A „rohadt nehéz” Theresa May lesz az Európai Unión-kívüli Egyesült Királyság új miniszterelnöke

2016 július 11 10:20 de.25 hozzászólás

Napokon belül – de akár még a mai nap folyamán – adhatja át David Cameron leköszönő brit kormányfő a miniszterelnökséget az 59 éves Theresa May-nek, miután egyetlen ellenfele – Andrea Leadsom – visszavonult a jelöléstől. (Leadsom támogatottsága a konzervatív párt frakcióján belül pusztán 25 százalékos volt, amivel szinte biztosan esélytelenül indult volna.)  A kanadai The Globe and Mail riportja szerint, May egy „rohadt nehéz nőnek” nevezte önmagát, aki nem bírja a lezser csevegést és egyben simán felveszi a kesztyűt ellenfeleivel szemben. Úgy látszik, hogy önironiájaval és humorérzékkel azért rendelkezik az új kormányfő.

Theresa May immár hat éve belügyminiszter Cameron konzervatív kabinetjében. Az elmúlt hetek EU-népszavazás kampányában alig szólalt fel, de egy-egy alkalommal óvatosan utalt arra, hogy ő az Európai Uniós tagságot támogatja. Ugyanakkor nem kérdés, hogy komolyan veszi és elismeri a Brexit-es eredményt és már többször hangsúlyozta, hogy most már nincsen visszaút. Ha tetszik, ha nem: végig kell vinni az Egyesült Királyság elszakadását. Egyes elemzők szerint azonban inkább Theresa May-jel tárgyalnak szívesen az elszakadás menetéről és a teendőkről az Európai Unióban, mivel jóval kiszámíthatóbb és szalonképesebb mint három korábbi Brexites ellenfele, nevezetesen Boris Johnson, Michael Gove vagy éppen Andrea Leadsom.

Ugyanakkor May – nevetve – a következőket mondta:

„Én egy rohadt nehéz nő vagyok és a következő férfi, aki ezt meg fogja tapasztalni az nem más, mint Jean-Claude Juncker.” Juncker az Európai Bizottság elnöke.

Theresa May. Fotó: BBC.

Theresa May. Fotó: BBC.

May édesapja egy anglikán pap volt. Az új brit kormányfő egyedüli gyerekként nőtt föl. Az Oxford Egyetemen tanult, aztán a Bank of Englandben kapott állást. 1997-ben válaszották meg először parlamenti képviselőnek, a Londontól nyugatra fekvő Maidenheadben. David Cameronhoz hasonlóan, May is egy középútas és mérsékeltebb konzervatív pártban képzelte el a jövőt.

May személyes, családi életéről keveset tudunk, ugyanis az új kormányfő többször jelezte, hogy ez nem tartozik a nyilvánosságra. Annyit azért ismert, hogy gyermeke nem született és ez fájdalmat okozott számára és férje számára is. Ugyanakkor May jelezte,  hogy ezt a valóságot elfogadta és már mindketten „lapoztak.”

May legfontosabb feladata a Brexit levezénylése lesz. „A Brexit Brexitet jelent. És egy sikert fogunk kovácsolni belőle. Nem lesz semmilyen próbálkozás arra, hogy az Európai Unióban maradhassunk”–mondta May hétfő reggel.

25 hozzászólás

  • Köszönjük, az informáló beszámolót!
    Figyelő „szemünket” Angliára irányitjuk.

  • Az a helyzet, hogy nem tud kemény lenni az elszakadásban.
    Az export-import úgy fele-fele, vagyis nem ott veszítenek, mivel amennyi vámot fizetnének, annyit szednének. A bankok, biztosítók, vagyis a pénzügy kiszorulása az unióból, már keményebb téma. Ebben viszont a németek is kemények. Franciaország bár nyertes lehet, el van adósodva a németeknél, vagyis csak asszisztálni fog.
    Az már biztos, hogy egyben marad a királyság, mivel a Spanyolok félnek hogy a baszkok, katalánok hasonló tervet dédelgetnének, így vétózni fogja a Skót, vagy az Ír kérelmet. A királyságnak egyben kell mennie.

    A belső piachoz való hozzáférést csak akkor engedi az UNIÓ, ha biztosítja továbbra is a szabad mozgást, és fizeti a tagdíjat.
    Más szóval társult tag lesz, és így viszont egyetlen dolgot veszít, a beleszólását az uniós ügyekbe. Ettől kisebb veszteséggel nem tud kijönni belőle.
    De Svajc esetével okosabbak leszünk, mivel ez megelőzi most az angolokat.

  • Figyelő:
    S Anglia ezt hogy hogy tűri ?

  • Don Ovuz:
    Pont erre tippeltem én is :
    Társult tag lesz.
    Megfejelném azzal hogy vámúnióban marad az EU-val.
    Szerintem.

  • Christopher Adam

    Most kb. én is erre számítok. Hasonló egyezmény születhet mint ami Norvégiával is létezik. Egyébként a napokban esett szó egy parlamenti tanulmányról, amely arról szól, hogy lazább, föderális alapokra helyezik az Egyesült Királyságot. Tehát ahelyett, hogy London időnként decentralizál és átutal hatásköröket a tagoknak, a tagok dönthetnek arról, hogy mely hatáskörökben döntenének közös királysági szinten és melyek maradnak helyi hatáskörben.

  • Christopher Adam
    2016 július 11
    1:39 du.
    Úgy gondolom, az angolok elsősorban a szabad mozgás korlátozását szeretnék elérni, vagy legalábbis szűkíteni, mivel olyan értelmű nyilatkozatok hangzottak el ez ügyben, hogy az ott élő külföldiek egyenlőre maradhatnak, de ne nagyon bízzák el magukat.
    Egyrészt kérdés az unió mennyit enged ebből, vagy mivel próbálják kompenzálni, hogy az unió belemenjen ebbe.
    Ezért említettem Svajcot, mivel a szabad mozgás korlátozásra kerül most 2017 ben, úgynevezett védzárral. Ez válaszlépéseket von maga után, amiből látni fogjuk a precedens esetet.

  • Aczél Gábor

    Most sajnálom, hogy a törvény visszamenőleges hatályú nem lehet, mert amennyiben lesz olyan törvény, amely a hatáskör(ök) átutalása helyett a tagokra bízza az átutalandó hatáskör tárgyának megválasztását, az északírek és a skótok nyilván maguknak tartanák az unióban maradásról való döntés hatáskörét. Mivel azonban ilyet tenni utólag nem lehet, akár valamennyi rájuk vonatkozó ügyben magukénak tartván a döntés jogát a királyság kisebb is lehet.

  • Nem lesz itt semmi különös. Business as usual. Túl sok pénz forog itt kockán, hogy belemenjenek egymás szívatásába. Az EU és a UK gyorsan meg fognak egyezni és pár év múlva senki se fog emlékezni rá…

  • Kiváncsi vagyok, hogyan működik majd, az új miniszterelnök.

  • Avi Ben Giora

    Itt egyetlen egy dologról lesz szó. Nevezetesen arról, hogy May nagyon befog olvasni a pöcs Junckernak aki bicskanyitogatóan pimasz. Ő akarja megmondani a frankót és még végig sem hallgatja azt, hogy csak ne járjon a szája mert a korrupciókban ők jobban benne vannak mint bárki más(nem lennék meglepve ha kiderülne, hogy egy csomó pénzmosásban tevékeny résztvevő volt. Két kép is elhíresült róla amikor a keresztkérdéseket nem akarta hallani mind a két kezivel betömi a fülit, jelezvén nem óhajtja hallgatni a vádakat.) Merkel még egy nőszemélyejjel (ráadásul hasonló cipőben járnak pap apuka és gyermektelen házasság) Itt nagy átrendezésről lesz szó és a két nőszemély nagyon jól kifog jönni egymással. Az angolok bent fognak maradni és Merkelnek még nagyobb lesz a pofája mint volt és anglia meg kontrázni fog neki mint most Juncker.

  • Ben-nel nagyjából egyet lehet érteni.

  • HUNT*
    és az számít szerinted bárkinek is hogy TE , mint helyi troll, kivel értesz egyet?

    *HUNT = Tóthpéter nevének a rövídítése.

  • Avi Ben Giora

    Geyza! Ismered azt a Schakespeare darabot aminek az címe, hogy sok húhó semmiért? Nos ez most az egész EU. Semmi sem fog úgy megváltozni ahogy kellene. Az angolok kiharcolják azt ami nekik jó lesz és a többi meg dögöljön. Mindig is így volt ez a történelemben

  • Tanzáni Nyerere Géza!

    Attól még hogy te : Bennel nem értel egyet–azért igaza lehet és -van, elfogadtam,csak nem akartam megismételni.Gondolom nem nehéz ezt felfogni.!?

    Az pedig legkevésbé számít,hogy te a sokadik felesed,meg füved után milyen megnyilatkozást teszel.
    Tanzáni Nyerere Gézénak szívélyes üdvözlettel.

  • Avi:
    Azért ne temesd el túl korán az EU.-t.
    Attól hogy Magyarországra meg a többi féldiktatúrára esetleg nehéz napok jönnek, még nem fog felborulni a Németország Franciaország Hollandia tengely.

    Ezek az országok mérhetetlenül erősebbek a megalkuvó, demokráciára teljesen éretlen keleteurópai alattvaló mentalitású népeknél.

    Sajnos megint azok fogják meginni a levét akik VALÓBAN tettek is valamit ezen országok felemelkedéséért.

    A náci plebs (a Marcsik, a Tóthok,a Charlie.-k stb.) mindig lerántják országainkat a sárba.

    Maximum az lesz hogy egyszerűen ők maguk kezdenek visszahúzódni, vagyis kialakul a „kétsebességes Európa”.

    Mert az nyilvánvaló hogy túl sokáig a holland meg egyéb adófizetők nem fognak finanszírozni mélyülő fél vagy egészen fasiszta diktatúrákat.

  • Az új angol miniszterelnök első beszéde tetszett, változatlanul emlékeztet M.Thatcherre!

  • Géyza, az egész EU erősen baloldali, tehát nektek minden reményetek megvan, hogy tovább éltek és virultok majd.
    Más:
    A nácik eltüntek, hál Isten, 1945-ben, tehát nevetséges itt a fórumon a másikat nácinak hívni, ha nem értenek velük egyet!

  • Figyelő:
    Ismételten kérlek:
    NE HAZUDOZZÁL !

  • Tanzáni Nyerere Géza !
    Kisnyilas megnyilatkozásaid-ami mélyen gyökeredzik benned-
    mindig előbukkan önmagadról kiállítva a bizonyítványt,Bakacson lábaddal meg az általad készített sárba akarsz taposni mindenkit-kisnyilas módszer.
    A lejáratában elsők vagytok,ezekkel van tele európa,a szabad világ és minden egyéb ilyen gondolkodású országok balliberális lapjai.Nagyon nagy erővel nyomultok ebben.
    Békés,barátságos üdvözlettel Tanzáni Nyerere Gézának

  • Géyza, gondolod ha sokat ismétled a rágalmadat rólam, akkor azt mindenki elhiszi?

    Ha lenne értelmes vita képességed, akkor nem szorulnál ilyen gyerkes, nevetséges rágalmakra!

  • Figyelő!
    júli.13.5:01

    Túl sok ostobaságot hangoztat – túlságos magabiztossággal!

    Az EU parlament legnagyobb és legmeghatározóbb pártja az Európai Néppárt – melynek tagja többek között Juncker is, és ehhez a politikai családhoz tartozik többek között a Fidesz is Orbánnal az élen! Az EU működése alatt, hosszú időre visszatekintve, ez a párt bírt a legnagyobb támogatottsággal. Ezt a társaságot balosnak titulálni még Öntől is ” „megbocsáthatatlan tévedés”! Angela Merkel pedig a Kereszténydemokrata párt tagjaként szintén nem baloldali hanem konzervatív!
    A napokban Ön azt nyilatkozta, hogy „nem szoktam az Eu -val közelebbről foglalkozni… stb stb” Belegondolni is szörnyű, miket írogatna akkor, ha közelebbről foglalkozna velük !

    A nácizmus, pedig nem egy őshüllő ami kipusztult egyszer és mindenkorra, és kész, nincs tovább! A nácizmus egy eszme, a legkártékonyabb az emberiségre, mely ellen soha senki egyetlen társadalom sem lehet biztosítva, és bárhol felütheti a fejét – ha az adott társadalom időben nem lép fel ellene és nem igyekszik csírájában elfojtani, félelmetes dolgok történhetnek!
    Talán nézzen utána, mit is kell értenie alatta, és ez esetben ilyen nyilvánvaló hülyeséget nem irkál, hogy a nácik eltűntek 45-ben….!

  • Besancon
    2016 július 14
    3:47 du.
    Kedves B., tudtam, hogy maga majd felvilágosit az Eu-ról, Orbánról és a nácikról.
    Köszi az agytágítást.
    De tudja, én soká éltem, a náci kort végig „élveztem”, de mostanában viszont sokat olvasok is.
    Egy nagy hibám van, nem vagyok balodali. A szélső jobbal sem értek egyet, mondjuk, hogy én „középutas” vagyok.
    A nagy hiba mellett sajnos mégnagyobb az a probléma, hogy már lassan 70 éve, senkinek sem sikerült balosá tenni.

  • Besancon
    2016 július 14
    3:47 du.
    Kedves B., tudtam, hogy maga majd felvilágosit az Eu-ról, Orbánról és a nácikról.
    Köszi az agytágítást.
    De tudja, én soká éltem, a náci kort végig „élveztem”, de mostanában viszont sokat olvasok is.
    Egy nagy hibám van, nem vagyok balodali. A szélső jobbal sem értek egyet, mondjuk, hogy én „középutas” vagyok.
    A nagy hiba mellett sajnos mégnagyobb az a probléma, hogy már lassan 70 éve, senkinek sem sikerült balosá tenni.
    Ja,. az Eu, egy olyan szervezet, aminek a vezetőit SENKI nem választotta meg, hanem egymásra szavaztak.
    Az ilyen kocerály nem demokratikus, és lehet, hogy az emlitett pártban Orbánék benne vannak, de akkor is a szervezet balos. Talán ez rossz meghatározás, inkább: internacionális az EU. A nemzeti öntudat eltörlése a célja!

  • Elnézést, az ismétlésért, nem az én hibám. Néha, a KMH tréfálkodik velem.

  • Lassan megelőzi a nácizmust egy most érlelődő eszme—melyet behívnak Európába ( és mások még többet akarnak bejuttatni -Soros és amerikája) —és azok a sok halálos áldozattal jutalmazzák az értelmes nyugatiakat–később majd másokat is. Ha így megy tovább több áldozatot fog követelni-amikor ezek többségbe kerülnek-mint az I.és II. világháborúnak nevezett fegyveres konfliktusok.Hamarosan meg fogjuk élni.Ha nem térnek észre a nyugaton bennünket „képviselő” szabadgondolkodású politikusok.
    Lehet behívni Eu-ba mindenhonnan az embereket –minél hamarabb többségbe kerüljenek–keblükre kell ölelni azoknak akik behívják őket.
    És ezek az emberek-pofátlanul-azokat mocskolják akik védekeznek ez ellen,mert előre tudnak látni és gondolkodni-nem úgy mint szemellenzővel rendelkezők.
    Nagyon üdvözlök miden ilyen embert.