu aher? Lech tizdajjén ba tahat sel Natanjahu. Hu jiten löcha szukarija se atah dofek oto. Hu jizdajjen löcha hazara elef paamim. Mökave se atah targis odmeat al ha or selach ma se margis anasim se avdu al ha Arec, se jihijeh lő jehudim Arec niflah

  • gergely anyó,
    אתה החיה בין החיות המלוכלכות ביותר מכול המוכרים לי עד היום.במישפחה שקלך לא היה קפוא?כי השפה שלך מתאים לעויבנו המלוכלכים של עם ישראל.שעל שרה נתניהו כתבתה”זונה” עוד יהיה המשך.אתה הבושה של עמנו.אים ביחלל אתה יהודי.מה לעשות?גם לנו יש זבל! טמבל, Izraeli neked írt,degi!

  • Izraeli
    az ” eli eli sheli yigamer leolam….” ugyingy kezdodik.ezzel a pomaval.

  • eli eli shelo yigamer leolam
    akhol v’khayam risrush shel amayim
    barak h’asamayim tefilat h’adam………..

  • Barlev!
    Orulok,hogy ez-szep emlek.
    Itt,a vegtelen vitak tuzeben-erdemes
    neha beilleszteni-valamit a lelekbol.
    Hana Szenes-mindannyiunke.
    Mar a masodik nemzedek{unokaink}nevelkednek
    peldajan.
    Remeljuk,hogy- bekeben.
    Talan most elterek a tematol-Avigdor Hameiri
    {aki szinten-magyar zsido volt} gyonyoru dalaval.
    „מעל פסגת הר הצופים”
    „A Scopus hegy tetejerol-meghajolok elotted,
    Beke veled, Jeruzsalem”

  • מרים,
    עוד פעם עשית לי את היום.תודה

  • מרים המקסימה!
    Nem tudod elképzelni mit jelentenek számomra a Te beírásaid. Ha elolvasod a degenerált gergő anyóval folytatott felesleges baromságokat,hát valamelyes fogalmat kaphatsz érzéseimről.Még egyszer KÖSZÖNÖM!

  • A cikk cimével csak pár szó köt össze,mert sem baloldali sem magyar nem vagyok.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2016 június 30
    5:17 du.
    Drága Györgyöm, ha sem baloldali , sem magyar nem vagy akkor mit keresel itt ezen turulfingos vicclapon, sok sékelt vagy csak kárörvendésből fakadó száraz kielégülést?

  • Orsós Elemér,
    igaz ,hogy erre az oldalra sok turulfingó idepofátlankodik és szeretne vicclapot csinálni a KMH-ból.Nem fog menni,még a kuruc in fosos pénzekből sem.Ha Te unalmadban onanizálod az agyadat, akkor megértem,ha mindenkiben provokátort látsz.Bár mindezt megtehetnéd a klaviatúra használata nélküli búsmagyar magányodban is,hős népi szokásotok szerinti sárga földig lerészegedés kíséretében.Utána ideböfögés helyett fetrenghetsz vitézi módon a turulhányadékodban

  • Gyuri10:
    Hacsak Elemér nem sajátmaga az agent provokateur.

  • Izraeli
    es
    Gyuri10
    toda raba gdola haverim.
    igy van a sok-sok hulye elleneree mi tudjuk ertekelni azt ami szivettepoen fajdalmasan szep…………
    van egy cd-m. ez a ghetto song. nemelyiket vegigsirtam bizony………….

  • a cd erredeti cime,; chant du ghetto

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2016 július 2
    10:42 de.
    Geyzám, kössz a megtisztelő rámgyanakvást, mert magamról még tudat alatt sem gondoltam volna hogy, egy ilyen nagy szellemi potenciált és álhatatos kitartást követelő hivatást feltételeztél nekem, épp most akartam nagy összeggel rád fogadni -túlbecsülve értelmi szinvonaladat- ami elvesztése akkora vagyoni vesztséget okozott volna nekem, hogy egy szerény híd alatti szállásért véres harcot kellett volna vívnom a lecsúszott mszmp-s elvtársaiddal! Köszönöm hogy, időben figyelmeztettél és áldott jó szíveddel megmentettél egy elhamarkodott és nagy agyagi veszteséget okozó fogadástól! A Devla tartson meg ilyennek!

  • Geyza,
    csak akkor válaszolj ennek a szennycsatorna tölteléknek,ha nincs egy kutyád,akinek éppen füttyenthetsz egyet.Nem is hiszem,hogy egy kétlábon járó szörnyszülött ilyen aljasan tudja manipulálni a fröcsögését.Helyetted küldöm el oda ahonnan ide rottyantották.

  • Orsós,
    nem állítom biztosra,hogy anyád mi volt,de azt,hogy te egy ócska nyilasfattyú vagy az tuti.

  • Orsós Elemér

    gyuri10
    2016 július 5
    2:44 du.
    Mikor veszed észre hogy, hidegen hagy a szánalmas vergődésed, Te nem találsz rám és hazámra olyan alpári jelzőt amit nem dicséretnek vennék Tőled! Azért mert ide születtél, ebbe a szittyáktól és turul záptojástól bűzlő Kárpát-galutba és a származásodból származó előnyökek nem tudtad alaposan kihasználni, ne bennünket hibáztass betegesen, hanem a hiányzó eszedet, mert a köreidben akinek egy csepp esze van az nem szerszámkészítő lesz -ami mellesleg csak egy fokozattal jobb a hochmecről szóló tanmesétekben szereplő kéményseprőnél- hanem a legkisebb erőfeszítés nélkül is fényes karriert tud befutni! Na, most haragudhatsz csak igazán és jogosan, mert a hülyeséget és az önkritika teljes hiányát nem lehet kimagyarázni! Ja és mellesleg nem én kezdtem az arcátlan pofátlankodást, csak felvettem az arcomba dobott kesztyűt!

  • Nem szoktam kesztyűt arcba vágni.Neked is csak a pofádba vágtam. Na és?Mostantól jobban fogsz gyűlölni,mint eddig?A származásomból származó előnyöket nem tudtam és nem is akartam kihasználni,mert egy részt soha nem akartam ott megrohadni,más részt Innen a Hazámból akartam és akarom látni,ahogyan megrohadtok,nélkülem.Az andungom jó volt,mert ti máris jobban teljesítetek.

  • Pollacsek Dániel

    Drága Gyuri Bácsi! Legalább olyan emberekkel és gojokkal ne kötekedj akik észrevehetően sokkal okosabbak Nálad!

  • Kedves Pollacsek Dániel,
    Azt hiszem rosszul értékelsz engem.Addig megértelek,hogy hibáztam,mert azt,hogy szerszámkészítő nem lett volna szabad beírnom.Az valahogy jobban hangzik,hogy nyugdíjas kémikus, fizikus vagy tisztviselő.Igyekszem nem kötekedni sem EMBEREKKEL sem gójokkal sem sikszékkel.Képzeld el,tudomásom van róla,hogy még a holokauszt tagadó nácigyilkosok utódai között is vannak nálam sokkal okosabbak,inteligensebbek,magasabbak,szebbek és szőkébbek is.És én mégis a mocskos pofájukba vágom,amit akarok, mert az ártatlanul idejárók is kell,hogy megtudják,hogy ők nem illenek erre az oldalra.Én jó helyen vagyok a KMH oldalain.
    Ha ennyire félted nimbuszomat alacsony szellemiségem miatt, hát gyere meghívlak,segíts és ne hátráltass!Ellenük írjál,ne engem vonjál pszihológiai vizsgálatod alá.Előre is köszönettel: Gyuri.

  • Kedves Pollacsek Dániel,
    mindaz amit az előbbiekben írtam csak akkor érvényes,ha ez a valódi és nem a nickneved.

  • Kedves Pollacsek Dániel,
    Lehet hiba,lehet szerénység,amiért nem írtam,hogy saját kis szerszám üzememet vezettem 30 éven keresztül 5,6 néha 8 szerszámkészítővel együtt én is dolgoztam,mert amivel ez a szakma jár:a szellemi és a kétkezi munkát mindig összekötve szerettem. Plusz egyéb okaim is voltak rá,hogy önálló üzemem legyen.Ha viszonylag kicsi is,de mindig biztosította a tisztességes megélhetést a nálam dolgozóknak és családjaiknak. Akkor is,ha némelykor nem tartózkodtam ott.Nos…kissé kitárulkoztam,de jobb az igazság kisalapon,mint itt a nagy többség kekeckedő hazudozása nagy alpon.Az pedig,hogy a náciknak és szekértolóiknak beleszarok a pofájukba,nem a szakmám és nem az I.Q.-m függvénye.

  • Pollacsek Dániel

    gyuri10
    2016 július 7
    3:54 de.
    Gyuri Bácsi, te alaposan félreértettél, én nem a Te nimbuszodat féltettem, hanem a Miénket! Amúgy legtöbbször igazad van, de sokkal hatásosabb lehetne az érvelésed ha nem felhevült állapotban, erős és durva kirohanásokkal tennéd, mert jobbára (csak figyeld meg!) nem visszaválaszolnak, hanem Téged akarnak túlhergelni!

  • Pollacsek Dániel,
    amit írsz,többnyire jó irányba mutat.Azt vedd figyelembe,hogy soha,egy percig sem érdekel,hogy mások mit gondolnak rólam. Nagyon jól megvagyok a”hergelők”szimpátiája nélkül.Egyébként a nálam okosabbak nem velem leveleznek.Még az életrajzomhoz tartozik,hogy én a hunyadi-téren és ujpesti csibészek között is végeztem snúrozó,pinkázó és ruhizkodó egyetemet.Ott tanultam meg,hogy a szemetet nem tűröm meg a saját portámon.Lehet,hogy néha vagy többször is durván vágok vissza,de ezzel csak a saját szelepeimet eresztem le és közben somolygok az orrom alatt. Sokszor úgy néz ki mintha másokat gyűlölnék,pedig csak saját magamat szeretem,ezért szórakoztatom magam.

  • E.S.
    csak a cím téves baloldali magyar zsidók Magyarországon élnek és annyi közük van Izrael felépítéséhez,mint nekem az 1917 es bolsevik forradalom győzelméhez.Akikkel ön összetéveszti a címben szereplőket azokat úgy nevezik,hogy magyarországon született baloldali zsidók.Legtöbbjük már a nyelvet sem tudják vagy inyorálják.Utódaik nagy része le is tagadja elődei születési helyét.(jogosan)

  • Kedves Mindenki,
    avi ben giora aljas barna gergely nevű szerkesztő úrnak nem válaszolok alpári,vulgáris és hányingert generáló hozzám szóló 2016 junius 27 12:48 du beírására.
    Ezzel szemben elvárom,hogy a szöveg szóról szóra pontos ivritről magyarra fordítása itt és most megjelenjen.Ennyi tisztességet elvárhatok a KMH-tól.Az ivrit fogalmazása és him és nőnem használata is jellemző a szöveg írójára.Aki tud ivritül ezen az oldalon igazolhatja fordításom valódiságát.Nos az épületes szöveg fordítása így szól magyarul:
    „Gyurio!
    te tudsz olvasni ivritben?Ha igen olvasd kérem amit Izraeli írt
    Mit csinálsz te e-helyett?Te meséled a te hülyeségeidet.Te igazán boldog vagy amikor valaki másnak nyalsz?Menj baszd seggbe a Natanjáhut.Ő ad neked cukorkát azért,hogy megbaszod őt.Ő majd visszabaszik téged ezer alkalommal.Remélem,hogy te érzed mindjárt a bőrödön amit érez emberek akik dolgoztak az országon, hogy legyen a zsidóknak nagyszerű ország.”
    A többes és egyes szám és egyéb fogalmazási helytelenségek az eredeti szöveg hibáinak pontos fordításának a következményei. Az itt idézett álzsidó szerkesztőre jellemző,hogy nem él Izraelben, Ausztriában,hitler szülőföldjén él és onnan írta egy alkalommal Natanjáju feleségére Szara Natanjahura,hogy Natanjáhu kurvája.
    Nos…ez a hulladék lehet egyik szerkesztője a KMH-nak.
    Előre is köszönöm ha megengeditek,hogy ezt a szennyest kiteregessem.Mindenkinek és elsősorban a lap tulajdonosának üdvözletem:Gyuri10.